Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Betta splendens - chov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 25 Přejít na další stránku   1  
Betta splendens - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2014 11:44 Muž Legioix [574] Re: jecidlo
Neonky v tak malem AQ nemají co dělat!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2014 11:40 jecidlo Re: Jája
Dekuju za rady, trochu betaka zahreju a pak dam vedet :) Nakup neonek jeste chvilku pozdrzime :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2014 11:37 jecidlo Re: michalt
Hm, tak to asi zalezla a zacala hybernovat. :) No nenalila jsem ju rovnou do teple, dala jsem ji do stejne teploty. Jen jsem ji dala na pec, a tam se drzi ta 25stupnu, tak snad bude problem jenom v tom. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2014 11:36 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: jecidlo
Tak to je přesně ono - je mu zima. Potřebuje 25-26°C. Pořiď mu topítko. Ale tu vodu mu měň tak, jak už bylo řečeno, než se to v tom AQ vymlátí a podmínky se srovnají na přijatelnou úroveň, což je právě tak za měsíc. Neodkaluj, klidně dva měsíce a filtr čisti jen když téměř nebude pracovat. Vyplachuj ho v odpuštěné vodě z AQ. A až začneš jednou odkalovat, tak nikdy nesmíš prát filtr a zároveň odkalit. Nabořila by sis rovnováhu v AQ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.02.2014 11:34 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: jecidlo
22-23 C je podle mě málo. Standardně se betty drží v nádržích, kde je 25-27 C. Betty na nízkou teplotu někdy reagují tak, že si zalezou na dno a moc se nehýbou. Příliš prudké změny teploty (přelévání z nádrže s 22 C do akvária s 25 C) nejsou taky vhodné, teplota by se měla měnit pomalu a postupně na vhodnou hodnotu a tam stabilně držet.

Nemám zkušenosti s tak nízkou teplotou, ale je to méně než se doporučuje. Ale tu špatnou kvalitu vody v akváriu bych viděl jako důležitější a nebezpečnější faktor. Betta potřebuje čistou vodu.

Zkus se začíst do sekce článků na této stránce, obzvláště do těch, které pojednávají o zakládání akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2014 11:28 jecidlo Re: michalt
Fotka k příspěvku Jo je, je tam asi 22-23 stupnu. V te misce ma 25, ze by v tom byl zakopany pes? Jdu dat fotku akvarka.
Edit: Jen jeste na te fotce to vypada hodne nasvicene... Ale je spis tmavsi, je tam jedna 15w zarivka. Ty plovouci rostlinky to jeste lehce stini, takze presvetlenej podle me neni. No zkusim koupit topitko, myslela jsem ze by v te pokojove teplote mohl prezit, tak asi ne.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2014 11:26 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: jecidlo
Jestli je akvárium založeno pouze týden a přišel do něj beťák, dokázal bych si představit, že v té dvoulitrové misce má mnohem lepší podmínky. Nevíme o té nádrži téměř nic, takže je to jen spekulace.

Filtr se za týden nezaběhne (předpokládejme, že je pro tuto nádrž vyhovující). Po týdnu se pomalu začínají zabydlovat kytky, takže teď někdy může vrcholit období zahnívání částí kytek, které už kytky "nebudou používat" (přechod na submerzní formu, atd). To znamená, že v té nádrži může být docela hodně čpavku, co betta zrovna nedocení. Jestli začne správně fungovat filtrace v akváriu (filtr a dno), tak se ten čpavek začne proměňovat na NO2, co se taky bettě nebude líbit. Až po několika týdnech (obecně měsíc) vymizí taky NO2 a bude tam pro bettu bezpečno. Jak píšu, je to jen jedno z možných vysvětlení, ale takovýto vývoj bývá docela obvyklý.

Jestli chceš nechat bettu ve větší nádrži, je potřeba denně nebo alespoň obden měnit půlku objemu vody v nádrži. Pozorovat, jestli beťák ožije. Po dvou týdnech to trochu zvolnit, třeba 2x za týden a po dalších dvou týdnech už měnit vodu jednou za týden. Zřízení té prezentace pomůže odhalit, jestli je v nádrži vše ostatní tak, aby se dobře usadila a aby mohla po tom měsíci dobře prosperovat.

Jaká je v nádrži teplota? Není tam méně než 25 C?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2014 11:00 jecidlo Re: julisek2010
No kdyby nezral i v te male misce tak bych si to myslela, ale v te zere.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2014 10:59 jecidlo Re: lojzalojzovic
Je pravda, ze akvarko je zalozene asi tyden. Zatim je tam asi 5 sneku a 15 kyticek plus ty plovouci, fotku pak zkusim dat. Ja jen nechapu, ze v te male nadobe okamzite stavi hnizdo a zere a pritom ty podminky v te male misce nemuzou byt uzasne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2014 10:55 Muž lojzalojzovic [327] Re: jecidlo
Zkus vytvořit prezentaci s fotkama, takhle je málo informací a nevíme co by mohlo být špatně, nepíšeš jak dlouho trvalo zajetí akvária, jestli si koupila akvárko a hned tam foukla rybu může být problém v N látkách.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.02.2014 10:50 julisek2010 Re: jecidlo
Já si myslím, že si brzy zvykne... taky když poprvé přinesu Bettu domů, tak trvá několik dní, než začne jíst... nemá moc rád změny. je zvyklý třeba na jinou potravu a tak mu to trvá, než si zase zvykne na něco jiného. Jinak oni jsou celkem pěkní lenoši a dokáží dlouho ležet na oblíbeném místě :-) nebála bych se toho ho dát zpět do akvárka a pořídila bych mu tam nějaké další pomalejší rybky... my máme u něj živorodky a krevetky a je spokojený.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2014 10:39 jecidlo – betta splendens - nechce byt v akvariu
Dobry den, zalozili jsme s detmi male akvarium 45l, klasicky vybavene akvarko, filtr jede z hora aby nebyl silny proud, i plovouci rostlinky. Koupili jsme Betaka a ten tam proste nechce byt. Je porad zalezly, na zacatku aspon na chvili vecer plaval, nevidela jsem ho vubec zrat,je tam tyden. dala jsem ho do male nadoby ze si ho dobre prohlednu, nechala jsem ho tam pres noc, dala mu tam nejakou plovouci rostlinku a on mi do rana tam postavil to svoje bublinkove hnizko, v 2l nadobce krasne zere a vesele si poplavava. Co mu jako v tom akvarku muze vadit? me teda z jeho chovani prislo, ze se tam boji,ale je tam zatim sam.
nesetkali jste se s timnekdo? v akvarku mi prisel na chcipnuti a v male misce je spokojeny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 20:23 Muž LiborSprysl [9015] Re: michalt
Rozumíte tomu naprosto správně. Já jako chovatel jsem si tím ulehčoval práci...deset nádržek, deset přibližně shodných výtěrů se sleje do jedné velké rozplávky a jede se nanovo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   16.02.2014 18:15 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: LiborSprysl
Hmm...takže jestli tomu správně rozumím, takový přístup vyžaduje rozumnou zásobu samic, ze kterých se dají vybírat vhodné páry. Po splnění několika dalších předpokladů se výhoda tohoto přístupu (docela náročného vůči tomu "atlasovému") projeví až v okamžiku, když má člověk ambici betty odchovávat.

Takže když člověk ten neomezený výběr samic nemá, když betty odchovávat nechce a když neumí/nechce/nemůže používat výlučně živé krmení, je pořád vhodnější větší nádrž, kde se dobře snesou i neideální kombinace. Alespoň dokud získá nějakou tu zkušenost, "jak rybám vyhovět." Je to nějak tak? Tohle se mi prostě zdá být už něco, co vyžaduje nějaké předchozí zkušenosti a možnosti. Ale díky za vysvětlení, je fajn vědět, co se dá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 15:55 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: LiborSprysl
Kdyz je ryb na vyber, da se ledacos, staci vybrat vhodne kusy. Ale nekteri Betaci jsou pekni raplove, a pak je tezke cokoli. A neni to vec jedineho druhu ryb, i u jinych se obcas najde kus, ktery v akvariu zpusobuje problemy, ktere v ramci druhu az tak bezne nejsou.

Chci tim rict, ze nejaka zevseobecnovani lze mozna delat statisticky, tedy pro vetsi chovy, ale u konkretniho kusu Betaka (jako ze hodne lidi ma jen jednoho) to muze byt uplne jinak. Kdysi jsem si koupil dve Betky, samice. Par dni si v karantence svorne plavaly, vypadaly fajn, a pak se vzajemne rozervaly na kusy, coz taky neni uplne obvykle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 14:32 Muž LiborSprysl [9015] Re: michalt
michalt napsal:
Proto by mě opravdu zajímalo, jak si člověk bez docela specifických zkušeností (to je jak případ tazatele, tak můj) může doma úspěšně dlouhodobě chovat pár (nechápu, co je špatné na triu) bett v nádrži menší než 20 litrů. Bez úhynů, bez okousaných ploutev, bez zbytečných nemocí a bez toho, aby musel denně měnit půlku vody a stát nepřetržitě u akvária.Děkuji za odpověď a všem přeji hezký den.

Ono to není "napoprvé"...vezmu samce, šupnu mu samici a je to. Ovšem pokud se ti dva spolu domluví...a to třeba ten kluk až třeba s pátou samicí, pak je chov v páru zcela bezproblémový. Proč ne trio? Sice někteří chlapi to prý na trojku mají rádi, ale u bett to zrovna nefunguje, a v okamžiku, kdy se ti dva domluví, pak společně zmaří kazišuka. Je jasné, že musíte mít možnost po výtěru řešit kam se samicí a posléze k ní vrátíte samce. Odchovával jsem tímto způsobem od roku 2003 do roku 2006 tisíce bett bez jakýchkoliv problémů.
Chce to přiměřené množství živé potravy, pak nedochází k zahnívání zbytků, a není nutné denně měnit půlku vody. Je to bez úhynů, bez okousaných ploutví, bez nemocí. Jen je třeba umět rybám vyhovět. A to jsem napsal v úvodu svého povzdechu na téma "malá nádrž".
To je snad srozumitelná odpověď i pro Turbínku.
Mimochodem tento způsob chovu a odchovu je naprosto ideální pro liniový chov, protože téměř s jistotou můžete čekat, co z rodičů vypadne...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.02.2014 12:53 Žena Turbínka [2558] Re: LiborSprysl
Libore, každá mince má dvě strany. Vím jak vypadá přirozené prostředí bett a díky tamním podmínkám jsou schopny přežít i v několika málo kapkách vody, díky tomu se při dlouhé adaptaci na podmínky také vyvinul u tohoto druhu labyrint. Popis jejich pudů, prostředí a počasí je téměř přesný. Ale míchání původního prostředí se zájmovým chovem je míchání jablek s hruškama.
V zájmovém chovu by mělo jít především o to, poskytnout rybě nejlepší možné podmínky pro život od prostoru, přes potravu po zdravotní kondici. A pro tři betty je 20 l opravdu malá, za tím si stojím. Pominu-li, že se v nižším objemu hůře drží rovnováha atd. a však nádrž ve svých očích nemohu oznažit jiným přívlastkem než "malý". A možná mám velmi chudou fantazii, ale nedovedu si představit spokojené soužití 3 bett v nejzarostejší 20 l nádrži s pravidelným 4 týdenním vytíráním, opravu ne. A je-li to možné, pak kloubouk dolů před mistrovstvím chovatele a gratulace k tomu, že si vybral 3 konkrétní jedince, kteří se snesou a jsou dokonce ochotni se i pravidelně množit. Ryby mají dostatek energie díky pravidelnému krmení, mají i tedy dostatek energie na to si bránit svoje teritorium, které každá z těchto ryb považuje za své, nemohou udělat to co v přírodě - vytřít se a pokud možno rychle zmizet nebo se schovat. A dívat se jak ve 20 l nádrži funguje přírodní výběr v zajetí není nejspíš to o co by chovatel měl stát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 11:52 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: LiborSprysl
Obecně se vždycky dá na téměř jakýkoliv problém říct, že "když se chce a když se ví, jak na to, tak téměř všechno jde." Jenže to pro tazatele není moc užitečné.

Betty mě fascinují a mám je moc rád. Teď mám doma tři, zkušenosti získávám doma i u kamarádů s nádržemi, ale za zkušeného se považovat nemůžu. Docela se držím se toho, co se píše ve věrohodných zdrojích.

Proto by mě opravdu zajímalo, jak si člověk bez docela specifických zkušeností (to je jak případ tazatele, tak můj) může doma úspěšně dlouhodobě chovat pár (nechápu, co je špatné na triu) bett v nádrži menší než 20 litrů. Bez úhynů, bez okousaných ploutev, bez zbytečných nemocí a bez toho, aby musel denně měnit půlku vody a stát nepřetržitě u akvária.

Jde o to, že už u několikátého dotazu oponujete, že mít betty v domácím okrasném akváriu (ne v odchovně s miliónem izolovaných samečků) tak, jak se píše v atlasech, je prostě zbytečný luxus a jde to dobře i bez něj. Jenže nikde jsem nenašel důvěryhodný obecně použitelný návod, jak na to. Zajímalo by mě to z více důvodů, třeba bych si nějaké malé akvárium s párem bett mohl zřídit i v práci.

Děkuji za odpověď a všem přeji hezký den.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.02.2014 10:29 Žena Jaffi [91] Re: LiborSprysl
Ráda bych se ohradila vzhledem k tomu, že mi nepřijde vhodné srovnávat divoce žijící ryby s rybami z umělého odchovu. Stejně tak chovateli zřejmě nejde o to, aby mu přežili nejsilnější jedinci, ale aby vytvořil vhodné podmínky pro soužití rybek, které si pořídil. Alespoň v to tedy doufám.

Po přečtení předešlého příspěvku by mohl vzniknout mylný dojem, že je v pořádku chovat betty například i ve dvoulitrových bettáriích, protože "koukněte se, v čem žijí v přírodě" a s tím já zkrátka nesouhlasím.

Pokud si člověk pořídí živého tvora, měl by mu k životu vytvořit co nejméně stresující prostředí. Toť můj názor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   16.02.2014 05:46 Muž LiborSprysl [9015] Re: Turbinka
Je to malé, je to nevhodné...25 litrů...Papouškování nesprávných informací!
Mnohem spravedlivější by bylo necitovat atlas, který připouští třicet litrů, což není o moc větší rozdíl. Lepší by bylo napsat, malá nádrž se hůř udržuje, a proto může být problém s kondicí ryb. Až se chovatel naučí, bude páry (trio je na nic) chovat ve 20 litrech, i menších nádržích, vyfutrovaných kytkama, a bude co tři,čtyři týdny sklízet mláďata.
Nelžeme si v tom, že by v betty v přírodě tvale obývaly litrů více než 25. Prostudujte si děvčata fotografie z lokalit, na nichž se betty vyskytují, a bude vám jasné, že samci mají pro sebe většinou i o dost méně než deset litrů, (o kousek vedle za kamenem bydlívá kolega), do nichž vplouvá samice s jediným cílem - zplodit mladé a zmizet.
To se děje většinou vždycky po deštích, když je dost vody a potravy. Pak voda začne ubývat, někdy i zcela mizet, a v loužičkách, v pár centilitrech přežijí nejsilnější mláďata do dalších dešťů....A tak to jde pořád dokola... ;-)
nippyfish.net/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.02.2014 19:41 Žena Turbínka [2558] Re: Adriannko22
25 l je málo jak pro čichavce, ancáka a beťáka tak pro tři betty, opravdu se to nezmění ne Pokud chceš víc rybek v tomhle malém objemu doporučuji spíš nějaké hejno mikrorazborek nebo novoheterandrie sličné, ale s velkými a nebo terotoriálními rybami si zaděláváš stále na ty stejné problémy. Zkus si o těch rybách nejdřív něco přečíst než je naleješ do tak malé klícky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2014 18:40 Žena Jaffi [91] Re: Adriannko22
25 litrů stačí pouze pro toho samce, může posloužit případně jako vytíračka nikoliv jako akvárium vhodné pro soužití těchto tří rybek. Samice odlov a pořiď si něco většího. V tak malinkém akváriu samec ty samice s největší pravděpodobností umlátí.

Čti tady: rybicky.net/atlasryb/bojovnice_pestra
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2014 18:17 Adriannko22 – betta
Zdravim, kupil som k svojmu samcekovi 2 samicky, su este mlade... Stale ich nahana adobre do nich? Neviete preco? Masi si na nich len zvyknut? Akva 25Litrov

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2014 16:39 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: romant
Je s námi 6 měsíců. Ještě povyrostl, odkdy jsme jej dovezli, takže dospělý v čase nákupu nebyl.

V obchodě nám řekli, že je od místního chovatele. Jestli to chápu správně, tak asijské importy jsou citlivější, tak bych místní původ považoval za "dispozici k dlouhověkosti".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2014 16:35 R Muž romant [27987] Re: michalt
A jak je na tom se stářím?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2014 16:32 Muž michalt [737] - Miniakvária – Smutný beťák
Ahoj, chtěl bych Vás poprosit o radu nebo názor.

Náš beťák v miniakváriu ( rybicky.net/nadrze/18568 - všechny informace kromě fotek jsou aktuální) je v posledních několika dnech znatelně méně aktivní, než býval dřív a nevím, proč. Drží se spíš u hladiny a spíš v rohu, taky méně plave. Žere normálně a s chutí, ale jinak moc aktivity nevykazuje. Třeba na zrcátko reaguje roztažením žaber, ale zadní ploutvičku roztáhne jen s těžkostmi a dost málo. Nemělo by to být stářím a neměl by to být import (víc v prezentaci).

Možná jej málo krmíme? Informace o množství krmení je v prezentaci.

Voda by měla být v pořádku. NO2 je na nule, jiné testy nepoužívám, ale výměna části objemu vody nic nezměnila. Teplota je 25-26 C. Přidával jsem pravidelně Torben, při poslední výměně jsem jej zkusil vynechat. Je kromě čekání, jak se to vyvrbí, ještě něco, co bych mohl zkusit?

Chtěl bych jej zanedlouho ubytovat ve větším akváriu, ale tam ještě není filtrace usazena tak, jak by se patřilo, tak to nechci uspěchat. Děkuji za případné názory a přeji všem hezký den.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2014 14:26 Adriannko22 Re: michalt
Teplota je okolo 27 stupnov, a rastlin je tam dosť (hygrophila corymbosa 2x, echinodorus macrophylius, limnophila sessiliflora, echinodorus grisebachii amazonicus).
A ta gurama sa ho praveže bojí, lieta si po celom akva a keď sa k nemu priblízi tak ju odoženie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2014 10:53 Muž MythiQ [-4] Re: Adriannko22
Pokud je gurama stejnej magor, jako má muj tata (podotýkám, že tatík má 250 l akva). Tak naprosto přesně chápu, proč je beťák ta nejmneší rybička na celým světě. Tomu našemu totiž ruplo naprosto v bedně a terorizuje všechny okolo, zvláště v oblibě má skaláry a to jsou podobně velcí. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2014 10:23 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Adriannko22
Jaká je v té nádrži teplota? Jsou tam rostliny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2014 09:02 Muž sony14 [43] - Raci, krabi, krevetkyRe: Adriannko22
Sprav si prezentáciu , popíš akvárko, pridaj fotku X-).
Môže to byť aj tou guramou, ktorá ale isto do 25l akvárka nepatrí. Mal by si ju posunúť ďalej alebo zohnať adekvátne akvarko (Min.vel.n.: 100 litrů. ) :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2014 08:55 Adriannko22 – Zlaknuta Betta
Ahojte, kupil som si samčeka betty do 25L akvaria. Problem je v tom, že je stale skryty v rohu a boji sa. V akvarku mam ešte jednu guramu zlatú(viem, že sa tam nehodí, ale to kúpil otec). Neviete prečo sa betta stále skrýva? mám ju 4 deň, potrebuje aklimatizovat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.02.2014 20:03 Muž Bettasplendens [5] - LabyrintkyRe: LiborSprysl
Taky si myslím. Navíc, malé množství kyslíku se dostává do vody samo, přes hladinu a pochybuju, že ho ty malinké rybičky spotřebují.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   05.02.2014 13:46 Muž LiborSprysl [9015] Re: KAKTUS1010
Uvědomte si, že se malé bety vylíhnou na mělčině v minimálním proudění. Takže i "nijak extra nebuble" je dost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2014 13:38 KAKTUS1010 Re: Designer
Myslim že jednoduchšie je pridat škrtitko a mam to nastavene ako chceš. :-D Ja mam aj filter, aj vzduch. kamienok a voda tam nijak extra nebuble. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.02.2014 10:26 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: KAKTUS1010
Kdyz velkou jemne porezni plochou nechas nasavat vodu a pak ji rozstriknes nad hladinou na kus desky, po ktere "opatrne" stece, nemusis mit v odchovnicce zadny "mixer" a difuze vzduchu do vody bude jaka jen muze byt, pricemz to muze i nitrifikovat ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2014 09:47 KAKTUS1010 Re: LiborSprysl
Lebo čo som ja čital a videl spawnlogy, tak davaju skor vzduchovaci kamienok. Lebo ten filter vraj moc buble. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2014 04:43 Muž LiborSprysl [9015] Re: Bettasplendens
Ježíš to je zase polemika...tak po lopatě... ;-) vzduchovací kamínek nee...malý potěr lítá jako v kafemlejnku, molitanový filtr ano...kvůli hygieně. Hlavně. S tím provzdušňováním nádrže s potěrem je to relativní...Záleží na tom, jaká voda se dolévá při hygieně nádrže. Mnoho chovatelů u čerstvých potěrů nevzduchuje...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.02.2014 20:51 Muž cezarmilan [591] - Rostliny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.02.2014 20:42 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Bettasplendens
U dospelých nie
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2014 19:33 Muž Bettasplendens [5] - LabyrintkyRe: LiborSprysl
Takže nemusím vzduchovat? Protože jestli ne, bude to výhodné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2014 17:18 KAKTUS1010 Re: LiborSprysl
Inak nie? Ved labyrint sa mladym tvori až po mesiaci. Takže ja si tiež myslim že kym nezačnu dychat vzduch je to potrebne. Ak teda nema penový filter, ktorý tu vodu okysličí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2014 16:06 Muž LiborSprysl [9015] Re: Turbínka
Turbínka napsala: Nejsem si jistá co myslíš tím vzduchovačem, pokud vzduchovací kamínek (u potěru naopak velice potřebný)... Dámo to jste na velmi velkém omylu... ;-) ...u velmi, velmi, rozplavaného potěru možná, jinak nee ;-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2014 16:01 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: misa
rybicky.net/fotogalerie.php…

Vidis jak je hezky v zeleni? A to rybicky.net/atlasrostlin/microsorum_pteropus vydrzi ohledne podminek fakt ledacos, to uz musi byt neco extra, aby nekomu nerostlo ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2014 16:00 Žena Turbínka [2558] Re: misa
Nejsem si jistá co myslíš tím vzduchovačem, pokud vzduchovací kamínek je u dospělých bett zbytečný (u potěru naopak velice potřebný) a pokud filtr poháněný vzduchovým kompresorem, ten nech běžet a sežeň beťákovi tu pistii, hnízdo si dokáže hezky nafoukat pod její listy a drží i když mám puštěný filtr. Kdybys byla z Plzně nebo okolí, mám mnoho krásných pistií různých velikosti naprodej. Ale určitě nádrž pořádně osázej živými rostlinkami, umělotiny pryč ano Ať se ti daří ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2014 15:54 misa Re: Turbinka
Topítko mám taky a vzduchovač jen malinký, ale oddělala jsem ho aby samečkovi neničil hnízdo. Děkuji za rady určitě to skusím a napíšu jak to dopadlo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.02.2014 15:40 Žena Turbínka [2558] Re: Misa
Pak důvodem agrese je nevhodná nádrž. 20 l je ideální pro jednoho samce a to je stop stav. Pokud bys chtěla mít samce i samice ideální počet je na jednoho samce 2 samice a min. 40 l hustě (!) osázené akvárium. A betty neožírají rostliny ne vyhoď tu umělou hrůzu a dej tam pořádné rostliny, nějaké rychle rostoucí př. Egeria densa/najas, limnophila sessiliflora, hydrophila polysperma, ceratophyllum demersum a nějaké plovoucí pistia stratiotes nebo rohatec křídlatý, tyhle dvě jsou pro samce na tvorbu hnídza lepší než nějaké víčko (to si ani představit neumím). Dále z výbavy akvária krom teploměru mi trochu chybí topítko, betty chtějí vodu teplou tak 26°C a i když betta dýchá vzdušný kyslík, nějaký malý filtřík, klidně bublifuk. Těch 20 l pro dvě betty bych použila s oběma zavřenýma očima max. jako vytíračku nikoliv na dlouhodobé soužití, což ti ryby ukázaly sami taky, že takhle to nepůjde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2014 15:30 Misa Re: Turbinka
Byla to samička. Akvárium má cca 20 litrů, je v něm jedna rostlinka, ale je jen umělá, protože, když jsem tam dala živou hned mi ji ožrali až z ní nezbylo skoro nic, potom kamínky menší na spodu a větší jako úkryty, keramickou nádobku s různými otvory, vystřižené víčko na hnízdo, různé nadzvižené kamínky aj. jako průplavy a samozdřejmě teploměr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2014 19:53 Žena Turbínka [2558] Re: Misa
Většinou nevhodně malá nádrž, málo osázená, málo úkrytů a také vlastní povaha těchto ryb. Navíc betty jsou teritoriální a agresivní ryby a tohle je nový větřelec v ulici. V jak velké nádrži je máš? Jak moc je to osázený živými rostlinami? Jaké jsou dekorace? Jací jsou další obyvatelé. A jak si nakonec určila tu rybku z fotky? Má nebo nemá bílou tečku mezi ploutvemi?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2014 19:47 Misa – Děkuji
Ahoj, perou se mi v nádrži nejspíš dvě samice. Nevíte co mohlo tu agresi vyvolat? :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2014 11:05 Žena Turbínka [2558] Re: michalt
Alespoň máš oproti většině lidí jednu velkou výhodu, když bude samec dělat neplechu, máš pro něj odpovídající podmínky kam ho dát ano
Přesně to je ten důvod, dát první teritoriální rybu, aby si vymezila území a potom postupně přidávat nové osadníky. Ono když tam dáš samičky, aby se rozkoukali a našli si schovku, nemají tam "predátora" ani náruživého milence a schovky si nehledaj, protože to nemají zapotřebí. Uvidíš jak to dopadně, držím palce ;-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [25] ...... 79

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 67764x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1221?od=1201