Tlamovci - chov
záleží jak moc je dokousaná, ale běžně se ryba z něčeho takového dostane... Bohužel to nebude platit v tvém případě. To akvárium je růžová smrt. Doporučuju začít úplně od znova minimálně za použití vlákna "Začátečník"

0 29.01.2014 21:35 xxxterezka – samička
Sameček tlamovce při "nahánění" samičky ji ukousal zadní a boční ploutve,dala jsem ji do velké porodničky,dokáže přežít i bez ploutví(částečně) ?

plácáš a plácáš, většina z toho co jsi napsal, tak jsou nesmysly

bezproblémů roztrhaj i kančíky příčnopruhé...
a to myslím býložravé jako třeba zebry
0 26.01.2014 19:47 xxxterezka – tlamovec černoploutvý
Mám otázku,mohl mi můj tlamovec "sežrat" dvě parmičky čtyřpruhé?

0 26.01.2014 19:34 jakrol –
Re: neo To bude stačit. Chovat dva druhy tak po 6 kusech. Třeba tlamovce pestrého ten se i dobře množí a další druh malých rozměrů. Každopádně neagresivní druhy.

Tlamovce pestrého. je celkem nenáročný a množí se jak mouchy.
prostor čistá voda a dobrá filtrace to jsou podmínky k chovu tlamovců. pro začatek bych doporučitl tlamovce pestrého.
Prodávájí se i mražený v tabulkách jako patentky. Ale vždycky všechno nejdřive rozmrazit zmražená strava může způsobit zánět plynového měchýře.
Také je možná přísavka thajská

kope hnízdo kam bude klast jikry samice.
Při 300l obsahu je třeba zvolit druhy do 12 cm po 5 až 6 nebo více. Max 4 druhy. litr vody je na 1 cm ryby. Pokud se rozhodnete chovt více druhů,je třeba volit mezi méně agresivními.
Pokud budou mít úkryt. Při volbě tlamovců je třeba vědět koli dorůstají. Jeden litr vody je na centimetr ryby.
Nasaď anubiasy.

Neřek bych. Zkus třeba tlamovce pestrého a tlamovce hlavatého nebo z méně agresivního druhu po 4 kusech. Bude to v poho. Udělej jim i nijáké skrýše třeba z břídlice.
Já dávám. je to prevence proti nemocem. Lžíce na sto litrů
To radši nedělej. Zaneseš si do akvaria řasu štětinatou ta se z akvária špatně odstraňuje.
Rybým nevadí ale ničí rostliny. Je na ně nepjekný pohled.
To je málo. Začít chovat tlamovce tak obsah 200 litrů. Jinak je 1cm ryby na litr vody.
Taky se musí brát že obsah akvária jsou úkryty z kamenů a štěrk.
Pokud tam máš úkryty tak nijáký přežije.
Mužeš anubiasy nebo šipatky ty jim taky nechutnají.
Pásky jsou na nic. Odlepůjí se a spoje oxidují. Jedine použít LED v hadici. Ty jsou v obchodech taky dostupné
Doporučoval bych tlamovce pestrého. Pokud má podmínky není problém s jeho rozmnožováním.
To je naprosto normální. Samec tvoří jamku nebo úkryt kam samice klade jikry.
0 26.01.2014 10:04 masu – Neolamprologus multifasciatus
Prosím poraďte, kde sehnat tyto pestřence?
Chovatel Praha? Děkuji za typ.
Starší reakce
Tlamovci jsou náročné ryby na prostor v akváriu. Pokud chceš mít Malawi, tak si o tom něco nastuduj. Klikni si nahoře v menu na: Nádrže, zvol Biotop: Malawi, skoukni nádrže ostatních uživatelů a udělej si obrázek o tom jak by to mělo vypadat, poté si něco nastuduj. V Tvém případě bych rybky daroval nebo odnesl do akvaristiky jinak se budou trápit. Další možnost je pořízení si většího akvária. Podívej se na mou prezentaci Malawi, mám tam ten stejný druh ryb společně se Sauloskama. Je to na Tobě. Doufám že uděláš správné rozhodnutí.
ahoj leocupro,
diky za radu.. myslel jsem si to.
Jelikoz jsme ryby dostali jako darek, tak ted nevime co s nimi. takze super...
Ahoj masu, težko poradit, nemáš založenou prezentaci, nevidíme tvé akvárko, nevíme jaké tlamovce tam máš, osvětlení atd, ale předpokládám že Tvé akvárko je pro chov tlamovců nevhodné. 80l je opravdu málo. Přečti si prosím něco o Malawi, je tady toho spousty.
EDIT: všiml jsem si že si dal do názvu popis: tlamovec černoploutvý. Tak to Ti můžu říct s jistotou že Tvé akvárko je opravdu nevhodné. Tady se podívej do atlasu Tvé ryby:
rybicky.net/atlasryb/tlamovec_cernoploutvy jsou tam základní informace. A pokud se budeš řídit tím že v akvaristikách jich mají ještě víc a ještě v menším, tak to není dobře. Jich je tam sice víc ale jsou malé a většinou se tam moc dlouho neohřejí protože si je někdo koupí domů do svého akva...
0 20.01.2014 19:49 masu – tlamovci černoploutví
Zdravím,
máme tlamovce v malém akva 80L 8 ks. kdyz rozsvítime zarivku tak neplavou a schovavaji se.
jakmile zarivku zhasneme, tak plavou normalne a spokojene.
Mozna to je malym akva, ale v akvaristikach jich maji vic a jeste v mensim akva. a plavou uplne normalne.
Moc díky za rady
Projdi si tema o LED osvetleni, tady uz jsme stejne dost mimo

.
Tak třeba ty pásky nelepit ale jen přichytit k těm profilům? a ještě se tu nikdo nepochlubil že by mu to šlapalo ?
A jeste dodam, nesud LED pasek drive nez za par mesicu (vzdyt i ja si ho i zde pochvaloval, predcasne, necekal jsem ze kdyz uz sviti par tydnu...), proto pokud vyuzijes neci zkusenost, fakt to radeji zopakuji, chtej vedet ze mu to bez poklesu svitivosti sviti alespon 3 mesice

.
Tak jeden asi stačit nebude že do akva 100x40x50?

klidně brát... ono u tlamovců to neni o přírůstkách zeleně ale o dorůstání toho co zlikvidujou... a ze dokážou rozcupovat anubiasy i va. gigantei uplně v pohodě
Kdyz Ti tady nekdo poradi nejake konkretni pasky a z vlastni zkusenosti Ti napise na cem je ma namontovane (jak je chladi) a ze mu treba uz pul roku bezi bez vyrazne degradace, pak by to slo. Zkouset na slepo co nekde koupim a pak je zase vymenovat a cekat co bude, na to se mam prilis rad

.
Jinak to ale muze byt plnohodnotne osvetleni, pestovat se pod nimi rostliny daji.
EDIT: Nejvic o tom co se muze s LED pasky stat asi muze rict ma zkusenost. Po nejakem case jsem byl s LED paskem spokojen, rekneme mesic? Rostliny vypadaly, ze nestradaji, vsechno bylo super. Pak LED pasek odesel, jak jsem popisoval, a ja si rikal, ten profil to neuchladi, to jsem podelal, potrebuji vetsi. A tak jsem si poridil vyrazne vetsi hlinikove profily a dal novy pasek. Nevydrzel o moc dele, pricemz teplota toho profilu byla jak clovek pri horecce. Ono se to teplo nejspis nedokazalo z tech LED do toho profilu prenest, LED se nejspis prehrivaly a chladic se ohrival jen malo, ackoli samolepka zespodu na pasku znela duveryhodne, 3M. Nakonec mne to tak nastvalo, ze jsem tam soupnul zarivky a bezi to dodnes, ackoli zarivky ani nejsou v paticich, pripajel jsem je tvrde na draty a zalil ty konce akvarijnim silikonem, cimz jsem je prilepil ke krytu, a diky protazeni silnych dratu skrz kryt nemohou odpadnout ani kdyby lepidlo na krytu nechtelo drzet - zatim drzi.
dá se pěstovat... k tlamovcum co nejstudenější... min 6500K
Da se to, ale husteji osazene mivaji znacne problemy s uchlazenim, takze at se snazis jak chces, treba muzes taky svitit jen mesic a pak jdou pasky do kopru (LED sviti cim dal mene, za cas vidis jak sviti kazdy kus jinak, a jak malo sviti, kdyz na zacatku se na to neda podivat jak oslnuji, a za mesic jsou to ubohe bludicky). Odvest z nich teplo pro zabraneni zniceni je nekdy nadlidsky ukol. A ty mene huste osazene zase sviti dost malo, takze jich pak potrebujes vic. V kazdem pripade je nemuzes nalepit na cokoli, musi se dobre chladit tim na co je prilepis.
Dalsi veci je, ze LED pasky nemaji buhvijakou svitivost (u vetsiny neni radeji ani uvedena, udaj v lm/W), maji ji mnohdy horsi nez obycejne zarivky a zachranuje je jen to, ze sviti v urcitem vyzarovacim uhlu a ne kolem dokola, jako zarivky. Oproti zarivce s reflektorem, pokud bys chtel LED pasky pro podstatnou usporu energie, je to celkem zbytecna snaha.
Pouzit se LED pasky daji, ale neni to nic zazracneho a mnohdy (nerikam vzdy) mohou byt znacne problemove.
A jaké barvy se používají a dá se pod něma něco pěstovat?

hanzys napsal: zdravím dá se použít jako osvěltlení do akva jen led pásky?díky
Určitě dají, ale je třeba je nalepit na hliníkovou lištu, kvůli chlazení.
0 20.01.2014 17:22 hanzys – dotaz
zdravím dá se použít jako osvěltlení do akva jen led pásky?díky

PaDa napsal: Sorry, špatně jsem z diskuze citoval odkaz, reagoval jsem na toho pestřence šnečího
rybicky.net/atlasryb/pestrenec_sneci a že je uveden ve zdejším atlase chybně jeho platný český název.
Ono je stejně jistější podívat se rovnou na aquatab, tam je to jistota
... reagoval jsi dobře. Myslel sem to přesně tak jako ty. Proto jsem tam dal mezeru a pak to ps-ko.
Vykašleme se na ty prapodivné a často zavádějící české názvy..aspoň u Afriky.
A mnohem láskyplnější název, ovšem bojující za uznání, je ulitník, místo šnekáč...Je to příhodnější název...

Sorry, špatně jsem z diskuze citoval odkaz, reagoval jsem na toho pestřence šnečího
rybicky.net/atlasryb/pestrenec_sneci a že je uveden ve zdejším atlase chybně jeho platný český název.
Ono je stejně jistější podívat se rovnou na aquatab, tam je to jistota

PaDa napsal: wladys napsal: rybicky.net/atlasryb/pestrenec_sp_daffodil
PS: vcelku by mě zajímalo kdo vymýšlí ty české názvy....pestřenec šnečí mě tedy dostal.
Platný český název je pestřenec očkatý.
Pavle to teda není platní název daffodilů...http://www.aquatab.net/system/species/14277/
0 20.01.2014 14:00 radulkav Tak kdo si pamatuje-před časem se mi vytřeli tlamovci v nové nádrži než jsem je stihla dát pryč.Malí už plavou vesele po akváriu.Matka je minulé úterý začala pouštět "ven" .Jsem zvědavá,jestli se je podaří odchovat do dospělosti....
V obdelníku se jednodušeji vytvoří proud
Přidat reakci
1 ...... 28 29
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 21603x