Co je to za plže?
Já tipuji graniferu. Ale detailní foto je třeba.
Dnes po krmení se ze dna na chvilku (asi 5 min) vynořili tito šneci, tak se chci zeptat, cože to je zač? Nějaký druh piskořky? Ani jsem nevěděl, že je v akváriu mám, tedy cíleně jsem si je nepřinesl - museli se tam dostat asi s rostlinami. Normálně nejsou vůbec vidět - jen občas vidím, že se někde trochu nadzvedne štěrk.
Dnes to bylo poprvé, co jsem krmil živou artémií a pandíkům a otíkům jsem tam poslal pár tablet a na chvilku se tito šneci ukázali...
Starší reakce
A jak píše tramtra, podle ,,uší,, a tykadel je poznáš v akvárku nejlíp. Na fotce dole Plovatka s ,,ouškama,, a nahoře Levatka s tykadlama...
A krom směru točení ulity mrkni na tykadla... ten tvůj má taková široká 'ouška', levatky mají tenká dlouhá tykadla.
Právě proto se ptám, ale říkal jsem si, jestli občas některá neroste opačné
Bude to Plovatka. Levatka má ulitu kroucenou doleva, přesně naopak, jako šneček na tvojí fotce...
Je to levatka?
Starší reakce
Hezký den, prosím co jsem to dostal za šnečky ?...
Starší reakce
Je to piskořka ostnitá jak píše Sha.
Viz: plži v akváriu 3.
Pod nebo nad forem... Buď jak píše Sha nebo pískořka melanoides granifera...
0 15.10.2022 17:20 Mikajka Dobrý den..
Prosím mohla bych vás poprosit, nevěděl by někdo z přítomných akvaristů, co je tohle za šneka? Asi se mi do akva dostal ze zakoupených rostlin... Když je zaplé světlo, je zalezlý v kamínkách a substrátu a vylézá pouze za tmy. Po rozsvícení akva se opět ,,zavrtá,,... Dnes jsem si ho všimla...a asi se mi rozmnožil.????
Děkuji za určení. Omlouvám se za kvalitu fotek, ale lépe mi nafotit nejde. Největší jedinec ma cca 12mm .
Přeji hezký zbytek dne.
Michaela
Starší reakce
Starší reakce
Moc děkuji
Vracím do akva
0 08.05.2022 12:51 Mikajka – Prosím o určení šneka
Hezký den všem.
Dnes jsem dělala údržbu akvária a prosím zkušenější o radu.
Při čištění jsem objevila šneka (viz foto).. mám ampulárky a neritiny.o těch vím, ale tohoto obyvatele jsem nekupovala ani nedostala...jak se dostal k nám netuším. Nic nového v průběhu 5ti měsíců jsem do akvária nedávala. Vypadá jak ,,helena,,ale nemá typické pruhy.je cca 1cm velký, Hnědý .. neporadili by jste? A mohu ho nechat v akvariu aniž by ublížil ostatním šnekům?
Děkuji moc za odpověď.
S pozdravem Michaela
Starší reakce
Díky, porovnal jsem s atlasem a opravdu to tak vypadá.
Dle mého názoru jde o levatku. Je to dobře se množící, rychle se pohybující pomocník v akváriu. Osobně je mám ráda, jsou zábavné. V atlasu je uvedeno, že požírají rostliny, ale to se mi zatím nikdy nestalo.
Starší reakce
Saslik napsal: nevím odkud se vzaly
Vylezly ze dna, protože se jim tam zhoršily životní podmínky. Hádal bych na sulfan. To zavání katastrofou.
Dokáží žít dlouho skrytě.
Při hromadném úhynu určitě dokážou s vodou zahýbat.
Jinak ne. Samozřejmě že produkují odpadní látky. Ale nedokáží vytvořit organický materiál, který bys do akvárka nepřidal ty. Nedokáží se namnožit jen tak z ničeho. Problém není přemnožení šneků jako takové, to je až následek. Ale to že se mají z čeho přemnožit. Proto jsem poukazoval na krmení, respektive údržbu. O těch ale nic nevím ostatně to už je na jiné téma.
Ok. To uznávám, že v tom případě to může být problém. Ale zrovna tyhle mně nikdy nevyrostly do nějakých větších rozměrů. Na rozdíl od piskořky věžovité.
Děkuji oběma za rychlou odpověď. Dobře, potvory to jsou, ale užitečné. Jen jich je moc a vubec nejsem rad, ze nevím odkud se vzaly. Protože jsem nic do akvária nedoplňoval skoro rok
ještě se zeptám mužou přispívat hodně ke snížení kvality vody?
To jsou piskořky. Jejich výskyt není nic z čeho by se měl člověk hroutit. Takže žádné potvory.
Byly schované ve dně a pravděpodobně sis jich nevšiml. Teď už jich možná bude tolik, že je dno neuživí, tak vylezly. Pokud jich je opravdu hodně, tak bych se zamyslel nad krmením a údržbou. Jestli ale začaly doslova prchat k hladině, tak bych byl ve střehu a měnil vodu.
0 13.01.2022 22:04 Saslik – Samí šneci
Starší reakce
Fotka není moc dobrá, ale měl bys mít pravdu.
Starší reakce
0 19.08.2021 19:09 Olie – Šnek
Zdravím,
prosím o radu, co je to za šneka?
Díky všem,
koukal jsem se teď i do atlasu, ano, je to kružník malý. Je to "čistič", takže si ho rád nechám a nebudu mu bránit v rozletu...
Spolu s Okružákama a Levatkama to jsou neuvěřitelní pomocníci v akváriu.
Ahoj. Vypadá to na kružníka. Pokud ti nevadí esteticky, tak není potřeba se jich zbavovat.
Vypadá dle rozměrů a štíhlosti spíš na Kružníka, malinký Okružák by byl tlustší...
Jinak je velmi užitečný, mně vymřel a lituji. Zbavit se ho prakticky nejde jinak, než chemicky, ale rozmyslel bych si to...
Ahoj,
poradíte mi, co je to za plže? Velikost 1-2mm, barva světle hnědá, ulita trochu průhledná. Přinesl jsem si s rostlinami. Leze po rostlinách i skle. Ten ocásek je řasa. Objevil se najednou a jsou jich tam desítky. Na Helenu jsou evidentně moc malí...
Jak se ho případně nechemicky zbavit?
A mám se ho zbavovat, nebo je užitečný?
Díky
Starší reakce
Ano, levatka
0 04.08.2021 13:40 Macromirek – Levatka
Zdravím, teraz som toto objavila v akváriu. Akvarko sa len zabirha, takže je bez rýb, sú tam len ampularie. Neviete čo to je? Má to asi 5mm
0 30.07.2021 21:22 Radek – Plž
Nevíte někdo co je to za plže?
Taky si myslím, že na druhé fotce jsou lasturnatky
Jj sou neposedni. Ale kdepak se vzali, novy rostlinky sem daval to uz je dyl trochu
Ulita by jim odpovidala. Pokud sou to oni tak se mam na co tesit. Pry produkuji hodnevykalu
Stopro lasturnatky. Běhají rychle, že?
to je nejlepší co jsem pořídil
Není to dobře vidět, ale mohly by to být lasturnatky.
Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 25
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 51900x