Úhyn krevetek
Jetta v tom máš úplnú pravdu, akurát, že ja som kúpil dvoje krevety v inom čase, teda cherry a wild formu a ešte som cherry aj dokupoval. zdochýňajú zo všetkých zdrojov a očividne staršie kusy sa držia. takže vekom to nebude. Zaujímavé je, že mi nezdochla ani jedna amano krevekta. buď sú voči tomu imúnne alebo dokonca sú pôvodcom nákazy.
Můžu se zeptat jak vypadá úhyn krevetek na stáří.
Někde píšou ,že se krevetky dožívají rok a pul. někdy i míň.
Když jsou krevetky z jednoho vrhu ,muže se přeci stát,že umírají postupně v
rozmezí pár dnu.
Já teď doma čekám kdy to příjde u mě. koupil jsem dost velké krevetky už
v kopročilém věku a mám je doma už pět měsíců.
Jak vlastně vypadá takový úhyn na stáří.
Úmrtí jsem měl taky dost z ničeho nic stejná voda zaběhlé akvarium. Někdy se hold příčina nenajde. Mě umřelo jeden měsíc 10red crystal a pak najednou jak když utne žádná neumřela a začli se rozmnožovat... Asi sluneční erupce
Já jsem měl podobny problem s tim uhynem asi před rokem nebo tak...prostě každy tyden jsem našel 2-3 mrtvé...trvalo to asi mesíc a pul a pak to přešlo....pokud vím tak jsem nikdy nepřišel na to v čem byl problem, ale u nich jsem nepozoroval ten praskly krunyř za hlavou...
Ten prasklej krunýř sem nikdy neměl ale taky se tu o tom psalo...zkus hledat. Mylím že to bylo nějaký špatný ph...zkus nick Tereza, ta to myslím taky řešila. Tady sem ti něco našel.
rybicky.net/forum/16110 Venca
Pozor!Předávkovat listím a šištičkama lze!Mě už se to i povedlo!

V akváriu mám dubový, mangrovníkový list a dve jelšové šišky a mám pocit že to nezaberá. :(
Odkedy mám ten fotodenník, tak sa ukazuje, že úhyn je približne každé 3 dni, všetky krevetky majú na hlavohrudi člto-červené sfarbenie, prasknutý pancierik medzi 2. a 3. článkom.
Ak by som to aj nevyriešil, verím, že toto dokumentovanie poslúži niekomu v budúcnosti. Zatiaľ to naozaj vyzerá na baktériu.
Netvrdím že to určitě pomůže ale najdi si trochu dubovýho listí a olšovejch šištiček...někde v přírodě a ne u silnice. Sice to obarví vodu ale je to přirozená desinfekce a nepředávkuješ. Pokud je to bakteriální jak podle popisu vypadá tak to zabere. Hezkej den Venca
Pri pátraní som myslel aj na to, ale ak by to bolo ono, tak by dochli hromadne, nie po jednej. Niekedy pár dní nič, niekedy každe tri dni jedna uhynie. Na začiatku to vyzeralo na nezabehnutú nádrž, ale po troch mesiacoch už by to malo šlapať. Snáď na to raz prídem

Kromě toho amoniaku, tak mě ještě napadá - nepoužívají se v místnosti jakékoliv prostředky proti molům nebo komárům či dalšímu hmyzu? Nebo třeba něco jiného, co by se dostávalo do vzduchu a pak mohlo pronikat přes hladinu do vody - laky na vlasy, kouř z cigaret, voňavky, nějaká ta instantní vůně domova?
0 13.04.2014 22:00
IringPalo [3] - Raci, krabi, krevetky 

Ahojte. Strávil som krásny víkend u Romana a to mi dalo strašne moc. Radili ste mi zmerať dusíkaté látky, ale aj Roman mi povedal, že sa často zabúda na amoniak. NO3 a NO2 mám naozaj na nule. Odišla mi pistia, vallisneria to tiež zvláda len ťažko. Petržalská voda je tým dosť známa - málo dusíka. Skúsim odmerať ten amoniak.
Čo sa týka červov, nejaké mám, ale nie sú to ploštenky. Posielam pár foto. Moju nádrž, ktorá zanedbaná nie je, ale priznávam, že som krevetky vypustil skoro. Pridávam fotky, ktoré robím v poslednej dobe vždy po úhyne. Prasan mi na ne povedal, že ide o baktériu. Použil som Sera Omnipur z dôvodu, že obsahuje dve účinné látky rovnaké ako liečivo, čo mi radil Prasan ktoré stojí 18 €, ale mám pocit, že ten Omnipur nepomohol. Dnes som sa po víkende vrátil domov a pár krevetiek je dosť vyblednutých, tak neviem, čo sa zasa deje.
Starší reakce
Proč strach? Máme krevetky 6druhů ,všechmy zvlášť a chováme je něco přez rok. Od každého druhu máme měsíčně 250krevetek mladých. Daří se jim,jsou pořád plný. V zakladu necháváme vždy kolem 100 krevet. Zbytek se prodavá.
Nemohu se vším souhlasit, mám strach aby se toho někdo nedržel. Například s tím netopením. Ne každý bydlí v paneláku a ne každý druh krevetky je stejný.
0 06.04.2014 19:22 krevetka Ahoj všem, krevetky chováme celkem dlouho a tak bych poradila.. Ze začátku se nám to taktéž stávalo že z ničeho nic pošla kreveta snad před očima. Chováme několik druhů a důležité je za prvé:druhy pěstovat odděleně, NIČÍM neupravovat vodu!krevetkám netopit a filtr je vhodné používat pouze bio, + použít vzduchování. Osazení akvária či krevetária je důležité, kreveta musí mít po svlečení mnoho ukrytů neboť krunýŕ se pomalu vytváří. Idealní je mít pískovej štěrk, kořen a dostatek rostlin, mechové koule. Vodu pravidelně vymněnit co 14dní a to alespoň třičtvrťe. Při krmení kontrolovat datum spotřeby granulek(pošlo nám tak 300kusů) a odkalit ze dna vše co nespasly za předešlý den!kontrolovat důkladně vodu a stěny akvária(někdy si můžete všimnout jakoby malého bílého hádátka na skle) tento červík napadá krevetky štípancema a krevetky vám mohou pochcípat všechny. Jestli jej najdete, vymněnit vodu, vymejt filtr, proprat štěrk, očistit rostliny.
Starší reakce
Tvoje zmínka o tom, že mají krevetky za hlavou jakoby prasknutý krunýř, mi připomněla obrázek, na který jsem nedávno narazila při hledání informací o nemocích krevetek.
Na tomto odkazu je to druhá fotka, i když na téhle fotce je to evidentně víc, než jen světlý pásek, ale třeba to může mít víc podob, ne všechny takhle drastické...?
www.caridina.cz/…
Vůbec neříkám že to je ono, podle toho jak popisuješ svojí nádrž a údržbu nic nezanedbáváš, jen prostě jak jsem říkala - narazila jsem nedávno na tohle, a u toho jak jsi popsal své krevetky jsem si na to vzpomněla, tak jen dávám pro informaci.
Totéž se v posledním měsíci děje u mě. Čím to, to by mě také dost zajímalo.

To má, ale pH se v akvárku mění a rozdíl hodnot mezi vodou novou a starou může být nezanedbatelný.
Nicméně měřte si čím chcete, to je každého věc. Navíc testy jsou potřeba jen při zakládání akvárka, po léčbě nebo hrubém zásahu. Když jsem zakládal akvárko a míchal vodovodní a osmotickou vodu na určité hodnoty, používal jsem testy od aquaru. Měřily dobře, jen polovina přestala fungovat ještě před uplynutím doby použitelnosti. Dajána test na NO3 nefungoval vůbec a letěl do koše. Tím jsem přestal šetřit, jelikož jsem stejně musel koupit testy nové. Do druhého akvárka šly divočáci v podstatě bez záběhu filtru. Používal jsem jen testy NO2 a NH3/4, ostatní je zbytečné, stejně pořád měníš vodu. Teď už nic neměřím, filtr konečně šlape ono když měním týdně víc jak polovinu vody, tak není téměř co měřit. Myslím si že hodně akvaristů podceňuje měření čpavku a měří jen NO2 a poněkud zbytečně NO3 a pak se diví, že jim osazenstvo umírá. Léčivy se většinou zničí právě baktérie rozkládající čpavek. I když se spousta výrobků chvástá tím, že amoniak rozloží, nerozloží, neumí to. Tyhle baktérie obsahuje jen Tetra safe start a od založení akvárka do plné funkčnosti filtru jsou potřeba 4 plné dávky dle litráže obden. Čpavek srazí i sera toxivec, ale to je jednorázovka, baktérie neobnoví. Odzkoušeno, odměřeno. Jak jsem napsal, každý ať si měří co chce a čím chce a pak se diví. Já mám svoje ryby rád, tak nešetřím a zatím se ani nedivím.

Nemusí kupovat drahé. NO2 spolehlivě změří i Rataj.
Tak me NO2 papirky eSHa pohlidaj dobre.Ale amoniak skutecne ne,ten ma ale zase primou souvislost s pH.
Máš problém nejspíš ve vodě. Papírkové testy jsou velmi orientační. Já třeba používám papírky JBL 6 v 1 na NO3. Tam ukazují dobře a je to rychlejší jak kapkový test. Jinak je důležitější měřit NO2 a NH3/4 a to nepohlídá žádný papírek. Doporučuji seru nebo tetru, JBL jsem nezkoušel (mimo papírků) a ostatní buď fungovaly, nebo ne, tak je už nepoužívám.
Udělej prezentaci nádrže. Z 99 % krevetky hynou z důvodu nezaběhlé nádrže. Může tam být minimální NH nebo NO2. Co je to za testy?
Sice to nebude mít přímou souvislost,ale... NO3=nula? Určitě?Pokud tomu tak skutečně je,tak nic,ale jestli lžou testy...

Chcel by som poprosiť niekoho, kto mal problém s úhynom a našiel riešenie. Prečítal som x strán fór, ale odpoveď prečo mi hynú krevetky neviem.
Ph 7, NO2, NO3 nula - papierikový test. Krevetky hynú okdedy som ich doniesol v januári doteraz. Pomaly, 2-3 za týždeň. Bola chvíľu prestávka, keď nehynuli, teraz sa to začalo zasa. Vodu mením 30% každý týždeň, akvárium je čisté, filer ide. Mám red cherry čiže nič náročné. Japonicy mám tiež ale tie nehynú, len sú nejaké lenivé, bez života. Kŕmim Dennerle granule a dennerle lisovaná žihľava, striedam to. Krevetky majú občas za hlavou bledý pásik, ako keby prasknutý pancier. Boli tu také fotky. Takže vďaka, lebo je to už demotivujúce.
Starší reakce
Já se to právě zatím nedočetl. Myslím tím informace z jiných, než chovatelských zdrojů - na nich se naopak o vápníku mluví dost často.
Tím netvrdím, že vápník není potřeba vůbec. Třeba ano - ale ne na krunýř. A tím pádem to asi nemůže být problém, trocha vápníku je potřeba i pro jiné věci, např. pro rostliny. Takže v alespoň trochu normálních nádržích to problém nemůže být. Extrémní situaci jsi zmínil, ale ani tak nejsem zatím přesvědčen, že to bylo právě (a jen a pouze) vápníkem.
Ale obsahuje. Vápník totiž pomáhá ten chitin zpevnit. Jinými slovy, bez vápníku by těm krevetkám ten chitin neztvrdnul. Alespoň to jsem se dočetl v literatuře.

To máš pravdu, důležitý je chitin. Ale myslím že v těch přípravcích (JBL, Dennerle) je všechno důležitý.

Nevadí, že krunýř krevetek neobsahuje vápník?
Také bych na tvém místě ještě ověřil raději i tvrdost vody. Mně spousta krevetek jednou uhynula i kvůli tomu, že jsem měl extrémně měkkou vodu (= prakticky žádný vápník). Také se mi krevetky svlékly, ale už se jaksi neměly do čeho "obléknout". To se ale stává jen výjimečně, a většinou jen v případě, kdy používáš vodu z reverzní osmózy.
Měřila jsi i tvrdost a tak? Parametry byt stejné nemusí.... Já třeba mam 3 akvarka a nikdy nejsou hodnoty stejné, ale podobné jsou no.

Ano filtr byl zaběhlý a test je od sery, pokud vím tak jsem si hledala ten nejspolehlivější. Budu úhyn sledovat a uvidím a zkusím to

Děkuji

Z přendavání to být klidně může ale to by zemřeli už asi před 2 týdny. A stářím? Byla tam i malá krevetka...
Tak to je dobré, ty jsi asi měla zaběhlý filtr, ne?. Nevěřím ale, že ten test na NO3 měří dobře. Co mám vyzkoušeno, tak NO3 měří dobře jen od sery a jbl. To ale nevadí, ty parametry budou dobré. Takže jediné co mě napadá je špatná aklimatizace. Já kolikrát aklimatizuji na nové prostředí i 3 -4 hodiny. Každopádně jestli úhyny nebudou pokračovat, tak bych to neřešil. Pokud máš měkkou vodu přidávej do vody JBL Nano Crusta nebo Dennerle Crusta mineral, lépe zvládají nové krunýře.
Krevetky mohly umřít i proto že akva sice bylo zaběhlé ale nepřendávala jsi je jak jsi měla, to jest že je máš v nějake nadobce s puvodní vodou, pak postupně přilíváš vodu z noveho akva a pak teprve je dáš do noveho akva, takže ti mohly třeba umřít proto že jsi je jen přelovila...

Jinak mě nic nenapada

Co stáří?

Ahoj, tak jsem koupila test a výsledek je 0,0 NO3. Co dál? NO3 a výsledek je 0,0. Takže jsem zase na začátku zjištění proč mi pár těch krevetek zemřelo.
Jinak parametry by měly být cca stejné ne? Když měním vodu ve stejný dem a ze stejného zdroje? A jinak u těch mrtvých jsem nenašla známky polosvlečení.
Krevetky se svlíkají když se dostanou do vody s jinými parametry než v jaké byly předtím, stává se to dost lidem když přelovují krevety do noveho akva...některé se svléknou v poho jine u toho mužou umřít..
Je to ukazatel změny parametrů vody. Lepší je stresovat než nechat umřít. Pokud tam máš nějaké i malé množství NO2, určitě umřou.
Přelovovat nevím jestli jedobrý nápad... Abych je znovu nestresovala když už si tam nějak zvykly po těch 2 týdnech. Koupí testu jsem pověřila mamku tak snad bude doma už večer.
A co si myslíte o tolika svlečkách? Mám jich tam fakt hodně a přibývají. Myslíte že je to nějaký ukazatel? Moc děkuji.
Dobrý den, ano máte pravdu. Asi jsem to uspěchala až na filtr který byl asi rok předtím zaběhlý. Ale pořád by mě zajímal ten hojný počet svleček? Proč se tolik svlékají?
Takovéhle množství rozhodně neměnit, krevetky jsou citlivé na změny - u krevetek je lepší měnit často a méně.
Ale musím dát za pravdu Ciffikovi, taky kolikrát nechtěně přenáším krevetky z jednoho akva do druhýho a žádnej problém.
Podle mého není o čem, vodu dává do obou stejnou, jen v tom malým je čpavek/no2 příp. hodně no3 tím, že je přeloví jim tak max. zachrání život.
Krevetky, které jsou na mou vodu zvyklé přemisťuji mezi svými akva fajfkou úplně běžně. A to hlavně ty nosící aby ,,nakladli" mimo akva s rybama. A odrostlejší prcky vracím po čase zase zpět. Nikdy jsem nezaznamenal problém.
Mě přijde cesta menšího zla možnost b) přelovit zpět.
Teď ale nastává otázka,co by pro ně bylo lepší:jestli je nechat a starat se o nové akva,nebo je stresovat přelovováním a znovuuvykáním na nové prostředí...

Jo, tak v tom bych viděl problém přesně v tom co píšeš.
Uživatelka založila akvarium zcela od začátku s nezaběhlým filtrem díky. Nesprávně funčkní filtrací a chybějící každodenní výměnou vody. Tak následkem toho krevetky pošli.
Pro akvarium je nutná takzvaná nitrifikace. Při odpadu z jídla z ryb krevetek vznikají toxické látky které odstraňuje filtr ale z počátku 2 týdnů toto skoro vůbec nefunguje kup si testy na NO a uvidíš(dusíkaté látky). Popřípadě pokud tam krevetky máš tak každý den minimálně 1/3 vody vyměnit. Umřeli následkem otravy.
ani nevíme kolik jich tam je těch krevetek a spoustu dalších údajů chce to popsat lépe

Jak dlouho je to nové založené a jak dlouho jsou tam krevetky?
A co takhle je v době záběhu té 60l vrátit zpět do 20l?
Můžeš jenom měnit vodu,klidně denně třetinu a 1x týdně polovinu.
Ale testy jdou koupit i přes internet

.
NO2 jsem neměřila a je pravda že jsem to asi uspěchala... Přece jenom je mi ale divný že to začalo až teď, asi po měsíci a půl. (momentálně jsem nemocná tak test nemůžu koupit). Dá se to nějak napravit nebo můžu jen čekat?

To je jednoduchý - to nový akvárko není zaběhlý. Krevetky jsou citlivé na dusíkaté látky. Měřila si NO2? Krevetky do nového akva minimálně po měsíci (pokud nemáš zaběhlý filtr, dno, apod).
Dobrý den, chci se zeptat, mám asi 20 litrové akvárko kde se mi krevetky neuvěřitelně množí a nikde žádné úmrtí ... Tak jsem se rozhodla udělat ještě 60l krevetárko, jsou tam stejné rostlinky a voda, kamínky jen je jiná filtrace (vzduchovací) kořen a kamení a je tam méně světla + tam mám asi 20 mini rozborek (takové ty jak mají max půl cm).
Postupně jsem krevetky (ty největší) z malého akva začala přestěhovávat, teď po pár týdnech je tam velká spousta svleček, a našla jsem i asi 4 mrtvé krevetky (nevypadají na úmrtí za násedkem svlékání). Prostě jako by jen umřely... Mám tam takovou divokou směsku, cherry, obyčejné zelené, 1 tigra, 1 bílou (tigr a bílá byly mezi těma cca 4 mrtvýma).
Teplota je také přibližně stejná....
Těch svleček je tam fakt hodně takových 6 možná určiě. A přijde mi to divné... I tolik mrtvých neukazuje nic dobrého...
Prosím poraďte čím by to mohlo být... Děkuji
Starší reakce
Tak po dvojnásobé výměně vody se krevetky zase začaly objevovat.

Děkuju všem co mi odepsali

Přidat reakci
1 ...... [11] ...... 22
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 24569x