Znovuzaložení akvária
Děkuji za odpověď. Díval jsem se a koupil bych easy life nitro ať je to to všechno stejné značky. Píšou že tím dodám dusík a draslík tak by to mělo být v pohodě co myslíš? A je otázka kolik bych ho tam měl dávkovat aby to bylo v pohodě když píšou že je koncentrovaný.
Jestli můžu říct svůj pohled na věc. Tak Profito první týdny vůbec nepouzivej..Ty mikro prvky rostliny ze začátku nepotřebují, jsou to mikro prvky. Tím profitem pomůžeš tak řasám. Ve stupni vodě není dusík. Takže měn vodu jak píšeš a sežeň ji nějaký hnojivo s dusíkem...ve většině případů budeš tímto dodávat i draslík. Ale nekupuj žádné all in one hnojivo, kde je součástí i fosfor. Takhle jeď ten měsíc a až pak postupně začni přidávat mikro prvky.
Tak ja ho zkusim nekde sehnat
No my tak soudíme dle tvé vstupní vody s tím dusíkem.
Bez dusíku však bude akvárium zarůstat špatně.
Já ve dně žádné tablety nemám, protože jsem si říkal že nechám zarůst akvárko rostlinama, udělám si papírkový test jestli bude nějaká změna oproti tomu jaký výsledky jsem měl a pak se uvidí. Dusík se dá doplnit kdykoliv. Dát do dna NPK kapsle nebo kuličky Bivoj, či dodat jakýkoliv makro či mikro prvek se dá vždycky. Ale chtěl jsem prvně nechat zarůst nádrž. Co se týká toho hnojiva tak to vypadá že to roste hezky ale jak říkáš, zkusím začít třeba na 1 ml týdně a uvidíme, případně přidám a uvidím kdy to poroste hezky
Silne koncentrované má v popise mnoho výrobcov pri komplexných hnojivách. Odporúča týždenné dávkovanie - to nesedí pre silne nasvietené akva.
Ako hovoríš, toho dusíku má na vstupe málo.
Nj, ale přímo výrobce píše, že je to vysoce koncentrované hnojivo a dávkování teda odpovídá nádržím s CO2 a hodně světlem a hodně rostlinami.
Takže jsi měl dát tak 10x míň.
A budeš muset doplňovat makro prvek, dusík.
Jak uvolňují tablety ve dně rychle dusík netuším. Ale nesázel bych na to.
Tak jsem dnes znova zalozit akvarium, aplikoval jsem 5 ml easy life profito (davkovani podle pribalenejo papiru) jiny hnojivo v aq nemam. Ted budu dvakrat tydne menit tretinu az ctvrtinu vody (minimalne mesic) a uvidim jestli se rostlinky chytnou?
Starší reakce
Menil som takto skrinku pred rokom. Z akvaria islo všetko von. Rybky a krevety boli docasne v inej nadobe kde som vypustil väčšinou časť vody aby som ju opäť pouzil. Filter bezal cely cas s hadicami vo vedre. Akvárium som zalozil na novo s pouzitim povodneho strku do dna a rastlin. Rybky a krevety boli vratene ten istý den. Ziaden problem, ani riasy
A co když do takto založeného akvárka s části původní vody a neporušeným filtrem nasadím i rybky a krevetky? Zvládnou to? Protože nemám možnost je nechat v tom původním. Bylo by to bez filtru.
Úplne v pohode. Už som absolvoval opakovaně. Problémy s řasama sa vyskytnú, no rýchlo odezní. Doležité je nesahat na filtr a meniť 50% vody každý druh deň cca prvý mesiac. Najhorší asi býva druhý mesiac, ale rýchlo sa to nasledně stabilizuje. Chce to meniť minimálně 50% vody dva krát týdne.
Řasy sa prestriedajú dle fáze zábehu, ale rybky, a u mna dokonca i krevety red crystalky ( a tie sú sakra náročne na vodu) to dávajú v pohodě každý rok.
Čím víc původních věcí, tím menší riziko řasové kalamity.
Starší reakce
Za mě - vytahováním rostlin a kořenů se strašlivě víří derit a zvyšují se veškeré špatné hodnoty.
Za a je nejlepší vypnout filtr, aby derit zbytečně nenatahoval. Pak je potřeba opatrně naplánova zásahy do dna, uvolňují se i anaerobní, jsou místa která jsou neprokypřená, hniloba, ryby to dost ničí. Buď vyndat kytky, opatrně, vypnout filtr, vyměnit vodu, pustit filtr, týden dva to nechat, pak teprve vyměňovat písek. Kytky vydrží v kýbli, ve vodě, v tašce...nějak opatrně. Rozhodně to nedělat najednou, ne všechno.
Písek před daním do akvária proprat, pořádně, do půlky kýblu, několikrát napustit, vylít, promíchat rukou, napustit, vylít,...a tak dále, dělala jsem to o víkendu, budu mít astronomické účty za vodu
Pokud je osádka to, co je v prezentaci, živorodky, otíci, krevetky, tak o to víc pozor. Jestli tam jsou krevetky, ty odlovit nejdou, naopak budou i schované v substrátu, jakékoliv házení písku do akva bude akorát náročné a ubližovat, otíci jsou citliví na kvalitu vody, ale přelovování by bylo větší stres, takže já bych to udělala takhle:
jednou za tři dny bych dělala výměny vody, max 10-15% tak, že bych odsávala dno, normálně hadicí, do kýblu. To pořádně proprat, schovat, nechat vyschnout na příště, klasika.
Tím se i obnaží kořeny květin, pak se budou snáze vyndavat, méně vířit. Za nějakou dobu, až se odendá většina dna, se můžou vyndat kytky. Opatrně nandat dno, ne naházet, ale postupně dodávat do akva s vypnutým filtrem, květiny prohlédnout, odstranit uhnilé části, zasadit. Pak následovat opatrné výměny vody, ne moc často moc vody, opět jednou za pár dní 15 % max.
Dělala jsem výměny dna párkrát za chodu, ale většinou s menší osádkou nebo s méně kytkama, nikdy to nebyla taková tragédie, ale musím varovat, že po výměně dna skoro vždycky následuje zvýšení škodlivých hodnot v akva, víceméně jako při novém zakládání, zvyšuje se výskyt řas a je potřeba na to nahlížet jako na nově založené, krmit opatrněji a častější výměny vody
Ahojte, měl bych dotaz ohledně znovuzaložení akvária. Máme hodně tvrdou vodu tak se rostlinkám moc nedaří. Mám v plánu to dělat tak, že nechám rybky v akváriu (nebo je přelovím do kyblu který používám na akvárko), "vytrhám" všechny kytky a ty co budou vypadat že sou v pohodě znovu použiju. Odeberu vrstvu mojeho černýho písku a nahradím ho novým, propraným (frakce 0,8 - 1,2 mm protože tam chci zasadit "travičku do tvrdé vody" ze které bych chtěl udělat kobereček. Přemýšlel sem nad Eleocharis parvulus/minima) a pak tam dám nový kytky kterým nevadí tvrdá voda a nový dekorace. Myslíte si že by to tak mohlo být? Mám si při tom dávat na něco určitýho pozor? Samozřejmě vše co budu dávat do akvária před tím pořádně opláchnu. jak písek tak i dekorace.
Díky za reakce
Starší reakce
Řekl bych, že sinice vzniká proto, že k tomu má podmínky. Takže když znovu založíš akvárko, ale podmínky (např. hodnoty vody) zůstanou stejné, tak se můžeš za chvíli dostat do stejné situace. Na boj se sinicí je tu vlákno. Zkusil bych štěstí nejdřív tam. Ale bude nutné založit prezentaci a popsat dosavadní opatření proti sinici. Mně například spolehlivě zabírá jedna z možností - přidání fosforu (poměr N:P).
Takže zvaž, jestli chceš zůstat tady a řešit znovuzaložení, nebo se přesuneš a zkusíš ještě nejdřív najít řešení...
0 19.04.2021 21:30 Hamakiii – Rezaložení AQ
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jaké máte zkušenosti se znovu zakládáním akvária? Myslím si, že už je to opravdu jediné východisko, protože už strašně dlouho bojuji se sinicí. Opravdu už nevím jak se jí zbavit. To je jeden důvod proč jsem se rozhodl znovu založit akvárium. Hned ze začátku si myslím, že jsem to zkrátka založil špatně. Ale nechci použít úplně vše nové, jediné co bych chtěl vyměnit jsou kytky. Ostatní dekorace bych pořádně vyčistil dal bych je někam do temna, aby tam ta sinice prostě nepřežila. Substrát bych pořádně propral a také dal do temna. Jen vás žádám o radu, zda je to správná cesta, popřípadě co bych na tom měl zlepšit. A ještě poslední otázka jak vyčistit vnitřek akvária? Četl jsem tady něco s octem atd. Předem děkuji za všechny typy a rady.
Starší reakce
Moc děkuji za rady, mám kousek Hornbach a Superzoo, tak určitě něco seženu. Tenhle substrát jako základ nejde použít, ale nevadí, půjde k babičce do květináčů. Nebo kdyby měl někdo zájem...podaruju. Na tu plovoucku se ještě podivam, třeba zachránim i nějaké rostlinky že starého aqua a bude jich dost s těma novýma.
Ještě jednou všem moc děkuju za vás čas a ochotu
Děkuji za ochotu, ale radši nee... Mám už svých ras dost
Úplně by stačil obyčejný říční písek, třeba něco takového
www.rostlinna-akvaria.cz/…
A myslím, že v Praze to určitě někde seženete.
Já kupoval třeba i v Hornbachu.
Nevím, jestli by třeba nešlo nechat trošku toho substrátu, který tam máte, na dně místo pokladního substrátu a potom byste nemusel pořizovat dva pytle..
Ale to je spíš dotaz na někoho kdo tomu spíš rozumí, já mám v akváriích v podstatě jen ten písek.
Edit: Ještě mě napadlo, jestli nechcete u někoho zkusit sehnat Růžkatec
rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum
Třeba by taky trošičku vypomohl (přečtěte si charakteristiku rostliny)
Škoda, dnes jsem ho půl kyblíku vyhodil
Nechávám ho jen tak na plavačku u hladiny, mám ho v podstatě místo plovouček.
Edit: koukal jsem do zdejšího vlákna
rybicky.net/forum/19452-darovani-vymena-akvarijnich-prebytku
že ho nabízí u Vás v Praze quasimodo
+ ještě další kytky
Ahoj,
jsem z Prahy a mám kýbl kytek k darování. Ale mám jelení paroh, což je prevít řasa, tak nevím, jestli chcete (možná pečlivě obrat a vymáchat v hypermanganu by mohlo stačit).
Beťák jeden den ve své kouli vydrží, jen mu tam nezapomeňte dát "jeho" vodu a nějakou kytičku na schování a topítko. A pak po přebudování akvária často měnit menší množství vody. Přeju, ať se podaří a beťák se má dobře!
Takže opravdu jen písek, nebudu muset zase řešit hnojení, aby kytky rostly? Můžu použít tento:
www.superzoo.cz/… ?
Vychází mi, že potřebují 4kg, tak buď vezmu 2 pytle, nebo jsem našla 1kg
www.rostlinna-akvaria.cz/… a třeba zkusit i náročnější rostlinky?
Moc děkuju za váš čas a rady, načetla jsem toho mraky, ale už se nějak ve všem ztrácím :(
Neznám parametry vstupní vody ale ten substrát má tendenci táhnou např. pH na určitou hodnotu. Takto se obávám, že při výměně 2/3 vody, tam lítají parametry vody jako na houpačce. To už raději měnit častěji ale méně. Netvrdím že ten substrát je k ničemu ale jeho použití by mělo mít nějaký konkrétní důvod. Určitě se dá prodat nebo vyměnit za něco užitečného, lepší než vyhazovat.
Každopádně já bych se přikláněl k variantě bez zásobního substrátu.
Filtr bych nechal běžet, ať se to nezabíhá úplně od začátku. Otíci jsou celkem choulostivé ryby na aklimatizaci, proto bych s jejich nasazením určitě počkal až do pořádně zajeté nádrže.
Edit: Neocaridiny na písku být můžou ale nikdo u malých druhů nezaručí, že je betta nesežere. Japonika je taky Neocaridina ale podstatně větší a je v tak tomhle ohledu před bettou v bezpečí. Nicméně já bych se na to nepoléhal, že nějaký živočich akvárium udrží sám o sobě bez řas. Možná mírně pomůže ale neupíral bych se k tomu. A navíc ani krevetky bych nedával do nezaběhlé nádrže.
Děkuji...jsem z Prahy ????
Zítra mi přijdou rostlinky, koupím tedy křemičitý písek, mám pořídit nějaký zásobní substrát pod něj? Beťak půjde na chvilku do své původní koule - chudák???? a všechno ven. Mám nějak zachovat filtr, nebo radši pořádně vyčistit a pak začít zase s bakteriemi? Dekorace do koše, pokusím se sehnat nějaký kořen. Beťaka tam musím vrátit co nejrychleji, jak dlouho mám pak počkat na toho Otíka? Krevetky jsem myslela neocaridiny, ale nevím jestli můžou být na tom písku...
Edit: Ještě jednou děkuji za tipy, se světlem si nějak pohraju, jsou tam 2 denní režimy + ten noční. Spíš si myslím, že filtr měl moc velký průtok, doplnila jsem ho další houbou a vyrobila rampu, tak snad bude líp????
No, rostlinek to chce více zcela určitě.
Možná se mrkněte tady do vlákna Darování..
jestli někdo ve vašem okolí nějaké nenabízí.
Popř. v inzerátech tady na Rybičkách
(Já teď budu dělat prostříh, tak jestli jste z okolí Brna, tak klidně něco dodám
).
Náročné kytky být rozhodně nemusí, je spousta pěkných nenáročných.
Místo vzduchovaní, tedy co se těch náročných kytek tyče, jste asi spíše myslela CO2, že? Bez toho se určitě obejdete.
Díval jsem se na ten váš set a nevím, jak nejlépe korigovat intenzitu vašeho osvětlení.
Nejlépe, kdyby tam šlo přidat něco takového
www.t-led.cz/…
Já svítím nějakých 10 hodin s pauzou od 12 do 15 hod. a docela mi to vyhovuje, ale je to opravdu o zkoušení.
To noční osvětlení je opravdu jen pro parádu.
Další substrát bych tam asi už rozhodně nerval.
Pořád si myslím, že obyčejný písek stačí.
Jestli se Vám podaří někde ten druhý pytel udat..nebo třeba někde vyměnit..
Klasického Ancistruse bych vůbec nedával, hodně vyroste a taky abyste byla časem nešťastná kvůli kytkám.
Když už tak radši nějakého Otíka
rybicky.net/atlasryb/krunyrovec_jednopruhy
Nevím, jestli by Vám po krevetkách nešel Beťák.
Možná tak Japonky
rybicky.net/atlasostatnich/krevetka_japonska Ancistruse do tak malého akva ne. Rostliny vzduchovaní nepotřebují a Betta taky ne. Tekuté CO 2 rostlinám nijak nepomůže. To vysadit.
Děkuji, za reakce. Rostlinek bylo víc, ale průběžně jsem ty nejvíc napadené už musela zlikvidovat. Svítím cca 8 hod, mám 2 možnosti intenzity, přijde mi to moc silné, tak spíše ubírám. Před výměnou vody sbírám řasy kartáčkem, ty se uvolní a plavou úplně všude, tak měním vody víc odkalovacem a pak ještě vychytávám sítkem. Do nové vody aquasafe, každé ráno tekuté CO2. Cca po 2 týdnech propiram i filtr, pak přidám bakterie filteractive. Na substrát mě zlákala reklama, ale myslim, že všemi těmi mými neopatrnými zásahy už není v kondici. Mám ještě jeden pytel, mám ho teda radši vyhodit, nebo zkusit ještě jednou a opatrněji? Na náročnější rostlinky jsem si netroufla, protože nemám vzduchování a chtěla jsem jít nejjednodušší cestou. Opravdu jsem netušila, že zachránit jednu rybu mě bude stát takový úsilí :( jestli se povede, chci pořídit třeba Ancistruse a pár krevetek.
Určitě mají pravdu kolegové, že by místo substrátu stačil a byl lepší třeba i obyčejný říční písek.
A taky by to opravdu chtělo víc rostlin, stonkovek i klidně něco nižšího.
Potom to vychytat se svícením (zvolit délku a nastavit intenzitu).
Není výměna 2/3 vody zbytečně moc?
Osobně měním tak třetinu týdně.
Hlavu vzhůru, to určitě nějak půjde
Ahoj, jak probíhá údržba? A co režim osvětlení? Chtělo by to nějaké konkrétní informace a ideálně prezentaci.
rybicky.net/nadrze/ Pokud se to má zakládat znova, tak by bylo dobré zkusit eliminovat předchozí chyby. Protože samotné znovuzaložení trvalé zmizení řas nepřinese. Naopak je možné, že se budeš trápit od začátku a tedy možná to déle.
Zvířátka na čištění nic moc nevyřeší a pokud ano, tak jenom následky a ani na to se nedá spolehnout.
Já si tedy myslím, že lehčí by v tomto případě bylo začít s obyčejným křemičitým pískem, než se substrátem ovlivňujícím vodu a další chemií. No prostě proč si to trochu nezjednodušit?
Taky mi tam přijde celkem málo rostlin, pokud je fotka v profilu aktuální. Místo těch dekorací by se jich tam vešlo... + něco na hladinu a nebylo by potřeba otáčet světlo někam do pryč. V zadní části to akvárium působí dost temně a všechno světlo jde k čelnímu sklu.
Proč takový substrát, když máte nenáročné rostliny? A bude tam jen ta Betta? V tom případě bych dal křemičitý písek. Rostliny i plovoucí. Filtrace bublifuk s molitanem, malý ohřívač a krycí sklo. Osvědčené a léty prověřené řešení.
0 03.01.2021 23:11 Lenous – Znovuzaložení Aqua?
Dobrý den, ráda bych poprosila o radu. Snažím se zachránit bettu - darkove balení v 2l kouli, kterou dostala dcera od "chytrých kamarádů". Pořídila jsem set AquaEl Leedy 40, substrát Invital Japanese soil, nějaké nenáročné rostlinky a teď už 2 měsíce bojuju s řasami. Nejdřív zelená vláknitá, tak jsem otočila zářivku, pořídila tekuté CO2, řasobijec Rataj, strihala rostlinky, které rostly jak divé. Pak hnědá řasa hlavně na dně a nižších kytkach. Mezitím bakteriální rozpad ploutví, který jsem snad vyřešila eshou, boj s příliš silnou filtraci - doplnění materiálu, podomácku vyrobená rampa. Musím pořídit nějaké čistící zvířátka, a vyměnit kytky, ale myslím, že už je zasažen i ten substrát, tak jsem se rozhodla pro celkovou rekonstrukcí. Mám objednané rostlinky, ještě jeden pytel Japanese soil mi zbyl. Prosím poraďte, co dál, docházejí mi síly, bude to někdy fungovat?
Starší reakce
Je to presne tak jak jsem si myslel
Povím ti to asi takhle. Když ty zázračné vodičky nepoužiješ, tak se nic nestane, ale když je použiješ, tak se taky nic nestane. No tak teď už to víš, ale jako bys to nevěděl.
Asi jsem ti moc nepomohl.
Děkuji Vám oběma za uklidnění. Vyčkám co to půjde a pak rybky přehodím.
Jeste jedna vec - chlapik co me vetsi akva prodal, me k tomu prihodil tasku s nejakyma vecma - je tam i Tetra Easy Balance a Tetra Aqua Safe. Ma cenu tam neco z toho lit, pomuze to necemu, nebo realne ani ne?
Hoď ten filtr z 54 do toho nového akvária a nechej filtry běžet současně po dobu jednoho měsíce. Když toto uděláš a ještě si pomůžeš častější výměnu části vody, tak můžeš rybky přehodit hned a bude to v pohodě.
Ahoj, dej tam ten zajetý filtr a přestěhuj ryby klidně hned. Já to tak dělám a vše je vždy bez problémů, nikdy se nic nepřihodilo
Pratele, mam dotaz. Dnes jsem zalozil 126l akva, dno je nove, filtr novy. 30 litru slo z 54 litroveho akva ktere su bude rusit. Dale jsem do noveho akva presunul pekne zajety bublifuk (viz foto), nejake kytky, levatky. Ted k otazce, 54 litrove akva bych chtel zrusit co nejdriv, nemusi to byt zitra, ale cas me tlaci. Za predpokladu, ze bych dal do nove nadrze navic na nejakou dobu honic vody z 54l nadrze, ktery je v pekne zajete kostce (viz foto) kdy nejdrive bych se mohl pustit do presunu ryb? Cca 10 fantomy, 5 cisarek, 5 pand.
Diky
Starší reakce
Se substráty opatrně, je tu dost příkladů nádrží, kde je majitelé rušili a nahrazovali právě pískem, protože se s nimi substrát přetahoval o pH apod. Co může dávat smysl, to je trocha jílu pod ten písek, určitě dávají smysl hřebíky, ale jinak to asi po založení nemá moc význam řešit. No a až to přestane růst jak zběsilé, tak přijde čas pro všechny možné testy a pro PMDD.
Ano, myslel jsem tím pásek 12W/m . Celkem i s tím RGB dám max okolo 25W . Korály půjdou teda pryč. Škoda těch ve filtraci, budu je muset nahradit jiným mediem. Co se týče pěstování rostlin, jelikož štěrk/písek, který tam dám jako nový bude úplně bez živin je potřeba pod něj dávat nějaký živný substrát nebo to pro mé potřeby bude úplně zbytečné a rostliny si to natáhnou z vody ? Přece jenom je tu značný reklamní tlak na akvarijní substráty a podobny věci
Drcený korál musí pryč, korály z filtru taky. Žula nevadí.
Pokud u té LED pásky myslíš tím "12v/m" 12 W/m, tak to je dobré tak na krátké svícení před rozsvícením a po zhasnutí hlavního osvětlení, aby to nebyl takový šok. Při hloubce 60 cm potřebuješ tak 80 - 120 W, budou-li zdrojem světla LED. Budou-li to zářivky, tak o polovinu víc.
Čo sa týka dna tak všetko čo je s korálom musí ísť preč. Najjednoduchšie je kremičitý piesok, alebo štrk 1-3-5mm. Svetlo na rastliny je úplne nedostačujúce - najlepšie bude prečítať si príslušné vlákna.
Zásadný rozdiel medzi "Malawi" a rastlinným AQ je v tvrdosti vody a v živinách pre rastliny.
P.S. niečo na spôsob "Amerika" mám v J240 - aspoň niektoré rastliny a ryby. Daj si vyhladať nádrže "Amerika" a uvidíš sám ako na to
Dobrý den všem,
již 2 roky provozují úspěšně 450l Malawi. Rád bych ale předělal akvárium na něco z Ameriky ( tropická řeka) nemusí to být striktně biotop Rio Negro jestli mi rozumíte, ale nějaké pěkné na rostliny bohaté společenské akvárium.
Nyní mám dno z korálového písku( drcený korál ve frakci do 1,5mm) kameny jsou z místního rybníku ( žula) Filtraci mám zařízenou jako přepad v akva a svedenou do přepážkové filtrace pod akva ( objem 160l) biomolitan, korály ( frakce ob 1cm do 4cm) szat, seachem purigen, čerpadlo 3500l/h. Osvětlení je nyní řešeno 1x led pásek 12v/m a 1x RGB pásek ( výkon neznám, slouží pouze k dosvícení), výška akva 60cm .
Jde mi tedy o:
můžu toto dno zachovat a poroste v něm vůbec něco?
bude korál vadit rostlinám nebo rybám ? ( mám na mysli zda-li korál nebude negativně ovlivňovat chemismus vody)
co rostliny a žula?
a dále osvětleni... jakož to začátečník budu upřednostňovat méně náročné rostliny. Bude toto osvětlení dostačující?
Předem mockrát děkují za konstruktivní nápady a připomínky.
aktivní prezentace je u mě samozřejmostí. Klidně to omrkněte.
Starší reakce
Ryby budou v pohodě, pokud budeš postupovat vklidu a s citem, necháš alespoň 50% vody. Nevím jak moc chceš hrabat v akva, a jak dlouho to plánuješ. Možností je si rozvrhnout rekonstrukci do několika etap například s dvoudenním odstupem, vždy vyměň větší část vody pokud budeš hrabat do dna, přesazovat větší část rostlin a hrnout písek, bordel co ze dna vyplave je dobré odsát. Jen můj názor, podobně to dělám já, a vše v pohodě. Samozřejmostí je pokud hodně hrabeš do dna pokračovat s výměnou i následující dny podle mě.
Nezapomeň potom na častější výměnu části vody.
Čauky, už jsem to sem jednou dával, snad ti to pomůže při rozhodování.
www.youtube.com/… já bych je tam nechal. Možná větší stres pro ně, by bylo to přelovení.
Ahoj,
chtěl jsem se zeptat na postup při změně layoutu akvária... nebudu měnit substrát, ale asi ho budu muset trochu rozhrnout... chci tam taky umístit lávové kameny, přesunout část rostlinek... prostě všechno co k tomu patří... musím rybičky kvůli tomu vylovovat? Není to pro ně větší stres, než strpět pár hodin zakalenou vodu?
Starší reakce
tomibender napsal: ..Co mi překvapilo, tak dno ani voda nesmrděla hnilobou, jen tak nějak voněla mechem nebo tůní...
To mi připomnělo článek od Karla Krčka. Stará, dobrá a propracovaná jantarově zbarvená voda byla dříve velmi ceněná.
Možná to "znovurozběhnutí" nemuselo být tak razantní.
Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 16 17
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 18420x