Co je to za plže?
Kružník je taky docela plochý, narozdíl od mladého Okružáka podobné velikosti, který by byl více do hloubky. Okružák docela rychle přeroste velikost dospělého Kružníka, takže za pár týdnů v tom budeš mít naprosto jasno
Když leze, má ulitu nastojáka, jako klasický šnek, nebo položenou na bok? Okružák ještě vyroste, kružník už moc ne.
Ono je to prakticky jedno, užiteční jsou oba
No ked pozeram tie fotky v atlase tak sa na to moje podobaju viac ako okruzakove. A taktiez su malicky, velkost okolo 2-4mm a maju priesvitnu ulitu tak ako je uvedene v jeho popise. Hmm
0 28.09.2017 07:38 m8trix – Novy najomnik
Zdravim, v nadrzi sa mi objavil novy obyvatel .. odhadom to bude neaky typ okruzaka. Nevedel by niekto urcit presny typ?
Starší reakce
To je klasickej okružák.. mám je doma taky.
Toto je dáky druh okruzaka? (Ten väčší, ma tigrovanu ulitu), ak vie niekto celý nazov sem s ním
Starší reakce
Předpokládej, že to je nejběžnější druh. Jinak - nezdílím tvé nadšení, je to plž o kterého se třeba starat, krmit a stejně se ti může pustit do rostlin.
No právě tyhle stránky jsem studoval, ale jsou ještě malincí, tak pro mě to určit je nemožné
uvidíme jestli mi sežerou rostlinky nebo ne
-pochybuji ,že i odborník by vám to určil z uvedeného fota
- viz. určování druhu
applesnail.net rozkliknout Czech , následně vidíte jak správně postupovat v určení druhu
0 12.08.2017 20:44 Stryko – Která to je? :)
Zdravím, nepozná někdo z odborníků jestli je tohle ampulárie australská a nebo argentinská? Vím, že je hodně malá, ale dneska jsem si ji přitáhl a zverimexu moc nevěřím s tím co píšou na těch kartičkách
. Měli tam napsané australská ale podle různých stránek mi to podle tvaru ulity spíše příjde jako ta argentinská.
Starší reakce
Starší reakce
Levatky, jinými slovy kámoši
Starší reakce
Podle mě Okružák, užitečný to šnek. Buď za něj rád...
Bez fotky těžko říct co je to za šneka.Podívej se tady do atlasu na levatky a okružáky,ti jsou bych řekl nejčastější.
0 03.06.2017 11:17 ReliantBoi – mimina
Ahoj,
nedávno jsem si zřejmě s rostlinou do nově založeného akva dotáhl šneky. Jsou cca 3 a mají 3-5mm, ulita je světlá hnědá / průhledná. Neví někdo podle čeho vysledovat zda budou škodit nebo naopak? Kytky ožrané zatím nejsou. Je to tak týden. Bohužel je nedokážu vyfotit. Díky za radu. PS: V akva nejsou ryby a kvůli bio se jich nechci zatím zbavovat.
Starší reakce
Já bych to pro ty, kteří mají problém, kam se to točí
, měla jednodušší pomůcku.
Představte si plže shora, jako by lezl od vás (či na obrázku nahoru). Na které straně má pak špičku ulity, podle toho je "točivý".
Okružáci a levatky mají tu smůlu, že uklízejí po ostatních žroutech, kteří řádí třeba i v noci (ancík atd.) a akvarista je pak vidí na poškozených rostlinách.
-
cs.wikipedia.org/…
-Levotočivá "obrázek vlevo" a pravotočivá "obrázek vpravo"
-platné pouze k určení u spirálovitých-spirálně vinuté
Keď si dáš levatku na ruku tak, aby špic smeroval k tebe, bude vytočený doľava.
... a ten "pravý" závit na ulite. Levatka ho má doľava.
Podle mě je to plovatka - od levatky ji odlišují ty "uši"
Starší reakce
Ostrá není hlavně ta fotka
Já z ní nepoznám ani jestli točí ulitu doleva nebo doprava, takže bych klidně mohl hádat i plovatku...
No jednoduše - prostě tahle nevypadá ostře
(jak jsem psal levatka, tak mi to tam naskočilo...)
Jestli říční nebo ostrá, tos poznal jak?
JJ Levatk říční - mám jich plno - je to skutečně turbo šnek
Řekl bych že je to Levatka
0 23.04.2017 18:04 Matko678 – Neviem čo to je
Vedel by mi niekto povedať čl je toto za slimáka ? Doniesol som ho spolu s rybkami tak som ho tam nechal ale neviem nikde nájsť čo to je
Okružáci kanadští. Barvy neřeš
.
Podle mě okružák. Obě tyhle varianty mám a ještě spoustu dalších
Zavlekl jsem si s rostlinkami z burzy mi neznámého plže. Zatím ožírá řasy z rostlin a kořenů. Nevíte co to je za druh?
Trochu mi to připomíná Okružáka kanadského, ale nesedí mi barva. Že by nějaká zvláštní barevná forma?
rybicky.net/atlasostatnich/okruzak_kanadsky
Starší reakce
Bude to ona. Paní,od které mám Ricciu,má v akva piskořky. Mě šlo hlavně o to, aby to nebyla Clea helena. A špatně to vidět je,má to tak 2mm a vytofit to trochu dívatelně bylo umění.
Lze tohoto mikroše identifikovat? Objevil se v Riccii, co mám za oknem. Je to tak malé, že zjistit, jestli má operculum fakt nelze.
Starší reakce
-levotočivá je ulita, samozřejmě
-
A ta ulita? Myslel jsem, že levatka má závit doleva, plovatka doprava...
-pravda, to jsem přehlédl
-
levatka to nebude, nemá špičatý tykadla ;)
Netočí se levatka doleva?
Starší reakce
Přidat reakci
1 ...... [10] ...... 25 26
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 52209x