Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Nemáš zač
Jak sám říkáš, je lepší si to pořádně promyslet než později litovat špatné volby. Ještě jednou zopakuji, jestli chceš něčím podpořit rostliny, tak bych určitě volil výživný substrát.
jestli nebude problém v tomm, že mají málo živin, to může taky způsobovat řasy
Moc díky za řady.Určitě se nad tím ještě zamyslím.Akvárko stejně plánuji zakládat až někdy v dubnu či květnu až nešetřím dostatek financí.Jen to nechci uspěchat jako mé první Akvarko.Mam tam problemy s řasou ale kytky valej o 106.
To jestli tam chce světlomilné nebo stínomilné rostliny nic nemění na tom, že volba výživného substrátu + štěrku je mnohem lepší než aquaclay + štěrk.
a dvorak002 snad psal, že potřebuje světlomilné druhy?
U nás v Budějcích moc ne, tak proto musím sem tam něco přidat.
prosím OT
Tady zase záleží na tom, kolik množství a jakých živin obsahuje tvoje vodovodní voda
Záleží, jestli pěstuješ stínomilné druhy nebo světlomilné, pochybuji že se ti podaří udržet světlomilné rostliny v dobré kondici bez přihnojování.
Výměna vody je prý také hnojení
My jsme asi ti, co tomu nechají volný průběh. Pokud chce mít někdo akvárium "nadupané", musí si připlatit.
a jde to i bez hnojení
Ráda dávám za příklad tuto nádrž mých známých
rybicky.net/nadrze/7691 (teď už sice zrušenou), kde nebyl použit žádný zásobní substrát, jen štěrk, a bez dalšího hnojení i bez přidávání CO2. Sice méně náročné rostliny, ale zarostlé až až
Zaujala mne tam věta v rámečku:
"Pokud jako substrát v akváriu použijete výhradně jen propraný štěrkopísek, téměř jistě se při pěstování rostin setkáte s neúspěchem. "
Myslím, že s tímto by mnoho kolegů, kteří kytky rozdávají a vyhazují, asi nesouhlasilo.
Pokud bude akvárium zcela bez živočichů, pak ano, ale v normálně fungujícím akváriu s rybami a "kypřícími" plži stačí občas přihnojit a kytky mi po týdnu lezou z akvária.
Víš co, přečti si tohle
www.akva.wu.cz/… + další 3 články které se věnují substrátu a zkus se nad tím zamyslet
Taky jsem o tom přemýšlel ale zas aquaclay má dobrou porovitost pro bakterie a proudění živyn.Tak nevim proto se tu chci poradit.
Já být tebou tak se na aquaclay vyprdnu. Na spod bych dal 3 cm vrstvu výživného substrátu bud Dennerle deponit mix nebo JBL Florapol a to bych překryl 4 cm štěrkem o zrnitosti 1-2mm. "Postarej se o substrát a substrát se ti postará o rostliny"
a co radši nějaké zásobní hnojivo s živinami, třeba florapol
Chtěl bych tak 2cm vrstvu aquaclay a na to tak 3-5cm toho písku.To aquaclay tam chci jen kvůli kytkám.
presne tak jsem to kdysi mel: aquaclay na dno a na tom pisek. Bylo to docela v pohode a roslinam se darilo. Akorat vrstva toho pisku musi byt dostatecne silna aby se ti to pri odkalovani nepromichalo. Nebo odkalovat opatrne a ne systemem "hluboka orba"
aquaclay je lehčí takže se bude držet nahoře. Já bych to nemíchala a vybrala jen jedno
Ahoj všem chci se zeptat co bude lepší.Chtěl bych si založit nové akva a udělat z něj hodně rostliné.Přemýšlel jsem že bych zkombinoval Aquaclay a křemičitý písek 1-2mm z flexiobklady.cz ale zajímalo by mě jak to bude lepší.Dát Aquaclay na dno a na něj písek?Nebo dát písek a na to aquaclay?Poradťe a jak silnou vrstvu čeho dát?Budu mít akva 100x40x40 díky za každou radu ...
Velký Týnec s Terramolem? Jen to, že jej tam prodává Martin Drábek.
Jo, taky mám slíbený testovací vzorek a jsem na něj hodně zvědavý... ale co s tím má společného Velký Týnec?
Do Velkého Týnce to máte kousek.
Moje zkušenost s Terramolem, byť jen jako podkladem, velmi dobrá.
Momentálně testuji "Kongo" Ondry Sladkého a zatím O.K.!
www.akvaristikapolesovice.cz/…
Což o to, Terramol je o něco lehčí, 476g vs 500g / litr u Liaporu, ALE zatímco Terramol udává nasákavost 77%, u Liaporu jsem se dostal k nejvyššímu číslu oběmové nasákavosti 18 až 24% po 180 dnech, takže ponořený Terramol asi bude těžší, což je fajn.
Edit Souhlasím, hezčí struktura, ale přijde mi nějak strakatý
.
V každém případě zajímavá alternativa.
Hm, tak ten Terramol vypadá opravdu pěkně. Líbí se mi, že to nejsou kuličky, ale nepravidelné tvary... Mně jen trochu vadí ta červená barva... ale holkám se to určitě bude líbit. I cena je celkem příznivá, jen o málo přesahuje trojnásobek ceny Liaporu, ale pořád je to levnější než např Rataj pROFI SOIL.
Jinej shop ho podle všeho nenabízí. Myslím si, že to vypadá lépe než kuličky a mohlo by to být i o něco těžší (0,5kg na litr). Mohl by někdo pro srovnání napsat váhu liaporu, popř. Aquaclay?
A nemáš nějaký odkaz na ten terramol? Rád se poučím. Brzy budu zakládat menší akvárko, tak bych to mohl taky zkusit... I když s Liaporem jsem spokojen po všech stránkách - včetně toho, jak vypadá.
Liapor byl můj favorit pře pár dny, než jsem viděl terramol. Jeho barva i vzhled mi totiž přijde přirozenější. Minule jsem měl v akva Aquaclay, tak alepsoň vyzkouším něco trošku jiného.
je v tom podstatny rozdiel, terramol je klasicky paleny jil ako Aquaclay, profisoil, liapor ... akadama je suseny jil a ovplivnuje parametre vody
Pokud chceš do akva hodně kytek a aby ti dobře rostly, zkus ještě přeci jen popřemýšlet nad tím Liaporem. Možná tě velmi překvapí.
Zřejmě jsem se už rozhodl pro terramol. Velice příznivá cena. Jen se tady o něm moc nepíše, ale předpokládám, že je to v podtatě to samé jako Akadama. Pokud má někdo nějaké postřehy ohledně tohoto substrátu, sem s nimy
Můžete hodit link na ten Kongo substrát? Pořád se snažím sehnat něco jako Aquaclay, akorát levnější
Liapor jsem zavrhl kvůli lehkosti. Chystám se akva dost zakytkovat.
To kongo je květinový substrát?
Ještě jedna otázka není moc hrubý na kobercovky?
matlala napsal: není lepší Kongo od našeho Ondry, Rataj jak to u něj viděl, tak došel s tím drahým Profisoilem, což je to samý. Jinak já ho mám a jsme s ním spokojen.
s tímto substrátem jsem také velice spokojen...mám ho ve dvou krevetárkách a naprostá pohoda(KONGO)
já jsem taky měla hromadu říčního štěrku 5-10mm který jsem dostala s akvárkem, a měnila jsem ho za 1-2mm. Vyřešila jsem to tak, že si ho vzal jeden známý. Nebo ho dovez na burzu a můžeš prodávat
Já mám fakt nádherný písek, jenže co s ním, když jsem propadl kouzlu těch malých kuliček z páleného jílu?
já teď v zimě se zbytkem písku sypu chodník
ale není říční, toho by byla škoda
Přiznám se, že tohle dno neznám, ale pokud to je pálený jíl, tak je to asi to samé. Já do 22litrů cenu neřešil, ale když jsem to chtěl do Třístovky, vyhrál Liapor... tak mne napadá, že mám ještě někde asi 40 litrů krásného říčního písku... ale co já s ním udělám, to fakt nevím
není lepší Kongo od našeho Ondry, Rataj jak to u něj viděl, tak došel s tím drahým Profisoilem, což je to samý. Jinak já ho mám a jsme s ním spokojen.
Osobně bych na dno už nikdy nedal "Staré dno" či cokoliv na tomto způsobu. Důvod je jednoduchý - při výsadbě rostlin, či jejich přesadbě či zakoupení ryb, co se vrtají ve dně je z toho dna pěkný binec. A to i přes to, že na Starém dnu mám 3cm jílových kuliček od Rataje. Dobrá volba je bez Starého dna a než se na dně udělá odpad od ryb (neboli hnojivo pro rostliny) lehce hnojit CO2 a nějakýma vodičkama, tabletama,... po zajetí se hnojivo bude v AQ tvořit samo.
Tenhle postup mi funguje v karanténě, kde mám vápencové dno, asi 30litrů vody, 30 ryb a rostliny jedou
Já bych šel do Rataj PROFI SOIL, případně Liapor a přesít si ho na požadovanou frakci.
0 22.01.2013 18:01 Hjub – Rataj nebo flexi?
Zdravím,
do krevetárka, jenom s kobercovkama nebo s mechy Rataj profi soil, nebo jen klasický černý flexiobklady?
Starší reakce
někde jsem to tu na foru viděl..i to mi pomohlo k rozhodování,celkově super stránky
dneska pri hledani jsem narazil na zajimavy stranky, treba se nekomu bude hodit
akva.wu.cz/…
(jestli uz to tu nekde je tak sorac)
Starší reakce
tak jsem dnes byl v aquascape a nakonec jsem si přivezl Aqua soil
Pokud si chceš tzv. s tím dnem hrát, tak proč ne, ale jestli to máš do nějakýho společenskýho akvária, kde budeš chtít, aby tam rostla nějaká rostlina, tak bych to nedoporučoval. Ono to jde i s tím, ale už je třeba trochu toho umu a musí se vědět co a jak. Kdyžtak v tom OBI pořiď ve stavebninách písek betoňák, ten by měl bejt v pohodě, octovým testem nic nezkazíš.
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Přidat reakci
1 ...... [61] ...... 91
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x