Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Já jsem ten Dennerle DeponitMix Professional nikdy nepoužil, ale můžu ho s čistým svědomím pochválit. Když jsem si totiž teď přímo na stránkách Dennerle přečetl o jeho složení a vlastnostech, zjistil jsem, že laboratoře Dennerle vybádaly něco
hodně podobného tomu, co si míchám sám.
Přesto i pokud by mi na penězích nezáleželo, zase bych si to příště namíchal po svém. Jedině tak totiž dost přesně vím, kolik čeho tam je, a v čem mám příště třeba přidat nebo ubrat, atd.
To je ovšem můj hračičkový/badatelský pohled na věc. Pro normálního smrtelníka myslím, že tenhle substrát nemusí být špatný. Snad... Všechno se z toho popisu člověk přecejen nedozví.
Priznám sa, nie som príliš skúsený akvarista
A určite je pravda že ak sa v tom dne má niekto alebo niečo sturat, určite sa to zmieša a nebude to moc prospešné
Asi by som si pri písaní odpovedí začať uvedomovať že väčšina ľudí odkaluje a niekto má aj ryby-bagre, takže pardon.
Prepáčte prosim
Depozit mix určite poslúži dobre, len som navrhol lacnejšiu alternatívu ktorá bude fungovať rovnako dobre. Ja môžem výživný substrát len doporučit. Rastú mi v ňom rastliny ktoré kamarátovi iba stagnujú v obyčajnom piesku. Ani jeden z nás nehnoji
Protože nevíte co v něm je, kolik toho je a kdy a v jakém množství se to uvolní
Lidé zde se prostě snaží ochránit vaší investici.
Aby nedošlo k omylu. Nehledám levné dno, peníze mám a nemám problém si zaplatit kvalitní dno. Chci to nejlepší a aby to splňovalo ty moje požadavky. Budu mít CO2 z lahve.
Proč ne ten Dennerle Deponit Mix Professional ? Četl jsem na něj docela slušné ohlasy.
Ad Tvé požadavky - terramol.
www.bonequip.cz/…
Fotky akvárka s tímto dnem - viz moje nádrž "Obývák".
Zkušenost po půl roce - maximální spokojenost.
hunti napsal: Můžete mi pomoci s výběrem dna?
Můžeme.
Je pár věcí, které byly za bolševika lepší. Například akvarijní substráty. Tenkrát jsme většinou zašli někam na staveniště, tam šlohli pár kbelíků toho jejich písku, doma to trochu proprali, a bylo po ptákách.
Machři kteří věděli co dělají, si dopomohli k různým extrakundacím, aniž k tomu potřebovali profi substráty ze Zverimexu.
A v tom se nic nezměnilo.
Já radil deponit nedávat, ne nahradit. Reakce byla, že to je levný...
Ano, s tým som úplne nerátal. Ja mám také dno ale neodkalujem, takže pre mňa supr
Diskuze je o tom, zda nahradit Dennerle Deponit Mix Professional 9v1 kompostem.
Takže si dám do akvárka něco, co nepotřebuju, jen proto, že to stojí 5€ pytel...?
A jak se takové dno udržuje,to ani odkalit nejde...
Nie, kompost je len tmavo hnedý, ale veď pod pieskom ho vidieť nebude (dá sa to zasypať pieskom aj zo strán a nebude to vidno vôbec). Ctibum: cenu kompostu neporazí nič
Dal bych jen písek, bez deponitu. A až si rozsadíš a doladíš rostliny, tak případně ke kořenům, tam kde to bude potřeba, jílový kuličky.
Na středně náročné rostliny je podle mě cokoli jiného zbytečné. Když se podíváš na mojí "61", tak to (zatím ještě pořád) roste v křemičitém písku, bez kousku a kapky hnojiva a se setovým světlem. A je tam džungle, že mám problém najít ryby...
Co si představuješ jako koberec? A plánuješ přidávat CO2 (ne tekuté, ale opravdové)?
kompost existuje ve světlé barvě?
Ja by som dal ten piesok a pod neho (stačí tam kde chcete mať rastlinky) 100% prírodný kompost (50L za 5€
)
Můžete mi pomoci s výběrem dna?
Moje požadavky:
- chci mít také ryby dna jako jsou pancéřníčci, pár l-sumců, atd.
- bude se jednat o společenské akva
- chci mít středně náročné rostliny, nechci koberec po celé ploše, ale chtěl bych alespoň kousek koberce lokálně tam mít. Nechci vyloženě hodně zarostlé, ale zároveň chci aby rostliny byly pěkné a v hojném počtu
- nechci černé, tmavé dno. Ale taky ne bílé. Chci něco v přírodním vzhledu. Nechci žádné substráty co vypadají jako zaječí bobky, nechci žádné hnědé kuličky atd.
- pokud by se mělo jednat o skládané dno, nechci jednu vrstvu černou, druhou světlou
Na ty moje požadavky jsem zatím vybral jako spodní vrstvu Dennerle Deponit Mix Professional 9v1 v tloušťce 2cm a nad to křemičitý písek 2-3mm v tloušťce 5+7cm.
Myslíte, že je to dobrý výběr, nebo lze vybrat něco lepšího ve vztahu k výše uvedeným požadavkům?
Starší reakce
Drtená pemza je vlastne Volcano od Rataja. Vyzerá fajn a drží tvar. Nevýhodou je presádzanie rastlín, pokiaľ už máš napustenú vodu. Pri založení rastliny pekne zasadíš, ale neskôr (keď už budeš mať v akváriu vodu) to pôjde ťažko (s pinzetou väčšinou vyberieš aj rastlinu).
Zeolit to nevysaje tak, aby se k tomu rostliny nedostaly.
Mám neobvyklý dotaz, zkoušel někdo jako substrát drcenou pemzu? Jsem spíše odpůrcem světlého natož bíleho dna, líbí se mi upravená lávová drť, ale kvůli krevetkám bych do jednoho akva potřeboval bíle dno, zvažoval jsem jako první zeolit, ale rostlinám by vysál vše potřebné. Pemza v octu nešumí, je hodně porézní a část ve vodě plave, je třeba nechat nasáknout. Víte o další komplikaci jejího použití?
Starší reakce
V Bratislavě máme zřejmě ještě tvrdší. 19-28 dGH
www.cistavoda.sk/…
To by mohlo být ono - nemáš vodu až tak tvrdou, aby ti vápník zvýšil tvrdost natolik, že to je problém. Co na tuhle teorii říkají ostatní?
Bytča (asi neviete, kde to je) - okresne mestecko, 20 km od Žiliny.
Tvrdost vodovodnej pitnej vody je cca 2,7 mmól/l, cize "voda dosť tvrdá" podla tabulky.
Odkud jsi? (tipuju, že ne z Bratislavy)
Maq: Je možné, že by měl měkkou vodu a proto mu nebylo na škodu dno s vápencem?
Né, všechen se nerozpustí, ani to nepoznáš. To by trvalo mnoho mnoho let.
Ale bude Ti trvale zvyšovat tvrdost a alkalitu. Budeš muset měnit pravidelně vodu. Ale pokud Ti v tom rostliny rostou, buď za to prostě rád.
Jinak přesně jak píše Jirka.
Asi sa zatial teraz naozaj na to nove dno vykaslem a zacnem riesit priamo tu riasu GSA.
Casom uvidim co a ako, a podla toho sa potom rozhodnem.
Kedze pouzivam CO2 (80 bubliniek za 1 minutu a tekutina od JBL je v dropchekry zelena), tak ten vapenec sa rozpusta - a co sa deje, ked sa vapenec rozpusta?
On sa postupne vsetok rozpusti z toho strkoveho dna?
Dalsia zaujimava vec je, ze preco musim mat az 80 bubliniek za 1 minutu, aby som mal roztok zeleny?
Šumí to v octě, ale rostliny rostou. Možná, že když překopeš dno, zažiješ zajímavou zkušenost, že najednou začnou bujet řasy, které jsi dosud neměl. Skoro všechny řasy jsou horší, než zelená flekovitá. Otázka zní, jestli to chceš. Řasy dokáží rostliny doslova sežrat.
Být tebou, nasadím hromadu okružáků. Tak 50. Vápník je pro ně fajn. Co se dnem, bych řešil až pak.
Jiné dno neřeš, máš to fajn.
Vždyť to je velmi pěkné akvárium, kolik z nás by bylo rádo za takové!
Jsi-li začátečník, možná ani nemůžeš docenit, jaké máš štěstí.
Myslím že to žádný rychlý a zásadní zásah nepotřebuje. Máš tedy spoustu času, abys si tiše četl, nasával vědomosti a pomalu si dělal nějaký názor. A pak když budeš na fóru klást konkrétní a věcné otázky zjevně vyplývající z předchozího studia, nebude tady problém dostat podobně konkrétní a věcné odpovědi.
freem1 napsal: Aky vyzivny substrat ste pouzili? ... Ktory sa Vam najviac osvedcil?
Milý freem1. Já jsem rád že můj příspěvek byl příznivě přijatý, ale já jsem ho psal víceméně pro Tebe, abych Ti pořád nenadával a jednou Ti nějak pomohl udělat si obrázek.
A jak to tak vypadá, moc se mi to nepovedlo...
Opět se ptáš jaksi podivně.
Zkusím Ti pomoct otázkou:
Čemu říkáš osvědčil?
O příspěvek zpět jsem psal o látce, která doslova vcucne do substrátu fosforečnany. Potřebuješ tohle? Nebo jiná látka takhle nasaje amonium, takže během záběhu ani později si s amoniakem nemusíš dělat starosti (a rostliny je přijímají kořeny). Jiné látky vodu okyselí, změkčí, sníží alkalitu... a pochopitelně je možno i naopak. Je možno do substrátu přidat příměs, kterou nadlouho velmi přirozeným (přírodním) způsobem zásobíš rostliny všemi mikroprvky kromě boru. Prakticky bez rizika přehnojení. Je možno přidat do substrátu látky, které budou pozvolna uvolňovat vybrané živiny pro rostliny. Je možno... mnoho věcí.
Teprve až si ujasníš,
co z toho potřebuješ, pak může být řeč o tom, co se na to osvědčuje a jaké musíš vytvořit podmínky, aby to fungovalo jak má.
Přitom v akvaristice stejně jako v matematice platí, že většinu úloh můžeš vyřešit trojčlenkou, a integrály nechat matfyzákům.
Je to novinářský článek, takže beru s rezervou - oni novináři všechno zkomolí.
Přímou odpověď nemám. To řešení, jak je popisované, odnikud neznám. Myslím ale že vím, v čem je potíž. Už před nějakým časem se zjistilo, že i když se zásadně omezí odtok odpadních vod do jezer a spol., tak úbytek fosforu nenásleduje. Proč? Protože fosfor je málo mobilní, drží se v sedimentu, a cykluje způsobem, který sinicím vyhovuje. Čili tenhle nejasně popsaný postup má zřejmě zabránit uvolňování fosforu ze sedimentu (protože bagrování je drahé).
Četl jsem o různých způsobech, jak se to kde řešilo. Některé byly úspěšné, ale pokud vím, zatím se nenašla metoda, která funguje vždycky všude. Třeba i drahá. Ono občas ani to vybagrování dna nezabralo.
Aplikace v akváriu? Podle toho, co máš na mysli. Znehybnit a ucpat sediment biofilmem bakterií (pokud to tedy vůbec jde - nevím...) se mi nelíbí. Nevím jak to krátce říct... připadá mi to jako spravování hodinek kladivem.
S fosforem jsem si docela vyhrál. Existují přípravky na odstranění fosforečnanů z vody. Princip je jednoduchý, já jsem zkoušel na stejném principu vlastní látkou (velmi levnou) navázat fosfor do dna (aby ho rostliny u kořenů měly a řasy ne). Přestože jsem fosforečnany ve vodě bryskně dostal na nulu, na řasy to nijak moc nefungovalo. Dnes už vím proč: Fosforečnany nejsou totéž co tzv. total phosphorus, což je fosfor vázaný převážně v organických sloučeninách, který plave ve vodě, lapače fosforečnanů na něj neúčinkují, a řasy a zejména sinice s ním umějí zacházet tak, že jim neuteče.
Mohl bych plkat dál, ale už by se nám to rozbíhalo všemi směry...
Já výživný substrát už nedávám, jen čistý křemičitý písek (pro bazénové filtrace, aby byl bez nežádoucích příměsí). Rostliny v něm rostou dobře i bez přihnojování - už jsem to tu někde psala a ne jednou. např
rybicky.net/nadrze/28814-kristalova-ii To je hlína. Mám na mysli to co tam má Václav, ne tuhle diskuzi
Jestli to chceš brát podle ceny, tak tě nejlevněji vždycky vyjde křemičitý písek bez zásobních substrátů a ideálně bez přirážky za to že je na obalu napsáno „akvarijní“. Ale to už tu zaznělo několikrát.
Ktory sa Vam najviac osvedcil?
Podle mých zkušeností musí být skoro cokoliv lepší než Dennerle deponit mix - ten se mi velmi neosvědčil
Aky vyzivny substrat ste pouzili?
Kebyze dam strk Hagen 25 kg, 1 balenie,
www.akvariumonline.sk/… a vyzivny substrat napr. Dennerle Deponit Mix Professional 9in1, 4,8 kg, 1 balenie,
www.akvariumonline.sk/… , tak cena by bola 42 €.
Platinum Soil 8l Powder, 2 balenia a cena taktiez 42 €.
To uz je potom lepsie mat ten Platinum Soil Powder.
Udělej to jako já, dej si do akvária misku kde bude zásobní substrát překrytý pískem a zasaď rostliny a uvidíš jak to poroste.
Pak se můžeš rozhodnout a nemusíš se tu ptát. Vlastní zkušenost je k nezaplacení.
No tak si ho tam dej...co chceš slyšet...že je výborný..100 lidí a každej ti řekne něco jiného,jeden má písek,druhej zase tamto,to je ťěžko ti radit...sám si musíš vybrat
OT - trochu mimo téma:
Zajímalo by mě, jak se díváš na toto řešení a zda by při miniaplikacibylo řešením třeba i do akvária.
pardubice.idnes.cz/… Ja nechcem neviem kolkokrat nieco skusat, robit nejake pokusy a neviem co este.
Neriesim uz ci to alebo hento...
Ziadal som o nazory, skusenosti, atd. s Platinum Soil aj pre ostatnych, nakolko tych nazorov nie je vela.
Ty hele,zkus zapátrat ve svem okoli,a najít zkušeneho a dobrého akvaristu,chytnout ho za ruku,dovézt si ho tam,kde máš akvária at ti ho on osobně založi a poradí...protože ty si nedáš řict,a stále se ptáš dokola...To je 100 liďí a 100 chutí...Nebo si kup víc akvárii a doma si je založ a každé s jiným substrátem a uvidíš,každý ti řekne svoji zkušenost,ale vyzkoušet to musíš jen ty sám....
Bude to okrajové, ale má zkušenost člověka s akvárii bez filtru je, že pokud nemáte filtr a nemáte ryby, které se hrabou ve dnu, nemusíte nic z tohoto řešit. Všechno, úplně všechno se časem usadí. V nejhorším případě do týdne, ve standardním do druhého dne. Když jsem někdy měl pocit, že mám v akváriu málo hlíny, tak jsem ji namočil do misky, nechal do druhého dne klesnout na dno a pak dal tu klesnutou do akvária. Samozřejmě to je hnojení, jako každé jiné, takže pozor, ale v praxi nebyl nikdy problém, že je takovýto lehký substrát "nahoře". Když jsem před 3,5 týdny upgradoval akva na větší, nalil jsem na závěr bahno ze starého akva a voilà! (foto - ok, sem tam vytáhnu vláknitou řasu, ale ty tam byly i předtím)
A o čem tedy špekuluješ? Spokojeného majitele máš. Asi jsi četl i názory proti. Nic novýho ti k tomu stejně nikdo nepoví. Buď ti to doporučí protože, nebo nedoporučí, protože... Ale rozhodnutí bude stejně na tobě... Tak se pro jednu stranu rozhodni
0 07.11.2018 11:57 Marcelko [-3] - Rostliny Citujem jedneho co ma presiel na Platinum Soil:
čistý piesok je pre cichlidy, tlamovce proste pre ryby čo vŕtajú do dna, pre rastliny nevhodne. Kombinácia piesok a výživový substrát je pre chudobných rastlinkárov, ako som ja. Keď som riešil v 600L rastlinne akva vyšlo ma to za cca 16€ 75kg filtračného piesku a 20L substrát pre vodne rastliny, komplet dno, problém je, že nesmieš presádzať rastliny a nesmieš mať žiadne ryby čo ryjú do dna, lebo keď sa ti dostane výživový substrát nad piesok môžeš vypustiť akva a nanovo zakladať. Ale keď máš peniaze a chceš rastlinne akvarko tak najlepšia a najkvalitnejšia možnosť je sušená čierna hlina, som sa buchol po vrecku a do 300L nádrže som použil Platinum soil kvalita/cena bezkonkurenčná oproti konkurencii, mam ho tam 9 mesiacov a ani jeden cent neľutujem. Neplava, drži tvar, rastlinky v ňom rastu podstatne lepšie ako v hocičom inom, presadzaj môžeš do zblbnutia, ryby môžu ryť do dna koľko chcú, stabilizuje vodu aj ked jeho schopnosť nieje neobmedzena. Len si treba uvedomiť že už ta čierna hlina je kvalitne hnojivo, tak že do vody už netreba nič, alebo len veľmi malo liať živín. A aj tie najnáročnejšie rastlinky rastu do krásy.
Voda pekne cirkuluje v substráte a funguje ako ďalší filter, pekne sa odkaluje, jeho nevýhoda je len cena.
Je to stále vcelku nový substrát, takže dlouhodobé zkušenosti (x let) moc lidí mít nebude.
Mě to přijde neúměrně drahé a přijde mi, že se to hůř udržuje než třeba písek.
Žádné
. Myslíš, že potřebuju Platinum Soil?
www.facebook.com/…
Co se týká výměny, preferuju neměnit dno kompletně, ale odhrabat substrát, kde to jde a nahradit jiným. Bude to směska, ale proč ne.
P.S. Vaclave, děkuju za ten link, je to zajímavé! (akorát teda na některých fotkách ty rostliny topí docela dost v substrátu)
Hm. Nikdy jsem nezkusil čistě aktivní substrát, ale tipnul bych si, že s tím souvísí:
1) Jaký objem (a jaké) rostlinné hmoty na úvod dát (asi dost velký - větší, než u čistého šterku).
2) Jak hnojit nebo spíš nehnojit.
3) Kolik (méně) ryb a kdy (později) použít.
Stejně, jako já mám osahanou techniku se štěrkem a hlínou do dna, je, předpokládám, nutné mít osahané aktivní substráty. Možná to bude i podobné, jako ta hlína, ale netuším nakolik.
P.S. K barevným pískům: Nepoužil bych je a ani nedoporučil, protože vím, že nemám šajnu a ani začátečníci nemají šajnu, který je ok a který není. Mohou časem pouštět barvu, jak píše Maq. Nemusí, ale mohou a proto je podle mě zbytečné je zkoušet.
Názor dlouholetého praktika
.
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Přidat reakci
1 ...... [16] ...... 91
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x