Paví očko (Gupka) - rozmnožování, odchov
U pavího oka nemá smyl laborovat se žloutkem. Pokud rozdrobíš jakékolik sušené krmení, tak ho vezmou v pohodě. Žloutek je na malé jikernaté ryby a i ty si radši vezmou živé.
v čem tu rybku máš? Pokud je to nějaká malá nádoba, tak po žloutku se ti muže zkazit voda.
Tak ja nadrtim granulky cetl sem i uvarenej žloutek ten by sel taky hodne rozmelnit
dafnii ne, chce to něco jemnějšího, třeba vločky nadrtit na prach
chci se zeptat.... našel jsem jednu malou... oddělil jsem jí od velkých a dal jí tam dafnie sežere je ? nebo jí mam nakrmim něčím jiným ?
děkuju

Protože se vysypala. Takže to jsou ty čtyři týdny. Za pár dní začne tmavnout a před porodem ji bude mít jasně viditelnou.
Za 5 dni ji bude mít

Ale ta 1 uz nema vubec černou skvrnu
Pokud ti teď rodili tak můžeš další čekat o dalším úplňku. Březost trvá přibližně čtyři týdny.
Kolegyně to popsala srozumitelně, já jenom dodám, že ten čas se postupně naučíš odhadovat podle toho jak je budeš pozorovat a vnímat souvislosti, tak to tzv. dostaneš do oka.

bude mít skvrnu březosti- většinou tmavá a vééliké bříško, které se nezmenší ani když ji nenakrmíš, ale u většiny gupek lze malinké rozpoznat

a když se bude blížit porod bříško začne mít takový hranatý tvar u řitního otvoru a začne vyhledávat klid
To akvarko nemam kam dat dát takže to zkusim nejak s tou porodnicku jen nevim jak poznam kdy bude rodit
Jak píše Verimmi. Buď extra nádrž. A nebo mnohem lepší hustě osázená nádrž nějakou jemnolistou rostlinou. Nějaký ten růžkatec a něco přežije.
porodnička se dá koupit třeba plastová, ovšem její nevýhoda je že výkaly maminy padají do stejného prostoru kam propadnou i mladé- tudíž podle mně nevyhovující.
Tudíž moje rada, pořiď si 30l akvárium, bublifuk a topidlo
30l akva- voda, holé dno, nebo kousek jávského mechu jen volně v akva bublifuk a teplota kolem 27°C (pokud se pletu, at mně někdo opraví) pokud máš kde sehnat kousek perlinky tak z toho lze dost dobře sešít porodnička, jejíž očka jsou dost velká aby jimi mladé propadly, takže zavěsím na stěnu akva , dám tam samičku ta porodí a vrátím ji zpět do akvária kam patří a mladé chvíli chovám v té 30l nádrži, dokud se nevejdou ostatním do tlamky
nebo ta nechat na přírodě, což jsi asi slyšet nechtěl- pak na hladinu růžkatec, do akva jávský mech a ono vždy něco přežije
edit. krmnit alespoň 2-3x za den v malinkém množství krmením pro potěr, artemií,či dobře nadrceným vločkovým krmením, později jim dávám třeba nasekanou patentku (mraženou)
Poradite mi prosim tu porodnicku a jak se o male starat ?
Jo to je ono dafnie

No, to som mal na mysli. Moj dedo tým krmil discusy, potom s nim pojdem na vylet na dafnie.

To budou zřejmě dafnie.

Dal mi je strejda nachytal je v rybníku nevím jak mi přesně říkal ten název ale už s nima krmí velmi dlouho a mnoho ryb a výtěrů za sebou zjednodušeně řečeno nic špatnýho to není
A jaká by byla nejlepší porodnička ?
Luboš napsal: Dobrý den, chci se zeptat zda mají malé nějakou šanci na přežití v tomto akvariu... 2 samičky určitě porodily ale malé nikde... je možné, že bych nenašel ani jednoho prcka do 7 hodin po porodu ? případně jakou porodničku koupit ?
mám v akvárku 3 samičky 2 samce 3 skalárky (malé cca 25 dní staré) děkuji za odpovědi. krmím je muškama + malé granulky ale teď většinou mušky
To už je nejspíš skalaři pobrali. Jinak zarostlé nic moc. Tam by moc šancí neměli i bez skalár.

Dobrý den, chci se zeptat zda mají malé nějakou šanci na přežití v tomto akvariu... 2 samičky určitě porodily ale malé nikde... je možné, že bych nenašel ani jednoho prcka do 7 hodin po porodu ? případně jakou porodničku koupit ?
mám v akvárku 3 samičky 2 samce 3 skalárky (malé cca 25 dní staré) děkuji za odpovědi.
Všechny samičky ok jsou kanibalky....
Přesně tak, ze začátku se kazdy snaží odchovat očka a pak další živorodky a za 4 mesice beduji ze neví kam je mají dávat ;) nechej to na přírodě, přežijí jen ti nejsilnější ;)
Petr napsal: Jak poznam pravý čas ne přelovení do porodničky?
nepřelovuj samičku před porodem, nech trochu živé potravy ostatním rybičkám

a odlovuj naopak mladé co stihneš

nedokážu si představit co bys dělal s těma očama za rok

Třeba zdrhá před chtíčem pohaněnýma klukama.
Edit: Dobrej poměr samečků a samiček je 1:2-3.
Ta spodní se už schovavá pod skalou ale proč když by měla mít ještě čas?

Bude hranatá jak škatule a může se i stranit a vyhledávat klidnější místečko.
Budou mit hranate břicho a budou si hledat klidne místo a stranit se

Jak poznam pravý čas ne přelovení do porodničky?
Obě dvě mají ještě móóóře času, tipuju to na cca 14 dní.
Dřív jak za týden to nebude, počkal bych a krmil bych min ale ve větších intervalech ;)

Dobrý večer,
chtěl bych se zeptat jestli byste mi mohli říct za jak dlouho by mohli tyto dvě očka porodit ta spodní už se i schovává ale nemá prdelku ještě tak černou jak ta horní.
Za všechny odpovědi velice děkuji.
Petr

neboj, za chvíli nebudeš vědět jak se jich zbavit

škoda... já jsem stejně dopadl s Black Molly

Ten článek jsem četl. Ale sám tam píše 50 oček v 60 litrů nádrži. Musí se to pravidelně udržovat nebo to zkolabuje. Já mám za dva měsíce asi tři vrhy odbyté a z pěti rybkem jich mám tak 40.
To je dost možný. Ale ty starosti s tím hraničním stavem... Lepší je nasadit predátora a držet množtví ok na přijatelné míře.
Já jen vím, že to "přemnožování" ok prostě v jednu chvíli končí...to bylo to co jsem chtěl říci.
Ten můj příspěvek se s vašim nevylučuje. Akorát to pak chce trošku jiný přístup než k běžně osídlenému akva. Pokud je někdo zvyklý měnit vodu týdně a odkalovat jednou za měsíc, tak to u kalamitního stavu ok nejde.
MichoCZ napsal: Paví ok jsou schopny "zlikvidovat" celou nádrž pokud nemají predátora. Dá se to udržet potom jen hodně častýma výměnama vody, okalovat prakticky pořád a mít hodně dobrý filtr. Jsou to sice pěkné rybky, ale jinak dá se říct plevel.
Prdlajs...mají svou hranici, za níž prostě nejdou. To je vědecky dokázané!
Jo jo strašmě rychle se rozmnožují a nejdou moc zastavit, jedine odebrat samice, ale pak budou nestastní samci, :/
Paví ok jsou schopny "zlikvidovat" celou nádrž pokud nemají predátora. Dá se to udržet potom jen hodně častýma výměnama vody, okalovat prakticky pořád a mít hodně dobrý filtr. Jsou to sice pěkné rybky, ale jinak dá se říct plevel.
Tak ráno navraceny dospělaci do akvarka. Mlady už jsou vidět. Včera je člověk hledal dle oček, dnes už podle tělíčka. Myslím si, že je dospěláci moc nezredukuji. S obavami se divám na druhou, větší samičku, které se taky černá bříško

. Pro paví očka není žádná nádrž dostatečně velká. Bude muset přijít na návštěvu nějaký predátor...
Přidat reakci
1 ...... 96
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 156427x