Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Založení akvárka z pohledu začátečníka

 

Články » Založení akvárka z pohledu začátečníka   Vytisknout tuto stránku 

Založení akvárka z pohledu začátečníka

Publikováno: 23.01.2011 • Autor: © ivuska • Rubrika: Začínáme

Úvod aneb Proč jsem se rozhodla napsat tento článek

Asi nejdůležitější hybnou silou pro napsání tohoto článku jsou mé začátečnické neúspěchy při zakládání vlastního společenského akvária. Chyb jsem se dopustila i přes četné studovaní problematiky na různých stránkách, myslím si, úspěšných akvaristů a trávení mnohých hodin čtením fór a článků zde na rybicky.net

Největším paradoxem je, že má kamarádka skoro nic nenastudovala. Vápník, počet rybiček a podobně neřešila a akvárko jí pěkně prosperuje. Oproti tomu mnohým lidem, včetně mě, akvárko prostě ne a ne fungovat, tak jak má, i přes nemalé studijní výkony :-)

Cílem článku je usnadnit začátečníkům práci a také tak trochu čas při vyhledávání různých fór, témat a stránek s problematikou (viz. doporučené odkazy) o zakládání společenského akvária. Dále pak chci upozornit na možné problémy, se kterými jsem se setkala a stále setkávám. Součástí článku jsou i základní údaje o zakládání a jak to vypadá v praxi.

UMÍSTĚNÍ AKVÁRIA

VELIKOST NÁDRŽE

DNO (podle mého názoru jedna z nejdůležitějších součástí dobře fungujícího akvária)

- Úvodem bych chtěla upozornit na štěrk, který je myslím dodnes nabízený v Hornbachu jako akvarijní. Je to směs černých a bílých kamínků. Tento štěrk je zcela nevhodný!!! Obsahuje vápník, který se poté uvolňuje do vody a ovlivňuje vlastnosti vody. Před tím, než něco vložíte do akvária proveďte test, zda věc neobsahuje vápník.

F

Test: Štěrk, písek, či kámen vložíme do octové vody a pozorujeme zda šumí. Pokud šumí - do akvária za žádnou cenu nepatří. V opačném případě - pokud nešumí, se nemusíme ničeho bát.

Závěr: Ne všechno prodávané (i ve specializovaných akvaristikách) musí být vhodné do akvária. Octový test se opravdu vyplatí (mluvím z vlastní zkušenosti. Po ročním marném snažení se o růst rostlinek, jsem zjistila, že chyba bude nejspíše v podloží - kytičky a s nimi i finance šly do háje). Plno lidí doporučuje test provést ještě dříve, než případný štěrk či písek zakoupíte. Zkušenost s tím, co na to prodavači, nemám :-D

- Dnes máme několik možností, jak štěrk/písek získat: koupením v kamenném obchodě, objednáním přes internet anebo v neposlední řadě (nejlevnější způsob) v především horských řekách vlastníma ručičkama.

- Pro rozhodování je také důležité, pro jak velké akvárium písek/štěrk potřebujeme. U menších akvárií si můžeme dovolit dražší písky - celkem ho bude totiž potřeba méně a tak cena o tolik nevzroste, u větších akvárií už by některý nákup mohl přijít opravdu draho.

- Podle mého názoru je nejlepší křemičitý nebo říční písek spíše tmavší barvy (barvy rybiček lépe vyniknou a prý je pro ně příjemnější). Je však pravdou, že existují nádrže se světlým pískem a také fungují. Pokud zvolíme štěrk, dbáme na to, aby neměl ostré hrany, ryby by se mohly poranit a rostlinky by také moc neplesaly.

- Na nápady typu vytvořím ze světlejšího písku cestičku apod. radši zapomeňte. Zpočátku jsem něco podobného chtěla také zrealizovat. Je to nepraktické a nakonec se Vám stejně vše smíchá při odkalování (důležitá součást udržby akvária).

Kamenný obchod: toto téma je podle mého názoru moc pěkně rozebrané v článku: http://rybicky.net/clanky/586-galeje-s-vyberem-vhodneho-dna

Internet (možnost vlastního odběru a tím i ušetření na poštovném): Z nejvyužívanějších jsou flexi obklady nebo nabídka p. Rataje

Flexi obklady (http://www.flexiobklady.cz/) - Zde můžeme sehnat křemičité písky o zrnitosti 1-2 mm (i drobnější 0,6-1,2 mm) různých barev (černá, tmavě hnědá, modrá, zelená, červená...) Podle názorů akvaristů zde ve fóru je tento písek nezávadný, rostliny v něm pěkně rostou, odkaluje se také dobře. Někteří tento písek zavrhují z důvodu nepřirozeného vzhledu způsobeného právě barvením na černo apod. Vlastní názor si můžete udělat prohlédnutím prezentací nádrží zde na webu.

p. Rataj a syn (http://www.rataj-spk.cz/) - Nejvíce probírané bývá tzv. staré (Aquaclay ground) a nové dno. Staré dno je určeno jako první vrstva - dalo by se označit jako dno již rybičkami „zajeté“. Nové dno pak jako svrchní vrstva. Ve fóru jsou rozporuplné názory, zda je vhodný či ne. Plno lidí se shoduje, že se do něho špatně sázejí rostliny, naopak pak v něm krásně rostou. Názor si můžete po pročtení fóra udělat sami.

Vlastní ručičky - Tento způsob je nejpracnějším, avšak nejlevnějším způsobem, jak získat kvalitní a přitom přírodní dno do akvária. Písek odebíraný z řeky je potřeba prosít a tím získat vhodnou zrnitost, nejlépe přímo na místě. Bližší informace a zkušenosti s tímto způsobem se můžete dočíst v deníku akvaristy, p. Horáce (http://horacovoakvarium.cz/moje_akvarium_denik_2004.htm)

Jak zjistím, kolik písku tedy potřebuji? Odpověď je jednoduchá. Postačí nám k tomu základní znalosti matematiky na 1. stupni ZŠ. Nebo využitím kalkulátoru pro všechny možné výpočty kolem akvária (http://www.akvamalawi.com/phpBB/calculator.php)

Pro vlastní výpočet potřebujeme vědět délku, šířku akvária a průměrnou výšku písku/štěrku (tj. při 7 cm vzadu, 5 cm vpředu - je průměr 6 cm). Dále pak jaká je hmotnost 1 l daného substrátu (např. flexi obklady uvádějí, že 1 l písku váží zhruba 1,6 kg).

Postup: Nejprve zjišťujeme objem substrátu (v nádrži 60 × 30 cm o průměrné výšce písku 0,6 cm) - V= a × b × c (V našem případě je to 6 × 3 × 0,6= 10,8). Výslednou hodnotu vynásobíme 1,6 kg a máme výpočet - 17,28 kg

TECHNIKA

Mezi základní technické vybavení akvária patří filtr, kryt s odpovídající zářivkou (doporučuje se: 0,5W/l vody), topítko, teploměr, časovač osvětlení (Mně osobně se vyplatil mechanický; původně jsem měla digitální z Hornbachu, ale s tím byly samé problémy i po reklamaci). Bližší informace k této problematice najdete například na stránkách uvedených v odkazech.

POZADÍ

Výběr pozadí je velmi široký. Můžeme se uchýlit ke koupi tištěných pozadí s rostlinkami v akvaristikách, ke koupi 3D pozadí nebo si vyrobit vlastní. Na tomto webu (sekce články) můžeme najít hned několik postupů pro vlastní výrobu. Já osobně jsem zkoušela vyrobit:

ROSTLINKY

Rostlinky patří mezi důležitou součást společenského akvária. Inspirací pro výběr rostlinek pro mě byly stránky akvaristy p. Horáce (http://horacovoakvarium.cz/uvod_slovo_uvodem.htm). Na jeho stránkách se můžeme inspirovat fotografiemi. Zjistit, že se při osazování nádrže řídíme několika pravidly (layout, podobnost rostlinek apod.)

Doporučuje se osázet co nejvíce plochy akvária. Před nákupem rostlin bychom měli znát, jaké jsou jejich nároky na vodu, vlastnosti a tudíž, jestli jsou vhodné pro naše akvárium. A jak to vypadá v praxi?

Začátečník si sice najde rostlinky, které by mohly být právě to ono pro jeho akvárko, ale po příchodu do obchodu zjistí, že většinu rostlin, které by chtěl, nemají a tak aby aspoň něco koupil, vybere rostlinky podle oka. Toto není dobrý příklad, jak nakupovat rostlinky. Dochází tak totiž k nákupu velice náročných rostlin, nebo i takových, které do akvária vůbec nepatří. (Ano, i to se dá v akvaristikách koupit)

Po přečtení časopisu Akvárium (mimochodem také moc dobrý zdroj informací: http://www.klub.akva.sk/akvarium.php) číslo 25 se mi jako vhodná možnost zdá objednání rostlinek přes internet. V klidu domova si tak můžete pročíst informace o nabízených rostlinách. Po přečtení článku „Malý test internetových obchodů“ si můžete vytvořit vlastní názor.

DEKORACE

Nejčastěji používanou dekorací jsou různé tvary kořenů prodávaných v akvaristikách. Dále pak větší kameny, úkryty z kokosů. Potápěče, mušle a další podobné příšernosti považuji za krajně nevkusné (výjimkou by snad mohly být akvária pro děti). Snad kromě kořenů nesmíme zapomenout provést u veškerých předmětů, které hodláme do akvária dát, octový test. Pokud touto zkouškou předmět projde, je dobré jej vyvařit ve vodě.

OSAZENSTVO

Důležitou součástí společenského akvária jsou samozřejmě rybičky. Dalšími živočichy pak mohou být šneci či krevetky. Volba druhu a počtu rybek a dalších obyvatel je velice důležitá.

Rybičky:

- nejčastěji prodávané rybičky (rozdělení je jen orientační):

Krevetky:

Šneci:

CHEMIE

Pro akvaristu je velmi důležité vědět, jaké hodnoty má voda v akváriu, zvláště, když se objeví problémy typu „rostlinky mi nerostou“ apod. Mezi základní testy, které by měl akvarista mít patří pH test, test uhličitanové tvrdosti a test obsahu dusičnanů (s problémy pak i další testy). Hlouběji je tato problematika docela pěkně zpracovaná na: http://www.moje-akvarium.net/chemie-akvarijni.php.

Testy se dají zakoupit buď v nějaké akvaristice nebo přes internet (např. od p. Rataje)

ÚDRŽBA

DOPORUČENÉ ODKAZY

PRO POBAVENÍ

Pro odreagování při dlouhém studiu akvaristiky doporučuji článek p. Horáce - Horácovy zákony (http://horacovoakvarium.cz/clanek_Horacovy_zakony.htm)

CO JE DŮLEŽITÉ PŘI ZAKLÁDÁNÍ AKVÁRKA

Přesný návod, jak lze postupovat při zakládání akvária, naleznete na některých z výše uvedených stránkách. Zde bych se chtěla věnovat jen některým, z mého hlediska důležitým momentům.

Závěrem

Snad jsem cíl, který jsem si na počátku tohoto článku dala,  aspoň trošku splnila. Být dobrým akvaristou neznamená jen studovat a biflovat chytré termíny. Nejdůležitější je nadšení pro tuto práci, snaha o pochopení života pod vodou a citlivě vnímat a pozorovat co se děje uvnitř. :-D



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 53x Nelíbilo se: 4x Zveřejněno: 23.01.2011 Upraveno: 23.01.2011 Přečteno: 5333x

Schválili: Bob66 *** 13.01.13 • Jarka *** 19.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
01.06.2015*****Kam chodit nakupovat?114x
22.10.2012*****Rostliny - od začátku do konce144x
07.06.2012*****Akvaristika, aneb dílo začátečníka1377x
09.06.2012*****Jak se ze mě stal akvaristickej laik821x
02.03.2022*****Soutěž o nejhezčí akvárium Česka a Slovenska164x
11.11.2010*****Začínáme s akvaristikou - zakládání akvária5118x
30.03.2023*****Krmení akvarijních rybiček: tipy a rady266x
05.08.2012*****Chtěl/a bych akvárko... jsem tady dobře?1290x
09.09.2018*****Skládáme akvarijní set svépomocí a levně50x
29.12.2011*****Jak jsem začínal s akvaristikou, aneb TAKHLE TEDA NE!!!1718x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/593-zalozeni-akvarka-z-pohledu-zacatecnika