Co je to za plže?
Připomíná mi to ty potvůrky, co mám v akváriu já, akorát ty tvé jsou světlejší. Moje zatím dorostly cca 3 cm.
Měla by to být nějaká piskořka. Ale veliká. Dnes je budu tahat z akvárka a měřit... jestli se mi podaří nějakou najít. Už jsem jim tam rozhodil laskominky, tak se snad podaří
Tady je snad ten lem vidět trošku lépe. Nějaké maličké výstupky tam jsou, ale fakt maličké.
Při té velikosti by to mohla být Brotia herculea.
Koukni okolo lemu ulity, zda tam má výrůstky. Brotie je nemají.
A hned toho využiju a zeptám se já, co že je to za plže, tedy za obrpiskořku. Jsou velké cca. 4-5 cm.
Je to okružák, a to kanadský (sivon koukej, už to umím
) a lhajek to napsal přesně. Pokud nebudeš překrmovat, nepřemnoží se. Žrát budou jen nemocné listy, protože zdravé fakt neukoušou (i když jsem si před časem myslel něco jiného). A když nemají moc potravy, tak se množí jen málo a udržují počty, nepřemnožují se. Navíc někteří jsou fakt krasavci.
OK. A podle té fotky je to tedy okružák?
Nepustí se do zdravých listů rostlin protože je myslím prostě "neukousne". Ty rozkládající se jsou daleko měkčí a tak jejich okraje likviduje.
Prostě pokud není dost potravy tak zajde hladem. Ale toho bych se nebál, najde si vždycky něco na přežití, ale pokud to bude opravdu jen na přežití tak se nebude množit tak, že by akva zamořil.
Zdravím, zřejmě s kytkou jsem si přinesla šneka velmi podobného tomu, kterého vyfotila Aurela. Je jen tmavší a vnitřní závity má jakoby zatlačené dovnitř. Poměrně rychle roste, už teď má (i jeho potomci) kolem 0,5cm a to je teprve měsíc. Vím, že všichni říkají, že přemnožení šneků svědčí o něčem v nepořádku a já je zatím přemnožené nemám. Ale nevěřím, že býložravý šnek se, když dojdou nemocné listy rostlin, nepustí do těch zdravých a dobrovolně pojde hlady či se prostě nebude množit. Ale to je do jiného vlákna.. takže co to v akva mám? Díky.
Starší reakce
0 12.12.2012 16:40 PR0V0CATEUR Já bych řekl, že to je klasika Okružák ploský...
3 12.12.2012 16:38 aurela Zdravím, je to kružník čínský?
Jo jo, levatka
Řekl bych že je to levatka
0 11.12.2012 10:51 Machy10 – Co to je za šneka - přinesl jsem ho s rostlinami
Ahoj, potřeboval bych poradit, jaký druh je na fotce?? Přinesl jsem ho pravděpodobně s nějakou rostlinou, v neděli jsem objevil jednoho, v pondělí druhého a dnes jsem koukal, že už jich tam je asi 7. Akváruim mám od 24.11.12, zatím bez ryb, jen rostliny, co mám v prezentaci. Děkuji . . .
Starší reakce
neritina to je ale zebra si myslím,že ne
Ano.
Starší reakce
Starší reakce
Tmavá hlava, zbytek je světle šedý
S rostlinami a jinými importy se k nám mohou dostat nové druhy plžů. Já mám také v akváriu neurčenou piskořku.
Ten tvůj plžík je fešák (žádné poškození ulity), mohla by to být i ta M. granifera v nějaké tmavší mutaci - podle atlasů jsou všichni tito plži docela barevně variabilní. Pokud ta tmavá barva bude i u další generace, měla bych zájem o pár jedinců (pokud by to šlo).
Edit: Mají tmavé i tělo? Granifera ho má poměrně světlé.
Zkus to tady - určitě bude patřit do příbuzenstva piskořek či thiar, je to ale opravdu rozsáhlá rodina.
www.conchology.be/… Piskořka Melanoides granifera vypadá celkem podobně a pokud by bylo možný, že by byly i černý, tak by to mohly být ony
To právě nevím.. donesl si je v košíku s kytkou zahrabaný ve štěrku a celkem rychle se mu množijou. Jinak na Tylomelanie se mně zdají celkem malí - mají cca 2-3cm
Není to nějaká Tylomelania?
Starší reakce
To budou kapsule Neritinek.
Dobrý den. Objevil jsem na kamenech něco jako vajíčka ale popravdě nevím, čemu to přiřadit a celkem mne to znervozňuje
. Jediný co mne napadlo a co se mi v akvárku rozmnožuje jsou plži. Mám Neritiny. Děkuji za reakce.
Starší reakce
Mylslel bych si na nějakýho okružáka, ale určitě se vyjádří někdo věci znalejší.
0 23.07.2012 21:28 Ritushka – Co je to za druh?
Prosím o radu co je to za druh plže... Dostali se k nám dva s nově koupenou rostlinou.
Starší reakce
Myslím si, že by to mohla být nějaká levatka. Určitě se vyjádří ještě někdo, kdo bude ve svém úsudku jistější.
Dobrý den, nevěděl by někdo co je tohle za plže?
Starší reakce
Bátivka? prosím pošleš odkaz do atlasu? Nemůžu najít. Děkuji
Blátivka, ale jinak souhlasím s tím, co bylo psáno.
Levatka, dobrý pomocník při čištění akvária od zbytků krmení, jen pozor na překrmování ryb a následné přemnožení šneků. Také je to mezi šneky Formule 1 ale to už jsi asi pozoroval.)
Zdravím, prosím o identifikaci tohoto šněka. Je velký něco přes 1cm. Zajímá mě jestli je to škůdce nebo dobrý pomocním v akváriu. Děkuji
Starší reakce
Mrkni se do atlasu na Piskořky.
0 25.04.2012 20:52 jalha – Co je to za šneka?
Máme v akva jednoho šneka, který se objevuje jenom při odkalení a poté se zase ztratí. Poradí mi někdo co je to za šneka? Foto přikládám, lepší nemám. Děkuji
Starší reakce
Vďaka, tá člunka pravohrotá, to je ono. Ešte jedno foto. Našiel som aj toto fórum a nevyzerá to tak zle:
rybicky.net/forum/15055
0 22.04.2012 12:02 Ad@m [1051] Ahoj.
Nepozná niekto tohto plža? Asi som ho doniesol do akva s Echinodorusom quadricostatus. Vôbec neviem čo to je. Mám kúpiť Cleu Helenu? Zatiaľ som si nevšimol, že by to niečo robilo. Veľkosť tak 1 - 2 mm, viď foto.
Vďaka za prípadné reakcie.
Starší reakce
Starší reakce
Na toho kružníka je to také o dost větší a kružník není tak široký, je spíš uzký. Je to ten okružák kanadský na 90%.
Jinak ještě tady foto okružák kanadský u atlasu
rybicky.net/fotogalerie.php… . Ten už má taky ty skvr
Jsou velmi barevně variabilní, tmavé skvrny mají často. Kružník je opravdu miniaturní a takový spíše průsvitný.
Přidat reakci
1 ...... [19] ...... 25
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 51900x