Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Cichlidy a cichlidky - chov, odchov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 17 Přejít na další stránku   1  
Cichlidy a cichlidky - chov, odchov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2014 10:55 radim Re: RAP
no absolutní tma ne..to máš pravdu :-) Když mi vodí kančíci mladé po nádrži, tak jim nepřímo pomáhám tak, že po zhasnutí nádrže jde trochu světla z chodby. To jim bohatě stačí, aby mladé uklidili :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2014 10:48 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: RAP
Chytra mamina je po rozplavani dovede ukazat k celnimu sklu, ve stylu:"Koukej to nakrmit!" :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2014 10:37 RAP Re: radim
Nikdy není absolutní tma. Jde o to, že pokud zatáhne žaluzie a náhle se sešeří, samice na chvíli ztratí přehled o mladých, kterým se to může stát osudným.
Na druhou stranu máš pravdu, že se jedná o mladé ryby a péči se učí. Takže zatím bych to neřešil.
Taky může mít mladé někde schované a jen zdánlivě volně plave po akváriu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   17.06.2014 09:22 radim
RAP napsal:
Když zatáhneš žaluzie a nesvítí světlo nad akváriem, tak samice ztratí nad rozplavaným potěrem kontrolu.

Takový stav by samice měla určitě zvládnout. Pokud ovšem světlo zhasne např. po 22:00 a je absolutní tma, tak to už je jiná. Tady bude spíš problém v tom, že to jsou ještě mladé a nezkušené ryby. Pokud se tak ochotně třou, nechal bych to zatím doslova plavat. Oni se naučí zvládnout i naprostou tmu... Stejně tak, jak se naučí uhlídat v noci jikry před eLkama a jinýma nenažrancama :-) Časem se ze samice stane profesionální hlídací stíhačka...samozřejmě v dobrém :-D To pak bude odchov o něčem jiném.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.06.2014 21:22 RAP Re: vlacek
Pokud se ti zasíná večer v pravidelnou dobu, tak to mají ryby vypozorované a včas mladé uloží do hajan.
Když zatáhneš žaluzie a nesvítí světlo nad akváriem, tak samice ztratí nad rozplavaným potěrem kontrolu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 16:29 Muž vlacek [402] Re: Designer
Tma v mistnosti urcite neni, zaluzie docela propousteji i zatazene. Ale je to zajimava myslenka, protoze zatimco kdyz nejsem doma, tak s zaluziemi nic nedelam a jsou vetsinou nastaveny tak na 2/3 propousteni svetla, kdyz jsem doma a sviti slunce, zaluzie zatahuji abych lepe videl na monitor a v mistnosti je sero. V noci je ovsem samozrejme daleko vetsi tma v mistnosti a evidentne to neni problem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 14:49 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: vlacek
Pres to poledne mas v pokoji svetlo z venku a nebo se zhasne a je v akvariu uplna tma? Ze kdyz jsou mlade na vandru a najednou je uplna tma, nejspis se tezko uhlidaji. Kvuli odchovu jsem nechaval trosku svetla, staci i mimo akvarium a hodne slabe, jen at ryby trosku vidi.

Pokud ma ryba zpet normalni vykaly, je to nadejne, protoze ryba ktera timhle projde a je na tom spatne, prestane zrat a vykaly pak uz nema zadne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 13:27 Muž vlacek [402]
Tak jsem se konečně dostal k tomu vás updatovat:

1.akary - bohužel se historie opakovala. I když tentokrát hlídala jen samice, tak opět po týdnu a nějakém dnu podle mne mladé sežrala. Opět to bylo přes polední pauzu, když jsem částečně byl doma. Nevím, jestli moje přítomnost má vliv nebo je to náhoda, protože jinak přes den nebývám doma. Tentokrát jsem ale nebyl doma ani většinu času, co bylo zhasnuto. Po rozsvícení už samice volně plavala po akva a po mladých ani památky :-( Hlady nestrádala i přesto, že samec se s ní nestřídal, vždy si pro potravu zaplavala a hned se vracela k mladým. Několik dní před touto událostí jsem 15mladých odkalovačem odsál a dal do akva s pancíky. Několik jich ještě určitě žije, uvidíme.

2.Ramka - samec ramky, který měl několik dnů hlenovité výkaly vypadá, že je na tom o něco lépe. Má zájem o samice, i když s jídlem na tom není asi moc dobře, je evidentně méně žravý, než ostatní. Nicméně v sobotu měl dokonce i normální hnědé výkaly. Aplikoval jsem eSHa Hexamita podle návodu plus o den déle.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2014 18:35 RAP Re: vlacek
... eSHa Hexamita a už večer nakapal. Jen si nejsem jistý, jestli je to to pravé ořechové, protože to je prvotně na děrovou nemoc.
To máš jedno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2014 17:50 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Apistogramma viejita
Prosim, da se u Apistogramma viejita ve veku 70 dni od vykuleni, podle barevnych skvrn alespon odhadnout, ze ryba je samec? Myslim ty pomerne bohate modre znaky na fotce, ktere dospela samice nema, nebo je ma spis vyjimecne nejakou malou tecku? Predpokladam, ze to modre zbarveni uz tezko zmizi, ale odchovavam je prvne (a to jeste nijak cilene ci rizene), takze konkretni zkusnosti primo ohledne druhu jeste chytam. :-)

rybicky.net/fotogalerie.php…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2014 15:27 Muž vlacek [402]
Díky všem za reakce! Včera jsem jako první dostupné řešení zvolil právě koupi eSHa Hexamita a už večer nakapal. Jen si nejsem jistý, jestli je to to pravé ořechové, protože to je prvotně na děrovou nemoc. Jak píšete, moc už nespoléhám na to, že ten samec to dá, ale přeléčit akva musím stejně. Zatím žere. Výkaly má ale rozhodně jiné než zlaté ramky co mám jinde. Samice, které jsou s nakaženým samce, zatím v pohodě, i když jsem jejich výkaly neměl to štěstí vidět. Budu pozorovat (kůra je tuším na tři dny), a kdyby se mi to nezdálo, určitě bych se ozval se s tím Entizolem, když ho doporučujete. Díky moc za nabídku!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2014 15:27 radim
ahoj, může nastat nějaký problém v odchovu potěru dvou různých cichlid v jedné nádrži? Myslím tím malý potěr už bez rodičů. Nikdy jsem potěr takto od mala (do 1cm) nemíchal. K žrádlu se zadtím dostávají všichni. Jde o Geophagus steindachneri a Thorichthys pravděpodobně affinis.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2014 10:32 R Muž romant [27987] Re: vlacek
Jak už ryba nežere a jde z ní to co popisuješ, už žádnej entizol do žrádla nepomůže. Buď tu eSHu, nebo třeba Flagellol, ovšem je dobrý si uvědomit, že právě ramky, jak jednou jsou načatý, tak i když je z toho za nemalý peníz vykřešeš, při příštím zhoupnutí vody ty ryba jde stejně kukat. Osobně to neřeším jinak než posláním na druhej břeh a event. zakoupením zdravých nástupců, ale to akvo kde je ryba takto postižená přeléčit jako celek chce, neb tam jsou rozesety cysty s parazitem a ty je třeba zlikvidovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2014 10:25 Muž dudak [1885] Re: vlacek
zkus eSHa hexamita do vody (maj třeba v hornbachu), případně ten entizol do krmení - pokud žere jak psal kofein, ale určitě bych s tím nečekal
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2014 10:14 Muž kofejn [963] Re: vlacek
Na skaláry mi zafungoval entizol ve vipagranu rybicky.net/forum/7736
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2014 09:05 Muž vlacek [402] – akary a ramky
dnes mám dvě věci týkající se cichlid

1.Akary - jak zmínil Designer, vrtulníčci už zase šmejdí kolem kořenu. Je jich zatím více než minule, ale ještě to není týden od vykulení, tak uvidíme. Změna oproti prvnímu tření je ta, že samec se neúčastní hlídání, je to na samici. Možná samice naznala, že minule byl za zmizením potěru on a nepouští ho k mladým ;-) Během jednoho dne mi ale zmizely tři razbory espei, zbyly jen čtyři :-( Tak nevím, jestli to mám dát na vrub akarám. Rozhodně nevyskočily, to bych je našel a ani nemaji téměř kudy. Ale jak je akara může zlikvidovat také moc nevím, jsou docela rychlé a do včerejška nebyl problém. Možná je to jedinná účast samce na hlídání ;-) Kdysi mi hravá SAE postupně přinutila vyskákat polovinu hengelek, ale teď mám dvě SAE a ty se pošťuchují mezi sebou.

2.RAMky - v jiném akva mám tři klasické ramky. Všechny byly nádherné, pak musely prodělat léčbu zaplísnění eSHou 2000 (asi před dvěma měsíci), opět byly krásné, ale teď už tři dny pozoruji, že samec má bílé až průhledné výkaly. Má je skoro permanentně. Není tak silně vybarven jako předtím, ale jinak změny chování zatím nepozoruji. Předpokládám ale, že pravděpodobnost, že má vnitřní parazity je vysoká. Čím to mohu léčit prosím? Ve foru jsem nenašel patřičný příspěvek, na který odkazoval Designer.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2014 17:33 Jakubk
Jo je to dobrý, sotva jsem zvýšil teplotu už ožili(asi na ně byla voda moc studená :-))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2014 11:26 Muž Hansel [945] - Cichlidy, Lka a sumci obecně... co má vousy to je dobrýRe: vlacek
popis na samce a samici by odpovídal .. samci mají opravdu protažené ploutve "v normálních formách" ale nevím teda co jim zůstalo :-D ale pokud jsou,jedná se na 90% o samce.Jistota bude až při sledován tření , nebo ještě teď by měla být jakš takš rozeznatelná urogenitální papila před třením o to víc. Pokud dojde na sledování tření bude jasno uplně.
Gratuluji k dalšímu tření mimochodem a držím palce ať to vyjde i když je to ještě pořád ve škále pokusných cvičných tření. Možná bych i časem měl zájem o odchovy palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   03.06.2014 11:03 RAP Re: Plecos
Po shlédnutí prezentace rybicky.net/nadrze/20774 musím souhlasit. Živorodky a ancík, minimum kytek a řekl bych nedostatečná filtrace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2014 10:59 RAP Re: vlacek
Trochu se vrátím k debatě vedené ohledně velikosti. Momentálně mám v akva pár akar modrých, celková délka samec 5cm, samice 3cm. Sice nevím, jak jsou staré, ale na můj vkus celkem malé na tření. Přesto už mají u mne první výtěr za sebou.
Schválně jsem se díval do knih a čím staší, tím větší velikost ryb v roce 1981 samec až 25cm, pak většinou kolem 15cm a v roce 1999 už jen 10cm.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.06.2014 10:28 Muž Plecos [322] Re: Jakubk
Já bych řekl, že to akva v prezentaci moc pro ramky nebude...
Tím mířím hlavně na kvalitu vody. Tipl bych si, že tam bude dost lítat dusík.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2014 09:16 Muž vlacek [402]
Pánové, tak jste to odhadli velmi dobře - už mám na tom samém kameni zase spoustu (>200) jiker od akar :-) Uvidíme, jak se zadaří tentokrát. Jen jsem ještě nic neudělal s osádkou, tak to teď nechám tak. Ramky zůstanou ještě separé, SAE s akarami.
Psali jste, že jikry hlídá samice, tak teď už vím, kdo je kdo. To co jsem si původně myslel, že je samec (tmavější ryba na fotkách co jsem dal do vlákna ZOO Braník), je samice. Samec má prodlouženou hřbetní ploutev do takové nitky. Tu ovšem neměl při koupi, tak se to nedalo poznat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.06.2014 13:53 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Jakubk
Pokud mam pravdu, bez vhodnych leciv je nezachranis, a s kazdym dnem se sance vylecit vyrazne snizuje. Takze abys vedel na cem jsi, zkus pozorovat jake maji vykaly, je to opravdu dulezite.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2014 13:34 Jakubk Re: Designer
Dal jsem jim tam tu chemikálii jen jednou, ale je to dávno. Je mi ale divný, že sameček je vybarven pěkně jen se schovává a samička občas vybarvená občas bezbarvá. Zkusim výměnu vody(teplotu už jsem zvýšil).
Jinak děkuji za radu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2014 12:55 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Designer
jak už se to v jinejch vláknech vícekráte řešilo , bohužel s tímto jak prodejci tak někteří začínající akvaristi zacházejí rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2014 12:53 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: MonterMonty
Tak ono to muze mit sve pouziti, ale to co to muze asociovat, jako ze lit preventivne, to je fakt nestesti a nevim zda nekdo dobre premyslel, kdyz tomu ten nazev daval sad .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.06.2014 12:49 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Designer
nešťastný to název léčiva tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2014 12:47 Anika470 – březí
jak poznám kdy bude paví očko rodit ?? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.06.2014 12:40 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Jakubk
Jinak mas uvedeno, ze pouzivas "Dajana Prevent". Doufam ze to stabilne nelijes do akvaria, protoze pokud ano, to co by Te melo chranit pred toxickymi dusikatymi latkami ve vode, tedy nitrifikacni bakterie, bys trvalym pouzivanim hubil. A pokud jsi jej v akvariu pouzil, je pak potreba akvarium znovu zabehnout, coz v praxi vetsinou znamena casto menit vodu (u akvaria bez ryb to muze probehnout i jinak, proto pisu vetsinou).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.06.2014 12:23 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Jakubk
No jestli driv fungovaly normalne, tak muze jit o poradny prusvih. Ramka jak se zabydli, a citi se neohrozenym panem akvaria, nezaleze jen tak, musi ji byt hodne spatne.

Casto jde o vnitrni parazity a selhavani vnitrnich organu. Z priznaku to jsou hlenovite prusvitne vykaly, vylezajici oci, napadne hubnuti ci nafouknuti ryby, derova nemoc.

Na fotce ze Tve prezentace vidim u ryby vykal, ze bych si na ty vnitrni parazity i vsadil, i kdyz samozrejme fotka neni jako se divat primo. Ona s nimi muze zit a kdyz ma dobre podminky, odolava jim, ale jak zacnou vychazet hlenovite vykaly, jde uz o vystelku strev. U nekterych ryb je mozne rybu jeste i v tomto stavu zachranit, ale u Ramek je to spis vyjimecne. Muzes vyuzit zkusenosti s vnitrnimi parazity u Tercovcu (je zde i clanek), u Ramek je to totez, jen Tercovec vetsinou vydrzi vyrazne vic a dele.

Obcas se zdanlive spatny vykal muze objevit po nekterem krmeni, specialne pro netrenovane oko, ale jak je to trvaly stav, je to celkem jasne (a pozdeji uz nemusis videt vykaly zadne, coz uz je ale hodne spatne).

No a cim to u Tebe je, je take jasne. To akvarium je se zivorodkami, produkujicimi pekny svincik, filtr je spatne funkcni (nedostatecny), nitrifikace nefunguje (je to na tom akvariu celkove videt), rostliny tam taky temer nejsou (ze by aspon trosku pomohly) a Ramka je na tohle hodne citliva ryba.

Muzes je zkusit lecit, ale u Ramek je to hodne tezke, ani kdyz jsou pred onemocnenim v dokonale kondici, se leceni casto nedari.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2014 11:16 Jakubk – Ramirézky
Měl bych dotaz. Mám Ramirézky a poslední dobou jsou furt někde zalezlé a samička tak trochu bezbarvá. Sameček je pěkně vybarven, ale samička :-( . Poraďte mi prosím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.05.2014 18:10 R Muž romant [27987] Re: vlacek
Viděl bych to asi následovně. Nechal bych jim tzv. volný pole působnosti a pokud by se ta situace s likvidací vkastního potěru i nadále po těch 2-3 dalších marných pokusech opakovala, tak potom, bude-li zájem o jejich potomstvo, jim jikry odebrat a vychovávat v separé nádrži tzv. produkčním způsobem. Nic moc bych neměnil a nechal to jenom na nich a bude se vidět, jak a koho překvapí. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2014 18:05 Muž Hansel [945] - Cichlidy, Lka a sumci obecně... co má vousy to je dobrýRe: vlacek
Samozřejmě že spolupracujou. Každý pár to má trochu jinak, ale obecně má samice řekněme "osobku" na jikrách a pak potěru který pak vodí, samec hlídá a vyklízí širší okolí. Tvarem akvária je ta funkce samce tak trochu nezřetelná ale je tam. Pak se případně střídají a samec třeba nechává samici nažrat a naopak. To už je jen o jejich domluvě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2014 17:05 Muž vlacek [402] Re: Designer
Ok, díky za rady! Byl to první výtěr. A je možné, že je sežraly samy? To zhasínání tak mám pořád, tak nevím, co se tam stalo a co bylo příčinou. Do příště to zkusím více osázet, i když kdyby chtěly mladé schovat, tak mají kam. A dokážou rodiče spolupracovat? Mě se zdá, že pečoval vždy jeden a ten druhý si dělal co chtěl. Ty SAE by šly časem asi stejně pryč. Na udržování pozornosti tam vrátím ramky, ty se alespoň v případě nutnosti dají přelovit. Dám tam c. duplicareus až povyrostou. Ti jsou mimo tření poměrně neaktivní a rozplavaný potěr nebudou ohrožovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2014 16:49 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: vlacek
Nektere Cichlidy se to nauci, ale nektere to nepochopi nikdy. To jsem videl samce Ramek, jak samice prehazuje nerozplavane mlade a samec je vezme do tlamky a uz nevyplivne... A ze to nebyl zdaleka prvni vyter a pece o jikry byla primo vzorna. Abych neco odchoval, musel jsem jim jikry sebrat.

Pokud by to ani po nekolikate neslo, a o jikry se az do vykuleni staraji vzorne, vzal bych jim je pred vykulenim, rodice Ti aspon zajisti, ze jikry nesplesnivi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2014 16:45 Muž Hansel [945] - Cichlidy, Lka a sumci obecně... co má vousy to je dobrýRe: vlacek
Přesně jak píše Roman.. Tím že o snůšku přišly se může stát že tam budeš mít za několik dní další tak abys nebyl překvapený. Další věc je to zhasínání které mohlo dát ostatním rybám celkem dobrou příležitost a samice jakmile vidí že má potěr rozprášený všude a není k čemu se vracet ho pustí.
Ale jestli v nich zůstalo něco z akar, tak až se ostřílej tak si nikdo ani neškrtne, naopak bych tam ty siamky nechal, ať maj před čím bránit a na čem trénovat.. ono jim to i dost pomůže se tak nesoustředit jen na sebe (ty jejich šarvátky) a nutit je makat spolu. Příležitostí na odchovy bude dost, třou se často. Teď je důležitější aby se sehrály a poučily.
Nějaké ty trhlinky na ploutvích jsou ještě uplně v pohodě, pro klid v duši měnit víc vodu a přidat třeba torben. Za den nebo dva je to ok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.05.2014 16:36 R Muž romant [27987] Re: vlacek
Jestli jsem to dobře pochopil, tak to byl první výtěr a ty se u cichlid společně s dalšíma 2-3 tzv. nepočítají. ;-) Všechno chce svůj čas, oni se to naučí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2014 16:31 Muž vlacek [402]
Fotka k příspěvku Ještě přikládám fotku, jak den před vykulením vypadala snůška jiker.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2014 16:09 Muž vlacek [402] Re: Hansel
No, asi také nemám vzorné rodiče akar. Je "dobojováno" :-( Dnes jsem dopoledne přišel, vše bylo jak předchozí dva dny. Jeden z rodičů hlídal, mladých bylo zhruba stále stejně, drželi se uprostřed akva kolem kořenů. Nakrmil jsem, bylo evidentní, že mladí se mají k světu, žerou, rostou. Pak přes poledne mám zhasnuto a všimnul jsem si, že oba rodiče plavou volně spolu po akvárku a ani jeden se nevrací na žádné místo. Teď po rozsvíceni jsem si jen potvrdil domněnku, že už žádné mladé nemám. Během snad dvou hodin jsem o ně přišel. Buď je jeden z rodičů sežral nebo opustil na dobro a nechal sežrat. Docela mne to mrzí, protože by podle mne mohli vyrůst, nic jim nebylo. Teď jsou rodiče docela spolu. Příště bych asi zkusil alespoň část odlovit do akvárka, kde mám jen malé pancíky a krevetky. SAE nahradím pancéřníčky, teda až je chytím. Stále nevím, která z akar je samec, která samice. Myslel jsem si, že tmavší je samec, ale ta světlejší nějak povyrostla a na konci hřbetní ploutve má asi 1cm dlouhý "provázek". Ten tmavší má najednou potrhané prsní ploutve, paprsky jsou v několika místech rozděleny. Asi ty rvačky úplně neviné nebyly... Tož tak :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2014 18:51 Muž Hansel [945] - Cichlidy, Lka a sumci obecně... co má vousy to je dobrýRe: vlacek
Buď rád že se vůbec střídaj :-D , můj samec od potočáků to má uplně na salámu a jen dostává čočku že to fláká :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2014 18:19 Muž vlacek [402] Re: RAP
No,jako předvádění to teda nevypadá. Je to pěkně rychlá mela, takže ani nevím, co dělají, ale nepoškozují se. Stejně s tím nic neudělám. Hold jiný kraj, jiný mrav ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.05.2014 16:11 RAP Re: vlacek
Pokud se vyloženě nervou za tlamky a jen se předvádějí, roztažené ploutve, čelní hrozba s roztaženými žábrami, jde o rituál.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2014 15:33 Muž vlacek [402] Re: RAP
Je možné, že je to rituál, jen to vypadá jako italská domácnost ;-) Šupiny nelétají, mladí to také asi neodnesou, tak asi pohoda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2014 15:05 RAP Re: vlacek
... je normální, že se rodiče střídají stylem rvačka? Prostě se jakoby poperou a jeden nakonec vystřelí pryč. Přitom se většinou vymění.
Záleží, jestli to, co ty považuješ za rvačku, není pouze rituál. Je celkem běžné, že pokud se jeden z partnerů odněkud vrací k potěru, že druhý na něho jakoby zaútočí. Pokud při tom nelítají šupiny, tak pohoda. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2014 13:57 Muž dudak [1885] Re: Deathbull
a co když takové místo v akvárku není? mám s tím podobný problém, poslední kousek, který bych rád odlovil a někomu daroval nejde a nejde. V noci spí většinou pod kořenem, takže to se nechytám, jedině snad přes to jídlo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2014 13:29 Muž Deathbull [1928] - Cichlidy
Chytit SAE chce cvik a jednu malou síťku na nahánění a druhou co největší na lovení v míste kde nejsou kytky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2014 12:07 Muž vlacek [402] Re: baletka
Ano, šlo o SAE. Ten návod by určitě fungoval, ale obávám se, že v mojí situaci není aplikovatelný. Musím krmit spíše více aby se dostalo na prcky akar a zároveň SAE nehledaly potravu až příliš intenzivně. Pak bych měl asi totiž po problému - nebyl by už důvod SAE lovit :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2014 11:57 Žena baletka [624] Re: vlacek
Zdravím, nenašla jsem původní otázku - šlo o vylovení SAE z akvária? Já mám návod, se kterým jsem zatím vždy uspěla, ale chce to dost trpělivosti. Nedat den dva nažrat, a pak nasypat žrádlo do síťky. SAE jsou tak nenažrané, že většinou nakonec do síťky samy vlezou. Mně stačilo nedat jim nažrat půl dne, ale myslím, že při delší hladovce je úspěch spíše zaručen ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2014 09:50 Muž vlacek [402] Re: RAP
Pánové tak jsem neuspěl. S baterkou jsem šmějdil kolem akvárka, viděl všechny ryby, jen ne SAE. Ty byly někde schované. Mám tam převislé kameny a kořeny s dírami, tak mají spoustu možností si v klidu někde pospat. Chytit je za dne se také nejeví jako realné, jsou rychlé jako blesk. Dospělá akara mladé už klidně hlídá uprostřed akvárka v poměrně otevřeném prostoru. Je jich tak kolem 40 a evidentně oždibávají kořen. Podle mne je nemůže uhlídat, nejsou v moc kompaktním hejnu. Pokusy o foto bohužel nevyšly, přes zařasené sklo a částečky ve vodě z toho není nic publikovatelného :-(

Ještě se zeptám, je normální, že se rodiče střídají stylem rvačka? Prostě se jakoby poperou a jeden nakonec vystřelí pryč. Přitom se většinou vymění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2014 21:54 Žena baletka [624] Re: Designer
Mně osobně řekl zdejší chovatel, že viejita a Macmasteri jsou to samé. V tomto článku je to popsáno, podle mě, poněkud ... odborněji :-)
www.akvarko.cz/…

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [17] ...... 43 44

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 45866x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5993-cichlidy-a-cichlidky?od=801