Paví očko (Gupka) - rozmnožování, odchov
Tu planuju koupit ale pockam si na zari az u nas budou akvatrhy.Jinak Egeria roste taky dost silene.

řekl bych že došli živiny

. Mě teďka též ubrala na růstu ale brutálně mi začali růst vallisnerky
ta rastlina má fakt brutálny rast ale v poslednej dobe sa jej u mňa akosi prestalo dariť
Jj taky se mi to stalo že jsem ji eshou skoro zlikvidoval. Jinak doporučil bych růžkatec
rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum Roste strašně rychle já ho každé dva týdny vyhazuji a nechávám jej minimum v akva

a roste jak hloupý

No měl jsem ji vic viz uvodni foto v me prezentaci.Jeste vcera my uz zarustala tretinu akva ale musel sem ji protrhat protoze lecivo co sem pouzil na nemoc ryb ji dalo peknej zahul.Je pravda ze ted by se uz nemeli kam schovat.I tak bych to ale nechtel riskovat.
Mě vždycky něco přežilo když jsem měl egerii na hladině ale to jsem měl z egerii fakt houštinu a mladý se do nich v pohodě schovali

. Takže jestli jsi měl jednu dvě rostlinky nediv se že nevydrželi. Hlad je sv...

.
No mel sem tam egerii a stejne nic neprezilo
Hezký výkon

Ideální je mít v akvárku nějakou tu houštinku z rostlin, hlavně drobnolistých, a ony se ti tam zašijou a přežijou v pohodě. Lepší než jakákoliv porodnička.
No nemoc je snad zazehnana ale o to my neslo.Odlovil jsem je a dal do kelimku proto aby mi je ostatni nesezraly.Uz sem mel nekolik vrhu a z tech sem v akva videl najednou max. 3 ks a i po tech se brzo zaprasilo.Neresil sem to a bral to jako spestreni krmiva protoze bych pak nevedel kam s nima ale ted bych je chtel odchovat a nwm jestli nepotreebuju neco specialniho.Kelimky jsou docasny, nemel sem po ruce nic jineho a pravdepodobne si poridim nejakou tu odchovnicku, nebo jak se tomu rika, na rybi poter.
Nech se překvapit. Když bude mít klid, půjde jí to líp.
Já na ní jen občas mrknu jak jí to jde a to je vše

Tak ráno uvidím

Přes noc ti jich pustí ještě hromádku a zítra možná bude pokračovat

Klidně je odlov a nech ji už v klidu. Ještě ji v noci čeká perná práce.
Tak to jsem ráda, že je tam můžu dát

Mrňousů je v tuto chvíli 21 a pořád je to není vše, tak jsem zvědavá, u jakého čísla skončí

To klidně můžeš, nesežerou je... a za den už je nesežerou ani jejich rodiče... jakmile se rozplavou a zjistí, co jim hrozí, nenechají se sežrat. Ale ve tvém akva by jim hrozilo nebezpečí spíš od mečovek. Ty maj ty huby přeci jen větší a hladovější

Můžu ty rybky, co se těď narodily dát ke dvěma asi měsíc starým? Netuším, jestli by je dokázali sežrat? Jsou sice větší, ale do tlamy by se jim snad nevešli

S tím krmením máš asi pravdu, když se nad tím zamyslím (bude dostávat níň

) Ale přece to neuklidim s bobkama, aby na tom zaschli

Fůj

Jestli v ní byly zbytky potravy, znamená to, že krmíš moc

A bobky nikomu nevadí

No, já nevím, já nikdy malé gupky neodlovoval a vždy jich dost přežilo. Pokud máš v akvárku nemoc, nepomůže ti žádný kelímek. Pokud už nemoc ustoupila, jsou kelímky taky zbytečné, protože malé gupky se o sebe postarají samy a zvládnou to. Já bych se bál, že mi v kelímku uhynou kvůli nedostatku kyslíku, stresu, snadnějšímu množení bakterií at... Ale to je moje zkušenost, třeba má někdo jinou?
Jen jsem ji vyplachovala, protože v ní byli bobky a zbytky potravy. Je to ta malá plovoucí porodníčka. A navíc jsem myslela, že ji rovnou vemu a uklidím

Klidně i dva dny. Proč bys tu porodničku čistila?
Tak jsem asi před hoďko přišla domů a v porodničce jsem našla asi 13 prcků. Tak jsem maminu pustila do akva, abych ty malé vylovila a vyčistila porodničku. Pak jsem si všimla, že má gupka pořád dost velké a černé bříško, tak jsem ji pro jistotu zase do porodničky vrátila a během pár vteřin tam byl další mrňous

Tak na ní pořád koukám a po dalších pár minutách z ní vypadl další

Břicho pořád veliký....Jak dlouho jí to může trvat, než porodí všechny??

Ahoj.Mam dotaz.Vzhledem k tomu ze sem se ted potykal z nemoci ryb a dost jich odeslo do rybího nebe, sem dnes zjistil ze se mi v akvarku prohani 8 prirustku.Rozhodl sem se je pokusit odchovat a proto potrebuju radu.Vzal sem dva asi 2dcl kelimky a udelal do nich male dirky.Jeden proderavel smer ven a jeden dovnitr a dal je do sebe(kvuli ostrym hranam), dal do akvarka a dovnitr umistil rybi poter.
Potom sem rozdrtil na prach krmivo kterym krmim a zkusil jim trochu nasypat.
A chtel sem se zeptat jestli jsem spravne postupoval, jak casto male krmit popripade jestli musi mit neco specialniho a za jak dlouho je muzu vysadit mei ostatni.
Dekuji za odpoved

Souhlasím, že to může být krásné... stejně tak jako betárium, kde jsou tři řady po 12ti malinkých krychličkách a v každé z nich jeden překrásný samec B.splendens... ale je to v souladu s přírodou?
Na druhou stranu, ono ani to naše krásné akvárko nemá moc společného s přírodou. Když jsem měl gupky v Zelené džungli v krásné zelené břečce, prosperovaly naprosto nejlépe, protože se to nejvíce podobalo jejich přírodnímu prostředí... ale pro většinu lidí to nebylo pěkné

Dodnes mi někteří estéti vytýkají, že jsem ty fotky neodstranil. Ale už to nebudu dále rozpitvávat. A souhlasím i s tím, že většina akvaristů nezná základy etologie svých chovanců a pak se diví, co jim to ty rybky v akva provádějí.
Já vím, že se trochu dostávám mimo téma...ale trochu bych to poupravil...Takové výstavní akvárko, toliko se samci malawských tlamovců je přehlídkou barev zcela nekonfliktních ryb a funguje naprosto spolehlivě. Takže opět - je třeba rozlišovat! To je o té znalosti etologie...
Je to napsané tvrdě, ale pravdivě. Já když slyším tyhle rady chovat jen samce, tak se mi otevírá kudla v kapse... a nejen u gupek
Vždyť to je proti přírodě, a my snad chceme prostřednictvím akvária dostat domů kousek přírody. Jenže u prvních akvárek je to těžké. Za děti často rozhodují rodiče, kteří navíc o rybičkách neví ani destinu toho, co jejich dítě, ale přesto věří radám podavače v akvaristice více než vlastnímu dítěti. Místo aby mu koupili slíbené akva, o kterém dítě ví, že by bylo vhodné, dají na radu podavače a koupí mu do začátku "něco malého, aby s tím nebylo tolik práce. Však když ho to bude bavit, tak se dá vždycky pořídit větší..". A tak začíná problém s malým, nevyhovujícím akvárkem, s udržením rovnováhy, s nákazou a úmrtími rybiček a následně znechucením z akvaristiky na celý život takového mladého člověka...
Ale to už jsme zas někde úplně jinde.
Maky29 napsala: Ja tedy nejsem odbornik,ale nemuze to byt tim,ze ksyz mas jen samce,tak se mezi sebou perou a tenhle hold neni favorit na viteze?*
malyLibor [778] - Asie – Re: erika
To vypadá na nějakou bakteriální nákazu. Ale po třech dnech už je asi pozdě na radu.
Pravdu máte možná oba - ovšem Maky je v původu problému o kousek lépe bodovatelná. Tady mnoha často doporučovaný chov jen samců pávčat, (většinou to radí ti neznalí etologie ok v rámci toho, aby tazatel neměl v akváriu mladé), s sebou přináší jistá úskalí. Oni ti samci se mezi sebou ani snad neperou. Oni ve svém "šíleném" sexuálním pudu jdou po všem, co by mohlo být samicí a nepředpokládají, že se ocitli v klášteře. No protože takto honí samice, odrbou i samce. A tady se otevírá cesta zmiňované bakteriální nákaze poškozených ploutví.
Ja tedy nejsem odbornik,ale nemuze to byt tim,ze ksyz mas jen samce,tak se mezi sebou perou a tenhle hold neni favorit na viteze?
To vypadá na nějakou bakteriální nákazu. Ale po třech dnech už je asi pozdě na radu.
je možne že samičky předstírají březost ? pokud byly moje 2 bez samce tak v pohode ted posledni tyden (jsou tam samci) se obevila skvrna březosti a vypadala na prasknuti takze mi bylo jasne ze to hraje, vyzkousela sem ji prehodit do vytiračky a ona ji skvrna za 2dny zmizela, mlade určitě nemá. nikdy sem nic podobneho nevidela tak se ptam ma s tim nekdo zkušenosti ??
Ahoj. vím,že tenhle dotaz nemá co dočinění s rozmnožováním, ale potřebuju radu. Mám malé akvárko (do 20ti litrů). Mám 4 gupky (samce) a dnes jsem si všimla,že jedna z ničeho nic plave neustále hlavou dolů, používá jen boční ploutve a jakoby se komíhá. Také jsem si všimla, že ostatní gupky ji zobou do ocasu, už ho má skoro celý vyzobaný. Vůbec nevím čím to může být, poradíte někdo prosím?

Super. Gratuluji. Ať ti mladé rostou a dělají jen samou radost. A až budeš mít čas a chuť, tak si udělej prezentaci akvárka, rádi ji uvidíme a ty prcky taky, když se ti je podaří vyfotit.

Tak mi samička porodila v pátek - asi 17 mladých, ještě, že mě ráno napadlo jí dát do porodničky

Díky, teď už je výměna bez šance

, takže buď ponechat pouze samce a vyčkat nebo v budoucnu dokoupit samičky...
Děkuji za radu. Zatím to tedy ponechám takto a budu doufat, že v akva bude panovat mír a samci nebudou frustrovaní

. Zatím pronásleduje samec gupky samici platy, tak uvidíme co bude dál...
ak by si nechcel tam mať aj odchov od gubiek tak by to mohlo aj fungovať ale lepšie by bolo nejaké rybky mozno aj odstranit, ale ako vravim, samice kupovať nemusis
No je toho dost. Zkusil bych je treba vymenit. Nechal bych jednoho nebo dva samce a zbytek samice...
Takže nutností je dokoupit min. 5 samiček. Bojím se však přerybnění akvária. Mé rybí osazenstvo na 54l: 1 samec betta, 6 panceřníků skvr., 4 silver molly, 3 platy skvrnité var. Mickey Mouse + 5 samců gupek. Co myslíte? Díky za radu

Az dospejou, tak se spolu budou pravdepodobne rvat. Je mozne, ze se i pobijou.

Vlastním akva 54l, ve kterém mám 5 samců pavích oček bez jediné samice (spolu se samicemi plat skvrnitých a silver molly. Vím, že poměr by měl být 2 samice:1 samec, ale samice nebyly dostupné. Jaké mohou vzniknout problémy? Děkuji za odpověď

chudinka mala
Tak to se pak nediv, že najednou porodila tolik.... musela se asi zbavit toho množství jiker, co měla v bříšku

Hlavní je, že se domluvíme

Tak to se omlouvám

nerodila....byla bez samečka...
Přidat reakci
1 ...... 96
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 156427x