Vzduchování a vzduchovací motorky
0 01.04.2009 18:48 milan mám akvarko 60l neonky obecne musim jim vzduchovat?vypada to ze mi odchazeji kytky z prebytku co2.diky za radu
Starší reakce
kup si škrtítko na hadičku
S tím s váma souhlasím, taky jsem "technik"
Ano, přesně tak, je to hlavně vizuální efekt. Každý technik ti jinak řekne, že energie stlačeného vzduchu je jedna z nejdražších (i když tu je to jen v miniměřítku).
Jak to tak tady čtu tak se na to vykašlu. Já celý rok co jsem akvaristou taky jen čeřím hladinu a bohatě to stačí. Přemýšlel jsem nad tím jen kvůli estetické stránce.
Na nesouhlasení máš pochopitelně právo, ale věř mi, že pokud se rybky udusily tak to asi nebylo vzduchováním, spíš nebyla splněna některá z mnou uvedených podmínek.
Rozstrikovaci rampa dostatecne rozviri hladinu, a tim okyslici. Taktez jsem drive vzduchoval, ale je to dost hlucne.
s tím bych nesouhlasil, kolikrát se mě ryby udusili z nedostatku vzduchování, snad není problém za pár stovek koupit do nádrže aspon nejlevnější a nejoblíbenejší vzduchovací motorek ELITE. Například 799
0 24.03.2009 16:55 Usine – Re: Landvir
Zkus bublat přes lipové dřívko bubliny jsou daleko jemnější.
0 24.03.2009 16:52 Vak. – Re: Landvir
Ja vzduchovanie nepoužívam,pretože chovám ryby,ktoré ho nepotrebujú
U zavedené nádrže není vzduchování potřeba, potřebný obsah kyslíku zajistí rostliny a pohyb vody od filtru.
Zdravím všechny akvaristy, kteří čtou tohle fórum. Potřeboval bych poradit od zkušenějších, jak mám zmenšit množství bublinek vycházejících z kompresorku. Zkoušel jsem vzduchovací kámen ale je to pořád dost bublinek pak jsem zkoušel různě zaškrtit hadičku, ale také bez výsledku.
Nic jinýho mě nenapadá. Snažím se o to aby tam šla třeba jen 2 nebo 3 bublinky zasebou a nevím jestli na to něco existuje. Předem moc díky za odpovědi.
Starší reakce
Chci koupit Rena motorek, ale odrazovali mě v obchodě se špatným servisem v ČR. Máte zkušenosti?
Starší reakce
Jak už bylo řečeno, v takovém případě není třeba vzduchovat (dokonce to není dobré).
0 21.01.2009 15:18 terča – vzduchování
Ahoj všichni,prosím jak je to teda s tím vzduchováním?mám akvárko 60litrů,v něm po páru tetry,ancistrusy,paví očka(těch mám 6),molly a pancéřníčky.a taky samozřějmě rostlinky,jak často teda vzsuchovat a je to vůbec potřeba?předem mooooc díky za radu
Starší reakce
0 27.12.2008 01:44 carmelo – Re: TomášB
Já mám Atman a vadí mi to, že je hlučný. Proto chci něco tichého a ptám se na te Eheim. Píšeš, že elite jsou hlučný..... to právě nepotřebuju
0 27.12.2008 00:35 carmelo – máte někdo zkušenost s tímto motorkem
Kompresor EHEIM Air 3702
tichý vzduchovací motorek se dvěma vývody, 2x100l/h, integrovaná regulace
Všechny typy vzduchovacích motorků Eheim jsou dodávány včetně vzduchovací hadice a nastavitelného vzduchovacího kamínku Eheim.
www.vltava2000.cz/…
Jde mi o to zda je opravdu tichý
jé tak hned nebuř ne? jsem ještě rozjetej z vánoc tak sem se párkrát překlikl
Ten závěsný filtr by měl prokysličení vody bez problémů zajistit. Vzduchovat netřeba. Schovejte si vzduchovací motorek na horší časy - v létě může teplota vody vystoupat k hodnotám, kdy by filtr nemusel stíhat...
0 24.12.2008 09:51 Usine – Re: vhisky
V normálním akváriu je vzduchování zbytečné a většina akvaristů ho má jen proto, že se jim to líbí. Používá se většinou tam, kde je ryb mnoho a to ale 24 hodin denně. Ty ho máš zapnutý jen přes den, ale když už by to mělo mít nějaký smysl, tak je to přesně obráceně a to v noci, kdy i rostliny spotřebovávají kyslík. Pro rostliny to není nic dobrého.
Jěště bych se chtěl zeptat jestli vzducování nevyžene většinu CO2, vzduchujeme jen lehce ryb máme celkem 11 v 44litrech nvm jestli se rostlinám bude dařit, jinak vzduchováníjede 12hodin deně
jj já to pochopil
jen jsme improvizovali, princip je stejnej a funguje
tady to je namalovane.
zatím jsme to udělali provizorně pomocí malýho ventilu viz foto
a dík za radu, určo kouknem do akvaristiky
Přes "téčko" a škrtítko odpouštějte část vzduchu "bokem". Motorek to určitě ocení.
Zdravím, přišktili jsme hadičku vzduchovacího motorku a ten se zahřívá.. nestane se mu nic, když bude proudit míň vzduchu? nechceme právě nic extra silnýho, obří hromada bublin nevypadá dobře a na rybky je to moc agresivní.
předem díkes za odpověď
Starší reakce
0 10.12.2008 12:59 Láďa – Re: Horác
Zdravím, sice asi s křížkem po funuse, ale ty ventilky si již léta vystřihuji z gumových rukavic (těch na úklid) manikurovými nužtičkami. vydrží asi rok. Mám dvě elite 803 asi deset let a v pohode, jednu MAXIMU - tam jsou ventilky kulaté ale taky z rukavic, jo a pojistka u MAXIMY perfektní z stažené bužírky z kablíku. Jsme přece Češi - urob si sám.
Starší reakce
neřekl jsem podle otravy, ale podle testů, což znamená že vzorec je opravdu jen orientační, ale zase nesahá do extrémů(otrava) a podle testů si počet bublinek už upravíte snadno.
0 02.12.2008 18:53 starosta – Re: ghostik
Koukal, proto jsem vyrazil na dřevo a odhadem jsem výdrž tipoval tak na dva roky
.
Jinak ten selský rozum, byla nadsázka.
Bublinky cik cak ?
Koukal jsi na cenu tohoto reaktoru ?
Za to budu mit plny kufr lipovych drivek :o))))))
Mam na 200L AQ lahev CO2 1.5kg a bubla uz pul roku prez lipove drivko, kdybych dal 6kg tak ji budu menit jednou za 8 let :o)
0 02.12.2008 09:12 starosta chicko napsalc: . Jinak pro výpočet používám objem děleno 10(takže u 100 litrů je to deset bublinak za minutu) a podle testů mi to vychází akorát(bublinky počítam ale až u dna nádrže a reguluju jehlákem
To by mi pak vycházalo třicet bublinek?
Podle selského rozumu, dodávat CO2 a až se projeví příznaky otravy tak ubrat.
Tak že počítadlo bublinek a vhodný reaktor (jaký). Líbil se mi plastový, placatý, jak v něm běhají bublinky cik cak (nevím výrobce) a nebo skleněná baňka Dennerle.
UT na 2° už mám dlouho a PH se drží asi na 7,5 - 8.
0 01.12.2008 21:19 Usine – Re: starosta
Jak jsem napsal ten vzoreček je na to, aby jsi se měl čeho chytit a vědět kde začít. Skutečnost může být podstatně jiná. Rozpuštění pomocí lipového dřívka nebo cigaretového filtru bych předpokládal u burčáku a ne u lahve. Způsobů jak efektivně rozpouštět CO2 je hodně, ale tyto mezi ně nepatří. Na čidlo se vykašli je to ptákovina. Pokud chceš laškovat z CO2 a ještě při tvé minimální UT potřebuješ dobrý test na UT a PH (nejlépe Elektronický PHMetr) Připrav se na to že budeš muset používat sodu a zvednou UT aspoň na 4 dkH jinak se ti může stát že ti při dobře prosperujících rostlinách PH začne papat dolů.
0 01.12.2008 19:43 starosta – Re: vaclav
Je třeba počítat bublinky když je čidlo zelené a to by mělo značit ideální množství CO2? Podle toho vzorce mi vyšlo dvanáct bublinek za minutu což se musím přiznat mi příjde málo. DkH 2°.
0 30.11.2008 19:07 Usine – Re: starosta
Pokud máš lahev tak tento způsob rozpouštění není moc efektivní. První co bych ti doporučil je udělat si počítadlo bublinek, aby jsi měl přehled kolik toho do akvária pustit a neotrávit ryby.
Je jen orientační.
počet bublinek za minutu = °dKH x objem akvária v litrech : 50
0 30.11.2008 18:27 starosta – Re: vaclav
Mám šestikilový hasičák, čidlo už začíná modrat, tak snad dobrý. Díky.
0 30.11.2008 14:07 Usine – Re: starosta
Záleží jak akva vypadá kolik má rostlin a ryb a jestli máš burčák nebo lahev. V dobře zarostlém akva s inertním dnem by to, ale neměl být problém. Chce to jen ze začátku drobet hlídat PH + UT
0 30.11.2008 13:54 starosta Mám také lipovou větvičku šikmo seříznutou, přes redukce z brček napojenou na hadičku. Pouštím za světla a po instalování vnitřního čidla (Rataj)jsem zjistil malé množství CO2. Můžu nechat bublat i v noci? Společenské akvárium, 330 litrů, Fluval 3 naplněný biomolitanem, vyustění vody husí krk s dírkama.
Starší reakce
0 17.11.2008 10:04 Joecz – RESUN LP 40
Máte někdo zkušenosti s RESUN LP 40
nebo znáte nějaký lepší v podobném výkonu i ceně?
Přidat reakci
1 ...... [27] ...... 38
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 17094x