Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Betta splendens - chov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 20 Přejít na další stránku   1  
Betta splendens - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2014 21:08 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Petr
Napíš radšej koľko to má obsah v litroch. Musíš mať filter a u bojovnice (betty) aj ohrievač s termostatom. Teplota cca 25-28°C. Vodu meň len 1/3 a nečisti to komplet. Nezabudni akváriu zakryť krycím sklom a už zajtra mu tam dokúp živé rastlinky a niejaký vhodný substrát. To, že bola v obchode v kelímku, neznamená, že to tak má byť a že to, čo ti poradia vo zverimekse, či zverimexe nemusí byť rovnako pravdou. Ostatné už tu vložila Turbínka, hlavne linky, ktoré tu vložila si poctivo prečítaj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   16.12.2014 06:53 Žena Turbínka [2558] Re: Petr, Natálie
Petře a Natálie, proč je třeba měnit identitu? Hm?
V první řadě doporučuji jít s kůží na trh a vybrat si jen jedno jméno, ještě lépe se zaregistrovat a zřídit prezentaci. V další doporučuji přečíst si pár článků o tom, jak nedohnat ihned ryby k šílenství svojí péčí:
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
To co ti bylo razeno ve zverimexu je nejlepší cesta do pekel pro rybu a i pro akvaristu, jak myslíš, že to dělají lidé, kteří mají akvária o objemu sto a více litrů? Každý čtvrtý den si berou dovolenou a desinfikuji celé akvárium? ne To se vážně neděje.
Rozdíl mezi tím zda máš rybu v 20-30 nebo 10-20 cm je dosti velký, co třeba vzít pravítko a změřit výšku, šířku a hloubku akvária a následně ta čísla mezi sebou vynásobit, abychom dostali takovou v akvaristice důležitou drobnost - objem?
Vodu měň denně, usuzuji, že akvárium je bez filtru a menšího objemu (do 12 l hrubého). Tím stylem, že rybu necháš v nádrži, odpustíš 1/3 vody třeba přes hadici nebo odkalovač a doleješ odstátou vodu zhruba stejné teploty jako je ta v akváriu. Na akvaregulátor se vykašli, když chceš do vody něco lejt, zkus rašelinový výluh např. Torben, ale zaráží mě jak víš dávkování, když neznáš objem akvária? Na tu plastovou blbost se vykašli a sežeň rybě živé rostliny - ideálně plovoucí. Napadá mne třeba egeria densa, najas glaupedis, pistie, voďankovce a třeba i nějaké řasokoule. Další z věcí je teplota, betty jsou ryby teplomilné, malé topítko a teplota 25 °C rybu jedině potěší a s tím souvisí zakryté akvárium, aby se ryba nenachladila. Místo sušeného zkus občas přidat mraženou patentku (ne nitěnku!) nebo něco živého. Ryba by neměla celý život jíst jen jeden druh sušeného krmiva, jinak ten život bude velmi krátký, ale pokud budeš provádět údržbu tak jak si popsal/a tak ten život krátký bude určitě.
Betty se možná prezentují jako nenáročné ryby, ale stále mají své požadavky a potřeby ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2014 23:34 Petr – Nová rybka
Dobrý den,
Před pár dny jsem si pořídil moji první rybku, bojovnici pestrou, samce. Chovám ho v malém akvárku tak cca. 20-30 cm na výšku a 10-15 na šířku. Spolubydlící nemá. Rostlinky, písek, nemá. Má jen dekorativní umělý stromeček. Dávám mu takové oranžové malé vločky s usušenými larvami. Vodu měním tak 1 za 3-4 dny jak mi poradili ve zverimeksu. Dám do mísy, zatím pečlivě vypláchnu akvárko, dám akvaleguátor, vylovím rybku dám do akvárka, omyji stromek, dám tam stromek. Rybku krmím tak 2x denně. Otázka zní: Dělám vše dobře? Nerad bych aby rybka přišla k úhoně. stydim děkuji..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2014 23:21 Natálie
Počkat! přišla jsem z nákupu a vyděla jsem moji rybku v klidu a čilou! Už se nenaklání plave normálně, krásně chytá žrádílko potlesk Jsem moc štˇastná!
Ale ještě dotaz...Spí ryby? A jak to vypadá?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2014 12:14 Žena Turbínka [2558] Re: Renno
Nejspíš problém s plynovým měchýřem, moc šancí bych ji nedávala. Hezky ji zatop (až 28 °C), měň 1/3 vody každý den a zkus přidat třeba Torben, ale byla bych docela skeptická.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2014 11:23 Renno
Ahoj v nedeli jsem byl na burze a koupil si krasnou bettu, dneska polehava u hladiny a kdyz se snazi plavat porad ji to nadnasi, myslite ze ma nejakou sanci, ze vubec prezije ?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2014 21:33 JosefVavra Re: amrtin
Já používám topítka NEWA a nemám jediný problém , pro pouze chov mám nastaveno 26c a do vytíraček dávám 28c , topítka NEWA používám z dvou důvodů , jeden je že topítko s termostatem je patent této firmy a druhý je spolehlivost termostatů i topítek samotných , levná čínská topítka mě vydržela vždy zhruba 2 roky a pak byl termostat v pr....
Raději si připlatím za evropskou výrobu než levně ryskovat s čínou..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   23.10.2014 03:57 radim Re: amrtin
Co když je potřeba teplotu změnit? Koupit ještě nějaké jiné "napevno"?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2014 01:52 amrtin Re: Montespan
Ještě doplním,jako topítko(které důrazně doporučuji k beťákovi mít),je vhodné toto: www.heureka.cz/… Má napevno nastaveno 25°C.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2014 20:32 Žena Turbínka [2558] Re: Montespan
Ve 25 l měj jen a pouze toho samce, žádné samice nebo další ryby a vyhneš se spoustě problémů! U betty je dobré mít 25 W topítko, jsou to ryby teplomilné, bylo by vhodné udržovat teplotu v nádrži okolo 26 °C a mít nádrž zakrytou.
Edit: Dle povahy dotazu si myslím, že by neuškodilo před nákupem ryby prostudovat tyhle odkazy:
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2014 20:29 Montespan – Topení
Dobrý den,ráda bych si pořídila rybičky, akvarium mám koupené o objemu 25L a chtěla bych vědět jestli je nutné vytápění? Chci chovat bojovnici pestrou, jednoho samečka. Děkuji za radu

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2014 14:56 lucas8 Re: michalt
Tak jsem jim v pátek večer vyměnil vodu, hodil haldu volných kytek na hladinu, nechal topení, naházel něco krmení a současný stav je, že samičky naprosto ok - prohánějí se pod kytkama a sameček už se také srovnal - plave, žere, neschovává se a naparuje se tam před slečnama :)
Netuším sice, o co šlo, ale vypadá to už vše dobře. Nechám filtr v druhé zajeté nádrži a po čase ho vrátím sem. Do té doby budu měnit obden vodu.
Díky za rady všem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2014 16:14 Muž LiborSprysl [9015] Re: lucas8
Teď jsem dopsal svou poznámku k betám do tématu někde nahoře, pokud máte stejné řazení jako já ;-)
Globus Čakovice zásobuje solidní firma, zacházení s rybami moc neznám v obchodě, ale výchozí pozici nemají špatnou. Problém tedy může nastat v obchodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2014 11:33 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: lucas8
Ahoj, nejsem si zcela jistý, jestli jsem zcela pochopil situaci, tak odpovím obecně, snad to pomůže.

Ano, filtr se dá líp zaběhnout tak, že jej na tři týdny nebo měsíc zapneš v nádrži, kde již je jiný zaběhnutý filtr.Taky žádné zázraky nečekej, al mírně to záběh urychlí.

Samozřejmě, mezičasem budeš mít to nové akvárium bez filtru (předpokládám), takže to stejně chce výměny 1/3 objemu vody obden.

Je dobře, jestli se filtr dá přiškrtit na minimum, aby z akvária neudělal pračku na ryby. Ale aby zase byl ten průtok takový, aby se ta nádrž alespoň 2x za hodinu přečerpala.

Taky nic nevíme o objemu a povrchu filtračních hmot, takže je taky důvodné podezření, že ten filtr zcela spolehlivě pracovat nebude, ale jestli je to malá nádrž, ve které je jen jedna betta, tak v kombinaci s prosperujícími rostlinami, zdravým dnem a rozumným prouděním vody by to fungovat asi mohlo. To je jen taková insitní úvaha, ke které mě inspirovalo to, že nevíš, o jaký filtr jde. Je dobré pamatovat na to, že v některých případech filtr není 100% záruka kvalitní vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2014 10:51 lucas8 Re: LiborSprysl
Teda neměl bych pocit, že bych tím dělal díru do světa. Před dvěma lety jsem zakládal jako totální amatér akvárium. Voda, filtr, něco akvatanu. Nechal běžet 14 dní, dal do toho rybky, kytky a od té doby to frčí bez nehod. Možná je to skoro škoda, protože jsem se vlastně nic nenaučil - kromě běžné údržby. Vše běží a žije, tak proč tam ty ryby prudit. Tak jsem to pouze zopakoval na druhou nádrž. V druhé nádrži 2 ryby zjevně prosperují a třetí ne. Tak snad se nějak probere.
Jak je to prosím s tímto? Ten filtr bych tam rád vrátil.
"p.s. Filtr jsem dal stranou, ale do malého akvárka, kde stále jede. Jméno filtru tam nevidím a krabičku jsem vyhodil, ale udávají na něm 300l/h max. - což je v tom malém akvárku docela cvrkot, ale dá se dát na minimum, kde se pak voda žene otvorem cca 12x1,5mm což jen lehce čeří hladinu. Mimochodem kdybych vzal nový filtr a vrazil ho vedle stávajícího filtru do zaběhnuté nádrže na dobu x a pak tento přendal do nové nádrže, neurychlím ten proces zaběhnutí? Někde jsem četl, že i to je možné."
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2014 08:27 radim Re: LiborSprysl
LiborSprysl napsal:
Radime... no topyl na nějakých 26-28°C ...bych tě nejrač utopil... :-P

Jsem jak korek, to by šlo blbě :-P
Proč je ta teplota špatně? Že bude oproti ní chladný vzduch?
My máme teď pokojovou teplotu 21°C a to mi nepříjde ideální pro tyto teplomylné rybky.
Možná jsem už zdegenerovaný amerikou, kterou topým na 29°C stydim ale tam musím, jinak mi ryby stávkují...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2014 08:05 lucas8 Re: LiborSprysl
Z globusu v čakovicích. Nemám negativní zkušenosti. Všechny ryby ve společné nádrži mám odsud a nikdy jsem si nezavlekl žádný sajrajt - jak jsem psal výše, žádný podivný úhyn jsem nikdy nezažil. Nejpodivnější asi bylo, když mě 2x zmizela rybka - ale to přičítám na vrub jedné přerostlé potvoře. Je tam vidět snaha prodat, ale snažím se informace od nich korigovat s tím, co najdu na internetu. Tak je bezmezně neposlouchám. Jinak stav rybek k dnešnímu ránu nezměněn - samice už tam docela řádí. Sameček se fláká na dně a občas opravdu pěkně vyplave na hladinu se nadechnout a pak se jede zase někam uklidit. Při tom pohybu ale vypadá dobře. V 1 nádrži 2 ryby ok a třetí, že nevím, co si o tom myslet.

P.s. Filtr jsem dal stranou, ale do malého akvárka, kde stále jede. Jméno filtru tam nevidím a krabičku jsem vyhodil, ale udávají na něm 300l/h max. - což je v tom malém akvárku docela cvrkot, ale dá se dát na minimum, kde se pak voda žene otvorem cca 12x1,5mm což jen lehce čeří hladinu. Mimochodem kdybych vzal nový filtr a vrazil ho vedle stávajícího filtru do zaběhnuté nádrže na dobu x a pak tento přendal do nové nádrže, neurychlím ten proces zaběhnutí? Někde jsem četl, že i to je možné.

luc

p.s. filtr jsem dal stranou, ale do malého akvárka, kde stále jede. jméno filtru tam nevidím a krabičku jsem vyhodil, ale udávají na něm 300l/h max. - což je v tom malém akvárku docela cvrkot, ale dá se dát na minimum, kde se pak voda žene otvorem cca 12x1,5mm což jen lehce čeří hladinu. mimochodem kdybych vzal nový filtr a vrazil ho vedle stávajícího filtru do zaběhnuté nádrže na dobu X a pak tento přendal do nové nádrže, neurychlím ten proces zaběhnutí? někde jsem četl, že i to je možné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2014 08:04 Muž LiborSprysl [9015] Re: michalt
Na cestování je naprosto úžasný, spousta profíků ho přidává do balící vody a samozřejmě hodně "podrží" vodu, takže i ten barel bude schůdný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2014 07:56 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: LiborSprysl
A k čemu přesně je skvělý? Ptám se proto, že někdy kolem zimy budu muset akvária stěhovat přes část města. Uvažuji, jestli by byl Aquatan tím "zázračným elixírem," který rybám pomůže to cestování a pobyt v nějakém barelu, dokud se nádrž zaběhne, překonat. Nebo se hodí ještě na něco jiného?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2014 04:11 Muž LiborSprysl [9015] Re: Turbínka
Turbínka napsala: V Aquatanu nejsou žádné nitrifikační bakterie, nic co by mohlo pomoci urychlit založení nádrže, která se ani urychlit tak nějak nedá, dá se jen "zkvalitnit".
sera betta aquatan - úprava vody v akváriu přesně podle požadavků nádherných bojovnic
Ideální prostředí pro bojovnice je akvárium nad 100 l, ve kterém nechybí vysoké a volně plovoucí rostliny. Teplota vody pro tyto rybky je mezi 24–30 °C a pH vody by mělo být v rozmezí 6,5–7,0, přičemž je nezbytné prostředí udržovat v uvedených mantinelech. Betty jsou velmi citlivé na nepříznivé podmínky, mohou trpět hlavně na přemnožení bakterií a sinic. Pomocí přípravku sera betta aquatan vytvoříte pro své bojovnice druhově příznivé podmínky pro jejich chov.
Výhody výrobků řady aquatan:Bezproblémový transport ryb díky neutrální hodnotě pH
Okamžité odstranění agresivního chlóru
Okamžité vyvázání těžkých kovů
Krásné vybarvení a vitalita s pomocí obsaženého jódu
Kožní sliz a žábry jsou chráněny ochrannými koloidy
Ani při předávkování nemění pH hodnotu
Aktivace enzymů díky obsahu magnézia pro zdravý růst
Vitamín B snižuje stres a podporuje nervový systém

Tu je příčina děvucho, proč si chlapík myslí, že s Aquatanem udělal díru do světa... :-) Ale jinak je ten přípravek skvělý, ovšem na zcela jiné účely než je záběh akvária... ano

Radime... no topyl na nějakých 26-28°C ...bych tě nejrač utopil... :-P
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2014 04:04 Muž LiborSprysl [9015] Re: lucas8
lucas8 napsal: i když jsem jel s rybkama z petcentra...
Ještě zkuste prozradit z jakého a myslím, že diagnoza bude jasná... smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.09.2014 00:47 Žena Turbínka [2558] Re: lucas8
V Aquatanu nejsou žádné nitrifikační bakterie, nic co by mohlo pomoci urychlit založení nádrže, která se ani urychlit tak nějak nedá, dá se jen "zkvalitnit". Prostě tím, že do akvária naleješ jakoukoliv zázračnou tekutinu ať si prodejce a výrobce říkaj co chtěj, utvoření stabilní rovnováhy stejně neurychlíš, v něčem příroda obejít prostě nejde X-)

Ono když ani nenapíšeš co je to za filtr těžko soudit jestli je to mixér či není, ale stejně si jej vypnul na déle než 3 hodiny, můžeš jej tedy považovat za nezaběhnutý tedy nový stejně tak jako celou nádrž a o to více teď platí - měnit vodu, měnit vodu, měnit vodu! Navíc akvárko je čerstváček a ještě k tomu předčasně zarybněný hmm Téměř nekrm, max. jednou denně co hned sní. Ano, bojovnice přežije i v odstáté vodě, ale je důležitá ta předpona pře-. Má-li ryba někde skutečně žít a dlouhodobě prosperovat, chce to alespoň trochu fungující rovnováhu a ne ji jen neustále nečím suplovat, ačkoliv i tohle lehké polechtání některým odolnějším jedincům stačí.

Zatím to nevypadá na nějakou bitku? No jistě, vždyť ryby teď mají sami dělat co se sebou podle toho popisu - stres z nového nestabilního prostředí, stres z převozu, stres z přelovování, atd. Každopádně 3 betty ve 20 l dělat dobrotu nebudou ať už zítra, za tejden nebo za měsíc. Tyhle ryby jsou možná v nečem držáci a vydržej i v loužích, ale musí tam být sami jinak platí přežití nejsilnějších.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.09.2014 00:23 radim Re: lucas8
S vodou bych se držel toho co ti píše Turbínka a topyl na nějakých 26-28°C. Flintu do žita bych ještě rozhodně neházel.
Není na škodu mít na nákupy termobox...když vím, že jdu pro ryby, tak bez něj nevyrážím. Stačí po domácku udělaný z kartonové krabice, kde dovnitř vlepíš 1cm polystyren na stěny (víko taky). Hodí se to v každém ročním období X-)
Ta prezentace by neuškodila...s tím šokem jsem to jen odhadoval, protože jsem to sám už z hlouposti zažil a ryby ležely půl dne na dně, než to rozchodily.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2014 00:20 lucas8 Re: Turbinka
Nádrž byla založena 14 dní. Dal jsem tam na začátku aquatan - že prý to při založení pomůže. Před samotnou koupí bojovnic jsem vyměnil třetinu vody. Co jsem četl na netu a co tvrdí i ve zverimexu, tak by to bojovnice měla přežít i v odstáté vodě. Nejsem moc přiznivce skleněné minikostky s bojovnicí uvnitř a tak jsem pořídil tuto 20l nádrž i s filtrací a považoval to za 14 dní za zaběhnuté - s ohledem na získané informace a tak trochu i něco málo zkušeností s tou předchozí, proti které mají ty nové bojovnice teoreticky lepší podmínky.
Jinak to zatím nevypadá na nějakou bitku. Samice se pohybují nahoře v kytkách a občas se navzájem proženou. Sameček je dole a občas se plave nadechnout - prostě se zatím ignorují. Případně mohu ty samice dát do společného akvária co tu mám vedle.
Filtrace mixér není, ale hladina se zlehka hýbe. Nemám bohužel představu, co je a není moc :/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2014 00:09 lucas8 Re: radim
Teplotní šok bych si dovolil tvrdit, že klidně mohly po převozu dostat - i když jsem jel s rybkama z petcentra rovnou domů, tak přece jen ten pytlík s vodou dlouho teplotu neudrží a možná se tam půjdu optat, v kolika stupních to tam chovají.
Pokud k tomu došlo, tak zvednou se někdy nebo jsem je utrápil? :/

p.s. Nicméně mám ve společném akváriu různé druhy ryb a nikdy jsem problém po převozu nebo třeba i s nemocí neměl. Naopak tam všechno prosperuje až nechápu a rybky hynou dovolil bych si tvrdit pouze věkem - alespoň když porovnávám délku života uvedenou na netu s tím, jak dlouho mě tu vydrží. Je to tak 2 roky co se takto daří - asi štěstí začátečníka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2014 23:50 Žena Turbínka [2558] Re: lucas8
Co tahle zařídit prezentaci? ;-) Vyhneš se křížovému výslechu, který následuje .Tak trochu tuším problém v nádrži. Jak dlouho byla založená než si tam ryby dal? Cca 20 l je jaký čistý objem? Mimochodem já bych do 20 l dala jen a pouze samce, se samicemi až 54 l +, protože na tak malém prostoru se ti dříve či později utlučou. Bojovnice nejsou ryby "na hlavu" většina jejich chování, pramení z nehodných podmínek jako malý prostor, špatná voda, málo úkrytů, nevhodní spolubydlící a také jejich přirozenosti - vnitrodruhové agrese. Jaký je to filtr? Většinou setovky u takhle malých nádrží jsou honiči vody a ryby jsou pak jako v mixéru, nahradila bych jej klasickým bublifukem. Betty obecně raději klidné, stojaté vody s minimem proudění a při pravidelné údržbě bublifuk jako filtrace dobře poslouží.
Pro teď jim denně či obden měnit 1/3 vody a s příchodem nového filtru rovněž a zamyslet se nad tou osádkou ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2014 23:50 amrtin Re: lucas8
Tak dvě hlavní chyby:20 litrů je tak akorát pro jednoho beťáka ,vem ty dvě samice a vrať je,na 90% ho ubijí k smrti!A za druhé-akva musí být zajeté 4 týdny,než do něj přídou ryby!A to osázené a s plně funkční technikou(filtr-nonstop a světlo).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2014 23:48 radim Re: lucas8
Nedošlo k teplotnímu šoku? To si pak lehají nejen Betty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2014 23:37 lucas8 – bojovnice - podivné chování
Ahoj,

mám cca 20l akvárium. Odstátá voda, s filtrací (koupeno jako set). Včera jsem přinesl bojovnice - 2 samičky a 1 samečka. Samičky nejprve plavaly po nádrži a pak to vypadalo, jako když usnuly. Sameček se nejprve choval normálně. Pak jsem si ale všiml, že poměrně rychle lítal po nádrži. Po čase toho nechal i on a "usnul". Trochu jsem se zděsil, jestli se neuštvaly kvůli té filtraci a raději jsem jí vypnul. Po několika hodinách rybky stále apatické. Měly tendenci si lehnout na vršek filtrace nebo se schovávat. Pojal jsem tedy podezření, zda-li není něco špatně s vodou a přemístil jsem je na noc do jiné nádrže - pouze odstátá voda. Druhý den jsem v původní nádrži vyměnil vodu za odstátou a rybky zpátky vrátil. Filtraci jsem tam zatím ani nedal. Dal jsem jim tam ale topení a topím na cca 26 stupňů (jinak tam bylo 24). Samičky se zdají ok - plavou si po nádrži, žerou, vypadají k světu. Sameček vizuálně vypadá také pěkně, ale zůstává na dně nádrže nebo má tendenci se schovávat. Nicméně pokud se plave nadechnout, plave pěkně, vypadá pěkně, jen se po nadechnutí zase jede uklidit ke dnu. Měl jsem před tím bojovnici (samečka) poměrně dlouho a chování tedy bylo výrazně jiné.
Hledal jsem na netu plno informací, ale nejsem si úplně jistý, jak dál postupovat - 26 stupňů jim tam nechám, k dekoracím jsem jim tam koupil ještě nějaké volné rostliny - ať mají víc úkrytů. Rád bych tam vrátil filtraci - ale toho se zatím bojím. Také jsem četl, že někdy jsou ty bojovnice na hlavu a občas se jen chovají divně.

Omlouvám se za dlouhý dotaz a děkuji případně za rady.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2014 16:16 Žena Turbínka [2558] Re: chovi
Ta pěna je nejspíš pěnové hnízdo, které některé labyrintky staví pro tření, jedná se o poměrně běžný jev. I můj samec betty někdy nežral a jídlo plival, hlavně granulky a vločky, umoudřil se když jsem sáhla po nějaké kvalitnější krmi jako živé komáří larvy nebo grindal. Nedělala bych si s tím pro teď hlavu, jen nepřekrmuj, to co nesní do 2 minut zpátky odsát, až když nebude jíst delší dobu, pak bych to začala řešit.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2014 16:15 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: chovi
Nepřijímání nebo vyplivování potravy je obvykle příznakem nějakého problému, obvykle vážného. Bez informací o nádrži se toho hodně zjistit nedá. Může to být příznak mnoha různých problémů.

Univerzální radou je častěji měnit vodu. Třeba půlku objemu nádrže objem nebo 1/3 objemu denně a sledovat reakci, jestli se stav rybky zlepší. Pokoušet se krmit méně, všechno nespotřebované nebo vrácené krmivo ihned z nádrže odstranit.

Jinak by bylo dobré napsat, jak je nádrž velká, kdy byla založena, jak je ryba stará, jací jsou další obyvatelé nádrže a jaká je filtrace. Rostliny? Teplota? Nějaké jiné vnější příznaky? Fotka ryby a případně celé nádrže by taky mohla pomoct.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2014 16:05 chovi
Moja bojovnica pred par dvomi dnami prestala prijimat krmivo, ktore jej davam. Najprv sa nazere a potom to vyvrati. A dnes ked som prisiel z prace tak som nasiel penu. Penu pokial viem robi len ked stavia hniezdo ci nie? Viete mi poradit co znamena toto spravanie? Je chora? Dakujem

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 17   15.07.2014 16:07 Žena Turbínka [2558] Re: Alžběta
Akvárium má špatnou osádku, do 12 l patří pouze a jen samotná betta. Navíc je to ryba čistotná, vyžadující jistou kvalitu vody a bydlí s partou špindírů, kteří svým metabolismem a nedokonalým trávením vodu zatěžují - molly i ancistruse bych dala pryč ano U té molly to bakteriální rozpad ploutví není, vypadá to jako beťákova práce, v tak malé nádrži spolu nikdy nebudou vycházet. U té betty bych to rovněž viděla na zranění z boje + následně lehce rozjeté působení bakterií nikoliv však BRP ;-) Darovala bych ty živorodky i ancáka, pokračovala v denních výměnách vody (to děláte velmi správně je-li akvárium bez filtrace). Na přidávání preventinu bych se vykašlala a místo toho použila rašelinový výluh např. Torben, který je pro betty prospěšný a pomůže mu při hojení ploutví nebo je možno i lehce zasolit (polévkovou lžíci na 50 l). Nitěnky zrovna nejsou to nejhodnější krmivo (velké riziko přenosu různých nemocí) a rovněž krmit rybu jen jednostrannou potravou není vhodné. Hladová ryba se naučí jíst i jiná krmiva "nouze naučila Dalibora housti" chvilku bych nekrmila (3 dny) a poté zkusila po malých dávkách (to co hned sní) třeba ty patentky, grindal nebo nějaká sušená krmiva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2014 15:50 Alžběta – děravá ocasní ploutev a pokousané rybičky
Fotka k příspěvku Dobrý den, mám asi 2 měsíce akvárium co má 12L. nemám ani filtraci, ani vzduchování, ale mám akvárium hustě osázeno a měním každý den, nebo každé dva dny část vody (asi 4 litry). V akváriu mám samce Betty, dvě black molly a jednoho ancistruse. všechno fungovalo až doteď, kdy jsem si všimla, že black molly mají špatné ploutve. myslela jsem si že je to rozpad ploutví a tak jsem začala používat preventin. ale je to jen týden a nelepší se to. Jenže dneska jsem zjistila že Beťák prohání po akvárku ty black molly a asi jim to vykousal on a sám má na ocase díry. Přijde mi ale že molly jen utíkají a samy neútočí, tak nevím, kde on přišel k takovým dírám v ploutvi. U jednoho listu se mi začala dělat pěna, tak si říkám, jestli si nestaví hnízdo a proto je tak agresivní. Myslíte že mám ty black molly někomu darovat, nebo že je šance že by se to zlepšilo? (pokud to vážně není nějaká nemoc) a ještě jeden problém mám a to je ten, že Beťák odmítá žrát všechno kromě živých nítěnek, které mi ale zalézaly do písčitého dna a nemyslím si že to bylo dobře. dala jsem na dno te%d štěrk a koupila jsem patentky, ale nežere je :/ nechci si k těm nítěnkám znova vracet. myslíte, že se to může naučit časem žrát? Přidávám fotky těch ploutviček. děkuji moc za rady.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2014 16:38 Žena Turbínka [2558] Re: Jája
Do pozadí bych dala nějaké nenáročné a rychle rostoucí rostliny např. limnophila sessiliflora, hygrophila polysperma, egeria najas, ceratophyllum demersum, najas glaupedis a podobné. Do popředí bych volila nějaké drobnější rostlinky třeba sagitarie nebo řasokoule (Cladophora aegagropila). Vzhledem k tomu, že nejspíš betty zde zůstanou i nadále nezapomínala bych na plovoucí rostlinky, které konkrétně betty milují (ceratopteris, pistia stratiotes, salvinie, limnobium laevigatum). Dále bych možná vyndala ty mořské ulity (ovlivňují tvrdost vody) a velká kámen nahradila nějakým pěkným kořenem, na který můžeš navázat nějaký menší anubias (třeba nana) nebo microsorum (pteropus, pteropus winlelow) nebo nějaký mech např. jávský. Nevím jestli správně vidím za tou závojnatkou nějaký liliovníček, pokud je to on, rozsadit jednotlivé rostlinky dále od sebe, když se mu bude dařit utvoří krásný kobereček.
Vem pár kamínků ze dna a dej je nachvilku do octa a pozoruj zda nedode k šumění, pokud ano není tento mateiráln vhodný jako akvarijní dno vzhledem k obsahu vápence a poté bych uvažovala o výměně dna. Hrany mi přijdou trochu ostré, což není zrovna pro pancéřníčky vhodné. Někdo by mohl namítnout pár poznámek, že bílé dno není vhodné (stres ryb), ale mě osobně třeba tolik nevadí.
Edit: Než dopíšu ten svůj román tak je Roman rychlejší tone :-D Ale aspoň, Jájo, vidíš, že na většině podstatných věcí se shodneme dvá ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2014 16:32 R Muž romant [27987] Re: Jája
Ono by to chtělo vzít tzv. z gruntu, tedy začít ode dna, neb to co tam je bude nějaká drť a podezříval bych jí z toho že bude obsahovat vápenec, což nemusí být pro zdárný vývoj rostlin to nejlepší a hlavně je to ostrý a šptně se to udržuje, bordýlek tam zapadává a těžko se doluje zpět při odkalování. Filtraci jsem nerozklíčoval, ale jako velmi vhodná varianta se do tohoto objemu ukazuje klasika v podobě čerpcí hlavy a kostky biomolitanu a dalo by se jitě pokračovat. Jinak to o čem píši, je to vylepšení prostředí směrem k fungující nitrifikaci a tím i kvalitě vody. Jak jsem již zmínil ta registrace by byla záhodna a stejně tak prezentace. Informací je zde neřeberné množství, podívej se do jednotlivých vláken a začneš si tvořit svůj vlastní názor a směřuj svoje dotazy tamtéž, aby to bylo strukturově správné. Z těch rostlin třeba:
rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum
rybicky.net/atlasrostlin/ceratopteris_cornuta
rybicky.net/atlasrostlin/ceratopteris_thalictroides
rybicky.net/atlasrostlin/egeria_densa
rybicky.net/atlasrostlin/ludwigia_repens
rybicky.net/atlasrostlin/limnophila_sessiliflora
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_siamensis
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_polysperma
Ovšem až po zralé úvaze, jak dál s osádkou a celkovým stavem akvária, jak naznačuji. Teď bych jenom zopakoval ty výměny vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2014 16:22 Jája Re: Turbínka
Dobře, pokusím se to tedy nějak vyřešit, a nejspíše dám na vaše rady a zbavím se špiničů, a přikoupím rostlinky.A mohu se ještě zeptat jestli by jste mi nedoporučili nějaké rostliny? nebo jak vylepšit to prostředí? Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2014 15:44 Žena Turbínka [2558] Re: Jája
Roman ti řekl téměř vše potřebné. Souhlasím s tím, že chování té betty nejspíš vyplývá ze špatných podmínek v akváriu. Taktéž se přimlouvám za vrácení závojnatek, pro jejich chov je vhodné jednodruhové akvárium s kvalitní filtrací a 3x tak větším objemem než máš a vlastně celkové poupravení osádky. Máš v akváriu dva extrémy - velké špiniče (závojnatky, ancíky, mečovku) a druhý ryby čistoté a čistou vodu preferující (pancéřníčky a betty). Projdi si ty články, protože mám pocit, že tvé akvárium už je ve stavu kdy se budou akorát další problémy načítat a množit hmm Rozhodně bych nedoufala, že se to všechno zase samo srovná a bude to v klidu.
Držela bych se plánu, který ti již byl nastíněn - měnit vodu (!!!) a zajistit rybám vhodné prostředí pro život. Osobně bych přidala rostliny (hodně rostlin) darovala všechny ryby z kategorie "špiničů" a nádledně zvětšila hejno pancéřníčků o další 3 kousky na 6 stejného druhu a do horního sloupce k té bettě pořídila nějaké hejno čistotných ryb napadá mne např. tetra ohnivá, razbora Espeho, apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2014 15:30 R Muž romant [27987] Re: Jája
Moje zkušenost mě říká, že tohle dlouhodobě fungovat nebude. Chvíli líp, chvíli hůř, ale ve finále špatně. Já k tomu nemám co dále dodat, snad jenom ty výměny vody a hlídat teplotu aby neklesala pod 25 st.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2014 15:25 Jája Re: romant
Už je takhle mám dlouho a nebyl vůbec problém :/ . Pak sem ale koupila parmičky a ty mi zlikvidovali pancéřníčka tak jsme je dali pryč, a musela sem dát pryč i živorodky protože ty začali okusovat mečovky a nakonec mi zbyla jen jedna... On hlavně ostatní ryby odhání od teploměru u kterého je pořád zalazlí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   12.07.2014 15:06 R Muž romant [27987] Re: Jája
Rozklikni si sekci atlas ryb a podívej se na nároky jednotlivejch ryb který tam máš a bude ti jasný, že takhle opravdu nee. Ty závojatky to akvo budou postupně zabíjet a to tím co produkují za odpad, chování toho beťáka bude pramenit z toho, že je nucen pobývat v nevhodných podmínkách, tedy ve vodě jenž je velmi bohatá na dusíkatý látky. Osobně bych závojnatky vrátil do obchodu a zaměřil se na kvalitu prostředí v nádrži.
Edit: Ke studiu doporučuji tyto odkazy a jako další doporučím se zde zaregistrovat, zžídit prezentaci předmětnýho akvária a jako nejdůležitější věc teď hned rozhodně nezapomenout na obdenní výměnu 1/3 objemu vody v tom akváriu.
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2014 14:59 Jája Re: Turbínka
Fotka k příspěvku Mám 53l nádrž 4 rostliny je tam velký kámen a kokos do kterého můžou plavat. Mám s ním ještě 2 závojnatky,mečovku, 3 pancéřníčky a 2 ancíky.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2014 14:33 Žena Turbínka [2558] Re: Jája
Jak je ta nádrž velká a jak moc je zarostlá, jaké jdou dekorace a možnosti úkrytů? Jaké jiné ryby s bettou žijí?
Edit: Betty jsou ryby teritoriální a většinou jen vnitrodruhově agresivní a však připomínají-li mu jiné ryby jedince svého druhu (paví očka, závojová forma danií) je často agresivní i k nim. Žijou spolu chvilku v poklidu a pak najednou bettě cvakne v hlavě a je to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2014 14:30 Jája – Nevrlí samec
Dobrý den,
samec bojovnice mi najednou okusuje a honí všechny rybky v akvárku i svojí samici, nevíte někdo proč to dělá ? :O

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   08.07.2014 11:13 Žena Turbínka [2558] Re: PavíholkaXXL
Máš pro ně zajištěnou vytírací nádrž? Topení? Staví si samec pěnové hnízdo? Není už samice stresovaná? Je ten samec už v kondici, před 14 dny rozhodně nebyl podle fotek co si posílala. Máš čím krmit následně rozplavaný plůdek? Navíc si říkala, že jedeš na týden na dovolenou a mělas strach o potěr pavích oček, ty týden přežijí relativně v pohodě, ale plůdek betty bez strarání se o ně ne. Navíc odchov bett je mnohem náročnější od prostorů po starání se o prcky než u guppek. Co takhle místo nucení je ke tření, i o tom něco přečíst, potom v klidu po návratu z dovolené promyslet svoje možnosti zda máš jak a kde betty odchovat a až potom se ptát. Zde je velmi dobře dopsaná metodika odchovu bett, zkus si to pročíst a až ti něco nebude jasné ptej se. betta.wz.cz/…

Betty se netřou tak snadno jako většina živorodek, nejdřív musíš ryby dostat do dobré kondice, pořádně je nafutrovat kvalitní potravou, zajistit jim dobré životní podmínky a až potom se budou chtít třít. Chybí ti TRPĚLIVOST !!! Bez té to v akvaristice nepůjde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2014 11:00 Žena PavíholkaXXL [7] – Bettka
Když chci připustit Betku k samci tak jak to mám provést? Dala jsem ji do sklenky a ponořila do akva ale samec se chtěl rvát naježil žábry atd... Myslíte že ještě není připravený ? :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2014 19:51 Žena Turbínka [2558] Re: PavíholkaXXL
Předpokládám, že v těch 5 l není filtr a i kdyby byl, měnit ob den vodu ;-) V tom už máš praxi. Ještě odpovím na otázku pro Romana, krom těch článků, které si pro dobro svých ryb prosím opravdu přečti pozoně, betty mají obecně ráda všechny rostliny, čím víc tím líp a nezapomínat i na rostliny plovoucí (př. pistie, voďankovec, okřehek, salvinie, rohatce, růžkatce, egerie, atd.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2014 19:41 Žena PavíholkaXXL [7] Re: Turbínka
Mám je oddělené, protože byly agresivní. :-D každá je v 5l akva, jsou sami, zkoušela jsem je dát do společného ale útočily. Tak jsem je odlovila zase pryč, a bylo to založené asi tak před 2 týdny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2014 19:38 Žena PavíholkaXXL [7] Re: romant
A jakou kytku oni nejraději je to jedno?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [20] ...... 79

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 67764x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1221?od=951