Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
0 22.01.2014 21:24 tOm – dno
Dobrý večer, potřebuji poradit vhodné dno do akvaria frakce 2-4 mm.Přesněji na jaky písek/štěrk se mám ve stavebnínách ptát...
jo, velký listovky chtěj plavat nahoru - zatížit i třeba kamínky u krčku.
Stonkovky a Valisnerky zatím drží ZATIM nejhorší jsou Echináče a sem tam vyjede Cryptocoryna.Až budu v sobotu dosazovat tak už mám připravený matky.Díky
Na vse, co vim ze nebude drzet.
0 21.01.2014 11:47 kopčem Používáš ty matky jen na stonkovky nebo i na jiné?
Horacomatky jsou perfektni. Pouzivam dlouho. Jelikoz mam dno z Liaporu tak vim co to je za vztekani sazet to do lehkeho substratu. Maticky pouzivam hodne casto i klidne bez molitanu, jen jako zatez. Rostlinam to nevani a strasne moc to usnadnuje praci.
Ono se to moc odkalovat nemusí, protože to díky bohatému osídlení bakteriema ten kal zpracovává samo. Časem si to sedne a bude to lepší.
0 18.01.2014 21:06 kopčem Romant dík za radu,čučím na to jak blázen.
u stonkovek použij tzv. horácomatky.
Souhlas s tou velikostí, ale ten octový test je zde doporučován zbytečně, nic šumět nebude.
pepe23 napsal: Muže byt jako dno v akváriu ? prirodnikameny.cz/…
Nebude moc vhodné. Za prvé už tak frakce 4-8 mm je dost velká a za druhé je tam hodně i světlých kamenů. Né vždy to je problém, ale zkus tady trochu pohledat něco o octovém testu
0 17.01.2014 23:40 pepe23 – dno
Starší reakce
no sází se do nej jak komu. ze začátku mě to přišlo jako opruz, ale neučil jsem se. Ono to v něm pak lépe roste, protože je vzdušný. S klasickýma štěrkama už se mi nějak nechce pracovat.
PS: jsme člověk co rukama sází jen velké echináče, jinak pinzeta je nejlepší přítel.
Za 250kč kilo a půl je super, ale co ze zbytkem.
A bach existuji tři druhy rozpustnosti. Na měsíc, 3 měsíce a půl roku. Ten půlroční je nejlepší
Jediný certifikovaný výrobce, který má u nás v ČR licenci na balení hnojiva Osmocote je (pokud vím) firma Bohemiaseed, která to dělá ve spolupráci s firmou Substral. Což jinými slovy znamená, že pokud uvidíš jakýsi "Osmocote", který nebude od firmy Substral (resp. Bohemiaseed), tak to není pravý Osmocote. Tím samozřejmě nechci říct, že neexistují i jiná hnojiva na podobné bázi (tj. s pomalým uvolňováním). Osobně mám ale dobré zkušenosti právě s Osmocote, takže bych jiná hnojiva asi raději nezkoušel. Kromě toho se hnojivo Osmocote používá také v některých pěstírnách vodních rostlin, takže je to ve vodním prostředí ověřená značka. (PS: Psal mi to výrobce => firma Everris.)
jo v horbnachu ho maji ale jen za 250kč 1,5kg taky tam maji neco so vypada uplně stejně ale ma to jiny obal,
Osmocote pro dům a balkón (300g). Stojí to kolem 100,- Kč. V Hornbachu ho myslím nemívají, ale v Baumaxu ho myslím mají. V OBI nevím.
nemusí, klidně ho dej rovnou a pod to osmocote nebo jílový kuličky nebo nic a hnoj jen do vody
0 04.01.2014 22:33 kopčem Musí pod ním něco být?Chci ho dát samotný a dát výživové jílové kuličky.
0 04.01.2014 08:48 radim takže v podstatě žádný rozdíl
na to jsem se ptal... jde jen o množství
o nic jiné mi nešlo
jj
mikro je méně než makro, tak je to myšleno
mikroprvky (Fe,Mo,...) potřebuje kytka jen málo a makropvky jsou základní stavební prvky rostliny (C,N,Mg...)
jak lze zmenšit prvek? ten mikroprvek znamená, že je zastoupen v malém množství?e? prvek je prvek a nic s tím neuděláš
Také jsem s tím kdysi blbnul, ale hlína je hlína. Spoustu druhů jako například rdesty apod. mi předtím v akváriu moc nešly (jsou hodně náročné na živiny) a s hodně výživným dnem (právě nivní půda) toto všechno vyřešila. Maximálně přidávám do vody dusík a draslík, hlavně pro trhutku.
no nás ve škole v analytické chemii jeden pan profesor učil, že jsou PRVKY... a
že makro a mikroprvky (jak rádi výrobci píší na etikety např. minerálek) jsou blábol...tak se ptám
spíš mikro a makro prvek jako významy zdrojů pro rostliny, hledej šmudlo
PS EDIT: ono to přímo ale vyplývá z těch názvů
jaký je rozdíl mezi prvkem a mikroprvkem?
Se čtyřmi cm na překrytí spodního substrátu nemám sebemenší problém ani u předního skla, a to přitom jsem celkem protivnej estét... Míň mám jen v opravdu nízkých nádržkách, kde by to už vypadalo dost blbě, např. rozměrově klasická 12-tilitrovka.
Ve předu je 4-5 cm moc tam to dej spíš 2-3,5 a do zadu celkem tak 6 - celková vrstva. Pak to nevypadá hezky když je moc vysoký dno.
tak mám v plánu 4-5 cm u předního skla a u stěny kolem 7-8, abych vytvořil hlubší dojem v akva
zkusím poměr 1:1 hlína jíl, vrstvu 1-2 cm a na to 7 cm flexi oblakady 2-4 mm
To záleží na vás. Můžete to zkusit s menší vrstvičkou a když se vám to osvědčí, můžete přitvrdit. V paludáriu jsem použil 1 cm vrstvu čistého jílu, momentálně používám 3 cm nivní hlíny překryté trochou jemného písku.
S jílem jsem zakládal akvo jenom jednou a dával jsem opravdu slabou vrstvičku, cca 1cm, ale Johan má v tomto ohledu bohatší zkušenosti, určitě odpoví.
Dobře, udělám to tak. Jaký poměr hlíny a jílu mám namíchat? A jak velkou vrstvu? Asi kolem 2-3 cm že?
Kryštof napsal: Abych všechny organismy, které zde přežívají, zničil. Podle mě tímhle krokem bych zabránil přenesením nežádoucích organismu do vody Nebo neměl bych?To je právě omyl, já naopak materiál jenž tvoří dno nechávám co nejšpinavější, aspoň mají bakterie potom z čeho žít.
Abych všechny organismy, které zde přežívají, zničil. Podle mě tímhle krokem bych zabránil přenesením nežádoucích organismu do vody
Nebo neměl bych?
Proč?
jíl s hlínou mám předtím asi upéct v troubě že ano?
Nevím, jestli jste to byl vy, možná ne, ale někomu na foru jste radil, at použije jíl pod substrát, jak to bylo mysleno? (pokud jste to teda byl vy) ???
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Přidat reakci
1 ...... [48] ...... 91
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x