Jaká je to řasa?
Jsem jaksi zapomněla poznamenat to, že když jsem to akvárium založila tak nehnojím. Hnojení EI jsem zkusila asi na týden když se mi rozjela sinice. Tím, že jsem přidala NO3 po chvíli zmizela, sice jsem NO3 měřila testem od Rataje, na kterýho každý nadává ale ukázal nulový obsah. Filtrační média už neměním podle návodu od Juwelu, asi bych se nedoplatila, pouze jsem koupila nový Cirax a zbytek zůstal. Navíc jsem je nechtěla měnit kvůli zaběhnutí. Ryby momentálně v kaváriu nejsou, čekám až se akvárium zaběhne kvůli tomu, že jsem akvárium stěhovala do vedlejší místnosti a při té příležitosti jsem měnila dno za Liapor, pod který jsem použila JBL AquaBasis 2,5l. S hnojením EI jsem skončila, protože rostlinám se začalo dařit i bez hnojení pouze s přidáváním CO2. Bohužel jsem pak rostliny musela vyndat, a tak čekaly spolu s rybí osádkou v jiné nádrži, kde už trochu řasa nastoupila, místy se objevila sinice, proto se nedivím, že se tedy teď tolik rozmnožila. Akvárium je založené tuším od 24.9.2016.
Ahoj Káťo, přidám několik poznámek k tomu, co už napsal Roman. V první řadě si myslím, že hnojit metodou Estimative Index (EI) není ve Tvém případě příliš vhodné. Tato metoda hnojení je určená pro velmi hustě osázená akvária s převahou rychle rostoucích (stonkových) druhů rostlin, a to navíc při velmi vysokých koncentracích CO2 a velmi silném osvětlení. Pokud tyto podmínky nesplňuješ, tak opravdu nemá smysl cpát do akvárka kvanta živin. Na některé druhy rostlin totiž mohou vysoké koncentrace živin působit škodlivě (až toxicky). Ne vždy se to ale musí projevit. V některých podmínkách (např. Tvojich) se to projeví s větší razancí, v jiných podmínkách se to projeví s nižší razancí (nebo vůbec). Dalším faktorem může být příliš slabé osvětlení, při kterém se mohou začít některé "na-světlo-náročnější" rostliny rozpadat. Také příliš nízké pH nebo nulová alkalita a tvrdost mohou mít podobně destruktivní účinky. Z některých nových jílovitých substrátů se také uvolňuje do vody velké množství kyselých iontů (H+), což může mít za následek rapidní pokles pH, což zase může mít za následek rozpad rostlinných pletiv (pokud pH klesne opravdu hodně). Abys odhalila přesnou příčinu, bylo by dobré zjistit si nějaké základní parametry akvarijní vody (pH, alkalita, teplota). Hnojení je podle mého názoru dobré používat až po zralé úvaze → až si zjistíš, jaké parametry má tvoje pitná voda (jaké živiny v ní jsou a jaké v ní naopak chybí), kolik máš v akváriu rostlin a jaké druhy, kolik tam máš ryb (jakožto potenciální zdroj živin), jaký používáš substrát, jak silné osvětlení apod. Představ si akvárium jako váhy. Aby dobře fungovalo, je nutné, aby bylo všechno správně vyvážené. Pro všechno to světlo a živiny, které do akvária přidáváš (ať už ve formě pitné vody, ryb, krmiva nebo hnojiva), tam musí být dostatek "spotřebičů", které tuto dodanou energii dokáží využít a přeměnit na biomasu. Pokud budeš do akvária přidávat více zdrojů, než kolik Tvé akvárium dokáže využít, začne se tím narušovat ta rovnováha. Jakmile se rovnováha naruší příliš, přestane se dařit složitějším organismům (jako jsou rostliny a živočichové), a na scénu nastoupí jednodušší organismy (např. řasy, sinice, bakterie), které dokáží přežít i v extrémních podmínkách. Pokud chceš mít v akváriu pěkné, zdravé rostliny, je dobré si nejprve zjistit, jaké jsou jejich nároky na světlo, živiny, pH a další parametry vody, a pak se pokusit jim zajistit pokud možno optimální prostředí. Chápu ale, že ve světě internetových fór, na kterých může každý chytrolín plácnout kdejaký nesmysl, může být těžké najít spolehlivé informace.
Tak v první řadě bych si nastudoval co všechno umí tvoje filtrační média ve filtru, protože jenom namátkou mít ve filtru aktivní uhlí a Nitrax a zároveň hnojit metodou EI, tak to mě příjde jako přinejmenším podivné a je dost možné, že tvoje problémy pramení právě z tohoto "skákání po barvách". Jinak to s největší pravděpodobností sinice je a taky si myslím že nějaký druh hnědé řasy.
Ahoj, 3 dny staci, znici to vetsinu sinice, pak odkalit udelat castecnou vymenu vody a zacit pridavat KNO3, jak psal Roman, vetsinou se vytvari v akvariich, kde je dusicnanu nedostatek, pokud davkujes do akvarka jakekoliv hnojivum, tak aspon test na NO3 bych si poridil, pokud nemas dost zkusenosti, hlavne pro kontrolu jak se veci vyvijeji. Kdyz je ho malo, tak to neni dobry, kdyz je ho moc tak to taky neni dobry. Jinak davkovani najdes tady
www.rostlinna-akvaria.cz/… Rek bych se dostat tak ke 20 mg/l a sinici se to nebude libit.

Vyčistí akvarko, výměn vodu, pod déku na dva-tři dny (odstranís vecinu sinice) a pak si hlídek dusík. A mel bys mi vyhrano
Me to pomohlo
No, nečekal jsem, že to vyjde na pár korun, tím lépe. Mohu se ještě zeptat na dávkování? A mám tedy nechat akva týden pod dekou a pak začít podávat, nebo odkrýt dříve?
KNO3, v drogériích, řeznických potřebách prodávaný jako Sanytr.
Stačí i výměna vody pokud nemá no3 jako ta z dubiny

A to koupit nějaký přípravek (popř. jaký), nebo nějak biologicky zvýšit?
Osobně jak jsem se se v různých nádržích se sinicema mohl setkat, byl téměř vždy dusík velmi nízko a nebo i na nule, takže nárazový zvýšení dusičnanů je možné použít jako první volbu. Samozřejmě jsem to zkoušel i s tím světlem, ale většinou se sinice jenom smála, zato s tím dusíkem jsem zaznamenal daleko větší úspěšnost.
To je mi jasný. Pro začátek jsem snížil svítivost led pásku, začít "testovat" ale můžu až za týden

Nehci ti kazit večer, ale tak jednoduchý to obvykle nebejvá, budeš "léčit" následky ale příčina(y) ti zůstanou.

Díky moc, vyčistím akva, vyměním vodu a dám na týden pod deku, snad to přejde

Nevidím to na telefonu moc dobře,ale podle barvy bych řekl sinice.
0 27.09.2016 18:50 scorpio163 – Jaké jsou to prosím řasy a jak s nimi bojovat?
Tak tohle bych si myslel že je buď sinice(jde-li to lehce setřít) a nebo rovnou kámoška ruducha.

Je tohle rozsivka nebo něco jiného?
Starší reakce
Rad je tam spousta. Ale co vybrat...hlavně mi přijde že tam spíše řeší nezmara když už je velký a je jich tam pár. Na mém foto je vidět že to jsou malé asi 1mm. Tak nevím
aha tak to tedy asi opravdu bude nezmar...a jak se ho jde zbavit?
To je nezmar. Toho si taky pestuju,ale zeleneho.
Cim vic ho budes cistit,tim vic ho rozmnozujes.

to nevypadá...navíc že by toho bylo tolik a po odstranění do několika dní znovu? Podařilo se mi to nakonec na makro režim vyfotit a na některých je to pěkně vidět
Zdravím Vás. Chtěl bych se zeptat na jednu řasu. Dělá se mi asi 2 týdny různě ale všude na skle. Vyfotit nejde protože má každý kousek asi 1-2mm. Je bílá a dá se popsat asi jako semínko z pampelišky....prostě na skle drží za jeden chloupek a na konci je rozvětvená. Je takhle miniaturní ale je jí spousta. Ancistrusy když po skle projedou tak jí sežerou ale neprojedou sklo celé aby tam prostě nebyla. Lze snadno odstranit očištěním skla ale štve mě tam. Děkuji za názor a rady.
Tak to jsem netuším ze může být taková obezni/macata. Díky za ujasneni.

laKatos napsal: foto s nazvem rasa 5 ...Tipoval bych to téměř s jistotou na řasu rodu
Compsopogon (jelení paroh, angl. staghorn) - viz moje přiložené foto této řasy z mikroskopu. Tvůj exemplář vypadá na opravdu "mamutí" úlovek.
Já myslel, že by šla využít, na zdání koberce

Takhle jemnej by ti leckdo záviděl

nevedel jsem kde to nahrat tak jsem to soupl zde do me nadrze... nudle ... sekce fotky.... koukni na foto s nazvem rasa 5 .. tam jde krasne videt jak rostla... ty vyhonky ...cast pruhledne a cast zelene.... a v te kadi jsou dva kusy
bohuzel lepsi foto jsem neudelal.... chyba... a dalsi v akvariu uz nemam. jak jsem psal byla takova zajimava az se mi i libila.
jestli to pomuze tak byla na anubisu ve spleti steticne rasy. hnedka u vytoku cerpadla cca 1 cm pod kladinou. svetlo si myslim ze dost silne...
hodnoty NO2-0, NO3-5-10mg. a davkuji pmdd (latest verze) s trojnasobnou davkou kno3.
laKatos napsal: Prosím o pomoc s určením řasy.Bylo by možné sem hodit odkaz na foto v HD rozlišení? Z této malé fotky to nejde určit. Ideální by bylo co nejostřejší makrofoto.
Spíš jen takové vleky do pěti centimetrů. Není to žádna tragédie.
ta co je v kadince je jakoby steticna. (zeleo_pruhledna)
k podkladu je chycena jakoby jednim korenem na jednom miste, pak roste do stetce vsemi smery a rozmetvila se maximalne dvakrat. vic ne.
Pripominala mi nejakou morskou sasanku kdyz mela ty jednotline stvoly takove hrubsi.
Dělá kobereček ?

Já mám tuhle řasu
rybicky.net/nadrz/15921/d90932.jpg na dně v liaporu. Dělá chuchvalce, je docela pevná a identifikoval jsem ji právě jako cladophoru. Samozřejmě bez záruky

.
Myslím si, ze ta to taky nebude. Cladophora bývá delší klidne i deset a více centimetrů. Tady tato mela delku/průměr cca 3-4cm. Strašně né zaujala tou strukturou. Snad se ještě objeví a lepe ji nafotim pripadne dám pod mikroskop.

Nene jelení paroh to není měl tendenci se usadit ale šanci nedostal (musel jsem vyladit pmdd) ten ma ty "vlasy" tenké tady tato je ma tak 1mm široké a jakoby jsou na nich léta. Jak u stromů jenže strom je ma v řezu a tato rasa je ma na delku (střídá se jakoby průhledná část se zelenou). Jen me zaujala a nevedel jsem kde ji zaradit byly jen dva kousky vzadu u vyústí filtru.
Bojují teď se steticnou rasou ale te bude za chvili konec. Sedne a pinzetou jde krásné z listu sebrat a celou.
Prijde mi jako jeleni paroh. Na tuhle mi zabralo pridavani fosforu.
byla na stejnem miste s cernou steticnou... ale steticna po nasazeni ozonu pomalu sedne a nejspis odchazi... tady tato se drzi potvurka
Viděl bych to na kámošku rudušku.
0 28.08.2016 17:51 laKatos – co je to za druh.
Starší reakce
Díky moc ;)
z místního článku koukám na důvody a asi to bude hlavně tím, že mám krátce založeno. aspoň vím s čím mám tu čest.
Rozsivky.

0 18.08.2016 15:22 Wichaela – Je to řasa?

Zdravím ve spolek, malý kvíz na začátek:
Co pak to je za jakoby rez na listech? Měla jsem to i na kameni. Nebo že by to byla řasa i když to nejsou chomáčky? Čím to?
Už svítím jen 2x 4 hodiny denně. Před spínacími hodinami jsem to nějak přeháněla.
NO3 - 5 mg/l, NO2 - 0mg/l; GH - 16 a více; KH - 6; PH 6,4 (nová voda, tak asi možná proto nižší), CL2 - 0 mg/l
Založeno 2. 8. 2016
Měním 1/3 vody 1x týdně, vodu mám přes filtrační konev
Cena: rostlinka pistie zdarma

Starší reakce
Já měním vodu klidně denně(jednotýdenní výměna bude postačovat) a vůbec se za to nestydím.

I s tím světlem se dá pracovat, tedy zapomenout na koberečky, ale na stonkovky a nenáročnější rostliny by to stačit bude.

Děkuji, dnes již jsem ty hnědé fleky zahlédla i na skle. Četla jsem zde že nemám měnit vodu asi dva měsíce od založení, je to pravda?
EDIT-To světlo T5 jedna zářivka 15W bylo v setu, myslíte, že stačí?
Přidat reakci
1 ...... [34] ...... 112
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 122079x