Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Ahoj.
Plánujem založiť 112 l akvárioum 80 x 35 x 40 ( D/Š/V ).
Ktorý substrát by bol do neho vhodnejší? JBL Manado (
www.akvariumonline.sk/… ) , alebo Aquaclay Ground od Rataja (
www.akvariumonline.sk/… ) ? Nechcem použiť žiadne výživné alebo staré dno.
Díky za reakcie.
Starší reakce
Vycházím z vynikající vychytávky zdejšího webu - seznam výdajů. Já si totiž čísla a jména strašně špatně pamatuju, proto si hned vše píšu do seznamu výdajů. Co nenapíšu hned, zapomenu. A tak než jsem Sidovi odpověděl, našel jsem si: 21.1.2011 1x Rataj Profi Soil 95, akvarijní substrát, 95,-Kč, Rataj Šumperk. Tam jsem si ho tedy koupil na doporučení Karla Rataje toho dne za tuto cenu, opisuju vždy z účtenky.
Jinak já mám Liapor taky docela jemný, asi jsem chytil pytel s převahou menších kuliček, soudě i podle toho, jak málo my zůstalo plavat. Jo, a Aquaclay Ground se mi moc nelíbil pro svou červenou barvu, proto vyhrál nejdříve Profi Soil - ten šel rávě do miníčka, a do třístovky ten Liapor.
Edit: Ale koukám na tvůj odkaz a fakt jsou tam takové ceny. Já se tedy raději ještě koukl, jestli mám skutečně 8 l a mám, ještě ho tam skoro půlka bude. Nevím, třeba mi na něj dal speciální cenu, ale za tolik jsem ho u něj v Šumperku kupoval.
i liapor může byt tak jemný, mam teď jednu takovou variantu doma za lidovku
chystám totiž restart 200l.
To si tu kratko - ked musis cakat.
o cene ProfiSoilu tu rec nebola
. Inak si myslim ze ProfiSoil a Manado je vpodstate to iste.
ale inak pekna debata
, ked som si precital prvu reakciu Sida tak som uz len cakal co z toho bude, a bolo
...svatozare ne ale odpustky ano
Ono sa to neda takto porovnat.PROFI SOIL je jemnozrnny 1-2mm a pouziva sa vecsinou do nano akva alebo vo vecsom akva sa pouzije na rucitu cast alebo len urcitu vrstvu.Malo kto pouzije 40L tohoto substratu vo velkom akva.
Ten Liapor bude zrnitostou skvor ako Aquaclay Ground -co je sice lacnejsie ako Profi Soil ale nic nemeni na tom ze oproti Liaporu budu vsetky akva substraty znacne predrazene.
Neviem z kade mate tie cisla? Ale Rataj PROFI SOIL 8L - stoji 378 Kč
shop.rataj-spk.cz/…
Tak ze 40L mate za 1890Kč
Myslela jsem ten původní příspěvek, z toho se to fakt poznat nedalo. Jsem se neúplně vyjádřila
Ty svatozáře se někde fasujou? Že bych si taky došla...
...žádnej dobromyslnej podtext jsem v tom nevykoukala ani napodruhý...
Nějakou dobu se mi nedaří nakopnout svatozář...
Třeba to bude tím.
Jenže já o JBL Manado nikdy neuvažoval. Líbil se mi Rataj Profi Soil, který jsem si vyzkoušel. A na základě dobré zkušenosti jsem si pak koupil Liapor. Popravdě, moc jsem neušetřil, protože předtím jsem si koupil 30kg černého písku flexi obklady, 30 kg říčního písku hrubého, 30 kg jemného a ještě asi 20-30 kg nějakého německého čediče myslím
Mohu si rozjet pískovnu.
...Teda pardon, ale tohle je už fakt zbytečný rejpání...
Stačí předchozí vysvětlení, aby vám došlo, že nešlo o žádné rejpání.
Ale mohu se polepšit.
...ušetřil jsem tedy rovných 355,-Kč...
To jsou pěkné peníze!
Nějaké si schovejte - teď jsem se na Flamengo trochu víc zaměřil, brzy (snad!) budou nějaké přebytky.
Kamarádce, vám a hlavně krevetkám přeji, ať ten rozjezd zvládnou.
...Zcela totožný substrát Rataj Profi Soil 8 litrů stojí 95,-Kč. Potřeboval jsem 40 litrů substrátu... ušetřil jsem tedy rovných 355,-Kč...
Ptal jste se ale na JBL Monado a 40 l tohoto substrátu by vás přišlo na nějakých 1400,-! Pak byste ušetřil skoro 1300,-! (Tolik těch kryptokoryn ještě nemám...
)
Moc díky. Nikde na netu jsem to nenašel. A bych udělal radost i Sidovi, vysvětlím, proč jsem se ptal. Uvědomil jsem si, co jsem tady četl o substrátech ze sušeného jílu. Že uvolňují amoniak a podobně. Kamarádka tohle dno má nově v akvárku. Poradil jsem jí, ať tam dá krevetky, že pro ně to už bude v pohodě. Ale neuvědomil jsem si v tu chvíli, že o tom dně nevím, co je to zač, a bál jsem se, aby jí to krevetky neotrávilo.
Ale abyste měl radost, Side, tak kolik jsem ušetřil Liaporem mám spočítáno přesně. Zcela totožný substrát Rataj Profi Soil 8 litrů stojí 95,-Kč. Potřeboval jsem 40 litrů substrátu. RPS by stál 475,-Kč, 40 l Liaporu stálo 120,-Kč, ušetřil jsem tedy rovných 355,-Kč. No a za ty ušetřené peníze jsem si od Vás mohl koupit krásné kryptokoryny, které mi v akvárku dělají jen samou radost
...To by bylo super...
Super by bylo, kdyby byl JBL Monado pálený jíl? Smím vědět, proč by to bylo super?
Tipuji - abyste si mohl udělat radost spočítáním, kolik jste ušetřil, když jste místo JBL Monado pořídil Liapor?
To by bylo super
Zatím stále googlím, lae nikde se o tom nepíše... ale podle toho, že je to tvrdé, by to mělo být pálené.
Ty máš záludné otázky po ránu
Manado sice mám,ale až takto jsem to nestudoval.Myslím však,ale 100% jistoty nemám že pálený.Pokud kecám tak se omlouvám.
Prosím, nevíte někdo, jaké dno je JBL Manado? Je to pálený jíl, nebo nepálený jíl typu Acadama??
Skvěle napsáno. Musím potvrdit tvé zkušenosti s prvními dvěma typy - písky a pálené jíly. Jen nevím, jestli ten pálený jíl je opravdu zcela bez živin. V Ratajovu Profi Soil mi ihned začaly růst rostliny a dodnes po více než roce a půl je to jediné akvárko, kde mi roste na hladině Limnobium. Ve stejně velkých akváriích se stejnou vodou, technikou a osvětlením, jen jiným dnem (různé druhy písků) mi rostliny tak dobře nerostou a Limnobium neroste vůbec. Proto si myslím (ale nemám to podepřeno žádnými fakty či měřeními) že pálené jíly poskytují rostlinám i živiny.
Každopádně teď budu zakládat nové akvárko a tam vyzkouším tvé doporučení - pod Liapor dám tenkou vrstvu nějakého substrátu z nepáleného jílu a uvidím. Dám vědět.
Jako reakce na nazory, ze v pisku roste vsechno stejne jako v hlinenych substratech jsou zde me zkusenosti s ruznymi substraty:
1. Pisek - zdarma az velmi drahy, tezky, slehavajici, hladke zrno bez poru, ruzne barvy, bez vyzivy
1a. nezabehle dno bez detritu - nic neroste mesic i vic. nutnost pravidelne hnojit.
1b. zabehly pisek s detritem, ci pisek prekryvajici hlinu ci jiny vyzivny substrat - rust zacne rychleji. V idealnim pripade (hlina pod piskem) stejne vyhody a nevyhody jako aqua soil.
2.Palene jily (Liapor, Ratajovo substraty, Turface, Fluorite, stelivo pro kocky...) - lehke az stredne tezke, neslehavajici, levne az velmi drahe, porovite, ruzne barvy, bez vyzivy.
2a. nezabehle dno bez detritu - nic neroste mesic i vic. nutnost hnojit. potom neuveritelny rust korenu a celych rostlin.
2b. Zabehly substrat - skoro okamzity rust. I tak se musi hnojit.
Korenovy system je obrovsky a prirusta silne k zrnum. To same u mechu. Pri presazovani to muze byt problem.
Obecne casty problem se zelenymi rasami na zacatku.
3. Nepalene (susene) jily (ADA AquaSoil, Acadama, no-name cinske susbtraty....) - lehke, neslehavajici, po case se rozpadaji na prach, problem pri castem presazovani rostlin, stredne drahe az velmi drahe, jen hnede, vyzivne.
V podstate nikdy se nepouzivaji zabehle. Vzdy nove koupene. Cerstvy substrat vylucuje taniny a amoniak. Se zabehlym filtrem je tento na nule za 2 tydny, bez neho za mesic. Taniny se odstrani menenim vody (casto i denne).
Rust je okamzity a nesrovnatelny s zadnymi jinymi substraty. Dlouhou dobu neni treba vubec hnojit. Korenovy system neni tak velky jako u palenych jilu a koreny neprirustaji k znum.
Casty problem s ruduchami po zalozeni.
Na ceske pomery mi prijde nejlepsi substrat Liapor (musi se hnojit, ale je ultra levny). Pokud se jedna o high-tech akvarium, a clovek neni tak omezeny financemi, susene jily daji lepsi vysledky jednoduseji a rychleji. A nemusi to byt zrovna draha ADA Aqua Soil.
Uplne nejlepsi by asi byla slaba vrstva nepaleneho jilu prekryta vrstvou Liaporu. Osobne jsem to ale zatim nezkusil.
V podstate vsechno co jsem popsal vysse jsou zkusenosti z mych vlastnich akvarii.
Ano to jsem si myslel, že jde o něho, Moc dobře ví co dělá a rozumí tomu, jen víc takových.
To by mu snad nevadilo, Vóťa87 (aquascape.cz)
Mám s ním jen dobré zkušenosti, očividně se snažil suplovat ten "návod k použití" jak trefně poznamenal Sid, a u té Amazonie se sám nabízel že kdyby byl jakýkoliv problém, at hned zavolám.
Můžeš uvést toho prodejce?
Moje zkušenost s Amazonií - prodejce mne při předání substrátu varoval, že je v prvních týdnech opavdu důležité často měnit vodu. Protože jsem spěchala se zasazením rostlin (plavaly už nějakou chvíli v kýbli) a naopak jsem nespěchala na živočichy, tak jsem dala substát do akva hned i když jsem věděla že po týdnu (kdy jsem měnila poctivě obden půlku vody) odjíždím na 3 týdny pryč... po návratu bylo akva plné sinice, se kterou bojuju doted. Moje chyba, samozřejmě
Ale k vlastnímu překvapení už v akvárku kromě sinice nebyla a není žádná jiná řasa, která mě dřív potkala po založení akva nebo výměně dna - ruducha, zelená přisedlá ani vláknitá, nic...
K těmto substrátům by se měl přikládat velmi podrobný návod na použití.
...no paradoxne NH4 je rastlinami preferovane viacej ako NO3...
Úplně všemi taky ne.
A že by zvýšená koncentrace amoniaku byla u podobných substrátů záměrem, to se mi taky nezdá...
Co hledat příčinu ve výměnné iontové kapacitě?
Rozumím jak to myslíte...
Grunda: Děkuji za vysvětlení, zřejmě máte pravdu, jak potvrzují i katterinecka a upřesňuje Sid.
Já to asi napsal špatně. Prostě u mne je to tak, že mi amoniak nikdy nedělal žádné problémy a test na NO2 jsem si koupil jen abych se ujistil, že jej opravdu v akvárku nemám. U mne zakládání akvárek probíhá vždy velmi podobně (snad s výjimkou té poslední třístovky, kde jsem udělal pár odlišností). Vezmu trochu písku ze starého dna a promíchám ho s novým pískem. Do akvárka dám odkalenou vodu z fungujícího akvárka. Na ni nasypu písek. Zasadím rostliny (většina z nich je z ostatních mých akvárek). Přiliju vodu odebranou z ostatních akvárek při výměně vody. Dám filtr z fungujícího akvária a do něj přidám nový filtr. Za dva dny přidám rybičky, obvykle 5 ks gupek. Po měsíci gupky vrátím do jejich akva a dám rybky či krevetky, které tam chci.
Díky tomu, jak zakládám, se v podstatě ani nejedná o nové akvárko, protože je tam naočkované dno, "zajetá" voda, funkční zajetý filtr.
U třístovky to bylo odlišné v tom, že vše bylo hodně velké, oproti ostatním akváriím a chtěl jsem jiné dno a jiný filtr. Proto místo písku ze zajetého akva šel Rataj Aqua Clay staré dno, po zasazení rostlinek do akva vymačkán obsah 1,6litrové kostky z džungle, která jela rok bez čištění (tohle byla chyba, měl jsem to vymačkat na to staré dno pod Liapor, bordel mi pak plaval po akvárku ještě dva týdny) a vodu jsem přidával postupně v poměru 1 díl ze zajetých akvárek, 1 díl odstáté vodovodní a 2 díly z RO. Proto jsem taky použil ty testy a rybky vypouštěl první až po dvou týdnech. Jo, a zapomněl jsem, že jsem od začátku pravidelně při výměně dával Dajanapet Biofiltr pro podporu bakterií ve filtru.
Takže i tady si troufnu tvrdit, že to nebylo zcela nové akva. Vyšší množství dusičnanů bylo způsobeno kupovanými rostlinami, z nichž většině se po založení rozpadly listy, ale naočkovaný filtr i naočkované dno to zvládly vše převést na dusičnany a já měnil 3x týdně 60 litrů za 20 litrů vodovodní a 40 litrů permeátu z RO, tak mi problém s amoniakem nenastal.
Takže jsem to asi napsal trochu blbě. Netvrdím, že v akvárku nevzniká amoniak a není bakteriemi zpracován na dusitany a ty na dusičnany. Nicméně říkám, že jsem nikdy ve svém akvárku nezaznamenal problémy s amoniakem ani dusitany.
Snad jsem to teď napsal trochu lépe.
Jo, a hlavně bych rád napsal, že doufám, že problémy s amoniakem ani dusitany nezaznamenám ani v budoucnu, protože když jsem tu zhruba před rokem kdesi napsal, že nechápu, co furt mají krevetkáři s ploštěnkama, že u nás v akva s nimi nikdy problémy nebyly, tak za pár dní jsem je měl v krevetárku a pochopil jsem. Takže prosím akvaristického Pána Boha, aby mne zkušenosti s problémy s amoniakem a dusitany ušetřil, vím, že mohou nastata dělám vše pro to, aby nenastaly... doufám
Jo, a omlouvám se za dlouhý příspěvek, já to kratší opravdu neumím.
Pravda píše, že ho nezažil, tak nevím, on to jistě potvrdí, vyvrátí.
...že kolega něco ve smyslu "měřil jsem, nenaměřil" říkal...
To mi uniklo. O dusitanech to píše malyLibor píše, ale o amoniaku? Kde?
Já si zdvořile dovolím doplnit k tomu měření, že bude velmi záležet na tom čím je měřeno, protože si myslím, že kolega něco ve smyslu "měřil jsem, nenaměřil" říkal.
...Zvýšená hladina amoniaku?? Vím, že se to tady hodně píše, ale já to ještě u žádného akvárka, které jsem kdy zakládal, nezažil...
...Dusičnany, prosím... ale amoniak nevím... kde by se tak v akva vzal, pokud je o něj normálně pečováno? ... Třeba jsem měl jen dosud štěstí a ani nevím, jak jsem se vyhnul problémům, protože amoniak v akva by podle mne byl sakra problém...
A zkusil jste vůbec někdy amoniak po založení akvária měřit?!
Amoniak se v akva "vezme" tak, že se začnou rozkládat dusík obsahující organické látky rostlinného a živočišného původu. (Tomuto procesu se říká amonifikace.) Po nasazení ryb tento proces graduje i díky metabolismu dusíku - ryby jej vylučují převážně právě ve formě amoniaku žábrami.
Amoniak v akva problémem je, ale v závislosti na podmínkách problémem různě velkým od "zanedbatelného" po zcela zásadní...
Rozhodující vliv na "závažnost problému amoniaku v akva" má kromě jeho koncentrace především pH.
Nicméně - jak jste i naznačil - než "spoléhat na pH" je lepší věnovat pozornost pravidelné údržbě, tedy odstaňování rozkládající se organické hmoty a výměně části vody. (Podpůrné prostředky nitrifikačních procesů v podobě komerčních přípravků a/nebo aplikace obsahu náplní zaběhnutých filtrů zdravých nádrží se nezavrhují!
)
nitrifikační bakterie přeměňují amoniak na dusitany a ty pak na dusičnany, první dva zmíněné mají v akváriu zvýšené hodnoty právě v případě, že je nitrifikačních bakterií málo, proto se to projevuje hlavně u nově založených akvárií, nebo při nesprávné údržbě. Amoniak a dusitany jsou toxické i při malých koncentracích narozdíl od dušičnanů. Je taky možné že tvůj test na dusitany nefunguje
Vrtani ve dne,ja myslim,ze lide cas od casu kytky presazuji a delaji jine drobne upravy a ty "granulky" ADA maji proste tendenci se rozpadat(pravda je,ze Amaz.2 byla na tom nejhure),jak rikam je to dobry substrat,ale nemusi vsem vyhovovat!
Mas pravdu,ze u jinych substratu dobre zalozene akva v zabehu(samo ze bez ryb)by to melo byt v pohode i bez castejsich nez tydenich vymen vody,bohuzel ne u Amazonie,ja ji testoval a Amoniak vyskocil hned(behem par hodin) z 0 na 4.0 ppm.
.
0 25.08.2012 02:17 grunda [1781] - Cichlidy akva - štěrk, je zdrojem amoniaku je rozkládjící se biomasa - rostliny
akva - ADA, amoniak je záměrně dodáván jako hnojivo pro kytky, plus biomasa
akva - bez substrátu a kytek, amoniak není, do doby než se přidají ryby
to vše za předpokladu, že nemáme buď a)zaběhlý a dostatečně výkonný fitr, b)akva založeno metodou DSM a bakterie už jsou ve dnu c)fitr i dno osídlené
aspoň takhe to chápu já, pokud se mýlím, opravte mne
Zvýšená hladina amoniaku?? Vím, že se to tady hodně píše, ale já to ještě u žádného akvárka, které jsem kdy zakládal, nezažil. A že už jich za ta léta bylo požehnaně. Nezažil jsem ani dusitany, na které mám testy. Dusičnany, prosím, ty se samozřejmě v novém akva vyskytují, především pokud si všechny rostliny koupím a jsou pěstovány z větší části emersně... ale amoniak nevím... kde by se tak v akva vzal, pokud je o něj normálně pečováno? Promiň, to je spíš řečnická otázka, ale kdybys znal odpověď, zajímala by mne. Třeba jsem měl jen dosud štěstí a ani nevím, jak jsem se vyhnul problémům, protože amoniak v akva by podle mne byl sakra problém.
jj, ale predpokladam ze ten kto sa rozhodne vrazit take peniaze do dna vie preco to robi a co robi ;)
Je treba jeste upozornit,ze pro lidi co nemaji z ADA New Amazonia(nebo jejima starsimy produkty)zkusenost,na problemy s ni,nejenom financni,ale zejmena na dobu po kterou,po zalozeni akvaria,nemuzete vpoustet ryby,protoze uvolnuje amoniak do vody a je treba caste vymeny vody(po dobu nekolika tydnu nekdy i mesic)a taky ze neni moc dobre casto se v ni hrabat a presazovat(meni se na pak na bahno a kali vodu).Jinak je to vyborny substrat.
!
Koukám, že jsem tady rozvířil velkou diskusi. Mě osobně zajímala odezva a zkušenosti ostatních s různými substráty. Je mi jasné, že na dně by se šetřit nemělo. S tím, že HC ve štěrku neroste jsem to ale myslel spíš tak, že neroste u mě v nádrži (stagnuje) a ne že všeobecně ve štěrku neroste. Byl jsem zkrátka jenom zvědavej na zkušenosti ostatních i na jiných serverech.
sak toto, keby stala o polovicu menej mali by sme to asi moc jednoduche
Je to drahota, ale jde to poznat, a to hodně.
Abdul psal, že chce miníčko s eleocharisem a HC, tady se rozhodně vyplatí do ADA zainvestovat a ty výsledky budou X krát lepší. Minimálně ze začátku budou opravdu markantní. Aquasoil snižuje pH, tvrdost, je nadopovaný živinami a krásně drží tvar. V dlouhodobém horizontu navíc odpustí i dost chyb v hnojení a výživě. Já chápu, že se každý snaží ušetřit kde se dá, ale zrovna v tomhle případě šetřit na substrátu není zrovna šťastné.
Mrkněte tady:
www.akvarko.cz/… prvních pět akvárií v kategorii jede na ADA Aquasoil, náhoda?
a? mám 37 litrů s křemičitým pískem a kytkama bez filtru a funguje už pěkně dlouho, to mi povídat nemusíš. Nemíním se s tebou dohadovat, je mi líto, že jsem se dotkla aquascaperů
Vím jak akvárko funguje, mým akváriím se daří a nepotřebuju žádné speciální serepatičky, až na to budu mít tak si je třeba pořídím, ale zatím jsem spokojená.
Abdul snad bude rád za každou další možnost a radu a má snad vlastní hlavu aby se rozhod sám co chce
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Přidat reakci
1 ...... [63] ...... 91
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x