Tlamovci - chov
jací tlamovci? stejného druhu? v kolika kusech a v jaké nádrži?
Starší reakce
Petnel napsal: zdravim,čím krmit mladé tlamovce? mají tak týden
Artemka, cyklop a na jemno rozdrcené vločkové krmení, kterým krmíš dospělce.
0 15.09.2013 14:58 Petnel – krmení
zdravim,čím krmit mladé tlamovce? mají tak týden
Starší reakce
ďakujem, to som chcel počuť ... inak mal som tam ešte jedného samca a OB samicu ale tie dve ubil

ale skúsim to ... ale myšlienka a skupinke placiďákov, ktoré ale neviem zohnať je pekná
ďakujem

Řešení je jednoduché. Doplň počty "zeber" a to jak samce tak samice. Samec pokud bude mít v akva více samců, bude svou agresivitu rozmělňovat mezi více ryb a tím pádem bude celkově v akva větší klid.

Prostor na doplnění "zeber" tam ještě je.
Druhá možnost, je zbavit se jich(prodat, darovat) a doplnit raději počty placidochromisů, jsou to mnohem hezčí ryby a taky mnohem klidnější.
0 26.08.2013 20:01 JagerMaister ahoj .. neviem si rady so správaním mojich zverencov o ktorom som sa zmieňoval vyššie v tomto vlákne .. a tým myslím správanie M.estherae .. mám nádrž 300l
rybicky.net/nadrze/18533 - ryby sú v zozname a mám problém s tými zebrami .. samec neustále naháňa a ubíja všetky svoje samice v nádrži .. tie pri úniku pred ním až vyskakujú z akva ... pod akváriom mám neustále kopu vody, ktorú ryby vyšpliechajú .. samca som dal na týždňovú samotku a dnes som ho dal späť .. vytrel sa s jednou samicou a tým to padlo .. znovu ich obháňa a svojimi útokmi núti samicu vypľuť všetky ikry .. už viacero ľudí mi písalo že sa do tejto nádrže zebry nehodia alebo že mám doplniť ryby a teraz tomu asi začínam chápať ... mám tri alternatívy .. buď doplním skupinu aby neboli útoky mierené len na tie 3 samice , vymením samca alebo zebry dám preč
a od vás prosím pomoc ..s výberom riešenia ..už ma to jednoducho nebaví

Starší reakce
0 13.07.2013 11:07 JagerMaister 
nené mám 300vku, len to prerábam tak som ju odtiaľ zmazal , čoskoro ju dám nazad ... ako to keď nosila mladé tak nemôže byť samec ? modrá samica je tam len jedna, ostatné sú OB -čka
0 12.07.2013 11:28 JagerMaister – agresivita
zdravím, chcel by som sa opýtať alebo zistiť čo môže byť príčínou toho že samec zebry v kuse odháňa samicu a nedovolí jej ani voľne plávať po nádrži
- asi pred rokom som kúpil novú modrú samicu zebry ... všetko bolo v pohode a raz aj donosila asi 25 mladých, ale od vytrenia ju samec v kuse odháňa a tlačí ju do rohu akvárka kde trávi v kuse už asi rok

čím to môže byť?
PS: pri kŕmení sa nažerie ale potom je zas utlačená do rohu
Starší reakce
Ok, o víkend zajedu pro ryby a do té doby zkusim pořešit vhodnější kemeny, abych to udělal zároveň, jak píšeš. Mám ještě pár kg břidlice, ale raději bych nějaké menší valouny. Udělám pak par fotek a hodim je sem. Ještě bych tě poprosil o názor k té filtraci. Předpokládám, že přidání toho vnitřního filtru nebude zbytečná investice co? Diky
0 25.06.2013 09:02 MZ – Osádka
Díky za názor. Ještě k těm kamenům, myslíš tim, že je špatně ta láva, nebo to že je v rozích? Neni jí nějak moc - 3 kameny v každém. Chtěl jsem ještě přidat jeden menší doprostřed, pro oddělení. Dle toho co jsem načetl a viděl na fotkách nádrží jsem měl za to, že je to takto správně. Rybám to zdá se vyhovuje. Jinak nejspíš zůstanu u jednodruhovky a dokoupim jen ty saulosky. Ještě přemýšlím o přidání mechanické vnitřní filtrace, zatim akva jede s eheim clasic 250 (2213).
V prvé řadě zlikviduj ty vystavěné rohy z lávy. Po dně rozprostři jen pár větších kamenů. Počty ryb jsou malé. Doplnil bych na tak 15-18 kousků. Sprengeráče jsem dřív choval, ale v tak malé nádrži s nima moc zkušenost nemám, ale byli to jedny z těch mírnějších mbun, měl sem ovšem hodně samců a jejich agresivita se tříštila, takže byli docela v poho. Tvá nádrž není moc velká, já bych jen doplnil ty saulosky a zkusil "trik" z kameny. V lepším případě, bych doporučoval sehnat větší nádrž.....aspoň kolem 300 litrů.

0 24.06.2013 19:19 MZ – Osádka
Zdravim, chtěl bych poprosit o radu k osádce akvaria. Vím, že je to už mnohokrát probrané téma, ale stále nemám jasno a tak bych byl rád za vaše názory k mému konkrétnímu případu

Mám akva 100x40x50, vím že je to na hraně, ale dostal jsem ho a do budoucna nevylučuji větší, spíše naopak jak se znám

Právě kvůli velikosti akva jsem zvolil 8x Ps. Saulosi coral red s tím, že počkám kolik se vyklube samců. Nyní tedy v akva plavou 2 dominantní samci, každý si zabral svůj roh s lavovými kameny. Dále se vybarvil ještě jeden subdominantní samec, drží se se samičkama, kterých je tedy 5. A můj dotaz zní, zda dokoupit ještě samice, případně kolik, nebo přidat jiný druh v menším počtu, přiklaněl bych se k I. Sprengerae 6x. V akvariu je zatím klid a ryby se zdají být spokojené. Rád bych aby to tak zůstalo, tak budu rád za každý názor.
Díky moc
Starší reakce
georg napsal: Měl jsem ve 240 pseudocrenilabrus philander dispersus a nebyl problém, paráda.Ty, co píše Libor jsou stejný druh.
S těmi druhy je to takové vachrlaté, ale rod to stejný je...

Já už je mám asi patnáct let...

Dekuji. Koukal jsem na
www.akvarista.cz/… . Vubec jsem netusil, ze takovahle ryba existuje.
Měl jsem ve 240 pseudocrenilabrus philander dispersus a nebyl problém, paráda.Ty, co píše Libor jsou stejný druh.
Dejte tam P. nicholsi, a nebo multicolor. Máte tlamovce a nebudete mít dilema, zda je to pro ně dost velké...

jednodruhovka bude nejlepší, ale jsou tu zkušenější malawisti, tak ti určitě poradí i druh (napadají mě třeba saulosi)
Mame doma 200l akvarko, tedy zatim spis nadrz a par veci okolo. Pritelkyni se libi Tlamovci, no a mne nakonec taky. Ale tak si rikam, mam se o to ve 200l pokouset? Neni to male? A kdyz jsme u toho, mohlo by jich tam byt tak rekneme 15 po 5ks od druhu? Nebo spis mene? Zkusenosti mam s Tlamovci male, kdysi jsem mel Lombardaky v akvaristickem krouzku, ale to jsem byl dite, zkuseneho akvaristu nad sebou, a je to davno...
Nemusim do toho nutne davat Tlamovce, ale tak nejak se rozkoukavam, pac to akvarko tak nejak spadlo z nebe a netusim, co v nem nakonec bude...
Starší reakce
Na tlamovcích už máš odkaz na mou kartu, kterou jsem k této rybě dělal u konkurence. Hlavní je velká nádrž!

0 12.06.2013 08:43 tatraplan 
kdo má zkušenosti chovem haplochromis polystigma děkuji za rady
Starší reakce
tak že nemusím mít strach že by je požhrali?mám je poprvé tak se raději ptám.
0 17.05.2013 19:49 paci zdravím poradí někdo?mám samici tlamovce černoploutvého která má v tlamce mladý.mám ji přelovit do jiné nádrže nebo může žůstat ve společné nádrži?diky za radu
Starší reakce
0 09.04.2013 20:08 Petro – Cyphotilapia frontosa
MOHU DO ME NADRZE DAT TYTO TLAMOVCE JEDNOHO SAMCE A DVE SAMICE? BEMBY BUDU DAVAT PRYC
tak oni sou zatim maly okolo 5 cm az povyrostou tak mam v planu 200L.chtel sem se jeste zeptat jestli jim nak moc vadí pozadi na akvariu(tapeta).dik
112 litrů na tlamky je špatně,2 i 3 je špatně a ten zbytek ryb- se rozmysli,zda tlamovci nebo to ostatní
mam je ve 112L akvarku jeste s pancernickama a 2 kancikama červenohrdlyma.kdyz dokoupim samicku bude to stacit?nechci tam mit moc ryb
Tlamovci se nekupují na párečky ,ale na hejna, aby se tomuhle předešlo.Přikup alespoň 6 ryb
zdravim koupil jsem si páreček tlamovcu žlutych a po dvou dnech mi sameček nahání pořád samičku a ta se potom skrz nej porad schovava.mam ji s akvaria vyndat nebo tento problem po čase zmizí.dik moc
Starší reakce
Starší reakce
Chtěl bych do mé nádrže tyto dva druhy cca po 20 kusech - nebudou se mezidruhově křížit? Díky za každou inteligentní radu

spomínal sem nekde že sou v mém akva ? mají zatím 1-1,5cm sou v 45l sou 4 na ty ješťe 2-3 mnesíce jim to stačí mají prece 1cm do té doby mi známi má privest 240l aqua
a v pohode žijou že ?

to je prehnané 300 litru
Starší reakce
díky moc...myslel sem si

ale sou to krasavci

To záleží na více aspektech...třeba i za půl roku...

Na takto položenou se nedá odpovědět...
Není patrné jakých, ale může. Deset frontoz a stav je to celkem dobrý...

S vyměnou záleží spíš jak budete moc krmit...

Pokud předal akvárko v cajku, tak není důvod vzhledem k malé obsádce to nějak hrotit...
Zdravím mám od známeho 4ks tlamovcú modro-žlutých (Zebra-Red) mají tak 1-1,5cm chcem sa opítat po jakem časi narostou aspoň do 4-5cm ?Krmím ich zeleninú...Dekuju moc.
Zdravim,
znamy ma akvarium, o ktere se ted musi starat v praci. maji cc 10 tlamovcu o 10cm delky na 500l akva. muze jich mit takhle malo? vim, ze jsme se tu pred casem bavili o tom, ze to u nich muze zpusobovat agresivni chovani a druha otazka. jak casto ma v takovem poctu menit vodu, ma tento filtr: tetratec ex1200.
Starší reakce
Myslím,že tahle debata tu už probíhala.Máš pravdu jako vždy,ale život v akvárku a praxe bývá jiná.

Já nevím...mně to připadá jako pohádky ovčí babičky...klidně umlátí jasně. Ale přece to není každý den...Dělat z toho pravidlo...To se utlučou mečovky, jiné cichlidy...kdyk je to jak u lidí. Jsou na sebe naštvaní a bach. Mně spíš přijde, že se to stane v té bramboračce, než v nádrži, kde je přiměřený počet ryb...
Kdybychom debatovali o salvinech, tak je to něco jiného. Po dvou, třech výtěrech samec samici křápne asi každému.
Ale případě těch tlamovců submisivní samci zalézají mezi samice, jsou bezbarví a vegetujou docela v pohodě. Měl jsem asi tři roky nějakých 15 druhů tlamovců...dokonce i agresívních, ale ubitých vyhodím víc perlovek, než těch tlamovců. Toť můj pocit...
A řeč není o extrémě "špatné" vodě!Silnější samec klidně slabšího umlátí

Řeč není o třenicích, ty jsou přirozené, řeč je o "vymlácení"
Přidat reakci
1 ...... 28 29
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 21603x