K té školní "30":
už teď je v ní příliš mnoho ryb! To pravidlo není - 2 l na rybku,
ale 1-2 l na 1 cm rybí DÉLKY - v dospělosti a bez ocasní ploutve! (2 l na rybku bude spíš údaj z kuchařky, z receptu na rybí polévku...)
Tímto pravidlem se ale nedá řídit striktně, bez zvážení dalších aspektů a souvislostí, zejména velikosti, jíž ten který druh ryby dorůstá!
Tak např. "nacpat" 4 mečovky do takto malého akvária je ... (jak to nazvat kulantně?) ... nezodpovědné! Tyto rybky potřebují větší životní prostor. A to i v případě, že by šlo o 1 samce a 3 samičky. Pokud by v této skupině bylo více samců, pak bych to viděl jako týrání zvířat. Vnitrodruhová agresivita mezi samci je velmi vysoká a submisivní samci musí mít únikový prostor a možnost úkrytu. Ten jim 30 l nádrž nemůže poskytnout!
Také bych vás v této souvislosti chtěl upozornit na mnohokrát ověřenou skutečnost - pro rady choďte na podobná fóra (a "filtrujte" zrno od plev), lidem v obchodě příliš nevěřte - jejich cílem je PRODAT! A věřte mi, že nejspokojenější by byli, kdybyste vykoupila vše, co mají aktuálně v prodejně a ještě udělala další objednávku. (A někteří by byli možná i schopni vás přesvědčovat, že to všechno vleze do té vaší "30"....)
Pamatujte si, že thajský kriminál se dá také přežít, ale kvalita života v něm nebude příliš vysoká. Tak proč odsoudit tvory, které si pořizujeme proto, že je máme rádi, k doživotí v thajském vězení?!
Udělte, prosím, mečovkám "milost", poskytněte jim alespoň vaši domácí "60" a vyčkejte chvíli - paví očka už se o zaplnění postarají.
K vaší "60":
Co se počtu a velikosti osazenstva týče, musel bych se opakovat. Pevně věřím, že nyní se bude vaše úvaha řídit jinými souvislostmi, než po doporučení "těch v obchodě".
Nejjednodušší způsob, jak získat křemičitý písek, který zmiňuji, je koupit jej v akvaprodejně, kde se prodává pod názvem "Nové dno" od fy. Rataj a syn (www.rataj-spk.cz).
Pokud budete odkalovat pomocí odkalovacího zvonu, k žádné nepleše by dojít nemělo.
No a na otázku: "A co by bylo tedy lepší, písek nebo drobné kamínky?" jednoznačná odpověď - "Nové dno".
Jak vidím, nestíhám... Katunka a Roman mne předběhli, ale nevadí! Když už jsem se s tím smolil...