Znovuzaložení akvária
JirkaŠčobák napsal: Edit: Při teplotě 19-24 topítko nepotřebuješ.
To bych zrovna netvrdil, když tam chce čichavce a červené neonky.
Málo rostlin. Asi 2x větší objem rostlinné hmoty bys měl mít. Ale nejprve omez sinici. Toto je hodně brutální. Pak přidej ve velkém množství 2-3 rostlinné druhy, které ti prosperují a jsou rozdílná "velikostní kategorie", takže si vzájemně nebudou překážet.
Filtry byly v začátcích akvaristiky fajn pomůcka. V současné době i neschopný akvarista udrží díky filtru ryby alespoň nějakou dobu (než mu začnou chcípat, protože průser se pouze oddálí).
V reálu je pár druhů ryb, které žádají proudění vody, ale většina základních ho nepotřebuje. Rostlin, které potřebují proud, je doopravdy jen pár. Proud má smysl pro akvaristy, kteří potřebují rovnoměrně rozvádět živiny nebo teplo. Filtr potřebují akvaristé, kteří staví "na vodě" (úplně jiný styl, který neovládám). Tací akvaristé udrží ryby v holé nádrži bez dna a vše ustojí na úpravách vody a filtraci. Ale ty děláš jednoduchou rostlinnou akvaristiku a při ní, když je dělaná pořádně, filtr není třeba (když není dělaná pořádně, ani filtr to nezachrání - pouze oddálí/zakryje problémy). Abych byl objektivní - jednou jsem viděl akvárium jedné holky, které vypadalo jako založené před týdnem a bylo tam hejno neonek. Ty neonky tam žily rok. Spoustu věcí dělala zle, ale měla štěstí na vodu pro neonky (jiné ryby chcípaly). Nicméně takovýchto případů není moc a akvarista na rostlinách buď zapracuje nebo nezapracuje. Napsal jsem před časem:
dennikn.sk/…
Edit: Při teplotě 19-24 topítko nepotřebuješ.
Teplotu bez přitápění, v závislosti na ročním období +- 19-24... nevím...
fota... (foťák neukazuje reálné barvy)...
Vím, že argumentačně to s těma filtrama není berná mince, ale ty filtry určitě nevymysleli jen proto aby se kupovali;) minimálně podle mě akvárku neškodí;)... ale vím, že Ty asi budeš odpůrce filtrů? A třeba takový NHKG ne... Jak si má pak začátečník vybrat čí cestou jít a nezbloudit ;)
Vycházel jsem. Nicméně, aby rostliny začaly prosperovat, musíš pomoci a sinici likvidovat manuálně.
Ano, okružáci kanadští.
To, že každý má filtr, není argument. Jakou bys měl teplotu v akváriu, kdybys nepřitápěl?
Dej aktuální fotku celého akvária (ideálně i velkou do prezentace), prosím. Bez toho je to trochu věštění z koule.
Díky za upřímnost,
podle Tebe v pr*** podle Maq to nijak tragicky nevypadá;)...
Co se okružáků týče mám v nádrži okružáky kanadské a množí se mi jako o život... moho být tito?
Jinak nemohu souhlasit, že mám sinici všude, pokud vycházíš z fotky dna, kde to bylo zelené:
rybicky.net/fotogalerie.php…
Takto už dávno neplatí. Teď vidím zelenou jen na hladině...
Jinak co se týče citových vazeb na filtr, kdysi jsem ho považoval za zbytečnost, ale skoro každý ho má a o tom jak fungují nitrifikační bakterie jsem četl všudemožně... nehledě na to, že dělá proud a může i příležitostně vzduchovat... Tak nevím... Měl jsem za to, že prostě čistí vodu a pomáhá akvariu...
Co se rostlin týče, někdo tady psal, že jim chybí živiny... Nehledě na to že mám zakrslou i polyspermu a i kryptokoryna roste pomalu. a dle "chování" doušky, to neustálé vyhánění kořenů a nových stonků, které se zastavují v růstu se mi zdá, že by si jí dařilo, kdyby v tom akvárku měla něco, co hledá... Považuji zrovna tuhle kytku za plevel, který by měl růst všude - špatnou vodu nemám, tak nevím čím to je...
a co se světla týče podle jakýchsi vzorečků mám prostě málo Wattů či lumenů na litr vody,... nehledě na stáří zářivek a jejich údajnou ztrátu svítivosti.
Tak proto uvažuji o novém světle... Podle vás to nemůže být příčina neprospívání rostlin?
Jinak než pořídím rybky,... krmit či nekrmit a jak často? nebo koupit nějaké "uni" hnojivo?... Fakt nevím.
Vím, že ty jedeš bez těch filtrů ale NHKG psal, že mi Fluval nestačí a chce to ještě externí,... že mi to jako nestíhá, tak proto... jsem řešil ten filtr...
Řeknu to taky bez okolků předchozí nádrž se substrátem pro pokojovky nesvědčila rybám, ale rostliny si to užívaly,... změnil jsem postup nedal žádné hnojivo ani jílové kuličky ani osmocote, ani zásobní substrát, a mám pocit, že to je to co je špatně,... ale možná se pletu.
Přijde mi, že na půlroční nádrž mi ty kytky fakt rostou pomalu a není to jen netrpělivosti,... nebo neschopnosti se smířit s faktem, že "všem neroste všechno"...
PS: je to podle vás trus nebo se mi "opotřebovává" povrch kořene, když na něm co týden nacházím jakoby chuchvalečky bordelu,... nikde jinde to po akvárku nepozoruji v takové míře jako na tom kořeni...
Díky
Upřímně a bez okolků: Tvé akvárium je dost v pr***i a pokud budeš postupovat, jak píšeš, půjde to do ní ještě hlouběji. Rostliny ti živoří, máš sinici na dně i hladině. Musíš:
1) Zapomenout na nějakou dobu na ryby a dlouhodobě na všechny serepetičky, které chceš koupit.
2) Každý den manuálně odstraňovat sinici. Ideálně odsávat hadičkou na vzduchování. Každý den vyměnit asi 10% vody.
3) Někde sežeň 100 okružáků. Pomohou ti s likvidací sinice a řas. Pouze pomohou (na to, aby řasy a sinici sežrali sami, bys jich potřeboval na 3-5 týdnů asi 500 - počítej 4-5 okružáků na 1 litr vody).
4) Až to bude po každodenních výměnách za 1-2 týdny trochu lepší, podívej se, které 2-3 druhy rostlin ti nejlépe rostou. Od každého toho druhu, kup 15-20 rostlin a zasaď je.
5) Až to za další měsíc dva bude vypadat lépe, pak můžeš koupit jeden druh ryb (do té doby ti to spolehlivě utáhnou ti okružáci).
Osobně bych se na filtr vykašlal úplně, protože v něm nevidím žádný smysl - ale pokud k němu máš silnou citovou vazbu, z rukou ti ho netrhám.
Edit: Maq. Tvé poznámky o sinicích jsou zajímavé. Nevěděl jsem. Jen nemám šajnu, jak z těch sinic ten dusík (železo) reálně dostat do akvária.
Myslím že se Ti nedaří zaměřit na ty hlavní příčiny údajných neúspěchů (podle fotek to nijak tragicky nevypadá).
Víš že to co Ti plave na hladině jsou pravděpodobně sinice? A víš že některé sinice jsou unikátní v tom, že dokáží tzv. fixovat vzdušný dusík? (Tzn. získávat dusík tam, kde žádný jiný není, takže sinice ho mají, ale rostliny ne.) A že sinice dokáží vykouzlit železo i tam, kde na ně rostliny nedosáhnou?
Víš že nikomu z nás nikdy nerostou všechny rostliny? Vždycky se najdou takové, kterým dané podmínky nesednou. Zejména v nových akváriích.
Poraďte prosím další postup na cestě k funkčnímu akvariu;)...
Beru na vědomí své chyby (nepravidelná výměna vody, nedostatečné krmení, asi slabý filtr).
Nemám moc místa na externí filtr, a raději bych to vyřešil nějak s vnitřním,... Mám malého synka (necelé 2 roky) a myslím, že by to bylo víc starostí s externím filtrem, než je žádoucí, taky mu moc nevěřím, co se týče obavy z vytopení sousedů;)... Krom toho pokud by to byla nutnost, nevím kolik místa bych potřeboval, moc ho pod akvariem a vedle akvarijní skříňky nemám (viz fotky)...
Díky současnému nevyhovujícímu stavu hladiny (kombinace slepé plus zelené barvy vidím proudění vody (viz obrázek), které není ideální a přemýšlel jsem zda by to nevyřešil nějaký vnitřní filtr s rozstřikovací rampou... Opět nemám zkušenosti, takže bych případně prosil o doporučení značky, typu atp.
Pokud by mi teď nikdo z vás nic neporadil, tak by mé kroky směřovaly asi takto:
Pořídit:
krycí sklo s lištami
nové LED osvětlení (místo stávajícího, s regulací intenzity) -
jen nevím jaké .
pořídit nový kryt, který bude umožňovat lepší přístup k rybám.
nový vnitřní filtr
nevím jaký
pořídit hnojivo -
nevím jaké
Pak pořídit plánované rybky*.
Krmit teda denně.6 dní +1 den půst
Můj plán má dost možná mezery a chybné kroky, budu vděčný za ujasnění. Už mě ten pohled na prázdnou nádrž se zakrslými neprospívajícími rostlinkami a zelenou hladinou nebaví. Přestože to zdálky vypadá celkem pěkně - rozuměj, líbí se mi ty barvy a kompozice;)
*
Plánované rybky (dle již starší diskuze zde:
rybicky.net/forum/120…)
2x čichavec medový (pár)
15-20 X razbora henglova/klínoskvrná nebo Neonky červená
1 samec + 2 samice cichlidek ramirezových (nebo kakadu)
Zahry napsal: když jim staré dno seberu tak ho nebudou tahat takto napovrch
To jenom chvilku, než se začne ve dně hromadit detrit.
Nemyslím že to vytahování bordelu na povrch je zcela neškodné. Ti červíci jistě přispívají k dekompozici a nejspíš i oxidaci dna. Potud dobře.
Ale většinou se snažíme mít organický bordýlek raději ve dně a ne na povrchu, protože tam k němu mají přístup planktonní bakterie a hlavně řasy a sinice. Bordýlek jim dělá dobře.
Jirko ne každý je badatel a touží koukat na hromady hnusu v akváriu jestli se v nich něco hýbe
, jinak ty žížalice jsem také tipoval
.
Nemyslel sem, že to "bydlí" jen v tom Starém dnu. Ale tak, že když jim staré dno seberu tak ho nebudou tahat takto napovrch = nebudou se dělat ty hromádky, přičemž žížalka bude "bydlet" v tom novém dnu (nečekám, že se týhle věci zbavím vyndáním části substrátu).
Myslím, že 100% jistotu, že nemáš žížalky, budeš mít jen tehdy, když založíš nové akva s novým substrátem a novými rostlinami.
Osobně považuji žížalky za velmi zajímavé. Nikdy jsem nic podobného v akváriu neviděl!
Problémům bych zabránil tenkou vrstvou hrubšího substrátu, která bude na povrchu a zabrání, aby se hromádky trousily po dně.
Edit: Být to moje, žížalky neruším a naopak mě zajímá, co to bude dělat/nedělat s akváriem. Zajímavé pro všechny tady.
Kde berete tu jistotu, že “bydlí” jenom ve starém dně ?
Osobně bych vypreparoval celé dno, obzvlášť pokud už máte obyvatele a vše ostatní ve vedlejším akváriu
Filtr by právě mohl být problém do budoucna. Až problém vyřeším a vrátím neonky zpátky, chtěl bych je v budoucnu doplnit i rybami žijícími u dna. Pokud by ty ryby vířily bordel ze dna, filtr to nasaje ale ty kvanta asi jen tak rychle nezpracuje (takže co chvíli čistit externí filtr). I Proto stále váhám, jak to nakonec vyřešit...Čistě teoreticky: pokud vypreparuju Staré dno, tak nebudou mít žížalky nic (nebo jen zanedbatelný množství) co by mohly vyhrabávat. Nebo je to úplnej nesmysl?
Řešil bych to jen tehdy, když by ti to ucpávalo filtr (má akva jsou bez filtru, takže by se nic nedělo).
Bral bych to, že je substrát dna zpracováván do přijatelnější podoby pro rostliny.
Můžu zkusit snížit dno. Cryptocoryny + Vallisneria Corksrew už sou na cestě, dorazí snad v úterý. Ještě mohu AQ doplnit od 2x E. Quadricostatus a nějakou tou H.Polyspermou + Ludwigii repens (vše kytky co už v AQ rostou). Jinak, že mi tyhle žížalky žijí ve dně mě nevadí. Starosti mi dělá to staré dno co tahaj na povrch ve velkým. Při tom množství je vůbec možný aby to kytky dokázaly zpracovat, samozřejmě za předpokladu, že tam nasázím další rostliny?
Výborně, tak si nekomplikuj život s pucování a napouštěním vany.
tak filtr bych nechal tak jak je, dno jen trochu promáchnul v akva vodě. Chci to udělat během jednoho dne, či lépe během pár hodin jak píšete.
Přesně tak, jenom je třeba dodržet nějaký tzv. bezpečnostní časy kdy je filtrace a dno bez přísunu kyslíku, aby se toto odehrávalo v řádu hodin, ideál je to stihnout za 2-3 hodiny. Doplnil jsem proto, aby si někdo nemyslel že nechá někde v kout povalovat odstavenej filtr 14 dní a potom teprve udělá akci znovuzaložení, lidi jsou různý.
Ona ta stará voda, při tom znovuzaložení není až tak podstatná. Mnohem důležitější je původní filtr a dno.
tak OK, ještě popřemýšlím.
Neřeš vopičárny.
Co máš v barelu starý, to máš, zbytek dopustíš čerstvou a to rovnou, ono to bude i lepší, dát více vody čerstvé, než vydejchané. Druhý den uděláš výměnu min. 1/3 čerstvé znovu, další den klidně taky, týden nikoho nebudeš krmit a bude to jak má.
no jde o to, že mám jen 50l barel a akva je nějakých 120l a nové 140l. Takže zachráním tak 1/3 staré vody. Myslel jsem, že bych napustil část nové vody do vany, nechal přes noc a ráno dopustil zbytek z akva. Voda by byla už ve vaně promíchaná a pak jen zpátky do nového akva. Ale nevím jak s tím čištěním.
Vykašli se na vanu, je to zbytečné. Až budeš mít založeno, napusť starou vodu z barelu a novou přímo z kohoutku.
Napsal jsem i do vedlejší diskuse a vzápětí koukám, že je to tak
.
Vyhodí to zadek nad substrát. Proto to máš stále na jednom místě
.
Edit: A živí se to evidentně zbytky ve dnu. Komu to vadi?
Edit 2: Jsi na tom líp, než ten člověk, kterému z mořského akva mizely ryby a následně zjistil, že největší obyvatel jeho akvária je tohle
m.youtube.com/… Nedalo mi to a zkusil sem vykoukat další díru a "něco" sem našel. Asi sem měl štěstí, protože za 15 minut po tom nebylo ani památky, už se to zavrtalo. Ale foto se pořídit povedlo. Jakési haďátko, při opravdu blízkém zkoumání dna sem našel i cestičky v substrátu směřující na povrch. Pozorováno u předního a bočního skla.
Pokud máš výšku dna vyšší, než 3 cm, odeber na 3 cm. A přidej rostliny, ať je pokryta větší plocha dna (2x tolik nízkých kryptokoryn, než co máš a jen druhy, které máš a které ti prosperují).
Podle mě je celkem jedno, co odebereš. Osobně dávam pod štěrk hrst hlíny, už jsem použil i bahno z potoka nebo bahno na holinkách z pole a nic mi pro to nehyne. Podstatné je, že pokud to je humus, měl by to být nízký humus. I rostliny s listy delšími 60/80 cm mi rostly/rostou v takto vysokém substrátu (občas stačí i 2 cm, pokud se neodkaluje, nechá vše zapadat a jen měním vodu bez rýpání se ve dnu - napřiklad v mém 250l akva je výška substrátu na dně asi 1,8 cm a za 2,5 roku jsem neodkaloval ani jednou).
Pokud to nebude fungovat, mužeš vždy učinit puvodně zamýšlený upgrade
.
HJirkaŠčobák napsal: Kolik cm máš vysoké dno?
(možná mám jednodušší řešení, než za každou cenu předělávat akva)
Moc me zajima tvuj napad..
Ja odhaduji ze v poslednich par prispevcich padls, ale rad si ho poslechnu.. prectu
Edit: ja byc s komplet deratizaci jeste pockal a udelal co bylo napsano nize.. vytrhat na hole dno a do bezvedomi odkaloval cely vikend..
A priste bych se vykaslal na rataje a ostatni super hyper dna, pisky a vodicky.. pockal si par tydnu na sve vlastni stare dno treba s cistym piskem na filtrace napr...
Nemáš ve dně piskořky? Ty bývají aktivní hlavně v noci.
Zahry napsal: Do AQ už sem snad vykoukal díru
Zejména jsi nezahlédl ty
erupce.
Že by bubliny unikaly jen v noci? A nebo je to spíš něco živého, co vyhazuje smetí jen v noci?
A co jen vyndat kytky a dekorace a pořádně dno do hloubky odkalit?
Možná hloupý nápad, ale co odebrat trochu dna (do hloubky) a dat to jen do sklenice s vodou, zakvrdlat s tím a počkat až se to usadí ? Jestli je to ve dně, tak to je evidentně lehčí než pisek, takže by to zůstalo nahoře ne? I když ne v tak pravidelných hromadkach jako když je výtok z filtru... ne? Ale vypadat to bude stejně
Kolik cm máš vysoké dno?
(možná mám jednodušší řešení, než za každou cenu předělávat akva)
Máš pravdu že by mě trefilo, pokud by ten problém nastal znova. Hodně věcí jsme co by původce problému vyloučili, ta "spodní erupce" se prozatím jeví jako nejreálnější. Proto se tak nějak smiřuji, že budu znovu zakládat AQ. Nicméně jak píšeš, pořád je tu i ta možnost "něco" v písku. Otázka je jestli je možný/jak to "něco" vypozorovat, aby se možnost něco v písku dala vyloučit. Do AQ už sem snad vykoukal díru
a nic kromě těch kružníků jsem nezahlédl (svítil sem do AQ i po zhasnutí). Zatím ještě počkám se znovu založením (ale spíš s ním počítám), třeba tu ještě padne nějaká rada.
NHKG napsal: Jsem zvědavý, jestli ta výměna dna vyřeší tvůj problém.
Opravdu nechci malovat čerta na zeď, ale... Zápach zkažených vajec (sulfan) jsi necítil. Dal jsi dost fotek, neříkám že to není možné, ale na mě to nepůsobilo dojmem havarovaného dna.
Teď si představ, že to celé předěláš, a problém se za týden, za měsíc, za půl roku objeví znovu. Netrefí Tě šlak?
Jestli máš opravdu v písku "něco", tak bys ho měl vyhodit, filtr dezinfikovat, akvárko taky, začít od čisté nuly.
Filtr nech někde běžet. Teoreticky by mohl běžet přiškrcený i v tom akváriu, kde máš neonky.
Pod dno nic nedávej. Maximálně si kup jílové kuličky a dej je pod největší rostliny. Lepší je hnojit do vody, to jde mnohem lépe regulovat.
Jsem zvědavý, jestli ta výměna dna vyřeší tvůj problém.
Hezký den přeji. Po problému, který jsme řešili (a nakonec vyřešili) ve vlákně Odkalování se chystám založit akva znovu. Tentokráte bez substrátu Staré dno. Mám v plánu odsát většinu vody z AQ do několika plastových boxů (poté ji zas vrátit), do nich umístím i kytky. Pak teprve začnu bagrovat ven písek a pokusím se zbavit Starého dna, tak aby mě zůstalo jen Nové dno. Než se však do toho vrhnu chtěl bych se poradit ohledně substrátu. Stačí když použiji pouze Nové dno, nebo doporučujete ještě něco pod něj? A ještě bych se chtěl zeptat jak postupovat s externím filtrem po dobu přestavby (předpokládám, že to bude den práce). Mám ho nechat stát odpojený bez obav, nebo bude lepší připojit jej k jednomu z plastových boxů s vodou, tak aby filtr běžel. Předem díky za rady.
Máš filtr s malým objemem, tak se nediv, že každé krmení ti zhorší kvalitu vody.
Četnost krmení se řídí rybami. Některé potřebují víckrát denně, některým stačí 2x týdně. Ale běžné ryby se krmí 6 dní v týdnu 1x za den.
Hnojivo PMDD stojí pár korun a dá se namíchat poměr prvků podle potřeby. I v akváriu, kde sypeš kvanta krmiva, může nějaký prvek chybět (třeba u mě železo).
Četnost výměny se řídí kvalitou filtrace, růstem rostlin a množstvím nasypaného krmení. Takže zaber na rostlinách a nepřeháněj to s množstvím ryb. Ten filtr by asi taky chtěl řešit. Sice mám taky Fluval (U4), ale používám ho výhradně na mechanickou filtraci a na biologickou mám externí.
To velké NE, určitě neber jako vzdor vůči zákonitostem akvaristiky. Prostě já si pod hnojením představím jen komerční kouzelné vodičky za pár set korun, na kterých se akvárko stane závislé.
Nevím čím se řídí četnost krmení rybek, přijde mi že denní krmení, ikdyž v malých dávkách je moc. Vždycky se mi zdálo, že se jakoby zhoršila kvalita vody... Tak jsem si říkal, že to nechám na šnecích, kteří žerou řasy...
Jde o to, že jsem při každé výměně vody odsával hlavně z povrchu kořene a těsně kolem něj velké množství něčeho, co myslím byl šnečí trus,... přirovnal bych to k chuchvalečkům prachu, kdyby to bylo nad hladinou;)... Zdálo se mi, že je to známkou dostatku potravy, a že tedy musí být trusu - hnojiva až až.
Ale asi jsem se spletl. Že?
Co teď?
PS: Neexistuje nějaká varianta výměny vody pro zapomětlivé nebo neukázněné;), která by neohrozila akvarium. Přesně týden se mi často nepodaří dodržet... Někdy se to protáhne i na 14 dnů...
Krmivo je organická hmota, která v zásadě obsahuje všechny prvky, které jsou pro rostliny potřebné. Více či méně.
Ale rostliny pojedou na anorganických látkách. Takže to krmivo napřed musí rozložit ryby, pak šneci, pak bakterie, taky řasy se přiživí... a pak někdy, nakonec, z toho bude to pravé papání pro rostliny.
Právě takové, jaké bys jim mohl dát, kdybys neměl u hnojení napsané velké NE.
Díky za reakci. Dotaz k sinici jsem hodil do jiného vlákna.
Dobu svícení jsem doplnil. je to od 10:00 do 22:00, denně.
S tím krmením, chápu to správně, že živiny jsou až ta "vyloučená" potrava?
Samo krmení (mám jen vločkové sušené) živiny neobsahuje. Ne?
Šneci ožírají řasy a ta neonka mi pošla spíš věkem než hladem, ke konci měla divné ploutve,.. foto bohužel nemám.
No, když měníš vodu dost nepravidelně a nekrmíš, tak je celkem pravděpodobné, že nemají rostliny kde brát živiny. Respektive ziviny tam budou v nepoměru. Co se týče světla, píšeš co máš za světlo ale jak dlouho svítíš už ne, to by chtělo doplnit.
Určitě nakrm alespoň šneky, ať tam máš nějaké živiny. A ten nákup ryb by taky nebyl od věci.
Na tu zelenou hladinu bych zkusil nasměrovat vývod filtru, tak aby ji čeřil. Tim však jen zredukuješ následek ale nevyřešíš příčinu. Máš sinici, tak hledej víc tímhle směrem
rybicky.net/forum/4641-sinice Ahoj vespolek, neměl jsem moc času aktualizovat moji nádrž, ale už je to lehce napraveno.
Přečtěte si prosím poslední záznamy z deníku a nakoukněte na poslední fotky...
Věřím, že zkušenému oku akvaristy neunikne, že je někde problém... nevím kde.
Kupovat nová světla? Měnit filtr? Nakupovat ryby? Přidávat nějaké hnojivo?...
Hladina zelení, rostliny jako by zkameněly a rostou velmi pomalu. po půl roce bych čekal lepší stav. možná naivně?
Aspoň, že ta hnědá rozsivka zmizela
Díky moc.
Starší reakce
Přesně tak, jsem v myšlenkách u velké nádrže a tím pádem zcela mimo potřeby 40 l mrňouse.
Na to ale podle mě stačí akvárko bez dna, s plovoucími rostlinami a egerií, s filtrem nebo bublifukem. Koukám, že plánuješ 300 l. Svůj čas a energii raději věnuj sem
Jejda, jak mě mohlo nenapadnout nechat si odstát vodu! Děkuji! Někdy i připomenutí základní věci pomůže. Zbytek udělám, jak píšeš. Snad to klapne.
Aktuálně jsem zjistila, že jde o 40 l nádrž, tzn. tak 30 l vody. To se dá. Napustím 10 l z mého akvárka, 10 l čerstvé odstáté, vodu od rybek. Druhý den dopoledne doleju vodou z mého akvárka a večer vyměním třetinu. A pak denně třetinu.
powery: Máš pravdu, ale i tak je musím ubytovat, než je někomu dám - aby šli do dobrých podmínek.
Nebo ty ryby darovat a založit v klidu dle svých představ.
Připrav si pro jistotu nové dno. Můžou mít nevhodné. Napustil bych si bokem pár kyblíků vody a nechal odstát.
Dáš dno, vodu z kyblíků a vodu z akvária co už máš, rostliny, filtr a topení. Jakmile se srovná teplota, vypustil bych hned ryby (aspoň půl hodiny je postupně aklimatizuj na tvou vodu). A pak jako by to byla nová nádrž chvíli měnit vodu každý den.
Není to ideální, ale lepší řešení mě nenapadá.
Zkus sehnat ještě nějaké rychlerostoucí kytky. V Ostravě bych mohl věnovat plovoučky, ale třeba se i v tvém bydlišti někdo najde.
Hodilo by se co nejvíc bordelu z toho dna a co nejvíc vody z toho akvária. Zkus vyjednat s majiteli.
A zkus sehnat ještě víc egerie.
Přidat reakci
1 ...... [7] ...... 16 17
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 18420x