LED pásek
To záleží jaké UV-C, UV-B nejsem v tom zas až tak kovaný ale to je hodné dost důležitý. UV-C se používá ve sterilizátorech ale UV-B si myslím, že je nepoužitelné. V teraristice se UV-B používá u plazů pomáhá jim přirozeně tvořit vitamín B.
Na dezinfekci vody UV světlem se používá tvrdé UV světlo typu C. Horská sluníčka a UV LEDky mají měkké světlo typu A a B. A toto měkké světlo neproniká dobře vodním sloupcem. Tudíž si myslím že v akvaristice je naprd. A nějak se mi taky nezdá že by existoval nějaký UV liminofor. Ba naopak, dříve se bílé LEDky dělali z UV s bílým luminoforém.
UV sa používa hlavne mimo akva v prietokových UV žiaričoch,hlavne na likvidáciu baktérií a dezinfekciu vody.
Neviem či je to dobrý nápad,nakoľko takto ryby strácajú prirodzenú imunitu.
Mám jeden hloupý dotaz, ale zajímá mě to.
Jak procházím prodejce LED pásku (chystám úpravu osvětlení akvária), tak jsem narazil na prodej UV LED pásku (fy: T-LED) a tam píší - "Led pásky s ultrafialovým světlem se užívají pro osvětlení akvárií, terárií...Diody u toho LED pásku jsou originální UV diody, nikoliv pouze překryty speciálním UV luminoforem jako u levnějším typů".
Dotaz: K čemu je dobré v akvaristice ultrafialové světlo? Pokud ho někdo používáte,tak k čemu? A jaké máte výsledky?
Díky PaJe.

No, spektrometrom sa ukáže niečo odlišné (a kamarát mi aj ponúka, že to môžeme zanalyzovať) - už len medzi teplým / studeným odtieňom bude rozdiel v rozložení spektra. Ale mňa práve zaujíma ten praktický dopad, a to predovšetkým pri fotení (samozrejme do RAW a s následným vyvážením na neutrálnu sivú). Minimálne rozdiel medzi denným svetlom a menej kvalitným svietidlom by som očakával, ale keď sa nad tým zamyslíme, foťák aj tak berie len RGB zložky, má teda vôbec zmysel vysoké CRI pre fotenie? Zamýšľam sa nad tým aj preto, že sa venujem aj foteniu a LED reflektor je podstatne výhodnejší ako klasické reflektory. Ak nie, kedy môžem rozdiel vidieť aspoň voľným okom?
Jediný rozdiel medzi denným svetlom a akýmkoľvek umelým svietidlom vidím na fluorescenčných farbách, ktoré sa prejavia len pri prítomnosti UV zložky, takže na umelých svietidlách nie. To však nezachytí ani fotoaparát.
CRI podle toho co jsi poslal moc nezměříš, já jsem to měřil spektrometrem a byl jsem teda překvapenej s některých výsledků třeba LED žárovek z EMOSu - ty byly úplně mimo udávají CRI vyšší než 80 a měli 62

, jinak souhlasím s tebou proudové LED pásky, nebo proudově LED čipy na tom jsou nejlépe, nedávno jsem používal proudové LED pásky které měli 160lm/W při výkonu 23W/m takže výkon na jednom metru 3700lm - na toto je nutné použít také zdroj který má hodně dobrou účinnost třeba meanwell HLG, touto celou konfigurací se už ale dostáváme na vyšší částky... Každopádně proudové LED pásky / čipy bych běžnému uživateli moc nedoporučil někdy tam už je doopravdy vysoké napětí třeba 140v a více a nejsem si jistej jesti chce mít tohle někdo v akvárku, ale zase když tam má někdo trubice tak asi proč ne

. Tady je ještě pro inspiraci jedno videjko s akvárkem kde zákazník prostě chtěl RGBW pásek do akvárka
youtu.be/… je to místnost úplně bez denního světla už to tam má asi 2 měsíce takže uvidíme časem jak ty rybyčky budou reágovat, pak to sem můžu postnout ať vidíte jestli to má smysl

každopádně rybyčky se vybarvily hezky

slavko napsal: Mimochodom, opatrne s paralelným pripájaním na prúdový zdroj, kirchhoffove zákony platia a stačí jeden zhorený čip a môže byť sranda, hoci ak prúd zdroja neprevyšuje max. prúd LED, tak to nemusí byť vážne. To je v pohode - ak je zdroj určený pre jedno svetlo a ja naň paralelne pripojím dve svetlá v záujme efektivity, nehrozí nič, aj keby celé jedno svetlo vypadne (to druhé by šlo naplno). Nedával som silnejší zdroj pre viac svetiel.
Z tou svietivosťou 2xI/2 proti I to je zrejmé z dokumentácie. LEDky majú udávaný maximálny i nominálny prúd, pričom nominálny je výrazne nižší. Pri nominálnom prúde uvažujme svet. výkon 100%, ale pri dvojnásobnom prúde dajú "len" napr. 170%.
Takže, ak pri 150 mA dajú 100 %, pri 300 mA dajú 170 %, no pri 2x150 mA dajú 2x100 %, čiže 200 %. To je jeden z dôvodov, prečo vo vlákne výkonových čipov neodporúčajú púšťať do LED maximálny prúd, ale voliť niekde okolo nominálneho a radšej použiť viac čipov. SMD čipy v pásikoch fungujú na presne tých istých princípoch ako výkonové čipy, len menšie rozmery a iná konštrukcia trochu limitujú výkon a chladenie, no a noname čipy v púzdrach zase ovplyvňujú výslednú kvalitu.
Mimochodom, opatrne s paralelným pripájaním na prúdový zdroj, kirchhoffove zákony platia a stačí jeden zhorený čip a môže byť sranda, hoci ak prúd zdroja neprevyšuje max. prúd LED, tak to nemusí byť vážne.
Keď už teda spomíname CRI... Mám rôzne silné LED žiarovky / pásiky s čipmi SMD 3528, 5050, 5730, 4014 a 2835 (zoradené od najstarších po najlepšie). Práve posledný menovaný má mať vyššie CRI. Tak som si povedal, že sa na to pozriem, kúpil som si testovací farebný obraz (
i.ebayimg.com/…) s tým, že v rovnakých podmienkach nafotím obraz osvetlený postupne rôznymi zdrojmi svetla, prípadne farbu vyvážim na neutrál zo sivého okraja (lebo veď aj fotku pri fotení vyvažujem) a porovnám, lenže... Nech pozerám ako pozerám (zatiaľ len očami, nefotil som), nevidím žiaden rozdiel na obraze, nech ho osvetlím ktorýmkoľvek menovaným čipom, bežnou neónkou, či dokonca denným svetlom - proste vždy v pohode rozlíšim všetky odtiene. Čakal som, že pri horších zdrojoch svetla nebudem schopný rozlíšiť od seba niektoré odtiene. Ako je teda možné experimentálne preveriť / porovnať CRI?
Mimochodom, mne sa lepšie osvedčili LED pásiky / svietidlá nie pre napäťový zdroj, ale pre prúdový zdroj. Pretože ak je napríklad dodaný 300 mA zdroj (s premenlivým napätím), po zapojení svietidla je spotreba X W, no ak k jednému zdroju pripojím paralelne 2 rovnaké svietidlá / pásiky, prúd sa rozloží na polovicu (150 mA), spotreba oboch svietidiel dokopy zostane X W, ale celková intenzita osvetlenia je výrazne vyššia ako pri jednom svetle pri plnom výkone (no samozrejme nižšia ako pri oboch svetlách pri plnom výkone, vtedy je však spotreba 2X W) a aj sa podstatne menej zahrievajú. Proste pomer svetlo/spotreba je teda oveľa lepší pri polovičnom výkone. Toto nejde dosiahnuť pri klasických LED pásikoch pre dané napätie (typicky 12 V), tie sú od výroby nadimenzované práve pre vyšší výkon (ľudia radšej pozerajú na W/m, či lm/m a nie na lm/W).
Nevýhoda LED pásikov / svietidiel pre prúdový zdroj je nižšia bezpečnosť a vyššie riziko ich odpálenia, napr. už len tým, že sa pripojí zdroj najskôr do elektriky a až potom k LEDkám (čo žiaľ stalo aj mne pri skúšaní nových svietidiel s podivným prúdovým zdrojom, ktorý generoval bez záťaže cez 300 V, s čím som nepočítal).
Jo a napadá mě ještě jedna věc, dávejte si pozor jakou kabeláž a jak dlouhou k LED páskům zvolíte a potom taky to jak pásek zapojíte například jak zde někdo zmiňuje LED pásky z T-ledu tak máme změřeno že ten jejeich 12W/m vychází výkonově takto při zapojení jednoho metru je spotřeba 14w, při dvou (v kuse) 22w, při třech metrech v kuse 28w, čtyři metry jsme neměřili ale pětimetrovka napájená z jednoho konce má 38W

takže když koupíte 5 metrů a nastříháte je po jednom metru a napojíte je paralelně tak bude celkový výkon 70w na toto pozor při dimenzování trafa, nebo zvolte kvalitní LED pásky
www.valmax.cz/… Ahoj ve spolek,
podělím se s Vámi se svými zkušenostmi, já mám osobně akvárko - 60L osvětlený dvouma řadama LED pásků 10w/m po půl metru každý, a svítivost je velmi dobrá, záleží jaký pásek zvolíte, ten co mám já má cca 1000-1100lm/m a myslím si že je prostor spíš přesvětlen.
Historicky jsem LED pásky osvětloval hodně akvárek (jelikož dělám osvětlení) hodně se mi nevypaltilo používat LED pásky v gelu ( jak někdo uvádí v krytí) - ty totiž zhnědnou a do roku odejdnou, jak už tady zmínil jeden z členů je nejlepší dát pásek do smršťovací bužírky a zatáhnout, respektive pásek nalepit do profilu, a ten profil zatáhnout
- Do výkonu 12W/m stačí profil mikro, také záleží jaký LED pásek zvolíte, čím efektivnější (neznamená že má víc wattů ale lepší poměr LM/W) tím se méně zahřívá. Toto je velmi důležitý fakt protože když chcete aby vám LED pásek vydržel dlouho tak je potřeba udržet tepotu pod 55°, další důležitá věc u LED pásku je CRI (věrnost podání barev) čím je tento ůdaj vyšší tím je světlo příjemnější jak pro pozorování rybiček tak pro rybyčky a rostliny. Takový mezní bod je ra 80 to už je celkem v pohodě. pokud je to pod 80 tak to vypadá doopravdy bídně, většina LED pásků má bohužel RA nižší než 80

a ti kdo uvádí že ho mají vyšší tak často lžou

Stejný je to s Lumeny, když koupíte dva druhy pásků se "stejnými" parametry a pustíte je vedle sebe tak se velmi často stává že svítí úplně jinak...
- Každopádně zpět k tématu. Nedílnou součástí je kvalitní napájecí zdroj - určitě s krytím! teda v případě že nebudete mít zdroj umístěný dostatečně daleko od akvárka ale i tak zdroje s krytím nemusíte dávat do instalační krabičky takže je pro tuto aplikaci zvolit zdroje s krytím kde je nepravděpodobné abyste šáhly někam kde to bude bolet

A co se týče značky tak jedině meanwell
- Ještě zde zazněla jedna věc a to silikon. s tímto pozor! pokud chcete pásek zasilikonovat tak použíjte neutrální silikon, jakýkoliv jiný leptá měď a poškodí čipy takže pásek by vám odešel velmi rychle
- na spojování LED pásků používejte pájení mirkopájkou dělají se sice konektrory která se dají dát na LED pásky ale velmi často se stává že spoj zoxiduje a je nefunkční...
Barvu světle zvolte ta co Vám připadá nejlepší - podle mně je to do akvárka studená bílá, vypadá to tak "čerstvě" každopádně je dost studií které určují specifické vlnové délky ale je to optimalizovaný spíš pro růst rostlin v akvárku než pro ryby - rostliny potřebují podíl červené, modré a bílé barvy...
Volil bych ty 1100lumenů, mám je taky a jsou dostatečně svítivé, navíc stačej nalepit na mikro profil a tudíš není potřeba řešit robusní chlazení tu 20w budeš muset lépe chladit.
doporučil bych ti spíš použít smrštovací bužírku, tím silikonem to nikdy neuděláš tak dokonale, aby se ti tam vlhkost nedostala, nebo si kup rovnou ty zalité v silikonu a nemusíš používat difuzor a máš to.
Zdravim.Idem pridat do akva led pasy na hlinikovu listu a bude to zakrite tym difusorom.Je potrebné to zalepit aby sa tam nedostala vlhkosť?Rozmyslal som,ze tam dam najemno silikon.
KarlosS napsal: já jen, že všechno jsou to velké rostliny nevhodné do takto malého akvária ....
Dobre ale spis me zajima kterybz tech pasku vybrat ?
já jen, že všechno jsou to velké rostliny nevhodné do takto malého akvária ....
Ahoj prosim o radu , zhotovil jsem si kryt na akva 38x28x24 cca 20L a chtel bych pouzit led pasky. Akvarium je i rostline

rohatec , plevunka a mokranka... Budto 3 x pasek po 38 cm tohodle
www.t-led.cz/… nebo 3x pasek po 38cm tohodle
www.t-led.cz/… + stmivac ... Tak co myslite ? Diky za rady

Chladenie závisí od sv. toku len nepriamo. Dôležitý je vyžiarený výkon a ten sa u LED ráta problematicky, pokiaľ neviete presne koľko výkonu je premenené na teplo a koľko na svetlo. Inými slovami, pásik povedzme 12W/m premieňa z toho napr. 5 W na svetlo a len zvyšných 7 W na teplo. Konkrétna hodnota závisí od účinnosti toho-ktorého čipu a pri pásikoch (noname) sa veľmi ťažko zisťuje.
Ťažko povedať aká má byť max. teplota chladiča, pretože vlastne nikto netuší, aké sú tepelné odpory, a to ako púzdra samotného, tak i pásika a použitého lepidla... Sám pre istotu držím teplotu chladiča pod 45 °C. 60 °C považujem za hodnotu, ktorá by už mohla výrazne ovplyvňovať životnosť čipov, pretože odhadujem, že čip bude mať cca o 20 °C viac..
Pri chladení si treba uvedomiť, že každý chladič chladí na "teplotný rozdiel" - tzn. dokáže uchladiť na úroveň okolitej teploty + X °C. Takže na zníženie teploty chladiča môžete:
a) znížiť chladený výkon (slabší pásik, kratší pásik, dlhšia lišta)
b) znížiť okolitú teplotu (lepšie vetranie)
c) nútené prúdenie vzduchu (ventilátor)
Ja som na hlinikovej liste u teplej farby nameral 61°c

Mám nové 3300 lm (3x1 metr
www.t-led.cz/… ) obyčejný AL profil
www.t-led.cz/… a netopi to temer vubec... kdyz tam dáš o něco větší podle mě to půjde i bez větráčku ale počkej na někoho zdatnejsiho. Taky sem chtěl dávat větráčku procesoru ale po zkoušce jsme to zavrhnul, vůbec se to nehraje.
Mal som na mysli PC ventilator vlozit do kritu koly odvadzaniu tepla spod kritu.Je to potrebne?6000Lm uz asi dobre topí

Počítá se, aby výkon trafa byl o 20% vyšší. Se zdrojem z PC nemám zkušenosti, sice jsem no kdysi užívala dílně jako zdroj k autorádiu ale tohle nevím.
Zdravim.Chcem do mojho akva 160L pridat led pasy.Teraz tam mam 3 led pasy 5630+sera 2 trubice=3700Lm.Chcem to zvysit na 6000Lm.
Trafo mam do 80W/6,3A.Kolko led pasu tam mozem dat pri 5630-14,4W na 1m?
Akva mam zakrite,bude potrebne urobyt nejake odvetravanie cez ventilátor?Ak ano mozem pouzit nejaký z PC?
jdi do něj a já si ho pak půjčím za 20,-

to netuším, tohle jsem nikdy neřešil, někde jsem četl že 200watt má v klidu odběr 10W max.... ale nevím bylo to na foru o lektřině, ale to mě fakt netankuje

tenhle problém zas tolik... taky asi nedáš na 2A takovej zdroj

ale on chtěl pásky co maj 20W na metr...
Nemýlíš se. Nejlepší účinost má spínaný zdroj při cca 80% zatížení.
ano ked to vypnes spinacimi hodinami tak to nebude zrat elektrinu,ale ja som sa pytal aku ma ucinnost pri 1-2A (12Vx2A=24W vykon sa nerovná príkonu 24W). Písal som, že si myslím že taký zdroj má inú úččinosť pri odbere 1-2A a pri odbere 10-20A(no možno sa mýlim,preto sa pýtam).
a kolik to je?nehledě na to že když nesvítíš, tak máš vypnuto třeba "spínacíma" hodinama,takže to žrát stejně nemůže

spinany zdroj ma spotrebu aj ked z neho neodoberas nic (o trafe ani nehovorim)
to mi teda dovysvětli, pokud na tom zdroji nebude odběr, tak proč by to bylo nákladné?když ti běží pc a máš ho ve sleepu tak to taky nebere maximum co ten zdroj umí.... stejně tak trafo pokud není odběr, tak je jedno jak je výkonej.
Pokud ten PC zdroj budeme brát jako náhradní řešení nebo nouzovku proč ne ale z dlouhodobého hlediska asi nikoliv, zbytečné výkonné tím pádem zbytečné nákladné ale jde to a o to asi v komentu šlo.
Na tu první otázku neumím odpovědět, ale já mám 4x 1,3m pásku a takže někde okolo 6.5A a k tomu nějaké vychytávky jako čevená a oranžová, takže 7A takže využitelné to podle mě je a navíc je to stavěné na trvalé zatížení

Aka je ucinnost PC zdroja pri odbere maleho prudu 1-2A ? PC zdroje su stavane na vecsiu zaťaž,takze predpokladam ze ucinost je mala pri malom prude(alebo sa mylim ?).
btw. PC zdroje daju na 12V vetve aj cez 16A,20A (samozrejme podľa vykonu zdroja). takyto prud je ale pri ledkach viac menej nanic

, bezne vyuzijeme len par A a skôr ideme do vyssich napetí ako 12V.
Jinak s lehkou úpravou jde použít i starej nepotřebnej zdroj k PC, pokud má někdo možnost.Výhoda je taky jeho velkej výkon a pokud má i někdo ze servru Pasivní třeba, ještě lepší

Já bych tohle trafo nevolil, pokud ho budeš mít někde kde může být vlhko, zvol normální s IP krytím je lehce dražší, ale máš "jistotu", že tě to nezabije

a zvol rezervu doporucujou asi 30% pri dlouhodobém svícení.
Trafo mám úplně jiné, brácha dělá servis výpočetní techniky, je od něčeho co se vyhazovalo. Použít se dá jakékoliv trafo na 12V s dostatečným výkonem. Právě proto že mám trafa na 12V zdarma používám pásky, kdybych je měl kupovat, pořídil bych rovnou proudové zdroje a výkonové LED čipy zapojené do série. Ty pásky propálí část proudu na teplo na odporech, to u proudového zdroje není.
Profil mám tenhle:
rybicky.net/nadrz/23298/d135291.jpg
Je to nějakej Klus Multi B a stál mě 900 Kč za 2m. Vejde se na něj 5 pásků a zbude ještě trochu rezerva.
Ještě k T-LED kupoval jsem 1m pásku na miníčko a u objednávky jsem do popisu napsal prosím rozdělit na 2x35cm a 1x30cm a připájet kablíky pokud to je možné. Pak jsem to spojil obyč svorkovnicí. Nemusel jsem nic pájet ani kupovat nějaké spojky atd. Ke každému světlu kupiji manuální stmívač, je tuším za 100 Kč a našteluji si intenzitu jak potřebuji.
MartinH napsal: Já svítím do 250 litrovky 3 metry tohodle: www.t-led.cz/…
a jsem spokojen. Rostou mi pod tím anubiasy, hnědovky, některé druhy kryptošek, bolbitis, rohatec a bucephalandra. Mám to na pořádném profilu a není poznat že se to hřeje (profil s přehledem uchladí pod tělesnou teplotu).
Brácha do stejného akva 3 metry tímhle: www.t-led.cz/…
a má tam i kobereček. Je to to samé jako ten můj jen zahuštěnější.
Oba máme 2m bílá a 1m dení bílá.
Ahoj, hele a trafo máš toto?
www.t-led.cz/… ? A profil? Dik
Já svítím do 250 litrovky 3 metry tohodle:
www.t-led.cz/…
a jsem spokojen. Rostou mi pod tím anubiasy, hnědovky, některé druhy kryptošek, bolbitis, rohatec a bucephalandra. Mám to na pořádném profilu a není poznat že se to hřeje (profil s přehledem uchladí pod tělesnou teplotu).
Brácha do stejného akva 3 metry tímhle:
www.t-led.cz/…
a má tam i kobereček. Je to to samé jako ten můj jen zahuštěnější.
Oba máme 2m bílá a 1m dení bílá.
A muzete mi teda doporucit nejky pasek.Budu stim svitit na 350L akvarko
Taky bych tomu nevěřil, píšou tam účinnost 110 lumenů/wat což mi dává nějakejch 2200 lumenů na 22 watů a ne těch jejich 2900. když to spočtu opačně 2900/22=131.8181. Ty nejlepší čipy mají při rozumném napájení účinost 150 lumenů/wat. Takže těch necelejch 132 lumenů na wat by i mohla být účinost těch jednotlivejch čipů, ale pásek se napájí napěťově, takže tam je ještě odpor, který vám něco sežere, takže těch 110 lumenů by mohlo být i reálné. Za tu cenu to je ale trochu podezřelé.

Když vám to dá ve výsledku 2000 lumenů, budete rádi.
Cena super, svítivost taky, jen tomu nějak nechci věřit u tak malého chipu.Viděl jsem zatím max 20W ale neříkám že to nenůže být pravda.Chtělo by to vidět svítit.Bude to dost topit, takže pořádnej profil na to koupit.
mám 3x pure white a jednu denní bílou a vyměnil bych u sebe jednu white pure znovu za denní bílou, mě osobně se nelíbí teplá bílá, je to moc do žluta.Ale to je na preferencích.
Děkuji za radu a jakou barevnou variantu 1x teplou bílou (2700-3200K) 2x dení bílou (4000-4500K) nebo vyměnit jeden pásek za bílou (6500-7000K)?
Ja mám ten RF11 v podstate len s iným diaľkovým, takou tou mrškou na kľúče a ten si drží hodnoty aj po vypnutí, takže to asi bude rovnaké aj u tohoto.
ahoj, kdyz se podíváš ke mě do nádrže velké, tak tam mám 4x 1,3m a řekl bych že je to dostačující, takže ty tvoje jsou ještě výkonnější, takže ano

Vesměs každej co tam nabízejí na ten dalkac umí držet poslední hodnotu. Ale zase je otázka... Vypnuté na ovladači a ne ze sítě. napiš jim konkrétní dotaz a budeš mít jistotu.
Přidat reakci
1 ...... 60 61
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 73376x