Jaká je to řasa?
odkaluju denně a rostliny co začnou odumírat dávám pryč. Prostě nevim. Snažim se používat mozek a najít příčinu a nějak mi už dochází fantazie... Každej den akvárium vypígluju, tohle odsaju a druhej denmůžu dělat to samý. Ale ta egerie, to mě nahlodává, zkusim jí dát pryč úplně. Tak přecejen všechny ty kousky co odumřou neohlídam.... Ta je tam poměrně nově. To by mohlo mít spojitost. Díky za tip
Já myslím, že se Ti rozpadávají rostliny hlavně ty egerky.Zezačátku mi to taky v akva dělala jsou to takové jakoby "sražené" kousky, vlastně odumřelá rostlinná hmota. Napadené rostliny vyndej pryč a odkaluj.
Vůbec to neřeš, máš to celkem pěkně zarostlé, řasy tam budeš mít pořád ale jen tak málo a to až taková katastrofa není. Mechovky si tam nech, vždy se objeví, když je jich potřeba a jsou užitečné. Filtrují Ti vodu.
Máš relativně nová akvária s podle mě s nedostatečnou filtrací (objem jen 0,2l). Nezmary a mechovky bych neřešil, nějak moc neškodí a většinou časem sami zmizí.
Zkusil bych klasiku. Častější výměnu vodu. Aktivní uhlí taky může pomoci v odbourávání znečištění.
To bude asi fakt nějaká mechovka, co koukam. Bude na to fungovat něco proti nezmarům, jestli je nějaký přípravek na ně?
koupala jsem včera v CO2 mimo akvárium, zrovna tu rostlinu na první fotce. Udělá se to znova. Na nezmara bych nesázela, ten vypadá víc nepravidelně a má těch "chapadýlek" podstatně méně...
To na fotce č.3 by mohl být nezmar a ten se jako nákaza chová a jak název napovídá není snadné se ho zabavit. Ty chloupky se mi objevily když sem přesazoval kytky ale zase do čtrnácti dnů zmizely. Mám ve filtru pravidelně měněné uhlí které mohlo ale nemuselo způsobit zlepšení.
Edit: Václav byl rychlejší.
A to tekuté CO2 věci spíš zhorší než zlepší dá se použít na lokální aplikaci nebo ještě lépe ke koupeli mimo akva. Z pravidelného dávkování do akvaria nic dobrého nevzejde.
Dělá se to v proudu i tam, kde proud prakticky neni. Měnim teď vodu prakticky denně, odsávam odkalovačem a doleju čistou. A za den, dva je to tam znovu. Klasické rady na to prostě nezabíraj. Ani tekuté CO2, víc světla, míň světla...
Nevidím tam nic hrozného, nevím jestli nemáte neznary nebo mechovky. Změňte proud v akváriu a zkuste častěji měnit 1/3 vody.
Už jsem z toho trošku zoufalá, nevím, co to je a jak se toho zbavit. Nenašla jsem nikde nic, co by vypadalo stejně. Na rostlinách a kamenech se rychle (během 24 hodin) udělá pokryv z hnědého prachu jakoby. Při pohledu z blízka jsou to jednotlivá vlákna odstávající od podkladu a často i něco tvarem připomínající chmíří pampelišky, velikost cca 1-2mm. To se jeví jako bezbarvé. Nedrží to na podkladu pevně, pokud se rostliny dotknu, tak se ta hnědá chuchvalcovitá část rozvíří po akváriu.
•Teď něco k akváriu - mám dvě 54l takové ty trochu nešťasné sety pro začátečníky. Akvária fungovaly po divokém začátku bez řas a to jsem v nich měla i gupky. V obou jsou filtry Eheim pickup 60. Vždy se jevily jako dostačující a fungovaly dobře, houbička při čištění voní po čerstvé hlíně. Čistím jen vyždímáním v nádobě s vodou z akvária. Gupky už nemám, mám teď v jednom akváriu razborky bornejské, dania perlová, tetry červené a bettu. Ve druhém razbory Espeho, tetry aguarayské a bettu. Mám i šneky v obou akváriích. Z těch co se mohou v akváriu množit okružáky a piskořky - nepřemnožují se. Odkaluji, nic mi tam někde skrytě nehnije nebo tak něco.
• Můj dojem - nesouvisí to se světlem nebo proudem. Dělá s to jen na rostlinách - některých (pak se to rozšíří dál) a na kořenech. Na kamenech a skle ne, ale jak na světle tak ve stínu, ve větším proudu i v menším. Chová se to jako nákaza - nejdříve jedno akvárium, pak druhé. Přijde mi to, že se to tam dostalo s kytkama a šnekama od jiného akvaristy (i když jsem vše očistila, ale piskořky na sobě nějaký takový svinec měly...a šneka asi dokonale vydrhnout nejde) Pak se to objevilo ve druhém akváriu se změnou dna. (vodu si při takovém zásahu nechávám a jede v ní celou dobu i filtr. Ale přijde se o bakterie usídlené ve dně). Jednou se mi v akváriu objevila ruducha - asi 3 štětičky na rostlině. Jak přišla, tak i odešla bez zásahu. Rovnováha tedy fungovala zdá se mi dobře. Ale teď je patrný nedostatek bakterií - objevují se, i když minimálně, NO látky, to jsem dříve i s hnojícíma gupkama neměla - vždy na nule)
Mám dojem, že to nejde nechat osudu s tím, že se s tím akvárium popasuje samo, že by to všechno pochcípalo v tom hnědym hnoji nebo se stal dominantním druhem v akváriu...
Za radu co to je a jak na to budeme já i akvária vděčné
Já sem rozhodně nepodceňoval něčí oko a o správnosti určení řasy sem neřekl ani slovo. Jen sem poznamenal že rada která byla dotyčnému dána ohledně řešení problému byla zbytečně suverénní s ohledem na info které dotyčný odborník měl k dispozici a podle mě špatná. Za tím si stojím.
Kdo komu sebral hračky mě nezajímá proto sem se nijak výrazně nepouštěl do kritiky odstavce který (krom faktu že byl psán nepřihlášeným uživatelem) ještě o něco snižuje můj názor na dotyčného odborníka.
Já bych úplně nepodceňoval zkušené oko Františkovo...
Myslel jsem spíš rod, ale nevadí. Nemá někdo tabulku s rody řas? To by bylo zajímavé.
Je i tohle rhizoclonium?
Ale já vím taky sem to o pár příspěvků dál připustil ale i tak si nemyslím že se dá z fotky poznat že kořen hnije. Proto jsem zpochybnil jednoznačné určení příčiny.
P.S. věnoval sem nějaký čas (asi hodinku) studováním Rhizoclonium a nikde jsem nenašel zmínku o tom že by hnijící kořen byl spouštěč rozpuku řasy asi nejblíže k tomuto tvrzení byla věta "řasa se častěji vyskytuje ve vodách s velkým organickým znečištěním".
Smetany napsal: pokud se budeme bavit o hnilobě v pravém slova smyslu tak ta probíhá v anaerobním prostředí které v akváriu (pokud není kořen zahrabaný v substrátu ) nebude.
Ale uvnitř kořene se myslím může vyvinout docela snadno. Představ si to - spousta žrádla pro bakterie. Hustě to osídlí, velká spotřeba kyslíku, pomalá difuze. Ale ve větší hloubce toho dřeva, kam už kyslík nepustí, je pořád ještě spousta žrádla. Tam už ti mikrobi musejí jít na věc anaerobně.
Smrad: sulfan a organosulfidy. Tuhle směs známe z různých situací dobře. Onehdy mě to praštilo do nosu na návštěvě, kde "manželka překrmila", doslova. Nádrže bez (!) substrátu na dně. Tetramin či co se válel po dně. Puchna převeliká.
To po tobě nikdo nechce krom určení řasy sem na tom stejně neshledal nic přínosného. Čekal bych spíš nějaký pádný důvod proč si myslíš že má chudák akvarista vyhazovat kořen z akvária.
Já ti nebudu opakovat to co napsal František.
Stači si čichnout k vodě,odpadneš z toho smradu..
I když bych připustil variantu hliloby ( mohl by uhnívat střed) jak to prosimtě poznáš z fotky?
Vim i čem mluviš,kanál proti zhnilému kořenu voní...
Rozklad neznamená ale hnití někdy je to dost hustý smrad když ho vyndáš.
Každý kořen se v akváriu rozkládá. A pokud se budeme bavit o hnilobě v pravém slova smyslu tak ta probíhá v anaerobním prostředí které v akváriu (pokud není kořen zahrabaný v substrátu
) nebude.
Měl by jsi lépe číst František píše o hnijícím kořenu ne o kořenech jako takových.
Já sem ani tak nezpochybňoval určení řasy jako určení příčiny jejího vzniku z fotky. Píšeš že jsi s řasou úspěšně bojoval. Odstraňoval si kořeny z akvária?
OT.
Kdo tuto rasu někdy měl pozná ji už vždycky. Je to previt a méně vidana rasa. Já sám sem sní bojoval (uspesne). Tady na foru jsem informaci o ní nenašel. Tak buď rád ze nějaká skutečná ráda přistála ikdyz si mohl předposlední rypavy odstavec odpustit. Takto se rofr řadí mezi nás blbce
Způsobuje ji i nedostatek rostlin(tak jako všechny řasy).Mám s tím osobní zkušenost.V akváriu, které bylo jen zarostlé, tak podobně jako jo máš teď Ty a přidal jsem centimetrový kousek vláknité řasy, tak za měsíc už byla rosrostlá a přichycená na rostlinách. Naopak v akváriu hustě zarostlém jsem pokus opakoval a řasa je v tom samém stavu, jako jsem ji tam vhodil.
I v případě že máte pravdu a jedná se skutečně o Rhizoclonium a navíc pokud se na jeho rozpuku skutečně podílí kořen (je to možné) ale tvrdit to s naprostou určitostí z téhle fotky.... Zbytek rady mi přijde dost arogantní a neurazte se i hloupí ( a to nemluvím o vysloveném urážení kolegů akvaristů) odstraňovat kořen na kterém jsou evidentně přirostlé rostliny a navíc se akvaristovi asi líbí, je nesmysl když stejnou službu odvede aktivní uhlí ve filtru. Společně s výměnami vody a mechanickým odstraňováním řasy je tahle situace celkem dobře zvládnutelná.
P.S. tvrdit že jediná příčina vzniku nějaké řasy je kořen by znamenalo říct že když dám do akvaria kořen objeví se řasa proti čemuž jasně hovoří spousta akvárií s kořeny a bez řas. Z toho plyne že kořen v žádném případě sám o sobě řasu nezpůsobuje.
Váš problém je řasa s názvem Rhizoclonium. Příčinou bývá rozkládající se kořen v akváriu a to bude i váš případ. Máte v akvu asi i dost silné světlo. Právě, jako začátečník, to s tím světlem nepřehánějte.
Odstraňte tedy kořen, řasu odsajte při výměně třetiny až poloviny vody a máte vystaráno. Už před lety jsem tuto radu zde dával.
Se zmíněnou řasou se můžete setkat běžně i v přírodě. Vyskytuje se (hlavně na jaře) v tůních s rozkládající se hlavně dřevitou hmotou. Živí se jí pulci. Ve starší akvoliteratuře se můžete setkat s doporučením nasadit do akvária právě ty pulce. Ještě je na ně brzo (na ty pulce).
(Každoročně se pravidelně s touto řasou setkávám v tůni, kde lovím prach.)
Ve fóru málokdy někomu rady rozdávám, ale všiml jsem se, že tady dnes řádí či radí akvomachři největší (Maq a Ščobák) a tak jsem byl zvědav jakou hloupost zase komu zase radí.
Šneci na řasu nestačí, musíte odstranit příčinu. Mnoho zdaru.
Ten "mrak" určitě nejsou rozsivky. Bude to zřejmě nějaká zelená vláknitá řasa. Ta se namotává na špejli, mění se voda, trošku ubere světla, a doufá se.
To jsou levatky. Odstraň mechanicky řasu a prováděj častější výměnu větší časti vody. Dej si tam více rychlerostoucích rostlin egerii, růžkatec nebo rychle rostoucí
stonovky a nahoď si tam více šnečků klidně 20-30 okružáků.Podle mě je to důsledek nevhodného dna, které jsi na začátku zvolil, než že by jsi řasu zavlekl.
Tohle je levatka
Nic jsem do akvária nedával, ale na základě diskuze zde se šnečkům nebráním. Pravděpodobně jsem však něco donesl na koupených rostlinkách. Bohužel neumím identifikovat druh. Posílám fotku.
Ahoj, po 2-3 týdnech od založení akvária se mi v akváriu vytvořil mrak z řas. Pravděpodobně se jedná o Rozsivky. Dočetl jsem se, že jejich výskyt v novém akváriu je standardní. Mám to nějak řešit? Odsávat? Nechat tak jak je s tím, že to vyřeší šneci? Nebo je příčinou nedostatečné osvětlení? Svítím každý den 10 hodin. Děkuji.
Starší reakce
To už jsem četla několikrát, ale s určením fakt nevim
Zkus zatím projít odkaz v modrém rámečku
0 12.02.2019 18:16 Andaska – Co je to za řasu?
Klikni na odkaz nad tématem Modrý rámeček.
Děkuji a nějaká rada a nebo článek ? Mám akva založeno cca měsíc .
Jo bude to rozsivka pravděpodobně s nějakou houbou.
0 12.02.2019 14:08 Dunik – Řasa
Zdravím můžete mi někdo poradit co je to za řasu a nebo co to je když né řasa
Děkuji
Starší reakce
Starší reakce
Vzorků jsem rozeslal několik na kamenech, ale myslim, že se nikomu neujala.
A aby to nebylo málo, na dvou místech mi roste nějaká houba. Líbí se mi
Jo to je ona
nemohl sem si vzpomenout na jméno
Už je to nějaký čas co jsem se snažil tuhle řasu v akváriu pěstovat a není to jednoduché vyžaduje poměrně stabilní parametry a hodně čistou vodou takže bych ji bral jako ukazatel dobře fungujícího akvaria a nechal ji růst ze skla se dá odstranit žiletkou a na kameni je to krásný pohled
tuším že taky ráda vápník.
Přidat reakci
1 ...... [14] ...... 112
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 121525x