Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaké dno do akvária?

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 67 Přejít na další stránku   1  
Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2012 09:54 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Moucha
souhlas
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   26.03.2012 07:35 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: grunda
ale pozor na kombinaci aquaclay s piskorkama... je to pak o trpelivosti pri sazeni cehokoliv....
navic obsahuje zelezo takze ho pritahuje magnet... coz je dobre vedet chcete-li pouzivat magnetickou sterku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2012 22:53 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: r0b1nh0
supr červené dno je Aquaclay Ground od Rataje
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2012 21:48 R Muž romant [28001] Re: Moucha
Taky prosejvám, ve stavebninách za pár Kč koupím betonářskej písek a ten si poupravím dle potřeby, nejdaději mám frakci 2-4mm. ;-) Použití toho písku, tak jak je, taktéž možné, funguje to taky dobře. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2012 21:44 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: romant
a co pri odkalovani? lehci se dostava zase nahoru..... ale doporucuji jen jednu frakci, jinak to nedela dobrotu, osobne substraty prosejvam

pripadne by sel pouzit i odkalovaci rost (neco jako pudni filtr, ale slouzici jen pro odkalovani)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2012 21:40 Muž r0b1nh0 [4] Re: romant
díky moc
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2012 21:33 R Muž romant [28001] Re: r0b1nh0
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2012 21:31 Muž r0b1nh0 [4] Re: romant
Ok, díky za radu. Mohu tedy ještě požádat o radu, které dno by se hodilo nejvíce? Když bych chtěl něco do té cihlové barvy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   25.03.2012 21:29 R Muž romant [28001] Re: r0b1nh0
Neúprosné fyzikální zákony udělají své, co je menší propadne ke dnu a zbyde zase to stávající. Když už, tak hlasuju pro výměnu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2012 21:25 Muž r0b1nh0 [4] Re: romant
To mohu potvrdit s tím bordelem. Ale tak nestačilo by a nebylo by lepší dat jen na to vrstvu, u které by čištění bylo lepší?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2012 21:22 R Muž romant [28001] Re: r0b1nh0
Tak ono s tím dnem jak tam máš jsou i jiný trable a to jak je tvořený větší frakcí ostřejších kamínků, tak ten bordýlek co produkují rybky tam pěkně zapadává a nezřídka dochází k nesprávnýmu rozkládání toho bordýlku(může zahnívat) a odkalování je u takovýchto typů dna taktéž těžší, takže estetickou stránku bych řešil až v dalším sledu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2012 21:21 Žena petulinakk [2017] Re: r0b1nh0
Měla jsem bílé dno, bylo bez příměsi vápence, ale jednak jeho údržba je horší - je na tom prostě víc vidět kdejaký bordel, a nebude pořád tak krásně čistě bílé, nebo jen za cenu pořádné dřiny :-)
A taky můžu potvrdit spíš to, že ryby i rostlinky lépe vyniknou na tmavém. Srovnání mám - bílou jsem vyměnila za hnědou a jsem spokojená :-)
Když už, volila bych spíše tu cihlovou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2012 21:17 Muž r0b1nh0 [4] Re: romant
Nn, s dosavadním štěrkem žádný prblém není, jen mi radili, že to nevypadá moc přírodné ani esteticky, tak jsem přemýšlel a koukal na prezentace dalších uživatelů a hodně se mi líbil čisté bílé dno nebo červené(cihlové). Vše v tom vynikne lépe, rostlinky především.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2012 21:14 Muž spajk17 [19] - Raci, krabi, krevetkyRe: r0b1nh0
aha tak to potom jo jak říka roman...pokut je to vaoenec tak bych to vymenil cele...ja jsem mel taky vapencove dno a vymenil jsem ho radši
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2012 21:11 R Muž romant [28001] Re: r0b1nh0
Přisypat další vrstvu není řešení. Předpokládám, že to stávající dno obsahuje vápenec a tomu je jedno, jestli bude vespod, či navrchu. Řekl bych, že výměna dna Tě nemine. Není to žádná tragédie, absolvovalo jí spousty zdejších účastníků a zkušenosti zde jsou, mrkni na příslušný vlákno a jak postupovat je tam několikráte popsaný. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2012 21:11 Muž spajk17 [19] - Raci, krabi, krevetkyRe: r0b1nh0
dal bych černe-čedičové...mam ho v krevetarku a je super doporučuji sice je drahe ale stojí to zato
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2012 21:07 Muž r0b1nh0 [4] – dno
Zdravíčko lidičky, mám ve svém akva černobílý štěrk a po radách na zdejších stránkách bych chtěl něco lepšího. Abych nemusel měnit celé dno, tak by asi bylo nejlepší jen nasypat na můj dosavadní štěrk vrstvu novou. Hodně se mi líbí červené(cihlové) nebo čistě bílé, ale to by asi brzy ztmavlo a i jsem četl, že rybkám vyhovuje spíše tmavší odstíny. Prosím tedy o rady, jaké dno (tedy spíše vrstvu) vybrat aby mé akvárko vypadalo zase o kousek lépe.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2012 15:22 lap Re: romant
Děkuji. To mi "snad" zodpovědělo tu octovou reakci. Ohledně barvy by mě zajímala osobní zkušenost, popř. foto. Používáte tu někdo křemičitý TOMI písek o zrnitostech 1-2mm a 0,4-0,8mm?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   21.03.2012 12:04 R Muž romant [28001] Re: nerf
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2012 11:55 lap – TOMI písek - barva a šumivost? :-)
Hola hola, malý dotaz - používáte někdo TOMI křemičitý písek o zrnitosti 1-2mm a 0,4-0,8mm? Tyto písky se na první pohled v pytli jeví tmavší než ostatní křemičité písky (což by mi vyhovovalo), je to opravdu tak, jsou trochu do hněda a ne bílé? A druhý dotaz - jaká byla reakce těchto písků na ocet? Předem díky za reakce.
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2012 20:04 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: kortezhugo
Mozna bude i jinde ke koupeni,lekarenske potreby nebo tak neco! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2012 19:58 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: katterinecka
Tohle je levna alternativa k ADA,jinak jak uz bylo popsano nize lze pouzit ty stabilizatory,ruzne kameny,nebo koreny a vyhnout se lehkym substratum a samozdrejme lze pouzit uz tady nekolikrate Johanem opakovany :-) jil a pisek.Ono se bude vsechno trochu hybat,co nadelame!Tady tedka frci(ja ho ted testuji) "coal slag"pouziva se to jako abrasivum k piskovani,je to cerne jako"uhel" :-),zrnitost kolem 1mm,inertni a docela tezky,skoro za darmo substrat,vypada moc dobre,on nad tim Tom Barr ohrnuje nos,pro nej je ADA nej...,pro nas obycejne "smrtelniky" je ok!!! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2012 19:48 Muž kortezhugo [983] Re: Kamilstrom
Och...
Som myslel tu niekde "normalne" kupit... :)
Alebo si dam nieco predpisat a vymenim obsah :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2012 19:36 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: kortezhugo
Zkus eBay tam by toho melo byt dost!Hledej velikost 00! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2012 18:02 Muž Johan [4950] - RostlinyRe: Kamilstrom
Já už se sice opakuji, ale při použití jílu a navrch říční písek vyřeší jak nedostatek živin, tak i sesouvání. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2012 17:18 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Kamilstrom
ale tablety do dna nebo hlína moc neřeší sesouvání svahu, jen živiny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2012 16:49 Muž kortezhugo [983] Re: Kamilstrom
A kde sa daju zohnat tie kapsle?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   14.03.2012 15:12 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Tragett
Tak to muzes skusit dva zpusoby,na dno pouzit vrstvu do dvou cm z organicke zeminy(oganic potting soil)obohacenou,pouzivanou do kvetinacu,bez nejakych jedu,ptaciho(slepicincu) trusu apod.,muzes ji mineralizovat pro vetsi efekt.Nasypes ji do akva a rovnomerne s ni pokryjes cele dno,nechas jen mezery tak do 2 cm od vsech skel(aby nebyla pozdeji videt)a pak na ni nasypes nejaky inertni substrat nejmene 3 cm.Mas tak levne a na ziviny bohate dno(skoro ADA :-) ).Nesmis pak stim moc hybat a presazovat kytky,aby se hlina nedostala nahoru!! :-) Nebo zkus normalne inertni pisek ci drobny sterk a pravidelne dodavej tablety do dna,ja to delam taky tak a vse je ok,hnojivo do dna si pripravuji taky sam,osmocote plus davam do zelatinovych kapsli a ty zastrkavam do dna!! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.03.2012 08:24 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: Kamilstrom
Prave, hledam levnejsi alternativu, jde mi o princip, nechci vyhdit bambilion za substrat, co ma znacku ... jde mi vzdy o to udelat hezke akva za rozumny peniz, kdyz mate na mini akva rozpocet 10tisic, tak je to o necem jinem :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2012 03:38 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Tragett
"ADA NEW Amazonia." urcite drzi dobre i kdyz si myslim,ze tam necim stabilizuji taky,ale pamatuj ze pri tomhle substratu pri pozdejsim presazovani rostlin a nebo jinych upravach dochazi k jejimu droleni a rozpadu a ta pak uz tolik nedrzi a kali vodu,jinak je to vyborny(a drahy)substrat :-) .
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2012 15:45 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: scorpion075
A predpokladam, ze Amano pouziva ADA Amazon profi soil, ten se snad nesune, ja se prave bojim, ze kdyz to bude zarostle, rekneme kobercovkama, tak to bude delat neplechu. Zkousel jsem kdysi v jednom akvariu udelat "nasyp" z flexiobkladu a normalne se mi to sesunulo, i kdyz jsem delal ruzne zabrany a kaskady. Proto premyslim nad poradnym dnem ... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2012 11:49 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: katterinecka
Máš pravdu. Moje chyba, nepodíval jsem se na jeho prezentaci, to by fakt neklaplo. Poučení pro příště a díky za upozornění X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2012 11:38 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: scorpion075
to v zarostlém akvárku půjde docela blbě, když se podívám v jakém stylu má Tragett akvárka doposud
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2012 10:18 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: Tragett
Taky můžeš při pravidelných údržbách vzít prázdnou pixlu(třeba od krmení pro rybičky) a písek z přední strany přesípnout dozadu :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   13.03.2012 07:54 Žena Nympheas [111] - Labyrintky
Použít se dá ta zahradní plastová páska,co se dává mezi záhony.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   12.03.2012 22:26 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Tragett
Vse co je lehke se ti sveze postupem casu,pisky i drobny sterk(pusobenim ryb,sneku atd.).Budes muset zabudovat do svahu tzv. stabilizatory,ja pouzivam tenke pruhledne plastikove prouzky,zabudujes je do svahu a ty pak zabranuji(nebo hodne zpomaluji) jeho sesuti!!! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2012 22:20 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Tragett
řeším stejné dilemma, mám nachystané do mini kongo, což je v podstatě drobounký lehký keramzit a také to samé jako profisoil a podobné za zlomek ceny, osvědčil se mi, ale chcu zkusit udělat velký svah v rohu a jen kobereček. Napadlo mě akorát dno proložit nějakými pláty skl, podobně jako stupňovité zahrady ve svahu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2012 22:11 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: romant
To je dobry, ale ja potrebuju udelat rekneme 10cm nasyp, tka nevim, jestli se mi to nesveze ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2012 22:03 R Muž romant [28001] Re: Tragett
Drolit ne, ale je to poměrně lehký a tak je dobrý to před dáváním do akvárka řádně namočit, klidně i trošku povařit a ono to potom líp klesá ke dnu, příbalový leták napoví. Pro krevetky velmi vhodné a rostlinám se v tom taktéž líbí. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2012 21:59 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: romant
Profi soil se nebude drolit ju? Vypada to podle specifikace dobre, mozna to bude dobry :) Tak ja to vyzkousim, uvidime :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2012 21:40 Muž kortezhugo [983] Re: prdzbrd
prdzbrd napsal: Jak dlouho vydrží Florapol účinkovat? A jaké prvky pak hnojíš do vodního sloupce...

Ako dlho? -to tazko povedat pretoze co zostalo z toho som si "ugulal" gulicky a sem tam pridavam...teda vyuzivam to aj bez znovuzalozenia nadrze.
A co do vody? -v podstate pridavam vsetko...-ale je pravda ze spotreba mikroprvkov je podstatne mensia.
Co kupit? -alebo co je lepsie? -to neporadim teda ci JBL alebo Dennerle

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2012 21:14 R Muž romant [28001] Re: Tragett
Mrkni na tohle www.rataj-spk.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2012 21:10 Muž spajk17 [19] - Raci, krabi, krevetkyRe: Tragett
dal bych tam normalní šterk přirodni jako mam ja ve 160l nadrži
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2012 21:08 Muž Tragett [61] - Mořské ryby – Vysoke dno
Ahoj, chystam si zalozi krevetarium, nicmene resim dno, chtel bych u jedne strany relativne vysoky nasyp a bojim se, ze bezny pisek z flexiobkladu nebude konzistentni a jelikoz ma akva cca 20l, nechce se mi kupovat opravdu drahy ADA Amazon Soil ... mate nejaky tip?

Dekuji za odpoved a navrhy ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2012 16:03 lap Re: Johan
Ne, o to nejde, že bych jím opovrhoval, natož proto, že je zadarmo. Jde o to, že jsem líný a dostatečně nešikovný na to, abych pracně zjišťoval a zkoumal, zda je takový a takový pracně nakopaný jíl vhodný do nádrže :-) nejsem žádný chemik :-) na druhou stranu nemíním investovat do odpudivě drahých substrátů typu ADA a tak se snažím jít cestou mě nejbližší. Tedy po přečtení asi 329 vláken na téma: Dno, jsem došel k variantám do nádrže 80x45x35 dát naspod Deponit Mix či Florapol a nahoru buď nejspíš černý flexi. A od Vás jsem chtěl znát Vaše praktické zkušenosti s těmito zásobními substráty :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2012 15:23 Muž Johan [4950] - RostlinyRe: prdzbrd
Jíl je prakticky zadarmo, to jo, ale jen proto jím opovrhovat? Kdyby ho někdo prodával za padesátk kč kilo, tak už by to bylo lepší? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2012 14:03 lap Re: kortezhugo
Jak dlouho vydrží Florapol účinkovat? A jaké prvky pak hnojíš do vodního sloupce (předpokládám něco, co Florapol rostlinám přes kořeny není schopen dodat)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2012 13:13 Muž kortezhugo [983] Re: prdzbrd
Porovnat to neviem -ten Deponit Mix som este neskusal...
ale JBL Florapol som uz par krat pouzil a pouzijem znova :)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   12.03.2012 13:02 R Muž romant [28001] Re: prdzbrd
O.K. Tyhle jednoduchý metody i pro začátečníky jsou funkční. :-) Co se týká toho srovnání těch dvou substrátů, tak je považuji za srovnatelný a je dle mého názoru jedno, pro jaký se rozhodneš. Uvidíš, jak se Ti k tomu vyjádří někdo další. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2012 12:36 lap Re: romant
No... děkuji. Nic ve zlém, ale myslím, že jsem o něco dál, než abych musel čerpat z takovýchto článků pro začátečníky. Spíš mě zajímaly nějaké konkrétní zkušenosti se zmíněnými - Denerle Deponit Mix, JBL Florapol - případně jejich porovnání, pokud to jde. Jíl si nakopat nepůjdu, zas tak moc finance omezené nejsou :-)
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [67] ...... 91

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3914?od=3301