Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Skalára - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 16 Přejít na další stránku   1  
Skalára - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2015 01:11 kody33 Re: stistko
moze to byt z rozlicnych pricin, mal som nieco podobne, skalar nezral ale raz za cas mal dlhsie priesvitne vykaly,skontroluj to u svojho.Ak ma tie priesvitne vykaly tak su to crevne pazazity, treba preliecit.vela ludi odporuca a pouziva Flagelol, mne sa neosvedcil, ja pouzivam pripravky Waterlife, naviac po tych pripravkoch nie je potrebne vymenit 80% vody na rozdiel od flagelolu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2015 23:46 stistko – skalara nezere
Zdravim, potreboval bych radu...jedna skalara nechce prijimat zadne krmivo. Ostatni se po tom vrhaji, ale ta jedna vubec. Ma vybledle pruhy, ale na pohled nepusobi jinak nez ostatni. Normalne plave. Vubec nevim, co s ni. Zadne znamky nemoci nevidim. Jsou to skalary cca 15 cm velke, ktere jsem zachranil od znameho. Ted ve 112 provizorne od pondeli. Pripravuju 200 pro ne...vic zatim nemuzu...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2015 22:56 Muž kofejn [963] Re: Bošek
Zdá se mi, že je jen trochu odřená, možná ze skalářích šarvátek. Takže jen měnit vodu, přidat torben a sledovat, jestli to nechytne plíseň. Na druhé fotce je pravděpodobně jen urogenitální papila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2015 21:21 Muž Bošek [53] – děrovka? něco jiného?
Fotka k příspěvku Zdravím všechny, potřeboval bych pomoct s identifikací a řešením.
Je to největší z mých skalár, i když jsou všechny stejně staré,
tak tahle se asi víc snažila a možná na to taky doplatila.
Chová se normálně, žere normálně.
Nemám ji kam přelovit. Mám dát sůl do akvárka? Koupit vitamíny do krmení?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2015 19:07 R Muž romant [27983] Re: ivet
eSHu 2000 dle návodu, vypadá to na plísňový onemocnění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2015 19:03 ivet – skalára
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co je mé skaláře. Druhý den má kousanec u žáber a dnes se na druhé straně bílý flíček. Sůl už jsem do vody dala a nevín co dál. Děkuji.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2015 17:35 Muž Densi [40] - AmerikaRe: romant
OK - díky za potvrzení. Dávám normálně olšový šišky, cca 1 ks na udávaných 10 l, ale teď již nějakou dobu dávám více....po nich se mi voda líbí nejvíc. Má krásnou barvu jantarovou barvu. Navíc ještě přidávám výluhy - co mám po ruce - Torben, a nebo výluh od Aquaru. Možná by šlo ještě trochu na nějakou dobu zvýšit teplotu - nyní mám 26 stupňů....

Do žrádla jim 1-2x týdně přidávám fishtamin, do vody navíc sera mineral salt. Normálně kytky ani moc nehnojím, ale trochu asi neškodí - aspoň se tam ty prvky dostanou.
Tak snad to zabere.

Jo, proti střevním parazitům je nejen česnek, ale i cibule. Česnek se do tak malých dávek, jaké krmím já, přidává fakt blbě - mám strach, že když to spolknou, propálí jim to břicho....Ale tu cibuli zkusím - třeba ji jen vymačkat a do té vodičky na chvíli namočit krmení....tak jsem zvědav. Snad se tím toho rybky zbaví do normální přijatelné míry...

D.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2015 16:41 R Muž romant [27983] Re: Densi
Já bych to neudělal, pokud ryby nevykazují příznaky přítomnosti parazitů nesnažil bych se zbytečně léčit preventivně, ono by se lehce mohlo stát, že až to bude opravdu třeba už to nebude tak účinný, protože tou prevencí se mlže vytvořit rezistence. Lepší prevence je výměna vody a přidání rašelinovýho výluhu, huminových látek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2015 08:46 Muž Densi [40] - AmerikaRe: romant
Ahoj, jen pro info - týden krmím jen suchou stravou, jeden den v týdnu nekrmím vůbec, po týdnu jednou mražené koretry. Výkaly (zatím) OK, tak není co fotit....Možná, že byly překrmené a nestíhaly to řádně strávit....ale to poznám časem. Jednodenní "hladovka" v týdnu je asi zdravá, tím mraženým bych do budoucna krmil tak ob jeden - až dva dny. Myslím, že je to pro ryby přeci jen lepší, než-li různé druhy suché stravy...
Sice zvvažuji to přeléčení Flagellolem, ale je to přeci jen chemie a pokud to není nezbytně nutné, moc se mi do toho nechce.............nebo byste to udělali ??

Zatím dík....

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2015 17:13 R Muž romant [27983] Re: Densi
Ne, všechno musí zůstat na svých místech, včetně filtru, to odpojení a umístění jinam, by posléze mohlo znamenat, že se onemocnění vrátí. Filtr je dobrým útočištěm pro nezvaný návštěvníky. Po léčbě, klidně filtr pořádně propláchnout a případnou nestabilitu podržíš výměnama vody. Až bude možnost, dej sem fotku, když se povede těch výkalů, ono popis je jedna věc a obrázek druhá, tedy když to technicky půjde. X-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2015 17:00 Muž Densi [40] - AmerikaRe: romant
OK - dík za radu.
A ten Flageloll případně použít tak, že odpojim vnější fitr (budu ho pár dní jen probublávat aby nezhebly bakterie), mezitím akvo budu vzduchovat a po ukončení léčby vyměním vodu a zapojím zpět vyčištěný vnější filtr ??? Je to tak OK ?
D.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2015 16:52 R Muž romant [27983] Re: Densi
Krm několik dní jenom granule a sleduj, když budou ty výkaly i takový, jak popisuješ, tak to problém bude a ten Flagellol je dobrá volba a je nutno použít na celý akvo kde se ryby nacházejí a čím více rostlin, tím silnější dávku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2015 16:46 Muž Densi [40] - AmerikaRe: romant
Krmím mraženými patentkami, koretrami a žábronožkou. Někdy jsou ty výkaly dělené - takové "buřtíky" spojené průhledným obalem. Úplně bílé táhnoucí se výkaly to nejsou, ale asi úplně bez problému to také není.
Mají to spíš ti menší skalárci....fakt si myslím, že jsou to střevní červi...Ale hubení nesjou - žerou jako prokopnutí....a břicha mají plná.

Jinak se snažím krmit pestrou stravou - ale ne živou. Takže různé krmení od SERY a TETRA MINu pro terčovce, granule, lupínky....

D.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2015 16:39 Muž Densi [40] - AmerikaRe: DeathTheKid
Ano, to mražené jsem dával každý den - rozmražené a přecezené pod tekoucí vodou.
Už jsem sehnal i mražené patentky s česnekem.....Proti začervení výborně funguje cibule nebo česnek.....nemáte s tím také nějaké zkušenosti ? Přeci jen je to lepší, než-li chemie....D.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2015 16:22 R Muž romant [27983] Re: Densi
O jaké mražené jde konkrétně? Ty výkyly jsou povahy tuhé s plným průřezem, nebo je to kouskovaný, mléčný, skoro průhledný a dlouho se držící u řitního otvoru? Jsou ty ryby u nichž to pozoruješ hubenější, mají takový propadlý břicha?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2015 15:04 Žena DeathTheKid [0] - AsieRe: Densi
To mražené jim dáváš každý den? Pokud ano, možná to bude tím. Mraženým doporučuji krmit 1x týdně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2015 12:51 Muž Densi [40] - Amerika
Ahoj,
mám v akva hejnko skalár a některé z nich mají občas bílé výtrusy. Ale ne pořád - spíš jen když častějí krmím - tzn. 2x denně, z toho 1x mražené. Teď měly 3 dny bez žrádla a celý týden krmím jen 1x denně suchým krmením.

Myslíte - někdo znalý...., že je třeba ryby přeléčit (asi Flagellolem) a nebo se to při "dietě" správí samo ??? A pokud přeléčit, tak lze ryby přeléčit v jiné nádrži a nebo kvůli opětovnému nakažení (asi vniřní červíci...) léčit v původním akva ???

Moc díky za radu.
Densi.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2015 17:23 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Kaajinka
trochu to akvárko rozved , skutečné rozměry , to co píšeš 125L 50výška , filtrace vpořádku ...
to skoro vyskakování ryb z vody , šikmé a zmatené plavání , přišla o oko ....
kdyby o něj přišla pří "škádlení" ryb to by musela bejt sakra mela
mě to všechno spíš směruje k problému s vodou , nebylo to oko nějakou dobu před úhynem vyboulené , zaplísněné
skaláry ustojí celkem hodně , oproti jinejm rybám
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2015 16:27 Kaajinka Re: Mislow
Díky za tvoji reakci, ale akvárium je dlouhé, momentálně tam je 6 skalár a větší jsou 2. Co se týče pohlaví, tak asi sám víš, že je to těžké určit, navíc se netřou, takže to nepozná ani odborník, řekla bych. 2 jsou větší, ale ne staré.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2015 16:25 Kaajinka Re: romant
Vodu jsem vyměnila, ale těsně před výměnou jsem našla toho skalára mrtvého :-( Teď zdá být vše v pořádku. Díky za radu :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2015 23:31 Muž Mislow [304] Re: Kaajinka
Ahoj, pises akvarium 125 l, to uz je samo o sobe nevhodna velikost pro skalary. Taky pises, ze skalary jsou uz velke, coz je jeste o duvod vic. Kolik jich tam mas a v jakem slozeni pohlavi. Rekl bych, ze pricina by mohla byt tam, male akvarium a mozna jeste podporene nevhodnym rozlozenim pohlavi, ktere se ve vetsim hejnu ve vetsim akvarku tak neprojevi ... nabada k tomu i skalara bez oka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2015 16:56 R Muž romant [27983] Re: Kaajinka
Vyměň tu vodu a napiš jaká byla reakce. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2015 16:52 Kaajinka Re: Priest
Ph je v pořádku, 6-7. Část vody jsem měnila před týdnem při čištění písku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2015 16:47 Muž Priest [325] - CichlidyRe: Kaajinka
Možný pokles ph.Změřil bych jeho hodnotu,popřípadě vyměnil část vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2015 16:42 Kaajinka – Divné chování
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli jste se někdy nesetkali s divným chováním skalárů. Moje akvárium je něco přes 125l, na výšku 50cm. Poslední 3 týdny se divně chová jedna skalára mramorová, pluje si většinou šikmo nebo krouží po akváriu a už týden nepřijímá potravu. Včera jsem zjistila, že nemá oko, což je nejspíš příčinou. Jenže uhynula. Po vyjmutí z akvária začali 2 skaláři skoro až vyskakovat a jsou u hladiny. :-O Filtr a okysličení vody je v pořádku, ostatní ryby jsou v pořádku a skalára amazonská se takto nechová. Ryby jsou už hodně velké, nechci o ně přijít. Do vody jsem nedávno přidala přípravek Torben rašelinový koncentrát podle návodu. Jinak mám v akváriu hnojení kuličkami od Rataje.
Prosím o jakýkoliv názor, nejlépe radu. Děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2014 23:55 JoKa Re: kofejn
Zcela upřímně a bez nadsázky, viděl jsem horší na své skaláře... A to přesně, když jsem přikrmil krunýřovce na dně spařeným špenátem... Ta debilka toho sežrala víc než dost a ten bobek byl stejně dlouhý, ještě tlustší a byl zelený...
Dostala se z toho úplně na pohodu... X-)
Vyhodnotil bych to jako "no stress"... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2014 23:06 Muž kofejn [963] – Problém?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Včera jsem krmil housenkama molů, co nám vlezli do piškotů tone , a jedna skalára má fakt hrozný bobek. Neporvalo jí to střeva? Tohle jsem ještě neviděl.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2014 13:10 R Muž romant [27983] Re: lakys82
S největší pravděpodobností poškození plynovýho měchýře, což je cesta nadruhej břeh.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2014 13:08 lakys82 – Skalára
ahoj,
Prosím vás o pomoc moje skalára už ode včerejšího večera plave pod kmenem.
Dnes jsem se koukal na akvarium a zjistil jsem že se skalára drží nahoře jenže je neustále na jednom místě je docela dost nakloněná na pravo a zvláštně plave chtěl bych vědět co mám dělat protože už přestala žrát a "plave" tam už asi 6 hodin prosím o radu děkuji.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2014 14:20 Muž LMI [6] Re: mlynář
Dik za radu, skúsim sa spýtať tam. Dám vediet.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2014 10:14 Muž mlynář [473] - CichlidyRe: LMI
LMI, mrkni se na skalárfórum. Tam chodí parta z Košic - hlavně Kubo a Laci, který je tam i jedním z adminů. To jsou zkušení chovatelé skalár a poradu bys měl přímo u nosu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2014 22:20 Muž LMI [6] Re: romant
Po troch rokoch toto ako problém nevidím....samec je podstatne väčší a zatiaľ je v pohode.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2014 22:17 R Muž romant [27983] Re: LMI
O.K. zamysli se nad tou vhodností do tvé nádrže, ale to tady v tento čas rozhodně rozebírat nechci. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2014 22:13 Muž LMI [6] Re: romant
Zrat zerie, aj keď je menej aktívna ako napr. pred mesiacom. Za tých pár dní sa to viditeľne nezmenilo. Sú to dve obojstranne bozule, jedna v strede a druhá dole.
Edit: To zranie už nie je ako kedysi, keď bola prvá v rade. Dnes je skôr v úzadí, ale čo to z hladiny zozerie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2014 21:48 R Muž romant [27983] Re: LMI
Nezhoubný tukový původ. Jak se to tváří? Stále stejně, větší, menší, ryba žere?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2014 21:45 Muž LMI [6]
Máte ešte nejaké iné riešenie, co by mohli byť tie hrce? Stále verím, ze to nie je nádor... Dik. Rad by som to zisit skor ako pri pitve.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2014 22:21 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: LMI
vono u skalár , vzhledem k jejich stavbě těla , jde spíš o výšku sloupce vody ,-mimo téma- nikdy jsem nikomu netvrdil že je moje akva příkladm pro chov těchto pro mě úchvatných ryb , ale jak jsem psal , nemusí a může to se stavem tvé samice souviset
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2014 21:49 Muž LMI [6] Re: MonterMonty
nedalo mi, pozrel som prezentácie - uznávam, pekné akva máš, najmä rastliny, vidieť, že sa vieš starať a darí sa im ...
ale.. v 250ke máš, ako píšeš, 4 skaláre ... to asi tiež nebude oveľa väčšia špajza, ako tá moja ... ja mám 2 pri +/- polovičnom objeme... takže špajza ako špajza... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2014 21:43 Muž LMI [6] Re: MonterMonty
ak by sme to brali takto, tak akvaristika neexistuje... všetko má veľmi ďaleko od ideálu
Ani 400 či 1000 litrov nebude pre skaláre (a v podstate pre žiadne ryby - ani najmenšie) ideál
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2014 21:25 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: LMI
je to o tom jaké podmínky rybám vytvoříš , nádor s tím nemusí ale může mít hodně společného , těžko hádat , každopádně , nároky těch ryb jsou trošku jinde, než jim poskytuješ , od toho se odvíjí většinou vše , předsatav si že tě zavřou do spíže 1X1X2 metry ... taky porosteš díky příjmu potravy ale těžko říct jak na tom budeš s celkovým zdravím
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2014 21:16 Muž LMI [6] Re: Ivoš
Sú možnosti, ako to potvrdiť/vyvrátiť?
Myslím nejakú ľudovú diagnostiku ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2014 21:15 Muž LMI [6] Re: MonterMonty
všetko raz bude, aj väčšie akva... telo samca bez plutiev má okolo 8 cm, s chvostovou tak 11-12.ťažko sa to merá, bojí sa metra :-D
Na malé akva úspech :-D, či nie?
Inak, ak je to nádor, ako spomínal kolega Ivoš nižšie, tak si myslím, že by jej ani jazero nepomohlo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2014 21:09 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: LMI
10 cm na skaláru -nic moc , skus je ve větším akva a budou mít 15 , není nijakou tajností žese rybám v nedostačujícím objemu nedaří- trpí nemocena atd :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2014 21:06 Muž LMI [6] Re: Ivoš
Tak to si ma nepotešil.... OK, čo v prípade, ak pôjde? Hľadať k samcovi novú samicu alebo ho nechať v akva samého? Nebude z neho totálny agresor? Momentálne, keď sú v páre, sú s ostatnými ok, trochu vyvádzajú iba ak nakladú ikry...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2014 21:05 Muž LMI [6] Re: MonterMonty
veľkosť ideálna nebude, ale na druhej strane, ak by im nevyhovovala,tak by nenarástli do takej veľkosti, najmä samec... veď ten mí priemer okolo 10 cm ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2014 17:55 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: LMI
Mě se moc nezamlouvá ani velikost toho akva kde plavou stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2014 09:30 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: LMI
Ta boule na boku uprostřed těla s případnými jikrami nesouvisí. Tipnul bych si na nějaký nádor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2014 23:16 Muž LMI [6] Re: LMI
Fotka k příspěvku ešte jedna foto
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2014 23:15 Muž LMI [6] – Skalára - hrče
Fotka k příspěvku Vážení,
moja skalára - samica - v má v posledných dňoch po boku tela hrče. Samec ich nemá, ani ostatné ryby. Čo je to? Problém s ikrami?

Vďaka.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2014 08:49 R Muž romant [27983] Re: harridan2
Častěji měnit vodu, v dobrých podmínkách se to rovná velmi rychle, přidat rašelinový výluh je taktéž dobrý postup, třeba Torben.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [16] ...... 39

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 36287x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5376-skalara-nemoc?od=751