Jaká je to řasa?
A na ostatnych listoch vyzera byt dalsia ruducha (Compsopogon).
Ruducha. Pokud se nijak nešíří, stačí odstraňit napadené listy a dál pokračovat v běžné údržbě.
neni treba zakladat nove vlakno... vypada to na ruduchu
je na sagittarie subulate uz dlhsi cas,, neviete co to je zac?
Starší reakce
Rada dobrá, ještě by té nové zeleni pomohlo zkusmo přisvítit. O CO2 se raději ani nezmiňuji, beztak jste to už taky řešili
0 17.03.2010 22:02 Giowanni Každopádně řasy jsou prevít a pokut je zrovna nepotřebuješ jako krmivo je stím docela boj sám jsem mněl tu štětíčkovou potvoru v nádrži několik let a ne ane se jí zbavit ani ancíkům to nechutnalo. ta potvora držela na listech tak pevně že i když jsem echyny vypral ve vaně a listy okartáčoval vžycky se po nějaké době ukázala. nakonec jsem zvolil radikálnějši cestu. Postupně jsem otrhal napadené listy a ty kameny na kterých byla ta potvora sem obstranil natrvalo z akva.
To zahnípání akva jsem decentně schoval za "přesycení živinami".
Když se tak dívám na to dno, ještě bych se zeptal: Jak je na tom kamarád s údržbou?
Jak je na tom kamarád s rychle rostoucími kytkami a podmínkami pro ně? Nemá akva přesyceno živinami?
Bohužel asi tak....a já bych pak stejně nedovodil. Viděl jsem i komplexnější foto "postižené" nádrže, a v porostu většiny dna i rostlin touto řasou je možné shledat jistý půvab, který nicméně vlastník nádrže nedoceňuje. Doporučoval jsem osvědčenou metodu pasivní rezistence, případně zkusit častěji měnit vodu, ale zatím se pevně zakopala na pozicích, byť ztratila iniciativu.
Bez mikroskopu to bude jen hádání...
0 17.03.2010 16:22 ČUPR [204] - Tetry Side, ty víš, jak jsem to s tou černou myslela!
I ty jeden!!!!!
Takže ta černá ruducha by neměla být zelená, ani kdyby se změnili podmínky ....
Ale je to stejně jedno, na obrázku vidím barvu zelenou, ne hnědou ani černou .....
A třeba se dočká jeník přesné diagnozy od nějakého odborníka!
)))))
Černá řasa neexistuje.
Ale červená řasa může mít černou barvu.
Ano, myslel jsem to přesně tak, že řasy podobně jako vyšší rostliny mění barvu v závislosti na vnějších podmínkách.
Řasy mění barvu celkem běžně - v závislosti na podmínkách, (stejně jako vyšší rostliny).
Že má řasa zelenou barvu, neznamená, že musí jít o zelenou řasu.
Mohla by to být zelená vláknitá řasa. A nemusí být sama...
Dobrá poznámka o mrtvosti, prý drží na podkladu, i když teď v posledních týdnech stagnuje/nepřibývá. Sinici, dle mých zkušeností (pokud to tedy byla ona), jsem dokázal z listů heteranthery krásně odcucnout hadicí při výměně vody, paradoxně mi příjemně voněla - možná jsem prase...
"To" na té mrtvé egérii mi spíš připomíná sinici, ale ruku do ohně za to nedám. Jak se to chová? Jde to odstranit, mechanicky rozrušit, nezapáchá to trochu?
Dík, takto jsem tipoval zelenou vláknitou, nicméně mi to připomíná situaci s návštěvou lesa a následným určováním dle atlasu hub..
1 17.03.2010 12:38 Lila1 [31] Tak odpověd jsem si už našla
. (škoda, že nemůžu své vlastní příspěvky mazat sama, tedy alepspon obsah)
Dobrý den,
na kamenech v akváriu začalo vyrůstat cosi černého. Zatím je to maličké , asi 2-3mmm a ve tvaru V. zatím je toho málo, lehce se to dá přehlédnout. Může to být řasa? Nebo by to mohla být plíseň?
Omlouvám se, fotku nemůžu udělat, foták mi to nebere, je to příliš malé. Ta Véčka jsou osamocená, na kameni jen jeden (na pár kamenech).
Lila (začátečník)
Starší reakce
Mně přijdou ta vaše opatření jako správná.
O.K.
I když jste neodpověděl na mou druhou otázku přímo, snad jsem pochopil správně, že CO2 nepřidáváte.
Ale na první otázku jste neodpověděl vůbec.
Takže ještě jednou: jak intenzivně do akva svítíte a čím? (Typ zdroje, příkon, délka svícení.)
0 02.03.2010 08:43 Ivn – řasa
Sid napsal: Ta fotka není zrovna ideálně čitelná, ale něco mi to připomíná...
Svítíte "dost" (kolik W/l?) a přidáváte málo nebo vůbec CO2?
Ahoj, mám akva 200 litrů, nikdy jsem nepoužíval hnojivo, až když začaly rostlinky strádat, zkusil jsem Plantamin od Tetry podle návodu. Vždycky jsem rostliny týdně protrhával a rozdával, teď o ně přicházím. Přikládám ještě foto, jak to rostlinu úplně obalí. Včera jsem objednal přírodní CO2, tak doufám, že jsem neudělal chybu a rostliny nepůjdou úplně do kopru
Ta fotka není zrovna ideálně čitelná, ale něco mi to připomíná...
Svítíte "dost" (kolik W/l?) a přidáváte málo nebo vůbec CO2?
0 01.03.2010 22:25 Usine – Re: Ivn
Nenapsal jsi do jak velkého akvária. Takto černé fleky jsou známkou přehnojení. Může to být i z krmení, hodně si lidi stěžují na mražené patentky. Používám PMDD a trochu jsem to přehnal a podobné černé fleky jsem měl na Monosolenium tenerum. ubral jsem hnojivo a mražené krmení jsem začal proplachovat. Je to něco podobného jako sinice. U rostlin jsem zaznamenal velkou stagnaci, teď už se to začíná vzpamatovávat.
0 01.03.2010 21:57 Ivn – problém s řasou
Ahoj všem, bohužel došlo i na mě, ikdyž jsem se tomu vždy vyhnul, tak nyní mám smůlu. Na rostlinkách viz. foto se usadila zelená řasa a dělají se na ní tmavé fleky. Hledal jsem, ale zatím jsem nic nenašel, ví někdo, co by mohlo být příčinou. Svítím 2x 39w + 1x 40w cca 10 hodin denně. Rostlinky jsou napadené a listy rychle odumírají. Vodu měním pravidelně jednou týdně cca 40%. Díky moc
0 01.03.2010 17:49 Usine – Re: Naďa
Zelená přisedlá řasa se nám dělá na skle všem, takže čistit, čistit. čistit.
0 01.03.2010 16:57 Naďa – Řasa na skle
Zdravím, mám v pořadí druhé akvárko a vyskytl se mi v něm problém s nějakou zelenou usazeninou na sklech. Je to jen těžko oškrabatelné a já nevím, co s tím. V minulém akvariu jsem tento problém nikdy neměla. Tady je všechno nové a já nevím v čem je chyba. Může mi někdo poradit?
0 01.03.2010 15:57 JFK – Re: Eff
Tak asi půjdu cestou zlepšení podmínek + poté zakoupení nové měchýřky. Děkuji všem za určení problému i za rady
Záleží na tom do jak velkého akvária a jaké jsou tam ryby už teď. Pokud by to šlo a podmínky by se zlepšily, parmička černopruhá opravdu pomůže. Na druhou stranu pokud řasa přestane růst, nové zdravé rostliny nahradí původní zařasené.
0 01.03.2010 13:03 JFK – Re: vaclav
A myslíte že by mi parmička černopruhá byla schopna tu řasu z tohoto stavu vyčistit? Pokud bych udělal vše potřebné a ten už více nerostl... Jestli má cenu kupovat parmičky nebo spíš jestli neni lepší za tu cenu rovnou koupit nový mech
0 01.03.2010 11:38 Usine – Re: JFK1
Nemusí to být přemíra živin, ale ten silný proud z filtru je to určitě. Chtělo by to rozstřikovací rampu potopit těsně pod hladinu a přizpůsobit i průtok vody filtrem. Nevím jak máš velké akvárium ale parmička černopruhá je výborný pomocník, bez ní už si akvárium neumím představit. Sice je musím co dva roky měnit ale na řasy je to úžasná ryba.
0 01.03.2010 10:49 JFK – Re: vaclav
Co jsem teď koukal na foru, tak dolu z rostlinek už to asi nedostanu, takže se s nima hold rozloučim a poučim se z toho - přemíra živin a silný proud z nového filtru
0 01.03.2010 10:38 Usine – Re: jfk
Právě u jemnolistých rostlin je to průšvih a většinou to odnesou, pokud se ti to nepovede včas zarazit.
Což se mě většinou nepovedlo a rostliny tohoto typu jsem vyhodil a znova použil až sem se jí zbavil.
0 01.03.2010 10:28 JFK – Re: Eff
Díky, toho jsem se právě obával
Tak tak, ještě je tu druhá varianta: nechcípající ruducha
0 01.03.2010 10:13 Usine – Re: jfk
Ruducha má spoustu barev od šedivé nebo zelené po temně rudou až po černou. Stačí si jen vybrat.
0 01.03.2010 08:29 JFK – Re: jfk
ještě jedna
0 01.03.2010 08:29 JFK – Ŕasa
Ahoj, neporadili by jste mi co se mi to udělalo v akvárku? Na fóru se tu píše pořád jen o černé nebo zelené řase. Ale tahle má bílou barvu
Starší reakce
0 07.02.2010 13:33 omu – Re: omu
Přidat reakci
1 ...... [103] ...... 112
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 121525x