Úhyn krevetek
Mam pri krevetach v dvoch akvariach cadic a v pohode funguju a mnozia sa...
Ale kupoval som ho ako akvarijne dno, nie nazberany v prirode...
Marek: Vodu měním jednou za dva až tři dny.
Georg: Zaběhnutý písek i filtr tam je.
jak je to akva starý? V novejch nádržích je to častej jev s krevetkama i u mne, a když jsi vyměnil dno, porušil jsi rovnováhu. Zkus tam třeba dát písek z jiného akva, aby se to trochu osídlilo bakteriemi nebo zaběhnutej filtr.

Čadič krevetkam neškodí, skús vymeniť vodu.
Čedič nic do vody neuvolňuje. Teď jsem se díval a minimálně dva lidi tu mají krevetky a dno s čedičem, ale já ho tu mám teda asi o něco víc...
Je to jen tip nebo je to přímo podle nějaké složky čediče?
Mimochodem, piskořky, okružáci i člunice jsou v pořádku...
Tipuji čedič. Možná něco uvolňuje do vody, co krevetkám nevyhovuje v menší nádrži(vyšší koncentrace?).
Původně jsem si to taky myslel, ale od přidání vzduchování se to stejně nějako nezlepšilo...
To akvarium je prasklá elemetka, takže silikon tam je, ale moc ho zas není. Navíc stejnžm silikonem jsem lepil i jiná akvária a nikdy problém nebyl...
Tak možná silikon kterým je akvárium lepeno. Honey měl svého času podobný problém.
Nový je akorát čedič. Břidlice byla původně ve 100 l akva, kde taky jeden čas bydlely i krevetky. Je to tak 2ks 3x5 cm, tloušťka 1,5 cm.
Ahoj, ty bridlice byli i v puvodnim akvarku nebo jsou nove?
Ahoj,
jak už je v nápise, začaly nám vymírat krevetky, ale nemůžeme přijít na to proč?
Při stěhování jsem v jednom akváriu vyměnil dno. Část dna jsem pak použil do nového malého 16 l krevetkária. Dno je drcený čedič. Jako dekorace tam jsou čedičové kameny a asi plátek dva břidlice (kameny najité venku, omyté). Z rostlin tam je hemiant. calit., jávský mech, egerie densa, ceratophylum demersum, ceratopteris thalicroides a jedna 4,5 cm sazenička kryptokoryny. Tyhle kytky byly už v submersní formě. Přikoupily se tam nové hygrophila corymbosa var. minima a hygrophila siamensis. Po pár dnech se začala měřit voda a až NO2 kleslo na nulu, tak se vypustily krevetky (8 dospělých, 14 prcků).
Po čase bylo vidět, že se jim asi nedaří úplně skvěle. Většina byla zalezlá v jednom rohu, což se přisoudilo stresu z nového prostředí. Začaly ale postupně vymírat, zhruba tak jedna až dvě za den. Přeměřili jsme vodu (i později několikrát) a všechny parametry byly v pořádku (NO2 0, Ph 7.2, NO3 25). Tvrdost se neměřila, ale je to Brněnská voda z kohoutku, takže určitě není extrémně nízká. Teplota vody je 22-23.
Na akváriu se udělala slepá hladina, tak jsme ji stáhli a přidali vzduchování, aby se hladina více čeřila. Později se přidal i zajetý záložní bublifuk z jiného akvária. Začali jsme i častěji měnit vodu - jednou za dva až tři dny 1/3.
Původně jsme začali podezírat nějakou nemoc, ale při přestěhování polomrtvých krevetek do (jinak prázdné) karanténí nádrže se jich zhruba polovina vzpamatovala. Bude tedy patrně problém ve vodě, ale vzhledem k tomu, že tam přišly jen kameny a věci z jiného akvária, voda je kohoutková, která se dává do všech akvárií (ostatní krevetky jinde jsou OK) a vzduchuje se, tak nevím, v čem může být problém?
Starší reakce
V tvém akva se "nečudujem" že se ti na tak dlouho ztratili,dokážou se schovat i v méně zarostlé nádrži.
Dik za uklidneni, ja mam vodu exremne mekkou dkh2, dgh3-4. Moje uz vylezle byly, rejdily po nadrzi a uz skoro tyden nic nevidim. Tak mala sance, ze se najednou svlekly a ted se schovavaji, nez budou mit pocit, ze krunyr radne vytvrdl, ale uz mi to prijde dlouho.
Nevidím přímou souvislost u red cherry a pH 6. či 6,8 nebo měkkou vodou..je to vysoce adaptibilní druh, a optimum pro široké spektrum krevet je spíše měkčí voda, pH6-8. Ještě bych počkala v úsudku, že se ztrácí, Je to 14 dní co jsem myslela, že jsme přišli o malé krevetky od crystalky a ejhle po 14 dnech vylezli malý prcci.

6 mam vodovod, v akva je +- ustalena na 6.8, a tyto krevetky pokud vim, nemaji krunyr vapenaty. Takze tuhle primou souvislost s vapnikem tam nevidim, mozna jine mineraly, pripadne jina funkce vapniku nez primarne stavebni na krunyr.... Nevim.
Mno myslím si osobně, že to má i souvislost s obsahem vápníku ve vodě, který potřebují krevetky ke stavbě svých tělesných schránek.
Edit: Teďka jsem se díval na tvoji krevetkárnu, že tam máš pH 6 a to je myslím si dost kyselé pro živočichy, kteří mají vápenatou schránku.
Ve starsich diskuzich na ruznych webech jsem narazil na spekulaci o vlivu tvrdosti vody, ze extremne mekka dela krevetkam (temto) problemy. Ma nekdo zkusenosti co to potvrzuji nebo vyvraceji?
(mozna zkusim vodu nosit pro ne chvili v lahvich z tvrdeho zdroje, co to udela, pomalu pritvrzovat)
Krevetky red cherry mám cca 1.5 roku a nikdy jsem nezaznamenal, že by nějáká požrala jinou. Pokud nějáká podělávala,ať bez přičiny, tak jsem jednou viděl, jak na ni furt skákali samci a asi ji u... k smrti

A pak mrtvolku zlikvidovali

Ale jako kanibalismus určitě ne.

Mě se zatím nemnoží, ale na netu se o tom píše.
Kanibalove? Mne sa vyliahli uz dost krat, ale zatial som nepostrehol ze sa zeru.
Dobre vediet.

Moje krevetky se zatím svlékly v poho, ale o Cherry jsem četl, že jsou kanibalové pokud se mladé neoddělí.
Pred svatky jsem mel v akva (niban) spoustu (20+) malych krevetek, cherry + simoni. Ted se zda, ze zmizely a mam podezreni, ze nejsou. Myslim, ze se jim nepodarilo prvni svleknuti. V akva se nic nemenilo, nic nepridavalo, cca mesic stara voda (zrovna jsem chystal vymenu casti). Merene hodnoty stabilni - v prezentaci, no3 se pohybovalo kolem 0-5 (drzim tim na uzde rostliny, kdyz uz se mi zda, ze by chtely, cast vymenim, pripadne prileju od matyska, kde byva no3 vys nez vodovod). Dokrmovani jednou za par dni (4-5) vlocky, nekdy tableta s rasou. Dospele krevetky se stale tvari dobre a svlekaji, dalsi samice nosi.
Jak jsem konzultoval s par lidmi vzkazy, stava se to i jim. Ja doted myslel, ze co se narodi, vetsinou take vyroste, kdyz neni sezrano.
Nema k tomu nekdo nejaky postreh, co jim muze chybet/prebyvat? Nekdo, komu se to stavalo a prestalo stavat, nebo naopak nestavalo a zacalo?
Přidat reakci
1 ...... ...... [22]
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 24569x