Úhyn krevetek
...2x ancitrus... Na vině bude "hnůj" v akva.
0 16.05.2010 19:41 Daveedek – Náhlý úhyn krevety
Dobrý den,
mám akvarium 20l, s zivymi rostlinami, filtraci atd atd... vse se zda v poradku, jen mam v akvariu hodne ras(ale to neni problem nyni) vzdycky jednou za cas.. cca 10 dni najdu v akvariu mrtvou krevetu Red cherry. Nevite co by mohlo byt za problem? Zda se mi divne ze treba nevymrou vsechny ale vzdycky jen jedna... + dnes byla mrtva s vajickama ktera byla nazelenala!!! a kreveta cela jakoby mela modrinu na zadech.Osazenstvo je: cca 10 velkych a nepocitane malych red cherry, 2x ancitrus a jedna neritina...
Dekuji za rady co s tim

Starší reakce
Vyhláška č. 252/2004 Sb. a novela z r.2005,
bohužel asi budete mít smůlu!
Nikde totiž nenajdete pojem "voda pro akvarijní účely".
Případné krátkodobé zhoršení kvality vody např. vlivem havárie nebo údržby si vodárny
celkem lehce obhájí.
Právě proto se nejdříve s tou moji právničkou poradím. Víš ono jde v zásadě o principiální spor že vodárny tvrdí že ve vodě nic nebylo a já už dnes asi ze tří zdrojů vím že lžou.Sousedka mi včera řekla že ji v pátek pochcípali dokonce panceřníčci a další ryby po výměně vody.(nesla akvárium celá špatná do sklepa)Takže jsem přesvědčen o tom že vodárny mlží a nemluví pravdu.
A oplati sa vobec ist do sporu o 6-7 tisic Kc??? Na Slovensku je to tusim pod hranicou trestneho cinu, takze tam by to sud asi hned zamietol, neviem ako v CR. Kazdopadne poplatky za pravnicku ta vyjdu viac (ak to teda nie je ucho ktore zrovna dostudovalo a nema prax), sud sa bude dlho tahat, a zbytocne tym zabijes kopec casu. A ked prehras, tak ti mozu dat k nahrade naklady za pravnika z opacnej strany (trovy konania), a to ta vyjde ovela, ovela drahsie - velke firmy maju riadne drahych pravnikov. Takze radsej ako pustat sa do (takmer vopred prehrateho) sporu za taku sumu by som ti odporucil snazit sa v rovnakom case odchovat viac krevetiek a predat ich, a tym si pokryt tu stratu

Ph bylo stejné,dopouštěl jsem jako vždystudenou vodu,to ovšem nemá na krevety,ale ani ryby nějaký zásadní vliv.Pokles je cca o dva stupně.Ve vodě zkrátka bylo,co nemělo,tj.nějaké svinstvo,které krevezky nerozdýchaly.
PH napouštěné vody bylo stejné? Byla stejná teplota, atd? Dovedu si představit spoustu situací, kdy přilitím čisté vody do akvária si můžete osazenstvo otrávit.
Chápu na jednu stranu tvoje rozhořčení, na druhou stranu si myslím, že vodárny nikde negarantují, že z kohoutku teče neustále voda vhodná rovnou na lití do akvárek ke krevetkám sesbíraným z celého světa.
Jednorázové navýšení nějakých člověku asi neškodných látek může s tak citlivými tvory zatočit razdva, to ti ostatně říkat nemusím... Pochybuji ale, že by to v tom okamžiku uškodilo tobě, i kdyby jsi vypil najednou 2 litry...
Tak držím palce, ať se z toho masakru brzo zotavíš a tu metodu s několika pokusnýma krevetkama lze asi jenom doporučit

Takže podle očekávání-rozbor,který udělali s vody,kterou nabrali u mne konstatují že vlastně tekla voda ze studánky,kde nejhlubší je les,takže vlastně Evian!!!Já jsem mu popsal co se stalo,když jsem napustil studenou vodu do nádrže že cca za šest až deset minut začaly krevetky nekoordinovaně plavat,narážet do stěn,vyplouvat k hladině a pak padat na záda a v křečích umírat.Takže tam došlo dle mého názoru evidentně k otravě,která vzala rychlý průběh.Tak mne sice vyslechl,na můj dotaz zda jsou pojištěni řekl že ano,ale jejich právní oddělení že to asi smete,protože nemají důkaz,že v ten okamžik něco špatného ve vodě bylo.Co dodat-soudruzi,jak už jsem psal se vyvlíknou i z toho,kdyby pustili do řádu louh.Nicméně uvidím co mi napíší a zkusím to ještě přes tu mou právničku a uvidím,jestli mi požehná jít do sporu.Tak hezký den všem!!!
No uvidíš co na to vodárny, možná by nebylo na škodu si domluvit, aby ti v případě práce na potrubí zavolali, nebo poslali e-mail, aby se předešlo další škodě. Myslím, že by nemuseli dělat zle kvůli 7tisícům. Je na tebe nějaký kontakt, kde bydlíš, posíláš krevetky a jak?
0 11.05.2010 06:36 kreten –
Re: Bak Obávám se, že povětšinou vše co smrdí od chloru bude vadit. Krystalky jsem neviděl jásat ani nad solí a to je velmi milosrdná sloučenina s chlorem v akvaristice používaná. A s tím manganem to bude podobné.
harpunar napsal: tak mi řekli že musím načerpat vodu do jimi dodaných kartuší že nelze udělat rozbor s toho co jsem si načerpal do sklenice sám.Takže by to bylo vlastně k ničemu,dneska už teče voda v pořádku,to špatné co v ní bylo již v ní není. A oni se budou dívat, jak to čepujete? Nemůžete to prostě přelít?
Jinak bych řekla, že vodárny odpovídají podle §421a OZ a tedy mají absolutní objektivní odpovědnost. Vám stačí prokázat škodu a příčinnou souvislost (svědecké výpovědi, fotografie). Prvním krokem přece nemusí být hned žaloba, ale dopis vodárnám.
Na vodárně bejvaj obětovatelní pstruzi

Krevetek je škoda. V souvislosti s úpravou vody mi napadá jediná věc, předávkování nějakým oxidačním činidlem. Což takto moc chlornanů ? V minulosti jsem řešil něco podobného, krystalky po dolití nové odstáté vody šly rovnou na záda. Na rozdíl od chloru který vyprchá, chlornan pokud se nemá na čem redukovat, tak z odstávací nádrže prostě nezmizí. Neřešili jste někdo použití třeba thiosíranu nebo nějakého jiného redukčního činidla ? Sám jsem to ještě nezkoušel, ale thiosíran by měl být teoreticky vpohodě stejně jako síranový aniont.
například krystalky -
1) jaká hodnota chlornanů je pro ně nebezpečná
2) jak se dá měřit / titrovat manganistanem ?
3) a zda nebude vadit thiosíran ve vodě.
Nevím zda to zkoušet na svých krevetkách, moc se mi do toho nechce....
Drobnost - vzal bych si na pomoc nadřízený orgán životního prostředí, s jejich spoluprací by měly jít vydyndat záznamy které se musí archivovat. Tedy bůhví jak na vodárnách funguje kontrola kvality.
v téhle zemi je maraton na pár měsíců,ne li let.A to se mi opravdu nechce.Já počkám,co mi odepíší z vodáren,pak to skonzultuji se svou právní zástupkyní a uvidíme.Nechce se mi jít do sporu,kde je výsledek předem dán.Příkladů máš kolem sebe dost!!! Zhruba jsem spočítal škodu,je to tak 6-7 tisíc.Je to dost,ale vyčkám na radu právnika.Je mi těch krevetek líto,ale možná mám poučení a už se mi to doufám nestane.
No já nevím myslím, že by se s tím něco dalo dělat, tř. když ti vyhoří spotřebiče díky přepětí taky ti to ČEZ zaplatí. Zeptal bych se právníka a sehnal nějaké věrohodné svědky jako že to viděli. Škoda myslím je dosti veliká když píšeš o hinomaru nenechal bych to plavat. Jinak mám také krevetky a i když je to v podstatě tupý živočich je s nimi sranda a vím jak zamrzí, když nějaká uhyne.
kde by mi udělali rozbor vody.Ale má to jedno velké ALE-když pominu cenu(cca 2000kč)tak mi řekli že musím načerpat vodu do jimi dodaných kartuší že nelze udělat rozbor s toho co jsem si načerpal do sklenice sám.Takže by to bylo vlastně k ničemu,dneska už teče voda v pořádku,to špatné co v ní bylo již v ní není.Takže shrnuto a podtrženo-vodárny se vlastně vždy s takového problému vyvlíknou a my chovatelé si můžeme stěžovat na nádražní lampárně!Byl jsem na Bratislavské burze a kluci se kterými jsem to probíral mi řekli že očekávat nějakou náhradu i když mi ji slíbili je utopie.Ale jeden kamarád mi poradil úplně jednoduchý recept-když mění vodu,tak odpustí v takové maličké nádržce,kde má asi deset cheryn polovinu vody,dolije s vodovodu a když se půl hodiny nic neděje,tak mění ve všech ostatních.Je to sice docela primitivní indikátor kvality vody,ale řekl že mu to zachránilo už hodně ryb a krevet.Takže všem diskutérům díky i za soustrast a hlavně aby nás takové nepříjemnosti potkávaly co nejméně!!!!!!

...uz som to tu na fore pisal...ziadny problem pustat vodu cez Carbon-filter...-teda kto ma "tento" problem...
...je to urcite lepsie ako pouzivat "specialne" veci na upravu vody resp. eliminaciu chloru

Něco podobného se mi také stalo, při havárii vodovodu, zavřeli celou větev, po 12ti hodinách vodu pustili, takže s sebou tlak strhnul všechen bordel co je v trubkách, bohužel v ten okamžik jsem měl už odpuštěnou většinu vody v nádržích a vesele čistil...Pak jsem nic netušíc pustil vodu, chvíli tekla čirá, když jsem za pár minut přišel, už byly všechny nádrže do hněda zakalené, popadala mi většina krevet, apistogram, pancéřníčků. Přeměřil jsem pak přitékající vodu, hodnoty dusičnanů a obsahu železa byly v hodnotách pro mě zatím nevídaných, co mě uvidivilo byla i hodnota pH, která silně stoupla-měření sondou ukázalo 9.2...Což jasně ukázalo, co krom dusičnanů poté vzniklo a dokonalo zkázu...Vodaři mi trvdili, že jen pustili vodu, čemuž moc nevěřím. Těžko říct jak tomu doopravdy bylo, svou roli mohou hrát i bakterie které žijí v trubkách a po vypuštění vody beztak uhynou, ale od té doby raděj víc odtáčím a citlivějším druhům pouštím vodu přes filtr s aktivním uhlím, abych měl aspon trochu jistoty...
Tak jestli tam byl nějakej chemickej drek a nebylo to způsobeno chlorem tak to odstátí nemusí pomoc. A těm zázračnejm vodičkám bych taky moc nevěřil možná to pomůže proti chloru a těžkej kovům ale to nemusí být ta příčina.
Tohle je fakt tragedie a těch nebohejch tvorečků je mi fakt líto.
Martin Honzejk
Proto já nechávám vodu odstát alespoň 12hodin.
Dej vědět čím to bylo, zajímalo by mě jestli by tomu nějaká akva chemie opravdu pomohla

Tady nejde o chlór, nám tekla hnědá břečka a smrdělo to po železe

Tomu nerozumím, Aquasafe stáhne chlor v minutě
chemie nepomohla.Nedá se nic dělat,začnu od bodu O. Něco mi ovšem samozřejmě zbylo,ale chovné nosnice jsou takřka všechny v řiti.
Je to blbé, ale v takovém případě si člověk uvědomí, jak je dobré mít pro případ havárie chemii, která reaguje rychle a následky může minimálně zmírnit. Je tu registrováno hodně odpůrců chemie, inu to je poučení...
takže nechám udělat rozbor a uvidím.Pokud tam bude nějaký drek,který tam nepatří a nebo koncentrace nad limit,tak to dám své právničce ať s tím něco udělá.Kurva doteď lovím mrtvé,plné samice s vajíčky a je mi s toho nanic! Nejde tak ani o peníze,ale když vidím ty krásné krevezky jak v křečích umírají je mi s toho nanic.....

Jo vloni to někde vod...a celá výstava..bohužel nevím kde..jsem po mrtvici hlava neslouží jak by měla

Už jsem o tom slyšel, na jaře vodárny čistí potrubí a nevím přesně co do toho pouští ale pár lidí přišlo po výměně vody kompletně o všechny terčovce, bohužel bez náhrady škody

U nás to proběhlo minulý týden, chtěl jsem provést výměnu vody a když jsem viděl tu nahnědlou vodu tak jsem to odložil, volal jsem na vodárnu a jen řekli že to potrvá 2 dny

No já myslím že ti to slíbily ale dostaneš ho...teda esli nesedíš na radnici...zkušenost nemám

0 07.05.2010 19:54 Harpunar – Armagedon v nádržích
Dnes jsem jako obvykle měnil v týdenním cyklu cca třetinu vody u chovných krevetek.Když jsem napouštěl čtvrtou nádrž,tak jsem zpozoroval v té první problém.Krevetky zcela nekoordinovaně plavaly,padaly na záda a evidentně došlo během několika minut k otravě.Volal jsem na vodárnu,během několika málo minut přijeli dva chlapíci a naměřili 0,12 chlóru.Ptal jsem se jaká má být hranice a řekli že max. do 0,12.Mám ale dojem že so do vodovodního řádu dostalo ještě něco daleko horšího,protože včera tekla nahnědlá voda.T

o mi ovšem nikdo zřejmě neřekne.Nicméně stovky chovných krevet(yelow,super red sakura,tiger,Red crystal-hinomaru,šlo do ři.i!!!!Takže teď o pauze v lovení mrtvol píšu.Pak přijeli další dva a nafotili tu spoušť a řekli že mi to zřejmě vodárny nahradí.Ptám se vás se slzou v oku-máte někdo podobně krutou zkušenost a jak se k tomu postavila vodárna?
Starší reakce
Jojo ja na to pouzivam vzduchovaci hadickou a pomalu necham samospadem vodu kapavat az na dvoj ci trojnasobek puvodniho objemu....
Rada pro priste, aby se to uz neopakovalo. Vymen komplet vodu, dej tam hodne rostlin, zapni filtr a nech aspon tyden jet naprazdno. Az budes kupovat krevetky, do sacku si nech dat bud rostlinu nebo list, at se muzou prichytit a jsou v pohode- Doma nech sacek v akva minimalne 20 min., pak pomalu prilevej vodu z akva do toho sacku. Cim pomaleji budes postupovat, tim mensi sok pro krevety. Po case krevetky prelov do akvaria.
I ryby se privykaji na jinou vodu a hlavne teplotu!
Meranie budu tazsie. No tie krevetky som dal do aqva ako normalne ryby. Asi preto mali sok a nezvladly vykrit ten rozdiel...
Malo udaju o akvariu. Obecne se doporucuje pomalejsi privykani krevetek na jinou vodu. Cetl jsem, ze mladsi jedinci se snaze prizpusobuji jinym podminkam, nez ti starsi, ale red cherry jsou velmi nenarocne krevetky.
Nemas ani prezentaci nadrze. Prekontroluj dusicnany, pripadne i med (Cu). Ale je to jen vesteni z krystalovy koule.
Edit: Kupuje se aspon 10 kousku, aby jsi mel dostatecnou sanci, ze jsi koupil obe pohlavi. A taky se krevetky citi ve vetsi skupine lepe.
No a bylo to akvárium řádně zajeté a bez dusitanů? Jaká byla voda původní a jaká voda nová?
Nemyslím. Spíš jsi je nezvykl na novou vodu a ten šok byl pro ně moc.

Vcera vecer kupene 2 ks red chery... Do aqva premiestnene za 10 min. Vecer sa zacinali nijako tahat po hladine a potom v pohode.. Ked som isel spat, tak lezali v riasach a moc sa nehybali, rano uz boli mrtve. Bude to zelezom vo vode? Nikde mi tam ostal jeden klinec a neviem kdo to je.

Starší reakce
K tomu píšou něco ve stylu "vnější infekce", špatné podmínky atd. Denně měnit 80% vody, dle napadení se z toho buď dostanou, nebo,
Filtr v každé nádrži musí běžet nonstop, jinak je k ničemu.

Občasné klepnutí "nevadí" moje holka (3roky) je každou chvíli u akva a napodobuje taťku různýma hračkama, až mě někdy jímá hrůza když má v ruce něco objemnějšího, to mě pak napadají věci neslučitelné s životem.
Spíše vidím problém v tom filtru jak jsem popsal co se tam děje.

Joo přesně tohle.
A jak tomu předcházet ? Když jsem viděl že to krevetka má tak jsem vymenil 50% vody .. A ten stres obcas když du kolem tak na krevetky ťuknu aby se hli tak za to muzu asi zrejme já žejo ? ;( Voda by měla bejt v pohodě .. KOupil sjem testy na KH , PH ,GH a vše se schoduje s ciframa které má krevetka v popisu ..
K tomu mléčnému zbarvení, je více důvodů proč se to může přihodit.
1. Nesprávné vodní hodnoty
2. Bakteriální infekce
3. Myxosporidie
Dále pak stresující situace jako závažné změny v pH a
nedostatek kyslíku může vést k buněčné smrti.
Mléčné zbarvení začíná povětšinou od ocasu a postupuje k hlavě. Pokud se to chytí v čas tedy u ocasu, lze velkou výměnou vody stav jedinců ještě zachránit.
Pokud to už zasahuje cele tělo je už většinou pozdě a krevety umírají během několika dní.
Přeloženo z:
www.crustakrankheiten.de
Já mám spíš takové průsvtiné krevetky.. Úplně jako sklo.. Jenze ta bila hmota vypada jako by se jim srazila bíla "krev".

Na 90% otrava, Filtr musí běžet nepřetržitě!!! Takhle se tam přes noc nahromadí odpad a přes den to tam hnije, večer to pak pustíte pěkně krevetkám pod nos (chudinky). Pokud nějaké ještě žijí vyměnit 10l a za dva dny dalších 5l a pak každý týden 5l. Pokud mají tu bílou hmotu dle mého obrázku je to v pořádku jde o vajíčka.
Z tech neuplnych udaju se da vydedukovat jen ze problem muze byt ze filtr musi bezet nonstop. I krevetky jsou haklive na NO2! A pokud ma v tele neco bileho a nejsou to vajicka, tak to muze byt cizopasník.. Nastuduj si neco o krevetkach. Jinak se doporucuje kupovat aspon 10kousku, aby byla dostatecna pravdepodobnost ze si koupis jak samicky, tak samecky.
0 06.04.2010 06:21 Chuck – Krevetky postupne umiraji
Mám 25L akvarium a 2 krevetky cervene uplne ty obycejne prusvitne .. Javsky mech , cerne dno , vzduchovani bezi naplno a filtr poustim na noc a jeste tam mam par kamenu .. Vcera jsem se vzbudila , zapla svetlo a krevetka sice plavala a le hodne se schovávala a mela vsobe takovou bilou hmotu nebo coto bylo .. A dnes rano je úplně mrtvá ;( Čím to je ? A tohle se mi stalo už 2x ;( Nepozorovala jsem nic jako ze by krevetka chtela opustit akvarium jen zalezla dorohu a umrela ..
Starší reakce
0 04.01.2010 21:34 Tereza –
Re: FF K níže zmíněnému určitě přispěla i slepá hladina, když tam nemáš filtraci. Jinak jak někdo zmiňoval, že filtr stojí pár korun - tak bublifuk ano, ale motůrek už je větší pálka a hučí. Tím neříkám, že je dobré nefiltrovat.
Přidat reakci
1 ...... [19] ...... 22
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 24569x