Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Znovuzaložení akvária

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 9 Přejít na další stránku   1  
Znovuzaložení akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2017 10:48 Maq Re: Beastie
Pokud je to "u předního skla" a dopadá tam sluníčko, jsou to spíš řasy + kyslík.
Celkové to akvárium není příliš dobré, myslím. Ten substrát má dost velké zrno, ale to bych konkrétně já nepokládal za nepřekonatelný problém, pokud...
Pokud by tam bylo plno rostlin. Ty tam máš jen anubisy přivázané k dekoracím. Tedy jednak neprokořeňují dno, což je pro zdraví akvária důležité, a jednak jsou to rostliny, které asimilují pomalu. Čili moc toho "nesežerou".
Pak stačí šest dánií, ty nakadí, a ze vzniklého znečištění nemá kdo profitovat, akorát řasy. Tak nějak bych to viděl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2017 10:35 Žena Beastie [338] Re: Maq
Bublinky ve dně u předního skla, myslím, že je to jeden z faktorů. Tohle dno mám dlouho a bylo mi několikrát rečeno, že se to může stát. Proto ho vždy odkaluji a kypřím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2017 10:24 Maq Re: Beastie
Podle čeho soudíš, že tam "zahnívá dno"?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2017 09:59 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?Re: Beastie
Skus poriadne odkalovat dno a vodu ak sa da menit aj castejsie. Da sa vsetko zachranit, len ci mas nato chut. Ak to akva predtym fungovalo bez problemov, musi sa dat dokopy zase.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2017 09:20 Žena Beastie [338]
Zdravím. V 54l mi asi půl roku žila jedna samotná razbora. Čištění jednou za měsíc max. Pak zemřela, cca dva měsíce bylo akva bez obyvatele a bez údržby, filtr běžel, občasné osvětlení, několik anubiasů a na hladině okřehek pro srovnání.
Před dvěma týdny jsem tam přendala 6 dánií z velkého akva, kvůli vytření a kontrole. Od té doby se mi ale dělá strašná řasa - rozsivka a zelená usedlá na skle, na anubiasech...Odrhla jsem to, výměna vody jednou za týden 25%. Kvůli odchovu bych tam chtěla dát jávský mech, ale bojím se, že mi ho jako vždy řasa kompletně sežere.
Taktéž to vypadá, že zahnívá dno - mám tam ten příšerný trojbarevný kámen.

Na akva mi dopoledne svítí sluníčko, svítím manuálně a nepravidelně, jen odpoledne, max 6 hodin.

O osudu akva přemýšlím, buď dánia pak vrátím do velkého a tohle zruším, nebo budu muset předělat dno a ryby tam nechat. Ale co do té doby?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2017 00:11 Muž hrochy [648] - low-cost, low-tech, old schoolRe: Driv3r
Jo, díky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2017 00:09 Muž hrochy [648] - low-cost, low-tech, old schoolRe: ctibum
Jo jo, to souhlasím. Díky za link. Četl jsem. Několikrát :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2017 15:46 Muž Driv3r [236] Re: hrochy
Jde o to že se začátkem se dělají chybi a nacpat( doporučit )půdní filtr někomu kdo vy o rovnováze v akva nulový je špatný.
Navíc jako začátečník by se musel pustit do hnojení.atd.
Z hlediska začátečníka je lepší více rostlin a tim více kořenového systému na odbourávání a rozklad látek v detritu,než půdní filtr.
Podle mého je půdní filtr pro zkušenější lidi s dobrou znalosti poměru v akva.
Účelně pro prodloužení výměn vody, hustější osádka,možná i lepší rostliny při hnojení.(v tomhle případě jsem našel hodně rozporu).
A to nejsou věci kterými by měl nováček začít.ne?
Nemám s nim valné zkušenosti,kdysi jsem ho měl ale spíše mě trápil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2017 11:30 R Muž ctibum [7091] Re: hrochy
"Pro začátečníka to není" mi na místní poměry přijde ještě jako mírumilovný názor :)
rybicky.net/forum/13723
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.04.2017 08:46 Muž hrochy [648] - low-cost, low-tech, old schoolRe: Driv3r
Z jakého důvodu si myslíš, že pro začátečníky není? Jen se soukromě ptám, ze zvědavosti. Rozhodně nehodlám prudit či vést bouřlivou debatu apod. Ale věta "Na půdní se vyprdni." se jako definitivní odmítnutí alternativy jeví... Díky předem za objasnění.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2017 11:50 Muž Driv3r [236] Re: hrochy
JA HO nezatracuju muj nazor je ze Pro začátečníky to není.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.04.2017 23:44 Muž hrochy [648] - low-cost, low-tech, old schoolRe: Driv3r
Já bych půdní filtr nezatracoval. Mám jej a jsem velmi, velmi spokojen! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2017 22:37 Muž Driv3r [236] Re: Jakubcz
Na půdní se vyprdni.
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
rybicky.net/clanky/593-zalozeni-akvarka-z-pohledu-zacatecnika
rybicky.net/clanky/766-nenarocne-rostliny-pro-zacatecniky-vlastni-zkusenost

Pročti a dostaneš odpověd na všechno do začatku,když se tím budeš řídit určitě se ti vše povede v pohodě založit.Nejdřív si rozmysli co za ryby.ale do takhle malého to budou jen male.razborky endlerky neonky atd, projdi si zde atlas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2017 22:04 Jakubcz – Zalozeni
Dobrý den Všem.
Chci se zeptat jako úplný začátečník. Mám akvárium o objemu 35l a jak na to? Když budu dávat dno,je lepší ty kamínky co budou dole nejdříve proplachnout? Nebo je tam mužů dat a spustit filtr? A co se filtru týká. Dostal sem i s akváriem půdní filtr jak na měj. Bohužel k němu nemám návod.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2017 17:32 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: zubu
Ty krabice by taky šly, ale pokud je možno ty kytky nechat ve škopku nebo v kbelících, zvolil bych tuhle variantu. Nikam se to nepřepravuje, tak není důvod to mít ve škatulích nasucho. Nebo na skorosucho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2017 16:16 zubu Re: Pepan
Pepan napsal: To co Ti napsal Powery. A nebo je uložit do vany a dva dny smrdět, protože se nebudeš koupat. :-D
Stejně se nekoupu hop ,máme sprchový kout. Ale zajímá mě názor na ty krabice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2017 16:03 R Muž ctibum [7091] Re: zubu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2017 15:50 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: zubu
To co Ti napsal Powery. A nebo je uložit do vany a dva dny smrdět, protože se nebudeš koupat. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2017 15:33 Muž powery [250] Re: zubu
Doporučuju raději koupit kýble nebo plastové přepravky a v nich to mít ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2017 11:25 zubu Re: Pepan
Max tři dny.Spíš dva.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2017 11:16 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: zubu
Jak dlouho ta přestavba bude trvat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2017 11:16 zubu Re: powery
powery napsal: Proč ne v kýblích s vodou? ;-)
Tolik jich bohužel nemám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2017 11:07 Muž powery [250] Re: zubu
Proč ne v kýblích s vodou? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2017 10:54 zubu – uschování rostlin při přestavbě akvária
Potřebuji vypustit a přestavět cele akva 300litrů. A napadlo mě je uschovat v krabici s novinami.Použít stejný postup jako při zasílání rostlin poštou nebo kurírem. Nemá někdo prosím lepší návrh.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2017 09:00 Muž Lesha [2]
No dobrá zkusím to tedy jen pořádně odkalit hloubkově, když to nepůjde tak to předělán. Za to nic nedám. Jinak jen k té intenzite osvětlení, to mám stlumene, fotky jsem dělal se zvýšeným osvětlením aby bylo dobře v akva vidět rostliny, ale jinak jedu na cca 10-13W osvetleni. Doufám že pomůže i nový filtr, ten setový honič s objemem cca 0,2l je určite na dvě věci :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2017 07:52 Muž Fuchs [169] Re: Lesha
Tak většina lidí ti radí nepředělávat, tobě se do toho nechce tak to nedělej. Já si myslím, že předělávka nic v tvém připadě neřeší. Spíše se zaměř na výměny vody, odkalování no prostě co ti radí kolegové. Pokud budeš předělávat akva vždy když se ti nahromadí bordel ve dně tak tě to čeká zase za chvíli pokud nebudeš odkalovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2017 07:36 Maq Re: Lesha
Lesha napsal: Nerad bych aby se mi vratila ta rasova kalamita co jsem mel pred cca 3 tydny. A vidim že se rasa pomalu ale nenapadne zacina vracet. A nechci do nekonecna koupat kytky v Savu.... Abych to nepos..... a neprehnojil.
Nerad bych Ti kazil náladu, ale tyhle starosti můžeš mít po předělání klidně znova. Není obvyklé opakovaně řešit řasové kalamity, koupat kytky v Savu. Podle mě bys měl zjemnit, citlivěji k akváriu přistupovat.
Mohu zopakovat doporučení o pár příspěvků zpátky; a ještě bych k tomu dodal, že stojí za pokus trochu vyladit intenzitu a délku osvětlení. Směrem dolů, pravděpodobně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   17.02.2017 00:08 R Muž vaclav [14811] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Lesha
Odkalování se nemusíš bát jde jen o to najít ten pravý odkalovatč a jeho průměr. Pak se klidně zanoříš a přeořež celé akvárium a rostliny to klidně zvládnou a to i ty kobercové. Tím že to překopeš přijdeš o to nejcennější a to dobře vyhnojené dno. Nic bych do něj nestrkal je to ho tam už dost, jen bych hnojil do vody pokud je to potřeba. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2017 00:07 Muž Blahos [39] Re: Lesha
Také si myslím, že by bylo škoda hned předělávat akvario. Píšeš, že děláš všechny body co doporučil Maq. Nebál bych se odkalovacím zvonem trochu rýpnout do dna, tam kde nemáš rostliny. Myslím si, že pouhé "mávání nad dnem" u živorodek nestačí. Kdyžtak mě opravte, jsem jen amatér.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 23:39 Muž Lesha [2] Re: Maq
Ver tomu ze predelavat se mi to nechce, zabiju tim cely den, od rana do noci :( Ale asi mi nic jineho nezbyva. Nerad bych aby se mi vratila ta rasova kalamita co jsem mel pred cca 3 tydny. A vidim že se rasa pomalu ale nenapadne zacina vracet. A nechci do nekonecna koupat kytky v Savu. Takze ikdybych chtel jen dukladne odkalit tak bych musel vsechny kytky vyndat, protoze jinak neni defakto jak odkalit. Mam zarostlych cca 90% plochy. A kdyz uz kytky vsechny vyndam tak rovnou vyndam dno a proplachnu ho v akvarijni vode abych ho zbavil vetsiny detritu :) A prave proto abych nemusel hnojit do slupce, chci dat Osmocote do dna. Ale nevim jestli ho mam dat jen do pisku co je v predni polovine a nebo i do Aquasoilu, ktery je od poloviny dozadu. Abych to nepos..... a neprehnojil.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 23:14 Maq Re: Lesha
Podle mě máš pěkné akvárko a většina problémů se vyřešila tím darováním většího počtu ryb. Ale Ty ho zřejmě prostě chceš předělat... a tak si to užij! ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 22:45 Muž Lesha [2] Re: Maq
Fotka k příspěvku Endlerek už mám jen 9 a jen samce. Ale k tomu zasrání dna došlo když jsem měl i 3 samice a každá z nich kazdych cca 10 dní porodila cca 15 kousků a já to nestíhal udávat. Naštěstí jsem tady nakonec udal naráz Rakovi asi 80 kousku. Ale dno od té doby je humač. Staci když sem tam presadim některou z kytek a akvarium je plne bordelu a trvá několik hodin než se to srovná. Odkalovani dělám ale jen povrchové kdy mavam nad dnem a hned stahuju hadici, ale to už v téhle fázi nestačí. A vzhledem k tomu že budu doplňovat substrát, dosazovat koberečky a přidávat nový filtr, rozhodl jsem se pro znovu zalozeni. Nemyslím že bych prehnojoval. Na počet kytek si myslím že ještě hnojim málo. V galerii nemám aktuální foto, doplním hned pro představu.
Co se tyce krmeni, krmim pouze jednou denne a to tak aby stihli sezrat temer vse nez to dopadne na dno. A hladovku je davam casteji nez jednou denně, maji ji cca kazdy 3 den. cely problem s rasami a zvyseným No3 vznikl tim prerybnenim. Do te doby bylo iakva i s mensim poctem kytek viz prezentace naprosto bez ras a dno bez nanosu detritu :)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.02.2017 20:57 Maq Re: Lesha
A proč to hned celé předělávat, zejména pokud bys pokračoval v dosavadních praktikách?
Mám pár námětů:
1) Moc hnojíš. Do vody, do dna, vůbec. Proč? Pěstuješ rostliny na výnos?
2) Zřejmě neodkaluješ. Proti nánosům detritu se odkaluje.
3) Zřejmě moc krmíš. Endlerek je tolik, protože se všechny bohatě nažerou. Budou expandovat dokud nenarazí na strop daný množstvím potravy. A tak je jich hodně a hodně serou. Krm o polovinu míň a ještě jim dej jednou týdně hladovku. Budeš mít míň detritu, míň dusičnanů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 16:27 Muž Lesha [2]
Ahoj vsem, budu předělávat akva viz můj profil. Dno je tak zasrane detritem že písek i Aquasoil propláchnu v akvarijní vodě a ještě jsem dokoupil jeden pytel aquasoilu. Chtěl bych dát do dna osmocote, ale nevím zda dávat osmocote i do části dna tvorene z aquasoilu nebo jen do části dna která je tvořena pouze z pisku. Jde mi o to abych to s živinami neprehnal. Bohužel nikde se nemůžu docist co přesně Aquasoil obsahuje za živiny. A akvarium mám plné kytek, osazeno 90% plochy (viz seznam kytek). Nerad bych dalsi expanzi ras, sem rád že se mi podařilo jednu expanzi nedávno téměř eliminovat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.02.2017 16:27 R Muž vaclav [14811] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Hnít dno ti může i v 5 cm, výška dobře zvoleného substrátu na to nemá vliv. Hodně v akváriích vidíš zvlněné dno s rozdílem desítek cm. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 16:19 Maq Re: Chimmy
Zajímavý pokus. Jsem docela zvědavý, co z něj vyleze. :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 15:49 Muž Chimmy [2] Re: Maq
Tak jsem nakonec napsal Ratajovi, aby mi doporučili jak to nejlépe osázet a zařídit, tak uvidím :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.02.2017 14:59 Maq Re: JirkaŠčobák
Souhlas. Může to fungovat, ale v závislosti na dalších proměnných.
Je to ale kromě toho neestetické. Netříděný říční štěrk s oblázky nadnormativní velikosti může vypadat nádherně. Když třeba chceš pár rostlin chránit před cihlidami, má to smysl.
Drcený kámen je vždycky nepřirozený, vypadá jako posyp na hrobě, a zpravidla to hrob připomíná i funkčně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 14:53 Maq Re: Chimmy
Chimmy napsal: klidně tam dát trochu víc, to by snad vadit nemělo ne?
Zas tak úplně jedno to není. Nepřežeň to. (Chceme mít v substrátu převážně aerobní prostředí, proto taky má být dobře prorostlý kořeny rostlin. V příliš hlubokém substrátu se na dno dostane málo kyslíku a může tam začít probíhat něco méně vítaného.)
Vzduchování je většinou zbytečné, až nežádoucí. Jen když je kalamita (nálevník aj.).
Seznam klidně napiš, zkušených rostlinářů je tady dost a budou mít připomínky. Ale ten atlas je dobré vodítko!
Zakládal jsem loni v září, bral jsem substrát od Rataje a nějaké rostliny, další rostliny od Aqua-Daho. Oboje byly v pořádku, ale z A-D se mi zdály přece jen o fous lepší, větší, víc rostlin v košíku. (Jen jedna osobní zkušenost, kdokoli může mít opačnou.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 12:13 Muž Chimmy [2] Re: Anthrax
Já bych chtěl všechno nakoupit u Rataje a ten zrovna AquaClay prodává po 10l pytlech..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 12:04 R Muž Anthrax [4937] Re: Chimmy
Jenom si dej pozor, protože se to většinou prodává po kg a ne po litrech, takže je potřeba si to přepočítat. Shodou okolností ti těch 20 kg dá zhruba těch 12 l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 12:02 Muž JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Maq
Beru. Toto je z kategorie "jde to, ale není to ideální". Ono 1) čím hrubší substrát, tím víc do něj zapadá (i potravy) a dno se může zkazit, 2) rostliny potřebují jemnější substrát alespoň na dně. Když dá někdo jen hrubý substrát, časem mu do toho zapadá spousta sajrajtu a současně je tolik rostlin, že to utáhnou - může takové akvárium prosperovat. Občas vidíš stará, fungující akvária s ještě většími kameny. Záleží, jak se majitel umí starat (nepřekrmovat, mít vhodné rostliny a tak).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 11:48 Muž Chimmy [2] Re: Maq
Pokud tedy umím počítat, tak na akva 80x30xtěch 5 cm by mělo stačit 12 litrů - takže raději vzít 2x10l pytel a klidně tam dát trochu víc, to by snad vadit nemělo ne?
Jinak, když bych sem vypsal nějaké rostlinky, které si vyberu mohl by jste mi to zhodnotit? A co se týká vzduchování - mám tak motorek EHEIM 3701 s kamínkem....Je tam vzduchování potřeba nebo ne? Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 10:59 Maq Re: Chimmy
Kolik písku? Počítej v litrech. Délka x šířka x cca 0.5 dm (tedy 5 cm, pus mínus autobus).
Rostliny by měly pokrýt tak tři čtvrtiny dna. Není moc rozumné spoléhat "však ony se rozrostou". Některé porostou, některé uhynou, hodně si jich to bude nějaký čas "rozmýšlet", tzn. budou se zvolna aklimatizovat. Proto je tak důležité zpočátku dávat nenáročné a rychle rostoucí. Pokud se Ti obzvlášť líbí nějaká náročnější, je dobré s ní počkat na pozdější dobu, až bude akvárium řádně fungovat pár měsíců.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 10:39 Muž Chimmy [2] Re: Maq
No ten Deponit by šel celkem dobře od štěrku vyčistit. Drť je celkem velká, takže by šla částečně ručně odebrat a zbytek bych dokázal nějakým sítkem taky zlikvidovat. Ale pokud říkáte, že je lepší AquaClay, tak nejsem proti - jen bych potřeboval vědět kolik ho budu na takto velké akvárium cca potřebovat...Stačilo by 20l? A co se týká rostlinek, kolik by jich tam mohlo být?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.02.2017 10:21 Maq Re: JirkaŠčobák
Názor se kterým nesouhlasím. Ve vší úctě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 10:18 Muž JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Chimmy
Brzdi.
Přeryběno máš, potřebuješ mnohem víc rostlin. Ale. Stačí darovat ryby a přidat rostliny. Ve dnu se moc hrabat nemusíš. Taky mám na povrchu docela hrubý štěrk a nevadí. Jemného máš ve spodu dost. Nezasahuj do něj. Toho hrubého stačí, když odstraníš ne víc, než polovinu. Následně ho můžeš poprášit nějakým jemným, lehkých páleným substrátem, do kterého se standardně zle sází, ale ty, protože máš hutného substrátu dost, tento problém mít nebudeš.
Hlavně kup ty rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.02.2017 10:17 Maq Re: Chimmy
Máš dva důvody ten Dennerle Deponit oželet:
1) těžko ho dokonale oddělíš od té drti,
2) není v tom jednotný názor, ale (nejen) můj názor je ten, že začátečníci by tyhle substráty raději neměli používat.
Já mám čistý Rataj AquaClay a jsem spokojený, ale většina zkušenějších akvaristů volí čistý křemičitý písek zrnitosti cca 0.5 až 3 mm.
Rostliny: Osvědčený postup
1) projít pozorně zdejší atlas rostlin a vybírat výlučně "nenáročné" rostliny; přičemž pro nové akvárium jsou obzvláště vhodné rychle rostoucí a plovoucí rostliny (nejrychleji Ti z akvária udělají zdravé prostředí),
2) objednat vybrané rostliny ve specializovaném e-shopu (můj oblíbený je Aqua-Daho); už tolik nemrzne a má se dále oteplovat, tak se nemusíš bát vymrznutí po cestě.
Kořen: Ano, je to pěkná věc. Jedině kupovaný, rašelinový (nebo tzv. "tropický", což je v lepším případě rovněž tuzemský rašelinový.) Velmi pěkná je na něm nenáročná Microsorium pteropus.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2017 10:03 Muž Chimmy [2] – Re: Kompletní předělání akvária
Ok, takže začnu tím, že rybky přesunu někam jinam a skaláry a čichavce se pokusím někomu věnovat. Jinak co se týká akvária, tak mám začít tím, že vyjmu rostlinky a zlikviduji ten hrubý štěrk? Myslíte, že jako dno mohu ponechat ten DeponitMix Professional 9in1 - mám ho tam cca 10kg, případně ho doplnit a jako krycí vrstvu dát černou křemičitou drť velikosti 2-3mm nebo bude lepší předělat dno třeba na Aquaclay od Rataje? Jinak co se rostlinek týká, tak absolutně netuším, které by pro mě jako pro začátečníka byly nejvhodnější a v jakém počtu bych je měl koupit - asi bych to kompletně předělal, protože se mi líbí akvárium, které má Rataj ve svém návodu "zakládáme akvárium". Líbil by se mi tam i kořen s Anubiasy, pokud by mi tam šel....Velice děkuji za další rady :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.02.2017 22:33 Maq Re: Chimmy
Tohle vlákno pro Tebe bude velmi užitečné: rybicky.net/forum/3914
Při znovuzakládání rovnou dokup rostliny, měl bys jich mít tak trojnásobek (počítáno podle objemu zelené hmoty). Rostliny Ti hodně pomůžou řešit ty trable s dusíkem.
Čichavci a skaláry se do tak malého akvária fakt nehodí, leda snad nějaké trpasličí druhy čichavců, najdi si v atlase. Z nešťastných ryb nebudeš šťastný ani Ty. Nevyjdeš z problémů.
Úplně malé akvárium to není, takže na výběr je dost drobných rybek, které tam mohou být spokojené.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [9] ...... 16 17

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 18420x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15662?od=401