prosím o radu, rok máme aqua a vše bylo v pořádku až jsem v říjnu dokoupila vytoužený růžkatec, po měsíci začaly ostatní rostliny chřadnout, na radu jsme vyměnili osvětlení, nepomohlo, pár šípatkovců zahynulo, ostatní se rozpadají , jsou pokryté černou a vousatou řasou, možná je to vidět na fotech v mé nádrži, vodu měníme jednou za 10 až 14 dní třetinu až půlku a odkalením dna, rostliny ale neodkalíme.... máme trochu přerybníno (rybky jsme dostali maličké a postupně ubývají, ale asi pomalu - část jsme darovali a několik nám jich umřelo)
snažíme se tedy čistit jednou týdně a jednou za pět dní čistit filtraci,
dvě rybky nám ale zemřeli a na dvou molly jsem nalezla bílé fleky, jedna je měla všude po těle a hlavně kolem očí, druhá měla velké břicho a z boku jí velký chuchvalec odpadával, raději jsme ryby odstranily, přidali léčivo anti ichtin v doměnce, že jde o krupičku, ale druhý den zemřely další dvě -tetra černá a parmička nádherná, tu jsem ale nikde nenašla
někam zmizela, další parmička už tři dny plave u dna hlavou níže, pokud vyplave, tak dělá kotrmelce ale žere, zřejmě je to plíseň saponaria, pokusím se je přeléčit správným léčivem, ale nevím, zda by nebylo lepší dát ryby do karantény a celé akvárium založit znovu? nebo nakoupit další rostliny a dosázet? aby se zase stabilizovala rovnováha....prosím poraďte a omlouvám se za výčet
jinak ph máme 7,4, voda asi bude tvrdší, nemám tester
děkuji za rady