Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

LED pásek

 

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
LED pásek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2019 06:12 Muž @ Provpe [4] - RostlinyRe: Tija
radši bych to šmikl někde za trafem a použil bych svorkovnice :) v tvém případě, jinak na pájení nic nejni na youtube jsou i návody :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2019 23:58 Muž @ Tija [1] Re: Provpe
Protoze to mam naletovane rovnou a neumim pajet. Tak jsem myslel, ze kabel privodu prerusím a nacvaknu svorkovnici pak ten klasicky led konetkor pak mam doma led stmivac z ali expresu a z nej zase konektor a svorkovnice a pak do trafa. Varianta 2: nechat si odletovat kabel pryc a nacvaknout na led pasek svorkovnici a na konci konektor led a na to traficko svorkovnici a proti a konektor led. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2019 23:22 Muž @ Provpe [4] - RostlinyRe: Tija
Pouzij pwn regulator a sniz intenzitu svetla :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2019 22:08 Muž @ Tija [1] Re: Cyklohentán
Fotka k příspěvku Zdroj je takové to trafíčko jako mají nabíječky telefonů, napřímo naletovaný na led pásek.
12v 2,5A 30w max
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2019 22:04 Muž @ Cyklohentán [115] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: Tija
Aký je to zdroj? Keď sa veľmi prehrieva chce to menšie napätie - zvýši sa tým životnosť aj efektivita
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2019 21:56 Muž @ Tija [1] – Led
Pořídil jsem si dnes led pásek v hliníkové liště o o délce 70cm a lišta se velmi zahřívá (tak, že se na ní nedá udržet ruka) mam ji na sponách přichycenou k vrchní desce skříňky. Je lepší světlo zavěsit mezi akvárium a horní deku do prostoru? A nebo nějaké nápady na chlazení? Děkuji moc

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 20:59 R Muž @ slavko [1488] - RostlinyRe: Riccihifi
Rozodnievanie pomocou RGB umožňuje nielen zvyšovanie jasu, ale aj zmenu teploty chromatičnosti v závislosti na uhle slnka. Dá sa to pekne nasimulovať a bez väčších problémov namiešať. Neskúšal som to síce s pásikmi, ale tie RGB LED sú viac-menej na jedno kopyto. Neviem si to ale predstaviť programovať ručne cez ten TC420 -- ja som na to použil mikroprocesor, ktorý vypočítaval farby, ich pomery, jas, korekciu...

Pri použití PWM s 256 hodnotami som síce dosiahol verný efekt, ale gamma korekcia spôsobila, že som mal len 100 krokov, a tak zmena nebola plynulá.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 20:44 Muž @ Riccihifi [9] Re: Martin Karviná
Hmmmm na svitanie a stmievanie by som RGB asi nepouzival, jedine kazdy kanal nezavisle, na dialkove zabudnut a miesat RGB budes musiet pri programovani...
Pripadne otestovat a zavesit to cele aj s dialkovym na 1 kanal 420, ci bude korektne fungovat stmievanie a svitanie, teoreticky by to mohlo ist.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 19:40 Muž @ jarda62 [219] Re: Martin Karviná
Půjde, ale bez dálkového ovládání a každá barva se musí dát na jiný kanál a barvy dobře namíchat, dělal bych to tak pouze pokud bych měl bílou zvláště a tímhle RGB páskem bych chtěl jen doladil odstín, protože kdybys zapojil všechny barvy na jeden kanál bílá tím nevznikne, protože bílá barva vzniká při určitých procentech červené, modré a zelené.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 18:45 Muž @ Martin Karviná [15] Re: Riccihifi
Abych to mohl načasovat at se samo zapíná svítá a stmívá
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 17:46 Muž @ Riccihifi [9] Re: Martin Karviná
Ahoj, aky zmysel ma 420 ked na dialkovom mas vsetky moznosti nastavenia farby a intenzity?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 14:59 Muž @ Martin Karviná [15] – Led pásek
Ahoj všem.
Mám v plánu koupit stmívač 420 a chci se zeptat jestli s tím pujde ovládat i led pásek 5m. když ho skrátím. Je to barevný s dálkovým ovl. dík. Martin
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 17:56 Muž @ Groni [-2] Re: slavko
SR jen jsem omylem zmáčkl CapsLock a nechtělo se mi to psát znova. Asi to barvit nebudu už si na to zvykám :-DD
PS:Nemusíš my vykat je mi 13 :-) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 16:04 R Muž @ slavko [1488] - RostlinyRe: Groni
Nepíšte veľkými písmenami tam, kde to pravidlá pravopisu nevyžadujú. Väčšina ľudí tu nemá problém čítať a pochopiť...

Ale k veci, sú to Vaše LED, pokojne si ich zafarbite ako chcete. Ja by som to nerobil...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 15:54 Muž @ Groni [-2] Re: slavko
no ale tím že pásky jedou jen na 10V A JEŠTĚ JSOU NALEPENÝ NA TOM OBROVSKÝM vinglu tak jsou jen vlažný maji tak 30 stupňů maximálně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2019 20:48 R Muž @ slavko [1488] - RostlinyRe: Groni
OK, nie každý si môže dovoliť všetko.

Ale farbiť čipy by som neodporúčal. Pridáte tým vrstvičku, ktorá zhorší chladenie. Možno nie nejako výrazne, ale možno o ten povestný chlp a životnosť pásika pôjde do...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2019 20:18 Muž @ PaJe68 [1] Re: Groni
To nebylo myšleno jako reakce na tvé vlákno. Já uvažuji o výrobě světla a čínu už nechci. Tak proto ten dotaz. Vím, že většina lidí podporuje samotné led chipy a ne pásky. Ale třeba to někoho napadlo dříve než mě a ho ten pásek už odzkoušený.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2019 15:53 Muž @ Groni [-2] Re: PaJe68
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku ANO, ale vzhledem k tomu že mi je 13 tak do toho nechci příliš investovat, páč moc nemám co, jinak kryt vypadá asi takhle.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2019 15:18 Muž @ PaJe68 [1]
Já jen tak.
Jenom jsem se zhlídnul v tomto pásku. www.ledshopik.cz/…
Nejvýkonnější LED pásek na trhu s výkonem 3350lm/m při spotřebě pouhých 22W/m. Pásek je osazený novým moderním LED čipem SAMSUNG SMD2835 v množství 122LED/m.
;-) Navíc je pásek opatřen i teplotním řízením, takže pokud by došlo k nepřiměřenému zahřívání, pásek automaticky sníží svůj výkon a tím se sníží i jeho teplota. ;-)
Je drazší. !!!
No zatím nevím. Co vy na to? Díky za každý názor. Hlavně to teplotní řízení se mi líbí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2019 14:44 R Muž @ ctibum [3710] - Snažím se to nezahubit...Re: Groni
Jestli to dobře chápu, tak sis světlo dělal sám. Takže si můžeš jakýkoli pásek vyměnit za jiný, pokud se ti nelíbí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2019 14:24 Muž @ Groni [-2] Re: ctibum
Tak si asi teda budu zvykat no. Napadlo mě třeba ob 3 zamalovat vždy jeden čip modře, tak to vyzkouším potom se o výsledek podělím.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 20:45 R Muž @ ctibum [3710] - Snažím se to nezahubit...Re: Groni
Fotka k příspěvku Krom keců bych ti klidně rád poradil, ale co chceš slyšet...? Podle mě jsi vyměnil hrušky za jablka, tak si budeš muset zvyknout na jablka. Já vyměnil LED pásky daylight za Chichiros studená bílá a bylo to úplně jiný viz foto (dole stále daylight, nahoře Chichiros). Teď už bych zpátky neměnil, ale chvíli to trvalo...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.01.2019 19:55 Muž @ Groni [-2]
Zdar jak sviňa. Vyměnil jsem si ve svém akva ty 3 Barevné led pásky s krytím IP20, za Studená Bíla zalitý v silikonu IP65. No a teď to akva vypadá jakoby zelený, jak se to světlo odráží od těch rostlin. Ty staré pásky mám ještě nad jedním akva, téměř bez rostlin a to akva vypadá jakoby fialově myslíte že ty staré svítí fialově a v kombinaci s těma kytkami to vypadalo OK. Popřípadě nemáte podobný problém??? Jak vyřešit díky.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2018 18:53 Muž @ Tony2013 [97] – wattmetr
Pwm na mereni spotreby cele soustavy nebude mit zadny vliv. Pokud poridime kvalitni wattmetr ( hodiny jako mame v HDO ) tak zmerime celou spotrebu akvaria.Pokud chceme orientacni spotrebu cele sestavy akvaria tak postaci toto www.alza.cz/…
Pokud neco presnejsiho tak www.elektromery.com/… a nebo toto na jednu fazi www.elektromery.com/…
www.elektromery.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.12.2018 16:10 R Muž @ slavko [1488] - RostlinyRe: zervan
zervan napsal: A ste si istý, že je ten vstup deformovaný tak zásadne, že to bude nameraný výsledok ovplyvňovať...
Áno som si istý, že tie deformácie sú natoľko výrazné. Asi pred rokom som narazil na peknú prezentáciu meraní, kde ukazovali osciloskopické obrazovky priebehov na vstupe LED žiaroviek, a nie lacných čínskych... Nemám dôvod veriť, že bežné (lacné) spínané zdroje na tom budú lepšie...

zervan napsal: V poslednej dobe mi to tu pripadá len ako predháňanie sa vo vlastnej múdrosti.
Keď myslíte... Pre mňa, za mňa, pokojne môžete merať spotrebu aj teplomerom...
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2018 15:11 Muž @ zervan [1082] - RostlinyRe: slavko
A ste si istý, že je ten vstup deformovaný tak zásadne, že to bude nameraný výsledok ovplyvňovať v miere, ktorá bude nejakého akvaristu zaujímať? Nehrajme sa na laboratórium jadrového výskumu :-) Keby tu píšeme len to, v čom sme si celkom istí a vieme exaktne vyčísliť, tak celé fórum by zakapalo. V poslednej dobe mi to tu pripadá len ako predháňanie sa vo vlastnej múdrosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.12.2018 13:09 R Muž @ slavko [1488] - RostlinyRe: zervan
zervan napsal: Inak tie bežné merače spotreby merajú aj účinník a zohľadňujú ho.
A ste si istý, že sa bežné merače dokážu vysporiadať s nesínusovým priebehom napätia a prúdu? Spínané zdroje dokážu okrem fázového posunu riadne deformovať priebehy na vstupe...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.12.2018 12:41 Muž @ zervan [1082] - RostlinyRe: MichalV
Berúc do úvahy skutočnosť, že aj pri PWM riadení sa používa výkonný zdroj jednosmerného napätia s kondenzátormi veľkej kapacity (prejavuje sa to tak, že po vypnutí prívodu svetlo ešte chvíľu svieti), bude prívod elektriky krásne konštantný a PWM nehrá žiadnu rolu.

Inak tie bežné merače spotreby merajú aj účinník a zohľadňujú ho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2018 12:32 R Muž @ slavko [1488] - RostlinyRe: MichalV
Ťažko povedať. Meranie spotreby je silnoprúdová oblasť, a tam mám medzery.

Čo však viem je, že platí rovnaké pravidlo ako pri digi V-metroch: bežné (lacné) digi W-metre ukážu somariny, pretože merajú aj jalový výkon a sú vhodné leda tak na meranie odporovej záťaže. Spínané zdroje produkujú pomerne veľa jalového výkonu (kapacitná záťaž, tzn. fázové posuny a špičky), takže namerané hodnoty sú o ničom. Ako je to s reálnymi (oficiálnymi) meračmi spotreby a jalovým výkonom neviem, pretože som zaznamenal rozporuplné informácie a presnú odpoveď odstanete asi len (ak vôbec) od svojho dodávateľa.

Čo sa týka spotreby ako takej, odpoveď je jasná -- použitie PWM je efektívne (na rozdiel od predradenia odporu), pretože spotreba buď je, alebo nie je. Na vstupe by sa to prepínanie až tak prejaviť nemalo -- ak je použitý dostatočný vyrovnávací kondenzátor, mal by to vyhladiť, ale ohľadom merania platí predošlý odstavec ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2018 11:56 Muž @ MichalV [194] Re: slavko
Pre nás laikov sa chcem spýtať, ako by v meraní spotreby obstáli merače do zásuvky, t.j. pre celú osvetľovaciu zostavu. Merajú napätie 230V a pretečený prúd = výkon vo wattoch
Samozrejme neuvidím do "kuchyne" PWM ale pre akvaristu je skôr zaujímavý údaj, že osvetlenie na plný výkon berie povedzme 20W a po znížení 10W
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.12.2018 10:50 R Muž @ slavko [1488] - RostlinyRe: Groni
O meraní toho neviete ešte veľa -- žiadna viera tu nemá miesto (odložte si ju na náboženské účely). V prípade bežných digitálnych V-metrov môže chyba merania impulzných JS priebehov v závislosti na striede dosiahnuť až 50 %, čiže ak ukazuje 6 V, bude skutočná hodnota niekde medzi 3 a 9 V. I v prípade "lepších" (tzv. TrueRMS) môže chyba stále presiahnuť 10 %. V oboch prípadoch plus samotná presnosť meracieho prístroja.

Pochybujem, že bežný akvarista má špecializovaný merací prístroj, uspôsobený ma meranie PWM (ani ja ho nemám, ak nerátam osciloskop)...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2018 09:14 Muž @ Groni [-2] Re: Tony2013
Dobře nevědel jsem že ta vaše regulace vysílá pulzy ,ale obyčejný rafiový voltmetr by ti měl změřit třeba 6v ,za předpokladu že pulz z napětím a ten bez budou stejně velké ,protože napětí je tam 0-12-0-12-0-12V , rafika bude jakoby chtít kmitat mezi 0 a 12 ,ale protože není dostatečně rychlá aby to stíhala ,tak se zastaví přesně na půly cesty
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2018 23:39 Muž @ Tony2013 [97] Re: pedro144
pokud mas 12V na vstupu tc420 tak na vystupu mas taky 12v tady vysvetleni cs.wikipedia.org/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2018 19:52 Muž @ Marcelko [-4] - RostlinyRe: vaclav
Mam samozrejme prilepene.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.12.2018 18:53 R Muž @ vaclav [9172] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Marcelko
Nejdůležitější je chlazení z čipu na pásek. Pokud ten není přilepený na chladič a je tam volně jak bylo vidět na videu nemají tvoje větráčky až takový význam. :-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2018 18:27 Muž @ Marcelko [-4] - Rostliny
Mam Chihiros A601 zapnuty na 100% a na nom 4 male vetraciky. A Chihiros uz nie je horuci, ale iba trochu teply.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2018 17:44 R Muž @ slavko [1488] - RostlinyRe: Groni
Groni napsal: Velmi často se k meření používá voltmetr nebo multimetr
Keď tomu nerozumiete, tak sa neozývajte...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   23.12.2018 17:10 Muž @ Groni [-2] – Re: slavko
Velmi často se k meření používá voltmetr nebo multimetr smich :) :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2018 16:42 Muž @ Cyklohentán [115] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: Marcelko
Fotka k příspěvku Ja práve skúšam, mám 70cm LED pasiku 5050 ip20, rozdeleného na 2 x 25cm U profile. Pásik je teplý na dotyk, nič vážne.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.12.2018 16:32 R Muž @ slavko [1488] - RostlinyRe: pedro144
pedro144 napsal: Jakýkoliv plech běžné pásky bez problémů uchladí. Zvlášť když nejedou naplno. Já reguluju intenzitu TC420 a na výstupu mám něco přes 6V.
Tak si vyberte, akýkoľvek bežný pásik alebo keď nejde naplno? Toto sú vzájomne sa vylučujúce tvrdenia, pretože bežné pásiky idú naplno. Okrem toho, naozaj akýkoľvek? aj 10x10x0,2 mm?

Môžete svoje tvrdenia niečím doložiť? Alebo len prejavujete svoju vieru?

Na výstupe TC420 máte 6 V? A akože (čím) ste to merali?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2018 16:23 Muž @ Marcelko [-4] - RostlinyRe: pedro144
Ja si to tiez myslim, a to uz nehovorim o masivnych chladicoch alebo o pridavnych vetracikoch, ktore sa pouzivaju v pocitacovej technike.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2018 15:13 Muž @ pedro144 [40] Re: Groni
Jakýkoliv plech běžné pásky bez problémů uchladí. Zvlášť když nejedou naplno. Já reguluju intenzitu TC420 a na výstupu mám něco přes 6V.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2018 18:21 Muž @ Groni [-2] Re: pedro144
pedro144 napsal: Pokud zalitý pásek nesvítí na 100%, nepřehřívá se. Už 2 roky mám kombinaci obyčejných pásků v hliníkovém profilu s difuzorem a zalitých pásků. Svítím cca 9 hodin denně na 70% a nepozoruji žádný rozdíl. Doufám, že jsem to teď nezakřikl... ne
Já i s těmahle páskama jedu jen na 10V takže myslíš že OK?
A navíc mám vyrobený kryt a ty led pásky budou nalepaný na nerezovým vynglu ,tak ten by je měl uchladit ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2018 10:18 R Muž @ slavko [1488] - RostlinyRe: Marcelko
Zbytočný skôr nie, len väčšinou nepostačujúci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2018 21:27 Muž @ Marcelko [-4] - RostlinyRe: slavko
To chces povedat, ze je zbytocne davat pasiky do hlinikoveho profilu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   20.12.2018 19:54 R Muž @ slavko [1488] - RostlinyRe: zervan
zervan napsal: Ono veľmi záleží na to, ako moc sú LEDky zaťažované.
Zjednodušene áno, presnejšie -- záleží to na tom, ako sú zohrievané. Záťaž je len polovička tepla -- jeho zdroj, druhou polovicou je odvod toho tepla.

Problém životnosti nie je v tom, že LED nesmú ísť na 100 %, ale to, že v prípade 100% záťaže vyžadujú adekvátny odvod tepla tak, aby sa teplota čipu udržala niekde pod 60 °C. Ďalší problém je, ako je teplo z čipu (to je to čudo dnu) odvádzané a prakticky všetky puzdrá (asi s jedinou výnimkou 2835) odvádzajú teplo celým svojim telom, a tak im žiadny chladič nepomôže a vyžadujú na chladenie neustále prúdenie vzduchu. Ak také čipy uzatvoríte do "žiarovky" (či inej lampy, silikónu alebo spomínaného laku), je prúdenie ta-tam, tým stúpa teplota a životnosť ide rapídne dolu. Problém žiaroviek je často aj iný ako nedostatočný odvod tepla v žiarovke samotnej -- ľudia to dajú do nejakého krytu (lampy), ktorá prúdeniu vzduchu bráni. Ani samotné 2835 nie sú zárukou dlhej životnosti, ak je LED napojená/namontovaná na plastový plošák, ktorý veľa toho tepla neodvedie :-)

Mnoho výrobcov odvod tepla podcení, či už z ekonomických dôvodov, alebo z nevedomosti, či nesprávnej interpretácie hodnôt (viď lepší tepelný odpor "gélu", pár príspevkov nazad). Nikto tie ich výrobky netestuje, a tak potom ľudia nadávajú, nie neprávom... Púšťanie LEDiek na 50 % (resp. nie na 100 %) výkonu je jednoduchým liekom na lajdáckosť výrobcu, nie však pravidlom ako takým.

Vlhkosť je druhotný problém. Moje merania mi ukázali, že počas celej doby keď je svetlo zhasnuté mám v kryte relatívnu vlhkosť blízku 100 %. Nikdy som síce v kryte nezaznamenal vyzrážanú vodu, ale na kovových kontaktoch k tomu musí dochádzať (lebo okolo nich je teplota ešte nižšia). LED pásy tam mám niekoľko rokov a ak nerátam krycie sklo, tak nemajú žiadnu ochranu proti vlhkosti, okrem pôvodného laku na tom "plošáku". Nezaznamenal som na nich žiadne poškodenie.

Vlhkosť je problém, keď niečo nie je urobené dobre/správne, potom zvýrazní každú nedokonalosť napr. tým, že podporuje koróziu, čiže robí dodatočné prechodové odpory alebo vodič/spoj celkom prehrdzavie. Ani občasné oprskanie pásika vodou nemôže byť elektrický problém, napätie je malé (12 V), prúdy sú malé (<< 100 mA), takže nejaké škodlivé skraty nie sú veľmi pravdepodobné. Horšie to je s prudkou zmenou teploty, pokiaľ sú čipy a pásiky riadne nahriate, ale to sme zase pri prvej časti môjho príspevku ;-) Prudké zmeny teploty mechanicky namáhajú lak, ktorý popraská, vlhkosť preniká pod neho a postupne rozožiera ničím nechránené spoje... Namáhajú aj spoje, ktoré sa môžu odtrhnúť...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2018 19:40 Muž @ Marcelko [-4] - RostlinyRe: zervan
Mozes sem dat linky alebo popis tych tvojich led pasikov SMD 5730?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.12.2018 19:04 Muž @ zervan [1082] - RostlinyRe: Marcelko
Na základe svojich skúseností s LED žiarovkami (bežné závity E27 a E14) - začal som s nimi v roku 2011 (najskôr SMD 5050), od roku 2013 som nasadil SMD 5730 už kompletne v celom dome, ale výrazne aj u širšej rodiny a v priestoroch, kde pracujem. Predovšetkým vo vlhkých priestoroch (ako kúpeľňa) sa kazili (typicky sa odpálila jedna SMD - čierny bod, potom nesvietila žiarovka ako celok) a do dnešného dňa zostalo funkčných len málo žiaroviek - také, ktoré majú dosť nízku spotrebu vzhľadom na počet LED, teda výrobca ich nepreťažoval a nastavil úsporne. Odkedy som prešiel na SMD 2835 a SMD 4014, nič sa nekazí, a to ani také, ktoré sú nastavené na vyšší výkon, teda aj riadne hrejú.

Takže áno, aj 5730 vedia vydržať, no musia sa držať na nižšej teplote, nižšom výkone. Ja som ich však zavrhol, keďže som našiel lepšiu alternatívu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2018 17:52 Muž @ Marcelko [-4] - RostlinyRe: zervan
Preco by mali chabu zivotnost tie SMD 5730? - na zaklade coho to tvrdis?
Viaceri maju predsa Chihoros, ktory ma tieto ledky a nemaju problem so zivotnostou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.12.2018 17:37 Muž @ zervan [1082] - RostlinyRe: Prašan
Nechcem spochybňovať slová odborníka, no nejako sa mi to nezdá - veď to sú len 3 roky prevádzky akvária. V Hlavnom akváriu svietim 2 a pol roka súčasnými LED pásmi SMD 2835 a všetko funguje dokonale (a to nemám vôbec žiadne krytie, sú to holé pásy, na ktoré sem-tam prsknem vodu pri údržbe). Akurát, že som objednal iné v rámci modernizácie, že by som to odložil a zisťoval, koľko ešte budú fungovať staré?

Vlastne akvárium Experimentálka mi beží 4 roky a pokiaľ si dobre spomínam, svetlo je stále to isté - zastaralé SMD 5730, ktoré majú naozaj dosť chabú životnosť (skúsenosti z mimo-akva sveta).

Ono veľmi záleží na to, ako moc sú LEDky zaťažované. V tej Experimentálke som ich dal na 50% výkon.
Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 56 57

Zpět na obsah sekce Technika Přidat příspěvek • Zobrazeno 66099x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - http://rybicky.net/forum/18505-led-pasek-