Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Znovuzaložení akvária

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 8 Přejít na další stránku   1  
Znovuzaložení akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.01.2018 08:21 Žena permonici [319] – Částečné znovuzaložení 50-60 l
Ahoj, prosím o radu, jak nejlépe postupovat.
Pozítří dostanu akvárium 50-60 l (pravděpodobně 54 l setovka, ale nevím jistě). V současné době je napuštěné u majitelů, dle jejich slov v bídném stavu s hynoucími rostlinami (ty nedostanu, stydí se je darovat, i když by se mi hodily i bídné), se starou, ale funkční technikou (filtr, zářivka), jeskyňkou pro ancíky a s kořenem. Dno asi hrubé, zaneřáděné.
Staré ryby na dožití (zcela nevhodné): 1x čichavec zlatý, 1 x mečovka, 2x velký ancistrus.

Nebudu u likvidace nádrže u nich, dostanu až výsledek, s "dovozem do domu", tzn. nádrž bude vypuštěná, dole dno, technika bokem, ryby v kýblu s akva-vodou, počítám max 7 litrů.

Co mám udělat, abych dostala ryby co nejdříve do nádrže?

Do našeho akvárka je dávat nechci, jednak je přerybněné a jednak se bojím, že by mečovka s čichavcem požraly menší rybky a ancíci by se nesnesli s mými ancíky. Navíc jde o další 4 velké ryby, které moje akvárko už neunese, nemluvě o tom, že má filtr v záběhu. Naše nádrž, pro představu: rybicky.net/nadrze/25681-u-nas-ve-vode.

Dodám, že mám k dispozic pár stonků egerií a určitě 20-30 okružáků na pomoc v záběhu, ale víc rostlin momentálně k dispozici není. Oni naopak předají asi 100 levatek. :-)

Snad je popis dostatečný. Co teď?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.01.2018 17:06 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: naJ
O echinodory se bát nemusíš, klidně spodní listy otrhej a nech jen ty nejlepší, nic se jim nestane. Pokud je máš už déle v akváriu tak při vytrhnutí odřízni i oddenek a nech jen část s kořeny pod rostlinou. Konec oddenku i s kořeny časem uhnívá. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2018 17:00 Muž naJ [12] – Zastrizeni rostlin
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj chtel jsem se zeptat, mam v planu kompletni rekonstrukci akvaria. Vse ven, kvuli pozadi a pote vse dovnitr.Pozadi uz mi pekne vyscha u krbu a tesi se do aqua hop Jen mam dost rozrostle rostliny. Co mi poradite, mohu jim ostrihat (nejstarsi listy) alespon ze dvou tretin? Nejak moc se jim v aqua dari.
A nebo to dopadne tak, ze je vyhodim :) to mi je zase skoda, protoze mlade od nich nemam :( ..? Tusim spravne, ze pokud je ostriham z vetsi casti jiz bude rostlinka spatne vypadat a pokud to prezije tak bude poustet stejne velike listy. Prikladam fotky rostlin. Diky za rady

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2017 21:48 Žena Beastie [338] Re: romant
Krevety jsou v plánu az na burze 24:) oka uvidím kdy. Koupila jsem limnophillu v gelu, až dva týdny mi vydrží neotevrena, uvidím, jak si bordel sedne a zasadim. Piskorky budu lovit zítra. Zase chvíli radost
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2017 21:18 R Muž romant [28001] Re: Beastie
Piskořky O.K. ale krevetky zatím nee, teď měnit vodu a poslat tam ty oka, tedy tu vodu denně, pokud tam budou ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2017 21:09 Žena Beastie [338]
Dno vymeneno, bordel si sedá. Asi nasadím piskorky, krevetam neuškodí a srovnaji bordel, souhlas? Sehnala jsem i paví očka na zapůjčení :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2017 16:40 R Muž ctibum [7090] Re: Beastie
Bych to moc nedramatizoval. Měnil jsem komplet dno v "61", ryby a filtr celej den v kýblu a v pohodě, jediná Galaxka zahynula při přelovu. Po výměně lehký zákal, druhý den pryč.
Ty tam ryby nemáš, tak žádnej stres... X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2017 16:31 Žena Beastie [338] Re: JirkaŠčobák
Fotka k příspěvku S timhle sterkem se tam neda dat nic, co zije na dne, a momentalne, abych druhe akva uhajila, tak musim poridit krevetky :)

Uz mam objednany cerny pisek, vymenu dam, koupim nejakou blyxu nebo egerii, mozna se ta ludwiga chytne. Zatim jsem objednala Z series osvetleni, a to, co tam je, jsem dala doprostred, aby to osvetlovalo alespon trochu oba anubiasy. Jdu najit spinaci hodiny, ja nevim jak vam, ale me po roce odejdou a zacnou vydavat nechutny cvakavy zvuk co me dohani k silenstvi.

pak tomu dam tri tydny, at si to sedne a zacnu obhlizet, ktere krevety. A pak si obnovim prezentaci :) Zakladani akva je zabava, naopak, mit 5 let stejne rybicky, protoze razborky mi proste v 10ti kusech vydrzely 5 let, je uz pak skoro nuda :)

A normalne jsem se spletla. Mam tam javsky mech + neco, co vypada jako trava a je to plovouci, mam tam 4 dlouhe lodyhy, jdu koukat do atlasu

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2017 15:28 Muž JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Beastie
Co řešíme? Není zle. Vykašli se na nový štěrk, toto je ok. Jen odeber (máš ho moc i na můj vkus). To uděláš za provozu.
Přidal bych ještě víc anubiasu, klidně menšího nebo kryptokoryny, nějaké středně velké a nenáročné nebo jávský mech. Cíl je zaplnit volné plochy. Současně bych přihodil 40 okružáků.
Svítit furt je blbost. Podle mě stačí světlo, co tam je, sezbíral bych z hladiny ten okřehek, ať je ho trochu víc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2017 14:49 Muž Jifi [675] Re: Beastie
No, hlavně ta pravá půlka je ve tmě.
Já bych svítil jen 12-13 hodin.
A pořídil bych světlo, které bude osvětlovat celé akvárko. Jak ti chudáci napravo mají růst?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2017 14:28 Žena Beastie [338] Re: JirkaŠčobák
Fotka k příspěvku Z te fotky je fest videt, jak je tam malo svetla. Muzu to kompenzovat a nechat ho ted cely vikend 24/7?

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2017 12:55 Muž Jifi [675] Re: Beastie
Pak se na to vykašli a dej tam jen šneky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2017 12:39 Žena Beastie [338] Re: Jifi
Vsak jsem psala, ze bych mohla zkusit skupinku multiku, protoze ve velkem mam jen multiky a cyprochromis leptosoma. Jenze multik neni soliterni ryba, takze ano bych jich musela vzit vic. Ale bojim se rozdilu hodnot, preci jen to druhe bude mit jine PH, mam tam vapenec presne proto.

Takze vlastne asi nemam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2017 12:38 Muž JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Beastie
Ař přijdeš domů, vyfoť a dej sem. Bez toho je to trochu vaření z vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2017 12:21 Muž Jifi [675] Re: Beastie
Rybku na záběh - bylo to myšleno tak, že by byla v akvárku na záběh (jedna nebo pár rybek) jen na několik týdnů. Dá ji (je) do akvárka tak 1-2 týdny po napuštění a nechat ji (je) tam tak 3-4 týdny a pak ji (je) odlovit.
Můj dotaz směřoval k tomu, jestli takovou rybku máš ve velkém akvárku, kterou bys mohla dočasně přestěhovat do zabíhajícího se akvárka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2017 12:18 Žena Beastie [338] Re: Jifi
Mohla bych zkusit multiky, nejakou odolnejsi skupinku, ale jinak nemam no, cyprychromis a prave multici, a ty bys s krevetkama fakt nenechala :) jsou to mrchy zvedave a drze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2017 12:14 Muž Jifi [675] Re: Beastie
1) Máš nějakou nenáročnou rybku ve velkém akvárku na záběh? Jestli ne, tak tam dej aspoň pár šneků.
2) svítidla například tady:
www.rostlinna-akvaria.cz/…

Plus nějaký regulátor intenzity osvětelní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2017 12:04 Žena Beastie [338] Re: Jifi
Cas neni jen ted, na to ted to udrzovat, protoze sem si porad rikala, ze prehodim dno, ze prehodim dno, ze to vydrzi nez to prehodim, a ono nez se to objednalo, nez se to naplanovalo, tak to furt neni. Jinak mam jeste 360l a vymenu vody co dva tydny, zvladam bez problemu. Jen zrovna dnesk aproste odhjizdim a dneska sem koukala, ze uz anubias neni moc ok.

Hotove led svitidlo, kde kde, odkaz? nemuzu nic moc najit, nebo az moc najit.

BTW ma smysl kupovat na zabeh nejake rybky? Nemam je pak kam dat. Dela se docasna pece? :))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2017 11:56 Muž Jifi [675] Re: ctibum
A taky se o to více starat než jen občas dolít vodu :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2017 11:53 Muž Jifi [675] Re: Beastie
Beastie napsala: Nemam touhu spichnout kryt, puvodne setove kryty jsou stejne nanic a nemam ale v planu mit polozenou zarivku na skle, upadly mby mi z oho oci asi.
A co hotové LED svítidlo? Dá se zavěsit těsně nad akvárko. Pokud by toto řešení nevadilo kvůli světlu unikajícím do boku, tak je to jednoduché řešení.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.09.2017 11:52 R Muž ctibum [7090] Re: Beastie
Pokud to chápu dobře, tak jde prakticky jen o výměnu dna. V akvárku nic nežije, filtr je zaběhnutý. Podle mě ideál. Práce na půl dne, filtr bych nechal běžet v kýblu s vodou z akvárka, odkalil bych bordel ze dna, přidal ho do nového dna, potom vrátil třetinu staré vody a dolil novou, přidal pár stonkovek a jelikož ryby nejsou, nechal bych to měsíc běžet, klidně dva a když bude všechno ok, dal bych krevety... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2017 11:44 Muž Jifi [675] Re: Beastie
Beastie napsala: Já právě tohle akva udržuji už třeba 6 let, občas něco obměním, ale přišlo mi více méně samo spásné, vždy jsem měla podrybněno a čisté rybky, razborky, teď dania. Ale je vlastně pravda, že když měním dno, mám o tom uvažovat jako o novém akva, je to tak?

Lampa je tam ted nejaka klip, 20W, ale je pravda, ze pokud sezenu vkusny led reflektor, tak bych do nej sla :)

No dobre, nahodim nove svetlo, oprasim stare kytky, nove dno. Ale jak dlouho cekat nez dat nove kytky...nebo hned? Daji to?

Pokud vyměníš dno, máš nové akvárko (z hlediska biologické rovnováhy). Potom tam dej kytky, nějaké šneky anebo tam dočasně šoupni nenáročné rybky na záběh, které pak přesuneš do jiného akvárka. Záběh pro krevetky spíše 2 měsíce. Jak jsem psal, akvárko musí mít "porodní bolesti" za sebou, než do něho dáš krevetky.
Osvětlení je potřeba takové, aby rostly kytky. Jinak budeš asi jen těžko udržovat biologickou rovnováhu (bez kytek).
Edit: V záběhu je potřeba akvárku věnovat více času, než když je už zaběhnuté. Jinak to může skončit kalamitou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2017 11:41 Žena Beastie [338] Re: JirkaŠčobák
To bych musela skocit domu a rychle rychle fotit :)) Je to ta moje neaktualizovana prezentace okenko, anubias je vetsi a je mu trosku hur, a je tam ta trava. Vsak se polepsim, az budu mit jak to vyfotit, ta pointa se svetlem je dobra, uz se divam po peknem reflektoru. Nemam touhu spichnout kryt, puvodne setove kryty jsou stejne nanic a nemam ale v planu mit polozenou zarivku na skle, upadly mby mi z oho oci asi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2017 11:39 Žena Beastie [338] Re: Maq
Já právě tohle akva udržuji už třeba 6 let, občas něco obměním, ale přišlo mi více méně samo spásné, vždy jsem měla podrybněno a čisté rybky, razborky, teď dania. Ale je vlastně pravda, že když měním dno, mám o tom uvažovat jako o novém akva, je to tak?

Lampa je tam ted nejaka klip, 20W, ale je pravda, ze pokud sezenu vkusny led reflektor, tak bych do nej sla :)

No dobre, nahodim nove svetlo, oprasim stare kytky, nove dno. Ale jak dlouho cekat nez dat nove kytky...nebo hned? Daji to?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.09.2017 11:29 Muž Jifi [675] Re: Beastie
Anubias potřebuje živiny a světlo. Pak roste krásně.
Jak čtu, tak asi moc neměníš vodu.
Podle toho, co jsi psala, tak bych tam krevetky vůbec nedával. Ty potřebují dobře zaběhlé akvárko. Anubias by ti měl růst. Jestli neroste, tak jsou tam už mizerné podmínky a krevetky by ti pochcípaly.
Ne že by krevetky nezbytně rostliny potřebovaly k životu, ale ty rostliny udržují biologickou rovnováhu. A pokud i ony chcípají, pak tam rovnováha bude děsná.

Když to shrnu: pro krevetky to chce zaběhlé akvárko (min. 1-2 měsíce) - aby tam kytky rostly a aby mělo akvárko už za sebou prvotní dětské nemoci (hodně amoniaku, zákaly, ...). A krevetky taky potřebují pravidelnou údržbu akvárka. Takže pokud nemáš čas na údržbu, máš 2 možnosti: buď si ten čas udělej anebo si je nepořizuj.
Až budeš mít zkušenosti, tak bude stačit údržba i jen 1x týdně. Ale předpokladem je, aby ti kytky v akvárku hezky rostly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2017 11:14 Muž JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Beastie
Doplň komplexnější dotaz fotografií celého akva a bude líp :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.09.2017 11:13 Maq Re: Beastie
Nejsem krevetista, ale jsem akvarista. S Tvým vybavením bych se ani tak neobával o mikroflóru, nýbrž hlavně o rostliny. Se špatným světlem to nepojede. A tuplem to nerozběhneš s nějakými drobnými kobercovkami a anubiasy. Nové akvárium potřebuje hodně aktivní zelené hmoty, jinak se v něm neudělají dobré poměry a hyne všechno.
Takže i když se Ti to třeba esteticky nehodí, do začátku potřebuješ nasadit masu nenáročných a rychle rostoucích rostlin. Až se jim bude dobře dařit, pak můžeš zkoušet parády.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2017 11:07 Žena Beastie [338]
Neni to úplně správné téma, ale mám komplexnější dotaz.
V mé 54l, kde bylo na dožití 6 dánií posledních 6 měsíců., teď není ani jedno. Nejdřív to začalo tím, že mi odešel kryt se světlem, takže jsem dlouho hledala lampu, je menší ale je to lampa, takže ozařuje cca půlku akva. Bez krycího skla jsem pokračovala, dánia nejsou skákavé. Odpařování teda dost rychlé, předpokládám, že buď do akva něco napadalo nebo mi umřela jenda ryba a zasekla se pod filtrem a zkazila mi vodu, já si nevšimla, umřely všechny, v tu dobu už jen tři

Řikala jsem si, že škoda, ale dániím už byly 4 roky a já zrovna jela na dovolenou, takže jsem mrtvolky vylovila, nechala vše běžet, lampu zhasnutou bez časovače, dolila 3 litry vody a neřešila. Teď pravidelně jednou za čas dolívám další 3 litry, filtr běží, světlo občas zapínám, ale začal mi umírat Anubias, už mu zežloutly asi 3 listy. Nemám na to bohužel čas, na výmenu vody, možná v neděli, v pondělí,... každopádně bych tohle akva chtěla předělat na krevetkárium. Objednávám černý písek, konečně nahradím ten hrubozrný štěrk.

Ale jak na to. jasně, anubiasy vyndám, otrhám, ostříhám, ohnu do nižších tvarů. Mám tam nějakou trávu nebo mech, ale ne ten jávský ale něco s listy, nemám název. Plus pár ludwig, ale ty ten nedostatek světla moc nedaly.

Chci tam dát jen nižší dno, písek třeba jen max 3cm, když mám tři anubiasy, plovoucí trávu a nízce kořenící ludwigu. Ale když vybagruju a vyhodím štěrk a nasypu písek, jak dlouho musím se zaběhlým filtrem čekat na novou mikroflóru, než můžu vůbec nad choulostivýma krevetkama uvažovat, a přežijou to květiny, vodu bez živin? Mám v plánu přelít trochu "bordelu" ze starého, nechat třeba čtvrtinu původní vody. Mám tam občas nasypat kus krmiva? A rozmnožit si šneky, pro počátek?
Už mám alespoň krycí sklo, takže jsem na dobré cestě :)

Pardon za výlev a děkuji za rady.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.04.2017 17:59 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: romant
Souhlas, ale kdyby to byla šedesátka, tak tuplem by se jejich darování mělo rychle řešit - ty ryby už dávno měly plavat v něčem větším.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   19.04.2017 17:51 R Muž romant [28001]
60,80 je to jedno, nepatří ani do jednoho, tedy ta osádka z dotazu. :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2017 17:48 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: ctibum
Špatně jsem to pochopila. Už to vidím - fluval je v levém rohu a druhý filtr v pravém, není téměř vidět.

A ještě fotka po porovnání s thorokáry: rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2017 17:38 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: orangekate69
Ještě pro porovnání. Tohle máme doma - dlouhé 80, vysoké 40. rybicky.net/nadrze/25665-aq-meho-syna . Jsou v něm i dva thorakáti, mají nějakých 13-15 cm. A když plavou okolo skla, tak vypadají celkem mrňavě - viz fotky v prezentaci. Řekla bych, že ty máš AQ jen 60 cm dlouhé (jak jsem psala, když se na fotku podívám a porovnám velikost rostlin, ryb...). Nemáš náhodou uvedené špatně rozměry?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2017 17:33 R Muž ctibum [7090] Re: Jája
Nevejde :) Je vidět na fotce vlevo, jak je šikmo... TetraTec je vnitřní...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2017 17:26 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: orangekate69
Tak to tam máš 70 l čistých, pokud bude voda až ke krytu. Víc ne. Na zadní stěně jsou nalepené kameny, takže i to hodně snižuje litry. Spíš to vidím na těch 65 l, jak jsi poprvé uvadla. Nemůžeš počítat celkový objem AQ, ale čisté litry. Takže to máš sakra malé na ty druhy ryb, nemluvě o tom, jaké druhy ryb máš pohromadě. A 3plus se ti tam vejde? Vyfoť filtr. Pokud by v tom běžela 3pluska + vnější, tak to by byl pěkný vír, to by bylo nemyslitelné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2017 15:04 R Muž ctibum [7090] Re: orangekate69
To bych viděl jako ideál. Dát je k domovníkovi na měsíc, koupit tohle www.rataj-spk.cz/… a tohle www.profiplants.cz/… nechat to měsíc zaběhnout, mezitím rozdat nevhodný ryby a tradá...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2017 14:46 orangekate69 Re: ctibum
Ryby nějakou dobu žily přechodně v jednom z akvárek kamarádova domovního, který ve sklepě chová ryby, nicméně o tyhle se starat nemohl. Tzn jsem je vesměs vrátila do původního akvária, kde jsem se pokusila o podmínky a chod co nejvíce podobný tomu, jak to dělal kamarád (klasika- když to funguje, nebudu nic měnit. Jenomže nefunguje.) Diskutovala jsem hnědé listy s ním i s domovním a chtěla jsem i další názor, mám pocit že všechny zdroje mi říkají něco trochu jiného, tak se v tom pokouším zorientovat a vyzkoušet, co by mohlo fungovat :-) Jak říkáte, možná by nebylo od věci požádat domovního ještě o chvilku hlídání, pokud to bude možné, a akvárium založit znova.
Moc děkuji za rady!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.04.2017 14:20 R Muž ctibum [7090] Re: orangekate69
To, že nějak doteď žily - nikdo neví, co se s v tom akvárku dělo. Kamarád ti sice řekne, že to bylo ok, ale kdyby mu polovina vychcípala, tak ti to asi nepoví. Nebo jo? Tím nechci říct, že to tak bylo. Jen úvaha...
Problém teď nevidím až tak v tom, jak žily do teď, ale v tom, žes jim totálně změnila podmínky. K horšímu. Šouplas je do nezaběhnutýho akvárka a to víceméně udržuješ pořád nezaběhnutý tím neustálým čištěním filtrů. Vodu měníš jednou za dva týdny, takže škodlivé látky zůstávají, filtr je nezpracuje, protože v něm nic nežije, rostlin tam taky až tak moc není. Proto jsem psal měnit teď vodu častěji a omezit krmení.
Úplně nejlepší by bylo, kdyby to některý redaktorů přesunul to celý do vlákna Znovuzaložení akvária, kam to podle mě patří spíš než sem. Já se přiznám, že až tolik zkušeností s řešením průšvihů zatím nemám...
Nemyslel jsem vrátit mu to celý, ale jen ryby, přinejhorším dočasně, lépe však napořád, alespoň ty nejvíc nevhodný. Psala jsi, že nejdřív jsi stěhovala hardware a ž po pár dnech ryby. Do tý doby byly kde?
EDIT
A ty filtry - tyhle vnitřní se tu berou spíš jako honiče vody. Nemají moc účinné filtrační hmoty. A mít dva sice je v tomhle případě asi lepší, než jen jeden z nich, ale je to takový drbání se pravou rukou za levý uchem. Lepší řešení by bylo koupit čerpací hlavu a kostku biomolitanu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2017 13:57 R Muž ctibum [7090] Re: Jája
No taky se mi to nezdálo v porovnání s vnitřním vybavením. Ale má to v prezentaci změřený...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2017 13:53 orangekate69 Re: Jája
Mám jako prezentaci nádrže na profilu pro víc info :-) Rozměry jsou 80-35-37
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   19.04.2017 13:29 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: orangekate69
Koukám na fotku akvária. Podle mě je malé a nemá 100 l (když porovnám velikost AQ s rostlinami a rybami). Jaké má rozměry? Ale i tak by bylo malé pro osazenstvo, co máš. Ale to už bylo řečeno. Jen mě zajímají rozměry. A dolij vodu až ke krytu. Pro ryby by bylo nejlepší, kdybys je darovala. To AQ opravdu pro ně není vhodné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2017 12:22 orangekate69 Re: ctibum
Filtry mám Fluval 3 plus a Tetratec IN 800 plus. Oba jsou na větší objem, nicméně dala jsem na radu kamaráda, že to filtroval oběma a běželo mu to v pohodě. Bylo by tedy lepší jeden z nich komplet vyřadit?
Výměnu vody tedy min. jednou týdně (ideálně častěji) cca třetinu? A krmení omezit na jednou denně nebo ještě méně?
Akvárium kamarádovi vrátit bohužel nemůžu, neb už na něj nebyl čas a hrozilo mu kompletní zrušení. Jedině tedy poslat dál, což mi přijde škoda, mnohem raději bych napravila začátečnické chyby (pokud to jde) a pomohla rybkám fungovat dál.
Jaké problémy můžou nastat při takovém složení ryb a čím to, že zatím spolu žily několik let bez peoblémů? (Ostatně obávám se, že při jejich věku nebudu muset redukci osádky zásadně dopomáhat.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.04.2017 11:49 R Muž ctibum [7090] Re: orangekate69
No, můj názor - prakticky nově založené akvárko. Umytím skla, filtrů i kamínků jsi zahubila všechny užitečné bakterie. V tom pokračuješ každý týden umýváním filtrů.
Umyté akvárko mělo před vypuštěním ryb běžet alespoň měsíc, aby se zaběhlo.
Filtr se čistí až v okamžiku, kdy se výrazně sníží průtok, a to tak, že se houba lehce vymačká ve vodě odsáté z akvárka. Filtr můžeš při údržbě klidně na hodinu vypnout a houby se stane. Proč (a jaké) tam jsou dva filtry?
Složení ryb bych řešil především, protože podle mě tě čeká větší trabl, než hnědé listy rostlin, protože si myslím, že akvárko je blbě zaběhnuté, blbě udržované a přerybněné...
I kdyby tam průšvih nebyl, tak vodu bych měnil každý týden.
Doporučuju odkaz, co ti vložil NHKG a vůbec všechny vlákna pro začátečníky...
EDIT
Co s tím teď říct neumím, počkej si na zkušenější.
Osobně bych výrazně zredukoval osádku a vodu měnil podstatně častěji, klidně obden, na filtry nesahal, nehnojil, omezil krmení.
V ideálním případě bych ryby vrátil kamarádovi a založil to znova...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2017 11:40 orangekate69 Re: ctibum
V praxi čištění filtrů znamená vyndat jeden, umýt plast a vypláchnout houbu, pak to samé s druhým (aby vždy bězel aspoň jeden).

Převzala = v první várce jsem si vyzvedla sklo, filtry a kamínky, vše jsem umyla (zvlášť) a napustila akvárko novou vodou. Když jsem dokoupila ohřívání a rostlinky, nechala jsem několik dní a pak jsem si vyzvedávala rybky, aby měly co nejklidnější přechod. Od té doby jsem ještě koupila víc kytek.

Složení ryb jsem moc neřešila, i když jsem si taky nervózně četla popisy (hlavě kvůli právě úkrytům či krmení). Nicméně žily spolu takhle několik let a zatím žádné problémy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   19.04.2017 11:25 R Muž ctibum [7090] Re: orangekate69
"Údržba: Jednou do týdne vyčištění filtrů" To v praxi znamená co?
A "převzala" znamená přestěhovala? Takže všechno ven, přestěhovat a všechno zpátky?

I tak mi ta skladba ryb přijde nevhodná, když projdu atlas...
Čichavci - dva samci, jedna samice "Chovat v páru. Možno i v hejnu, v době tření samci spolu bojují (nutné úkryty)."
Duhovka - "Chovat v hejnu 8 a více kusů "
Parmička - "je ale nevhodné chovat je samostatně"
Perlovka - "Délka nádrže min. 100 cm."
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2017 11:08 orangekate69 Re: KarlosS
Aj špatně jsem změřila. Velikost je 103 l. Ryby, filtry, dno a akvárko i s krytem jsem převzala od kamaráda, kterému fungovalo v pohodě cca 5 let, jenom jsem do něj přidala ohřívání, dekorace a rostlinky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   18.04.2017 10:27 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: orangekate69
pro tyhle ryby je to malé !!!
Pak teprv můžeš řešit hnědnutí nějaké rostliny ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   17.04.2017 20:27 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: orangekate69
Řekl bych všechno špatně. Udělej si prezentaci akvária s fotkami a vše podrobně vypiš. A mezitím si zkus něco nastudovat, třeba zde nahoře v modrém rámečku: rybicky.net/forum/15-zacatecnik
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2017 20:22 orangekate69 – hnědé listy
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku mám nově 65 l (cca měsíc a půl) akvárium s třemi cichlidami, jednou perlovkou, pěti živorodkami, jednou parmičkou, jednou duhovkou a jedním pestřencem (původně bylo o jednu cichlidu a jednu duhovku navíc, nicméně obě pošly)

mimo dvou filtrů (čistím jednou do týdne) mám i osvětlení (12 h), teplotu udržuji na cca 26-27°C a jednou za 2 týdny vyměňuji 1/3 vody v akváriu (zpravidla před hnojením - hnojivo s rašelinovým výluhem)

nakoupila jsem rybkám nějaké rostlinky (př. echinodorus, hygrophilia, anubias, marsiela, ...) a víceméně všechny začaly postupně hnědnout a sklovatět. na kamenech a stěnách je neustále vrstva řas (oboje pravidelně stírám houbičkou)

kde může být problém? předem děkuji za pomoc!

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2017 11:38 Maq Re: Beastie
To sice jsou, ale nelze jen tak srovnávat, když mezitím uplynul nějaký čas. To akvárium žilo dál a něco se v něm vyvinulo jinak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2017 11:10 Žena Beastie [338] Re: Maq
Možná že nějaká ludwiga nebo douška, co snese ten substrát by nebyla do popředí špatná, dvě mouchy jednou ranou a dočasně to trochu podrží, dobrý nápad. Je vidět, že dánia jsou větší bordeláři než razborky, těch tam bylo 15 původně :)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [8] ...... 16 17

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 18420x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15662?od=351