Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
jmalyska napsal: No, s tím růstem rostlin ... stonkovky a rychlerostoucí s tím problém nemělyStonkovky a rychlerostoucí druhy rostlin s pískem mít nikdy problém nebudou, stejně tak jako nikdy nevyužijí potenciál výživných substrátů. Živiny totiž přijímají téměř výhradně listy, nikoli kořínky. Echinodorus je naproti tomu zářným příkladem rostliny, která je na příjem živin kořeny výborně přizpůsobena (čímž neříkám, že to v písku taky nezvládne). Pokud se ale použije čistý písek, je lepší dodávat rostlinám o to víc hnojiva do vodního sloupce (nebo použít tablety ke kořenům).
ak to inak nejde da sa rastlina len povitiahnut par cm a korene odstrihnut
přesazovaní to ano, ale jak to umí teprve přerovnat piskořky
Je treba dodat,ze zasobni subst. jsou fajn,ale co se stane pri presazovani stonkovek(ale i jinych rostlin),dojde k promichani ci jeho vytazeni na povrch a to muze znamenat dalsi prispevek ve vlakne "Jaka je to rasa" a jinych.
Než cpát pod písek (či jiný vrchní substrát) 2 cm zásobního, volila jsem Florapol od JBL, kde stačí dát slabou, cca 0,5 cm vrstvičku a následně překrýt vrchním. Axolotly nechovám, tak nevím, jak se chovají. Ale hádám, že se asi v písku dost vrtají, proto by mi připadalo lepší mít zásobního co nejmenší vrstvu, kterou můžu překrýt vyšší vrstvou vrchního.
No, s tím růstem rostlin, já před rokem zakládal 360 litrů a křemičitým pískem frakce 1mm cca (hornbach 10kg balení) a bez zásobního substrátu. Stonkovky a rychlerostoucí s tím problém neměly, jediné, co mi dodnes stávkuje, je Echinodorus (mám tam 3 druhy, nejedou)
Ten prvni, tedy "Substrát pro vodní rostliny", mame doma, zakoupen v Hornbachu.
Mohu potvrdit, že pokud je jako substrát použit čistý křemičitý písek, tak trvá poměrně dlouho, než v tom rostliny začnou slušně růst. To je rozdíl oproti substrátům na bázi sušeného nebo páleného jílu. Pokud chceš (=>Laura), aby se rostliny slušně rozrostly i v písku, tak je dobré pod něj dát 2cm vrstvu nějakého zásobního substrátu. Já mám velmi dobré zkušenosti se zásobními substráty české výroby. Co vím, tak se u nás prodávají 3 druhy takových substrátů: 1) Substrát pro vodní rostliny (fi. AGRO), 2) Zemina pro vodní rostliny (fi. Rašelina.cz), a 3) Substrát Florcom (fi. BB Com). První dva se dají sehnat v některých zahradnictvích nebo květinářstvích. Tyhle tři zásobní substráty jsou prakticky totožné, a všechny obsahují přibližně stejné množství živin jako špičkový (a hodně předražený) substrát ADA Aqua Soil Amazonia. Substrát od firmy Rašelina.cz se prodává i v 5L balení za ~40,- Kč (
goo.gl/… ).
Mam svetle dno a funguje to, i rostliny v tom slusne drzi a rostou
rybicky.net/nadrze/18477 . U dna z ciste praneho pisku bez cehokoli dalsiho (bez ohledu na barvu), musis vzdycky pocitat s tim, ze to chce alespon v zacatku jilove hnojivove kulicky pod nektere rostliny (nebo jine hnojivo do dna), a ze obecne v takovem dne zacnou slusneji rust rostliny tak po pul roce provozu. Egerii je to treba fuk, ta vlastne se dnem nema spolecneho nic jineho, nez ze se k nemu umi koreny chytit.
Pravda, to me dno je spis vhodne pro cichlidy, ktere maji potrebu hrabat. Ma frakci tak akorat a neni ostre. A ze takove cichlidy nakonec nemam, no co uz, dno funguje, zabehlo se, necham si ho, i kdyz ted bych zase radeji tmavsi (a presne nad tim se zamysli). Nakonec kdyz to necham zarust, bude to jedno.
Jak poznáš že jim něco nevadí? To že nemlátí ručičkama o sklo? Kombinace obou barev vypadá docela nepřirozeně
Co tam chceš za rostliny, že se bojíš aby je dno udrželo? Pro axíky jsou lepší nenáročné na světlo (nemají jej rádi) a plovoucí, které zastiňují hladinu.
To ne, to vypada snad ještě hůř
Já vím ale mým axíkům světlé věci nevadí, vypadá to jako by je světlé věci přitahovaly
A co kdybych nakombinovala černý a bílý ?
Jde o to jestli to není štěrk s obsahem vápence, ten se nehodí. A navíc bílé dno je moc světlé a rybám(případně axolotlům) to celkem nevyhovuje
Jen u axíků je vhodné tmavé dno a hrubší frakce, ale to není nic co by ti Eva_R už neřekla
Díky za info a myslíte že se to v písku udrží ?
Farba piesku pri rastlinách nehrá žiadnu rolu.
0 09.07.2014 23:24 Laura82 – Rostlina
Ahoj
Mám v akváriu axolotly a chci se zeptat jestli bílý písek nevadil rostlinám a jestli by se v něm udržely
Starší reakce
S tímhle názorem se nemůžu úplně ztotožnit. Dno v akváriu se dá srovnávat s dny přírodních toků nebo jezer jen velmi omezeně. Procesy jsou sice stejné, ale totožné podmínky se dají napodobit jen stěží jestli vůbec. V akváriu, pokud je kvalitně filtrované je vrchní vrstva substrátu dostatečně prokysličená aby mohly nitrifikační bakterie pracovat a totéž platí i v kořenovém systému dobře rostoucích rostlin a jeho okolí. A jak jsem psal níže ve spodní anaerobní vrstvě probíhá mineralizace a denitrifikace.
PEPIS1 napsal: pro okysličováví dna mám rostliny, tedy jejich kořeny.v idealnom pripade ano... PEPIS1 napsaldnem o mocnosti cca 10cm proudí voda. To neproudí ani při kamenech o průměru 5mm. to si nemyslim, pomali ale prudi
A na to jsou dobrý piskořky
To máš pravdu. Celým prostorem dna prokysličená voda neproudí, ale v nižších vrstvách dna je anaerobní zóna kde dochází k mineralizaci detritu a rozkladu přebytečných dusičnanů stejně jako v přírodě. Nesmí ovšem docházet k zahnívání dna, ale to v našich dobře udržovaných nádržích nedochází
.
Takhle jemnou frakci lze použít, ale dno se musí pravidelně kypřit aby nezahnívalo (činností živočichů nebo ručně nějakou tyčkou) Odkalováním to lze, ale takováto frakce se velmi špatně odkaluje. Ideální je dno nechat úplně porůst aby se nemuselo odkalovat vůbec a o zdravé dno se postarají dobře rostoucí rostliny. Jinak je podle mně ideální frakce pro běžná akvária 2-5mm to se dobře udržuje i prokysličuje.
pro okysličováví dna mám rostliny, tedy jejich kořeny. Je asi bláhové si myslet, že dnem o mocnosti cca 10cm proudí voda. To neproudí ani při kamenech o průměru 5mm.
pri tak malej frakcii uz nemusi dostatocne dnom prudit voda a okyslicovat ho, moze dost k hnitiu dna. podla mna idealna frakcia je 2-3mm
Co jsem tak zpozoroval, tak se nejlépe daří rostlinám(stonkovkám, kobercům) v písku 1-2mm. Ty hrubší jsou spíš pro echinodory a kryptošky. Ten tvůj jemný bych ani nepoužil.
Fajn, definujme si pojem "velké kamínky" a jsou to do 5mm, tedy podle mě.
Mezi velké kamínky to mnohem více zapadává a rostlinky preferují jemnější substrát v kterým lépe koření a drži.
Menší, větší, hlavně když je kulatej, to je podle mě to oč tu běží a to jak ve smyslu bezpečnosti pro ryby, tak dobrým prostředím pro nitrifikační bakterie a konec konců, odkaluje se to dobře.
Pokud je ten pisek takovyto:
rybicky.net/fotogalerie.php…
pak je slusny, rostliny v tom rostou dobre. Ovsem jako u kazdeho cisteho pisku (kdyz se pod nej nic neda), trva asi pul roku, nez se slusne zanese a rostliny v nem lepe rostou. U cisteho pisku to alespon pro zacatek hnojivove kulicky pod rostliny chce.
Ta barva je opravdu velice svetla, coz nekde nemusi vadit, nekde je to jedno - kdyz se dno necha zarust, a nekdy je to vylozene bajecna vec, kdyz se mi poter na pohled na tom dne ztracel a mel mnohem vetsi sance byt nesezran
. Protoze mam se svetlym dnem zkusenost, mohu rict, ze to neni zadna krize, ze by se nedalo pouzit. Ovsem tmave dno bude ve vetsine pripadu a pro vetsinu lidi libivejsi. Na svetlem dne je take lepe videt kazdy svincik, ktery je vetsinou spis tmavsi a nekteri lide to nenesou uplne statecne
.
Bílý menší frakce(1-3mm) z vápence nebude, to je nejspíš ověřená klasika a tím je křemičitý písek, velmi dobře do akva použitelný. Nicméně při rozhodování o tom , jaký dno, bych zvážil i vlastnosti světlýho písku a tím je větší odraz světla, což nemusí všem rybám svědčit(nevyniknou tolik). Použít klasický mix v podobě písku betoňáku, nebo jemnějšího štěrku(2-4mm) se může jevit jako lepší řešení.
Vždy ne, ale bílé dno bych nebral. Většině ryb vadí odraz světla. Poznáš to octovým testem. Radši se podívej po nějakém písku - hnědé až černé barvy. Takové flexiobklady jsou fajn.
Najdeš je tu:
www.flexiobklady.cz V jednom zveraci jsem videla ze prodavaji bily pisek do akva. Maji ho fakt za hubicku ale cetla sem ze bily je z vapence. Je to vzdy nebo se to da uz v krame nejak poznat? Dik
Jak se to vezme. V přírodě se hejna o třech kusech skoro nevyskytují. Zrovna otíci mají hejna o desetitisících kusech
Záleží na tom, co se chystáš pěstovat za rostlinky.
Pro stonkovky bude lepší 1-2mm
Pro koberce bude lepší 1-2mm
Pro echinodory bude lepší 3-4mm
Pro cryptocoryny bude lepší 3-4mm
Plovoučkám a mechům je to jedno
Ten mix mě zajímá a mohl by být fajn.
1ks je samotář, 2ks jsou pár, 3ks a více je hejno
Zdar při pátečním ránu. Dnes potřebuji objednat písek do akva. Mám vybrané černé flexiobklady ze Sklorexu. Akva je 100x40x40. Můj dotaz zní, zda-li koupit jen zrnitost 2-4mm, cca 40kg, nebo i zrnitost 1-2mm a nějak to nakombinovat či použít ten jemnější na dno apod. Děkuji všem za rady. Martin
Když už jsi to načal, tak do jak velkého akvária?
Otocinclus affinis je hejnová rybka.
Přidat na počtu.
osadku si predstavuju asi takovouhle
tetra cervena 8 -10 ks
krunyrovec jednopruhy cca 4 ks
cichavec medovy 2 ks
Nemám nic proti tomu křemičitýmu písku, ale zvážil bych ve vztahu k zamýšlené rybí osádce právě onu barevnost(světlost).
Však jo. Ten je mnohem lepší než tato drť. Určitě jdi do toho písku.
ve stavebninách sem byl chtěl nejakej písek a dali mi ten kremicitej bílej
rozhodně ten křemičitej písek..tohle je za prvé ošklivé,ale hlavně ostré a hrubé.
Nebrat, ostré a bude to pravděpodobně obsahovat hodně vápence, což je jenom tzv. pro znalce, tak bych se tím netrápil a zašel do stavebnin a pořídil písek betoňák.
no pak tu mam jeste toto tak nevím co je lepší řešení
jojo, tuhle barvu třeba neonky moc nemusí
Použít to lze bez obav, jen upozorním na jednu drobnost. Pokud bude dno stoprocentně zarostlé, je to ok, ale pokud ho chceš nechat část bez rostlin, bude se i slabé osvětlění ode dna odrážet a pro oko to není příliš příjemný pohled.
pak to použít můžeš
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Přidat reakci
1 ...... [42] ...... 91
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x