Vzduchování a vzduchovací motorky
No vidíš, teď jsem narazil na pěkně popsány problém který jsem měl a možná ještě slabě je u dcery akvaria, byť jsem teď dělal test no2 pro orientaci a byl 0. Skoro každý tady mě od vzduchování odrazoval když jsem se cca před měsícem o to zajímal, prý zbytečnost atd... A já neposlechl a minulý týden jsem ho dceři do akva koupil, takové to klasické motorek od Mariny a vzduchovací lištu tuším 10cm. A teď se dočítám o vlákno jinde že jsem udělal dobře. To mě těší. Samozřejmě jsem ho rovnou pořídil i sobě. Škoda že mě od toho jiní odrazovali když jsem se na to ptal ze začátku založení akvária, možná by následky nebyly takové
Tak já jsem si letos v zimě všiml, že malé vnitřní
filtry mi v malých akváriích ohřívaly vodu o 2 stupně. Zaměřil jsem se na to a změřil jsem, že i
vnější kanystrový filtr ohřeje vodu až o jeden stupeň. Podobný efekt mají krycí skla, která zpomalují ochlazování vody odpařováním. A když se na ně svrchu ještě svítí...
S vyšší teplotou rozpustnost kyslíku klesá, to je jasné. Ale myslím že ještě nebezpečnější je pokles obsahu kyslíku v důsledku dýchání mikrobů. A aktivita mikrobů v pásmu do 35°C většinou roste výrazně rychleji, než klesá rozpustnost kyslíku.
Proto když akvárium není úplně tip ťop, tak se snadno stane, že obsah kyslíku je
nižší než při plném nasycení - a tehdy vzduchování pomůže.
(Jinak přiznávám, že neumím změřit čísla. Například jak účinné je přisávání vzduchu vývodem filtru, jak účinná je rozstřikovací rampa, to ve srovnání s klasikou, vzduchovacím kamínkem. Pro sebe jsem to ale vyřešil tak, že vzduchováním, hlavně v létě, nic nezkazím.)
(A zcela zdarma přenechávám Jirkovi Ščobákovi uvedené argumenty, jak si filtrací a krycími skly zhoršujeme poměry v akváriích.

)
Externí vzduchování má jednu obrovskou výhodu. Jede i když se pokazí/ucpe filtr. Já ho mám pro jistotu doma i napájené přes UPS. Pro běžný chod akvária není vzduchování většinou nutné, ale hodně pomůže při různých katastrofách. Já jsem přišel jednou o 4 velké ryby při poruše filtru, které by se vzduchováním přežily. Od té doby pokud jsou v akváriu ryby, co neumí dýchat kyslík, tak vždy používám vzduchování. Ohřev vody není moc velký a většině chovaných ryb 30°C nevadí (a těm co 30°C vadí já chladím).
ahojte, prosím o radu ... mám 180l akva ,všetko je OK a filter EHEIM BALL 180 ma aj vzduchovanie. Většinou se bavím o konkrétním případu. Vzduchování v tomhle počasí pokud nemáš motorek ve sklepě bude ohřívat vodu už jen tím že okolní teplota + teplota cívky bude zvyšovat teplotu v akváriu a dodávaní kyslíku je potom trochu diskutabilní protože se rozpustí jen tolik co teplota vody dovolí to znamená čím vyšší teplota tím nižší obsah kyslíku. Když mám vzduchování u filtru je ho asi zbytečné dávat ještě další ale když ho někdo chce ať si ho pořídí.

tak treba je filtr pohanen vzduchovym kompresorem ?

4 20.08.2018 18:07 Maq Ono se v posledních letech většinou říká, že vzduchování je zbytečnost, ale já myslím, že to tak docela pravda není. A platí to zejména v tuhle dobu vysokých teplot.
V jiném vlákně @Roger řeší aktuální katastrofu a hodně se stará o obsah dusitanů a dusičnanů. Ale měl by se starat především o obsah kyslíku! Co se v akváriu stalo při překrmení? Namnožili se heterotrofní mikrobi a spotřebovali spoustu kyslíku. Nota bene když je horko. Dokonce došlo až na sulfátovou respiraci, a tak akvárko zasmrádlo. Nitrifikační bakterie, které se věnují mnohem méně "výnosnému" řemeslu (energeticky), než heterotrofní bakterie, zdecimoval nedostatek kyslíku, a teď potřebují opět hlavně kyslík, aby se znovu namnožily.
Výměnami vody @Roger snižuje obsah organických látek, a tedy spotřebu kyslíku. Ale vzduchování v takové situaci udělá taky dobrou službu. Kromě toho, vyšší obsah kyslíku snižuje toxické působení amoniaku a dusitanů na ryby.
Na co má pak filtr.

jen doplnim...a nebo neni zdrojem pohybu vody...;)
Vzduchovací moterek je v akváriu většinou zbytečnost, pokud tedy z něho nemáš rybí polévku.

ahojte, prosím o radu ... mám 180l akva ,všetko je OK a filter EHEIM BALL 180 ma aj vzduchovanie. Uvažujem nad vzduchovacim kompresorom ,ale našiel som že pre 180l treba už za 50€ a nestačí za 30€ čo mi príde zbytočné,... je dôležitá SILA toho vzduch.motorčeka ?? Však bublinky to robí tak či tak rovnaké,akurát tie väčšie majú 2 vývody,ale to viem vyriešiť nejakým rozbočovačom za pár centov... ryby mám : neonky červfené, skalár amazonský + zlatý a nejaké guramy zakrslé a zlaté .. filter mám momentálne nastavený tak, že mi číry hladinu ... Ďakujem za rady
Starší reakce
jo diki ti, reagoval jsem na kolegu kankunena, tedy rena 300,, jasny realny vykon bude oproti uvadenym o trochu nizsi, hluk zase vyssi, v zavisloti na stari stroje, me by ale zajimalo jak moc se to bude lisit.
objednal jsem ten maly moturek do ostrikovacu, otestuji a pak dam vedet jak si vedl..

Čus, neuvedl jsi o jaký výrobek se jedná, ale mělo by se to +- blížit realitě. Ale reálný výkon bych vždy počítal o trochu nižší. Hlučnost odpovídá novému "nerozhrkanému" výrobku, který jak stárne a všechno se uvolňuje, tak začíná být hlasitější a začíná rezonovat.
Starší reakce
zdravim,
mate nekdo zkusenosti s temito moturky?
m.aliexpress.com/…
uvadeji tlak 20-30kPa, objem cca 16l/h
napojit to na starou nabijecku od mobilu a pouzit pro mensi nadrz..
jen nevim jak to bude s hlukem a zivotnosti
super, hluk mi nevadí, chci to do terénu

Zkoušela jsem jeden. Použila jsem 2 nabíjecí baterie (Panasonic Eneloop AA 1900mAh) v adaptérech. Motůrek je na ty velké baterie. Vydržel běžet 9 hodin.
Ale je dost hlučný.
a nezkouseli jste nekdo ty prisavkove silent mini air pump co je jich plny aliex..
jak to funguje, do jake hloubky bubla..
cus, ted sem nato koukal, prodejce uvadi Akvárium 120-300L, výkon: max. 200 L/hod,
Tlak: 300 mb, Hlučnost: pod 30dB,
tzn. ze by to teoreticky melo bublat i v 3m hloubce..
u noveho typu uz uvadi tlak jen 130mb a prikon 2,5W ,, ale itak je to dost
fakt to takhle funguje?
opravdu je to tak silne a tiche?
Starší reakce
0 08.01.2018 09:52 Kankunen – Vzduchovací motorky Rena
Řešil jsem vzduchování do mého akva 700l a jediný motorek, který funguje je Rena. Má větší výstupní tlak a proto dokáže dostatečně vzduchovat i v 60 cm. Mám 2x Rena 300 4W. Ostatní motorky jako třeba Sera se vůbec nechytají. Má někdo stejnou zkušenost? dík
Starší reakce
0 10.12.2017 19:48
Pufli [3] 
Kto, chce chce vsadiť na istotu čo sa hluku týka tak určite Schego, alebo Eheim je jasná voľba.
Ale, je otazné či tých cca 30€ naozaj stoji za to, lebo už len vnímanie samotného hluku je subjektívny dojem a za menej peňazí sa dá kúpiť slušný luftovač.
A čo sa životnosti týka tak za cenu Eheim kúpite napr. 3.ks Hailea ACO-6604 . A môj Eheim kľakol na odpracované hodiny nejako skoro.
Inak čo sa týka nožičiek Schego-vé vyzerajú v pohode. Pre mňa osobne sú nožičky nepodstatne, lebo u mňa každý motorček visel čo ma tiež vplyv na jeho hluk.
Takže, je na každom či je ochotný neriskovať a pustiť trochu viac „peria“.

Môj kompresor EHEIM 400 začal štrajkovať, tak som sa začal obzeral po novom prípadne inom dobrom hlavne tichom kompresore. Môžem potvrdiť, že EHEIM bol tichý, ale jeho konštrukcia nie je moc trvácna (plast). Síce ho mám dlhšie ale v podstate išiel v kuse iba rok. Jedného dňa začal vrčať na svet. Dal som mu šancu rozobral som ho a zistil som, že sa odlomil kolíček na ramene čo kmitá membránou. Pre istotu som prerobil aj druhú stranu. A EHEIM dostal druhú šancu a fúkal si spokojne ticho ďalej vzduch do akva. Asi o mesiac zase dal o sebe vedieť. Najprv som myslel, že sa povolilo ramienko, ale odtrhol sa z neho magnet. Magnet je prichytený k ramienku plastovým „hríbikom“. Priskrutkoval som ho a EHEIM dostal tretiu šancu. Po dvoch týždňoch zase začal šomrať. Prehlušil bez problémov filter EHEIM 2080. A, to bol posledný klinec do jeho rakvy. Tak som sa začal rozhodovať o jeho náhrade a to buď novým EHEIM 400, ATMAM AT-A9500, SERA air 275 R plus a narazil som na SCHEGO Optimal WS2. Najviac ma zaujal SCHEGO jeho konštrukcia je v podstate zhodná(podstate aj cena) z EHEIM-om, ale bez plastu. SCHEGO za pár dní dorazil domov a môžem potvrdiť, že je tichý ak nie tichší, ako jeho predchodca v podstate ho aj tak prehlušia vzduchovacie kamene . A inak tie dva vývody vzduchu EHEIM-u my vôbec nechýbajú. Je aj silnejší brat SCHEGO Optimal WS2 a to SCHEGO M2K3 WS3, ale ak Vám fakt ide o ticho tak je rozumnejšie vraj zobrať 2ks SCHEGO Optimal WS2. Ak hľadáte fakt tichý kompresor a nie je vám ľuto pár euro (EHEIM bol drahší) môžem ho len a len vrelo odporučiť.
Starší reakce
To bych netvrdil, mám tu i M2K3 a to už jde celkem slyšet.
Ale taky netvrdím, že se to nemůže kus od kusu lišit... pokud se ke mě nějaký model dostal, tak to bylo vždy jen po jednom kusu.
Je pravda, že čím výkonnější Schego, tím tišší? Tak to totiž vypadá podle údajů výrobce.
Mám teď doma asi 7 různých modelů EHEIM, SCHEGO, Tetra, Rena a ten Schego Optimal mi přišel jako nejtišší.
No právě že se recenze na eheim celkem rozcházejí.Někdo napíše bezhlučný,někdo že pěkně vrní...Mám doma Hailea 6602 ale tomu jsem naměřil 65 db.Tak ten opravdu jen do zálohy.Ale asi budu vzduchovat non-stop tak raději Schego.Když k tomu připočítám vzduchovací kamínek eheim (kterej bych asi chtěl) tak to cenove vyjde nastejno.Akorát Schego má výkon 4.1 l/min a eheim 2x 3.3l/h Tak snad to bude stačit: Aq 450L (180x50x50) "biotop" BW takže bez rostlin a navíc plánuj tak 50-60% hladiny plovoučky,takže hladinu budu čeřit minimálně.
Já mám Eheim 400 a měl jsem smůlu - je pořádně hlučný. Ale pokud jde o výkon, je silný.
Ten SCHEGO Optimal je velmi tichý, téměř neslyšitelný.
Ono pak mnohem větší hluk udělají samotné bublinky v akváriu a případně tlakové rázy v hadičce.
Z EHEIMu jsem měl v ruce max Air Pump 200, oproti SCHEGO Optimal je lehce slyšitelnější, ale stále slušně tichý.
Starší reakce
Je-li hladina čeřena a je-li dostatek prosperujícíh rostlin nevidím k tomuto důvod. Spíš bych řešil chlazení jako celek, ale ani zde nenní třeba bláznit, krátkodobý, tedy několikadenní teplotní výkyv není nic s čím by si osádka neporadila.

Ano myslim cerpaci hlavou vzduchovat..
Pokud jsi se řídil radou ze dne 18.5.17 pod nádrží, potom nemusíš.

Teplotu v AQ mam ted k 28 stupnu. Mám začít preventivně vzduchovat ?
Starší reakce
Pokud má akvo hloubku 50cm, tak na dně je tlak 0,05Atm? Nepletu se? Takže tlak, který vyvine motorek musí být větší, než těch 0,05Atm a stlačený vzduch je rozhodně těžší než nestlačený, asi ne o moc, ale rozdíl to i při tak malém tlaku bude. Takže je lepší ten vzduch nechat padat dolů než ho tlačit nahoru do kopce.
Na druhou stranu tento vliv bude velice malý, takže bych to klidně zanedbal.
JoKa napsal: Nevím jak moc, nikdy jsem to neměřil. Ani nevím, jestli to nahoru tlačí hůř, ale subjektivně si myslím, že ano Nevidím k tomu dôvod - veď netlačí hore vodu, pre prepravu ktorej hmotnosti v smere proti gravitácii by sa musela vykonávať práca. Poloha motorčeka nehrá rolu.
Nevím jak moc, nikdy jsem to neměřil. Ani nevím, jestli to nahoru tlačí hůř, ale subjektivně si myslím, že ano, stejně jako to ovlivňuje délka hadičky...
Pokud bude výš a hadičky nebudou extra dlouhé, tak Ti fakt bude stačit 1w na jeden vývod a 10 % rezervy... Pokud chceš kvalitu za rozumnou cenu doporučím tetra aps (adekvátního výkonu). Jasně, jsou i lepší, ale tento mám vyzkoušený. Je tichý a spolehlivý... Levnější varianta je Atman, ale dělá bordel. Resun a eheim ujdou a špička je schego. Na haileu, nebo unistar ani nekoukej.
A ještě doporučím hřeben, nebo nějakou rozvodničku v podobě vodácké trubky... Alchymistickou hadičkárnu doma nechceš...
Eh, poloha kompresoru vůči akvárku ovlivňuje výkon??? Týýý brďo.
No ale jo, bude výš než akvárka, z bezpečnostních důvodů.
Ale do jaké výšky od kompresoru? Nebo kompresor bude výš než akva?
Jenom vzduchování. Kamínek/dřívko bude 30 cm hluboko.
1 watt se rovná jeden vývod... Pak záleží jak moc chceš ušetřit a jak moc potřebuješ ticho... Pokud je to extra do výšky, tak o něco víc... Dobré je 10% rezerva... Vysvětluji to ve vláknu výběr vhodného filtru...
Budou to jen vzduchování, nebo i filtry? A jak vysoko to bude tlačit?
0 20.05.2017 22:26 Maq Prosím poraďte: Šest akvárek chci vzduchovat přes lipová dřívka (nebo něco podobného), budou asi 30 cm pod hladinou. Jaký stroj na vzduch budu potřebovat?
Tak bohužel nejen vypadá, ale úplně stejně blbě bublá

Zkusil jsem to ze srandy Číňanům reklamovat

Starší reakce
Až na ty přísavky to vypadá stejně jako ten šmejd co jsem testoval viz níže.
0 03.05.2017 12:48
Jarry [1442] Zrovna taky řeším vhodný kámen, narychlo jsem koupil něco od Sery a kromě toho, že už jednou protekl zpětný ventil ze sady až do motorku dělá ten kámen velké bubliny a neuvěřitlený rachot. Zkusil jsem objednat toto
www.ebay.com/… , líbí se mi ty přísavky, nechci kámen pokládat na dno, takhle ho můžu dát na sklo.
Tak v dnešním světě jde objednat všechno, napsal bych jim, korejci jsou divní, oni se ti fakt budou snažit pomoct a nějaké řešení se najde. Sami budou vědět kdo to dýluje někde blíž.
Zkušenost s tím nemám, viděl jsem to v nějakém videu, utkvělo mi v paměti "flat stone" a gúgl našel tohle.
Hypotéku nevím, ale někdy je fakt lepší dát víc pěněz za něco co funguje.Já osobně si ale k tomu vždy musím najít cestu přes spoustu šmejdů a různých zmetků.
Máš s tím zkušenosti? Levnou verzi jsem koupil z Číny a moc nefungovala. A jde to vůbec nějak objednat?
Na takovej "kamínek" aby si našinec vzal hypotéku, ne?
Trochu jsem ty kamínky vytunil - popatlal jsem je sekundovým lepidlem kolem místa, kde je nalepené vyústění na hadičku a už se dají jakž takž použít skoro všechny.
Horší to je se vzduchovací oponou. Po měsíci používání v akváriu, kde skoro nejsou ryby z ní už jde jen zlomek bublinkek. Musel jsem ji nahradit 3ks vytuněných kamínků.
Takže stále marně hledám něco, co bude na 100%. Byl bych si ochotný i připlatit, ale zatím mi přijde, že cena a kvalita spolu vůbec nesouvisí.
Starší reakce
Ja som tie isté kúpil 5 kusov a tiež sú rôzne - niektoré bublinkujú hneď kúsok za prípojnou rúrkou a to potom dáva veľké bubliny. A niektoré sú také rovnomernejšie a jemnejšie. Ale s kamienkami to tak bolo odjakživa - si pamätám, keď som bol dieťa, ako otec zobral celú sadu kamienkov a skúšal jeden za druhým, ktorý bude jemnejší a ten dal do "liahne". I keď, v dnešnej dobe nanotechnológií by sa azda dali spraviť nejaké rovnomerné perfektné kamienky, no asi by stáli o dosť viac

Přidat reakci
1 ...... 38
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 17137x