Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Ryby do akvária 151 - 250 l (větší akvárium)

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Výběr ryb / Hodí se tyto rybky k sobě? 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Ryby do akvária 151 - 250 l (větší akvárium)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2022 22:07 Muž Punkexploited [0] Re: Lojza007
To jsou tyto parmicky. rybicky.net/atlasryb/parmicka_cernopruha
O skalárach jsem uvažoval , ale nevím jak by dopadly krevety...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2022 20:51 Muž Lojza007 [1180] Re: Punkexploited
Já bych přidal tak 30 neonek a bude to vypadat perfektně. Osobně si nemyslím, že je dobrá kombinace skaláry a parmičky, až vyrostou, uvidíš, co dokážou. Případně hezky vypadá parmička "mechová", ale nevím, jestli se hodí k neonkám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2022 19:31 Muž Punkexploited [0] – 240l
Ahoj.
Mám akvárium a mám tam
4x parmicka cernopruha
20x neonka červená
7x pancernicek leopardi
3x ancistrus
Nějaké krevety
Chtel bych si nej nějaké další ryby ale nevím jaké.
Co by jste mi doporučili? Líbí se mi terčovec,ale na to je asi akva malé...
Díky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.01.2022 20:17 Žena Beastie [314] Re: Jana V.
Vpravdě já vybírala asi dva měsíce, spekulovala, kombinovala, předělávala a skončila jsem asi s pátou kombinaci ale zato jsem extra spokojená :))
Na internetu je spousta článku jaké ryby s jakými, best tank mates for :... Krom pancéřníčku, kteří jsou univerzální, zábavní a obecně nejlepší ryby, je prostě fakt že ryby narozené někde jsou nějaké, ryby chované s nějakými rybami se chovají jinak než chované s jinými rybami, ryby v určitém počtu jsou něco jiného než ty samé ryby v jiném (nižším) počtu. Ale to je asi ta zábava :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2022 16:35 Žena Jana V. [3] Re: Beastie
A já si myslela, že mám ,,definitivně ,, vybráno. ???? Každopádně moc děkuji za typy a postřehy, zkusim to zapracovat. Mám známého chovatele,některý má téměř všechny čichavce, takcs ním proberu jak je to s tou nemoci u zakrslých a uvidím. Každopádně má i neonky a pancernicky, takže bych měla všechny rybky, kromě těch teter od jednoho chovatele. Ale uvidím, ještě máme alminimalne dva měsíce, než to budu řešit definitivně.. takže nakonec ti bude třeba úplně něco jiného.. ale doufám, že už ne. Už sem z toho cela hotová.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2022 14:45 Žena Beastie [314] Re: Anthrax
Pravda, je to generalizace ale obecně z článků a z fór typu apistogramma.com je to takové nějaké doporučení. Ačkoliv obecně se rozlišuje chov apistogramm pro odchov, nebo chov ve společenské nádrži, a minimálně podle těhle zdrojů je pro chov ve společenské nádrži lepší mít pouze samce. Kakadu nepatří mezi ty agresivnější, ramirézka není apistogramma, u jiných už to pravda být asi nemusí. Zatím zkušenost nemám, čekám až se mi uvolní akva ale stejně chci jednodruhovku takže asi ani pak neporeferuji :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.01.2022 14:35 R Muž Anthrax [4739] Re: Beastie
Beastie napsala: U cichlid je ale zásadně třeba zdůraznit, že se nesmí chovat samci se samicemi pohromadě ve společenském akváriu. To je docela kategorický vyjádření. Cichlidky si svůj prostor hlídají a ohlídají. Ale zase bych to nepřeháněl s tím že by to bylo tak fatální. Ramirézky i cichlidky papouščí mám v nádržích s pancéřníčky ozkoušené, včetně období tření, které je u malých cichlid dost často. :-) Pochopitelně záleží na ploše dna, členitosti a zarostlosti nádrže. Když je toho na dně moc, tak se to tlouct bude. Ale obecně nevidím problém je chovat ve společenském akvárku, např. v poměru 1 samec a 3 samice.
Uznávám, že ancistrus pro ně ale problém být může. Ale je to stejně jedno. Pokud se Janě líbí jiné ryby nemá cenu aby si tam dávala tyto. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2022 14:06 Žena Beastie [314] Re: hellmut
U cichlid je ale zásadně třeba zdůraznit, že se nesmí chovat samci se samicemi pohromadě ve společenském akváriu.
Veškeré apistogrammy jsou fest agresivní v době tření, pancéřníčky bytostně nenávidí, protože jim neustále lezou do jejich hájeného území, vyklovávají jim oči, ancistrusy dokážou pořádně potrhat, obecně je to pak problém. Je vpořádku mít jednoho samce, ne více, ale dá se i třeba víc druhů, jen mají nároky tak 60l na jednoho.
U cichlid bych vidla spíš problém toho, že se zdržují ve střední a dolní části akvária, které by pak bylo značně plné (ancistrus, pancéřníček, cichlidy)

Strávila jsem plánováním osádky akva a čtením mraky času teď nedávno, protože jsem obměnovala dvě akva, a můžu říct že je zapotřebí nejprve:
stanovit hodnoty vody z vodovodu
najít ryby, kterým tato hodnota bez úprav vyhovuje
stanovit si teplotní hranici, kterou všechny ryby snesou / potřebují
pořídit ryby do zón (dno akvária, prostředek, hladina)
zvážit kompatibilitu mezi sebou, zvážit potravní nároky, nároky na proud...

Jana V - co se týče pořizování ryb postupně, to vlastně není tak docela štastný nápad. Pokud se ryby dávají do nově založeného akva, tak jasně, nemá se dělat velký biologický náklad najednou, ale postupně hrozí to, že počtů bude moc málo a ryby nebudou spokojené, a to, že je bude potřeba pořád dávat do karantény a přidávat další. Plus je těžké najít spolehlivého dodavatele co ryby má, když je člověk chce a v rozumném počtu, teď doplňuji hejno teter ohnivých a je to 4. chovatel a už pátý měsíc, prostě nebyly a je to trošku náročnější. A leze to do peněž :) Plus je taktéž dobré dávat méně agresivní ryby jako první, a pak až ty agresivnější. Dá se z toho udělat věda.

mě osobně se původně navrhovaná kombinace dost líbila. Ancistrusi, kteří by měli mít k dispozici alespoň 4 jeskyně, hromady kořenů
Pancéřníčci, kteří ocení tu hromadu kořenů jako úkryt taktéž
čichavci, kteří jsou ryba horní části nádrže, strašně zajímavá chováním. Doporučuje se ale chov v páru kvůli agresivitě, takže být připravena na to, že to bude jeden samec dvě samice. čichavec modrý se k menším rybám nedoporučuje, ten by musel být s tetrami alespoň 5cm velikými nebo mřenkami. Čichavec zakrslý a obecně čichvavci v poslední době trpí nějakou nemocí která se nedá léčit a je těžké koupit zdravé jedince, sledovala jsem to v diskuzích zahraničních akvaristů, teď si je málokdo kupuje ale detaily o tom nevím.

Dvě hejna vs jedno hejno je věc, kterou řeším i já a nedospěla jsem zatím k závěru. V diskuzích jsme se obecně shodli, že pokud je to hejnová ryba, tak je pro ní lepší hejno vlastního druhu, než víc druhů. Asi bych řekla že bude lepší začít jedním hejnem a pak zvážit chování. Tetry ohnivé jsou opravdu maličké, mám jich teď 40 ve 360l, trochu se tam ztrácí, ale je problém pak s velikostí krmení a se spoluobyvateli. Možná lepší jít do trochu větších ryb.
Tetry neonové je potřeba chovat v dostatečně velkém hejnu, 30+ co akva dovolí, málo kusů pro ně není nic moc a pod 30 je jich pořád málo.
Razborky jsou taktéž varianta, skoro jakákoliv kombinace u nich jde krom těch mikro. Měla jsem je s čichvaci medovými bez problému a zdržují se víc ve střední části, stejně jako ohnivé. Některé tetry jsou hodně hladinové a to čichavce bude akrotá zbytečně provokovat.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2022 12:56 Žena Jana V. [3] Re: Anthrax
Díky za typy, no ještě to prozkoumám, ale tohle jsou ,,strašní pankáči ;-) ,, ty se mi moc nelíbí, ale uvidímem ještě je čas, třeba se mi nakonec zalíbí ???? beztak bych nejdřív r začala pancernicky a pak ,,menší hejna neonek a pak teter a až v několikatem kroku podle prosperity bych přidala tu ,,rybu dominantu,, což může být podle netřeba až někdy květen červen podle toho jak to půjde ???? no a pak podle toho jak bude akvárko, rybky a filtr, který ještě vymýšlím, prosperovat, bych doplnila ty hejna k větším počtum
Jinak s prepocitavamnim se mi to pravé moc nezdálo, ale zase je asi fajn pro začátečníka na to trochu koukat, aby neuměla ruka a hned nezačala ,,katastrofa přaerybneni,,
Moc děkuji za rady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.01.2022 10:35 Muž hellmut [144] - CichlidyRe: Jana V.
Malých Cichlidek je mraky druhů.
Třeba Apistogramy jsou krásný ale jsou náročné na kvalitu vody a nežijí moc dlouho. Mě třeba Kakadu nešli, jim ta moje přerybněná nádrž nevyhovovala stejně jako Ramirezkam. Vždy jsem něco koupil na burze a za měsíc,dva bylo po nich...
Já třeba od mládí miluju Akaru Hnědou , sice není nějak extra barevná ale pro mě je to krásná ryba. Bohužel mám malý zbytek rozumu a do mé polévky už je nervu, to už by bylo fakt moc. Zrovna dneska se mi o ní zdálo , že jsem přišel z práce a koukám že mám v akváriu Akary hnědé a dokonce tam mají hned jikry...
Sen má své opodstatnění neboť už se párkrát stalo že jsem přišel domů a v akváriu byly nově ryby. Soused občas přijde s živým krmením a když nejsem doma dá to ženě nebo dceři ať to tam nallijí.
Už dvakrát se stalo že tam takhle vylili i nějaké nové Tetry... smich

I jsem přemýšlel o nějaké Akarce zelené nebo Tečkované a jiných podobných. Ale dal jsem si už přísný zákaz dalších nových ryb smich
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.01.2022 10:24 R Muž Anthrax [4739] Re: Jana V.
Není centimetr ryby jako centimetr ryby. Centimetr čistotné neonky je prostě něco jiného, než centimetr ancíka. Celkově moc rád tohle přepočítávání rád nemám. Vůbec to beztak nereflektuje nároky ryb, vlastně to nereflektuje téměř nic. :-)

té je opravdu budeme pořizovat postupně, podle prosperity nádrže palec

Edit: Cichlidky v atlase určitě jsou.
Třeba celkem nenáročné: rybicky.net/atlasryb/cichlidka_papousci
Nebo trochu náročnější: rybicky.net/atlasryb/cichlidka_ramirezova
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2022 10:22 Žena Jana V. [3] Re: Lojza007
Děkuji za typy na další rybky. Prozkoumám a uvidím, mám ještě určitě dva měsíce čas, ale zatím bych se ráda držela čichavců, ikdyz to budou imigranti v asijskych vodach ve středočeském kraji palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2022 10:12 Žena Jana V. [3] Re: Anthrax
Ahoj, díky ta typy. Vím, že to je míchání kontinentu, tak uvidím. Zkusím se podívat a zamyslet nad těmi cichlidky, najdu je v atlase pod tímto názvem? Počty mě tedy mile překvapili. Když bych se držela 1cm ryby na litr vody, vyšlo mi to mnohem a mnohem méně.
O finanční stránce vím, ale tak počítám, té je opravdu budeme pořizovat postupně, podle prosperity nádrže ;-)
Plus na dno plánují přestěhovat dva ancistruse zale nádrže, kterou ruším a ráda bych tam tak urcite cca deset pancerníčku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2022 10:08 Muž Lojza007 [1180] Re: Jana V.
Ono se těžko radí. Doporučil bych zvážit i gavůnky diamantový, vypadají krásně. Bohužel další gavůnci potřebují spíš ještě delší akvárium, ale jsou to taky krásný druhy. Osobně si ale myslím, že zapnutý skimmer jim dokáže nahradit délku. Já ho před krmením vypínám a je vidět, jak se těší, až se zase zapne, "stojí" v řadě proti proudu a čekají. Dospělý gavůnek boesemanův vypadá taky nádherně, chce delší akvárium, ale myslím, že skimmer mu to nahradí.
Pak se dá držet aspoň trochu Asie a místo tetrovitých tam mít větší hejno razbor. Na dno je nejjednodušší skupina pancéřníčků.
Já bych jinak taky raději volil méně druhů ve větším počtu, klidně jenom velkou skupinu neonek a pancéřníčky na dno. 30-50 neonek bude vypadat nádherně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2022 08:59 R Muž ctibum [6870] Re: Anthrax
Jana V. napsala:do 240l nádrže plánují přestěhovat dva ancistruse z malé nádrže, která se bude rušit. Dno bych doplnila o 10ks pancerníčku.

;-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.01.2022 08:24 Muž hellmut [144] - CichlidyRe: Jana V.
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tady trochu rozbouřím vody s rybí polévkou smich
Vámi jmenovaný seznam dle mého úplně v pohodě. Teda až na ty Čichavce - asiat mezi jihoameričany to se mě nelíbí.
Ale počet ryb ? MÁLO smich Napíšu vám co mám ve "240' já , to tady některým asi jebne smich
Takže : 6 Skalár ( jeden velký pár a 4 dorostenci)
1 Parmička SAE asi 17 cm - taky Asiatka ale koupil jsem 2 kdysi kvůli řasám a tahle zbyla. Dcera jí má ráda nemůžu ji dát pryč :-( Panceřníčci Panda 7 ks.
Štěrbáci 7ks Zelený 6 ks.
Neonka červená 15 ks Tetra Krvavá 10 Ks
Tetra Císařská 10 ks Tetra ozdobná 6ks Tetra Černý Fantom 4ks
Tetra Červenouštá 7ks
Krunyrovec Loricaria 2 ks
Filtr mám vnitřní AquaEL 1500 dvě nádobky s kroužky a kamínky + molitan.
Po "žebříčku" dávám trochu C02
Vodu měním 1/3 každý týden.
Nikdy mi za můj akvaristický život (skoro 40 let) žádný akvárium nefungovalo jako tohle!
Řasa žádná kytky rostou jako blázen bez kapky hnojiva - ryby se postarají :) Akorát mám trochu mastnou hladinu...
Ryby neumírají. Tak jako někdy občas nějaký kus , před rokem a půl bylo třeba Neonek 20
Až mě ty kytky štvou že to pořád musím trhat jinak bych ty ryby neviděl...
Vím že ryb mám dost někdy mě to vadí ale soused mě pořád něčím zásobuje smich( má pěstírnu ) já mu dávám kytky na prodej a on mi za to nosí pořád nějaké ryby smich
Nechce třeba pochopit že už fakt nechci žádné skaláry od mých chovných párů co jsem mu dal.
To akvárium není nafukovací i když já už ho nafouknul dost

Samozřejmě takový počet ryb tam nemůžete dát hned když tam budete mít jen pár rostlinek.
Mě to chvíli trvalo než se to takhle rozjelo . Vůbec nechápu čím jsem si zasloužil že to takhle funguje když jsem porušil snad všechny pravidla co se zde píše ;-)
Dřív jsem měl trochu problém s řasami ale to vyřešili dvě hrsti šneků okružáků od souseda.
Teď je to krásně čisté.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2022 08:00 R Muž Anthrax [4739] Re: Jana V.
Ahoj. Klasické neonky nebo tetry ozdobné by vedle neonek modrých nebo teter ohnivých vypadaly jako obři. Proto bych se taky přiklonil k variantě 2 hejna (buď t. ohnivé + n. modré nebo t. ozdobná + klasické neonky) + čichavci. Vypadalo by to podle mě lépe.
Všechny ty zmiňované ryby jsou čistotné. Takže bych se nebál i větších počtů například teter ohnivých a neonek modrých bych dal minimálně 50 ks od každého druhu. Budou si ve 240 litrech lebedit. Ale jsou to docela malinké ryby a už to půjde trochu do peněz.
Osobně bych se držel spíš než čichavců menších cichlidek. Je to alespoň stejný kontinet. Ale to není žádná nutnost. Je to pouze můj názor.
A podle mě tam chybí něco na dno. Co parta nějakých pancéřničků? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.01.2022 23:11 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: Jana V.
Dobrý večer Jano. Nejen z vlastní zkušenosti vám doporučuji držet se méně druhů a více kusů u drobných ryb. Klidně ty čichavce a k nim větší hejno maximálně dvou druhů drobných ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2022 22:48 Žena Jana V. [3] – 240l a osadka
Dobrý večer, zjišťují tu na více frontách. Plánuji zakládat 240l akvárium. Je to v procesu, tři týdny budeme čekat na skříň, pak už snad ???? když se ale zeptám na filtr a další věci, vždy je dotaz na osádku, když napíšu představu, nikdo už se mi nevyjádří.. chci se tedy zkusit poradit tady.. do 240l nádrže plánují přestěhovat dva ancistruse z malé nádrže, která se bude rušit. Dno bych doplnila o 10ks pancerníčku.
Dominantou bych ráda čichavce, které bych ráda doplnila o dvě menší hejna neonek a teter..
Ale teď k druhům a počtum.
Ráda bych čichavce modrého 3ks, ty bych doplnila o neonky modré (30ks) a tetra ozdobná (15ks); nebo čichavce zakrslého (6ks) a to bych doplnila o neonky a Tetry ohnivé ale počty si nejsem jistá. Zvažovala sem jedno silnější hejno, ale asi bych raději dvě.. jsou ty počty a druhý vůbec reálné? Děkuji .. určitě plánují ryby dávat postupně a až do pořádně založené nádrže, ale abych věděla jestli jsou mé představy reálné..

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2021 18:26 Muž stodic [34] Re: Lojza007
Každopádně díky za postřehy a tipy..sám jsem zvědavej, co nakonec za druh, druhy pořídím. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2021 11:27 Muž Lojza007 [1180] Re: stodic
Pokud chceš nějaký větší kousky než diamantový, tak to u metru asi bude problém. Respektive předpokládám, že všechno,co dorůstá max 10cm, s tím nebude mít problém. Diamantový bych tam klidně dal, netváří se, že by jim ten metr nestačil, ve své podstatě se tak netvářili ani v šedesátce, ale tam jich bylo jenom pět, tak jim to snad stačilo.
Ještě jsem se díval na další duhovky a většinou je u těch větších uvedeno cca 100-130 litrů, takže by asi většině měl stačit ten metr, pokud je chceš nějak kombinovat.
Mně se taky moc líbí, rád bych nějaký další druh dal do budoucího akvária, ale bude mít rozměry š60xh40xv50, tak mám obavy, aby jim to opravdu nebylo malý. Další metrový akvárko už nemám kam dat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2021 10:50 Muž stodic [34] Re: Lojza007
Právě jsem si zde všiml, že pár akvaristů má Duhovky v akváriích lehce nad 100 litrů. To samo o sobě samozřejmě neznamena, že je to v pořádku. Každopádně díky za postřehy.. Výhoda je, že ještě mám na výběr čas a hlavně tam ty Duhovky dogmaticky nemusím mít. Jen se mi líbí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2021 22:35 Muž Lojza007 [1180] Re: stodic
Ti diamantový jsou malý a metrový akvárium je pro ně použitelný. Zvládli to i v šedesátce. Ale líbí se jim puštěný skimmer a plavat proti proudu, takže jim tam můžeš vymyslet nějakou takovou užitečnou atrakci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2021 22:00 Žena Beastie [314] Re: stodic
Zdravím. Co si pamatuji z mých spekulací o gavuncich je, že to jsou extra plavci a i na malou rybu potřebují velkou délku a 100 cm je na ty větší prostě malé. Uvidíme kdo jiný se ozve.
Na sekavce podle mě má málokdo prostředí a jinak se vždycky schovává, ale ten nejmenší a na písku a hodně kořenů a slovem ho moc neuvidí, tak pak asi proč ne.

Nejlepší je mít představu mít dominantní rybu ( třeba něco párového),rybu do horní části akva ( tetry, razborky, živorodky) a pak případně, pokud se to netluce s ostatnimi obyvateli akva nebo jejich požadavky,rybu na dno ( ancistrus,lorikarie, pancernicek, sekavec)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2021 21:48 Muž stodic [34] – Ryby do 160ky
Hezký večer!
Plánuji, co nevidět založit 160ku hrubého objemu (100 x 40 x 40).
A chtěl bych tam nějaké Gavůnky, respektive zvažuji Duhovku diamantovou. A něco k tomu. Líbilo by se mi "pár" Sekavců, či Sumečků průsvitných. Toť otázka, jestli jsou to, do tohoto objemu, vhodné ryby a vůbec vhodná rybí "kombinace"?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2021 10:53 Muž Felix [242] - Středoamerické cichlidy, rod Parachromis je srdečníRe: Lojza007
Ty usměvavé emotikony jsem do příspěvku přimaloval právě proto, aby bylo jasně vidět, že to (i přes ironizující nádech) rozhodně není míněno zostra ;-)
Jen taková nápověda, popostrčení určitým směrem. Ono je zkrátka vhodné si nejprve něco nastudovat, kvalitní literatury jsou tuny, o přímo gigantickém množství atlasů a dalších informací na netu nemluvě. Mezitím si člověk může důkladně promyslet co ho oslovuje nejvíc, později mu to ušetří mnoho zbytečných starostí i zklamání. Má-li už načteno a chce se ubezpečit v detailech, ano, pak je nanejvýš vhodné se zeptat. Klidně i desetkrát na zdánlivě podružné detaily, to je naopak naprosto v pořádku X-)

Jinak s těmi zverimexy ano, tak to bohužel dost často je, sám to znám i z té druhé strany. V jednom lepším jsem dost dlouho pracoval a po celou dobu měl docela velký problém s vedením, že jsem odmítal začátečníkům prodat bez ladu a skladu cokoli, ale naopak se jim snažil poradit a osádku vhodně nakombinovat. Pak mi došla se zmíněným (nikoli začátečníky) trpělivost a prostě s tím švihnul. Díky tomu ale vím, pod jakým tlakem často onen permanentně pomlouvaný "neškolený" personál prodejen bývá. Ne každý si umí postavit hlavu a když to nejde jinak, prásknout dveřmi...
O to důležitější pak je, aby zákazník předem nějaké znalosti měl a věděl co chce :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2021 23:09 R Muž afc1886 [14655] Re: NikoletaKolarov
Jestli už máš akvárium doma, tak by bylo super založit prezentaci akvária s co nejvíce údaji, aby šlo aspoň trochu poradit. Máš dost velké akvárium, takže máš dost možností. Projdi si zdejší atlas, vyber co se ti líbí a potom to pojď probrat. Přece jen to bude tvé akvárium a ne někoho jiného. ;-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.07.2021 22:37 Muž Lojza007 [1180] Re: fajfmen
Proč tak z ostra? Je to typická otázka začátečníka. Pokud půjde do akvaristiky, tak je taky klidně možný, že jí naprodávají cokoliv do čerstvě založenýho akvária. V lepším případě jí budou tlačit ty nejdražší ryby z nabídky po zaběhnutí.
Za mě tedy pročíst zdejší články, jak začít. Pro hrubou představu má třeba Sklorex na webu nabídku svých ryb, dá se třídit podle kontinentů a podobně. Z toho jde vybrat nějaký osazenstvo a to konzultovat se zdejším atlasem a případně následně i zde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.07.2021 18:20 Muž Felix [242] - Středoamerické cichlidy, rod Parachromis je srdečníRe: NikoletaKolarov
Jestli to byl (mírně sarkastický) fór, potom se povedl na jedničku palec
Jestli nebyl, tak je to podobný princip jako: "Mám u baráku garáž. Sice ještě nemám řidičák, ale jaké auto byste mi do ní doporučili?"
Já osobně bych ji předělal na kovárnu :-D
Pokud k něčemu nemám vztah, nepořizuji si to jen kvůli vlastnictví obalu. Obzvlášť pokud je to živé, vnímající a tak trochu i myslící ;-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.07.2021 17:54 R Muž ctibum [6870] Re: NikoletaKolarov
Máš tady atlas ryb, kde si můžeš podle (čistého) objemu nádrže vyfiltrovat vhodné druhy. Máš tu i prezentace, které si také můžeš vyfiltrovat podle objemu a podívat se pro inspiraci, co kde plave. Ber to ale s rezervou, konzultuj to s atlasem, případně v příslušném vlákně, ne ve všech nádržích je to ok a vždy záleží na konkrétních podmínkách v té které (tvé) nádrži... ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2021 17:46 NikoletaKolarov – Rada
:-) dobrý den ,mám problém. Nevím absolutně jaké rybky co 160l akva.. poradíte? Zivorodky nechci ... smich

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2021 19:50 Silviebaris Re: 2310574388
Já ale myslela společenský akvarium,jako mix ryb,ne jednodruhový..kde je jen jeden druh.. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2021 19:48 2310574388 Re: Silviebaris
Hrotočelec by byl jen dočasně, rybu co dorůstá metru bych netrápil v akvárku s nejvetší stranou 90cm. Já a se "společenskýma" nemám žadný zkušenosti, proto se tady radši ptám, nechci aby to dopadlo katastrofou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2021 18:00 Muž jakaf [92] - Xify a paví očkaRe: Silviebaris
Pokud je ty cichlidy nebudou hlídat,mám zkušenost že malá akarka zelená klidně zabije několikrát větší rybu při ochraně jiker a mladejch.Modrý akary mě kdysi zabily i oceláta při ochraně jiker.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.07.2021 17:50 Silviebaris Re: jakaf
No tyhle ryby,co plánuje ve společenském akváriu asi těžko,to nejsou živorodky..Hrotočelec ohnivý vůbec a cichlidy,jikry si dá někdo k snědku..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2021 17:46 Muž jakaf [92] - Xify a paví očkaRe: 2310574388
Ony se budou množit samy,i když nebudeš chtít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2021 17:42 2310574388 Re: fajfmen
Děkuju za rady, ještě to promyslím. Hrotočelec by byl je dočasně, než by vyrostl do doby, kdy bych ho mohl dát do jinýho akvárka. Už po něm pokukuju několik let. Ty sumečky a obecně menší ryby, který se mi líbí, ale kvůli malý velikosti je nemůžu mít v jiným akvárku bych chtěl tady. Cichlidy stejně rozmožovat neplánuju.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2021 20:48 Muž Felix [242] - Středoamerické cichlidy, rod Parachromis je srdečníRe: 2310574388
A jo, to už se nedivím, že ten jaguárek vypadal takhle.
Sedmiletý kančík už se asi znovu nespáruje, to je u perleťáčka škoda...
Ale zpět k tématu: Větší sumečky (všeobecně) v kombinaci s cichlidami radši vynech úplně. Ono to sice moc hezky vypadá, mimo reprodukční období si ani nemusí překážet, ale ve stěžejních momentech jejich životů je to jako hasit požár benzínem. V přírodě, pokud sumeček a cichlida obývají tentýž biotop, no tak ten sumeček chodí cichlidě na jikry. Proto má pancíře ;-) . Je vědecky doloženo, že přísavní (Ancistrus & spol) či thorakáti, reagují jak lakmusový papírek na hlasové projevy kterými se cichlidy při sexuálních hrátkách dorozumívají. Obecně jsou ryby asi nejukecanější a nejhlučnější skupinou obratlovců, jenže voda nese nejlíp hluboké tóny, takže pořvávají a halasí ve frekvenci infrazvuku který neslyšíme. Pánbu zaplať za ty dary - kdysi jsem slyšel záznam z českého rybníka převedený do slyšitelného spektra... To nechceš! Papouškárna v době námluv = naprostý klid :-D

Bichiry senegalské aspoň dva. Jsou společenští, jednomu by bylo (tím míním OPRAVDU) bylo smutno. Nemůže být sám. Výhodou je, že se k sobě mají i dospělci s mláďaty, dva samci si vůbec nevadí...

Motýlkovec je fajn, ale ne úplně do spol. akvárka, nehledě na složení vody atp ( u CB ryb je to obvykle celkem fuk, motýlkovci ale bývají převážně z odchytů...)

Hele, jednoduše - pokud nejde o hejnovky, čím míň ryb v akvárku je, tím líp. V mém největším společenském akváriu žijí tři druhy ryb, z toho jeden má spíš noční aktivitu. Dohromady jich tam, na počet jednotlivců, bydlí pět ;-)
Podstatné je, aby to rybičkám skutečně klapalo. Nejen aby se vzájemně snášely, ale aby spolu měly skutečné vztahy a chtěly v tomto společenství žít. To se musí vychytat praxí. Začít s málem a... doplnit o další se to už dá kdykoliv ;-)
Hrotnočelce ohnivého taky vynech. Ryba mírná, pohodová, ale moc veliká. O třetinu menší armatus je lepší volba (i tak ale cca 40 cm...). No a otázka je, zda bude z odchytů anebo odchovů - bichir senegalský má ve své africké domovině shodou okolností neonkovou vodu, odchytovému asijskému hrotnočelci se zas bude líbit v tanganickém prostředí...
Třeba mexické kančíky rodu Herichthys spousta akvaristů na západě chová spolu s "afrikami". Proč? Protože stejná voda a navzájem si nevadí. Ty ryby neví odkud jsou. Pro ně je podstatná kvalita prostředí a pak i to, zda si s ostatními nekonkurují ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2021 18:51 2310574388 Re: fajfmen
Děkuju za pochvalu. Perleťák by měl být WF. Mělo by mu být 7 let a bohužel si nepomatuju odkud je. Bohužel mi asi před půl rokem odešla samice. Ten zlatej managujec- to je fotka asi 3 roky stará, z prvního dne, kdy šel z výkrmu do velkýho. Dneska už má přes 30cm a doraží na ostatní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2021 18:43 2310574388 Re: fajfmen
Děkuji moc, u pancéřníčků už mám 5 let 3 samice. Pictusem myslím anténovce barevného-Pimelodus pictus.A co trnovec bělopruhý? Pasoval by tam? Nikdy jsem trnovce neměl
Takže šlo by to takto:
2x Nějaká cichlida
3xPancéřníček
3x Anténovec
?xAncistrus
1xBichir senegalský
1xMotýlkovec
Popřipadě jaké další ryby by se tam hodily? Uvažoval jsem i o hrotočelci ohnivém na výkrm, než bude mít 30cm do velýho akvárka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.07.2021 18:40 Muž Felix [242] - Středoamerické cichlidy, rod Parachromis je srdečníRe: 2310574388
Ten perleťák je čupr, krom pěkné postavy z něj sebevědomí a skvělá kondice jen čiší. Ranec let jsem neviděl tak pěkného (většinou spíš inbreedingem zrasované Quasimody). Kdes ho sehnal? palec
Toho mladého "jaguára" (Parachromis managuensis nazývají jaguáří rybou indiáni, je to jejich tradiční název, tak mi narozdíl od slangových amerických paskvilů typu "Jack Dempsey cichlid" nebo "Green Terror" nevadí ;-) ), ať už ho chováš s kýmkoli, být Tebou bych prozměnu jeho urychleně přestěhoval do samostatného akvárka. Je to zcela zjevně dlouhodobě stresovaná ryba. Někoho se bojí a i když není příliš pocuchaný (ačkoli mu hřbetní ploutev někdo celkem nedávno zvalchoval), je odbarvený, mírně pohublý a kouká jak králíček na lišku. Tyhle ryby jsou na jednu stranu pitbulové (pokud jde o to servat se teď hned i s výrazně větším protivníkem), na tu druhou ale nedokážou psychicky čelit dlouhodobé přítomnosti silnější ryby, i kdyby to bylo jenom věcí koukání se na ni do vedlejšího akvárka. To pak začnou rychle chátrat, což se, pokud je ta fotka čerstvá, právě děje tomu Tvému broučkovi.
Přitom je to pěkná ryba, rychle se to dá zachránit - jiné akvárko a aby nekoukal na toho jehož se bojí. To se pak dá brzy dokupy a bude Ti dělat radost ještě nejmíň 15 let ;-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.07.2021 17:50 Muž Felix [242] - Středoamerické cichlidy, rod Parachromis je srdečníRe: 2310574388
Thorakáti budou problém. A to říkám z vlastní zkušenosti, dát tyhle pancíky k cichlidám je jako nasadit si do kurníku lasičku. Tím že jsou velcí a obrnění, klidně jim vyžerou jikry už v průběhu výtěru a z kousanců si nedělají nic, když jdou sami do tření, samci se stávají snad ještě agresivnějšími než cichlidy. Mě jeden sameček hlídající hnízdo napadal i vrubozubce, že se nakonec schovávali za pařezem na opačné straně akvárka a báli se vystrčit nos. Po opakované likvidaci cichlidích snůšek to byla poslední kapka a tak šli kropenáčci do světa. Jsou to milé a zajímavé rybičky, kombinace s nimi byla ale pro cichlidy nešťastná.
No a v jakém poměru je poměrně malý kančík k ocellatovi? ;-)
Pokud se rozhodneš pro dva druhy cichlid ve společném akváriu, rozhodně dbej na to, aby si teritoriálně nekonkurovaly (např jeden druh ode dna a ten druhý třeba ze středního pásma sloupce, kdy např jeden klade do jeskyněk nebo vyhrabaných ďolíků a ten druhý na listy anebo tak něco - tak se nebudou hádat ani při založení rodiny... Co se týká potěru po rozplavání, tam už ale nezaručí nikdo nic). Hodně akvaristů dělá tu chybu, že narve do jednoho akvárka perleťáky, citroňáky, rivulaty, guapotes a kdoví co dalšího - a pak se diví, že se mu to řeže jako u Stalingradu. Bodejť by ne, když vytvořili kombinaci puma, levhart, jaguár, tygr a lev na prostoru jaký by si obhajoval kocour Mikeš někde u zahrádek. Toho se vyvaruj, ušetří Ti to hromadu problémů ;-)
Někde níže jsi zmiňoval bichira senegalského - můžu vřele doporučit. Absolutní pohodář s velice jemnou povahou. Opět osobní letitá zkušenost - loví pouze drobné rybky nemající pach domovského akvária. Pokud se v něm nějaká rybka narodí, obvykle je z obliga i jako potěr. Bichir má natolik slabý zrak, že se řídí hlavně čichem, opakovaně jsem pozoroval, jak si ten či onen jedinec očichal mládě co by se mu tak akorát vešlo do tlamky a nechal je být... Jen to není ryba ode dna, hlubší vodu nemá rád. Pochází z bažin, kde se často z jedné tůně do jiné stěhuje po "souši" a tak, má-li možnost pevného podkladu, drží se v blízkosti hladiny ;-)

Jinak - nevím co je pictus, zde mě musíš nasměrovat blíž. V druhovém názvu má "obrázek" hromada ryb i rybiček bez ohledu na vzájemnou (ne)příbuznost :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2021 17:15 2310574388 Re: vaclav
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Určitě není problém pár poslat. Sice nejsem fotograf a ani jich moc nemám, ale pár se jich najde.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.07.2021 16:48 Muž Felix [242] - Středoamerické cichlidy, rod Parachromis je srdečníRe: Kawasaki
Já vím, bylo to tak napůl žertem :-)
No ale z té druhé půlky realita, jako nejlepší řešení. Stačí aby si jedna hádavá ryba na jinou zasedla, tu začne partner bránit, štěkny se obratem zastane ten její... spustí to řetězovou reakci a za chvíli se celá komunita rozsype jak domeček z karet. Nemluvě o tom když jdou do tření, vždyť to znáš. Jak jde o kančíky, to se pořád balancuje na ostří žiletky :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2021 14:53 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: fajfmen
Ja vim. Tazatel,ale o jednom páru nepsal. S jedním párem by to byla vytírací nádrž a né společenské akva. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2021 14:10 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: 2310574388
Proč kupovat nové ryby, když si stačíš sám. Fotky by nebyly, když už nemáš prezentace ať víme o čem se bavíme. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2021 13:35 2310574388 Re: fajfmen
Dobře, takže bych vzal ten pár T. Meeki, ale co k tomu? Ty pictusi by šli? Thorocaty už mám, ale managujci mi na ně začali dorážet, tak bych dát chtěl sem. Chtěl bych konečně klidnější nepřerybněný akvárko, kde se to nebude neustále třískat mezi sebou. Mám už doma 2(Malawi a směsku) a obě přerybněný, kvůli tomu aby se to nevytřískalo mezi sebou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.07.2021 12:55 Muž Felix [242] - Středoamerické cichlidy, rod Parachromis je srdečníRe: Kawasaki
Pro jeden pár T. meeki by to i stačilo. No ale jen pro ten jeden, celá plocha dna by byla jejich teritoriem. Zas by tam ale měli pohodu na odchovy, což je mnohem zajímavější sledovat, než jak se v akvárku dva konkurenční druhy permanentně hádají anebo rvou ;-) :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.07.2021 21:48 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: 2310574388
Pro tyhle ryby je to malé. Zvol si menší druhy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.07.2021 20:51 2310574388 Re: vaclav
Asi to je opravdu blbost, hlavně ten rivulatus, to už je an tohle moc velká ryba. Ale myslím si, že 2 páry menších cihlid jako Meeki, Nicaraguensis nebo ty EBJD(nepočítám, že přerostou 15cm, co o jsem o nich četl i viděl na vlastní oči).

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 61

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 67386x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11648-ryby-do-vetsiho-akvaria-151-250-l?od=51