Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Znovuzaložení akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Znovuzaložení akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2021 09:53 Lenous Re: PetrO
Děkuji...jsem z Prahy ????
Zítra mi přijdou rostlinky, koupím tedy křemičitý písek, mám pořídit nějaký zásobní substrát pod něj? Beťak půjde na chvilku do své původní koule - chudák???? a všechno ven. Mám nějak zachovat filtr, nebo radši pořádně vyčistit a pak začít zase s bakteriemi? Dekorace do koše, pokusím se sehnat nějaký kořen. Beťaka tam musím vrátit co nejrychleji, jak dlouho mám pak počkat na toho Otíka? Krevetky jsem myslela neocaridiny, ale nevím jestli můžou být na tom písku...
Edit: Ještě jednou děkuji za tipy, se světlem si nějak pohraju, jsou tam 2 denní režimy + ten noční. Spíš si myslím, že filtr měl moc velký průtok, doplnila jsem ho další houbou a vyrobila rampu, tak snad bude líp????
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.01.2021 09:25 Muž PetrO [752] Re: Lenous
No, rostlinek to chce více zcela určitě.
Možná se mrkněte tady do vlákna Darování..
jestli někdo ve vašem okolí nějaké nenabízí.
Popř. v inzerátech tady na Rybičkách
(Já teď budu dělat prostříh, tak jestli jste z okolí Brna, tak klidně něco dodám ;-)).
Náročné kytky být rozhodně nemusí, je spousta pěkných nenáročných.
Místo vzduchovaní, tedy co se těch náročných kytek tyče, jste asi spíše myslela CO2, že? Bez toho se určitě obejdete.

Díval jsem se na ten váš set a nevím, jak nejlépe korigovat intenzitu vašeho osvětlení.
Nejlépe, kdyby tam šlo přidat něco takového

www.t-led.cz/…

Já svítím nějakých 10 hodin s pauzou od 12 do 15 hod. a docela mi to vyhovuje, ale je to opravdu o zkoušení.

To noční osvětlení je opravdu jen pro parádu.

Další substrát bych tam asi už rozhodně nerval.
Pořád si myslím, že obyčejný písek stačí.
Jestli se Vám podaří někde ten druhý pytel udat..nebo třeba někde vyměnit..

Klasického Ancistruse bych vůbec nedával, hodně vyroste a taky abyste byla časem nešťastná kvůli kytkám.
Když už tak radši nějakého Otíka

rybicky.net/atlasryb/krunyrovec_jednopruhy

Nevím, jestli by Vám po krevetkách nešel Beťák.
Možná tak Japonky

rybicky.net/atlasostatnich/krevetka_japonska
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.01.2021 08:52 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: Lenous
Ancistruse do tak malého akva ne. Rostliny vzduchovaní nepotřebují a Betta taky ne. Tekuté CO 2 rostlinám nijak nepomůže. To vysadit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2021 08:37 Lenous Re: Anthrax, PetrO
Děkuji, za reakce. Rostlinek bylo víc, ale průběžně jsem ty nejvíc napadené už musela zlikvidovat. Svítím cca 8 hod, mám 2 možnosti intenzity, přijde mi to moc silné, tak spíše ubírám. Před výměnou vody sbírám řasy kartáčkem, ty se uvolní a plavou úplně všude, tak měním vody víc odkalovacem a pak ještě vychytávám sítkem. Do nové vody aquasafe, každé ráno tekuté CO2. Cca po 2 týdnech propiram i filtr, pak přidám bakterie filteractive. Na substrát mě zlákala reklama, ale myslim, že všemi těmi mými neopatrnými zásahy už není v kondici. Mám ještě jeden pytel, mám ho teda radši vyhodit, nebo zkusit ještě jednou a opatrněji? Na náročnější rostlinky jsem si netroufla, protože nemám vzduchování a chtěla jsem jít nejjednodušší cestou. Opravdu jsem netušila, že zachránit jednu rybu mě bude stát takový úsilí :( jestli se povede, chci pořídit třeba Ancistruse a pár krevetek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2021 07:50 Muž PetrO [752] Re: Lenous
Určitě mají pravdu kolegové, že by místo substrátu stačil a byl lepší třeba i obyčejný říční písek.
A taky by to opravdu chtělo víc rostlin, stonkovek i klidně něco nižšího.
Potom to vychytat se svícením (zvolit délku a nastavit intenzitu).
Není výměna 2/3 vody zbytečně moc?
Osobně měním tak třetinu týdně.

Hlavu vzhůru, to určitě nějak půjde ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   03.01.2021 23:37 R Muž Anthrax [4739] Re: Lenous
Ahoj, jak probíhá údržba? A co režim osvětlení? Chtělo by to nějaké konkrétní informace a ideálně prezentaci. rybicky.net/nadrze/ :-) Pokud se to má zakládat znova, tak by bylo dobré zkusit eliminovat předchozí chyby. Protože samotné znovuzaložení trvalé zmizení řas nepřinese. Naopak je možné, že se budeš trápit od začátku a tedy možná to déle.

Zvířátka na čištění nic moc nevyřeší a pokud ano, tak jenom následky a ani na to se nedá spolehnout.

Já si tedy myslím, že lehčí by v tomto případě bylo začít s obyčejným křemičitým pískem, než se substrátem ovlivňujícím vodu a další chemií. No prostě proč si to trochu nezjednodušit? :-) Taky mi tam přijde celkem málo rostlin, pokud je fotka v profilu aktuální. Místo těch dekorací by se jich tam vešlo... + něco na hladinu a nebylo by potřeba otáčet světlo někam do pryč. V zadní části to akvárium působí dost temně a všechno světlo jde k čelnímu sklu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   03.01.2021 23:21 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: Lenous
Proč takový substrát, když máte nenáročné rostliny? A bude tam jen ta Betta? V tom případě bych dal křemičitý písek. Rostliny i plovoucí. Filtrace bublifuk s molitanem, malý ohřívač a krycí sklo. Osvědčené a léty prověřené řešení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2021 23:11 Lenous – Znovuzaložení Aqua?
Dobrý den, ráda bych poprosila o radu. Snažím se zachránit bettu - darkove balení v 2l kouli, kterou dostala dcera od "chytrých kamarádů". Pořídila jsem set AquaEl Leedy 40, substrát Invital Japanese soil, nějaké nenáročné rostlinky a teď už 2 měsíce bojuju s řasami. Nejdřív zelená vláknitá, tak jsem otočila zářivku, pořídila tekuté CO2, řasobijec Rataj, strihala rostlinky, které rostly jak divé. Pak hnědá řasa hlavně na dně a nižších kytkach. Mezitím bakteriální rozpad ploutví, který jsem snad vyřešila eshou, boj s příliš silnou filtraci - doplnění materiálu, podomácku vyrobená rampa. Musím pořídit nějaké čistící zvířátka, a vyměnit kytky, ale myslím, že už je zasažen i ten substrát, tak jsem se rozhodla pro celkovou rekonstrukcí. Mám objednané rostlinky, ještě jeden pytel Japanese soil mi zbyl. Prosím poraďte, co dál, docházejí mi síly, bude to někdy fungovat? :-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2020 15:20 Muž voyta [87] Re: afc1886
Je to presne tak jak jsem si myslel :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   05.12.2020 12:51 R Muž afc1886 [14655] Re: voyta
Povím ti to asi takhle. Když ty zázračné vodičky nepoužiješ, tak se nic nestane, ale když je použiješ, tak se taky nic nestane. No tak teď už to víš, ale jako bys to nevěděl. :)
Asi jsem ti moc nepomohl. :-D
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2020 22:06 Muž voyta [87] Re: afc1886, MatyMaty
Děkuji Vám oběma za uklidnění. Vyčkám co to půjde a pak rybky přehodím.
Jeste jedna vec - chlapik co me vetsi akva prodal, me k tomu prihodil tasku s nejakyma vecma - je tam i Tetra Easy Balance a Tetra Aqua Safe. Ma cenu tam neco z toho lit, pomuze to necemu, nebo realne ani ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.12.2020 21:11 R Muž afc1886 [14655] Re: voyta
Hoď ten filtr z 54 do toho nového akvária a nechej filtry běžet současně po dobu jednoho měsíce. Když toto uděláš a ještě si pomůžeš častější výměnu části vody, tak můžeš rybky přehodit hned a bude to v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.12.2020 20:58 Muž MatyMaty [15] Re: voyta
Ahoj, dej tam ten zajetý filtr a přestěhuj ryby klidně hned. Já to tak dělám a vše je vždy bez problémů, nikdy se nic nepřihodilo ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2020 20:50 Muž voyta [87] – Pomuzou stare filtry?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Pratele, mam dotaz. Dnes jsem zalozil 126l akva, dno je nove, filtr novy. 30 litru slo z 54 litroveho akva ktere su bude rusit. Dale jsem do noveho akva presunul pekne zajety bublifuk (viz foto), nejake kytky, levatky. Ted k otazce, 54 litrove akva bych chtel zrusit co nejdriv, nemusi to byt zitra, ale cas me tlaci. Za predpokladu, ze bych dal do nove nadrze navic na nejakou dobu honic vody z 54l nadrze, ktery je v pekne zajete kostce (viz foto) kdy nejdrive bych se mohl pustit do presunu ryb? Cca 10 fantomy, 5 cisarek, 5 pand.
Diky
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.09.2020 16:55 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: PanTrs
Se substráty opatrně, je tu dost příkladů nádrží, kde je majitelé rušili a nahrazovali právě pískem, protože se s nimi substrát přetahoval o pH apod. Co může dávat smysl, to je trocha jílu pod ten písek, určitě dávají smysl hřebíky, ale jinak to asi po založení nemá moc význam řešit. No a až to přestane růst jak zběsilé, tak přijde čas pro všechny možné testy a pro PMDD.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2020 15:21 Muž PanTrs [3] Re: _ucx_
Ano, myslel jsem tím pásek 12W/m . Celkem i s tím RGB dám max okolo 25W . Korály půjdou teda pryč. Škoda těch ve filtraci, budu je muset nahradit jiným mediem. Co se týče pěstování rostlin, jelikož štěrk/písek, který tam dám jako nový bude úplně bez živin je potřeba pod něj dávat nějaký živný substrát nebo to pro mé potřeby bude úplně zbytečné a rostliny si to natáhnou z vody ? Přece jenom je tu značný reklamní tlak na akvarijní substráty a podobny věci :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2020 14:46 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: PanTrs
Drcený korál musí pryč, korály z filtru taky. Žula nevadí.

Pokud u té LED pásky myslíš tím "12v/m" 12 W/m, tak to je dobré tak na krátké svícení před rozsvícením a po zhasnutí hlavního osvětlení, aby to nebyl takový šok. Při hloubce 60 cm potřebuješ tak 80 - 120 W, budou-li zdrojem světla LED. Budou-li to zářivky, tak o polovinu víc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.09.2020 14:32 Muž jarovo [1695] Re: PanTrs
Čo sa týka dna tak všetko čo je s korálom musí ísť preč. Najjednoduchšie je kremičitý piesok, alebo štrk 1-3-5mm. Svetlo na rastliny je úplne nedostačujúce - najlepšie bude prečítať si príslušné vlákna.
Zásadný rozdiel medzi "Malawi" a rastlinným AQ je v tvrdosti vody a v živinách pre rastliny.
P.S. niečo na spôsob "Amerika" mám v J240 - aspoň niektoré rastliny a ryby. Daj si vyhladať nádrže "Amerika" a uvidíš sám ako na to ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2020 14:12 Muž PanTrs [3] – Přestavba z Malawi na společenské s rostlinami
Dobrý den všem,
již 2 roky provozují úspěšně 450l Malawi. Rád bych ale předělal akvárium na něco z Ameriky ( tropická řeka) nemusí to být striktně biotop Rio Negro jestli mi rozumíte, ale nějaké pěkné na rostliny bohaté společenské akvárium.
Nyní mám dno z korálového písku( drcený korál ve frakci do 1,5mm) kameny jsou z místního rybníku ( žula) Filtraci mám zařízenou jako přepad v akva a svedenou do přepážkové filtrace pod akva ( objem 160l) biomolitan, korály ( frakce ob 1cm do 4cm) szat, seachem purigen, čerpadlo 3500l/h. Osvětlení je nyní řešeno 1x led pásek 12v/m a 1x RGB pásek ( výkon neznám, slouží pouze k dosvícení), výška akva 60cm .
Jde mi tedy o:
můžu toto dno zachovat a poroste v něm vůbec něco?
bude korál vadit rostlinám nebo rybám ? ( mám na mysli zda-li korál nebude negativně ovlivňovat chemismus vody)
co rostliny a žula?
a dále osvětleni... jakož to začátečník budu upřednostňovat méně náročné rostliny. Bude toto osvětlení dostačující?

Předem mockrát děkují za konstruktivní nápady a připomínky. ;-) ;-) ;-)
aktivní prezentace je u mě samozřejmostí. Klidně to omrkněte.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.03.2020 18:27 Muž Roger [1873] Re: petromi
Ryby budou v pohodě, pokud budeš postupovat vklidu a s citem, necháš alespoň 50% vody. Nevím jak moc chceš hrabat v akva, a jak dlouho to plánuješ. Možností je si rozvrhnout rekonstrukci do několika etap například s dvoudenním odstupem, vždy vyměň větší část vody pokud budeš hrabat do dna, přesazovat větší část rostlin a hrnout písek, bordel co ze dna vyplave je dobré odsát. Jen můj názor, podobně to dělám já, a vše v pohodě. Samozřejmostí je pokud hodně hrabeš do dna pokračovat s výměnou i následující dny podle mě.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.03.2020 13:33 R Muž afc1886 [14655] Re: petromi
Fotka k příspěvku Nezapomeň potom na častější výměnu části vody. ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.03.2020 13:19 Muž vlka [3441] Re: petromi
Čauky, už jsem to sem jednou dával, snad ti to pomůže při rozhodování. www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.03.2020 12:49 Muž Tommo [828] Re: petromi
já bych je tam nechal. Možná větší stres pro ně, by bylo to přelovení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2020 11:09 Muž petromi [1] – změna hardscapu
Ahoj,
chtěl jsem se zeptat na postup při změně layoutu akvária... nebudu měnit substrát, ale asi ho budu muset trochu rozhrnout... chci tam taky umístit lávové kameny, přesunout část rostlinek... prostě všechno co k tomu patří... musím rybičky kvůli tomu vylovovat? Není to pro ně větší stres, než strpět pár hodin zakalenou vodu?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2020 21:51 Muž RAP [1549] Re: tomibender
tomibender napsal: ..Co mi překvapilo, tak dno ani voda nesmrděla hnilobou, jen tak nějak voněla mechem nebo tůní...
To mi připomnělo článek od Karla Krčka. Stará, dobrá a propracovaná jantarově zbarvená voda byla dříve velmi ceněná.
Možná to "znovurozběhnutí" nemuselo být tak razantní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.03.2020 18:10 Muž jarovo [1695] Re: tomibender
Osobne by som Ti poradil zatiaľ ryby nedávať. Vymieňal by som tak tretinu vody raz za týždeň. Až sa rastliny viditeľne rozrastú / neviem koľko ich tam máš - čím viac na začiatok / tak by som tak po 4 - 5 týždňoch pridal "pár" zábehových rýb a potom podľa situácie pomaly pokračoval. Tak nech sa Ti to podarí palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2020 11:24 Muž tomibender [0] – Staré dva roky neudržované akvárium bez filtru, záběh.
Ahoj, měl jsem cca před dvěmi lety akvárko, které jsem z důvodu dlouhého pobytu mimo domov nechal tak nějak napospas kromě rybek, ty jsem rozdal. Zároveň to byl i takový pokus, co se stane. Rok a půl se v akva neměnila voda, nesvítilo, bylo ve stínu, bez filtru. Jediná rostlina, co přežila byl anubias. Zbytek se rozložil. Za tu dobu se odpařila cca třetina vody. Minulý týden jsem se rozhodl ho obnovit. Odkalil jsem dno do hloubky, očistil kameny, kořeny. Co mi překvapilo, tak dno ani voda nesmrděla hnilobou, jen tak nějak voněla mechem nebo tůní. Filtr jsem pročistil, vyměnil vodu, zasázel rostliny. Po 3 dnech vzrostlo NO2, teď neměřitelné. Co myslíte, kdy můžu začít dávat první ryby, nebo měl bych ještě něco udělat? Díky.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 16:54 Muž Smetany [1226] Re: _ucx_
Já proti použití jílu v akváriu nic nemám pokud víš co tam dáváš ať už je to ze zahrádky nebo koupený. Jen mi přišlo zvláštní někomu radit ať oběhne sousedy a něco tam nakope. Zvlášť když polovina lidí nepozná jíl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 14:44 Muž laguna1505 [61] Re: _ucx_
Souhlasím. U některých látek, případně postřiků je OL (ochranná lhůta) v řádech dnů,max. pár týdnů. Pokud je jíl z pozemku kde to znám,nebál bych se toho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.01.2020 13:24 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: laguna1505
To je dobrá otázka. Já jsem použil jíl z výkopů na vlastní zahradě, tady se v minulosti (řekněme 5 a více let zpátky) používal v malé míře tak maximálně glyfosát, který se poměrně rychle rozkládá, navíc jen v horní vrstvě zeminy. Horní vrstvu zeminy mám na jedné hromadě, jíly na jiné a logicky ten co byl nejhlouběji je v té haldě nejvíc nahoře (držím se teorie, že co je nepropustné pro radon, je nepropustné i pro pesticidy a další svinstva). Jsou v něm i nějaké břidlice, větší kusy snadno vyseparuju, ty drobné mi nevadí a v těch břidlicích bývá ostatně třeba i vápence naprosté minimum.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 13:09 Muž laguna1505 [61] Re: _ucx_
A nebojíš se třeba pesticidů,případně postřiků? Nikdy nevíš, kdo tam co stříkal, případně jak se choval k půdě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2020 12:56 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Smetany
Jsem toho názoru, že ty jíly jsou právě díky absorbci dost bezpečné. Rostliny do nich prorostou svými kořeny, pak si berou, co potřebují, jinak ten vodou nasycený jíl vytvoří víceméně nepropustnou vrstvu pro cokoli, čili i případný vápenec v něm vázaný představuje zanedbatelný problém. Jediné, čeho bych se obával, je případná kontaminace ropnými látkami, ale to se snadno pozná podle toho, že je mastný a také zpravidla specificky páchne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.01.2020 12:01 Muž Smetany [1226] Re: _ucx_
No já bych do akvária rozhodně nedával jíl od někoho ze zahrádky. Zaprvé absolutně netušíš složení. Jsou jíly které se ze 70% skládají z vápence a takový do akvária nechceš. Já mám třeba na zahradě jíl ve kterém jsou modré žilky (měď) ten bych do akvária taky nedal. A zadruhé jíl absorbuje látky z vody což je většinou ku prospěchu odtud ta minerální výživa ale také netušíš co bude ten jíl ze zahrádky adsorbovat a co naopak uvolňovat.
Závěrem jíl v akváriu může být prospěšný ale nedávejte do akvária náhodný jíl který jste našli na zahradě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2020 23:53 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Smetany
Dlouhodobý zdroj minerálních látek pro výživu rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2020 22:42 Muž Smetany [1226] Re: _ucx_
A důvod toho jílu pod substrát?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   24.01.2020 21:33 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Stile
Tyhle profi substráty se s tebou budou prát o tvrdost a o pH, co jen tady už bylo případů výměny dna...

Projdi se nějakou zahrádkovou nebo vilovou čtvrtí v okolí a dej tam s někým řeč. To by bylo, aby se někdo nepotřeboval zbavit jílu z nějakého výkopu :-)

No a když nebudou terčovci, není nutné mít 30 °C. A při nižších teplotách a při vyšším množství dusičnanů (buď za ně rád, rostliny to chtějí a na ryby je času dost) je to s rostlinami daleko snazší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2020 21:17 Stile Re: _ucx_
Děkuji za tipy, jíl asi u nikoho v okolí neseženu, ale na stránkách, kde bych chtěl koupit ten písek, nabízejí tento:

www.sklorex-akvarium.cz/…

může být?

Já jsem v současném akváriu zkoušel anubias, ten pomalu pouští nové lístky, potom rostlinku Pogostemon helferi, rybicky.net/atlasrostlin/pogostemon_helferi - ta se kupodivu chytla a roste docela dobře (chtěl bych jí zachovat i v novém akváriu).

Trochu mne překvapilo, že se neujala šípatka šídlatá, zřejmě to bude tím vápencem, který je dosud v substrátu, případně teplotou vody lehce pod 30 st.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2020 20:56 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Stile
Rostliny dopředu:

rybicky.net/atlasrostlin/helanthium_tenellum
rybicky.net/atlasrostlin/helanthium_bolivianum_isthmicus
rybicky.net/atlasrostlin/helanthium_bolivianum_latifolius
rybicky.net/atlasrostlin/anubias_barteri_var_nana
rybicky.net/atlasrostlin/anubias_barteri_coffeefolia
rybicky.net/atlasrostlin/hydrocotyle_tripartita_mini

Někam doprostřed by mohlo vypadat pěkně dát pět až deset kusů této rostliny:
rybicky.net/atlasrostlin/alternanthera_reineckii_mini

No a dozadu něco velkého, to co sis vybral není špatné. Stejně tak není špatný nějaký velký echinodorus, velký anubias, barclaya apod. No a pokud vkus dovolí, tak není úplně špatná podél zadních stěn řada vallisnerií a až se pořádně chytí jiné rostliny, tak uvidíš, jestli je vytrháš nebo jestli si je necháš. Stejně tak může být u zadní stěny třeba ludwigia repens, ta i vypadá celkem dobře.

Jinak je lepší těch rostlin zkusit víc, uvidíš, co ti půjde lépe a co hůře, i když to se časem mění. Já jsem třeba loni málem zlomil hůl nad anubiasy, žluté a rozpadající se listy, nerostly, no škoda mluvit, dával jsem jim ke kořenům kuličky Dennerle nutriballs, které mi pomohly u některých echinodorů a stejně nic. Teď jsem zkusmo přidal do substrátu ke kořenům anubiasů rezavé hřebíky a po přibližně týdnu už čtyři anubiasy nasadily na nové listy...

Jo k substrátu... Úplně dolů doporučuji dát jíl, tak 2 - 3 cm budou stačit, teprve na něj ten písek. Jednak ušetříš na písku (jíl ti nejspíš někdo z okolí dá za odvoz) a kromě toho ti hodně pomůže s těmi rostlinami. Jako tmavý substrát tu někdo doporučuje flexi obklady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2020 20:14 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Stile
Skaláry jsou hejnové ryby. Vím, že je lidé chovají i v párech, ale nikdy jsem tomu pořádně nerozuměl. Nejlíp vyniknou a nejzajímavěji se chovají v hejnu přiměřené velikosti.

Hezká rostlina do středu nádrže (třeba jako dominantní mezi rostlinami) by mohl být nějaký echinodorus a do popředí třeba nějakou nízkou kryptokorynu (vyber si z atlasu v pokročilém vyhledávání podle výšky).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2020 20:02 Stile Re: _ucx_, Anthrax, AsusKD
Děkuji moc za pomoc. Akvárium je rohové 72x72x101 cm, výška 60 cm. Asi bych byl pro ten černý křemičitý písek, myslím, že bude v nádrži vypadat lépe, i když je trochu dražší. Budou stačit tři pytle? (podle popisu na stránkách je to 30 kg - 18 litrů). Dám na Vaše rady a na terčovce rezignuji, akvárko chci mít hlavně pro radost, ne abych kolem něj každý den otročil. Test vody jsem zkušel, na vstupu mi NO3 vyšlo skoro 50 mg/l, je to ale jen orientační test.

Skaláry, akary i cichlidky jsou určitě hezké rybky, z nich si bez problémů vyberu. Akvárium bych nechtěl přerybnit, moje představa je na těch cca 160 l okolo 5 - 8 ks ryb, předpokládám, že pokud se rozhodnu pro skaláry, jsou na moji nádž vhodné max. 2 kusy + nějaká ta rybka ke dnu.

Co se týká rostlin, předběžně:

do pozadí bych zkusil:
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_corymbosa (ta se mi líbí asi nejvíc) nebo
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_polysperma

ještě nejsem rozhodnut, co do středu a do přední části nádrže. Budu rád za každý tip. Ještě jednou díky za vaši pomoc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   24.01.2020 08:45 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Stile
AsusKD má pravdu, tedy alespoň v tom, že na terče to máš malé, aby byli v pohodě, měl bys jich mít aspoň šest a na každého bys měl mít aspoň 50 litrů vody (ale čím víc, tím líp), taky tam budou moc velké výkyvy teploty i chemického složení vody. Potřeboval bys mít automatizovanou výměnu vody a měnit denně třeba 25 litrů a to dělat ručně, to je strašný žrout času a otročina.

Voda ze Želivky má 25 - 30 mg/l dusičnanů, zkus si ji ostatně otestovat. To je ok pro většinu ryb, ale ideální pro terče to není. Ok, to lze vyřešit reverzní osmózou. Tvrdost dejme tomu. pH se v úpravně uměle zvyšuje někam kolem 7.6 - 8, pro terče bys měl mít 5.5 - 6.5. Opět pomůže RO a jde to snížit i oxidem uhličitým, ale je otázka, jestli jsi ochoten do toho investovat takové úsilí. PVAK na svých stránkých uvádí mix ze všech svých zdrojů, ale pokud jsi v JV sektoru Prahy, máš čistě Želivku, pokud v SV, máš čistě Káraný, pokud někde mezi, máš mix, pokud centrum nebo levý břeh, pak máš mix i s Podolím. Hodně by pomohlo, kdybys měl někde možnost chytat dešťovku, ale to je v dnešní době poněkud nespolehlivý zdroj.

Sečteno a podrtženo: pořiď si nějaké normální ryby, skalára amazanská, akara hnědá nebo cichlidka kakadu jsou taky moc hezké ryby, které ti budou dělat radost. S terčovci budeš mít za těchto podmínek jenom problémy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   24.01.2020 08:34 R Muž Anthrax [4739] Re: Stile
Přesně tak, jak píše AsusKD. Toto je právě ukázková metoda pokus omyl a pravděpodobně bys za čas zakládal znova.

Na kobercovky teď zapomeň, do nového akvárka jsou nic moc. Anubias je sice nenáročná rostlina ale roste pomalu. Do začátku příliš nepomůže.

Pravděpodobně tě uchvátila designová akvária. Ale to není nic lehkého.

Kolik litrů dna se těžko odhaduje, když neuvádíš rozměry nádrže. Ale vychází to při rozměrech 100x40x40 cm na nějaký 4 cm výšky. Vzal bych víc aby to dalo alespoň průměrně na 5 cm.

Když chceš černé, tak jdi do barveného křemičitého písku. www.sklorex-akvarium.cz/… Pokud na černé netrváš, tak bude ten níže doporučovaný dobrou volbou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   24.01.2020 08:00 Muž AsusKD [85] Re: Stile
Neviem, kto ti radil, ale to dno ti je nanič, pokiaľ nevieš ako a načo ho použiť. Pre začiatočníka je dobrý tento e-pisky.cz/…
Pred nákupom rastlin si prečítaj to: rybicky.net/clanky/1755-jak-nenakoupit-neakvarijni-rostliny a kupuj hlavne tie, čo sú v článku pod nadpisom
Několik klasických, rychle rostoucích rostlin. Voda zo želivky je dobrá, mam ju aj ja. Prihod tam potom levatky a okružáky. Filter vizerá dost slabo, opatrne pri výbere rýb. Na terčovce to máš príliš malé. Nech sa darí pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.01.2020 06:47 Stile – Znovuzaložení akvária
Tak jsem si přečetl rady ohledně prvního neúspěšného pokusu ohledně založení akvária a považuji za nezbytné akvárium předělat. Chtěl bych se vyhnout dalšímu systému pokus - omyl a proto bych se rád poradil, jak na to. Na dno bych chtěl použít:

www.rostlinna-akvaria.cz/…

Domnívám se, že 2x 8l by mohlo stačit.

dekorace, které mám v akva teď vyndám, dno bych chtěl vpředu osázet nějakou nenáročnou kobercoovu rostlinou. Teplotu vody mám běžně okolo 28 - 30 st., tak si nejsem jistý, kterou bych měl použít. Dominatnou by měl být velký kořen, na který naroubuji anubias, případně nějakou další rostlinu, která je k tomu vhodná. Kameny z jezera Malawi, které mám v akva teď, nebudu už vracet, maximálně použiji několik málo větších kusů k vylepšení estetickho vzhledu dna.

V akváriu bych chtěl do budoucna terčovce, nechci ale nic uspěchat, nádrž klidně může být půl roku i déle, bez ryb.

Děkuji za případné postřehy, budu vděčný za každou radu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2020 19:23 MrMovie – Stěhování
Ahoj, budeme se stěhovat, tak přemýšlím jka nejlépe zvládnout přesun akva.

Vstupují tam 2 faktory, se kterými jsem původně nepočítal:
1) bojuji dost s řasou, aktuálně je to tak, že buď neroste nic, nebo rostou kytky i řasy.
2) asi se rozbil filtr, pořádně nevytváří proud a musím pořídit nový, nevím jestli vyberu včas aby se zaběhl.

S tím tedy vyvstává otázka, mám to celé založit znovu a tím se možná alespoň na čas zbavit řas, nebo se snažit přesunout vše co možná v nejméně porušeném stavu?

Za cca 5 měsíců chci větší akva, ještě nevím, jestli aktuální zruším, nebo ponechám.

Uvažuji takto:
a) založím jej znovu, asi se mi to povede lépe, bude se mi víc líbit, ale budu tam muset investovat zase nějaké peníze a nevím, jak se povede rybám, protože je nemám dlouhodobě kam umístit, než se akva po znovuzaložení opět zaběhne. Nevím jestli si jej pak nechám, nebo jej stejně zruším.
b) přesunu co se dá ze stávajícího a protože se mi to moc už nelíbí, po pár měsících jej zruším plně. To je asi pro ryby lepší ale nezbavím se řas a stejně musím koupit nový filtr.

Řasy se asi tvoří kvůli dnu, kam jsem dal při zakládání asi moc substrátu a teď se to promíchává.

Díky za každé doporučení. Hlavně mi jde o to, aby se mi pokud možno podařilo neublížit rybám.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.12.2019 21:00 Muž mikig [512] - ŽivorodkyRe: Hana
Což o to i močál může být biotop, ale taky moc nerozumím a nedá mi to... , ale hlavně jsem se v tom úplně ztratil smich vy zvětšujete, chovatel ruší, do toho šéfův močál, gupky sem, neonky tam.I když Radek víceméně odpověděl, tak se ani nedívím, že tady na fóru je spousta takových dotazů nakonec bez reakce. Ale toto má alespoň dobrou zápletku ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2019 17:17 Hana Re: afc1886
Ty ryby jsou samozrejme neonky :-( . Gupky tam meli puvodne jit ale rozhodla jsem se pro neonky, neb gupky žijí v takovém močálu že předpokládám že už přežijí všechno. Už mi to nešlo přepsat. Děkuji moc :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.12.2019 15:37 R Muž afc1886 [14655] Re: Hana
Moc tomu nerozumím, ta fotka je to nové akva? Ptám se, protože tam vidím jiné ryby, než které uvádíš. Jestli to je to akvárium, tak bych tam dolil vodu do plna, vrazil tam ten zajetý filtr a vypustil rybky. Kvalitu prostředí bych si samozřejmě pohlídal častější výměnou části vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2019 14:52 Hana – Upgrade akvaria
Fotka k příspěvku Zdravim, mám otázku na zkušenější. Rozhodla jsem se zvětšit akva z 60ti na 180 litrů. Akvarium je od chovatele který ho rušil. Vodu vypustil než jsme přijeli, písek byl tedy ještě vlhký jen filtr vypnul a dal ke kytkam. Doma jsme akva napustili vodou ze stareho + písek. Vyždímala jsem svůj filtr na nový. Po třech dnech je hodnota No2 mezi 0,15 a 0.2mg/l.Jiny test nemám. Původní osádka je v karanteni 40l se starým filtrem, ale moc se jim tam nelíbí. (danio perlove 10ks,sličenky asi 20ks, krevetky? ks). V novem akva testuji dvě gupky z práce a jednu krevetku a vypadají Ok. Ta hodnota No2 se mi ale nelíbí. Kdy myslíte, že tam budu moct dát ryby? A mohu ještě něco udělat? Myslela jsem, že takto založené akva bude zajeté dřív. Děkuji za odpověď
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2019 12:21 Žena Icestar [594] Re: vlka
Ono jde jen o vyndání dvou tří kytek a umístění nových šutrů, ale máš pravdu, pár dní to určitě počká.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 16

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 17502x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15662?od=51