Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Znovuzaložení akvária

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 13 Přejít na další stránku   1  
Znovuzaložení akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 12:09 Žena Annabell [40] - LabyrintkyRe: Designer
No nebráním se tomu ale vůbec netuším jak na to :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 12:08 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Annabell
Takze to vypada, ze treba budes hnojit taky :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 12:02 Žena Annabell [40] - LabyrintkyRe: Designer
To jo palec me se to všechno nějak tak drží a roste nerosteto to sice nějak moc rychle az na Růžkatec ale nevadi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 12:00 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Annabell
Nekdo ma to stesti, ze to nejak samo sedne vsechno do sebe, a tomu co ma zasazene staci i co se vyprodukuje v akvariu (vlastne se to pridava krmenim) a prida ve vymenovane vode. Ja hnojit budu muset, snazim se mit v akvariu spis mene ryb a co nejvic rostlin. Sice se pak hnoji, ale kdyz se obcas vynecha, ono se houby deje, a taky je pak to akvarko pro ryby bezpecnejsi, protoze dobry filtr a slusne rostouci rostliny svou praci odvedou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 11:54 Žena Annabell [40] - LabyrintkyRe: Designer
Ale tuhle rostlinu mám taky ze zacatku pekne rostla ale ted nějak zloutne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 11:54 Žena Annabell [40] - LabyrintkyRe: Designer
Já ještě nikdy nehnojila :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 11:52 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Annabell
Ale treba rostlinam jako rybicky.net/atlasrostlin/limnophila_sessiliflora se ten turboproces taky libil (byla tam od pocatku), a ted jak jsem vyrazne pridal na rostlinach, a salat je spotrebovany, budu muset zacit vyrazneji hnojit. Rostliny zpomalily, coz je na te konkretni videt ze dne na den. Zatim jsem hnojil jen parkrate mililitrik PMDD, aby se nereklo.

Proste by se dalo taky rict, ze jsem ty zelene listy salatu vymenil za rostouci listi. Tu vodu, jak jsem videl v tom plavat ten rozkladajici se salat, bych zadnemu zivocichovi nepral. Asi nejlepe by se to dalo nazvat cpavkovou lazni :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 10:32 Žena Annabell [40] - LabyrintkyRe: romant
Aha díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 10:29 R Muž romant [28001] Re: Annabell
Ten salát velmi rychle začne hnít a v akváriu se začne tvořit čpavek, jako základ nitrifikačního procesu a tudíž mají bakterie dostatek žrádla a začnou se rychleji množit, ale musí se přesně trefit ta doba, kdy už tam čpavek není, jinak je to sice turbometoda založení, ale živočichové tam nepřežijí ani omylem, to je taky turbo. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 10:28 Muž ludvik [1082] Re: Annabell
Asi byl po ruce v ledničce :-) seriozně bych si ale tipnul, že má jemné listy.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 10:21 Žena Annabell [40] - LabyrintkyRe: Designer
Ok jen tak mimo proc vůbec salát?:-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 10:20 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Annabell
Ma pravdu, ja delal experiment, ty chces jistotu. Romant Ti radi dobre a experiment si muzes zkusit (kdyz budes mit chut) nekdy, az nebudes to akvarko tak nutne potrebovat. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 10:10 Žena Annabell [40] - LabyrintkyRe: romant
Takže pro me metoda s výměnou vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 10:05 Žena Annabell [40] - LabyrintkyRe: Designer
Ten s tim salátem se mi zda zajímavější vyzkousim ho :-D ale ted muze byt Bettak v tom velkém ne pozerou se tam
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 10:05 R Muž romant [28001] Re: Annabell
Použij to starý dno, propláchni ho a ten bordel nalej do dna novýho, s filtrem můžeš naložit obdobně, denně měň min. 1/3 vody a po týdnu můžeš za neustálých výměn vody nasazovat živočichy.
Edit: Designerova metoda je sice možná, ale nedoporučuji Ti jí, jseš v trochu jiný situaci a potřebuješ jít na jistotu a tou ten experiment se salátem není. Jirko jistě chápeš, proč jsem v tomto případě proti. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 10:03 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Annabell
No ja psal o dvou vecech. Udrzovat prilis brzy zarybnene akvarium se da i kazdodenni vymenou vody, nez se to rozjede. Je to stejne, jako kdyz se v prazdnem akvariu jen s rybami (treba odchovne) stale meni voda.

A ten salat, to je druhy zpusob, ktery ale predpoklada, ze tam ryby na zacatku nejsou, protoze se tam tech prvnich 14 dni deji s vodou desne veci :-) .

Zalozis akvarko, spustis filtr, sparis ty 4 velke listy salatu a das je tam.
Za par malo dni prilijes bakterie, nemusis, ale urychli se to, treba ten Nitrivec.
Celou dobu nemenis vodu a za 14 dni mas hotovo. Pred pridanim osadky bych tu vodu ale vymenil a stalo by zato ji i zmerit na dusikate latky. Ja to sice neudelal, ale i ty jikry byl jen pokus, takze mi o nic neslo, ryby jsem tam drive nez za mesic davat nechtel. A jeste jedna vec. Nektere ty listy se mi zetlele nalepily na filtr, takze ho dost blokovaly. Takze jak jsem to videl, trosku jsem s nimi zakvedlal, ony se rozpadly a byl od plosneho ucpavani pokoj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 10:01 Žena Annabell [40] - LabyrintkyRe: romant
V tom 54l bude vše nove dno filtr uz v tom akva byl takže je použity.A v tom 20l bude jen nove dno
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 10:00 R Muž romant [28001] Re: Annabell
Budeš pracovat s nějakým původním dnem a filtrem, nebo to bude všechno funglovka?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 09:58 Žena Annabell [40] - LabyrintkyRe: romant
Takže bych to mohla udělat tohle:založím akva 20l pro krevety a budu měnit každy den vodu za jak dlouho tam můžou jít krevety?Tim zpusobem založím i 54l akva a tam mohou jít ryby kdy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 09:55 R Muž romant [28001] Re: Annabell
No a teď zase já. Když budeš té rybě denně měnit část vody, tak se s tím salátem nemusíš stresovat, ale v životě se má zkusit všechno, tak proč ne. :-) Jinak při té denní výměně vody, tam ryba může jít hned. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 09:54 Žena Annabell [40] - Labyrintky
Za 14dni odkalim a mezitím každy týden výměna vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 09:49 Žena Annabell [40] - LabyrintkyRe: Designer
Ted se v tom ztrácím takže:založím akva zapnu filtr atd všechno,dam tam 4listy spareneho salatu,az to nebude zakalene dam tam bettu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 09:48 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Annabell
Toho salatu primerene. Na 20l bych to videl tak na 4 velke listy, vic asi nebude potreba. Ale je to jen muj experiment, zkousel jsem to ted prvne, takze to prosim taky tak ber, ze exerimentujes.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 09:46 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Annabell
Jinak ale Betky ziji i v akvariich bez cehokoli, mnohdy jen v obri cisi s par koralky na dne, nebo ani to ne. Pokud pujde o klasicke akvarium se dnem a rostlinami, kdyz zpocatku casteji vymenis vodu, muzes dat Betaka do akvarka hned, jak se Ti bude zdat voda rozumna (nezakalena) a udrzovat ji vymenami, nez se to dostane kam ma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 09:44 Žena Annabell [40] - LabyrintkyRe: Designer
Zajimave :-D díky zkusím to takže bych potom mohla za 14dni přidat ty krevety?a kolik asi toho salátu na 20l
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 09:41 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Annabell
Pouzij muj turbopostup :-D. Zalozis akvarko, jak je to bezne. Zapnes filtr, sparis salat (ne bramborovy, hlavkovy salat) zalitim horkou vodou a za 5 minut tuhle paradu hodis do akvarka. Primerene, na 200l jsem dal pul hlavky. Tim zacnes krmit filtr. Kdyz chces jeste zrychlit, dejme tomu tak za 4 az 5 dni prilijes Nitrivec a nebo neco podobneho pro rozjezd filtru (dodas nitrifikacni bakterie a az za par dni, protoze to uz salat hezky pracuje). Za 14 dni ze salatu zbyde mozna obcas nekde nejaky ohnily drobek. Takze odkalis, vymenis cast vody a uz to jede. Kdybys mela pochyby, muzes vymenit vodu treba i dva ci tri dny po sobe.

Jako dukaz ze to funguje je jeste stale zijici poter Ramirezek, kdy jikry prisly do tohoto akvaria ani ne 14 dni po jeho zalozeni a ani jsem neodkaloval a vubec nemenil vodu. Kdyby to nefungovalo, ten v te vode vyhnily salat by se tomu poteru asi moc nelibil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 09:15 Žena Annabell [40] - Labyrintky
Bettu bych mohla dat sem rybicky.net/nadrze/18278 ale bojím se aby se tam nějak nervali
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 09:01 Žena Annabell [40] - Labyrintky
Ahoj potrebuji radu.Mé 20l akva s Bettakem bych chtěla předělat na krevetarko.Jak to nejlépe znovu založit abych nemusela tak dlouho čekat protože kam bych jinak dala tu bettu.Musi se vyměnit dno a rostliny.Mam tam nechat čast vody?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2013 17:17 Muž Batlík [5] – Re: romant
Ahá, no tak to ano :-D to je něco jiného

Tak tady u toho bych i věřil že dokáže bublifuk nahradit, ba i předčit :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2013 17:12 R Muž romant [28001] Re: Batlík
Já mluvím o této variantě, to s tou zelenou "hrůzou" nemá co společnýho. ;-) www.akva-exo.cz/…
www.akva-exo.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2013 17:07 Muž Batlík [5] Re: romant
no tady u těch zelených Atmanú je dost pofiderní ta regulace, musel bych si vyzkoušet třebas i jiné výrobce :)
Uvidíme, zítra jedu koupit profily, svařím podstavec a budu zakládat ca 140 litrovou nádrž ségře v hospodě, tak uvidím, výbavu na něj doma ještě nemám všechnu hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2013 16:57 R Muž romant [28001] Re: Batlík
Já mám velmi dobrý zkušenosti, jak s bublifukem(byl poplatný svojí době), ale taky s tou varinatou, jak píšeš, rychlofiltru, Hlava se dá regulovat na výkonu, takže z toho přilišnýho proudu vody bych rozhodně strach neměl a ten biomolitan bude mít i lepší osidlovací plochu pro nitrifikační bakterie, než bublifuková klasika, ale jak píšu proti gustu, žádnej dyšputát. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2013 16:54 Muž Batlík [5] Re: romant
Fotka k příspěvku právě, bublifuk mám doma starý (vyřazený ale jinak plně funkční :)) molitanový dvojramenný a v akvárku mám o něco větší (mimochodem jde vidět na fotce u japoniky) jednomolitanový s 8 úhelníkovým profilem.
Protože hlavně s nima mám já i otec dlouholeté zkušenosti, nechtěl bych ho moc měnit za ten rychlofiltr ne
to už radši udělám z 20l akvárka vnější s přepadem pod akvárko X-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2013 16:39 R Muž romant [28001] Re: Batlík
Tak to je jiná, to je opravdu filtřík s nedostatečným filtračním objemem. Když atmana tak klasiku v podobě čerpací hlavy (AT201) a k tomu kostku biomolitanu 10x10x24cm a máš pořešenou filtraci ono by se dalo tak trochu říct, že jsou ty hlavy s kostkama takový jakoby nástupci bublifuků, který jsou ovšem nesmrtelný. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2013 16:26 Muž Batlík [5] Re: romant
Ano, Atman AT-F300. Používal sem ho u raků (ty už nemám), další mám v paludárku.
Ale na 130 litrovou nádrž je ten biomolitan vevnitř asi 3×4 cm a bez zatížení 100l/h výkon dost nedostačující. Měl sem ho i v asi 60l nádrži, kde sem měl plotice a okouny přez zimu (než se udělalo tepleji a mohly jít do starého důlního vozíku cca 3 500l, který je na zachytávání dešťové vody k zalévání kytek a taky k mému potěšení z chovu našich ryb) a abych tak řekl, v tom akva se musel ten filtr čistit každé 2-3 dny a voda měnit pořát. (je pravda, že tam byly dost velké rybky a dost přeplněno, ale i tak..)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2013 16:15 R Muž romant [28001] Re: Batlík
Co byl ten atman zač? To byla klasická hlava s kostkou biomolitanu? To se dá regulovat a pohyb vody je do té míry, že lehce vlají rostliny v pohodě, toho se netřeba bát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2013 14:41 Muž Batlík [5] Re: romant
Oki,
no i tak ještě asi tak 2-3 dny počkám než tam prsknu rybky, i když voda je pěkná a šnečci sou tam spokojení i s rostlinkami (stejně než tam naházím tetry a neonky tak to nechám otestovat pár gupkama (jistota je jistota).
Dneska už sem tam zapojil ten nevypraný molitanový bublifuk a vyhodil Atmana, který tam tu vodu trochu točil, COčko tam bublám skoro od začátku, voda už má PH a tvrdosti skoro totožné jako předtím, tak snad to bude v pohodě hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2013 14:31 R Muž romant [28001] Re: Batlík
Velmi často klidně denně měň vodu(1/3) a týden nekrm, bakteriím jako krmení bude stačit to co ryby i tak nadělají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2013 14:26 Muž Batlík [5] – znovu založení nádrže
mno tak sem komplet vypral štěrk a překopal celou nádrž, filtr (nevypraný) a 1/5 původní vody sem si nehchal v kádi s rybama, aby se trochu urychlilo zaběhnutí nitrifikačních procesů. No vykapalo asi 15 pavích oček (ty na tom byly nejhůř) a zbytek rybek se nějak zotavilo i v původní vodě. Pokud to bylo fakt tou otravou NO× nebo amoniakem a budu pozorovat zas nějaké podobné obtíže, přistoupím asi k výrobě vnějšího filtru po vzoru www.r.wz.cz/…..
snad by to bylo i lepší řešení než ten bublifuk X-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2013 16:17 jitkaS Re: Pavel
Řasy jsou přítomny všude, avšak čekají na vhodný podnět- živiny, světlo apod. Můžu se zeptat, proč tak razantní řešení? V mých " kamenných akva " mám docela zkušenost s čištěním kamenů. Možná bych mohla poradit něco šetrnějšího. Ovšem potřebuji více informací.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2013 09:16 Pavel Re: romant
Děkuji za odpověď. Takže buď přendat rybky do jiného zaběhnutého akva nebo jsem v pasti a rybky budou startovací.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2013 08:53 R Muž romant [28001] Re: Pavel
O vodě to není, je to o tom dně a dekoracích a v neposlední řadě o filtru, tam všude žijí nitrifikační bakterie(ve vodě jich je minimum), takže když uděláš co popisuješ, tak tě žádná "stará" voda nezachrání a startovací rybky tak budeš mít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2013 08:44 Pavel
Pokud spařím vodou kameny a štěrk, vyhodím zařasené kytky a vyčistím sklo akvária, mohu pak do vyčištěného akva vrátit zpět původní vodu? Není řasa přítomna i v té původní vodě? Mám obavu, že pokud naleju do akva vodu čistou (z kohoutku), tak se pak z mých současných rybiček stanou rybičky startovací.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2012 16:04 Muž j0hny [86]
Momentalne som na tom tak, ze vsetky nasetrene prachy museli na pracovne vybavenie, skolenia a certifikaty, takze na akvarko nezbylo. Dlho uvazujem nad TT EX 600-700, ten je za dobru cenu.
Pokukoval som aj nad jbl crystalprofi.
Edit: svietit tak silno povazujem za samovrazdu, vstupna voda je dost "nevyzivna" (nesmela by tam byt ani kvapka zelenej riasy), ale filter by to urcite napravil. Hned po zalozeni som mal v akvarku vymakany homo-domo filter, ktory sa staral aj o presun bordelu na dne akvaria do filtru, koli hlucnosti ale musel von.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2012 15:47 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: j0hny
...Dlzka trubic je 115cm...
Jejda! Nevím jak, ale vybavila se mi T5/24W, která nemá 59, ale 55cm, a svítím s nimi do svého domácího akva (112 l - 4 trubice).
Tím líp - stačí přidat ještě jednu rampu se dvěma trubicemi. ;-) :-)
Pravdou je, že akva by si zasloužilo lepší filtraci... Co nějaký vnější za snesitelnou cenu? (Já ujíždím na ATMANech CF. :))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2012 14:57 Muž j0hny [86]
Diky za rady, cenim si vasu snahu.
Dlzka trubic je 115cm (T5 HE 28W), akvarko 125. Zajimave je, ze akurat rastlinky na stranach su na tom najlepsie.
O dlhodobu funkcnost akvaria mi nejde, to bez dozoru nepojde. Vlastne to nedokazem ustrazit s mojimi slabymi skusenostami ani ja sam hmm
Filter sotva tecie, vidim v nom hlavny problem, ale jaksi na silnejsi nemam dost casu.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2012 13:12 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: j0hny
Koukám, že se svým akváriem bojujete už od založení... :-O
Nedávno jsem řešil podobně silně zanedbané akva, jak máte podle popisu vy. Majitel uvažoval také o celkové rekonstrukci, přesto jsem ho přesvědčil, abychom se pokusili "jen" o jeho regeneraci.
Rostliny v jeho akva byly "váhově" v převaze oproti "vousaté" ruduše v poměru tak 2:1, dno bylo pokryté "štětičkovou" ruduchou prakticky po celé ploše... Osvětlení (rampa s 2x T8/36W/840 na cca 300 l nádrži o výšce 50cm) položeno na krycích sklech, která velmi pravděpodobně nebyla v tomto století čištěna...
Opatření: odstranění povrchové vrstvy substrátu porostlé řasou, odstranění všech rostlin nebo jejich částí viditelně porostlých řasou, následné odkalení (provzdušnění) dna a dosazení nových rostlin, (při výsadbě echinodorů pod tyto vpraveno zásobní hnojivo MATKUL), úprava krycích skel tak, aby nebyla pod osvětlením, (bez výměny trubic - ty jsou relativně nové.)
Upraven režim osvětlení na 12tihodinový cyklus ovládané spínacími hodinami, (předtím osvětlení spínáno ručně - nepravidelně), bez hnojení do vodního sloupce, (předpoklad, že dno za roky provozu i přes odkalení dostatečně vyhnojeno přes ryby, MATKUL k echinodorům jako "bonus"), bez sycení CO2, s výměnou cca 1/3 vody á 2 týdny.
Od rekonstrukce uplynulo něco přes měsíc a zatím to vypadá, že se blýská na lepší časy. :-) (Zprvu se sice objevila snaha ruduchy vrátit se, {objevovala se zejména na emerzních listech echinodorů a sem tam na substrátu}, ale tento problém průběžně řešen mechanickým odstraňováním. Dnes přírůstky rostlin převažují nad jejich přirozeným i "vynuceným" úbytkem.)

Proč to všechno píšu asi tušíte - vždycky je dost času na znovuzaložení akva, ale mělo by přijít až po vyčerpání pokusu o revitalizaci. (Vím - o tu se pokoušíte v podstatě po celou dobu existence akvária...)
S ohledem na to, že vás čeká dlouhodobá nepřítomnost u akvária, nemyslím si, že něco vyřešíte znovuzaložením. Na chvilku to sice pomůže, ale je velmi pravděpodobné, že ještě méně zkušení akvaristé, resp. "neakvaristé" ve vaší rodině zvládnou rozběh akvária lépe, než se to podařilo vám...
Radikální zásah, jakým je kompletní předělání, bych odložil až po vašem návratu.

Teď byste mohl zapřemýšlet nad následujícím postupem:
Odstranění plovoucích rostlin, které brání průniku světla do vodního sloupce.
Mechanické odstranění co největšího množství řas, ideálně včetně nejvíce napadených rostlin nebo jejich částí a jejich nahrazení zdravými "plevelnými" rostlinami.
Pokud nemáte zářivky vybaveny reflektory, určitě je do osvětlení doplňte.
Při délce trubic 59cm a jejich umístění za sebou máte silně nedosvětlené boky nádrže; k vylepšení světelné pohody by pomohlo doplnění dalšího zdroje, nejlépe takového, které obsáhne i boky akva.
(Neberte to jako doporučení - podlinkové osvětlení nemá vyhovující krytí! - jen jako informaci uvedu, že běžně podlinková světla používám, a když se zadaří, dají se pořídit za velmi příjemnou cenu. Např. naposledy jsem kupoval osvětlení BRILUM ARIBA W39 za 327,-/ks + poštovné.)
Jak jsem se dočetl, problém vám dělá (dělalo?) i odkalováním. Píšete, že odkalovací hadici máte nasměrovanou přímo do WC, a že než stačíte akva odkalit, máte polovinu vody pryč...
Odkalujte raději do kbelíku s tím, že průtok vypouštěcí hadicí můžete korigovat palcem. Zkuste tedy takto nádrž důkladněji odkalit. A co se týče filtru, řádně ho v odkalené vodě promačkejte, ať "změkne". :-)
No a na závěr byste mohl udělat "péči přebírajícím" přednášku na téma, jak vyměnit týdně 30 l vody a jakým způsobem krmit rybky - viz Romant.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2012 09:39 R Muž romant [28001] Re: fanysek
Po zkušenostech, který jsi učinil, bych byl tzv. opatrný a do přihnojování bych se pustil až v době, kdy budeš sám vědět proč tak činíš. Informací je nejen tady dostatek a nejen já jsem Ti už dával nespočet linků k prostudování. Osobně bych se tzv. držel zpátky, hlavně se světlem(bude ovlivňovat i potřebu, spotřebu CO2) a používáním hnojiva do vodního sloupce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2012 09:12 Muž Yirka [9196] Re: j0hny
Pokud filtr pracuje s akceptovatelným výkonem, nechal bych jeho čištění na pozdější dobu, až se znovuzaložená nádrž trochu stabilizuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2012 08:31 Muž fanysek [0]
hojky, tak cele akva založil komletně znova a mam dotaz jestli mužu hned přidavat CO2 a případně hnojit. díky

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [13] ...... 16 17

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 18420x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15662?od=601