Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Veď toto, že ako sa rozhodnúť
to áno, ale s čiernym by zase rybky a rastlinky boli pekne v kontraste.
Ten, který se ti líbí víc
Za mě říční, je přirozenější...
Takže myslíte že by som tam mal dať len jednu farbu ? Keď ja neviem ktorú
Ono, až se rostlinstvo pořádně rozroste, tak jednak cestičky nebudou pořádně vidět a až z toho vytáhneš nějaký rozrostlý echinodorus nebo něco podobného, tak to přehodnotíš.
Zkus sehnat pláty z břidlice. Přírodní materiál na oddělení ideální.
To mi je jasné
preto plánujem nejakým spôsobom oddeliť tieto dva piesky, kusom plastu alebo iným spôsobom aby sa spolu nemiešali čierny a riečny
Také mi 1-2mm fungují dobře.
Tak ty větší kamínky ti zůstanou na povrchu a to jemnější zapadne. Jen odkalováním to trochu promícháš ale piskořky a ryby dna to rychle vrátí zpátky.
Nakoniec som sa rozhodol pre 6kg 1-3mm akvarijny piesok klasickej "riečnej" farby, v kombinácii s 3kg 2-4mm čierneho piesku, nejak to nadizajnujem nech to pekne sedí spolu
ak máte nejaké návrhy ako to pekne spojiť poprípade nejakú inšpiráciu, rád sa poučím
zatiaľ rozmýšľam nad nejakým typom cestičky, alebo nejak v jednom z rohov čierny piesok a zvyšok riečny.
Já mám odzkoušený 0,6 - 1,2 mm, 1 - 2 mm a 2 - 4 mm. Ani s jedním chybu neuděláš. Kořeny v tom nezahnívají. Ale nejspokojenější jsem s 1 - 2 mm. Dobře se to odkaluje ale zároveň to ještě tak nelítá při odkalování, jako jemnější písek.
Ďakujem za odpoveď, tiež súhlasím skôr s väčšou frakciou aj keď mierne opticky zmenší akvárium, už len vybrať či čierny čo som posielal, alebo klasickej riečnej farby
2-4mm
Ďalej som čítal že v piesku zrnitosti 0.8-1.2mm síce rastliny držia no môžu im hniť korienky,je na tom niečo pravdy? Mal by som radšej siahuť po vyššej frakcií 2-4mm keď chcem sadiť rastliny?
Lehký určitě není, jen musíš mít odkalovač s dlouhým tubusem a škrtit hadici, to se ale rychle naučíš.
Poprípade ešte, nie je 0,8 - 1,2mm už príliš málo? Ako to je potom s odkaľovaním, nie je tento piesok už príliš ľahký a nevíri sa?
V poriadku, ďakujem za rady budem sa nimi riadiť
pôjdem teda variantou piesku, a to konkrétne
www.rostlinna-akvaria.cz/… , menšia zrnitosť ako Anthrax navrhol. 9kg by mi malo stačiť, a v prípade že sa niektorým rastlinkám nebude nejak dobre dariť budem dohnojovať kapsulami ako ste mi poradili
výživné dno si nechám na inokedy
To že v samotném křemičitém dně nic není a rostliny chcípnou hlady je jen zdánlivé. 1) rostliny mají své zásobní živiny. 2) další živiny jsou obsaženy přímo ve vodě. 3) Postupně se dno samo přirozeně prohnojí (živočichové, rostlinné zbytky). Ale to už bude v době, kdy budeš mít jasno kterým rostlinám to u tebe půjde a kterým ne. Nikdo ti totiž dopředu nezaručí, které rostliny ti půjdou a to není až zas tak o zásobním substrátu. Aby ho ty rostliny začaly využívat, tak se musí napřed chytit. A to jestli se ti chytí, v tvých konkrétních a jedinečných podmínkách, ti nikdo dopředu zaručit nemůže ať se zásobním substrátem nebo bez.
Celé je to o rovnováze. Pokud budeš mít v akva zásobní substrát, tak budeš mít hodně živin a s tím jdou ruku v ruce větší nároky na svícení a budeš mít těžší se do oné rovnováhy trefit. Koukni na tento článek
www.horacovoakvarium.cz/… Zhruba veprostřed je tabulka o rovnováze. Nejde o to, že by byly výživné substráty něco špatného, ale je to s nimi trochu náročnější. Neříkám, že je to něco nezvladatelného, ale těch řasových kalamit při užití zásobního substrátu začátečníkem tu už bylo nemálo. A to je důvod, proč ti to výživné dno rozmlouvám.
Kompromisem jsou ty jílové kuličky, které zmiňoval _Rob_. Ale ani ty bych nedával jinam než pod rostliny s velkým kořenovým systémem (echinodory, kryptokoryny).
- kytky/písek viz foto, frakce 0,8 - 1,2 mm, Min 2C Natural Minerál Körnung 0,7-1,2mm, 25 kg/ 250kč
- podobný produkt složením
- Zoologie - Akvaristika - Sand system s.r.o.
e-pisky.cz/…
- nejlevnější, skladem v
RENTAL PROJECT s.r.o.
Štrková 973/23A
010 09 Žilina
Slovenská republika
-
U akvárií neplatí že čím menší tím lepší. Říká se že začínají až od 100 litrů a čím menší tím větší problémy. Akvarijní rostliny nejsou to samé co ty v květináči které většinu živin berou kořeny u akvarijních to tak úplně nefunguje protože dokáží brát potřebné živiny z vodního sloupce takže jim stačí i obyčejný křemičitý písek. Pro začátečníky je to jedno z nejlepších řešení. Další je výběr nenáročných rostlin a určitě bych nezačínal kobercem ale něčím podstatně jednodušším.
Za mě rozhodně žádnou drť do akvária.
Nie že by som sa bál, skôr sa bojím aby mi rastlinky nezomreli keď tam nedám nič len štrk ako radil Anthrax. Pri zásobných substrátoch sa rozhodujem medzi lacnejšími variantami, ako je napríklad aj spomínaný NutriPlant keďze je v 3 litrovom balení čo mi presne vyhovuje na moje akvárium. Hľadám čo najlacnejšiu variatnu ktorá ale zároveň vydrží a je vhodná pre rastlinky.
V prípade štrku som našiel toto, čo mi viac vyhovuje, len neviem či je to spoľahlivé:
www.superzoo.sk/… No, jestli se bojíš zásobního substrátu, tak můžeš použít hnojivo do dna většinou je ve formě kuliček a dáš jednu nebo dvě (podle velikosti) ale radši jen jednu ke každé rostlince pěkně dolů ke kořenům.
Tekutá hnojiva bych pak už nepoužíval jestli budeš mít rybiček tak akorát je hnojivo do vodního sloupce zbytečné.
Ďakujem pekne za rady
a keby tam dám namiesto Starého dna niečo podobné ako napríklad NutriPlant 3L a navrch nejakých 9kg toho piesku? Bojím sa aby mi rastlinky dobre rástli.
Ten je v pohodě. Někomu sice vadí, že ta barva není přirozená a písek je uměle barvený ale já sem s ním nemám žádné problémy. Do tvého akvárka bych zvážil nižší zrnitost. Velká zrnitost písku malé akvárko ještě opticky zmenšuje..
Edit: Raději bez zásobního substrátu. Nenáročné rostliny nic takového nepotřebují a třeba s tím zmíněným ratajovým starým dnem je to o řasy.
Ahoj, já sem UNISOIL měl a už bych ho nechtěl. Rostliny se sice sází dobře, ale moc v něm nedrží. Svah s ním neuděláš pokud si nepomůžeš kameny. A je příliš lehký, takže hbité ryby žijící u dna třeba ancistrus - to je přímo hrůza jak to přeorá
Teď už jedině klasický křemičitý písek 2-4 mm
s tím prostě chybu neuděláš nikdy.
A pod něj zásobní substrát a je to
Takže kľudne môžem dať na dno napríklad tento štrk
www.rostlinna-akvaria.cz/…
a rastlinky mi v ňom budú rásť? Tie ktoré som uviedol v pôvodnom príspevku napríklad. Nie je tam žiadny problém s hnojenim alebo potrebou zasobneho substrátu naspodok?
Přímo s unisoilem zkušenost nemám, na to ti snad odpoví jiní. Ale pro začátečníka můžu křemičitý písek jen doporučit. Sázení do něho je to naprosto bez problémů. Co se týče hnojení, tak to prvních pár měsíců potřeba není, pak ho obstarají ryby nebo další živočichové a výměny vody. A až pokud se ti ukáže, že je něco v nerovnováze, tak má podle mě má cenu řešit hnojení.
Ďakujem za opravu, napíšem do druhej témy
máš s unisoilom nejaké skúsenosti? ako sa do neho sadia rastlinky, a ako sa odkaľuje keď všade píšu že je moc ľahký? A bude dobre rásť v ňom aj keď bude iba samotný unisoil, aspoň teda tieto nenáročné rastliny? Poprípade ako vravíš ten štrk, budú mi aj v ňom rásť rastlinky alebo treba nejak hnojiť atď. Ďakujem
Pokud je to tvoje první akvárium, tak se nějakým zásobním substrátem netrap, přidělá ti to jen starosti. Jestli ti jde o cenu, tak kup křemičitý písek do bazénových filtrací nebo jiný křemičitý písek.
I když vezmu tu snad nejméně náročnou kobercovou rostlinu
rybicky.net/atlasrostlin/eleocharis_parvula , tak není jen tak koberec v akváriu vytvořit. Doporučil bych nasbírat zkušenosti s méně náročnými rostlinami a na to žádné spešl substráty potřeba nejsou.
Som nový v akvaristike a plánujem si kúpiť svoje prvé akvárium. Našiel som si akvarijný set s filtrom aj svetlom už v kryte, 49 litrové, a teraz rozmýšľam čo na spodok. Prešiel som viac článkov a príspevkoch na rôznych fórach, a nakoniec som vybral UNISOIL 10L. Mojim cieľom je čo najlacnejšie akvárium, preto práve unisoil a nie napríklad japanese soil. Tým sa dostávam ku otázke, je to dobrá voľba? Treba pod unisoil aj nejaký zásobný substrát ako je Rataj Staré dno, alebo stačí samotný unisoil? V akváriu plánujem mať niekoľko druhov nenáročných rastlín, z toho jednu ktorá sa formuje aj do redšieho koberca. Bude mi to pekne rásť aj bez CO2?
Ďakujem za odpovede.
Dobry vecer, nevíte kdy by se dal sehnat pisek vitakraft aqua deco hell? Vyrabi se jeste? Nebo nejaky tmavsi kremicity pisek zrnitosti 1-3 nebo 2-4 mm? Dikidik
Starší reakce
Ta "hrubší" frakce mi přijde vhodnější s ohledem na přístupnost kyslíku.
Ale pravidelná údržba spojená s "provzdušňováním" substrátu určitě splní účel v obou variantách.
Neboj, frakce 1-3 mm bude super a odkalování je jen o šikovnosti. Na konci hadice budeš používat prst na regulaci průtoku.
Super, takže nemusí to mať nejak špeciálne vlastnosti, môže to byť takýto "obyčajný" kremičitý piesok čo sa používa aj v stavebníctve a rastlinky sa tam zakorenia bez problémov?
Bála som sa že to nebude stačiť a že tam musí byť nejaká výživa pre ne.
Edit: Našla som si jednu stránku kde to vyzerá fajn, majú tam 1-3mm alebo 3-5mm. Láka ma viac ten menší, nebudem mať problém s odkalovaním? Že mi to bude ťahať tie menšie kamienky? Či to sa nemôže stať?
Dobrý deň, som dosť začiatočník čo sa týka akvaristiky a celkovo zakladania akvária so živými rastlinami, no chcela by som to skúsiť. Už čo to naštudované mám, no som úplne v koncoch z toho, čo mám dať na dno. Niečo som teraz googlila ale zdá sa mi to všetko trochu drahé na to, koľko som si vypočítala že asi potrebujem. Akvárium mám 85x43x43cm, a keď tam dám priemerne 7cm substrátu (okolo 10 dozadu a 5 dopredu) vychádza mi to na 25l s tým že chcem kúpiť viac a prerobiť si aj menšie akváriá (dokopy budem potrebovať asi okolo 35-40l). Poraďte mi prosím ktorý substrát si mám takto na začiatok kúpiť aby mi nerobil problémy pri odkalovaní dna ani pri sadení rastlín (budem mať čo najviac nenáročné, zatiaľ ešte ale neviem aké). Prosím ak by ste mohli byť pri odpovedi čo najviac konkrétny lebo naozaj sa z toho neviem vysomáriť
Ďakujem
Starší reakce
Vzhledem k tomu, že je Platinum sušený materiál, potom ho odkalování degraduje velmi účinně.
Na fotce je platinum soil po třech letech v akváriu. Krom toho že jsou v něm zbytky mechu a kořenů nepozoruji rozdíl od nového. Ale nikdy jsem neodkaloval ani jinak nesahal do dna. Nevím jak moc ho odkalovaní degraduje.
Prave sa tiez rozhodujem medzi platinum japanese soil alebo rataj profi soil. Rataja som mal a vyhovoval, chcel by som skusit platinum ale bojim sa, ze do dvoch rokov z toho bude blato.
Je tu niekto co ma dlho platinum a drzi mu? Lebo ono sa rozpadava medzi prstami, co som videl na youtube.
Záleží jak dlouho budeš akvárium se substráty ze sušené zeminy provozovat, jsou totiž primárně určené pro aquascaping což je záležitost několika měsíců až rok. Svoje vlastnosti dříve nebo později ztratí. Pokud chceš akvárium ve které nebudeš zakládat co rok znovu tak bych šel do nějakého inertního substrátu z páleného jílu nebo písku.
manado je paleny jil...tedy lehci nez pisek, ale inertni substrat.
platinum soil je suseny jil, tedy tezsi, ale je tezce neinertni (obsahuje strašně moc indgrediencí, které se uvolňují neřízeně... Protože je pouze sušený, časem se z něj stane bláto. Jinak čistě z hlediska odkalování je platinum soil lepší (o dost)
0 05.11.2020 17:38 Phaia – Platinum soil
Ahoj, budu zakládat druhé akva (rostlinne) a plánovala jsem použít Platinum soil. Má někdo prosím porovnání s JBL Manado a jejich váhou? Manado mi prakticky nejde odkalit-i při minimálním průtoku mi ho odkalovačka nasaje. Připouštím, že to může být i rukama, ale...
Díky
Starší reakce
Obyčejný křemičitý písek ti bude v pohodě stačit. Mě se nejvíc líbí od Hagenu, protože je trochu tmavší.
www.akva-tera.cz/…Starší reakce
Já ti to řeknu, jak se chová. Jako úplný amatér jsem do svého Trhlíkova dala Platinium Soil v domění, že je to to nejlepší, co můžu udělat pro rostlinky. Lituji toho každý den. Kluci ti tady radí dobře. To není substrát pro amatéra. Podívej se na Jardenovu nádrž a poslouchej, co ti říká. Evidentně to s takovými substráty umí. Mně kvůli Platiniu Soil v kombinaci s nevědomostí umřelo strašně moc ryb. Vždy po výměně vody. Měnila jsem 30 litrů. Teď už vím, že můžu měnit max. 15 litrů za den. Jinak ryby otrávím. PH se drží okolo 6.5 a KH mám 0.5. NO3 se mi drží pod 10 mg/l, když nepřihnojím. Teď jsem to dotáhla po pravidelném hnojení na 10 mg/l. Echinodorům se bez hnojení nedařilo, stejně tak cryptocorynám. Dokonce mi uhnila i sagittaria subulata. Oproti tomu v Pokladu je křemičitý písek. Co tam zásadím, roste krásně. Každý týden měním skoro 60 litrů a ryby se jen množí. Úmrtí žádné.
Já moc dobře vím, co je v tvém prvním příspěvku napsané. Pro mě je ale stěžejní informace, že bys tam dal nejraději klasický křemičitý písek/štěrk. No a já, a nejen já, se ti tady celou tu dobu snažím naznačit, abys ho tam dal a neřešil blbosti s aktivními substráty. Tvé obavy, že se kvůli pár kg štěrku propadneš k sousedům, jsou liché. Chápeme se? Použij to, cos měl původně v plánu a s čím máš největší zkušenosti a celou tuhle diskuzi hoď za hlavu, tečka.
A mimochodem, 200 kg písku/štěrku = 120 kg Platinum soil, takže Platinem si, co se hmotnosti týče, fakt moc nepomůžeš. 80 kg tě od pohromy pádu bytovky fakt nezachrání.
Edit: Jo a ještě jedna technická, když se tak dívám na rozměry toho tvého akvária. Vzhledem k výšce 70 cm předpokládám, že bude použito sklo o tloušťce minimálně 15 mm (pravděpodobnější bude 19 mm) a v tom případě nebude vážit "něco přes 100 kg", ale bude vážit regulérních 200 kg. Čistý objem vody mi vychází na 750 litrů, takže počítej s tím, že jenom samotné akvárium naplněné vodou, se bude blížit 1 tuně. Teď k tomu připočtěme stojan, substrát (je jedno jaký) + dekorace a vychází nám, že investice do statika by asi nebyla úplně od věci.
Ja se tě nechtěl nějak dotknout !
Ale když už jsi se rozhodl na tady to téma odpovědět - tak právě že mi šlo - o ty zkušenosti jaké máš - opravdu v tom prvním mém příspěvku bylo psano .....................................
Jenom prosím nepište mi tady -proč tolik anubiasu,jak to bude vypadat,proč řeším hmotnost .... zajímá mě čistě jenom SUBSTRÁT - DĚKUJI.
PLatinum znižuje Ph a tvrdost, ak máš mäkšiu vodu, tak ph sa môže dostať aj nižšie ako 6,5, je kyslý a spomaluje nitrifikáciu, potrebuješ poriadny filter s objemom pre baktérie, časom sa rozpadá a aj tak obsahuje na dne akva dosť prachu, neodkaluje sa. Pri nedostatočnej nitrifikácii kumulácii org odpadu-vyššej produkcii amoniaku je problémový pri výmene väčšieho množstva vody zvyčajne zásaditej/amónium sa premení na toxický amoniak-možná otrava rýb/. Býva pri ňom trochu vyššie NO2.Viaže živiny, hlavne fosfor.
Edit: Ešte ma napadlo skúsiť skombinovať Agrosubstrát /naspod/pre vodné rastliny so štrkom/navrch/, tak dáš menej štrku a znížiš hmotnosť. 4-5cm Agro a 5 cm štrk. Skúsenosť má Papík vo svojom akva/podrobne v denníku/ Pokustón
rybicky.net/nadrze/31593 Má to podrobne zdokumentované aj s hodnotami a kolísanie živín s výmenami vody.
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Přidat reakci
1 ...... [5] ...... 91
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x