Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Zamýšlíte-li provozovat akva se zaměřením na kytky, pak by bylo na místě dát pod písek výživný substrát.
Není třeba

Zdravím chtěl bych se zeptat, zda je pod písek z flexiobkladů
flexiobklady.cz/… dát ještě nějakou podkladovou vrstvu.
Zdravím chtěl bych se zeptat, zda je pod písek z flexiobkladů
flexiobklady.cz/… dát ještě nějakou podkladovou vrstvu.
Starší reakce
Housie napsal: tak co myslíte mohl bych tohle dát samotné do 133l aqa nebo něco jemnějšího?
Tenhle prodávají i v akvaristice. Já ho mám smíchaný s jemnnějším a celkem pohoda. Poměr 1díl hrubého na 2-3díly jemného.

flexiobklady

Já to nabírám přímo, trochu properu v kýblu a šup do akvárka. Je to trošku víc práce než jen přijít k propranému, ale ta půl hodinka...
mně v tomhle šli krásně tlamovci
prťata se schovávala mezioblázky
ale kytí K.O.

Dát si to do akvárka můžeš, časem poznáš že to není úplně ono a vyměníš za něco jiného. Aby rostly rostlinky nasázíš nějaké kuličky Bivoje.
měla jsem něco podobného. strakaté dno celkem zneviditelňuje "život v akvárku", stejně tak strakatá tapeta. a moc mi v tom nešly kořenící kytky, tak nějak zhynuly...

Já bych to tam nedával.

tak co myslíte mohl bych tohle dát samotné do 133l aqa nebo něco jemnějšího?
Ahoj,
máte někdo zkušenosti s pískem od Sand systému, anebo s tím hnědým od Flexi obkladů? Jak ta barva vypadá v akváriu, popř. fotky? Díky.
bohužel v pískovně kde jsem byl nebyl jemnější, mám toho doma v cca 20-25kg a je to škoda to nevyužít
Já používám také z pískovny, ale o zrnitosti do 1 mm. Nenašel ste tam jemnější? Takových bych si do akvária nedal. Doporučuju zrnitost kolem (nebo pod) 2 mm.
ahoj, je vhodný štěrk z pískovny o zrnitosti cca 4-8mm světle hnědé barvy? nebo bych měl k tomu koupit nějaký jemný křemičitý písek a smíchat to?
Starší reakce
Je pravda, že smícháním obou odstínů se docílí ještě přirozenějšího vzhledu
Já mám objednaný oba a budu je ještě míchat (asi) s černým ,který mám ve stávajícím AQ.Až to přijde teprve se rozhodu,jak to na mě bude působit.JJ ten rozdíl suchá a ve vodě je opravdu markantní.
A které maš objednané? Já nespěchám a budu ráda, když budu moci posoudit. Napsala bys mi potom do vzkazu až to bude aktuální?
tady je rudy na suchu
www.flexiobklady.cz/…
tady je v akva.
rybicky.net/fotogalerie.php…
je tam dost rozdíl, proto jsem zvědavá na ten hnědý
Stačí to označení.Jinak jestli na to nespěcháš,až mi přijde,posoudím ,vyfotím pod vodou.Také chci zkusit ocet.
ta první je fajn, ale ve vodě to asi vypadá trochu jinak. Obhednan můžu s tím označením, které máš uvedeno na fotce?
Jinak díky moc za info

vzorek H2

Mám ho objednaný.Obě barvy.Není v netové nabídce,ale bude.Objednat můžeš přes mail.Přikádám fotky, které mi poslali
potrebovala bych 10 kilo, nebyla by fotka?
Flexiobklady mají i hnědý, jen není uvedený v nabídce.
Já osobně jej mám v Aq a nedávno jsem i nějaký posílal na Ostravsko. Ten nick si nevzpomínám.
O jaké množství se ti jedná?
Ahoj, sháním písek, který by byl hnědý. Dlouho jsem uvažovala o černém od flexiobklady.cz, ale ta černá se mi nezdá moc přirozená, mají tam ještě rudou, ta vypadá pěkně na suchu, ale v akva je opravdu rudá. Narazila jsem na toto:
www.ezoocentrum.cz/….
Máte s tím někdo zkušenosti?
Starší reakce
no ona ta voda by mohla bejt v pohode, ale ty kaly jsou dost velkej prusvih, ona je priroda a priroda.... vetsina nasi prirody je silne ovlivnena produkty lidske spolecnosti, pokud je v povodi daneho zdroje intenzivne vyuzivana (treba i v minulosti) zemedelska puda, nebo nejake lidske obydli, tak kontaminace sedimentu je vic jak pravdepodobna
No ono s tím kalem. Kupil jsem písek z akvaristyky a kal byl stejně..

Takže jestli properu koupený nebo z potoka. Tak na tom mi nesejde. Samozřejmě ten s potoka bude kalnější, ale když chci založit úplně novou nádrž tak mi to nevadí. Mám času dost..

Myslím že když člověk propere písek od kalu a převaří myslím že je vše v pořádku.
Spíše mi šlo jen o tu zrnitost.
Taky bych viděl problém v kalu, který po napuštění nádrže vznikne. To bych si radši ušetřil práci a písek si koupil.
Jinak hrubosti se nebojte, mám v akva 1-2mm písek a vše v pohodě. Naopak rostliny v něm koření lépe jak v hrubším. Jediný "problém" je při odkalování, ale i to se dá zvládnout.
Ano znám, dokonce z potoků běžně piji a dokonce i voda z vodovodu v domě, kde jsem si kdysi založil první akvárium, byla z potoka filtrovaná jen přes písečné filtry v malé lesní vodárničce.
Nicméně i akvárium s pískem z Vltavy mi fungovalo zcela normálně bez pečení v troubě. Pravda, asi bych do takového vltavského akvária po založení nedal nějaké choulostivé labyrintky z importu.
Tak kdyaž je jemnější nepropadávaj kousky potravy dolů ale jsou na povrchu..
Myslím, že bohatě stačí písek normálně vyprat. Dělal jsem to tak stokrát a vždy to fungovalo. Pokud ale někdo chce péci v troubě, ničemu to samozřejmě nevadí. Za předpokladu správného založení nádrže s dostatkem času pro obnovení prospěšných baktérií, samozřejmě.
nase toky jsou dost zaneradeny, rozhodne bych to poradne ususil, prosil ziskal frakci 4-2mm a tu pak prevaril, nebo upekl v troube, pripadne projel savem..... na tom pisku mohou bejt i ruzne patogenni organismy o znecistenem bahne nemluve.... a od cisticky to misto odberu muze byt klidne nekolik kilometru....
V životě jsem nepekl písek v troubě, abych ho zbavil baktérií. Proč proboha? Tedy samozřejmě předpokládám, že je z čistého a zdravého místa, ne z místa pod výtokem kanalizace.
Z fotky kvalitní dno nepoznám, ale barva se mi líbí. Zkus, zda neobsahuje příliš mnoho vápenatých látek - zda nešumí v octě. Příliš jemný mi nepřijde, ale na tohle mají různí lidé různé názory. Já mám z mnoha důvodů raději dno jemnější než hrubší.
Osobne bych toto dno zamit ,nebot ho budes muset poradne proprat aby ses zbavil drobnych zrnek ktere by se mohly vyrit v AQ .Pak ho jeste budes muset strcit do trouby na hodku asi pri 100 nebo 150 C abys zlikvidoval bakterie a nezatahl jis nemoci do AQ.Takze asi nejrozumejsi by bylo zajit do akvaristiky a tech par kilo co budes potrebovat koupit.

Prosím. Nevíte někdo jestli je to vhodné dno do akvária? Je to písek vytažený z potoka. Myslím tím jestli není moc jemný pro rostliny aby v něm rostly a také se neusazovalo nebezpečných plynů..
Děkuji za názory

Nemá náhodou niekto piesok od Sand Systému ?
www.sandsystem.cz
Neviete čo stojí to 25 kg balenie ? Žiadal som ich o cenu prostredníctvom kontaktného formulára a aj mailom, no zatiaľ som nedostal odpoveď ...
ja ma aquaclay a cernej pisek od flexi obkladu (zakoupen v Zoo Branik), Vaclav znamy to rostlinkar pouziva pisek pro bazenove filtry (jeto bily kremicity pisek)
v podstate na zakladni substrat (ten co nehnoji) je jen par pozadavku: chemicka stalost a inertnost (nic nevylucuji, nerozpadaji se), pak dostatecna zrnitost a zaoblenost hran (ostre hrany zranuji koreny a vadi zivocichum rypajicim se ve dne)
samozrejme pro nektere je dulezita i barva
ale tohle vsecko se to tu huz mnohokrate probiralo
pisek do filtraci ma ale nevyhodu ze byva moc svetly, ja pouzila ve velkem akvarku pisek kremenny sparovaci z bauhausu a zadne problemy s nim nejsou (viz moje prezentace
rybicky.net/nadrze/10012 ) nebo jak uz tu bylo zmineno hodne lidi je spokojenych s piskem z flexiobkladu, vyhodou je ze maji pisek cerny, ktery je jinak ve vhodne zrnitosti tezko k sehnani
jj diky! nekde jsem cetl, ze nekdo pouziva i pisek do bazenovych filtraci, zkusenosti??
i v obi mají akvristické oddělení...drť do akva ale není moc vhodná..jsou to rozemleté kameny a má to příliš ostré hrany..lepší jsou říční písky...nebo cokoliv přírodního..někdo používá drtě obalené v plastu..flexiobklady..já nejsem zastánce čehokoliv umělého do akva kromě nutných trubek na filtraci (když už se nedají sehnat ty staré skleněné..)
diky a da se ten pisek koupit i jine nez v jejim ofic. eshopu?? jakoze zda li nejaka alternativa treba v tom OBI apod.??
no vypocet je jednduchy
šířka [dm] x delka [dm] x prumerna vyska pisku [dm] = objem pisku [dm=L]
1 dm = 10 cm
1 dm3 = 1 litr
vyska pisku se pohybuje od cca 4-10cm (doporucuje se svahovat, lepsi je vzit o trosku vic, kdyz tak zbyde, ci budes mit trosku vyssi vrstvu)
cerny pisek od flexi obkladu (1-2mm) 1L = 1,5 kg
co teda pouzivas??

)
ten jsem měla, nebyla jsem s ním příliš spokojená, je mnohem větší než 4mm, lepší je jemnější

ahoj!
budu zakládat akva - 112 litru, 80x40x35. chci se zeptat na podklad - kolik kg/l je potreba???
a zda muze byt tento
www.zoo-doma.cz/… popripade zda byste mi doporucili neco treba z OBI??
diky
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Přidat reakci
1 ...... [77] ...... 91
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115277x