Paví očko (Gupka) - rozmnožování, odchov
Ta rybka je asi ještě dost mladá, protože kdyby takto vypadala starší samička, skoro bych řekl že je pár dní po vrhu. Tahle ještě nějaký ten týden rozhodně mít mladé nebude, skvrna sem, skvrna tam. (Nebo je špatně krmíš)
Ahoj,
jo vypadá to že samička těhotná je - podle skrvny březosti. To za jak dlouho budeš mít mladé ti přesně neodpovím, ale samička bývá obvykle kolem 4 týdnů gravidní. Pokud má mladé poprvé tak můžeš očekávat menší počet mladých, ale pravidlem to není. Tak hodně štěstí a ať ti je ostatní rybky moc nepožerou pokud je máš ve společném akvárku.

jinak samozřejmě více se můžeš dočíst zde:
rybicky.net/atlasryb/zivorodka_duhova Počkej si, až bude hranatá jak krabice od bot a bude vyhledávat klidné místo k porodu. Tahle na fotce má ještě spoustu času

Dobrý den ,
v akváriu mám několik pavích oček a objevilo se mi nebo mám takový dojem jedna těhotná. Chtěl bych poradit , poraď te mi prosím za jak dlouho bych mohl očekávat mladé ?. podle obrázku.
Děkuji mnohokrát za odpověď .
A nezlob te se jestli už tato otázka několikrát padla , předem se omlouvám.
pěkny

sice to sem nepatří, ale podívej se na mou 2.120l jak se dokáže napapat Gold Molla, po ránu je zas krásně hubená, k večeru vypadá to její bříško jako by zapomněla odrodit

taky se u nich udává, že se dokáží přecpat k smrti

Jo tak to moc diky.

Ne, ne, co se týče potravy tak jako všechny živorodky, tak i Očka mají neutuchající hlad a podléhají i jako já obžérství

a je jedno zda má samice před porodem nebo ne
P.S.: vysledováno na vlastní oči, žrala a do dvou min. už tlačila ven malou rybku

Mám ještě dotaz.Když jsem je krmil tak hodně žrala neni to divny neměla by se stranit?

No zatím se nestrani tak nevím ale už ji přelovím.díky

Já, bych řekl, že každou chvíli

při pohledu z předu je hranatá (vypadá,že asi jo), začíná se stranit ostatních, nebo vyhledává klidnější místa v nádrži? pak už nejspíš sem tam nějaká vypouští na svět

Já bych už přelovil

Nevíte kdy to na ni příjde?Sorry za foto.
No, to zjistíš za patnáct let, zatím je to mládě

Dík

prý bývají ke stráru nervózní a prostivný, tak snad to nebude tento případ.

Moc hezká rybička. A je zajímavé, že nežere gupky, asi to bude opravdu tím, že je na malé ryby zvyklý a možná i že je v akva sám. Gratuluju k takto skvěle vychovanému péřovci a držím palce, ať mu nenapadne nějakou gupku ochutnat.

Péřovec skvrnitý a je dospělý. tak na délku má tak 15 cm. Teda nemám moc dobrý odhad. Ale je dospělý, krásný a moc hodný!Občas v noci dělá trochu hluk jak rejpe v do kamenů, ale jinak je hodný!
A co to je za péřovce? Jak je velký? Péřovci se mi vždy líbili, ale nikdy jsem je nechoval.
No ti čichavci jsou dost zvědaví, ale péřovec je neškodnej. a nemyslim si, že by sežral celou dospělou gupku

Navíc, on je zvyklej na menší ryby. Je mu asi 10 a dostali jsme ho od kámošky, co ho chovala s těma čichavcema a neonkama a jinejma malejma.
Ale určitě teda počkám.
No, já ti nevím... Čichavec zlatý slupne potěr gupek... ale takový péřovec si dá i gupku dospělou... nebo se snad pletu? I když asi taky záleží na druhu.
Ale voni tam jsou taky. Mám je v takové té porodní síťce. Je hodně velká, tak tam můžou být dýl.
Tobě žádný příspěvek neunikne viď

Zatím ne, akvo je po léčení krupice, nejdříve to pořádně vypláchni a dej je tam až tak za 14 dní.
Ahoj akvaristi!
nevíte někdo, prosím, kdy můžu vypustit malá paví očka do společné nádrže? Jsou jim teď tři týdny a zdají se mi docela velcí.
Mám tam péřovce a dva čichavce zlatý a pak jiný malý ryby.
Dík za info, jsou to naše první mláďata

Jen pro doplnění, potěr zatím plave mezi kardinálkami bez povšimnutí ale nějaké nepatrné ztráty možná byly.
Paví očka taktéž"chovám"spíše jako krmivo, když mám moc nabitejch samic, tak je z gupkária dám do společenského a nechám je tam.
vhodné krmivo to určitě je, a proti etice to určitě není. Dělá to tak spousta lidí po celém světě. Jen někteří na to nemají žaludek, a argumentují tím že je to kruté

Takže klidně chovej a krm

Je potěr gupek vhodné živé krmivo pro skaláry a není to proti akvaristické etice rozmnožovat gupky za účelem zajištění živého krmiva ?
No, já nevím, jakou máš porodničku. Já dával samičku do malého akvárka, kde porodila a pak jsem ji odlovil. Když tam byly nějaké rostlinky, tak skro všechny mladé přežily... a pokud sežrala jedno nebo dvě pomalé, nic se neděje, prostě se neměly nechat sežrat, to je příroda... i když to zní krutě.
no a myslíš že jí tam můžu ještě nechat teda? jak dlozho vydrží ty mladý? já jakmile mi nějaká odrodí tak je dávám do malý nádrže kde mám všechen potěr.
vydrží ve velym akva bez krmení v porodničce se samicí do zejtřejších dejme tomu 7 hodin večer?
Některé gupky mají mladých míň a jsou o to větší, jiné jich mají víc menších... ale klidně se může stát, že jakmile bude mít klid, tak zase začne rodit.
tak po 4 dnech v porodničce se konečně rozhoupala...
není 5 mladejch nějak málo? bude ještě pokračovat koukám koukám a hodinu už nepřibyla ani jedno miminko
Kardinálky čínské by některé mladé gupky sežrat mohly, ale rozhodně ne všechny. Kardinálky vietnamské je nesežerou. Další kardinálky neznám.
Není to pravidlo, živá je živá a oka jim chutnant asi budou.
Zdravíčko kolegové,
měl bych menší otázku k zamyšlení. Myslíte, že když přendám nabitý samičky pavích ok ke kardinálkám, kde jest 5 párů, že vylíhlej potěr sbaštěj nebo si ho taky nebudou moc všímat, jak je zvykem u jejich vlastních mladejch?
to já to samé akorát si dávej pozor na poměr samců na samic kdyby bylo víc samců mohly by ty samice uhnet k smrti.
A hlavně odlov je jinak se sežerou
Ať se ti daří držim palce
ps:při nejhoršim dáš do akvaristiky
Tak tím je problém vyřešen

Mám želvu

o to, že nebudu vědět co s nimi nemám nouzi

Paví brka jsou jako plevel. To se rodí pořád několikrát do měsíce. Takže za nějaký čas budeš zhánět nějaké konzumenty aby je udrželi v přiměřeném množství. Protože to už nebudeš mít komu dávat. S tou teplotou atd bych to tolik neprožíval paví brka přežijou snad skoro vše.
O tom, co s nimi ještě přemýšlet nebudu, jsou mrňavoučký a ještě nevím, kolik jich přežije

rybicky.net/atlasryb/zivorodka_duhova
Edit: Vodu měnit velmi často, několikrát týdně a krmit několikrát denně měnší dávkou a pomalu se začni zajímat o to komu je daruješ, nebo co s nima.

Zdavím

Mám několik desítek malých oček, ale vůbec nevím, jak je odchovat, jakou je nejlepší mít teplotu atd...? Prosím o nějaké rady. Jsou v samostatném malém akváriu (50l). Jak často krmit? A v jakém množství?

Přesně. Pokud plůdek dospělí po porodu chytnou, nebyl dostatečně rychlej, tedy nebyl zdravej.... samozřejmě za předpokladu, že máš akva pěkně zarostlé a ne holou nádrž, kde se mrně nemá kam schovat... pozoroval jsem takhle gupky i endlerky při porodu.... samička plula buď kolem rostlin (růžkatec, Najas guadalupensis, jávský mech a pod) a za ní celé příbuzenstvo. Jak prcek vypadl, všichni se na něj vrhli, ale jen velmi málodky se jim podařilo chytit ho. A jak zmizel v rostlinstvu, měl vyhráno. Po půl hodině už ho nikdo nechytil.
Jasně, prostě chyť mě, když to dokážeš.

Taky se to tak dá říct.

spíš bych řekl, že se rozplavou a chyť je

Už je prostě do huby ostatním velkej, oni si to otestujou.

Dle mích zkušeností, pokud potěr přežije první půlhodinu, pak už se jen tak nenechá sežrat

ono je to dle velikosti aqwa 1/3 - 1/4 vody za týden, požíraní mladých je od rybičky k rybičce, u všech živorodek je to individuální věc, měl jsem jednou gupky a potomstvo požrali, jindy si jich vůbec nevšimli. Proto se používaj porodničky pokud chceš maximum z potěru odchovat.

V tropických krajinách, kde gupky žijí, se střídá den a noc po dvanácti hodinách (+-). Je proto dobré svítit v akvárku 12 hodin a 12 jim nechat vydechnout, Je to důležité jak pro rybky (odpočinou si) tak pro rostlinky. Když máš teď dočasně přerybněno, je třeba častěji provádět údržbu - odkalovat a měnit 1/4-1/3 vody třeba i dvakrát týdně. V tom malém akvárku stačí měnit 5-6 l vody jednou týdně. Ty samičky tam můžeš dát vytřít klidně normálně, nemusíš je dávat do porodničky.. tedy pokud tam máš dost rostlinek. Nejlepší je růžkatec, Limnophila a podobné jemnolisté rostlinky. S vyvoláváním porodu raději neriskuj. Nechej je donosit, budeš mít zdravější mláďata a víc ti jich přežije. Chce to trpělivost a rybičky se ti odvděčí.
Přidat reakci
1 ...... 96
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 156427x