Znovuzaložení akvária
Osobne by som Ti poradil zatiaľ ryby nedávať. Vymieňal by som tak tretinu vody raz za týždeň. Až sa rastliny viditeľne rozrastú / neviem koľko ich tam máš - čím viac na začiatok / tak by som tak po 4 - 5 týždňoch pridal "pár" zábehových rýb a potom podľa situácie pomaly pokračoval. Tak nech sa Ti to podarí
Ahoj, měl jsem cca před dvěmi lety akvárko, které jsem z důvodu dlouhého pobytu mimo domov nechal tak nějak napospas kromě rybek, ty jsem rozdal. Zároveň to byl i takový pokus, co se stane. Rok a půl se v akva neměnila voda, nesvítilo, bylo ve stínu, bez filtru. Jediná rostlina, co přežila byl anubias. Zbytek se rozložil. Za tu dobu se odpařila cca třetina vody. Minulý týden jsem se rozhodl ho obnovit. Odkalil jsem dno do hloubky, očistil kameny, kořeny. Co mi překvapilo, tak dno ani voda nesmrděla hnilobou, jen tak nějak voněla mechem nebo tůní. Filtr jsem pročistil, vyměnil vodu, zasázel rostliny. Po 3 dnech vzrostlo NO2, teď neměřitelné. Co myslíte, kdy můžu začít dávat první ryby, nebo měl bych ještě něco udělat? Díky.
Starší reakce
Já proti použití jílu v akváriu nic nemám pokud víš co tam dáváš ať už je to ze zahrádky nebo koupený. Jen mi přišlo zvláštní někomu radit ať oběhne sousedy a něco tam nakope. Zvlášť když polovina lidí nepozná jíl.
Souhlasím. U některých látek, případně postřiků je OL (ochranná lhůta) v řádech dnů,max. pár týdnů. Pokud je jíl z pozemku kde to znám,nebál bych se toho.
To je dobrá otázka. Já jsem použil jíl z výkopů na vlastní zahradě, tady se v minulosti (řekněme 5 a více let zpátky) používal v malé míře tak maximálně glyfosát, který se poměrně rychle rozkládá, navíc jen v horní vrstvě zeminy. Horní vrstvu zeminy mám na jedné hromadě, jíly na jiné a logicky ten co byl nejhlouběji je v té haldě nejvíc nahoře (držím se teorie, že co je nepropustné pro radon, je nepropustné i pro pesticidy a další svinstva). Jsou v něm i nějaké břidlice, větší kusy snadno vyseparuju, ty drobné mi nevadí a v těch břidlicích bývá ostatně třeba i vápence naprosté minimum.
A nebojíš se třeba pesticidů,případně postřiků? Nikdy nevíš, kdo tam co stříkal, případně jak se choval k půdě.
Jsem toho názoru, že ty jíly jsou právě díky absorbci dost bezpečné. Rostliny do nich prorostou svými kořeny, pak si berou, co potřebují, jinak ten vodou nasycený jíl vytvoří víceméně nepropustnou vrstvu pro cokoli, čili i případný vápenec v něm vázaný představuje zanedbatelný problém. Jediné, čeho bych se obával, je případná kontaminace ropnými látkami, ale to se snadno pozná podle toho, že je mastný a také zpravidla specificky páchne.
No já bych do akvária rozhodně nedával jíl od někoho ze zahrádky. Zaprvé absolutně netušíš složení. Jsou jíly které se ze 70% skládají z vápence a takový do akvária nechceš. Já mám třeba na zahradě jíl ve kterém jsou modré žilky (měď) ten bych do akvária taky nedal. A zadruhé jíl absorbuje látky z vody což je většinou ku prospěchu odtud ta minerální výživa ale také netušíš co bude ten jíl ze zahrádky adsorbovat a co naopak uvolňovat.
Závěrem jíl v akváriu může být prospěšný ale nedávejte do akvária náhodný jíl který jste našli na zahradě.
Dlouhodobý zdroj minerálních látek pro výživu rostlin.
A důvod toho jílu pod substrát?
Tyhle profi substráty se s tebou budou prát o tvrdost a o pH, co jen tady už bylo případů výměny dna...
Projdi se nějakou zahrádkovou nebo vilovou čtvrtí v okolí a dej tam s někým řeč. To by bylo, aby se někdo nepotřeboval zbavit jílu z nějakého výkopu
No a když nebudou terčovci, není nutné mít 30 °C. A při nižších teplotách a při vyšším množství dusičnanů (buď za ně rád, rostliny to chtějí a na ryby je času dost) je to s rostlinami daleko snazší.
Děkuji za tipy, jíl asi u nikoho v okolí neseženu, ale na stránkách, kde bych chtěl koupit ten písek, nabízejí tento:
www.sklorex-akvarium.cz/…
může být?
Já jsem v současném akváriu zkoušel anubias, ten pomalu pouští nové lístky, potom rostlinku Pogostemon helferi,
rybicky.net/atlasrostlin/pogostemon_helferi - ta se kupodivu chytla a roste docela dobře (chtěl bych jí zachovat i v novém akváriu).
Trochu mne překvapilo, že se neujala šípatka šídlatá, zřejmě to bude tím vápencem, který je dosud v substrátu, případně teplotou vody lehce pod 30 st.
Rostliny dopředu:
rybicky.net/atlasrostlin/helanthium_tenellum
rybicky.net/atlasrostlin/helanthium_bolivianum_isthmicus
rybicky.net/atlasrostlin/helanthium_bolivianum_latifolius
rybicky.net/atlasrostlin/anubias_barteri_var_nana
rybicky.net/atlasrostlin/anubias_barteri_coffeefolia
rybicky.net/atlasrostlin/hydrocotyle_tripartita_mini
Někam doprostřed by mohlo vypadat pěkně dát pět až deset kusů této rostliny:
rybicky.net/atlasrostlin/alternanthera_reineckii_mini
No a dozadu něco velkého, to co sis vybral není špatné. Stejně tak není špatný nějaký velký echinodorus, velký anubias, barclaya apod. No a pokud vkus dovolí, tak není úplně špatná podél zadních stěn řada vallisnerií a až se pořádně chytí jiné rostliny, tak uvidíš, jestli je vytrháš nebo jestli si je necháš. Stejně tak může být u zadní stěny třeba ludwigia repens, ta i vypadá celkem dobře.
Jinak je lepší těch rostlin zkusit víc, uvidíš, co ti půjde lépe a co hůře, i když to se časem mění. Já jsem třeba loni málem zlomil hůl nad anubiasy, žluté a rozpadající se listy, nerostly, no škoda mluvit, dával jsem jim ke kořenům kuličky Dennerle nutriballs, které mi pomohly u některých echinodorů a stejně nic. Teď jsem zkusmo přidal do substrátu ke kořenům anubiasů rezavé hřebíky a po přibližně týdnu už čtyři anubiasy nasadily na nové listy...
Jo k substrátu... Úplně dolů doporučuji dát jíl, tak 2 - 3 cm budou stačit, teprve na něj ten písek. Jednak ušetříš na písku (jíl ti nejspíš někdo z okolí dá za odvoz) a kromě toho ti hodně pomůže s těmi rostlinami. Jako tmavý substrát tu někdo doporučuje flexi obklady.
Skaláry jsou hejnové ryby. Vím, že je lidé chovají i v párech, ale nikdy jsem tomu pořádně nerozuměl. Nejlíp vyniknou a nejzajímavěji se chovají v hejnu přiměřené velikosti.
Hezká rostlina do středu nádrže (třeba jako dominantní mezi rostlinami) by mohl být nějaký echinodorus a do popředí třeba nějakou nízkou kryptokorynu (vyber si z atlasu v pokročilém vyhledávání podle výšky).
Děkuji moc za pomoc. Akvárium je rohové 72x72x101 cm, výška 60 cm. Asi bych byl pro ten černý křemičitý písek, myslím, že bude v nádrži vypadat lépe, i když je trochu dražší. Budou stačit tři pytle? (podle popisu na stránkách je to 30 kg - 18 litrů). Dám na Vaše rady a na terčovce rezignuji, akvárko chci mít hlavně pro radost, ne abych kolem něj každý den otročil. Test vody jsem zkušel, na vstupu mi NO3 vyšlo skoro 50 mg/l, je to ale jen orientační test.
Skaláry, akary i cichlidky jsou určitě hezké rybky, z nich si bez problémů vyberu. Akvárium bych nechtěl přerybnit, moje představa je na těch cca 160 l okolo 5 - 8 ks ryb, předpokládám, že pokud se rozhodnu pro skaláry, jsou na moji nádž vhodné max. 2 kusy + nějaká ta rybka ke dnu.
Co se týká rostlin, předběžně:
do pozadí bych zkusil:
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_corymbosa (ta se mi líbí asi nejvíc) nebo
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_polysperma
ještě nejsem rozhodnut, co do středu a do přední části nádrže. Budu rád za každý tip. Ještě jednou díky za vaši pomoc.
AsusKD má pravdu, tedy alespoň v tom, že na terče to máš malé, aby byli v pohodě, měl bys jich mít aspoň šest a na každého bys měl mít aspoň 50 litrů vody (ale čím víc, tím líp), taky tam budou moc velké výkyvy teploty i chemického složení vody. Potřeboval bys mít automatizovanou výměnu vody a měnit denně třeba 25 litrů a to dělat ručně, to je strašný žrout času a otročina.
Voda ze Želivky má 25 - 30 mg/l dusičnanů, zkus si ji ostatně otestovat. To je ok pro většinu ryb, ale ideální pro terče to není. Ok, to lze vyřešit reverzní osmózou. Tvrdost dejme tomu. pH se v úpravně uměle zvyšuje někam kolem 7.6 - 8, pro terče bys měl mít 5.5 - 6.5. Opět pomůže RO a jde to snížit i oxidem uhličitým, ale je otázka, jestli jsi ochoten do toho investovat takové úsilí. PVAK na svých stránkých uvádí mix ze všech svých zdrojů, ale pokud jsi v JV sektoru Prahy, máš čistě Želivku, pokud v SV, máš čistě Káraný, pokud někde mezi, máš mix, pokud centrum nebo levý břeh, pak máš mix i s Podolím. Hodně by pomohlo, kdybys měl někde možnost chytat dešťovku, ale to je v dnešní době poněkud nespolehlivý zdroj.
Sečteno a podrtženo: pořiď si nějaké normální ryby, skalára amazanská, akara hnědá nebo cichlidka kakadu jsou taky moc hezké ryby, které ti budou dělat radost. S terčovci budeš mít za těchto podmínek jenom problémy.
Přesně tak, jak píše AsusKD. Toto je právě ukázková metoda pokus omyl a pravděpodobně bys za čas zakládal znova.
Na kobercovky teď zapomeň, do nového akvárka jsou nic moc. Anubias je sice nenáročná rostlina ale roste pomalu. Do začátku příliš nepomůže.
Pravděpodobně tě uchvátila designová akvária. Ale to není nic lehkého.
Kolik litrů dna se těžko odhaduje, když neuvádíš rozměry nádrže. Ale vychází to při rozměrech 100x40x40 cm na nějaký 4 cm výšky. Vzal bych víc aby to dalo alespoň průměrně na 5 cm.
Když chceš černé, tak jdi do barveného křemičitého písku.
www.sklorex-akvarium.cz/… Pokud na černé netrváš, tak bude ten níže doporučovaný dobrou volbou.
Neviem, kto ti radil, ale to dno ti je nanič, pokiaľ nevieš ako a načo ho použiť. Pre začiatočníka je dobrý tento
e-pisky.cz/…
Pred nákupom rastlin si prečítaj to:
rybicky.net/clanky/1755-jak-nenakoupit-neakvarijni-rostliny a kupuj hlavne tie, čo sú v článku pod nadpisom
Několik klasických, rychle rostoucích rostlin. Voda zo želivky je dobrá, mam ju aj ja. Prihod tam potom levatky a okružáky. Filter vizerá dost slabo, opatrne pri výbere rýb. Na terčovce to máš príliš malé. Nech sa darí
2 24.01.2020 06:47 Stile – Znovuzaložení akvária
Tak jsem si přečetl rady ohledně prvního neúspěšného pokusu ohledně založení akvária a považuji za nezbytné akvárium předělat. Chtěl bych se vyhnout dalšímu systému pokus - omyl a proto bych se rád poradil, jak na to. Na dno bych chtěl použít:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Domnívám se, že 2x 8l by mohlo stačit.
dekorace, které mám v akva teď vyndám, dno bych chtěl vpředu osázet nějakou nenáročnou kobercoovu rostlinou. Teplotu vody mám běžně okolo 28 - 30 st., tak si nejsem jistý, kterou bych měl použít. Dominatnou by měl být velký kořen, na který naroubuji anubias, případně nějakou další rostlinu, která je k tomu vhodná. Kameny z jezera Malawi, které mám v akva teď, nebudu už vracet, maximálně použiji několik málo větších kusů k vylepšení estetickho vzhledu dna.
V akváriu bych chtěl do budoucna terčovce, nechci ale nic uspěchat, nádrž klidně může být půl roku i déle, bez ryb.
Děkuji za případné postřehy, budu vděčný za každou radu.
Starší reakce
0 05.01.2020 19:23 MrMovie – Stěhování
Ahoj, budeme se stěhovat, tak přemýšlím jka nejlépe zvládnout přesun akva.
Vstupují tam 2 faktory, se kterými jsem původně nepočítal:
1) bojuji dost s řasou, aktuálně je to tak, že buď neroste nic, nebo rostou kytky i řasy.
2) asi se rozbil filtr, pořádně nevytváří proud a musím pořídit nový, nevím jestli vyberu včas aby se zaběhl.
S tím tedy vyvstává otázka, mám to celé založit znovu a tím se možná alespoň na čas zbavit řas, nebo se snažit přesunout vše co možná v nejméně porušeném stavu?
Za cca 5 měsíců chci větší akva, ještě nevím, jestli aktuální zruším, nebo ponechám.
Uvažuji takto:
a) založím jej znovu, asi se mi to povede lépe, bude se mi víc líbit, ale budu tam muset investovat zase nějaké peníze a nevím, jak se povede rybám, protože je nemám dlouhodobě kam umístit, než se akva po znovuzaložení opět zaběhne. Nevím jestli si jej pak nechám, nebo jej stejně zruším.
b) přesunu co se dá ze stávajícího a protože se mi to moc už nelíbí, po pár měsících jej zruším plně. To je asi pro ryby lepší ale nezbavím se řas a stejně musím koupit nový filtr.
Řasy se asi tvoří kvůli dnu, kam jsem dal při zakládání asi moc substrátu a teď se to promíchává.
Díky za každé doporučení. Hlavně mi jde o to, aby se mi pokud možno podařilo neublížit rybám.
Starší reakce
Což o to i močál může být biotop, ale taky moc nerozumím a nedá mi to... , ale hlavně jsem se v tom úplně ztratil
vy zvětšujete, chovatel ruší, do toho šéfův močál, gupky sem, neonky tam.I když Radek víceméně odpověděl, tak se ani nedívím, že tady na fóru je spousta takových dotazů nakonec bez reakce. Ale toto má alespoň dobrou zápletku
Ty ryby jsou samozrejme neonky
. Gupky tam meli puvodne jit ale rozhodla jsem se pro neonky, neb gupky žijí v takovém močálu že předpokládám že už přežijí všechno. Už mi to nešlo přepsat. Děkuji moc
Moc tomu nerozumím, ta fotka je to nové akva? Ptám se, protože tam vidím jiné ryby, než které uvádíš. Jestli to je to akvárium, tak bych tam dolil vodu do plna, vrazil tam ten zajetý filtr a vypustil rybky. Kvalitu prostředí bych si samozřejmě pohlídal častější výměnou části vody.
0 02.12.2019 14:52 Hana – Upgrade akvaria
Zdravim, mám otázku na zkušenější. Rozhodla jsem se zvětšit akva z 60ti na 180 litrů. Akvarium je od chovatele který ho rušil. Vodu vypustil než jsme přijeli, písek byl tedy ještě vlhký jen filtr vypnul a dal ke kytkam. Doma jsme akva napustili vodou ze stareho + písek. Vyždímala jsem svůj filtr na nový. Po třech dnech je hodnota No2 mezi 0,15 a 0.2mg/l.Jiny test nemám. Původní osádka je v karanteni 40l se starým filtrem, ale moc se jim tam nelíbí. (danio perlove 10ks,sličenky asi 20ks, krevetky? ks). V novem akva testuji dvě gupky z práce a jednu krevetku a vypadají Ok. Ta hodnota No2 se mi ale nelíbí. Kdy myslíte, že tam budu moct dát ryby? A mohu ještě něco udělat? Myslela jsem, že takto založené akva bude zajeté dřív. Děkuji za odpověď
Starší reakce
Ono jde jen o vyndání dvou tří kytek a umístění nových šutrů, ale máš pravdu, pár dní to určitě počká.
Mrkni na tohohle týpka. Ovšem pokud léčíš ramirezky, nevím jestli je to dobrá volba překopat to.
www.youtube.com/… Hezký večer,
mám novou sadu šutrů a chystám se zítra na přestavbu akva. Má jen 54l, takže docela těsné. Počítám, že aspoň hoďku budu potřebovat. Přemýšlím, co pro ryby bude méně stresující - přelovit někam do klidu, nebo je nechat v původním akva, kde se budu šťourat?
Nikdy jsem přestavbu akva nedělala, mám dilema...
Starší reakce
Stonky egerie byly prave zlute uz odspodu, takze ty opadane a skarede jsem vytahala a nechala jen ty dobre. Zbytek kytek jsem tam nechala s trochu je houbickou umyla, neco malo rasy slo dolu, tak uvidim.
Tak třeba se to zlepší. To neznamená, že to musí dopadnout jako u mě
Držím palce, ať se to obrátí v dobré
Proč jsi je vytrhala,měla jsi je tam nechat,jen to škaredé odstranit..
No, uvidim jak to pujde dal. Dodala jsem kytky, vytrhala ty osklive a umyla kameny, tak uvidim, jak to pujde dal...
0 10.04.2019 20:34 Anďaska –
Re: Maq Takže bordel voda.
Většina z toho nejsou řasy, ale adsorbované organické látky.
Ty řasy jsem měla úplně stejně, jako to máš teď ty. Jakobych se dívala do svého (teď už znovu založeného) akva. Zbavila jsem se jich tak na 80% až cca po 6-ti měsících od založení. Prostě to pořád nešlo a nešlo. Přidávala jsem do akva na 14 dní černé uhlí, to celkem pomohlo.
Nechceš sem přidat nějakou fotku, jak to teď v akvu vypadá?
Jen vyměn vodu,rostlinky otrhej to škaredý a nechej tak,ostatní nevytahuj,možná už je rozjetý kořenový systém,tak by jsi ho narušila,kameny umýt můžeš,ale jen tak očistit...
Tak ampulárky dnes půjdou do nového domova.
Ty kytky co mám teda můžu vytáhnout, umýt a znovu zasadit (žluté vyhodit) a přidat nové, nebo je to moc velký zásah? Plus teda ještě omýt kameny? Rybičky můžu nechat? Achjo, takhle to zkazit, to se mi povedlo teda.
Ty příznaky potvrzují, že máš "bordel-vodu". Příliš mnoho organických látek, nedostatek kyslíku.
Ráda bych se zbavila těch ampulárek, ale asi zrovna oblíbený nejsou, protože je nikdo nechce a ve zverimexu je zpět taky nechtějí.
Každopádně jsem dnes přestala ráno svítit a mám to nastavené jen na 8 hod. od 12-20 a půjdu pro nové kytky na doplnění. Egerii budu muset asi všechnu vyhodit, protože je zespodu všechna žlutá a ostatním rostlinám odumírají listy jeden po druhém.
Takže jsem v podstatě na začátku.
0 10.04.2019 10:19 Anďaska –
Re: Maq Proto jsem ho i vybrala a myslela jsem, že jsem vybrala dobře. Měla jsem ho i v miníčku a tam to bylo stejné. Stonkovky nerostly vůbec ani jiné rostlinky s větším kořenovým systémem. Vlastně mi v tom dně rostly jen kryptošky.
Osobní zkušenost se substráty Tetra nemám. Ale přečetl jsem si na webu Tetry o jejich vlastnostech a složení a mám dojem, že patří mezi ty inteligentnější. Popravdě, já sám si míchám substráty z podobných složek.
Myslím že bys do dna vrtat neměla, tím to spíš zhoršíš. Ubrat světla, měnit vodu, nějaké nenáročné rostliny ještě přidat. Omezit živočišné obyvatelstvo a jeho krmení.
No uvidíš
Já mu dávala šanci 8 měsíců než jsem ho vybagrovala
Zkusim to jeste zachranit a uvidim. Je pravda, ze to asi moc dobry substrat nebude a nebo je to myma rukama.
Ja vim, musim se s tim poprat.
Moc dekuji za pomoc.
Ale jo, japoniky by přežily ale nečekej, že ti vyřeší příčinu vzniku řas. To je vždy na akvaristovi
Asi těm dvěma parmičkám, že? I krevetka japonská, měla by být velká zhruba jako dánia a pandíci? Myslela jsem, že by to fungovalo a sežraly by ty řasy ... Tak jsem asi v háji.
Ale moc všem děkuju za pomoc, zkusím to přestát, třeba se zadaří...
Pokud bys chtěla měnit to dno tak buď celé nebo vůbec. Pokud necháš to původní, tak dej vědět, jak ti to pokračuje. Já jsem z něj byla fakt na nervy. Nic mi v něm nerostlo. S řasami jsem tam měla problémy taky. Ve druhém akvu mám křemičitý písek a jede to jak po másle. A hlavně se daří rostlinkám.
Krevetky by padly za oběť tvým rybám.
Jestli budeš předělávat dno, tak další živiny patrně ještě uvolníš a řasy budou mít z čeho růst a plovoucího bordýlku taky přibude.
Stačilo by tedy rostliny vytahat a zkusit umýt a přidat krevetky + kytky (+svítit jen v intervalu 12-20 hod a dieta)? I když je tam ten "lítající bordel"? Určitě by pro mně bylo jednodušší to znovu nezakládat.
A můžu odstranit část starého substrátu a přidat nový písek?
Přidat reakci
1 ...... [3] ...... 16 17
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 18420x