Neonky mám asi tak dva a půl roku. Když jsem je dostal, byly znatelně menší, takže jim nejspíš nejsou ani 3 roky.
V posledních cca dvou měsících mi 3 uhynuly. Z celkového počtu 18ks mi to přišlo jako docela nehezké procento.
Vždycky vybledly, rychle dýchaly a den nebo dva po přelovení do karantény bylo po nich. Zkusil jsem u každé jinou léčbu (esha2000+exit+gdex, napodruhé bactopur, napotřetí FMC) - bez výsledku.
Žádné nové rybky ani rostlinky jsem do akvária nedával už docela dlouho. Živé krmení jsem letos flákal - pouze grindal. Sem tam nějaká zelenina, tak ale neonky moc nezajímala. Zbytek vločky a granule.
První mě napadla otrava amoniakem nabo NO2, ale kapkový test na NO2 ukazuje nulu (ve skutečnosti tedy <0.3mg/l, to je minimum co ten test ukazuje) a voda není nijak cítit.
Začal jsem měnit vodu místo jednou 2x týdně asi 25%. Včera jsem koupil mandlové listy, že když stejně nevím co jim je, může pomoct tahle "přírodní léčba". Plus jsem se jim pokusil vylepšit jídelníček živými patentkami.
Jedno z toho nebyl dobrý nápad, protože to vzalo dost náhlý a špatný obrat. Přes noc jich spoust pomřela a dnešek jsem trávil převážně hledáním mrtvolek - ani nestihly zblednout. Pokud dobře vidím, zbývá mi 6 živých neonek...
Kapkové i papírkové testy říkají, že se voda prakticky nijak nezměnila od normálu - NO2 neměřitelné, NO3 kolem 15mg/L (při tom množství rostlin tam o moc víc nebývá) i tvrdost je pořád přibližně stejná - střední. pH cca 7 (to trochu změna je, v akváriu to bývalo vždycky kolem 6.5). Na nic jiného tu teď testy nemám. CO2 nebublám. Teplota vody po ránu cca 24, večer 26 - ohřev jen od světla. Z vodovodu teče tohle:
www.pvk.cz/…
V tom akvárku jsou i galaxky, otíci, krevetky a dva malí ancistrusové. Ale umírají jen neonky. Moc mi jich po dněšní noci už nezbývá. Všechny teď vypadjí normálně zdravě, ale to vypadaly i včera.
Vyměnil jsem čtvrtinu vody - stejně to bylo dneska v plánu, vyčistil filtr (tetra tec ex800 plus), vytahal listí a teď nevím co dál.
Má někdo nějaký nápad, co bych měl zkusit?
Nemocné ani mrtvé rybky mě, bohužel, nenapadlo před likvidací vyfotit.