Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Jasně no,a ted jak se rozhosnout,vypada to super,biotop ,nadhera. Ale ta udzba je mi jasny ze naprd ze to bude brat pisku jak neco...v tom pytli se mi ten hagen hodne libi ale zas na tom zvetsenym mi peijde az moc svetlej
abc-zoo.cz/… Viděl jsem ho i lacinější. Jinak to co je na videu jsem také v akváriu měl ale při odkalování moc utíkal. Je to písek na zasypání zámkové dlažby a nedoporučuji.
m.youtube.com/…
Treba toto akvarium vypada bozsky...jen by me zajimalo,zda z tohoto jemneho pisecku staci necistotu posbirat odkalovacem, jelikoz nemaji jak zapadavat, a nebo zda se stejnak sedimenty u dna nejak opatrne bez odsavani jemneho pisku odkalovat ma nekdo zkušenosti?
Tak jsem jiz nasel,nevis o nekom,kdo by ho tu mel v akvariu v prezentaci?
Ten vypada moc pekne, zajimave, přírodně a to se prodava v sekci akvaristika?
Ahoj,dekuji za reakci,nedal by jsi mi na nej odkaz nebo fotku vyrobku? To zni dobre
Pěkný je i písek od firmy Tomi v hornbachu viz foto v porovnání s pískem do bazénových filtrací.
Já bych šel do tmavého hagenu. Není ani bílý ani tmavý, takový příjemně do hněda.
Zdravím. Prosím hlavně zkušenější kolegy akvaristy o radu,jake zvolit dno. Moje ryba je skalára,neuvazuju o chovu nikdy nic jineho než prioritně skaláry. Mam dilema jake dno. Zacit budu chtít v nove vysněné nádrží s manacapurama. Moje dilema je,ze tak nejak ten biotop bych si predstavoval spise bilej jemnej pisecek minimum kytek treba jen dve tri echinodory,nejakou valisnerku a koreny a vetve mozna nahore pistie na dalsi přistínění. Co si o tom myslite? Z mych zkusenosti se ryby samozrejme lepe citi nad tmavsim dnem ,ale ten svetly pisek evokuje biotom v nemz vetsina skalar zije. Asi je zakryty v prirode i hromadou tlejiciho listi a vetvicek to je pravda....nic mene co by jste poradily svetly pisecek ( do bazenovych filtraci) a nebo radeji nejaky hnedy/ cerny flexi ) diky...
Starší reakce
Zdravím, o tom učení a zkoušení právě tenhle nádherný koníček přeci je. Nejsem úplný akvarista začátečník. Dříve se řešily ryby a dnes je to designu.
Už jen věta : ,,Obsahuje širokou škálu organických kyselin a živin,, vyžaduje znalosti a zkušenosti, jinak pro ,,začátečníka,, jen postupné problémy a starosti, které pokračují měřením a hnojením a testováním...
Děkuju za radu. Na kobereček si netroufám a při mé kvalitě (tvrdosti) vody by to asi ani nešlo. Řeším hlavně, že prý změkčují vodu a nemusím řešit zásobní substrát. Díky za názor.
Záleží na co. Na kobereček powder jinak klasický.
0 14.01.2021 16:11 Fuga – Tropica
Zdravím, prosím o názor. Rád bych použil substrát Tropica aquarium soil a nevím jakou frakci. Děkuju za názor.
díky moc za rady jinak jsem ho měl už dříve založené a dělal jsem u něho hodně chyb tak jsem ho zrušil a po dlouhé době založil znova
S týmto nech pomôžu viac ostatní, až tak skúsený stále zďaleka nie som
ja by som ale menil častejšie vodu, keď som zakladal menil som tak každé dva-tri dni. A ďalej len čakať kým rastlinky podrastú
díky moc něco podobného mám v 54l akva akorát takovej hnědej dalo by se říct a dobře tam rostou rostlinky. A pokaždé jsem měl kořínky všude a šlo by když tak ještě prosím poradit co mám zlepšit v akvárku co mám v mé prezentaci ? Díky
Nič čo má čo i len v názve drť by som tam nedával, kamienky bývajú ostré a ryby sa na nich môžu poraniť
radšej obyčajný kremičitý piesok ako napríklad
www.rostlinna-akvaria.cz/… alebo
www.rostlinna-akvaria.cz/… . Frakciu si vyber už ty a rovnako aj množstvo, ja mám 1-3mm a som spokojný, všetko sa dobre sadilo a drží to dodnes, odkaľuje sa to tiež v pohode s prstom na hadičke
Výživný substrát pod piesok netreba ak nechceš pestovať nejak výnimočne náročné rastliny a v prípade potreby môžeš vždy dohnojiť tabletami do dna
Aspoň tak bolo poradené mne a teraz predávam vedomosti ďalej
Má někdo prosím zkušeností s tímhle pískem/ drtí ?
www.superzoo.cz/…
budu zakládat 120l akvárium a přemýšlím jaké dno tam dát a ještě jaký substrát díky moc za rady
Starší reakce
Tohle jsem měl v jezírku, je to placebo samej písek a trochu země.
ak je pre teba priorita znížiť pH, tak sa poobzeraj po bielej rašeline (pH 3-5). Ja som si kúpil tú pre vodne rastliny, ktorú si linkol, práve pre vyšší obsah ílu.
Tak by byla vhodnější ta pro vodní rostliny?
www.donapo.cz/…
Třeba tato?
I když to už asi není ani řaselina...
Tak tu bych tam rozhodně nedával pokud tedy nechceš třít ryby. Všimni si že u toho Pěstování rostlin tam není napsané to důležité (akvarijních). Klidně to ale vyzkoušej nejlepší je osobní zkušenost.
Tak záleží jakou rašelinu myslíš ty normálně prodávané nejsou moc kyselé a s CO2 to nehne.
Mám za to (a třeba se pletu), že to z počátku bude snižovat (trochu) pH čímž budou živiny lépe přístupnější rostlinám.
Až se to vyčerpá pro mě za mě ať si to pod tím pískem je. Ničemu to snad vadit nemůže.
Ale aspoň sem si taky prošel ty akvária s rašelinou ve dně.
Taky mě to zajímá.
(Ty prezentace s rašelinou ve dně jsem si prošel a žádné wow! se nedostavilo...
)
Tak jinak. Jaké výhody/nevýhody by to mělo?
Ahoj,
zkoušel někdo dát rašelinu pod písek? Napadlo mě dát třeba 150 - 200g rašeliny přímo na dno pod 25 kg písku na 150l vody.
Starší reakce
Řekl bych, že hrubost není až tak důležitá. Pokud to není namícháno z různých barev, tak to splyne.
No už jsem to vypustil a předělávám to.
Po promíchání by to právě vypadalo divně a navíc bych přední část časem rád nechal kompletně prorůst, takže Powder bude určitě lepší.
Každopádně děkuju všem za ochotu a odpovědi.
Ano udělal si to blbě, ale není podle mě nutné to předělávat. Ten Tropica substrát bude plnit tu aktivní funkci podle mého podobnou. Časem se to nejspíš promíchá, pokud to nevadí esteticky asi OK nečekal bych že by to způsobovalo potíže, objemová hmotnost těch materiálů je každoádně různá. Já mám Powder v akva zatím rok a je pěkně pevný a bláto se z něj nestává. Powder má pouze menší velikost jinak je stejný jako kalsika. Můžeš tam časem třeba ten substrát dosypávat. Pokud bys to chtěl předělat tak jedině nějak ten písek poodsávat, každopádně by to byl asi opruz.
Co třeba tu přední část powder (jemnější) oddělit menšími kameny. Takovou jakoby hráz z kamenů a mezi ně ještě zaklínit třeba anubiasy. Zabránilo by to případnému nechtěnému promíchání a sesuvu zadní části
Ano, ten mám v akváriu teď. Ale chci ho nechat spíše v zadní části a dopředu dát tenhle:
www.juwelakvarium.cz/… Ne, Václave, zkušenosti přímo s tímto substrátem nemám. Není problém, ale dohledat a zjistit na co je vhodný a na co ne.
Takže jinými slovy chceš říct, že to dno udělal správně? Já sem snažím pomoci a ne tady rozebírat z čeho to je vyrobeno.
Ty máš přímo s tímhle substrátem osobní zkušenost, nepleteš si to se sušenou zeminou?
Protože tyto substráty se již nepřekrývají nejedná se o zásobní substrát (který je nutno překrýt vrstvou písku či jiného substrátu), ale výživný substrát pro rostliny a dále vhodný třeba pro krevety. Navíc se po pár letech rozpadne.
"Výrobci uvádí, že životnost substrátu jsou dva roky než se začne rozpadat, naše zkušenost je taková, že je tomu i mnohem déle. Často je ale zaměňován detrit právě za rozpadlý substrát."
"Jedná se o kompletní substrát proto nevyžaduje žádnou podkladovou vrstvu."
Rozhodně bych na něj nedával písek.
S tím zahníváním a že ti tam automaticky nic neporoste, bych tak kategorický nebyl. Ale až se to promíchá tak to prostě bude vypadat blbě.
Trochu nechápu proč by to mělo zahnívat cituji
Akvarijní substrát značky Tropica vyrobený z přírodního granulovaného vulkanického materiálu z Japonska. Hele zkus to nejdříve odsát, ten tropica soil není zrovna levný byla by to škoda
Chybami se člověk učí, to ano, ale nemusí ho to stát spoustu peněz
Díky za rady.
No chybama se člověk učí.
Stejně jsem chtěl tmavé dno, takže to celý předělávám. Písek od substrátu zkusím oddělit sítem, ale když to nepůjde, tak holt koupím nový.
A díky za pochvalu layoutu, snad se mi to podaří trefit stejně.
No, to si opravdu neudělal dobře. Tyto substráty se nepřekrývají.
Ten spodní bude zahnívat a nejspíš se to celé ještě promíchá.
Udělal bych to znovu. Problém je však oddělit tyto dva substráty od sebe - jemné síto a jedeme. Do budoucna to nebude dělat dobrotu. Dokud to není zajeté napravil bych to.
Možná by mohl pomoci odkalovač pěkně pomalu a postupně odstát písek.
Jinak layout je pěkný, líbí se mi.
0 27.11.2020 08:41 Kuba5 Ahoj, založil jsem si své první akvárium a udělal jsem chybu.
Na dno jsem použil substrát Tropica Aquarium Soil a celý jsem ho překryl vrstvou křemičitého říčního písku 1,3mm.
Hádám, že je to úplně špatně a takhle mi nic neporoste. Mám tam jen nenáročné rostliny, ale ty co mám vpředu se mají rozrůst až do šířky 20 cm a v tom jemném písku se asi rozrůstat moc nebudou? Nebo to tak můžu nechat?
Časem bych asi chtěl i náročnější rostliny, nějaké kobercovky, tak si říkám, jestli to celé nepředělat, písek nedat úplně pryč a ještě dosypat horní vrstvu Tropica Aquarium Soil Powder - hlavně do přední části, kde bych časem chtěl kobercovky.
Jinak jedná se o Rio 125.
Díky moc
Starší reakce
Ahoj, ten písek z OBI, co tady všichni doporučují je tenhle?
www.obi.cz/… Cena odpovídá, ale nevidím nikde údaje o zrnitosti, tak pro jistotu.
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Přidat reakci
1 ...... [4] ...... 91
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x