Tlamovci - chov
Asi by stacila i 30W zarivka T8 (nebo ekvivalent), ale spis bych to udelal na dve (nebo aspon se sanci druhou domontovat), protoze pod 2x30W uz i neco nenarocneho mimo ty Anubiasy muze rust, a taky kdyby se Ti toho svetla zdalo hodne malo i pro Tve oko, muzes pridat.
0 17.01.2014 16:45 hanzys – dotaz
Jaké osvětlnení by jste mi doporučili k tlamovcům do 200l akva když bych tam měl max. anubiasy?
ten jsem tam dal jako bonus, ze spada jeste do litraze...
masu napsal: moc díky.
nevíte o nějakém chovateli či akvaristice kde pestřence koupit? Praha
Pokud by ta 115 byla dostatečně dlouhá dejme tomu 90cm či tak nějak kolem dalo by se uvažovat o zajímavějších a trochu větších šnekáčích Lepidiolamprologus meeli a nebo hecqui.
můžete zkusit jednoho..------------------------------------ a nebo kontaktuj clena mates69 a ten ti poradi...
moc díky.
nevíte o nějakém chovateli či akvaristice kde pestřence koupit? Praha
0 17.01.2014 10:44 masu – Akva tanganika 115L - pestřenci
Dobrý den,
o pestřenci tzv. "šnekáče" se jedná konkrétně o jaké druhy?
Zvažuji založení akva (115L) právě pro pestřence "šnekáče".
Moc děkuju.
z osobních zkusenosti ti doporucim. Exterak...
Treba TetraTecEX1200 pro 200L bude stacit... s tlamovcema...
K At-202 bych doporucil biomolitan 10x14x30cm. Pokud jim protahnes tak 400l/h (cerpadlo by melo zvladat papirove zhruba 2x tolik, coz tady tak nejak je), mas to obecne vhodne dimenzovano pro dobrou nitrifikaci a 200l akvarium.
A nebo mám použít jiný filtr pro tlamovce nebo bude dostačující ten atman at 202+biomolitan?
Dobrá tak půjdu do té at 202
u tlamiku se koukej min po AT 202... když by si dal větší akva což doporučuji tak AT 203
0 16.01.2014 15:00 hanzys – Dotaz
Zdravím bude do 200l akva stačit k tlamovcům filtrační hlava atman at 201+ biomolitan?
OK, souhlasim, mel jsem poznamenat, ze se jedna o aulonocary, ktere patri k tem mirnejsim. Ted mam dokonce v akvu vic samcu nez samic, protoze se jich nemuzu zbavit a v minulosti se mi podarilo odchytnout vic samic a udat do mistni akvaristiky. No, zrejme mi je vezmou v jednom ksefte o trochu dal, tak si budu muset udelat cas a zajet tam. Tlamovci mezi sebou jsou v poho, ale jde mi hlavne o mrenky, zuzil se jim po premnozeni tlamovcu prostor a i kdyz mezi nimi nedochazi k zadne interakci, tak prece jenom uz nelitaji po celem akvu. Pokud to tak bude dal a budu mit problemy s odbytem, tak dokonce uvazuji tlamovce zrusit uplne, i kdyz bych nerad, mam je prece jenom uz par let ....
Také kolem venkovských hřbitovů jich bývá spousta...tím myslím okrajové hřbitovy, ne Olšany, tam jsem to nezkoušel...
Jestli Ti vyhovi hlemyzdi ulity, pak bych vedel.
Dojed na Nadrazi Branik a vem to pesky Udolni ulici, to je od nadrazi pres prejezd a pak od Branickeho pivovaru do kopce. Po leve strane se vzdycky najde spousta hlemyzdu a prazdnych ulit. Ne primo v tom lesiku hned za pivovarem, ale kousek vys.
Netrvdim, ze jsou tam toho mraky, ale chodival jsem tudy a vzdycky mne par ulit primo prastilo do oci, aniz bych je hledal.
1. chyba - neznalost
2. chyba - malé akvárium
3. chyba - jen pár tlamovců
4. chyba - nemáš filtr
5. chyba - nezajeté akvárium
řešení:
nejlepší - dej inzerát že daruješ tlamovce... (pokud si z prahy tak zavolej a vezmu ti je k sobe)
kup správné akvárium - min 300L (nenech se zmást že jsou teď malé velmi rychle rostou)
k tomu akvárku odpovídající filtr(vybirej v kateforii 500L+ (min 1000L/h)
a od jiného akvaristy sezen bordýlek z filtru(bakterie) pro nastartování tvého...
teď aspoň 2x denně měn vodu(aspoň polovinu nádrže)
běž do obchodu příroda...ani sníh není
tak rada je jednoducha. to akvarko zrus! Do 18 litroveho akvarka davat tlamovce... skoda reci :( precti si tady nekolik vlaken k tlamovcum i k filtru a pak jdi do akvarka.
0 16.01.2014 10:04 Veronika – Prosím o radu
Dobrý den, prosím o radu. Je to nutné.
Založili jsme si s přítelem akvárium, je malé max.18 l. Máme tam 2 tlamovce černoploutvé. V akvárium nemáme filtr, protože jsme se dočetli že když mají živé rostliny filtr není potřeba. Prosím moc o radu, co s tím, jestli máme dát filtr nebo alespon takový ten ovzdušovač.
0 16.01.2014 09:56 masu – Pestřenec kroužkovaný
Dobrý den, schání ulity pro pestřence kroužkované. Nevíte náhodou, kde koupit/sehnat? Jsem z Prahy. Moc díky.
Designer napsal: Ohledne te tvrdosti vody, dlouho jsem si myslel, ze Malawi je o tvrdsi vode, ale pak kdyz jsem si neco precetl, zjistil jsem, ze v Malawi tvrda voda neni.
K precteni treba zde:
www.aquapage.cz/…
Clovek se stale uci...
Designere, to, že není v Malawi tvrdá voda(celková tvrdost) vím, ale já tady mám vodu extra měkkou, tak měkkou, že mám díky tomu i nestabilní PH. Proto ta sůl a soda.
Ohledne te tvrdosti vody, dlouho jsem si myslel, ze Malawi je o tvrdsi vode, ale pak kdyz jsem si neco precetl, zjistil jsem, ze v Malawi tvrda voda neni.
K precteni treba zde:
www.aquapage.cz/…
Clovek se stale uci...
Macrosek napsal: ahoj, dotaz. Davate do svych akvarii malawi sul po vymene vody? Ja tedy ne, vse v pohode. Jen vim, ze nekdo dava.
Obyč NaCl nemá smysl preventivně dávat. Něco jiného je, když někdo přidává do Malawi(Tanganyiky) sůl pro možská akvária z důvodu toho, že potřebuje zvednout tvrdost vody(mnehledě na to, že tato sůl obsahuje spousty potřebných minerálů) a Sodu z důvodu zvýšení PH..... vše ovšem záleží na hodnotách vstupní vody. Opět toto nelze zobecňovat! Akvaristika je někdy docela alchymie.
Mislow napsal: Ja mel svoje tlamovce 2 + 2 po nekolik let. Chtel jsem puvodne 1 + 3, ale jak uz to tak byva, tak se z jedne samice vyklubal samec. Az na obcasne potycky mezi samci, ktere ale byly velmi kratke a koncily bez nasledku, jsem problemy nemel. I tak bych pri mensim mnozstvi ve vicedruhove nadrzi doporucil pouze jednoho samce od druhu. Klicovy je spravny vyber druhu.
Chlape, ty máš aulonocary, tam to ještě není s agresivitou tak hrozné, jako u mbun...nezobecňuj to prosím do roviny, pak je celá informace hodně zavádějící. Další věcí je, že tobě to takto fungovalo. To ale ještě neznamená, že to takto bude fungovat i ostatním. Já mám taky ve své nádrži dimidiochromisy v páru, ale to neznamená, že je to cajk a , že to budu někomu dalšímu doporučovat(radit)....vidím, že to není ok a chystám se doplnit 1-2 samice z vlastního odchovu...víc se mě tam bohužel nevejde.
udelej si tady pezentaci, pak se bude radit lip. Ja mel jednu dobu stejny problem, protoze sem mel v nadrzi moc schovavacek a ryby mi tam porad utikali i kdyz sem kolem nadrze jen prosel. Takze muze byt problem i v tom.
Ne... ze zacatku jsem taky blbnul... ted uz ani jedlou sodu...
0 15.01.2014 14:42 Macrosek – sul
ahoj, dotaz. Davate do svych akvarii malawi sul po vymene vody? Ja tedy ne, vse v pohode. Jen vim, ze nekdo dava.
Hod sem fotku a aspon nejake info k nadrzi
Jak je velké akvárium, jaké a jak velké ryby?
0 15.01.2014 14:24 masu úkrytů mají hodně i stinných částí, ale vždy když aq rozsvítím (Glo) tak se všichni schovají do kamenů a málo kdy vyplavou ven. Myslel jsem, jestli nemám špatnou zářivku, ale asi ne. Zářivku mám klasickou běžnou Glo. Ale i tak děkuji za názory.
Tlamovcům světlo vůbec nevadí. Pohybují se běžně v hloubkách od 0 do padesáti a více metrů...problém bude spíš s malou nádrží, a tudíž omezením "útěkové vzdálenosti"...příliš světla v malé nádrži= nedostatek přistíněných prostorů k úkrytu.
tlamovci nemají rádi změnu světla já odtamtuď světlo odendal a bylo to vyřešené. Stejně u tlamovců v akvarium nejsou moc rostliny takže svítit nemá cenu pokud nepotřebujem řasu. Pokud jim člověk rosvítí sice se schovají ale třeba do 5 minut se začnou chovat normálně pokuď teda není moc velká intenzita toho osvětlení.
A stejně tak rágují na otřesy
Nejak jsi nam zapomel rict, co znamena rozsvitim. Prezentaci nemas, tezko hadat. Ale u Tlamovcu zas tak moc svetla nepotrebujes, tak proc jim svitis az tolik, ze se jim to nelibi?
0 15.01.2014 11:58 masu – Tlamovci se po rozsvícení schovávají
Dobrý den,
mohl by mi někdo poradit proč se mí tlamovci, vždy když rozsvítím schovávají?
Když shasnu, tak se chovají normálně.
Moc díky za názory.
Starší reakce
No, mas pravdu, ze velikost akvaria je limitujici a jednodruhove akvarium je opravdu nejschudnejsi variantou. Zvlast pokud se jedna vylozene o tlamovce. Daly by se najit moznosti, co tyce jinych cichlid, samozrejme opet limitovane urc. druhy. Z tlamovcu mozna jeste kombinace druhu rodu aulonocara pro svou mensi agresivitu, ale tam zas vznika riziko krizeni.....
to sice ano, ale myslim ze kazdy normalni clovek, by mel co nejvice vyhovet potrebam danych zivocichu a nezkouset jestli preziji toto a tamto. Jiste, ze preziji, ale proc jim to neudelat tak ,aby nejen prezili, ale taky si to aspon trochu uzili.
Jedna se uznavane chovatele cichlid. Nepropaguji to jako obecne pravidlo, vzdy zalezi na konkretnim akvariu a druhovem slozeni.
Ja mel svoje tlamovce 2 + 2 po nekolik let. Chtel jsem puvodne 1 + 3, ale jak uz to tak byva, tak se z jedne samice vyklubal samec. Az na obcasne potycky mezi samci, ktere ale byly velmi kratke a koncily bez nasledku, jsem problemy nemel. I tak bych pri mensim mnozstvi ve vicedruhove nadrzi doporucil pouze jednoho samce od druhu. Klicovy je spravny vyber druhu.
na internetu se muzes docist cokoliv, ale kdyz se pak podivas na nadrze chovatelu, kteri propaguji takoveto rady, tak zjistis, jak uz jsem psal, ze se raci zacali zabyvat chovem zivorodek
0 10.01.2014 21:06 Mislow [305] Mimo jine, pokud si vzpominam na diskuse z fora na cichlids.com, tam je mnoho zacinajicich chovatelu, kteri si porizuji 55 gal. akvarko, coz je priblizne velikost, o ktere se tu bavime. Je to prave oblibeny dotaz, co za druhy si poridit. Vybavuje se mi, ze treba cichlidy z jezera Tanganika by byly resenim, na druhy si nevzpominam, ale zkuseni chovatele doporucuji bud jednodruhovou nadrz nebo nekolik druhu, ale pouze v paru .... Tlamovci r. Aulonocara jsou take doporucovani, nedosahuji az tak velkych rozmeru a nejsou az tak agresivni, ale rekl bych, ze bude platit to same, bud 1 druh nebo v parech. Tady je lepe ovsem dat pozor na krizeni. Nicmene, pro tlamovce se sance na preziti cerstve vypustenych rybek stejne snizuji s poctem ryb v akvarku.... O poteru jinych cichlid ani nemluve ...
Je fakt, ze resenim je i jakesi prerybneni, coz agresivitu snizi. Hodne chovatelu to takto resi. Potom je ovsem dobra filtrace a vzduchovani velmi dulezite. Vubec nejlepsi reseni by bylo mozna pro velikost akva se misto tlamovcu zamerit na mensi americke cichlidy ....
Jiste, maji socialni citeni. Neni ovsem tlamovec jako tlamovec a socialni citeni muze byt nekdy i naskodu. Vnitrodruhova agresivita muze byt nekdy horsi nez vuci jinemu druhu. Ted mluvim i z vlastni zkusenosti ....
Přidat reakci
1 ...... [9] ...... 28 29
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 21497x