Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Tlamovci - chov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Tlamovci - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2014 09:56 masu – Pestřenec kroužkovaný
Dobrý den, schání ulity pro pestřence kroužkované. Nevíte náhodou, kde koupit/sehnat? Jsem z Prahy. Moc díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2014 09:12 Muž wladys [291] - CichlidyRe: Designer
Designer napsal: Ohledne te tvrdosti vody, dlouho jsem si myslel, ze Malawi je o tvrdsi vode, ale pak kdyz jsem si neco precetl, zjistil jsem, ze v Malawi tvrda voda neni.

K precteni treba zde:
www.aquapage.cz/…

Clovek se stale uci...

Designere, to, že není v Malawi tvrdá voda(celková tvrdost) vím, ale já tady mám vodu extra měkkou, tak měkkou, že mám díky tomu i nestabilní PH. Proto ta sůl a soda. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2014 08:55 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: wladys
Ohledne te tvrdosti vody, dlouho jsem si myslel, ze Malawi je o tvrdsi vode, ale pak kdyz jsem si neco precetl, zjistil jsem, ze v Malawi tvrda voda neni.

K precteni treba zde:
www.aquapage.cz/…

Clovek se stale uci...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2014 20:36 Muž wladys [291] - CichlidyRe: Macrosek
Macrosek napsal: ahoj, dotaz. Davate do svych akvarii malawi sul po vymene vody? Ja tedy ne, vse v pohode. Jen vim, ze nekdo dava.
Obyč NaCl nemá smysl preventivně dávat. Něco jiného je, když někdo přidává do Malawi(Tanganyiky) sůl pro možská akvária z důvodu toho, že potřebuje zvednout tvrdost vody(mnehledě na to, že tato sůl obsahuje spousty potřebných minerálů) a Sodu z důvodu zvýšení PH..... vše ovšem záleží na hodnotách vstupní vody. Opět toto nelze zobecňovat! Akvaristika je někdy docela alchymie. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   15.01.2014 20:32 Muž wladys [291] - CichlidyRe: Mislow
Mislow napsal: Ja mel svoje tlamovce 2 + 2 po nekolik let. Chtel jsem puvodne 1 + 3, ale jak uz to tak byva, tak se z jedne samice vyklubal samec. Az na obcasne potycky mezi samci, ktere ale byly velmi kratke a koncily bez nasledku, jsem problemy nemel. I tak bych pri mensim mnozstvi ve vicedruhove nadrzi doporucil pouze jednoho samce od druhu. Klicovy je spravny vyber druhu.

Chlape, ty máš aulonocary, tam to ještě není s agresivitou tak hrozné, jako u mbun...nezobecňuj to prosím do roviny, pak je celá informace hodně zavádějící. Další věcí je, že tobě to takto fungovalo. To ale ještě neznamená, že to takto bude fungovat i ostatním. Já mám taky ve své nádrži dimidiochromisy v páru, ale to neznamená, že je to cajk a , že to budu někomu dalšímu doporučovat(radit)....vidím, že to není ok a chystám se doplnit 1-2 samice z vlastního odchovu...víc se mě tam bohužel nevejde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2014 17:57 Muž f3ar [1] - AfrikaRe: masu
udelej si tady pezentaci, pak se bude radit lip. Ja mel jednu dobu stejny problem, protoze sem mel v nadrzi moc schovavacek a ryby mi tam porad utikali i kdyz sem kolem nadrze jen prosel. Takze muze byt problem i v tom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2014 14:49 Macrosek Re: sasula
ok, myslel jsem si to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2014 14:49 Muž sasula [274] Re: Macrosek
Ne... ze zacatku jsem taky blbnul... ted uz ani jedlou sodu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2014 14:42 Macrosek – sul
ahoj, dotaz. Davate do svych akvarii malawi sul po vymene vody? Ja tedy ne, vse v pohode. Jen vim, ze nekdo dava.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2014 14:31 Muž sasula [274] Re: masu
Hod sem fotku a aspon nejake info k nadrzi
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2014 14:27 Muž LiborSprysl [9016] Re: masu
Jak je velké akvárium, jaké a jak velké ryby?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2014 14:24 masu
úkrytů mají hodně i stinných částí, ale vždy když aq rozsvítím (Glo) tak se všichni schovají do kamenů a málo kdy vyplavou ven. Myslel jsem, jestli nemám špatnou zářivku, ale asi ne. Zářivku mám klasickou běžnou Glo. Ale i tak děkuji za názory.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2014 14:08 Muž LiborSprysl [9016]
Tlamovcům světlo vůbec nevadí. Pohybují se běžně v hloubkách od 0 do padesáti a více metrů...problém bude spíš s malou nádrží, a tudíž omezením "útěkové vzdálenosti"...příliš světla v malé nádrži= nedostatek přistíněných prostorů k úkrytu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2014 13:04 Muž DrChila [243] Re: masu
tlamovci nemají rádi změnu světla já odtamtuď světlo odendal a bylo to vyřešené. Stejně u tlamovců v akvarium nejsou moc rostliny takže svítit nemá cenu pokud nepotřebujem řasu. Pokud jim člověk rosvítí sice se schovají ale třeba do 5 minut se začnou chovat normálně pokuď teda není moc velká intenzita toho osvětlení.
A stejně tak rágují na otřesy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2014 12:35 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: masu
Nejak jsi nam zapomel rict, co znamena rozsvitim. Prezentaci nemas, tezko hadat. Ale u Tlamovcu zas tak moc svetla nepotrebujes, tak proc jim svitis az tolik, ze se jim to nelibi?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2014 11:58 masu – Tlamovci se po rozsvícení schovávají
Dobrý den,
mohl by mi někdo poradit proč se mí tlamovci, vždy když rozsvítím schovávají?
Když shasnu, tak se chovají normálně.
Moc díky za názory.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2014 15:15 Muž Mislow [305] Re: f3ar
No, mas pravdu, ze velikost akvaria je limitujici a jednodruhove akvarium je opravdu nejschudnejsi variantou. Zvlast pokud se jedna vylozene o tlamovce. Daly by se najit moznosti, co tyce jinych cichlid, samozrejme opet limitovane urc. druhy. Z tlamovcu mozna jeste kombinace druhu rodu aulonocara pro svou mensi agresivitu, ale tam zas vznika riziko krizeni..... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.01.2014 13:56 Muž f3ar [1] - AfrikaRe: Mislow
to sice ano, ale myslim ze kazdy normalni clovek, by mel co nejvice vyhovet potrebam danych zivocichu a nezkouset jestli preziji toto a tamto. Jiste, ze preziji, ale proc jim to neudelat tak ,aby nejen prezili, ale taky si to aspon trochu uzili. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2014 12:44 Muž Mislow [305] Re: f3ar
Jedna se uznavane chovatele cichlid. Nepropaguji to jako obecne pravidlo, vzdy zalezi na konkretnim akvariu a druhovem slozeni. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2014 12:37 Muž Mislow [305] Re: wladys
Ja mel svoje tlamovce 2 + 2 po nekolik let. Chtel jsem puvodne 1 + 3, ale jak uz to tak byva, tak se z jedne samice vyklubal samec. Az na obcasne potycky mezi samci, ktere ale byly velmi kratke a koncily bez nasledku, jsem problemy nemel. I tak bych pri mensim mnozstvi ve vicedruhove nadrzi doporucil pouze jednoho samce od druhu. Klicovy je spravny vyber druhu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2014 11:13 Muž f3ar [1] - AfrikaRe: Mislow
na internetu se muzes docist cokoliv, ale kdyz se pak podivas na nadrze chovatelu, kteri propaguji takoveto rady, tak zjistis, jak uz jsem psal, ze se raci zacali zabyvat chovem zivorodek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   11.01.2014 00:31 Muž wladys [291] - Cichlidy
Nezlob se na mě, ale africké tlamovce v páru může doporučit jen člověk neznalý a nebo magor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2014 21:06 Muž Mislow [305]
Mimo jine, pokud si vzpominam na diskuse z fora na cichlids.com, tam je mnoho zacinajicich chovatelu, kteri si porizuji 55 gal. akvarko, coz je priblizne velikost, o ktere se tu bavime. Je to prave oblibeny dotaz, co za druhy si poridit. Vybavuje se mi, ze treba cichlidy z jezera Tanganika by byly resenim, na druhy si nevzpominam, ale zkuseni chovatele doporucuji bud jednodruhovou nadrz nebo nekolik druhu, ale pouze v paru .... Tlamovci r. Aulonocara jsou take doporucovani, nedosahuji az tak velkych rozmeru a nejsou az tak agresivni, ale rekl bych, ze bude platit to same, bud 1 druh nebo v parech. Tady je lepe ovsem dat pozor na krizeni. Nicmene, pro tlamovce se sance na preziti cerstve vypustenych rybek stejne snizuji s poctem ryb v akvarku.... O poteru jinych cichlid ani nemluve ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2014 20:45 Muž Mislow [305] Re: wladys
Je fakt, ze resenim je i jakesi prerybneni, coz agresivitu snizi. Hodne chovatelu to takto resi. Potom je ovsem dobra filtrace a vzduchovani velmi dulezite. Vubec nejlepsi reseni by bylo mozna pro velikost akva se misto tlamovcu zamerit na mensi americke cichlidy .... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2014 20:22 Muž wladys [291] - Cichlidy
Vnitrodruhová agresivita je právě u afrických tlamek větší, než agresivita mimo druh. To jsi neobjevil nic nového. Právě proto je lepší větší počet od druhu! Mohl bych vyprávět, co jsem si prožil třeba se skupinou Pulpicanů(v 540 l akva), nebo třeba v Tanganyice se skupinou eretmodů.....proto fakt nechápu zdejší střelce, kteří si nacpou tlamky do kila a pak se po roce strašně diví co se to tam sakra děje! :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2014 19:51 Muž Mislow [305] Re: f3ar
Jiste, maji socialni citeni. Neni ovsem tlamovec jako tlamovec a socialni citeni muze byt nekdy i naskodu. Vnitrodruhova agresivita muze byt nekdy horsi nez vuci jinemu druhu. Ted mluvim i z vlastni zkusenosti .... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   10.01.2014 17:55 Muž wladys [291] - Cichlidy
Naprostý souhlas s kolegou pode mnou....
Mislow, nevymýšlej kraviny. Ve dvoustovce není prostoru na podobné experimenty....pokud si chceš sám experimentovat(soudě dle tvého mixu v nádrži), tak si experimentuj, ale neraď to prosím začátečníkům, naděláš víc škody než užitku. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2014 11:36 Muž f3ar [1] - AfrikaRe: Mislow
ve zkratce, tlamovci maji urcite socialni citeni (cim vice jedincu daneho druhu tim lepe) a maji urcitou potrebu na prostor. Jejich nadrze, co se tyce objemu by mely zacinat na zhruba tech 200L a to pro, optimalne, jednodruhovou nadrz. Samozrejme jsme videl plno takovych nadrzi, kde byly ryby po trech kusech z asi peti a vice druhu, ale tyto nadrze jiz neexistuji, protoze az ryby dospeji, prestane to delat dobrotu :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2014 19:53 Muž Mislow [305]
Dovolil bych se zapojit do diskuse. Proc jednodruhovka? Nemyslim, ze vyberem vhodne kombinace rekneme 3 druhu by se necemu uskodilo. Ale neni to na zaklade vlastni zkusenosti, sam mam jen 1 druh ve spolecenske nadrzi. Obcas zavitam na cichlids.com, takze spis vychazim ze zkusenosti jinych. Dale bych rad, kdyby se nekdo ze zkusenejsich vyjadril k nazoru, ktery se obcas na tom webu proklamuje a to je porizeni pouze samcu, kdy se agresivita snizi diky nepritomnosti samic. Samozrejme je to tezke pri porizeni mladych jedincu, kdy jak bylo napsano (s cimz souhlasim), se to prakticky u vsech poznat neda a to nekdy az do temer jednoho roku stari. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2014 12:30 hanzys Re: wladys
Dík :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2014 12:28 Muž wladys [291] - Cichlidy
Jasně. Jen je pořádně omyj, ať si něco nezavlečeš do akva. Stačí je vydrbat kartáčem v horké vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2014 12:27 hanzys Re: wladys
A kameny mohou být od řeky poslední otázka ?? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2014 12:25 hanzys Re: wladys
Jasně pro zatím dík a půjdu asi do Pseudotropheus saulosi :) je to krásná rybka :) potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2014 12:19 Muž wladys [291] - Cichlidy
Samozřejmě. Dominantního samce sice poznáš už třeba ve velikosti 5cm, ale subdominanti se budou v téhle velikosti tvářit jako samice. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2014 12:17 hanzys Re: wladys
Jasně oni se vybarví až později?:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2014 12:14 Muž sasula [274] Re: hanzys
kup male, tam to nepoznas... a vetsina co tvrdi ze poznaj tak kecaj...

taky znam "Profika" co vzdy pozna kluka a holku... bohuzel tomu tak neni

misto 1+3 bylo 3+1 nebo 4 kluci, atd. atd
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2014 12:14 Muž wladys [291] - CichlidyRe: hanzys
hanzys napsal: Dík za rady a kolik samečků do 15-20 rybek? ;-)

Pohlaví neřeš. I kdyby byl poměr 1:1 tak to neva. Tady máš mustr jak na to... rybicky.net/nadrze/18551 ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2014 12:11 hanzys Re: wladys
Dík za rady a kolik samečků do 15-20 rybek? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2014 11:59 Muž wladys [291] - CichlidyRe: hanzys
To píšou kde? Tady v atlase? Psal sem, že máš info o tlamkách čerpat jinde....tady je bohužel ještě pořád hodně nepřesností co se tlamek týká. Do tvé malé nádrže určitě jednodruhovka a vem 15-20 ryb. Čím více kusů od druhu, tím lépe se jejich agresivita roztříští, to platí pro všechny mbuny.
www.akvamalawi.com/…
www.cichlid-forum.com/…

Podle poslední revize rodu melanochromis, přešlo spousta druhů z rodu Melanochromis do rodu Pseudotropheus... proto, je na tom cichlid-foru už veden pod novým rodem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2014 10:39 hanzys Re: wladys
Nemohu najít Melanochromis interruptus :/ a píšou že se k nim má dát i jiný druh tak by nevadilo jen jeden druh ?A kolik kusů do jedné nádrže? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2014 10:23 Muž wladys [291] - CichlidyRe: hanzys
hanzys napsal: A jaký druh by si mi doporučil ty?:)

Vždyť jsem ti je v mém předchozím příspěvku vypsal. :-) U saulosek existuje ještě vyšlechtěná barevná varieta coral red, kde jsou samice sytě oranžové, ale samci nemívají tak pěknou souměrnou kresbu, jako u přírodní formy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2014 10:18 hanzys Re: wladys
A jaký druh by si mi doporučil ty?:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2014 10:18 hanzys Re: f3ar
Díky :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2014 10:15 Muž f3ar [1] - AfrikaRe: hanzys
z vlastni zkusenosti doporucuji P. saulosi. Pomerne klidna rybka, samice zluta, samec modro cerny :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2014 09:46 Muž wladys [291] - Cichlidy
No fajn, ale jaké? Tlamovců je spousty druhů. osobně lidem do 200 litrů doporučuju jednodruhovk... pro lepší barevnost vybrat druh, kde jsou jinak vybarvení samci a jinak samice...Ps. saulosi, M. interruptus, M. johani.

Ale z tvých dotazů a následných odpovědí cítím, že bys měl ještě toho o tlamkách dost prostudovat, než si něco pořídíš....Založ nádrž a studuj, druhy co jsem ti vypsal. ;-)
Doporučuju studovat i jinde, než ve zdejším katalogu. Cichlid-forum.com, akvamalawi.com, cichlidportal.sk.. atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2014 00:21 hanzys Re: wladys
zkusím ty tlamovce ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2014 00:16 Muž wladys [291] - Cichlidy
A do té dvoustovky plánuješ tedy co?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2014 00:07 hanzys Re: wladys
Nene to by byla 200 litrová do stovky je nebudu dávat !!!vím že by byla lepší ale tu 200l nádrž už mám doma :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2014 23:57 Muž wladys [291] - Cichlidy
Takže, jestli to tedy dobře chápu, tak bude akva nakonec ne 100 litrové, ale 200 litrové? Nechtěl bys ještě 100 litrů přidat? Dvacet centimetrů na délku tě nezabije a rozměr 120x50x50 by byl pro začátek s tlamovci ideální. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2014 22:47 hanzys Re: Mislow
Dík asi tam dám jen černou tapetu a bude ;-) jo vím že to je minimum ale mám malej byteček ;-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 28 29

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 21603x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3353-tlamovci--chov?od=425