Úhyn krevetek
Na můj vkus dost malý objem na udržení stability pro Caridiny. Neocaridiny by to při dobré údržbě ale měly zvládat, je to navíc pěkně zarostlé.
Jen se mě v popisu nelíbí CO2: iba formou CO2 Vital od Rataja - já osobně prostě těmhle "CO2 vodičkám" nevěřím že živočichům vůbec neškodí. Podle mě to je jed a v tak malém objemu předávkovat nebude asi problém ....
Nulové KH se mě také nezdá - buď chyba měření a nebo s tím něco udělat. Pokud je opravdu nulové tak je to zdroj obrovské nestability pro PH.
Při výměně vody je ta Nová odstátá? Stejná teplota? Nebo rovnou z kohoutku?
Betta už tam nie je "nejaký ten piatok". Teplota vody medzi 22-25 stupňov. Tie červy sú tak 0,5mm hrubé, dlhé asi 0,5cm. Väčšina je pri substráte, akoby z neho liezli von, ale ďalej nejdú. Vo vode plávajú iba keď odkalujem dno a trošku sa to rozvíri. Ani v noci nevyliezajú inde... Caridiny tam boli pôvodne iba na karanténu, potom mali ísť do 25-litrovky, ale už po pár dňoch jedna uhynula a asi po dvoch týždňoch ďalšia. Tretiu som už nenašla... Riliny boli niektoré aj s vajíčkami, ako som písala, mladú som neskôr našla iba jednu vo filtri, potom už ani tú. Ostatné vajíčka zrejme nevynosili. Deformované mŕtvolky nie sú...
Jak je to velké? Ono mít tam hlístice tak bych si vsadila, že je beťák vyzobe. Žijou ti tvoji "červíci" ve dně, lezou po skle, plavou v prostoru a jak reagují na světlo?
Ono co si budeme povídat 10 l hrubého objemu není žádná sláva ani pro krevety (natož pro bettu!). Co třeba nějaké fotko té mrtvé krevety? Nemají rozpadlý krunýř či nějak nedokonalý?Nemohla betta krevety poranit a ony umírají následky zranění? Jak zmínil Monty, čehož já si nevšimla - nulové KH není zrovna dobré prostředí. Ještě mě napadlo, kolik stupňů má voda?
Že popadali caridiny, tomu se ani nevidím, chtějí větší akvárium a jsou náchylnější ke stabilitě prostředí, jednou se zpozdíš s výměnou vody a už se vezou, ale že i ty neocaridiny?

Ploštenky som tam nevidela, mám tam síce červy, ale skôr to vyzerá na hlístice. Nemajú rozšírenú hlavičku. Testy mám NO2 a NO3 od Sery tie tekuté a ph, GH a KH iba papierikové. Padajú oba druhy. Caridiny som mala 4, ostala 1 a Rili z 10 ostalo 6. Predtým som mala Neocaridiny Tiger 4 ks, padli všetky v priebehu 2 mesiacov.
I ty parametry vody se mi zdají podivné, ale to bude nejspíše testy ,KH 0 , NO3 0

Které krevety padají? Caridiny nebo i neocaridiny? A ohledně toho rozmnožování koukni zda tam někde nehospodaří ploštěnky

Ahoj, poslednou dobou sa mi prestali množiť krevetky a mám celkom veľký úhyn. 1 až dvakrát mesačne nájdem mŕtvu nejakú krevetku, ale dnes mi uhynuli dve, jednu som už ráno našla ajedna mi uhynula priamo pred očami. Normálne sa "pásla" na machovej guli a zrazu podla ku dnu mŕtva. Hneď som urobila testy a mám pH - 6,8; KH - 0; GH - 7; NO2 aj NO3 0 mg /l (0.0). Aké testy mi ešte môžu pomôcť pri zisťovaní príčiny úhynu? Prípadne čo si myslíte vy? Jedná sa o nádrž v mojom profile pod názvom Bobátkovo miníčko. Ani v druhom akva sa mi nerozmnožujú, čomu tiež nerozumiem, ale aspoň tam úhyn nie je taký rapídny...
Starší reakce
VitaValke napsal: pmdd mám ale bez dusíků tak se mi ho nechtělo teď přidávat když obsahuje měď a krevetky jsou z něčeho načlý
Ten obsah mědi je pro krevetky při standardním hnojení dle metody PMDD neškodný. Ve všech akváriích s krevetkami přihnojuji mikroprvky s obsahem mědi a žádný problém nemám. Krevetky žijí a množí se.
VitaValke napsal: ....dají se použít listy jabloně, ořechu, jasanu, břízy? ....
Použít se dají v podstatě jakékoliv listy, ale doporučuje se právě dub případně buk, protože tyto listy jsou tvrdší než ostatních stromů a jejich rozklad je velmi pomalý. Je spousta času aby se na povrchu listů vytvořil další mikroživot, který pak krevetky seškrabují. List pomalu měkne a i ty měkké části krevetky zpracují. Pokud bude list měknout rychle tak kdo ví co to může napáchat (zejména pokud si jich do akva někdo dá víc) ....
PMDD mám ale bez dusíků tak se mi ho nechtělo teď přidávat, když obsahuje měď a krevetky jsou z něčeho načlý.
listy jabloně, ořechu, jasanu, břízy
netuším , nemám odzkoušeno , ale vono to chce přihnojit , aspon jílové kuličky ale to je nic moc - spíš to osmocote nebo PMDD
a teplotou rostliny určitě nestrádaj , pokud tam teda nemáš -5 nebo +40

Rostliny tam dnes přidám ale cokoliv tam dám tak neroste nebo rovnou chcípne, snad se to zlepší i tou teplotou. Dno jsou Flexiobklady v tom bych problém neviděl krom nedostatku živin. Dubové listy ani olši nikde v okolí nemám nebo nevím o tom. dají se použít listy jabloně, ořechu, jasanu, břízy? Kokos doma mám tak jim tam kousek přidám. Večer jsem tam šoupnul 4 endlerky (potěr do 1cm) tak třeba něco nahnojí a vyžerou aspoň buchanky.
No vidíš. Tak to zkus vyhnojit (třeba osmocotem), hlavně tam nacpi co nejvíce zeleniny, at tam nejsou ty krevety jak na Sahaře. Udělej jim tam nějakej bunkr z kamení nebo bambusu at se maj kam i schovat pří svlíkání.
To mě nedošlo, no já tam nějaký ty malý rybky s krevetama mám a v druhé nádrži normálně ryby, tak takový problemy s nedostatkem živin nemám no

V těch flexi obkladech nejsou žádné živiny, nemaj kytky z čeho růst, nespotřebovávaj odpadní látky, nebo jen velmi málo a bude se to tam s dusíkama houpat. Prostě to pořád biologicky pořádně nefunguje. Jinak mě nenapadá. S rybama to bylo jinak - ty něco nahnojí a koloběh funguje - všemu se daří , já z jednoho akva dal komplet pryč živorodky a rostlinstvo které do té doby bujelo nevídaným tempem jen pod 13,5W led (je to 112litové akvárko) totálně stagnovaly i přes veškerou snahu dohnojovat chemicky.
Sépiovú kosť vyber, sám tvrdíš, že i rastlinám sa nedarí. Môže byť nadbytok vápnika. Rovnako sa krevetkám nedarí pretože je to také holé. Oni sa radi skrývajú a potrebujú "viac súkromia". Skús niekde nazbierať dubové listy opadané, suché. Zalej ich vodou z konvice ako čaj. Po krátkej chvíli ich vyber a nahádž do vody, rovnako šištice jelše. U vás tuším olše lepkavá.
www.redsakura.sk/…
Pridaj rastlinky ako microsorum, kryptokorínky, môžeš vyvarenú škrupinu z kokosového orecha a pod. Neverím, že ich nebudeš mať viac ako akvárium znesie

To jsou nějaký flexiobklady to vypadá. Mám to taky ve dvou nádržích a bez problemu (v jedne jsou krevetky).
Co je to za písek? Čuchám trable v něm.

Rostliny! Víc! Přidat! Rychle!!

Měním týdně 1/4 vody, mám středně tvrdou a mají tam malinký úlomky sépiové kosti. Právě že s endlerkama vše fungovalo, byli sice vyšší dusíci protože byli ryby přemnožený ale ryby i krevetky rostli, množili se, rostliny jely brutálně. Co mám krevetky v krevetárku tak se nedaří ani jim ani rostlinám.
Takhle vypadá furt a to je to fotka stará 4 měsíce, rostliny vůbec neporostli a HC Cuba vymřela
rybicky.net/fotogalerie.php…
Tak jsem udělal aktuální foto:
rybicky.net/fotogalerie.php… Mohlo to byť i výkyvami teploty. Ako často meníš vodu? Teda tú 1/3. Určite by som začal pridávať minerály. Najjednoduchšie je začať s pitnou vodou a výmenami vody.
No a ešte, v jednom akváriu mi krevetky dodnes fungujú spolu s endlérkami. No v druhom mi ich zdecimovali do posledného kusu. Takže asi aj endlérkam v tom druhom akváriu niečo v strave chýbalo.
Poslední dobou mám problém s krevetkama, mám tu teď jednu co furt leží na boku nebo na zádech, občas se hejbne snaží se narovnat ale nejde jí to, už mi takhle postupně většina vymřela a vůbec nevím co s tím. Dokud byli ve společným akva s endlerkama kde byl hnojník rostliny sem nestačil prostříhávat tak se jim dařilo, co mají vlastní akvárko tak to jde z kopce, NO2, NO3 neměřitelné. S rostlinama se stále peru aby aspoň trochu rostly ale díky málo odpadu je to problém, hnojit se teď bojím v tomhle stavu. Vždy tak za dva tři týdny jedna lehne, byli i mladý, napočítali jsme jich 13, byli tak 3mm veliký ale už jsem tu dlouho žádnou neviděl. V akva jsou s nimy jen okružáci, piskořky a asi buchanky.
Zlobilo mi teď topení tak kolísala voda mezi 16-22 může to být tím? Včera jsem dával nové tak snad fungovat dýl.
meleri napsala: Nejlepší kombinace jsou neonky, pancernicci a párek cichlidek.
To bych zrovna netvrdila, zvláště s cichlidama, pancéřníčkové jsou méďové a neonky jak kdy. Velké krevety ano, ale malými bych cichlidy nekrmila

Dík, no každopádně byly a si sezrany, což me fakt mrzí, ty tetry černé jsou jak pirane jejím hubam neunikne nic. Mam je ale už si je podruhé neporidim, jsou strasne zrave. Nejlepší kombinace jsou neonky, pancernicci a párek cichlidek. Tak mají šanci i male krevety.
Viděla bych jiné, pravděpodobnější scénáře - buď jsou někde schované, sežrané rybou nebo uhynuly díky transportu (nová voda, stres, teplota). Japonici zbaští akorát svoje larvy, ale krevetku o velikosti 1 cm už ne, pokud není nějak výrazně dodělávající nebo mrtvá.
No melo me to napadnout.. :( Jo to vímale spis jestli kk nim nebudou agresivní, přece jen jsou dost Velké. Taky me napadlo jestli je ne zahubily dospele japonicy co tam mám...
Ano, je dost dobře možné, že krevety posvačila tetra nebo i jiná ryba, centimetr je lákavé a menší sousto. Krevetky japonské a red cherry spolu být mohou, nekříží se

Starší reakce
Já bych možná ještě spekulovala o nedostatku kyslíku, bezobratlí jej potřebují mnohem méně než ryba srovnatelné velikosti. A zapoměl si ještě na drobnost, která se nesmí psát do úmrtního listu, ale je braná obecně tedy "stáří". A asi bych si do nejčastějších úhynů dovolila i dát u mladších a menších jedinců predátory či škůdce - ryby nebo ploštěnky.
Ohledně mědi v hnojivech už bylo pojednáno - také hnojím EI a neocaridiny různých druhů a caridina multidentata rozhodně nehynou

Že ani caridina cantonensis var. Tiger je pro mne milé zjištění. Cherryny jsem sama na vyšší dusíky netestovala, ale četla jsem o tom z různých zdrojů (ale i různé kvality), že je to dlouhodobě možné. Zajímalo by mne, zda to někdo provedl palamatám, přijdou mi odolnější a přizpůsobivější.
Reakce na post z 03.05.2009

a minimálně se dvěma položkami bych si dovolil nesouhlasit.
- Měď obsažená v hnojivech nevadí a to konkrétně obsah mědi v Tenso Coctailu nevadil u mě jak cherrynám tak ani Caridina cantonensis sp. Tiger při běžném dávkování ani při dávkování podle EI.
- cherry obsah dusičnanů u mě zvládali dlouhodobě právě v rozsahu 20-50mg/L podle měření testem od sery
0 09.11.2014 01:12 vincky – Re: pavliina
Nejčastější příčiny úmrtí krevetek
- měď v akváriu. Krevetky jsou apatické a nežerou. V některých hnojivech je měď.
- bakteriální infekce v akváriu. Také platí, že krevetky se zdají být apatické a umírají velmi brzy.
- čpavek (NH3) v akváriu, vzniká od hodnoty PH 7,0 z odumřelých rostlin, zvířat a exkrementů.
- nedostatek kyslíku (krevetky umírají často přes noc)
- vysoká (nad 20 mg pro cherry) hodnota dusičnanů (N03) v akváriu
V té brněnské mrtvé vodě co má vysoké hodnoty dusičnanů mě pomohl před úhynem přípravek nano crusta fit od dennerle. Je to něco jako vitamíny pro krevetky. Dále jsem musel upravit filtr zvětšením filtrační hmoty, snížením výkonu na minimum a přidáním vzduchovacího kamene kvůli dostatku kyslíku.
Ve vašem případě bych přestal hnojit Nano Tagesdünger, přestal s Nano Wasseraufbereiter, měnil méně vodu, více rostlin, více kyslíku i přes noc a dal do vody listy mandlovníku nebo spirulinu a k tomu nano crusta fit od dennerle.
Starší reakce
Aklimatizace nic moc a ještě hned za to dáš tohodle smailíka "

"

Pak se nediv, že se krevetkám u tebe nelíbí. Připravils pro ně docela náročnej den plnej stresu. Navíc krevetky jsou citlivé na změny prostředí, jejich aklimatizace by měla být pomalá a dlouhá! Aklimatizovat při zhasnutém osvětlení, nejprve nechat srovnat teploty, potom postupně vodu přidávat. Já osobně přidávám po 15 minutách 1 fajfku do doby než jsou v pytlíku tak 2/3 nové vody. Jak správně podotkl KarlosS není to jen o teplotě, ale také o parametrech vody, které mohou být diametrálně odlišné.
Mám pocit, že za vzniklou situaci můžeš nadávat jedině sobě. Ber tuhle situaci prosím pro další případy jako svoje ponaučení, správně provedená aklimatizace je opravdu důležitá

Aklimatizace nic moc.

Hodinu jsem je nechal v sáčku v akvariu ať se srovná teplota vody a pak přelovil do akvaria.
Mohl být problém v aklimatizaci krevetek, jak si je aklimatizoval? Dále se mohlo stát, že prodejce s krevetkami před tvým nákupem nezacházel zrovna nejlépe

Někteří prodejci tvorečky na burze přelijí do místní vody, potom ty doma do své a tolik stresu je někdy na jednoho tvorečka v jeden den až moc.
Starší reakce
No tak to je ta příčina. Je to celkem vysoký i pro ty nejméně náročné cherryny.
Tam totiž stačí nepatrný nárůst dusitanů či amoniaku (zvlášť pokud máš pH nad 7) a krevetky jsou načnutý a umřít ti mohou později. Rozhodně čistit střídmě a tak jak jsem říkal.
Karlos to máš tak že keď ti radí 100 ľudí tak jeden ti povie, že kapú lebo nemáš vyčistený filter a ďalší ti povie nečisti filter. Či som filter nečistil 3 mesiace alebo som ho vyčistil tak stále je to rovnako.
Asi to víš a i to tak děláš, ale pro jistotu. Nečisti filtr, jen když už opravdu neteče. A to jen trochu a ve vodě z aq. Tenhle eckfiltr má v sobě jen vatu, já ho mám doplněn kouskama akvacitu.
Zkousel jsem i prelecit AQ Panacurem - plostenky jsem sice nevidel, ale...
Bakter./virova infekce... presne, to me taky napadlo. Proto jsem tento tyden prelecil AQ standard davkou Esha 2000

Presne to aj ja. Už 5 mesiacov a tiez mam pocit ze chvilu bol klud. Teraz to zacalo znovu. Kamo ked prides na to co to moze byt tak daj vediet. pozri na fotky ktore som sem popridaval ci krevetky po smrti vyzeraju rovnako alebo su ine. Mozno ide o bakterialnu infekciu, iank fakt neviem. Najviac ma stve ze keby na akvarium kaslem a zanedbavam ho tak sa mozem hnevat na seba. Ale ked dochnu tie najprisposobivejsie krevetky tak fakt neviem co robim zle.
- Koreny tam mam dva, trochu jine... Tusim se prodavaji jako DriftWood Bulk.
- Ja vyzkousel snad vsechno - ne-odkalovat, menit/nemenit vodu, vyhazel jsem sutry, vyhazel jsem Siporax, vyhazel jsem kvitka, pridavat mikroprvky, pridavat "kouzelne" vodicky od Dennerle, pridal osvetleni...nic...
- Zacalo to tim, ze prdl stary filtr Atman, dal jsem novy filtr, s molitany z puvodniho... A od te doby se to s..e

- V AQ si Galaxky vpohode poskakuji, snazi se trit... A krevetky tam zdechaji...
- Tahne se to uz pul roku! Zatim zadny vyznamny pokrok...
- Jede to v jakychsi vlnach bez jakehokoliv zasahu do AQ... Samice normalne nosi, nic nezdecha, vsechno v pohode a pak prijde tyden a taham je z AQ den za dnem...

Kým mi dochli krevety na začiatku tak bolo asi 1000 dôvodov ktoré mi akvaristi radili. Uź viem určite,že to nie je pridávanie CO2, ani duičnany ani dusitany, hnojivo tiež asi nie, lebo cherry prežijú v poho aj estimate, ja dávam easylife profito.
Myslel som si že je to tvrdou petržalskou vodou. Ale začali dochnúť aj c. babaulti, ktoré mám z Čiech z príšerne tvrdej vody. Dnes som videl samicu babailti ovešanú vajcami ako žrala a za pár minút sa otočila na chrbát zatrepala nohami a vydýchla naposledy. Bolo to rýchle a nič som s akváriom nerobil. Myslel som že zdochne lebo hlavohruď mala trocha sfarbenú do hneda. filter či som pral alebo nepral stále dochli a stále jedna po druhej, jedna po 1-3 dňoch. Už som tu o tom dosť písal tak sa nechcem opakovať.
Korene mám tohto druhu. inak seic nemáš náhodou tiež taký?
Mě po přidání kořene do akva odešly crystalky, cherry to zvladly v poho. Je už to rok dva Z5 tak detaily si nepamatuju ale určo je to možné

Taky to tím samo může být. Spíš jestli je to dobře zaběhlé, nepereš filtr? Měříš dusitany?
Ahoj, myslíte že sa môže z koreňov (kúpené v obchode) vylučovať niečo čo zabíja krevetky? Mám v akváriu 3 a úmrtia krevetiek pokračujú, fakt netuším prečo.
Starší reakce
je to mrtva krevetka ktora ma obzrane koncatiny a vsetko co vytrca z tela, asi bola uhynuta minimalne den.

Ahoj mám velice trapnou otázku.To na fotce jsou zbytky po mrtvé krevetce nebo svlečce?

Starší reakce

Ahojte pridávam pekné fotky otrávených krevetiek, snáď niekomu pomôžu.
Čistil som filter, pridal som Easylife profito v celej týždňovej dávke, namiesto rozdeľovania na dvakrát. Jedna možnosť bude správna, tipujem, že hnojivo.
Přidat reakci
1 ...... [10] ...... 22
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 24578x