Paví očko (Gupka) - rozmnožování, odchov
Když se malé nbudou mít kam schovat tak je zlikviduje samice jako samec to je jedno
Pokud chceš zachovat cca všechny nově narozené, musíš dát samici do samostatné nádrže a ještě do porodničky. Až dorodí, porodničku vytáhneš a samici přesuneš zpět k samci. Pokud ti je jedno, kolik přežije, nech to na přírodě.
Takže až bude samice rodit mám samce odchytit?

Musí se mít především kam schovat proto je dobře mít hodně rostlin aby se malé narozené měly kam schovat. A musíš mát kam ty ryby kam pak dát...
Tomu je to jedno

Nemají rodičovské pudy. Prostě vidí potravu, tak jde po ní. Hold to je příroda a boj o přežití
Je. Málo který obchod selektuje živorodky dle pohlaví, aby nebyly samice "nabouchané" už při nákupu.
Za podmínek že se má kam schovat

.
Když se narodí rybka... Tak za jakých podmínek musí být aby jí máma nesežrala?

A když jsem koupila rybku v obchodě je možné že už mohla být těhotná?
A co když samec vycítí že to není jeho potěr tak je sežere?
Když už egerii tak spíš najas

Densa je taková "náladová", jak píše Designer. U mě je praxí, že když jde densa, neroste pomalu nic jiného

Kdyz jsme u toho housti, nejrychleji rostouci a velice nenarocny mi prijde:
rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum Egeria densa ne kazdemu roste dobre. V low-tech akvariu mi jde, ale v hi-tech ji to moc nejde, neco se ji nelibi.
Jinak si nemyslím, že by měla odchovávat desítky ryb a všechny zachraňovat, když má 25l akvárko..
Tady je odkaz na ty plastové bedýnky
www.ikea.com/… V každém případě to bude chtít i rostlinky, kromě toho bublátka. Skvělá je
rybicky.net/atlasrostlin/egeria_densa. Přednostně papá amoniak a docela rychle roste a může i plavat volně na hladině.
Edit: Chtělo by to se zaregistrovat a vložit nějakou tu nádrž

Pak se bude i lépe radit, co a jak.
Jo, opravila jsem ho. Bylo to jen ucpaný....

Jestli se chces tesit z obcasneho prirustku, porid si do akvaria poradne housti rostlin a i v akvariu plnem "loupezniku" (nevim co tam vsechno mas) se obcas stane zazrak. Treba takova
rybicky.net/atlasrostlin/riccia_fluitans je pro mlade dobra schovavacka.
Take mam zkusenost, ze nektere ryby desne nerady lezou hloubeji do trsu, ale malym rybickam se v nem libi, asi prave proto:
rybicky.net/atlasrostlin/lomariopsis_lineata
Podivej se tam na dalsi fotky, ta hlavni fotka neni az tak vystizna, jak takovy trs vypada.
Máš motůrek na vzduchování? Pokud ano, stačí koupit nějaké bublátko s biomolitanem za cca 70Kč. Do malé nádržky s potěrem to bohatě postačuje. Sám je ve vytíračkách používám. V ikei mají docela levné průsvitné plastové bedny od 5l výš. Taková 15-20l se dá sehnat kolem stovky. A máš vytíračku za pár korun.
Ale co když se mi rozbil?

Před chvilkou šel a teď nejde

Pokud nemáš další nádrže na odchovy potěru tak bych ji nechal ve společné nádrži. A připojím se k doporučení Štefana. Nějaký filtr by to chtělo.
Děkuju. A mám samici odlovit?
Vůbec se toho neděs. Pokud se má potěr kam ukrýt tak nějaké procento přežije a Guppky se množí jako králíci. Časem nebudeš vědět kam s nimi.
Nejen samec, ale i matka vlastní děti. A samozřejmě každý další větší ryba, která v akvárku je.
Bez filtru: Jako dočasné, krátkodobé řešení ano, ale ne trvale. Výměnou vody odstraníš nežádoucí věci z nádrže, ale nikdy nenastane rovnováha, která je nutná pro zdárný chov. Hrozí náchylnost rybek k nemocím.
A když porodí do společenského akvárka muže samec mladé sežrat? Docela mě to děsí
A nevadí když není v akva filtr? Dosud mě rybky přežívají. Jen měním každá den třetinu vody.

To stačí, ne?
Těhotenství trvá cca měsíc. S tou sklenicí to není zrovna nejlepší řešení. Chce to stejné podmínky, jako v jakémkoliv akvárku. Tedy filtrace, zaběhlé akvárko, stálá teplota. Pokud nedokážeš zajistit takové podmínky, lepší bude nechat samici porodit ve společenském akvárku a mezi tím přidat rostliny, aby se měl potěr kde schovat. Nějaké ztráty samozřejmě budou, ale něco zachráníš.
Aha, takže jí mám odlovit do nějaké sklenice? Např do 5l? A jak u nich trvá těhotenství?
Lepší není

ale řekl bych, že platí to, co už jsem napsal. Nemoc to není, těhotenství v začátku. Pokud chceš odchovat mladé, je lepší ji odlovit před porodem do samotné nádrže. Porodnička se hodí, protože ráda požírá své mladé.

Toto je lepší fofo

Na nemoc to nevypadá, tedy z ohledem na kvalitu fotky. A těhotenství, tak bych řekl, že v počátečním stádiu. Chtělo by to lepší fotku a větší detail

Pokud je těhotná, má černou skvrnu březosti na konci bříška. V posledním stádiu se jí bříško hranatí a vypadá jak malá krabička

Nejlépe to poznáš, když se na rybku podíváš z vrchu.
0 01.06.2014 08:58 Anika 
Ahoj, poradíte mi jak poznám že je rybka těhotná?

Předem děkuji za odpovědi

U zadečku má nějakou červenou tečku jako když krev... tak nevím :(
Na porodničku z pet lahve se vy... Postačí jim zaběhlé akvárko osázené kytkami, zajetej filtr, no a v 25 litech pro gupky aspon dvakrát týdně měnit třetinu vody. Ostatní už příjde samo, kvalitní nejednotvárná strava je samozřejmostí.
Mám 25l akva a jen 2 rybky (paví očka) a teď si dělám porodničku z pet láhve... Jestli to tak muže být se síťkou?

Do látky vystřihnout dírky a vložit do petky šlo by to?

Pořiď samečkovi ještě dvě samičky a bude mladejch že nebudeš vědět co s nima.
0 31.05.2014 21:01 Lenka – Paví očka
Ahoj,jsem nováček a mám 2 paví očka (samičku a samce) a chci aby se spářili ale moc se jim nechce... Nevíte jak to urychlit? Předem vám moc děkuji za odpovědi

Starší reakce
Jakmile se jí břicho začne hrananět, tak už je to ten čas těsně před porodem.

Ahoj, mam 5 pavich ok samic, vsechny maj cernou skvrnku brezosti. Tri sou jeste relativne hubene, ale dve pekne tlusty a u ty jedny se mi zda ze se ji zespodu zarovnava bricho do roviny a ta skvrna ji ztmavla a zadek ji jakoby vylezl. Bude uz konecne rodit nebo ma vetry?

chci to odchytit vcas, bude to muj prvni porod

Starší reakce
0 25.04.2014 21:47 0 – paví očka ve vybarvení kohaku a jiná
Starší reakce
Ty tetry jsou piraňky a pávice to mají jako program, takže se nedivím...

...to že by skaláry nedokázaly vyzobat potěr svědčí spíš o tom, že buď jsou neustále přežrané, a nebo jsou to nějaké mrchy...Zdravá skalára z dobrého chovu je dokonce kooperující ryba, tak jako to známe třeba někdy u kosatek. Naučí se udělat půlkruh a ženou potěr do rohu, kde ho v pohodě zmaří...
Dospělá, dobře narostlá samice šlechtěného oka má kolem 110 mladých...
No když kukám na mladé ve 112ctce , 80% doroste , bez přelovování,někdy i u skalár doroste kus určený ke zkrmení , možná to bude u tebe tím beťákem , ten když chce tak sestřelí téměř cokoli, dokonce ani RAMky v 50l akva nepochytaly čtyři dny starej potěr , a to jsou co se týká lovení velmi trpělivé rybky jak jsem odpozoroval
Mám očka ve stodvacítce s Tetrami královskými, Pancéřníčky similis a jedním Beťákem. Za posledních půl roku přežily dvě mimina, ačkoliv těhotných samic je tu dost. A akvo je zarostlé, řekla bych, dostatečně.
hmm , tím bych si zas tak jistej nebyl

do pár hodin po vrhu už ty mladý zvládaj s ploutví na břiše zdrhat požíračum , jediná možnost jak u mě zkrmit omladinu, je ve 250tce kde jsou skaláry - i ty se chytaj jen po zhasnutí, kdy potěráci chrápou na hladině mezi plovoučkama a skalára po nich vyjede zespodu , za světla nemaj šanci

V tom případě naopak. Nechat ve stávajícím akva, ostatní ryby (včetně rodičů) budou populaci samy regulovat.
Normalne ty mlade ve spolecenskem akvariu ostatni ryby sezerou, takze v klidu, maloktery prcek se dozije, pokud vubec nejaky.
Pokud budou mit vhodnou teplotu, budes je dobre krmit a kazdy den jim menit vodu, staci k odchovu jen nadrz s vodou, nic vic neni potreba. Pokud jde o par kousku a tu vodu budes opravdu poctive menit, ta nadrz nemusi byt ani nijak velka, staci par litru. Vzdyt jen potrebujes aby to povyrostlo a uz to nebylo vhodne k sezrani.
Je možné hodit ty malý prcky do akvárka, kde nebudou mít kytky, kameny, ozdoby prostě nic ??? Já jen aby měly ostatní ryby v tom aktuálním akvárku dostatek prostoru, protože jestli opravdu budou neustále p*cat tak se z toho zbláznim... Děkuju za vyjádření... ;)
Samice Paviho oka rodi minimalne 9x rychleji nez lidska (spis jeste rychleji), a ma vyrazne vice mladych, takze...
Kdybys chtel neco odchovat a takhle to najdes ustrasene nekde schovane v akvariu, muzes si do akvaria zavesit:
www.akvarista.cz/…
a nechas je v tom povyrust, at je ostatni nesezerou.
0 20.04.2014 18:22 Mates No tak jsem se opravdu řádně podíval

do akvárka a našel jsem 6 malých oček... Ty očka se prej množej rychleji než cikáni... je to pravda ???

Já jen že nevim co s tim budu dělat když na to nemám akvárko...

to nejde, takže docela pech...
3 18.04.2014 20:45 Adam33 – gupky
Potěráci gupek si chrochtaj blahem v kořenech plovoucí pistie , ale klidně prchnou i do spodu nádrže mezi chumel kytek ,když je někdo nahání , u hladiny se zdržují když jich je větší houfek 10-15 ks , jakmile jich většinu odlovím , zdržují se spíš dole, po dni až dvou už je většina ryb nemá šanci ulovit
Čím více skrýší a rostlin, tím více mladých přežije. Doporučuji sehnat jávský mech a nějaké drobnolisté rostlinky. Potěr od pavích oček se nejvíce drží u hladiny, takže i nějaké plovoucí rostlinky by pomohly.
Tak mladý budou, je ovšem otázka co přežije, ale to bych nechal na přírodě.
0 18.04.2014 18:23 Mates – Paví očko samička
Zdravim všechny akvaristy, koupil jsem dnes poprvé pár pavích oček a přidal jsem je k neonkám... doma jsem zjistil, že samička očka má větší břicho a černý flíček, bezesporu jsem si jist že je těhotná... dal jsem ji do akvárka spolu se samcem a dalšími 8 neonkama, 1 snekem a 2 krunyrovci... Můj dotaz je zda může mít nejaky mlady ??? (Poznámka: mám v akvárku dvě rostlinky, jeden květináč a jednu ozdobnou skrýš) Děkuji za info

Mates
PS: přes týden nejsem doma, studuji a bydlím na intru...
Starší reakce
Musím souhlasit , také jsem už zaznamena , mám porodničku , kde mladí propadávají , a pár jich to nestihlo . Tak si samička vykompenzovala náročný porod pořádným soustem

Většinou se píše , že své mladé nepožírají , ale jsou to ryby z řek , takže jejich mladé odnese proud dříve než by dostaly chutě .
Přidat reakci
1 ...... [18] ...... 96
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 156261x