Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
0 09.08.2012 06:14 kofejn [963] Nevim na jaky Liapor si koukal, ale ten co tady vsichni maji je tmave hnedy.
třeba takhle může vypadat akvárko bez zásobního hnojiva, provozovaný skoro 3 roky bez hnojení
rybicky.net/nadrze/7691 jak chceš, pod solitérní rostliny klidně můžeš dát jílový kuličky, já mám spíš hodně menších rostlin a všude tak je jednodušší rozprostřít vrstvu. Stejně kdybys chtěl náročnejší rostliny, hodně světla atd, tak by ses asi přihnojování do vodního sloupce nevyhl. Zásobní hnojivo nejvíc pomůže v prvních dnech, jinak jde založit akvárko bez něj i provozovat bez dalšího přihnojování
Já bych osobně použil tu štěrkovou frakci 2-4mm a pod rostliny dal ty jílový kuličky, toť můj názor.
0 08.08.2012 20:44 kofejn [963] Mě se ten šedivý Liapor moc nelíbí. Jo kdyby byly tmavě hnědé odstíny, tak bych o něm uvažoval
.
To Katka:
Tak to je dobrá informace. Add florapol: Neudělají stejnou službu jílové kuličky? Chvíli jsem i uvažoval, že si nahrabu bahno z rybníka, ale nebudu experimentovat
.
Jestli chceš pěkné dno, ve kterém dobře rostou rostlinky, tak zkus pročíst ještě toto vlákno
rybicky.net/forum/16474 já mám zas nejradši písek do 2mm (cca 1-2mm) a kytek mám habaděj. To je jen fáma o tom že v jemným nerostou kytky.
Pokud chceš staré dno, třeba od rataje, tak v tom jsou obsaženy i kamínky, které jsou tam jakože navíc. Existují i zásobní hnojiva (třeba já používám JBL Florapol) kde kamínky navíc nejsou.
0 08.08.2012 20:08 kofejn [963] Jak je to s použítím písku/štěrku na dno? Napříč tématy se dočítám a frakci 2-4mm, teď tu čtu o písku běžném a i kamarád, co mi dělá akvarko, mi radí, ať dám obyč písek.
Tak nějak jsem vyrozumněl, že písek se používá do nádrží bez rostlin a hrubší frakce pro kytky.
Přiznám se, že v tom mám hokej. Můžete mi to objasnit?
Rád bych akvárko s rostlinami a jako základ jsem chtěl "staré dno, ať kytky rostou hnedle. A teď pořád řeším co na to
. Dno bude mít rozměry 109x43cm
a)Písek
b)štěrk z písku
c)JBL Manado
Pravdu máš, aby to nebylo z bláta do louže. To radši ten říční betoňák.
S tím kopaným jsem sice neměl problém, ale proč doporučovat něco, co může zazlobit.
Kopaný písek do akvária moc nedoporučuji. Většinou je to samý vápenec.
Souhlas, bude velmi záležet na použitém písku a na míře jeho znečištění, kopanej je špinavější než říční.
Já to properu aby to nebylo "kalné". Ono to pak při napouštění dělá "stopy" na skle. Ta voda co vylévám potom z toho písku je jako mléko, takže já proplachuji. Každý to musí vyzkoušet sám, jak se mu to bude líbit
Já lehce propírám pouze u výměny dna v již tzv. fungujícím akváriu, při zakládání neperu, ty vznikající bakterie taky z něčeho musí žít. Ale je to na každým, jak k tomu přistoupí, rozhodně nikoho k ničemu nenabádám, jenom sděluji svojí zkušenost.
Ano, ale "vyprat"
Taky používám obyč. písky, nebo z nich vyrobený(přesátý) štěrky.
0 08.08.2012 10:28 Nikča chtěla bych se zeptat jestli můžu do akvárka dát obyčejný písek co je v pískovišti.
Díky
Starší reakce
co vím, rádi se hrabou ve dnu a určitě i ten písek žerou a tím se i čistí. Ty kuličky by asi nebyly nejlepší
Koukal jsem, co tam plánuješ za ryby. Docela by mne zajímalo, co by udělaly s Liaporem... Po třech měsících sedí, nepohne s ním ani proud z filtru při výměně vody... ale nevím nevím, jak by obstál u tak velkých ryb. Nicméně dno je to krásné.
V Baumaxu mají drahý ještě bych se podíval mountfieldu
Tady mám akorát Baumax a Obi, takže se tam mrknu a pak případně zkusím i nějaké stavebniny
Já jsem kupoval v hornbachu asi za 160,- 25kg písku do filtrací. bílý písek časem hodně zešedne (vlastní zkušenost)
Zítra omrknu, kde a za kolik se dá koupit. Mountfield má na netu, že asi 230Kč za 25kg
Mám Tebou zmíněnou frakci. Je fakt, že je dost světlý, ale mně vyhovuje. Ostatně i ten stavební jak zmiňuje katterinecka je velmi dobrý jak frakcí tak barvou. Taky ho používám.
i písek do filtrací se prodává v různých frakcích. Ale obvykle bývá dost bílý, proto jsem radši zvolila ten stavební. Ale je to spíš o vkusu. (filtrační je čistý křemičitý, bez nějakých dalších příměsí)
jestli tomu dobře rozumím, bavíme se o frakci 0,6-1,2mm? Mám obyč zvon asi za 50Kč, takže stejně budu kupovat nový, kvůli výšce akvária, tak i mrknu na to, co používáte Vy
Pokud máš odkalovač s vysokým zvonem je to bez problémů. Taky mám u cichlid tenhle písek a odkaluju buď Tetrou nebo Easy Clean od Hagenu a jde to bez problémů. Navíc tento jemný písek se zdaleka tak nezanáší a není třeba ho tak odkalovat do hloubky.
O písku do filtrací jsem slyšel, ale nevím, jak to pak je s odkalováním? Je to dost jemný píseček
Ke kančíkům patří písek do bazénových filtrací pokud nevadí písková barva. Ověřené řešení, používá ho spousta lidí. Já ho mám u Perleťovek (JA Cichlidy) a naprostá spokojenost. Akorát před třením vyčistí třetinu dna od písku a na zbytku nadělají "duny".
jj, ke kančíkům. Už jsem to skoukl a už vím, o co se jedná, ale nenapadlo by mě to sypat do akvária. Takže řeším co tam dám. Někde jsem taky četl, že lidi dávají písek z čističek bazénů atd. Přemýšlím nad hnědým flexi, ale asi 1500,- se mi za to dávat nechce. Tak uvidím
jestli to budeš chtít do toho akvárka s kančíkama, tak asi nic pro tebe.
Jestli tě to zajímá tak zkus pročíst tohle téma
rybicky.net/forum/16474Starší reakce
No, kupoval jsem ho za 24,-Kč za kilo, ale můžeme smlouvat
A kolik bys rád za to dno, že bych i možná brala
nerf napsal:Zdá se vám takto založené dno pro mé účely vhodné?
Je to dobra kombinacia.
Inac Profi Soil neplave - len je to lahke a treba si na to zvyknut.Podobne tomu Denerle Deponit Mix-u je JBL Aquabasic plus.
Profi Soil neplave, ale je drahý. Prakticky stejně vypadá a stejné složení má Liapor 1-4. Více o něm v patřičném vlákně. Jinak dno z Flexiobkladů má spousta lidí a chválí si ho... Kdybys chtěl, mám toho 30 kg, tak ti to mohu prodat za nákupku a dopravu nebudu účtovat
0 27.07.2012 12:48 lap – nová nádrž - nové dno
Čest práci,
za pár neděl budu zakládat nové akvárium o velikosti 100x40x45. Cílem je vytvořit takzvané "nature aquarium" s prosperujícími kapradinami, mechy, anubiasy, eleocharisy, cryptorynami apod. Skromná rybí osádka, žádné velké ryby, nejspíš hejno razbor, nějaký otík či SAE, možná párek ramirezek. Hnojit budu do vody (zřejmě V30), sytit CO2 z kvasnic, časem možná i bomba. Dotaz je následující. Nechci utratit spoustu peněz za dno od ADA. Mám poněkud skeptickou představu o Aquaclay, či Profi Soil (bojím se, že bude plavat) a proto jsem vybral kombinaci Denerle Deponit Mix jako živinový základ, nahoru černé flexi zrnitost 1-2mm.
Zdá se vám takto založené dno pro mé účely vhodné? Pokud ne, prosím o komentáře proč. Děěkuji.
Starší reakce
Jj, ten je hezký. Pro mne ale příliš jemný. Ale černého 3-4 mám 30kg... teprve když jsem si ho koupil - a jel jsem pro něj až do Flexiobkladů kdesi u Břeclavi - jsem se dočetl o Liaporu.... a ještě mám doma 40 kg krásného říčního štěrku 2-4, pak asi 30 kg říčního písku 1-2, a taky nějakých 15 kg nějakého černého písku 1-2
No jo, písku mám na x akvárek, ale vypadá to, že u mne zvítězil Liapor
Takže kdyby někdo měl zájem, prodám za nákupku.
malyLibor napsal: (...) ve čtvrtém Liapor 2-4 (...) celé dno vyhodím a dám tam také Liapor 2-4, který se mi zatím líbí ze všeho nejvíc.
Díky za vyčerpávající příspěvek
Takže vlastně stačí jen ten písek a nemusím nijak hnojit. Ten Liapor se mi začal líbit, jak tady o něm čtu, plusem je, že to je tmavé
A nebo použiju písek z reklamy -
www.flexiobklady.cz/…
malyLibor napsal: (...) ale nezavrhuj ani keramiku - na takovém prasklém květináči je moc pěkné připevnit mech, který jej skryje, když jej celý poroste, a máš krásnou jeskyňku.
To asi spíš než z květináče zkusím vyrobit z břidlice nějakou takovou jeskyňku
Tyhle umělotiny se mi moc nelíbí
a asi zkusím nějaký kořen, hezky rozvětvený
Ještě jednou díky za pochopení, co všechno jsou ty skrýše
Sera napsal: Ak chceš chovať betty nezabudni ani na plávajúce rastlinky ako Riccia fluitans.
Díky za tip
katterinecka napsala: ten písek ze sklorexu jsem měla, rostlo to v něm dobře, jen může působit trochu uměle.
V téhle diskusi jsou další tipy, takže místo toho ze Sklorexu použiju asi Liapor.
Jo, ta informace tam určitě je, někdy z doby před cca dvěma měsíci když jsem ten Liapor kupoval.
Já to mám usnadněno tím, že jsem z Brna, mám velkoobchodníka 10km od práce....
A vyšli mi velice vstříc, tu frakci pro mne objednali u výrobce a za čtrnáct dní avizovali že už to mají na skladě....
Děkuji za doplnění. Škoda, že jsem to nevěděl dříve. Mohl bys tuto informaci dát i do tohoto vlákna:
rybicky.net/forum/16474 Určitě to spoustě lidí pomůže.
Mně osobně se tedy líbí víc ty větší kuličky, ale je fakt, že ty nejhůře klesají - je v nich nejvíce vzduchu. Dnes je to čtyři týdny, co jsem začal Liapor vařit a vypadá to, že dno už hezky sedí. Už tam nelítají žádné kuličky. A včera když jsem sbíral šneky ze zbytků listů kryptokoryny kalatkolisté se zdálo, že už drží krásně pevně, takže asi se hezky rozrůstají kořeny. Listy už se nerozpadají, takže teď jen čekám, kdy začnou rašit nové listy. Některé kryptokoryny už také pomalu začínají růst.
Liapor v jiných šaržích/objemových hmotnostech sehnat a koupit jde i v menších množstvích, ale musíš pro něj k velkoobchodníkovy nebo dodavateli, alespoň regionálnímu.....
Klidně ti ho i napytlují, na objednávku předem.
Já si takto koupil u velkoobchodníka v Želešicích u Brna tři 50l pytle Liaporu. Objednal jsem si šarže které se běžne pytlované neprodávají, s objemovou hmotností 1050. Cena cca 180-200 za pytel, včetně DPH.
Získal jsem tak drobnější šarži, majoritní průměr zrna 2mm, s (relativně) vysokou hmotností. Moc se mi líbí na pohled.
Akvárium ještě založeno nemám (bude 550l, cca za 2-3 týdny, pak dám foto).
Zatím to nechávám nasáknout ve staré vaně. Okamžitě kleslo cca 75-80%, plaváčky jsem sebral a převařil, kleslo opět tak 70%, co zbylo jsem převařil ještě jednou. Zbylo mi cca 4 litry plaváčků (ze 150) a dál už jsem to nevařil, i když by možná ještě něco kleslo, prostě už to nemělo cenu..... "Úspěšnost" více než 95% mi stačí.....
Děkuji za připomenutí, Ondro.
Ondra má pravdu. Liapor se vyrábí v různých zrnitostech a také v různých objemových hmotnostech. V praxi je to ale jedno. Většina zrnitostí a hmotností se běžně nedá koupit - prodávají to jen na kubíky po kamionech. Samozřejmě, kdo s tím dělá, může nakrást. Kdo ale není zloděj, chce dno z Liaporu a chce si ho koupit v běžném obchodě - stavebniny, Hornbach atd. stejně většinou najde jen ten jeden.
Nicméně pro případ, že by někdo narazil na obchod, kde si individuálně nechali nabalit i jiné typy Liaporu, pak ten, který mám já, je Liapor 1-4 a raději jsem vyfotil i pytel, v němž jsem to koupil
Liapor je skvělé dno, ale je pravda, že jako každý pálený jíl je lehké. Pokud chceš více informací, jak jej připravit a tak, dočteš se je zde
rybicky.net/forum/16474
Aby neplaval, tak se musí převařit. Prostě ho dáš do hrnce, zakliješ vodou a přivedeš k varu. Pak ho sítkem přelovíš a nahážeš do studené vody. To, co zůstane plavat, můžeš dát k další várce na vaření... a takto to opakuješ, až máš dost Liaporu na celé dno (já použil cca 40 litrů). Moje zkušenost je taková, že ze 40 litrů i po několikanásobném převaření 1 litr plave.
Liapor se prodává po 50tilitrových pytlích, takže nemusíš nic přepočítávat. Jeden pytel 50 l stojí +- 150 Kč, takže i když z tohoto množství ti bude 1-2 litry plavat, tak je to 3-6,-Kč, a i tak to co plave můžeš použít do květináče ke kytkám, takže nejsou žádné ztráty
ten písek ze sklorexu jsem měla, rostlo to v něm dobře, jen může působit trochu uměle. Jako zásobní hnojivo používám JBL Florapol, ale není to nutnost.
rybicky.net/nadrze/7034Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Přidat reakci
1 ...... [65] ...... 91
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x