Jaká je to řasa?
Ahoj. Původně je to biogenní odvápnění
rybicky.net/forum/146 postupně se na to přichytí zpravidla rozsivky...
Starší reakce
Domnívám se, že jde jednu z řas rodu Rhizoclonium; bývají mazlavé, zvou je také laicky řasoplísně.

Zdravím akvaristé.
V mém prvním akváriu se 2 týdny po založení objevilo cosi na mechu Flame moss. Tak nevím, jestli to k tomu mechu patří, nebo je to nějaká řasa nebo mechovec. Na jiných rostlinách zatím nic takového není. Neviděli jste to někdy? Co by to mohlo být?
Má to jakoby hnědou nožičku a bílé chomáčky.
Prošel jsem sice fórum ohledně ruduchy a mechovců, ale připadá mi to nějaké jiné.
Jinak se mi už také objevuje zelená řasa na horní straně kamenů v místech blízko osvětlení a voda má nazelenalý nádech. To ale neřeším, akvárium se zabíhá, vodu měním 1x za 2 až 3 dny.
Starší reakce
Milos1200 napsal: Připadá mi jako zelená přisedlá rasa Taky si myslím. Jestli máš učeno, tak to prosím dále řeš zde:
rybicky.net/forum/18605 
Nicméně pokud je to jen na starém evidentně neprosperujícím listu, tak bych to neřešil.
Připadá mi jako Zelená přisedlá rasa ale jak proti ní bojovat? Píšou tam že je na silné osvětlených místech, takže ztlumit světlo. Jen je divné že svítíme pořád stejně a je tam až teď.
V modrém rámečku je odkaz na článek. Zkus porovnat...

Ahoj. Dnes jsem objevil nějakou zelenou řasu, může mi ji pomoc někdo upřesnit jaká to je. A pokud možno jak nejlépe odstranit? A zatím jsem ji našel jen na jednom listu leknínů jinak nikde.
Starší reakce
0 28.11.2024 06:30 Ivant – Zelená agresivní řasa
Starší reakce
Ruducha, černá štětičkovitá řasa.

Ahoj všichni, mohli by jste mi poradit, co by to mohlo být za řasu? Mám ji jen místama na substrátu a sem tam na skle.
0 06.11.2024 16:37 Rybka09 – Invazní řasa
Starší reakce
Proto za mně vítanou řasou. Nepočítal jsem a ani bych nechtěl aby hardscape byl čistý jako při založení. Řasa do vody patří a vypadá to více přírodně. Jen jí udržet na uzdě

Představa že to kamení zůstane jak při založení je mylná. Poroste na nich kde co a zvláště ze začátku, takže se asi připrav na různé řasy a houbičky.

Starší reakce
Tak sa to podobá na jelení paroh.

Viete mi povedať čo je to za riasu?
Starší reakce
Možná by nebyl marný octovy test, kdo ví, co to jsou za kameny. Rostliny tak či tak uhnivají. Nebylo by marné založit prezentaci a fotku celého akva pro lepší rady.
rybicky.net/forum/4641
Váš příspěvek patří do vlákna v odkazu výše. Jedná se o sinici a v diskuzi najdete kvantum rad, jak se sinice zbavit.
Edit: V první řadě přidejte spoustu rychlerostoucích rostlin a pravidelně měňte vodu.
0 14.02.2024 13:38 KatkaTlusta – Zelený povlak
Starší reakce
Spíš než na přípravek bych to viděl v tomto stavu na znovuzaložení. Ale ani to nepomůže dlouhodobě. Tenhle stav se bude dokola vracet, pokud se neodhalí a neodstraní příčiny vzniku té sinice.
Chtělo by to vytvořit prezentaci akvária, ale vypadá to na sinici. Více informací najdeš tady
rybicky.net/forum/4641
Ale jen tak z fotky se nedivím tomuto stavu, například kvůli absenci živých rostlin.
Ano jsou bohužel, ale to co jde vybrat z akvária tak ven. Pak dát přípravek.
vďaka ano už som trochu pohladala a zda sa ze su to tie sinice. objednala som ten pripravok z invital tak verim že to pomôže.
0 10.01.2024 16:11 Ivanka – Ako sa zbavit tejto riasy

Zdravim, potrebovala by som poradit ako zatocit s touto zelenou riasou alebo co toje. O akvarium sa staral manzel ale tiez nevie co s tym, takze je to na mne a ja som totalny amater. Akvarium som uz raz vycistila ale objavilo sa to znova pokrylo rastliny a kazdy povrch vlatne. Rybky ziju ale vyzera to hrozne. Dlho bolo akvarium krasne potom sme sa rozhodli vymenit strk a pozadie a priniesli sme aj nove rybicky a teda asi sme si to tam nejako zaniesli.
Vedeli by ste mi dat nejake rady okrem toho ze to musim vsetko vyhodit a zalozit akvarko nanovo to je posledna moznost. Existuje nejaky pripravok ktory by zabral?
Naposledy som kupila sanidenn akvarium ale neviem nezda sa mi ze by to zabralo. Vdaka za akekolvek rady.
Vypadá to jak začínající ruducha.

Viete čo je to za riasu? Objavia sa mi v malom akváriu.
Taky zkus trochu přistínit postižená místa.

Jj to byla asi jedina podobna moznost co jsem v clancich nasel. Ale nektere fotky byly dost odlisne. Nicmene pokud to staghorn, tak priciny jsou:
Nedostatek CO2 a špatná či žádná cirkulace vody. Vyskytuje se v akváriích, kde se akumuluje špína a překrmují ryby. Dále jí způsobují nedostatečné výměny vody či špinavé filtry.
Nekde zase ctu, ze to muze byt nadmernym hnojenim stopovymi prvky, ktere hadam, ze jsou obsazeny v micro aquagroweru, ktery davkuji.
Zkusim vycistit filtr, aplikovat excel nebo odsmiknout napadene listy a ubrat na micro prvcich?
Starší reakce
...Teraz som sa vratil k dlhsiemu a intenzivnejsiemu svieteniu bez co2...
No a tady je hlavní příčina vašeho současného problému.
Prezentace akvária by taky mohla pomoci nalézt příčinu problému. Za mě je toho světla celkem dost a ten tekutý uhlík taky není to pravé ořechové.
...No to biogenne odvapnenie sa mi nejak nezda... pH 8-8,5; KH 7. Cez tyzden skusim zapojit CO2, uvidim ci pH klesne... Islo to dost tazko zoskrabat...
Jak vyšší pH, tak skutečnost, že ten povlak jde těžko seškrábnout, naopak potvrzují, že jde o biogenní odvápnění. Snížení pH, nejlépe pod 7,0, ("ideálně" kolem 6,5), při KNK kolem 1-2 mmol/l, (2,8-5,6°dKH) by mělo s problémem pomoci. A to nejen díky rozpuštění vzniklého uhličitanu vápenatého, tvořícího krustu, ale i díky zlepšení dostupnosti živin a tím výraznému zlepšení podmínek pro rostliny. Pak ani nemusí být nutné ubírat na intenzitě osvětlení, možná právě naopak si rostliny řeknou o větší intenzitu nebo prodloužení doby osvětlení.
Islo to dost tazko zoskrabat. To biele to uz presvita biely papier pod listom. Musel som riadne rypnut aby som to dal dole. Citit to nejak nieje. Nevonia ani nezapacha
Akva 150L
Led svetlo 40W studena biela + 20W tepla biela
Teraz svietim 10hodin denne na 75% vykonu
Filter jbl1502
Pol roka po zalozeni akvaria rastlinky krasne rastli. Po pol roku zacala tato pliaga. Ubral som svetlo na 50% a 7,5h denne nepomohlo. Kupil som co2+ atomizer pol roka som pustal co2 ziadna zmena, tak som to odpojil. Teraz som sa vratil k dlhsiemu a intenzivnejsiemu svieteniu bez co2. Pridavam 1x do tyzdna hnojivo Nitro a 2-3x do tyzdna tekuty uhlik.
Rastlinky stale stagnuju a po kratkom case sa vytvori tato "riasa" na starsich listoch. Skusim este to co2 ci sa rastlinky nenastartuju ked je svetlo intenzivnejsie.
Myslím, že je to jeden z druhů sinice.
Hádám z fotky, víc informací moc nebylo...
To bílé pod setřeným je co?
Je to nějak cítit?
Biogenní odvápnění je velmi pravděpodobné. Otázkou je, který prevít (řasa) je způsobuje.
Určitě by nebylo od věci upravit (snížit) pH a možná i intenzitu osvětlení.
GSA to nebude. To je takova zelena teckovita, blbe sundatelna rasa - mel sem ji na listech a skle a pomohl Fosfor. Alespon jsem ji oznacil za GSA rasu dle google investigativy
S timhle bohuzel nepomohu..s jinejma rasama ‘zatim’ nemam zkusenost
Skusal som to oklepat ale nejde to. Je to japanese soil.Mas pravdu casom sa velmi droli a to ho mam rok a pol. Dnes som cistil filter externy jbl1502 po dvoch tyzdnoch, bol neskutocne spinavy, ale nie od vykalov, ale komplet cierny od toho substratu.
Ono sa to objavuje na starsich listoch,tipoval by som to este na GSA riasu. Skusal som tekuty uhlik aplikovat striekackou, pomoze to, ale len na chvilu.
To spis vypada jak kal z toho japanese soilu co tam mas (nebo podobneho substratu,ktery se droli)
Nejde to jen ‘oklepat’?;)
0 10.09.2023 17:17 Yamaha – Ruducha
Přidat reakci
[1] ...... 112
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 121874x