Znovuzaložení akvária
Na ty velke tetry kouknu diky.
Proč ne ty Dania? Přijdou mi jako moc pěkné ryby.
Nějaký tip na seznam rostlinek by nebyl?
nebo nějakou s těch vyšších teter, krvavá, černá, červená, diamantová.
Já osobně jsem si zamilovala tetry císařský, který jsou jiný než většina teter, neplavou tolik v hejnu a mají zajímavé chování. Takových 10 císařek a k tomu obří hejno červenoústých (které naopak plavou v hejnu hodně) by taky nemuselo vypadat špatně.
Kdybys chtěl ještě nejaký nehejnový rybky tak třeba akara hnědá, skaláry, malé cichlidky nebo třeba čichavci (radiji vybrat jeden nebo dva druhy aby si navzájem moc nevadily)
Osobně bych dánio pruhované nahradil neonkama červenýma nebo obecnýma
Já osobně bych vynechal ten vzduchovací motorek a krunýřovce.
Tak pokud máš všechno a všechno si už přečetl a víš, přeji hodně úspěchů
. Jaký že to tedy potřebuješ názory?
PS: zbytečně nově založené téma
Ahoj
Po zrušení Malawi akva, které jsem měl 4 roky, jsem se rozhodl pro změnu a chtěl bych hodně zelené až holandské akva s malými hejnovými rybami.
Většinu položek jsem již vybral nebo mám původní, ale nechám si samozřejmě rád poradit, pokud jsem někde úplně ulítl.
Technika
Akvárium
150x40x50 cm 300 l (mám původní)
Osvětlení
T5 3x54w el.předřadník se stmíváním + kontrolér na postupné rozsvícení a zhasnutí. Ve světle integrované LED modré a zelené noční osvětlení (mám původní)
Topení
50w tuším stará Sera (mám původní)
Topení chci doplnit o topný kabel JBL pro temp basis 25W na časové spínání.
Filtrace
Mám starší filtr Fluval 305, který má už pár komponent polámaných a chci jej nahradit za Eheim 2073 (Proffesionel 3 - 350). Velice se mi zamlouvá možnost čistit mechanický filtr bez nutnosti rozebírat celý kýbl.
Vzduch
Mám Přes deset let starý hučící motorek. Chci pořídit nový Eheim air 3704.
CO2
Abych rostlinám pomohl k růstu pokukuju po CO2. Vzhledem k množství volného času nechci laborovat s žádným domácím kvasnicovým setem. Po prohlédnutí x různých typů se mi nejvíce líbí JBL Pro Flora m602.
Ryby
Všechny tlamovce jsem daroval pánovi, který provozuje soukromou výstavu na náměstí ve Štramberku. Nechal jsem si jen 5 kusů krásně rostlých krunýřovců obyčejných, které bych chtěl dát i do nového akvária. Akorát mám 1 samici a 4 samce, což není moc dobrý poměr teda :(
Přemýšlím tedy o dalšich rybkách.
Kvůli servisu řas zvažuji tak 5ks krunýřovce jednopruhého
A pak bych chťel nějaké 2 hejna cca 20-30 ryb, kde jsem zatím našel kandidáty:
Dánio pruhované
Tetra červenoůstá
Rostliny
Zatím nemám rozmyšleno
Substrát chci pořídit JBL aqua basis pro a štěrk jsem koupil kombinaci černých a šedých pytlů se zrnitostí cca 4 mm.
Tady bych poprosil o tipy, co by se k takovým rybám nejvíce hodilo. Ps: vodu máme doma velice měkkou.
Moc díky za názory
Starší reakce
v rodine máme tiež akvarko ktoré ked dobre pamatám tak ako chlapec 3 triedy ZŠ som chodil naňho pozerať ( teraz mi bude 31 )..a nedávno tam to akvárko stálo stále..
Pokud je o nádrž postaráno, tak je životnost omezena jen výdrží spojů skla a skla samotného..ale kolik to dělá, to vám nepovím .)
Znám akvária která jsou v provozu dobrých 30 i 40 let a pokud se jim nerozpadne tmel v kovovém rámu budou ještě v provozu dlouhá léta. Jediné co se obměňuje jsou ryby uhynulé většinou věkem a oživování rostlin. Osobně znám akvaristu který chová ryby od svých 12ti let a teď je mu požehnaných 80 a co ho čas od času navštěvuji má stále staré rámové nádrže které už dobrých 30 let vypadají téměř stejně.
Dobrý den; jakou má akvárium vlastně životnost?; 5 nebo třeba 10 let?; při dobré údržbě a kdyby se neustále hnojilo může být životnost neomezená?; děkuji za odpověď; Jiří
Starší reakce
Desinfekční lék na ryby
Nejlepší desinfekce je karanténa
Jinak nemoci mohou přenést i šneci
Hypermangan se dá koupit v lékárně.
0 02.10.2010 10:30 martaaq a kde vezmu hypermangan? A můžou to přenést i šneci? A co na pancéřníčka použít nějaký desinfekční lék třeba FMC nebo Esha 2000?
Jak už bylo napsáno záleží jakou nemoc jsi měla v akváriu, to že založíš vše znovu a dáš tam rybu co ti zbyla může vést k tomu že se to bude opakovat
V nově založeném akva by to nepřežila, pokud si ho chceš nechat tak ho dej do karantény po čas záběhu a pozoruj ho, pokud by měl nějaké příznaky tak ho tam nedávej
Rostliny nech pár hodin v slabém roztoku hypermanganu a kořen, písek a akva propláchni savem
-1 01.10.2010 23:14 martaaq a co šneci? a kytičky?
Pak ho použij jako karanténu. Tamto akvárko znovu založ a pancéřníka (popřípadě další ryby, které ještě chceš zachránit) dej do karantény. Dej tam tak polovinu původní vody a dbej na údržbu. Nově založené akvárko nech minimálně týden zabíhat a pak tam teprve přidej pancéřníčka. Pokud bude po cca měsíci od znovuzaložení vše v pořádku, můžeš přidávat další ryby.
Takhle bych postupoval já...
0 01.10.2010 22:42 martaaq mám náhradní staré akvárko, v tom není problém.
Tak to udělej a pak třeba dej vědět jak to dopadlo.
0 01.10.2010 21:37 martaaq Tak všeobecně, zkrátka chci začít úplně znovu
Těžko radit když nenapíšeš podrobnosti o nemoci ryb.
1 01.10.2010 19:58 martaaq – znovuzaložení po nemoci
Dobrý den. Chci si založit znovu své akvarium. Nejsem spokojena se vzhledem ani se stavem osádky. Udělala jsem spoustu nenávratých chyb a chci začít znovu(to mi nerozmluvíte). Moje mečovky mají nějakou nemoc, a já už nemám nervy zjištovat jakou a zachranovat akvarko, které mě už vůbec netěší. Mečovky mi přežily jen tři, a nevypadají dobře, takže je utratím. Ale pancéřníček kropenatý vypadá dobře, ale může mít něco v sobě a nevím jestli ho mám dát do toho nového, existuje nějaký přípravek po kterým se mu nepodaří nakazit nové akva a jeho novou osádku? Mám ho moc ráda. Potřebuju poradit, co všechno musí být nové, popřípadě jak to vydezinfukovat(např. kořen) aby na tom něco nezůstalo. A co anubias? jak ho vydezinfikovat? Už mi to leze na mozek, jsem začátečník víte
díky Vám moc
Starší reakce
OK. Dik. To by bolo super, lebo 3-4 týždne mať prázdne veľké akva a zbytok rýb v malom by ma dosť deprimovalo. Ale takto to bude v pohode. Pred rokom som bezchybne zabehla 54 l, tak by som to mala zvládnuť.Dik
0 14.09.2010 13:04 Beddy Na bakterie se vykašli. V tom zajetým akvárku a filtrech jich máš dost. Nový akvárko dolej tohle zaběhlou vodou i s rybama, co ti zbyly, dej tam ty zaběhlý filtry, co máš(neper je) a sleduj to pár tejdnů. Když si budeš jistá, že všechno jede jak má, nakupuj další ryby.
Veď nie veľa, dohromady možno nejakých 8-10 väčšíc rýb a pár gupiek. Ale ešte uvidím. Za pár dní tu bude akvaburza, tak uvidím, čo tam budú pekné mať.
to je pro skaláry dost malé, a pro ty pancéřníčky taky, dorůstají dost velkých rozměrů. Být tebou bych si dávala pozor abys to nepřerybnila a vyhýbala se druhům které potřebují větší nádrž. Jsou i jiné menší pěkné rybky a taky jich nemusí být akvárko plné
a do jak velkýho akvárka tyhle ryby plánuješ?
Rastlín mám pomerne dosť s predošlého akvária, tam problém nevidím. Veľké ryby som dala do opatery sestre do veľkého akva, parmičky a gupky som čiastočne rozdala. Zostali mi len nejaké gupky, ktoré plánujem dať na zabehnutie nového, 4 neonky, 2 ancíci a párik mečoviek. Plánujem časom dokúpiť len guramy-čichavce, nejaké neonky a 2 thorokatov. Možno nejaké skaláre.Ešte sa spýtam, či mám kúpiť tie štartovacie baktérie. Neviem, ako sa to volá, ale vraj také niečo je.
Být na vašem místě, zařídím 126 l (nezapomněla bych na hodně rychlerostoucích rostlin, pomohou), dám nový kvalitní filtr, vyperu ten starý, počkám den - dva až se nádrž "odbublinkuje" a začnu postupně přidávat ryby. Nedovedu si představit, jak se kvantum živorodek, 2 ancíci, thorokáti, skaláry, tetry a parmičky mlátěj několik týdnů ve 20 litrech.
Současně bych měla po ruce test na dusitany, vodu i chování ryb v obou nádržích denně kontrolovala, a v té dvacítce denně měnila část vody. (Ve velkém, až polezou nahoru amoniak a dusitany, nebo by byly ryby nějaké apatické, lapaly u hladiny nebo naopak lítaly po akvárku, samozřejmě taky.) Taky bych hodně uvažovala, zda část ryb (hlavně živorodek) nemůžu odstěhovat nebo darovat někam úplně jinam.
Na nějaké PET lahve bych se vykašlala rovnou, pytlík písku navíc je zanedbatelná investice a rostliny i celé akvárko dobře založené dno jen uvítají.
No to mám vodu z 90-tky. Je už riadne žltá a idú v nej 2 molytanové filtre. keď napustím novú 126 litrovku, tak v nej mám "preprať" ten molytan, alebo doliať vodu z 20-tky? Potom za ako dlho tam môžem dať ryby? Skôr ako za 3 týždne?
0 13.09.2010 15:38 Beddy Nevim jestli potřebuješ uplně startovací chemii, předpokládám, že v tý dvacítce je zaběhlá voda z tý 90ky anebo filtr anebo obojí. Což by mělo stačit.
Aj som si to myslela s tým dnom. No nevadí, nejako sa to hádam zabehne. Ešte mi niekto poradil, že keď potrebujem rýchlo zariadiť akvárium, tak si mám kúpiť nejaké štartovacie baktérie, či čo. Čo to je a ako sa ten prípravok volá. Je to dobrý nápad? Urýchli to zabehnutie nádrže? Potrebujem ho dosť rýchlo, lebo ryby z tečúceho 90 l mám teraz napchaté v 20 l.
-1 13.09.2010 15:03 Beddy Jako úspora štěrku to je chytrej nápad a z flašek ve vodě nic nehrozí. Protože jestli jo, tak všchni pijem pěknej humáč.
Zaběhnutý dno je zaběhnutý, protože v něm je spousta toho bordelu z kterýho rostou kytky. Když dno propláchneš a bordel z něj tím vyplavíš, tak už pak moc zaběhnutý neni.
0 13.09.2010 14:33 sokar – Re: geminika
Větší hovadinu sem neslyšel.To že budeš mět někde v akva kopeček ze štěrku ti nerozloží hmotnost tak, aby ti prasklo či se někam nahlo.Když máš dobrej stojan a kvalitní akvo tak je to fuk.
Já mám pů tuny písku nahrnutýho na střed akvária a nic se neděje.
Kamoš má na zadní stěně zase 400 kg kamenů a taky nic.
0 13.09.2010 14:33 Beddy Do PETek se balí i kojenecká voda. Tak co myslíš?
Starší reakce
0 31.08.2010 20:33 Stene Jaký jsou vůbec nejdůležitější prvky ve vodě? Jaký bych měl kontrolovat nejvíce?
nic. jen ph test od sery, ale asi si pořídím ten 5v1 od JBL, vypadá dost dobře.
0 31.08.2010 19:50 Stene Ostatní, co používáte?
0 31.08.2010 18:51 1trebor – Re: Stene
Já používám orientačně JBL EasyTest 5in1 a jsem spokojen.
0 31.08.2010 18:46 Stene Dobrá, snížím intervaly čištění filtru. A nějaké ty testy na vodu? Koukal jsem, že jsou celkem drahé?
Po zalozeni noveho akvaria nejaky cas trva nez se v nem nastoli biologicka rovnovaha a objeveni rasy v te dobe je bezne. Pricina se bez podrobnejsich udaju urcuje tezce, casta vymena vody je dobra, pomuze i dat zpocatku do akvarka vice rychlerostoucich rostlin, pripadne zkratit nebo prerusit dobu osvetleni. Rozhodne neni treba tak casto cistit filtr, postaci jednou za 1-2 mesice a ne tak, aby se v nem neudrzela kultura uzitecnych bakterii. Pokud cistis filtr casto a prilis dukladne (melo by stacit proplachnuti ve vode z akvarka), je docela dobre mozne, ze se ti v nem neudrzi bakterie a tim padem biorovnovahu nenastolis.
Přidat reakci
1 ...... ...... [15] 16 17
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 18420x