Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Skalára - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 35 Přejít na další stránku   1  
Skalára - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2008 17:06 Muž DonJuanKarlos [30]
Chtělo by to fotku. Nemohla se odřít?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2008 17:06 TýnkaSkalárka
Tak jsem přehlídla že Kitie už zakládala podobné téma,tak se omlouvam že se opakuju.myslíte že SERA BAKTOPUR DIRECT by mohl zabrat?A co ta prasklinka na boku?Nemůže to být důsledek bitky? :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2008 16:58 TýnkaSkalárka – Nemocná skalárka?
Ahoj všem.Včera jsem zjistila,že jedné skaláře se zvětšilo-vypoulilo-oko a na boku skaláry je jakási prasklinka. Prosím o radu,co by to mohlo být popř. jaké léčivo použít. Díky ahoj

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2008 17:00 Muž Walker [66] - Cichlidy
Tak zmena. Cerna skalara, krasny kus se bud nekde odrel, nebo se rozpada, na boku (vpravo dole jakoby nad ritnim otvorem) se mu objevila odrenina, par cernych supin pryc. Avsak zadna krupicka, zadny parazit neni videt. Ohledal jsem ho dukladne. Jinak stejna apatie, ostatni rybky v pohode, zrave a hrave.

Jelikoz se chemie vody nemeni, zacinam se bat infekce. Setkal jste se nekdo s necim podobnym? Bojim se, abych vyckavanim nepreckal, nemam kde jinde lecit, jedine celou nadrz...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2008 08:49 Muž ghostik [81] – Re: Walker
To ti nepopiram ale nedavno tu nekdo delal testy vice vyrobcu a potvrdil neopakovatelnost testu od Rataje. Proste ja si diky jeho testum pohnojil vodu a uz jim neverim ( me spatne zkusenosti byly s fosforem, PH a NO3 ).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2008 08:31 Muž Walker [66] - Cichlidy
To xx> teplota vody v akva a vodovodni byla zhruba stejna, tj. nejakych 25 stupnu.

Take si myslim, ze at uz jsou hodnoty NO2 jakekoliv, urcite to dokazuje, ze jich je v te vodovodni vode vice. Ackoliv nejsem chemik a netusim, jaky je vliv ostatnich latek ve vode na ten test od Rataje. Ale rozdil byl veliky, velmi slabe naruzovela proti skoro syte cervene.

To ghostik> ja ted resim, zda mam ty hodnoty v akva porad spatne (coz asi mam) a co mam teda udelat, aby spatne nebyly (a tady uz si nejsem jisty vymenou vody z vodovodu), takze je otazka, v cem mi bude mereni testem od jine firmy prospesne, pracuji cely den a neni pro me zas tak snadne ho koupit, sam pak rikas, ze pokud NO2 ve vode neni, nezmeri ho ani Rataj, takze u me je to jeste zle

EDIT: ted jsem jeste prochazel stranky nasich usteckych vodaren, vesmes se mnozstvi NO2 ve vode pohybuje pod hranici 0,1 mg/l (dle lokality), bohuzel svoji jsem tam nebyl schopen nalezt (UL - Strekov), ale zajimave take je, ze zakonna hranice je <0,5 mg/l, takze tam to me namerene mnozstvi klidne byt muze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2008 07:58 Muž Yirka [9126] – Re: Walker
Pokud měříš v jakž takž pravidelných intervalech a za stejných podmínek je dle mého názoru vcelku jedno jaký test je používán, protože se jedná především o zjištění odchylky. BTW, já jsem s Ratajovým testem NO2 spokojen.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2008 07:48 xx – Re: Walker
Při jaké teplotě vody jsi to NO2 ve vodovodní vodě měřil? Byla to voda studená nebo teplá?

Na měření NO2 je lepší test od Aquaru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2008 07:36 Muž ghostik [81] – Re: Walker
Najdi v okoli akvaristu a testni NO2 od jineho vyrobce.
S prominutim ja uz na Rataje se...... jelikoz mne nadelal uz hodne problemu.
Verim tomu ze se klidne ten test bude chovat jinak v chlorovane vode a jinak v akvarijni.
Budto kup jiny nebo si od nekoho pujc a testni to.
Jinak bacha nektere testy maji jene stupnice jelikoz meri NH3-N tak mrkni do navodu kde je napsan prepocet nebo kolik mg je jeste snesitelne.
Mne NO2 ukazuje stale 0mg jakymkoliv testem :o)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2008 07:20 Muž Walker [66] - Cichlidy
Asi jsem to mel udelat uz davno, ale od te me katastrofy nize merim NO2 kazdy den. Dnes rano jsem si udelal rovnou dva testy. Jeden s vodou v akvariu a jeden z vodovodu. Testy od Rataje. A vysledky jsou dost alarmujici.

Akvarium: NO2=x 0,1 < x < 0,15 mg/l (trochu vice nez vcera, ale nepatrne)
Vodovod: NO2=x 0,25 < x (bylo to tak ruzove, ze to prekonalo i posledni kolecko stupnice)

Vsichni tu rikaji, ze (nejen) testy od Rataje stoji za ho..., nicmene pro srovnani je asi pouzit lze. Mel jsem dojem a Internet je mi dukazem, ze ve vodovodni vode zadne NO2 byt nema. Co si o tom myslite? Diky.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2008 20:35 Lorsson – Re: Nobody
To se neda takto urcit, jestli vetsi nebo mensi. Nejdrive mi umrely 4 pandy ( ze ctyr koupenych). Pak koupeni 4 zlatopasi, z toho dva umreli a dva vydrzeli. Ti co umreli, byli vyhubli, se svesenymi ploutvickami, meli cervene skvrny za zabry. Bez jinych priznaku nemoci. Pouzito nekolik leku na vnitrni parazity i zabrohlisty, bezuspesne. Dva pancernicci prezili, po zoufalem vystrelu do tmy - pulhodinove lazni v solnem roztoku. Ostatni ryby v poradku, voda naprosto v poradku, filtrace funkcni. Takze si myslim ze nekdy clovek neprijde na pricinu nemoci ci uhynu, at se snazi sebevice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2008 20:13 Nobody – Re: Lorsson
Ti pancéřníčci,kteří umírají,jsou větší nebo menší?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2008 12:21 Muž Walker [66] - Cichlidy – Re: Sid
No ono to neni tak ruzove (ted u Rataje trosku), hodnoty jsem zacal merit az po vikendu, a to uz byly neonky kaput. Pak jsem na vasi radu vymenil vice nez 1/3 vody a od te doby je to tak, jak pisu, pred tim jsem nemel testy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2008 11:59 Lorsson – Re: Sid
Ja se obavam ze nekdy se na pricinu neprijde. Bohuzel uz pul roku bojuju se zahadnym obcasnym skonem pancernicku, a dodnes jsem nenalezl pricinu. Voda v poradku, ostatni ryby rovnez. Vzdy musi byt pricina, ale nekdy se ji nepodari nalezt. Muze se stat i nyni u Walkera, ze se na pricinu neprijde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2008 11:47 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: Walker
...Hodnoty dusitanů stále <0,1 ...
To je divné... Že by mírně zvýšená hladina NO2 mohla takto působit zrovinka na skaláry...?! A předtím naprosto fatálně na neonky...?! :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2008 11:41 Muž Walker [66] - Cichlidy
Jedna černá skalára je pryč. Ostatní dvě stále apatické a nežerou. Není na nich vidět žádný fyzický nedostatek (plíseň, bordel na žábrách atd.). Zbytek osazenstva čilý až bojovný, evidentně bez problémů a radující se ze života. Hodnoty dusitanů stále <0,1, pH jsem Dajanou srazil na 7,2. Víc tam nechci lít. Rostliny a zbytek akva v pohode. Doufám, že to u skalárů nebude něco víc a výměna filtru nebyla jen katalyzátorem (oslabením imunity). Díky všem za nápady a pomoc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2008 10:47 Muž Tokuschew [22] - Rostliny – Re: filipsi
Nad teplotou som uvažoval, ale túto možnosť som zavrhol. Od minulého leta udržujem stálu teplotu na úrovni 26°C. Asi týždeň pred dojdením CO2 som, vzhľadom na letné obdobie, ohrievač vypol. Mám kamenný obchod v tom pravom slova zmysle, ktorý je preto dosť studený. Zvýšenia (rizikového) sa preto veľmi neobávam. V najväčších horúčavách vystúpi teplota vody v akváriách nanajvýš na 27°C.

Ešte som zabudol podotknúť, že nad akváriom o objeme 340 l je svietidlo 4x54W T5, zapnuté od 09,00 - 20,00 hod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2008 10:39 Muž Tokuschew [22] - Rostliny
Moje vysvetlenie je iba v tomto: Po skončení aplikácie CO2 nastal proces okamžitého narušenia životaschopnosti mnohých rastlín, Je možné, že niektoré náročnejšie druhy začali odumierať, čo malo za následok zvýšenie produkcie jedovatých látok na báze dusitanov, poprípadne aj iných látok (?) vzniknutých nejakou chemickou reakciou. Myslím, že išlo o nejakú otravu.

Podobné správanie gupiek som v minulosti zaregistroval pri zmiešavaní chovov (2 rôznych populácií). V týchto prípadoch sa jednalo o akési "zmutovanie mikroorganizmov". Jav, ktorý nastáva pri zmiešaní dvoch zdravých rôznych populácií gupiek, si vysvetľujem príkladom známym aj zpomedzi ľudí. Jedná populácia ("zdravá") napr. žijúca v afrike je nositeľom onemocnenia, voči ktorému je imúnna. Európan ("zdravý"), môže bez očkovania, pri strete s touto populáciou smrteľne ochorieť. Očkovanie = prevencia.
Pri miešaní rôznych populácií gupiek preto používam preventívne FMC v kombinácii so soľou (NaCl.

POZN. Lenže v tomto prípade som žiadne gupky nemiešal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2008 10:37 Muž filipsi [1295] – Re: Tokuschew
A Ph s co2 si mel nejak nastavovane/udrzovane? Jedine, co me napada v teto souvislosti je vyssi obsah amoniaku, ktery se projevil toxicky se vzrustajicim ph po vypadku co2, viz napr. www.aquar.cz/…
Ale ph7 pro to neni nijak tragicke, mozna by to chtelo zmerit presneji nez kapkami, a soucasne s tim nh3/4. Co teplota? Mozna spojeni vice faktoru, vyssi teplota, nizsi obsah kysliku, zvysene ph ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2008 10:22 Muž Tokuschew [22] - Rostliny – Re: ghostik
Nič. Ako vravím, iba niektoré ležali na dne, avšak bez toho, že by boli prevrátené alebo žeby ležali na boku.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2008 17:59 Muž ghostik [81] – Re: Tokuschew
Ostatni ryby se chovali normalne ? Zadne lapani po vzduchu ci krece nebo neco jineho ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2008 16:55 Muž Tokuschew [22] - Rostliny
Podobnú kalamitu som mal minulý týždeň, aj keď dôvodom tentoraz nebola výmena filtra, ale niečo, na čo je zrejme zložitejšie vysvetlenie.
V 340 l akváriu chovám gupky. Bolo ich tam okolo 100 a s malými aj viac. Akvárium je veľmi husto zarastené rastlinkami rôznych druhov.
Pred týždňom som našiel dve uhynuté rybky, deň nato 4, potom zase 2 a tak to išlo až do predvčerajška.
Uvažoval som o príčine. Zavrhol som možnosť dôvodu pridania 4 vodných hyacintov (Eichhornia crassipes), odmeral som pH (Aquar), bolo na 7.
Jediné čo mi vrtá hlavou je už len CO2, ktorá došla deň pred.
Neviem, či mohli začať rastliny vyvolávať nejaké chemické reakcie, alebo niečo podobné...
V každom prípade CO2 som pred 2 dňami vymenil a zdá sa byť všetko v poriadku.

Na doplnenie: akvárium je filtrované vonkajším filtrom, ktorý nebol praný v blízkom období.
V tomto smere by to malo byť v poriadku. Na rybách nebolo nič vidieť, iba postihnuté jedince ležali pri dne.

Skúste poradiť. Ryby chovám od narodenia - dá sa povedať, t.j. viac ako 30 rokov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2008 13:34 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: Walker
Sledujte i jine priznaky.Vseliake krouceni tela, otirani o rostlinky nebo predmety v akva, prudke vypady atd.Nechtenstvi a apatie jsou priznaky napadeni strevnim parazitem.
Co se tyce testu pouzivam radeji vyrobky od firmy Aquar.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2008 07:55 Muž ghostik [81] – Re: Walker
Dej jim cas treba se vzpamatujou. Zkus jim dat zivou nebo mrazenou potravu to snad nevyplivnou :o)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2008 07:45 Muž Walker [66] - Cichlidy – Re: ghostik
Vcera jsem pro jistotu aplikoval v rozumne mire snizovac pH od Dajana. Rano bylo o 2-4 desetiny mene. Akvarium vypada bezvadne, vsechny ryby az na ty skalary jsou naprosto v poradku, zive, cile, cichavci spolu dost zapasi, asi dva samci. Bohuzel se skalary zadna zmena. Fyzicky jsou v poradku, prohlizim je jak pod lupou, svetly se snazi zobnout potravu, ale vzdy ji vyplivne, cerni jsou apaticti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2008 07:04 Muž ghostik [81] – Re: Walker
S testy od Rataje mam spatne zkusenosti :o(
Ale kdyz vezmu hodne orientacne co jste nameril tak snad uz jen ten cpavek.
Dle toho jake mate PH ( muze byt i vetsi Rataji neverim ) se mohl po vymene filtru a zvyseni N latek vytvorit Cpavek a ten Vam pak uz priotravil ryby. Tuto uvahu beru protoze jste psal ze byla voda citit Cpavkem.
Ale ted az na to PH to je celkem slibne tak uvidite jak to bude se skalarama.
Ja jsem zakoupil od Sery granule raseliny a po 2dnech ve filtru zacnou krasne okyselovat vodu a nebo obcas pouziju PH minus ( ten mam jako nouzy kdyz vyleti PH rychle nahoru z nejakeho problemu jinak s nim meju krici sklo od vodniho kamene :-D ) coz neni nic jineho nez 5% kyselina sirova
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2008 01:48 @ – Re: Walker
Moje nadrze nemaji nic spolecneho s tim jak se clovek k rybam chova...ale dobre...budu si myslet,ze jste chtel vtipem "odlechcit " atmosferu..Mimochodem moje nadrze jsou momentalne z pulky plne ryb ktere prelecuju ...Vzal jsem si je od tri ruznych lidi a byli vetsinou v katastrofickem stavu...chteli je vyhodit,tak jsem si je vzal....ohledne ryb neni nic vic uspokojiveho,nez kdyz se vam ryba pred ocima probira ze zbidaceneho stavu do vitalni krasne ryby....Az budu mit k dispozici kabel,tak vam ukazu Tercovce co sem ted lecil z plisne.kterou mel na trech velkych mistech a zabrach.....po tydnu je v pohode a krasne vitalni....nemusim snad rikat jakou mam z toho radost.....at se vam dari...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2008 19:59 Muž Yirka [9126] – Re: Walker
Ta křečovitost v postoji a "popojíždění" odpovídá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2008 19:54 Muž Walker [66] - Cichlidy – Re: Yirka
Kez by to tak bylo, ale on je pritom apaticky, nechyti potravu (ale snazi se) a to trepani je spise krecovite.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2008 19:48 Muž Yirka [9126] – Re: Walker
Třepání je většinou normální součástí imponování mezi rybami, proto bych si moc starosti nedělal.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2008 19:36 Muž Walker [66] - Cichlidy
Konecne doma. Takze parametry vody - testy od Rataje.
pH - 7,4-7,6
NO2 - mene nez 0,1 (naznak ruzove, ale intenzitou daleko od fleku 0,1)
dKH - 9 stupnu
dGH - 10 stupnu

Ryby v pohode, az na skalary, jeden z nich zacal obcasne zurive trepat (vzdy tak vterinu)brisnimi ploutvemi (temi dlouhymi). Tak nevim. Pripravek na snizeni pH mam, ale nechce se mi tam lit chemii za kazdnou cenu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2008 16:08 Muž ghostik [81] – Re: Walker
No pokud to bylo způsobeno dusitany pak by eventuelne mohlo byt vyhráno. Tak doufejme ze to bude uz OK. Drzim palce
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2008 16:04 Muž Walker [66] - Cichlidy
Jinak jsem se na skok stavil doma, vymenil vodu, testy provedu vecer, jsem pracujici. Musim rict, ze az na ten uhyn neonek (proboha, nedelam si srandu, mrzi me to moc) a apaticke skalary se jevi vse od pohledu v poradku. Pancernicci kropenati rejdi jako o zivot a zerou, stejne tak cichavci zlati a ancistrusi. Pro citlive> jen informuji o stavu, nebagatelizuji, ani si nemyslim, ze mam vyhrano.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2008 16:02 Muž Walker [66] - Cichlidy – To: zavinac
Tak nam ukazte take svoje akva. Nebo je mate na jinem webu. Uprimne rad se podivam. Inspirace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2008 15:06 RAP – Re: Walker
Co se změnilo hlavně, je kvalita vody. Dneska vodu z pramene v lese, aby se člověk bál nalít do akva i po úpravě. Mimochodem já pocházím od Ltm, tak si dovolím tvrdit, že tamní vodní poměry znám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2008 13:11 @ – Re: Walker
Docetl jsem se pak nize ze rybu nechcete poslat do zachodu zivou,tak se omlouvam za unahlenost,ale nedivte se..vyznelo to tak...Me uz pripada divny zertovat u toho kdyz vam umiraj ryby v akvarku ,ale sem asi moc precitlivelej....Pro me to proste jsou zivy tvorove a ne 25 a 45 korun....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2008 13:03 @ – Re: Walker
Lidi co splachnou zivou rybu do zachodu by nemeli ryby vubec chovat protoze evidentne nemaji cit k zviratum...Tak te prosim,az ti vsechny ryby pochcipaj,nekupuj si novy--!!!!
PS: je tu tu stale a znova a presto lidi splachujou zivy ryby do hajzlu...!!!!Fakt uz nevim co si o tech lidech mam myslet.... rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2008 12:02 Muž Horác [3942] – Re: Walker
"Jen jeste z jineho soudku. Opravdu se za tech cca 14 let strasne moc zmenilo."

Změnilo i nezměnilo :o) ... Můj otec má akvárko zařízené stejně jednoduše, jako před pětadvaceti lety ... CO2 neřeší, co je to PMDD ani neví, filtruje obyčejným bublifukem ... a všechno v pohodě. Některý věci prostě člověk nesmí brát tak vážně :o) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2008 11:04 Muž Walker [66] - Cichlidy
Jen jeste z jineho soudku. Opravdu se za tech cca 14 let strasne moc zmenilo. Mel jsem doma 4 velka a 2 mala akvaria, chlor jsme moc neresili, pozdeji tercovcum zmekcovali priserne tvrdou usteckou vodu destilkou primo z ustecke chemicky. Prestavby akvaria jsme delali behem jednoho dne (vcetne vraceni ryb do cerstve vody) a filtrovali bublifukem. A bezelo to v pohode. Problemem bylo spis sehnat hezke rostlinky (v DDR) a solidni druhy ryb. Pro topitko s termostatem jsme museli take do Nemecka. Procetl jsem spoustu informaci na tomto webu a zase me to chytlo, ale tech problemu, chemie vody, CO2, PMDD, vnejsi filtrace, ruzne naplne...brrr...jen takove zamysleni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2008 10:51 Lorsson
Sid napsal:
Na výměně vody si dovolím trvat. Právě proto, že zatím nelze s jistotou otravu N-látkami vyloučit.

To prece nezpochybnuji, naprosty souhlas ;-) . Jedine co se mi nezdalo byla ta pricina uhynu, po odstraneni stare filtrace do par hodin takova kalamita.... To se mi nezdalo. Jinak s prvni pomoci pri podobnych nehodach ve forme vymeny minimalne 1/3 vody nelze nez souhlasit. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2008 10:50 Muž Walker [66] - Cichlidy
Myslim, ze jste me presvedcili k dnesnimu zakoupeni testu, pak budu vedet vice. Vodu ale vymenim, tim asi opravdu nic zkazit nemohu. Priznam se, ze jsem v nedeli podezrival filtr, ze je v nem neco jedovateho, ale vsechno jsem promyl dle navodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2008 10:47 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: Lorsson
To zní logicky.
Pokud ovšem Walker nezměří N-látky, budou to zase jen dohady...
Na výměně vody si dovolím trvat. Právě proto, že zatím nelze s jistotou otravu N-látkami vyloučit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2008 10:41 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: Walker
BIOfiltr z vody nic neodstraní. Ale to jste už jistě zaregistroval...
K čemu má podle výrobce sloužit, najdete na jeho webu.
A závěrem: když dělá dvacet lidí blbost, nemusím být nutně jedenadvacátým... ;-) :-)
Držím palce skalárům!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2008 10:41 Lorsson
Walker napsal:

V nedeli jsem stary filtr vyhodil. Uz v nedeli vecer zacaly skalary a neonky projevovat znamky znacne apatie a motani po akvariu, prestaly prijimat potravu.


Mozna trochu rypnu, ale neverim tomu ze za uhynem je to, ze se zmeni filtrace a behem par hodin po tom, co se odstrani stary filtr, rybky zacnou odchazet. Ja jsem nedavno menil filtraci, z vnitrni na vnejsi - Tetra Tec Ex 600 a v podstate jsem se nedrzel doporuceni a novy filtr nenechal "zajet" soubezne se starym. Zadny problem nenastal (kontroloval jsem pro jistotu prubezne hodnoty vody). Neverim ze se behem par hodin tak rapidne zmeni podminky v akva aby ryby zacaly umirat. Samozrejme, pokud neni akva totalne prerybnene a je nastolena jista rovnovaha.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2008 10:36 Muž Walker [66] - Cichlidy – Re: Sid
Jeste doplnim, pokud to tak nevyznelo, skalary jsou krasne vzrostle a ackoliv jsem hejno neonek bral spise jako doplnek (drive jsem choval akary), rozhodne mi ten uhyn neni lhostejny, to ani nahodou a ztrata tech skalaru by me mrzela jeste mnohem vice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2008 10:34 Muž Walker [66] - Cichlidy – Re: Sid
Dobry den, diky za kompletni odpoved. Ryby samozrejme splachuji mrtve, ne zive, ale na tomto foru jsem objevil jeden prispevek, kdy oslepla ryba a ostatni doporucili danemu akvaristovi okamzity "tobogan", tento termin jsem si vypujcil prave z tohoto prispevku.

Vodu vymenim jak rikate...vcera jsem do ni nalil "Bio filtr" a popravde receno myslel, ze to jedovate latky z vody odstrani (dejme tomu do 24 hodin), proto jsem vodu naopak nemenil. Budu jenom rad, kdyz to bude klasicka otrava dusikatymi latkami zpusobena samozrejme mou chybou a nic jineho. Nezlehcuji to. Ale stalo se.

Diky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2008 10:21 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: Walker
...porad badam, zda za to mohou jen dusitany a amoniak, nebo zda jsem tam neco nezavlekl...

A mohl jste si něco do akviška zavléct? Jakým mechanismem?
Taky se přikláním k možnosti otravy N-látkami.. :-O
O různé vnímavosti na různé podněty není pochyb - nemělo by zapadnout, že neonky reagovaly poměrně kategoricky... hmm
Taky si neodpustím matematiku... Akvaristikou se zabýváte 5 let, takže některé zkušenosti by se u vás daly předpokládat... Např. byste mohl vědět, že rybky do WC tobogánu nepatří. A to dokonce ani ty mrtvé... O živých "nadbytečných" a ještě živých (umírajících) ani nemluvě!!! tone
Protože se dá předpokládat, že testy na NO2 a NH4/NH3 k dispozici nemáte a hrozí nebezpečí z prodlení, doporučuji co nejdříve vyměnit část vody (20-30 l) a večer raději znovu zopakovat. Na plky o chloru nehleďte, vodu vyměňte co nejdřív.
Tu "večerní" si nachystejte předem, aby se trochu "odrazila".
Pokud chcete, můžete pořídit nějaký přípravek k úpravě čerstvé vody a co pořiďte určitě - měřák NO2.
Výměnu vody provádějte tak často, jak můžete a jak bude třeba. Měřte proběžně hodnoty NO2 a podle výsledku reagujte. A už žádný tobogán!!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2008 08:55 Muž Walker [66] - Cichlidy – To: Baset
Svych chyb jsem si vedomy, ale ostatni pochopili, ze se ptam na dalsi postup, nikoliv na to, co jsem udelal spatne. Jde mi o to, ze pokud je ryba slepa, muze to byt take neco jineho, nez vymena filtru. A potom bych ji rad vzal z akva co nejdrive. Plky o zkusenosti jsou k nicemu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2008 08:51 Muž Yirka [9126] – Re: Walker
Určitě bych počkal, situace se musí zlepšit se zajetím filtru. Nezbývá než doufat. Jestliže to jsou dospělé ryby, něco vydrží. V dubnu jsem by v podobné situaci (mám AQ v podstatě přizpůsobené pro skaláry) a filtry jsem pro jistotu nechal běžet souběžně 14 dní. Bylo to pak absolutně bez problémů, i když netrpělivost byla taky velká. Vydržel jsem, víš o čem je akvaristika: 3x trpělivost. Tak hodně zdaru! ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2008 08:44 Baset
Beru zpět poznámku o 13ti letech praxe (počty mi nejdou).
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [35] ...... 39

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 36303x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5376-skalara-nemoc?od=1701